|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
piszesz tak jakby ten przemysł był najistotniejszy,
w większości miast w Polsce jest nie lepiej pod względem zagranicznych firm za duzo przemysłu moze zaszkodzic Łodź jest 2 miastem, a mniejsze od niego rozwijaja się znacznie lepiej, pomimo tego ze ma najlepsze polozenie w Polsce u mnie przemysł to hutnictow i branża motoryzacyjna? daja ogromona ilosc zatrudnienia ... tyle tylko ze i w jednej i drugiej branzy jest kryzys... takze ja bym na przemysł specjalnie nie liczył teraz wazniejszy jest rozwoj usług ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Co do pracy to jak patrze po znajomych to pracę wszyscy mają, może nie wymarzoną, ale pracę mają. Kto chce ten ją znajduje. Może to moje błędne postrzeganie świata ale takie odnoszę wrażenie. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
P.S Zarówno jeśli chodzi o powierzchnię jak i ludność jesteśmy drudzy. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Kurcze, też nie rozumiem tego demonizowania Krakowa
Czytam temat i czuję jakbym mieszkał w, z calym szacunkiem, Skierniewicach czy Białej Podlaskiej... Nic no, ja tam dalej wychodzę z założenia, że dla osób wykształconych (nie mylić z "wykształconymi") praca się znajdzie. Grunt by twardo stąpać po ziemi i zdawać sobie sprawę, że po administracji czy socjologii (nawet na UJ) 3 tys na rękę to mało kto dostanie ![]() Podobnie jak w przypadku MatMario wyżej - moi znajomi też mają pracę niemal bez wyjątku. a wykształceni są bardzo różnie... Co do mieszkań - naprawdę wypada zgodzic się z przedmówcami i kolejny raz polecić Nową Hutę. Zresztą - mieszkam w tzw "starej" Nowej Hucie i widzę jak masowo wymajmują w sąsiedztwie mieszkania nowi lokatorzy - młode małżeństwa z dzieckiem. Coś widać musi ich przyciągać ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
)co do Ps. ok, roznica niewielka to sie chyba w ostanich latach zmienilo, zreszta nie wazne
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 26.04.2010 o godz. 08:10.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Zdecydowanie moge polecić Bieżanów. Dużo terenów zielonych, park, las, wiele placów zabaw. Boiska do kosza, siatki, piłki nożnej, korty tenisowe, stoły do pingla, ławki. Markety, banki, poczta, wiele sklepów. Przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja, liceum. Miejsca w plenerze np na grille, gdzie policja nie wpadnie
Dobre połączenia komunikacyjne, pętla autobusowa i tramwajowa. Dojazd na rynek to 20-25 minut.Dojazd do centrum wieliczki około 10 minut. Latem niedaleko nad zalewy ( brzegi, bagry). Bieżanów jest bardzo bezpiecznym osiedlem dla własnych mieszkańców A tak poważnie to niedawno na uboczu Bieżanowa został wybudowany najnowocześniejszy komisariat w Polsce. Dodatkowo Bieżanów jest patrolowany przez grupe ochroniarską. Dodatkowym atutem są sympatyczni mieszkańcy spod znaku Białej Gwiazdy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Też polecam okolice Bieżanowa. Dodatkowo jest obwodnica więc mozna dojechać na drugą stronę Krakowa w pół godzinki. Jedynym problemem jest to że obok znajduje się Prokocim a wraz z nim pasiaści
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
Coraz więcej ludzi ją poleca. ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Z racji studiów zastanawiam się Kraków czy Wrocław? Czytając to powyżej pewne zdanie sobie już wyrobiłem, ale jeszcze chętnie o czymś posłucham ;]
![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Kraków z mojej perspektywy piękne miasto, obok Wrocławia dwa najpiękniejsze miasta w Polsce, wiele rozrywki, dużo miejsc na wypady weekendowe na grilla, nad jeziorko, dużo zieleni, b.dobra komunikacja.
Jestem jeszcze uczniem ;p wiec nie moge za wiele powiedziec jeśli chodzi o prace, ale z tego co wiem to są szanse na dobrą i nienajgorzej zarobkową robote... Na prawde... czasami warto przejść się nad Wisłę i wtedy docenić piękno i klimat naszego najpiękniejszeg miasta Krakowa... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
jak słucham ludzi którzy w tych miastach studiowali to są zadowoleni Wrocław na pewno teraz przyspiesza, równe miasta dla studenta przede wszystkim to zależy gdzie się dostaniesz ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Temat stary jak świat - ale w życiu nadszedł taki moment, że czas na chwilę go odświeżyć
![]() Ten moment w życiu to nic innego jak ślub - już prawie miesiąc jestem szczęśliwym małżonkiem. Teraz, żeby dopełnić szczęścia, nie pozostało nic innego jak w końcu rozejrzeć się za mieszkaniem. Pytanie jest takie - jeśli już inwestować około 330000 PLN w zakup - to czy lepiej kupić coś używanego czy zainwestować w mieszkanie od dewelopera? Dodatkowo, byłbym wdzięczny o każdą opinię na temat osiedla Piastów (w miarę fajne bloki w spoko cenie), Mistrzejowic, Prądnika Białego, Czyżyn. Mieszkamy obecnie na Prądniku Czerwonym, ale z tego co orientowaliśmy się, zakup tam mieszkania o fajnym metrażu (min. 55m2, 3 pokoje) dla młodego małżeństwa graniczy z cudem. Z gory dzięki za każdą opinię i pomoc! |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mieszkałem na Prądniku całe życie ale faktycznie bardzo cieżko tam o fajną (nową) miejscówę.
Teraz bardzo dużo się buduje za Rondem Barei ale to wszystko kolosy i blokowiska. Ja kilka lat temu przeniosłem się na Oświecenia - rzut berem i da się wyżyć chociaż czasami ma się ochotę rzucać doniczkami z okna jak starozakonni wracają z meczu ![]() Cenowo Prądnik i okolice to czołówka Krakowa. W sumie bardzo dobry dojazd wszędzie, sklepy, kino, biurowce robią swoje. Ja płaciłem coś koło 6400 za m2. Niecałe 50 metrów ale z garażem, piwnicą wychodzi ponad 300K. Do tego minimum 50K na wykończenie. Osobiście nie chciałem nigdy używki - większość jakie oglądałem to do generalnego remontu a nawet jak były zadbane to nie w moim stylu więc i tak musiałbym całe zaorać. Czyżyny / Wieczysta itp też bardzo dobra miejscówka z dobrym dojazdem wszędzie - można wziąć pod uwagę. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Ja z kolei zdecydowanie polecam rynek wtórny - fakt, że praktycznie zawsze jest tak jak piszecie, czyli do zaorania i remont od podstaw, ale dzięki temu można dopaść mieszkanie blisko centrum w bardzo atrakcyjnej cenie. W lokalu zawsze wszystko można zmienić, z wyjątkiem lokalizacji
No i pamiętajmy, że standardy polskiej deweloperki są, łagodnie rzecz ujmując, nie najwyższe - sporo budowanych obecnie mieszkań za 10-20 lat straci swój bardzo często jedyny atut pt. "nowe budownictwo" i pozostaną naćkane jeden na drugim bloki bez infrastruktury, nierzadko z kiepskich materiałów i z nierewelacyjnie rozplanowanymi mieszkaniami - oczywiście nie wszystkie takie są, wyjątek to np. realizacje ATALa, ale to z kolei drogi biznes. Bardzo często na tle nowych osiedli te pogardzane, prl-owskie (choćby przytaczane powyżej Prądnik Cz. czy Bieżanów) to wręcz ideał miejskiego planowania |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja również wybrałbym używane mieszkanie.Remont owszem trzeba zrobić, ale cena nowego i wykończenie często wychodzi więcej niż stare i kompleksowy remont.na dodatek cała infrastruktura osiedlowa jest już gotowa. Na starych osiedlach jest więcej miejsca, są szkoły, przedszkola, sklepy , wszystko dość blisko.
Zresztą ja też niedawno zmieniałem miejsce zamieszkania (z Prądnika czerwonego na os.Dywizjonu 303) i wybraliśmy właśnie mieszkanie do remontu. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mogło się dużo pozmieniać
![]() Kilka lat temu różnice nie były duże - w sensie na rynku wtórnym ceny były tak kosmiczne że ... A to że np. Prądnik jest idealny pod względem rozplanowania bloków itp to pełna zgoda. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
wepnę się mimo iż mieszkam akutualnie we Wro.
Temat deweloperki znam niezle, bo kolega sie w to bawi. Inwestujesz 3 banki wyciagasz 5/6 roch Z racji ze czesto na walizach, mieszkałem w roznych miejsach od nowych blokow, starych po kamienice. Kamienice sa spoko, ale np. ogrzewanie zabijało - 3 koła za 100 metrowe mieszkanie w grudniu np. Ostatnimi czasy mieszkałem w nowym budownictwie - mieszkanie kupione w surowcu wszystko zrobione samemu. Jakieś pierwsze pół roku było ok, potem masakra. Sciany z dykty -wiesz kiedy sasiad robi kupę. Okna przechodziły wilogcią masakrycznie, miejsc parkingowych tyle ze po 16.00 ciezko zaparkować motorem (Oczywiscie mega drogie miejsce w garażu jest wolne) Ogólnie jakość wykonania - papier. Teraz mieszkam w "emce". Czyli stare M2 czy M3 co były przyznawane z metrażami po 50m2. I co? Blok stary ludzie w bloku również, cisza spokoj bezpiecenstwo, sciany grube opłaty małe ![]() Powiem tak - bajka, biorąc pod uwage ze na wroclawski rynek ide z buta. A auto zaparkuje zawsze. Coś mi trzeba ide do spoldzielni, tam sami wiekowi, ale pomocni ludzie. Gdyby dziś ktoś miał mi dac mieszkanie na własność, biore to stare spokojne. Ostatnio sąsiadka mi pomidory przyniosła z działki. Ot tak. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja teraz ide w budowe domu.
W nowym bloku mieszkamy i jest srednio. Ludzie same sloiki, z Krakowa to pare osob. Kazdemu sie wydaje ze dalej w pipdowie mieszka, ogolnie zryte berety i bol dupy o wszystko. Kredyty widac zle na niektorych dzialaja. W kamienicy mieszkalem i bylo spoko, wszyscy sie znali, atmosfera troche siadla jak sie zaczela wymiana na nowe pokolenie i oę dupa tre. Najwiekszy plus to wysokosc mieszkan, minus to koszty. Ogolnie nowe mieszkania odradzam, kamienice sa drogie i chyba najkorzystniej myslec o budowie domu. Dzialke w granicach miasta,1 km od duzego osiedla, petli, ladna, mozna znalez za ok 230 tys.. Przy budowie blizniaka mozesz sie zamknac w tych 330 tys za swoja polowe. A jak szukac to na starym osiedlu, z niska zabudowa. Z mieszkaniami nowymi bedzie wysyp z okolic Wroclawskiej bo tam tego tysiace buduja, lokalizacja super ale najebali tego jak na ruczaju. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na skyscarpercity pisali ze im chyba garaz peka bo tak zjebane
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A tak z ciekawości - czy ktoś z Was może kupił mieszkanie w jednej z tych inwestycji:
Piasta Park - Wawel Service, na Ognistych Wici osiedle Murapolu na Bieńczyckiej Mieszkania rozkładowo wyglądają całkiem całkiem. Jestem też ciekawy opinii o Osiedlu Kolorowym - dość fajna używka do zakupienia tam jest. Jak tam się żyje, etc. (sprawy kibicowskie również ważne) ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ogólnie osiedla nowohuckie - szerokorozumiana NH (aż do Piastów) - jest przede wszystkim dobrze skomunikowana, sporo linii tramwajowych jak i autobusowych, zatem szczerze mówiąc zdecydowanie wolałbym tu mieszkać niż gdzieś indziej w Krakowie; gdy do tego dodać, że ceny mieszkań są tu niższe niż np. na Bronowicach, Ruczaju czy Prądniku... to myślę, że warto
![]() Tak jak pisze Barti - kibicowsko wygląda to w ten sposób na Kolorowym, podobnie jak na innych osiedlach tzw. "starej Huty". Pytałeś o ceny mieszkań na Bieńczyckiej? Są one dość podobne układowo do bloków na Piasta Kołodzieja z inwestycji Dom-bud, tyle że Dom-Bud informuje o dokładnych kwotach na swojej stronie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
"Trochę" siędzę w tym biznesie nieruchomościowym od strony deweloperki, zarządzania i sprzedaży więc pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.
Pominę aspekt lokalizacji bo to jest dla każdego bardzo indywidualna sprawa i w sumie dość łatwa do ocenienia czy komuś pasuje czy nie. Każde osiedle ma swoje plusy i minusy. Ja np. wybrałem Ruczaj do zakupu mieszkania bo raz, że pracuje w centrum gdzie spędzam 10-12 h na dobę i nie chcę tam egzystować więcej niż muszę a dwa osobiście podoba mi się teren Zakrzówka, ścieżki na Tyniec, Bielany itp. Wyjazd na autostradę i południe Krakowa również nie był bez znaczenia. Infrastruktura w postaci sklepów czy innych punktów usługowych już niemal we wszystkich rejonach Krakowa jest dobrze rozwinięta. Ale niestety ceny za mieszkanie nie są najniższe, podobnie jak nie wszystkie inwestycje są do polecenia - szczegóły poniżej. Obecnie deweloperka w większości przypadków opiera się na zasadzie tanio wybuduj, wyciśnij maksa z działki i sprzedaj drogo. Dlatego inwestycji do polecenia pod względem standardu wykonania ( użytych materiałów do budowy), przestronności całego kompleksu i rozsądnych pieniądzach nie ma tak dużo. Zwłaszcza na Ruczaju. Wybór między nowym a starym mieszkaniem w moim uznaniu powinien być raczej uzależniony od lokalizacji. Za nowym budownictwem niewątpliwie przemawia fakt, że urządzasz go od zera po swojemu ( używane też możesz tylko najpierw trzeba wypruć całą aranżację co swoje też kosztuje - nie zapominaj, że sama rozpierducha to nie wszystko, jest jeszcze koszt wywiezienia materiałów / utylizacji też kosztuje parę zł). Dodatkowo unikasz podatku PCC. Ale są też wady. Deweloperzy kręcą na materiałach, technologii, idą budżetowe ekwiwalenty nasadzeń, plac zabaw robią po najmniejszej linii oporu i czasem nawet zostawiają sobie pomieszczenia kotłowni którą później wynajmują za kosmiczne pieniądze Wspólnocie Mieszkaniowej. Ryzyk jest trochę. W starych budownictwie wszystko możesz sprawdzić niemal. Jak nie od sąsiadów to idąc do zarządcy ( problemy techniczne, bolączki budynku, zadłużenie mieszkańców ( ważne zwłaszcza pod kątem ogrzewanie bo jak Wspólnota nie płaci rachunków to może Cię spotkać niemiła niespodzianka w zimie. ), sąsiadów itp. W nowym budownictwie masz carte blanche. Trafisz na gościa co kupił pod wynajem i mieszkają teraz drzwi w drzwi z Tobą rumuni. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Murapol spokojnie wynegocjujesz za 5900-6000 za m2.
Piasta Park niby fajna, ale tam docelowo Wawel Service wybuduje osiedle z ok. 15-17 budynkami (mam przed oczami ich folder z planem osiedla, coś koło tej liczby). Także patrząc na szerokość wylotówki - ul. Piasta Kołodzieja - szykuje się komunikacyjny paraliż. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Nie żebym miał jakiś interes w bronieniu ich akurat, ale konkretnie gdzie? Tak z ciekawości, bo znam 2 ich realizacje i tam jak na "nowe budownictwo" w Krakowie było całkiem ok.
Ostatnio edytowane przez d : 21.09.2016 o godz. 20:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Wawel Serwis ? Dajcie spokój...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Jesli chodzi o deweloperów to w pełni mogę polecić PB-Start, nie konkretne lokalizacje bo to zależy już od indywidualnego podejścia, ale sam deweloper jest porządny, kilka lokalizacji miałem okazję zwiedzić i zrobione jest wszystko porządnie, znajomi są bardzo zadowoleni. Cenią się, ciężko bardzo jest o jakikolwiek "rabat" ale z drugiej strony jak ma się pewność że deweloper nie rypie na tym czy na tamtym to ten rabat nie potrzebny.
Wawel service ? Dajcie spokój, polecam przyjrzeć się "inwestycji" na Klonowica albo koło Koszykarskiej. Poza tym stosuja klauzule niedozwolone, norma u nich. Prawda jest taka, że 99 % deweloperów rypie na tym czy na tamtym i wychodzi to dopiero po czasie. U mnie np kupił gorszej jakości kable - efekt ? NC+ owszem, kablówka ? Nie ma szans ![]() Aha - nie jestem pracownikiem Startu ani nie mam z nimi żadnych powiązań Kiedyś byłem na etapie kupna mieszkania i to moje luźne obserwacje.
Ostatnio edytowane przez Krav : 22.09.2016 o godz. 08:17.
![]()
„Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle”
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|