The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2011, 13:40
Takich meczow nie powinno byc z prostego powodu...nic nie daja, bo jakie to ma przelozenie na pierwsza reprezentacje? Plizga strzelil przypadkowa bramke ze slabym zespolem, i co teraz? NIC. Tych pilkarzy nalezy sprawdzac w powaznych meczach miedzypanstwowych, gdzie dolacza sie ich do trzonu podstawowej 11...jak taki chlopak pokaze sie dobrze na tle Portugalii, Anglii, to wtedy bedzie mozna cos wiecej powiedziec. Na wielkich turniejach nie graja ogorki.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 07.02.2011, 13:54
Tylko, że u nas same ogórki są, czy reprezentacja Polski A rozniosłaby Mołdawię 5:0? Nie sądzę W dupach się przewraca naszym piłkarzom a prezesi klubów jeszcze to podkręcają dając gigantyczne kontrakty za marne umiejętności. Takie sparingi sie przydają, ale zdecydowanie z lepszymi drużynami, chyba, że Smuda chciał przeciwnika na swoim poziomie, to trafił.
Odpowiedz cytując
Manager89
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.02.2011, 14:06
Jak dla mnie najlepszy skład ligowców na dziś to:
Sandomierski (Małkowski)- Kikut (Rzeźniczak), Wojtkowiak (Kokoszka), Jodłowiec (Celeban), Wołąkiewicz (Sadlok)- Murawski (Bandrowski), Gol (Wilk)-Pawłowski (Małecki), Mierzejewski (Borysiuk), Małkowski (Kupisz)- Kucharczyk (Sobiech)

Z zawodników występujących za granicą:
Fabiański (Tytoń)- Piszczek (Kowalczyk)-Głowacki (Glik), Perquins (Augustyn), Boenisch (Brożek)-Matuszczyk, Dudka- Błaszczykowski (Jeleń), Obraniak (Cywka), Peszko (Grosicki)-Lewandowski (Brożek)
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 07.02.2011, 14:17
No nie wiem, ja mimo wszystko jestem zdania, że kadra powinna być szersza niż 20-30 zawodników. Spójrzmy na sytuację naszych bramkarzy, która jeszcze w tamtym roku wydawała się być idealna.

Klasyfikacja polskich bramkarzy wg. umiejętności na stan dzisiejszy:
Boruc - podpadł Smudzie, a znając tego człowieka nie zobaczymy Artura na EURO 2012
Fabiański - przejął pałeczkę po Borucu i stał się numerem 1, ale przyplątała mu się kontuzja i ma wiosnę z głowy
Dudek - mimo wszystko wciąż mógłby odgrywać ważną rolę w kadrze, jednak lata robią swoje
Szczęsny - wykorzystał absencję Fabiańskiego i jego kariera zaczyna się rozwijać w błyskawicznym tempie
Kuszczak - nie gra, stracił pozycję bramkarza nr 2 w MU i wkrótce może odejść z Manchesteru
Tytoń - ogrywa się w Holandii, ale mnie on do końca nie przekonuje, teraz złapał kontuzję
Sandomierski - młody, zdolny i ma szansę być bramkarzem nr 3 na EURO 2012

Sytuacja tak się skomplikowała, że nagle Szczęsny stał się numerem 1 w naszej kadrze i w tym półroczu sytuacja się raczej nie zmieni. Sandomierski będzie jego rezerwowym. Czyli bramkarze nr4 i nr7 w kadrze nagle stali się z miejsca podstawowymi jej podstawowymi bramkarzami.

To pokazuje, że trzeba mieć na każdą pozycję minimum 3 zawodników, tak aby różne losowe zdarzenia nie zmusiły trenera do szukania kogoś "nowego" przed samymi finałami.
Odpowiedz cytując
Bambo1906
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 07.02.2011, 14:48
fialo napisał(a):Wyświetl post
Powiem brutalnie - nic mnie nie obchodzi jak gra reprezentacja, kto tam aktualnie kopie się po czole, tudzież komu wyszedł "strzał życia" w środek bramki, tylko że akuratnie bramkarz był myślami przy wieczornych melanżach i wpadło.

Polecam taką samą postawę kibicom Wisły. Tak jak z TVNem - nie oglądam. W żadnym wypadku nie chodzić na mecze reprezentacji, każda złotówka dana PZPN-owi to gwoździk do trumny z napisem "polski futbol".

Poza tym jak można podniecać się czy zagra Plizga, Pawłowski, Nowak czy Kikut? Kim oni ....a są?

Z całością współgra półgówkowaty trener bez matury, elementarnej znajomości języków obcych z zerowym obyciem międzynarodowym, od którego chamstwem i przaśnością bije na kilometr. Telewizja publiczna nie powinna emitować takiego gówna, jak to wczoraj - oceniam po komentarzach bo sam nie oglądałem.

Prasa nie powinna pisać o nowych pomysłach Dyzmy, sprowadzaniu Perquisów, Arboledów czy innych obocokrajowców do reprezentacji. Niech sobie grają, kogo to obchodzi.

Ciszej nad tą trumną.

To po ch*j się odzywasz?
Nie oglądałeś ale wiesz, że to gówno? ciekawe...
Gina Carano

Wisła to My!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 07.02.2011, 14:55
emj10 napisał(a):Wyświetl post
No nie wiem, ja mimo wszystko jestem zdania, że kadra powinna być szersza niż 20-30 zawodników. Spójrzmy na sytuację naszych bramkarzy, która jeszcze w tamtym roku wydawała się być idealna.

Klasyfikacja polskich bramkarzy wg. umiejętności na stan dzisiejszy:
Boruc - podpadł Smudzie, a znając tego człowieka nie zobaczymy Artura na EURO 2012
Fabiański - przejął pałeczkę po Borucu i stał się numerem 1, ale przyplątała mu się kontuzja i ma wiosnę z głowy
Dudek - mimo wszystko wciąż mógłby odgrywać ważną rolę w kadrze, jednak lata robią swoje
Szczęsny - wykorzystał absencję Fabiańskiego i jego kariera zaczyna się rozwijać w błyskawicznym tempie
Kuszczak - nie gra, stracił pozycję bramkarza nr 2 w MU i wkrótce może odejść z Manchesteru
Tytoń - ogrywa się w Holandii, ale mnie on do końca nie przekonuje, teraz złapał kontuzję
Sandomierski - młody, zdolny i ma szansę być bramkarzem nr 3 na EURO 2012
Czy ja wiem czy tamten rok był tak idealny. Oprócz tych ostatnich dwóch bramkarzy pozostali albo przez jakiś czas albo nonstop grzali ławę. Teraz wygląda to dużo lepiej. Fabiański grał ale kontuzja go wyeliminowała, więc wszedł młody Szczęsny. Boruc gra we Włoszech. Dudek i Kuszczak wiadomo. Tytoń i Sandomierski są numerami jeden w swoich drużynach. Jest z czego wybrać.

Dla mnie Kuszczak jest największym frajerem. Tak naprawdę przez te 4-5 lat które gra w ManU Ferguson ani razu mu nie powiedział, że będzie numerem 1 po odejściu Van der Sara. A chłopak głupio w to wierzył. Mógł sobie odejść do nawet słabszej Aston Villi skąd miał propozycje i w tym momencie on byłby niekwestionowanym numerem 1 w naszej kadrze.

A granie taki spotkań to parodia. Jeszcze jak Smuda powie, że z tej grupy przynajmniej 4-5 pojedzie na Euro, to ja to uznam za kompletną kompromitacje. Takie mecze gówno dają i zdania nie zmienię. Jak chce sprawdzić młodego to niech go wpuści na 30min kiedy gra pierwsza reprezentacja, a nie jakieś pajacowanie z Mołdawią.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.02.2011, 15:03
Bambo1906 napisał(a):Wyświetl post
To po ch*j się odzywasz?
Nie oglądałeś ale wiesz, że to gówno? ciekawe...
A co dobrze było? Oglądanie meczy reprezentacji zakończyłem na Polska - Australia w Krakowie, na który poszedłem tylko ze względu na to, że mecz był na nowym stadionie i nie mogłem się doczekać żeby zobaczyć R22. Trudno dałem Lacie 20 PLN do kieszeni. Ale na tym koniec.

Nie muszę oglądać. Wystarczy, że poczytam komentarze tu, i na kilku innych stronach, opis meczu i starczy. Polska reprezentacja to kompletne dno.

Zresztą wystarczyło zobaczyć na skład i orłów pokroju Borysiuka, Kucharczyka(2 gole w lidze i kadra - cos takiego tylko u Dyzmy ) czy też Kikuta i Wołąkiewicza to z góry można było założyć, że nawet z Mołdawią, gdzie gwiazdą jest rezerwowy ostatniej drużyny Ekstraklasy będziemy grać chujowo.

Nie nabijajcie kabzy PZPN-owi, nakręcając się na kadrę. Akcje "pusty stadion" powinny się odbywać zawsze kiedy gra 'reprezentacja'.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2011, 15:31
Jedna akcja pusty stadion na Legii mi wystarczy. Jeśli nie interesuje Cię kadra to nie pisz na ten temat, bo skoro Cię nie interesuje to po co poruszać ten temat. Nieprawdaż?
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 07.02.2011, 16:03
fialo napisał(a):Wyświetl post
Mołdawią, gdzie gwiazdą jest rezerwowy ostatniej drużyny Ekstraklasy
Chuja wiesz, a najwięcej do powiedzenia masz. Ich defensywa jest oparta na zawodnikach regularnie występujących w silnych klubach rosyjskich i ukraińskich, takich jak Namasco, Armas i Golovatenco (wszyscy Kubań Krasnodar), Bordiyan (Metallist Charków) i Epureanu (Dinamo Moskwa) - ten ostatni należy do najlepszych środkowych obrońców ligi rosyjskiej. Reszta gra w klubach klasy średniaków z ligi polskiej, takich jak Metallurg Zaporoże, FK Krasnodar, Politehnica Timisoara czy IFK Norrkoping. W eliminacjach wygrali z Finlandią i San Marino po 2:0, przegrali minimalnie 1:2 z Węgrami i 0:1 z Holandią. Mimo wszystko nie są to totalne ogórki. A Suworow miał poważne problemy z grą w Sheriffie i wcześniej w kadrze również, zagrał jednak jesienią dwa dobre spotkania i został w pierwszej jedenastce w kolejnych meczach.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 09.02.2011, 22:36
Kolejny zenujacy spektakl pod wodza Smudy...przez 90 minut nie potrafilismy stworzyc sobie sytuacji bramkowej(nie licze indywidualnej akcji i bramki Lewandowskiego) z taka ekipa, jak Norwegia. Pilkarze nie wiedza, co maja grac i wystarcza proste srodki zeby nas calkowicie zneutralizowac i zdominowac. Dyzma kolejny raz gral tez na wynik, o czym swiadcza zmiany(kuriozalne wprowadzenie Gola w 93 minucie w meczu towarzyskim) i wrecz rozpaczliwa obrona w drugiej polowie. Nie dosc, ze nie potrafi przekazac zawodnikom swojej koncepcji gry, to jeszcze powoluje przypadkowych ludzi. Jezeli sie nic nie zmieni, to z ta Francja i Niemcami(jesli potraktuja te spotkania na powaznie) beda wyniki podobne, jak z Hiszpania.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 09.02.2011, 22:39
Dziś zdecydowanie in plus Kamil Glik, dużo lepiej wyglądający od Głowackiego, nie bojący się gry i ryzyka popełnienia błędu, fajnie że mimo iż powszechna opinia go gnoi to chłopak nie gra na alibi tylko walczy i podejmuje pojedynki, a na alibi grał dziś właśnie wspomniany Arek. Fakt, dwa, trzy błędy mu się zdarzyły, ale dobrych interwencji i wygranych pojedynków powietrznych miał nieporównywalnie więcej. Widać, że w Bari robi postępy, zaczyna lepiej się ustawiać i czytać grę, nadrabiając tym swój brak zwrotności. Z biegiem czasu jak pogra w Serie A, czy nawet w następnym sezonie w Serie B, mogą być z niego ludzie.

Przyzwoicie na lewej stronie grał Dudka i wydaje się, że od biedy jako uzupełnienie Boenischa może się w kadrze sprawdzić, a biedę na lewej obronie mamy w końcu straszną. Swoje robił też Matuszczyk, który raczej ma taki styl, że albo przejmuje piłkę lub serwuje rzeczywiście dokładną prostopadłą piłkę, albo się "nie wpier*ala".

Błaszczykowski i Jeleń w dzisiejszym meczu po prostu duchy, ogólnie linia pomocy wyglądała dziś bardzo słabo, Murawski totalnie bez kondycji, Obraniak nigdy nie radził sobie z fizycznie grającymi przeciwnikami. Nędza tutaj była dziś straszna, jako tako wyglądał Lewandowski i strzelił świetną bramkę, ale brakowało mu wsparcia.

Widać po dzisiejszym meczu jest to, że żebyśmy prezentowali się przyzwoicie jako drużyna potrzebujemy przynajmniej 9 czy 10 grajków grających na swoim poziomie. Brakowało mi też dzisiaj bardzo zawodnika w stylu Mierzejewskiego, czyli takiego, który potrafi pobiegać z przodu i rozegrać piłkę. Ogólnie cieszy to, że grając raczej słabo na dobrą drużynę potrafiliśmy wygrać bez straty gola i zyskać stosunkowo sporo punktów do fifowskiego rankingu.

For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
z taka ekipa, jak Norwegia.
Irlandia - Norwegia 1:2
Chorwacja - Norwegia 2:1
Cypr - Norwegia 1:2
Norwegia - Portugalia 1:0
Islandia - Norwegia 1:2
Norwegia - Francja 2:1
Norwegia - Ukraina 0:1
Norwegia - Czarnogóra 2:1
Słowacja - Norwegia 0:1
Szwajcaria - Norwegia 0:1
Norwegia - RPA 1:0
Norwegia - Finlandia 2:1
RPA - Norwegia 2:1
Niemcy - Norwegia 0:1

Ogółem ostatnio: 14 spotkań - 11 zwycięstw - 3 porażki.

Coś jeszcze w temacie masz do powiedzenia? Norwegia to chyba aktualnie (w ciągu ostatniego roku) najlepiej grająca w defensywie reprezentacja świata, nie boję się użyć takiego stwierdzenia, bo nie ma w nim przesady.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 09.02.2011 o godz. 23:01.
Odpowiedz cytując
Hanys
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 09.02.2011, 22:44
Co za padaka....

bez ładu, bez składu... Znowu długa piłka na aferę - oto jak gramy... tak gra niestety większość polskich klubów i większość klubów na świecie w ogóle... bo tylko profesjonalne kluby i profesjonalne reprezentacje potrafią zagrać ładny i zarazem skuteczny football na zawodowym poziomie.

nasza obrona to jakiś żart
Piszczek - 4/10
Głowacki - 1/10 Stary, wolny, woli wybijać w auty niż podawać dokładnie piłke, bo tak jest bezpieczniej ;/
Glik - 0/10 szkoda komentarza nawet
Dudka - 1/10 - ciągłe wycofywanie gry do tyłu, zero odpowiedzialnosci - zamiast wziąć gre na klate i pociągnąć do przodu to spowalniał akcje i tracił często

Środek pola - równie słabo w tym meczu
-Murawski - 3/10 - wolny, stary, gry w defensywie niech sie uczy od młodszego Matuszczyka... ale po co nam w jednym składzie dwóch defensywnych pomocników? Kolejna głupota Smudy... miedzy innymi dlatego nie szła gra nic do przodu...
-Matuszczyk - 5/10 - solidnie w grze defensywnej, mało błędów wzgledem kolegów - ogólnie solidnie ale mogło być zawsze lepiej
-Błaszczykowski - 3/10 - bardzo słaby mecz w jego wykonaniu... no ale jak się gra z amatorami to później moze zawodowcom też nie idzie
-Obraniak - 3/10 j/w

Atak:
Lewandowski - 7/10 - o dziwo jeden z lepszych graczy na boisku - strzelec ładnej bramki, dość precyzyjne podania, dobra gra w defensywie, nawet dużo biegał
Jeleń - 2/10 - słabo, bardzo słabo, nic szczególnego nie pokazał a zaliczył tylko kilka niedokładnych podań

Szczesny- jedyny pewny punkt naszej drużyny, zero błędów, widać że gra w profesjonalnym klubie... tylko mógł ograniczyć te długie wykopy... ale jak to zrobić jak się koledzy-ćwoki nie wysuwali na obronie a jak już dostali piłkę i widzieli pędzącego na nich norwega to mieli w gaciach narobione ;/

Co do Smudy - osioł no - brak taktyki, brak odpowiednich analiz których nie robi w trakcie meczu, ani po meczu ani zapewne przed meczem, zmiany pod koniec meczu bezsensowne... a taki Dudka i Glik i Krychowiak w ogóle nie wiem co robią w kadrze.
Ostatnio edytowane przez Hanys : 09.02.2011 o godz. 22:46.
Odpowiedz cytując
nbp
Banita

Od: 10.2010

Stary 09.02.2011, 22:48
co za kaszana....

Smuda przed meczem mówił do naszych na treningach, że lepsze krótsze, ale dokładniejsze podania, niż dalekie ale nie dokładne.

A co dzisiaj nasi zaprezentowali ? Między sobą obrońcy krótko grali, ale powyżej linii środkowej boiska to byle dalej wypieprzyć tę piłkę .

Słabo...słabo...i jeszcze raz słabo.

co do opinii Hanysa wyżej - to Irek wrócił dopiero co po kontuzji, daj mu się wstrzelić w rytm ;-)
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 09.02.2011, 22:49
Szczesny zero bledow? Mial totalnego babola w postaci miniecia sie z pilka, i gdyby Norweg trafil w swiatlo bramki a nie w bramkarza to bylby gol.

Reszta to jakas kpina.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 09.02.2011, 22:50
Hanys napisał(a):Wyświetl post
Glik - 0/10 szkoda komentarza nawet
Ja chyba inny mecz widziałem. Niezły mecz Glika, który w odróżnieniu od Głowackiego próbował czytać grę i grał ambitnie. Jeśli będzie robił stałe postępy w seria A to możemy mieć ciekawego stopera na euro.
Odpowiedz cytując
Hanys
Senior Member

Stary 09.02.2011, 22:54
Grał ambitnie czyli co robił - ta ambicja twoim zdaniem polega na wykopywaniu piłki do przodu?
Było kilka akcji ze Norwegowie mijali glika jak chcieli a ten stał jak drzewo, które zapuściło korzenie głęboko. Jedyne co robił to faulował. Najgorszy zawodnik naszej drużyny - zakała. A jego miejsce w rezerwach ostatniej drużyny ligi włoskiej nie jest przypadkowe.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 09.02.2011, 22:58
Hanys, rozwiń swoją myśl na temat oceny Glika, chętnie się pośmieję. Kończymy mecz z czystym kontem, a jakiś jełop daje trzem z czterech obrońców oceny od 0 do 1 w skali 10-stopniowej. Zalecam przerzucić się na skoki.
Odpowiedz cytując
BiałaGwiazda
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 09.02.2011, 22:59
Ogólnie najsłabsi byli Głowacki i Murawski,im trzeba podziękowac.W końcu obaj maja już 30 na karku i za dwa lata nie bedzie z nich żadnego pożytku.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 09.02.2011, 23:02
A Szczesny jak to Szczesny - co miał wyłapac to wyłapał - tylko te wykopy pilki (koszmarne). W jednej sytuacji miał szczescie ale takie błedy nie zdarzaja mu sie czesto.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Jestem troche rozczarowany - to chyba najgorszy mecz kadry od sierpniowego 0:3 z Kamerunem.
Jak gralismy ladnie to przegrywalismy, a w najlepszym wypadku remisowalismy, a
jak zagralismy kiche to wygralismy i to z 11 druzyna tego strasznie waznego rankingu FIFA.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Nigdy nie zrozumiem po co Smuda wpuscil Gola w 93 minucie na boisko. Na utrzymanie wyniku? Aby zaliczyl wystep w kadrze? Smieje się z tego, ale to juz jest zalosne, na prawde.
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 09.02.2011, 23:04
Jak to po co? Drugi Gol, żeby nie było nerwów w końcówce
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 09.02.2011, 23:15
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Irlandia - Norwegia 1:2
Chorwacja - Norwegia 2:1
Cypr - Norwegia 1:2
Norwegia - Portugalia 1:0
Islandia - Norwegia 1:2
Norwegia - Francja 2:1
Norwegia - Ukraina 0:1
Norwegia - Czarnogóra 2:1
Słowacja - Norwegia 0:1
Szwajcaria - Norwegia 0:1
Norwegia - RPA 1:0
Norwegia - Finlandia 2:1
RPA - Norwegia 2:1
Niemcy - Norwegia 0:1

Ogółem ostatnio: 14 spotkań - 11 zwycięstw - 3 porażki.

Coś jeszcze w temacie masz do powiedzenia? Norwegia to chyba aktualnie (w ciągu ostatniego roku) najlepiej grająca w defensywie reprezentacja świata, nie boję się użyć takiego stwierdzenia, bo nie ma w nim przesady.
Matko Boska. Mowilem w kontekscie EURO2012, gdzie w grupie bedziemy mieli 2 potegi swiatowe, do ktorych Norwegom "troche" brakuje(i to delikatnie mowiac). Po drugie, ty chyba widzisz roznice miedzy turniejem(typu MS i ME), a meczami towarzyskimi czy eliminacjami do danej imprezy? Przeciez to zupelnie inna bajka. Rozumiem, ze jestes zakochany w Smudzie, ale troche zdrowego rozsadku...gdzie Norwegia, a gdzie Hiszpania, Niemcy, Wlochy, Anglia czy Francja? Nie przypominam sobie znaczacych sukcesow naszych dzisiejszych rywali w ostatnich wielkich imprezach(nie grali ani na EURO2008, ani na MS2010).
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 09.02.2011, 23:20
Hanys napisał(a):Wyświetl post
Grał ambitnie czyli co robił - ta ambicja twoim zdaniem polega na wykopywaniu piłki do przodu?
Było kilka akcji ze Norwegowie mijali glika jak chcieli a ten stał jak drzewo, które zapuściło korzenie głęboko. Jedyne co robił to faulował. Najgorszy zawodnik naszej drużyny - zakała. A jego miejsce w rezerwach ostatniej drużyny ligi włoskiej nie jest przypadkowe.
A może Vidic, czy Ferdinand nie wykopują piłki do przodu? Oczywiście, że wykopują bo nie ma lepszej metody na uniknięcie straty gola i i oddalenie zagrożenia od własnej bramki.

Mistrzem zwrotności Glik nigdy nie był i nigdy nie będzie, ale nie zapominajmy, że ten zawodnik jeszcze pół roku temu musiał biegać po polskich żałosnych kurnikach i nie miał kto go tak naprawdę przetestować na wyższym poziomie. W lidze włoskiej zbiera szlify od Ibry, Del Piero, Gilardino, Sneijdera, więc może czegoś się chłopak nauczy chociażby przez te pół roku.

Też sceptycznie podchodziłem do dzisiejszego występu Glika, ale mnie miło zaskoczył. Walczył i nie odstawiał nogi. Bardzo ładnie w drugiej połowei przeczytał akcję, jak lewy pomocnik schodził do linii bramkowej i odegrał piłkę w pole karne. Wyszedł do przodu i przeciął podanie. Brawo.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 09.02.2011, 23:28
Matko Boska. Mowilem w kontekscie EURO2012, gdzie w grupie bedziemy mieli 2 potegi swiatowe, do ktorych Norwegom "troche" brakuje(i to delikatnie mowiac). Po drugie, ty chyba widzisz roznice miedzy turniejem(typu MS i ME), a meczami towarzyskimi czy eliminacjami do danej imprezy? Przeciez to zupelnie inna bajka. Rozumiem, ze jestes zakochany w Smudzie, ale troche zdrowego rozsadku...gdzie Norwegia, a gdzie Hiszpania, Niemcy, Wlochy, Anglia czy Francja? Nie przypominam sobie znaczacych sukcesow naszych dzisiejszych rywali w ostatnich wielkich imprezach(nie grali ani na EURO2008, ani na MS2010).
Gra się tak, jak pozwala przeciwnik. Norwegia aktualnie prezentuje taki poziom gry defensywnej, że nawet Francuzi czy Włosi mogą im tego pozazdrościć. A jeśli wygrają z Danią w marcu, to już jedną nogą będą w Polsce i Ukrainie w 2012 roku - z racji takiej, iż będziemy losowani z pierwszego koszyka, Norwegowie są dla nas realnym przeciwnikiem w kontekście tego turnieju.

To chyba Twoje uwielbienie dla Smudy musi być duże, jeśli wierzysz w to, że w obecnym stanie naszej piłki jest szansa, aby on (czy ktokolwiek inny) w ciągu roku wyciągnął nas do poziomu Hiszpanii, Niemiec, Włoch, Anglii czy Francji tak, żebyśmy byli dla nich równorzędnym rywalem?

Nie, cuda się zdarzają bardzo rzadko, my mamy powalczyć z numerami 3 i 4 w naszej grupie o wyjście z niej, czyli drużynami klasy właśnie Norwegii, Serbii, Chorwacji, Turcji, Szwecji, Danii, Grecji, Portugalii, Rosji czy Czarnogóry, bo Czarnogórcy też są blisko wywalczenia awansu już w niedługiej przyszłości. To są nasi potencjali rywale z którymi możemy powalczyć, chyba nikt o zdrowym rozumie nie oczekuje od naszych aktualnych reprezentantów pokonywania na mistrzostwach w fazie pucharowej Hiszpanii, Holandii, czy Niemiec. Oczywiście na fali atmosfery mistrzostw, szalonego dopingu na trybunach, przy naszym dobrym przygotowaniu szczególnie fizycznym do turnieju jest to w jakimś tam stopniu możliwe, ale bez przesady...Fakty są takie, że bez dobrego losowania jesteśmy na starcie skazani na pożarcie / cud (niepotrzebne skreślić).

A jeśli chodzi o mecze o punkty, to na razie Norwegowie mają komplet zwycięstw, w tym 1:0 z Portugalią, która nomen omen też nie mogła się nijak przebić przez ich mur w defensywie.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 09.02.2011 o godz. 23:30.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 10.02.2011, 11:40
Kolejny zenujacy spektakl pod wodza Smudy...przez 90 minut nie potrafilismy stworzyc sobie sytuacji bramkowej(nie licze indywidualnej akcji i bramki Lewandowskiego) z taka ekipa, jak Norwegia. Pilkarze nie wiedza, co maja grac i wystarcza proste srodki zeby nas calkowicie zneutralizowac i zdominowac. Dyzma kolejny raz gral tez na wynik, o czym swiadcza zmiany(kuriozalne wprowadzenie Gola w 93 minucie w meczu towarzyskim) i wrecz rozpaczliwa obrona w drugiej polowie. Nie dosc, ze nie potrafi przekazac zawodnikom swojej koncepcji gry, to jeszcze powoluje przypadkowych ludzi. Jezeli sie nic nie zmieni, to z ta Francja i Niemcami(jesli potraktuja te spotkania na powaznie) beda wyniki podobne, jak z Hiszpania.
Średni piłkarze plus gra na nos Smudy, bez jakiejś stałej taktyki/myśli przynosi skutek taki a nie inny...
Dodam jeszcze, że takie Norwegie grają sparing, a dla naszych to jedyna okazja pokazać się i wskoczyć do top 22 (23?) na me więc tym bardziej średnio to wygląda.
Cóż... Franz pewnie naturalizuje jeszcze jakichś paru grajków, suma indywidualnych umiejętności nieco wzrosnie więc gra może ciut się poprawi...
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.02.2011, 12:15
Nic się nie poprawi,bo na Euro gra się na 100 procent możliwości. Nikt z nami się nie będzie cackał,nogi odstawiał czy robił baboli w obronie. Nie. Będą z nami jechali jak będą chcieli. Nie dość,że mamy miernych kopaczy,to jeszcze gramy bez trenera.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 10.02.2011, 13:22
Myślę, że za bardzo przeceniacie to, co się teraz dzieje z naszą kadrą. Prawda jest taka, że decydujące będzie bezpośrednie przygotowanie drużyny przed turniejem, zarówno pod względem fizycznym, mentalnym i czysto piłkarskim. No i oczywiście uniknięcie wszelkich kontuzji graczy z pierwszej jedenastki. Zwróćcie uwagę ma to, że czasem jest nawet tak, iż drużyny ligowe, trenujące ze sobą na co dzień, w czasie przerwy zimowej zamieniają się z ekipy ładnie klepiącej piłką w drużynę grającą bez ładu i składu w następnej rundzie, a co dopiero goście grający ze sobą góra raz w miesiącu?

Zgranie drużyny to nie jazda na rowerze, że się tego nie zapomina, to trzeba na bieżąco szlifować i utrzymywać, jeśli gracze w reprezentacji mają ze sobą dwa treningi, zagrają mecz a potem czasem nawet 3 miesiące się nie widzą, to naprawdę wiele z tego co wypracowali im umyka. Wiadomo, że jak będą ze sobą częściej grali to coś to tam da, będą się trochę lepiej rozumieć ale tak naprawdę prawdziwe zgranie ćwiczy się dopiero w miesiącu poprzedzającym turniej, to jest decyduje, wtedy można wypracować automatyzm pod dany turniej, nie jest dla mnie istotne to, jak teraz gramy. Przecież nikt nie wie, który grajek w jakiej formie będzie na kilka miesięcy przed turniejem, a to powinno być decydujące o wyborze kadry na E2012.

Co z tego, że teraz zgramy kadrę, jak potem wyskoczy w ofensywie np. trzech zawodników i trzeba będzie zupełnie inaczej ustawić drużynę? Ważne żebyśmy znaleźli dobrego gościa od przygotowania fizycznego, bo to właściwie będzie dla nas najważniejszy czynnik i to Smuda próbuje (próbował) zrobić. Tak wynik kiedyś zrobili Rosjanie, którzy zostali tak przygotowani fizycznie, że wręcz zajeżdżali rywali biegowo. To samo Grecy - przed mistrzostwami grali co najwyżej poprawnie, przegrali z nami po słabym meczu 0:1, ale zostali tak taktycznie i fizycznie przygotowani do turnieju, że nawet zdołali go wygrać. Popatrzcie też na Słowaków - na MŚ zagrali świetnie jak na swoje możliwości, a teraz przegrywają w Armenii czy Luksemburgu.

Nie żebym rozgrzeszał Smudę, ale dopiero za to, co pokaże jego drużyna na stadionach we Wrocławiu i Warszawie w 2012 roku będzie rozliczany, o czym media i kibice niestety zapominają. I tak zamiast próbować z Norwegami różne warianty gry gość musi grać na wynik, bo przy porażce media i kibice go zjadą, w stylu "co z tego, że ładnie gramy, skoro przegrywamy".

Ale skoro naród głupi, to cóż zrobić? Trzeba mu ulec i bronić 1:0 przez drugie 45 minut, tak żeby ten sam naród go nie wykopał ze stanowiska. Ktoś to dobrze kiedyś napisał, że poziom komentarzy (głównie w internecie) na temat piłki nożnej jest dużo bardziej poniżej dna, niż sam poziom gry reprezentacji i tu się z nim zgadzam w 100%. Wymagacie od nich dobrej gry, do wymagajcie od siebie konstruktywnej krytyki, a nie idiotyzmy w stylu oceniania zawodników zerem w skali do 10 za mecz, w którym takowy obrońca zagrał oceniając na chłodno co najmniej poprawnie, a jego drużyna nie straciła gola.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 10.02.2011 o godz. 13:24.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.02.2011, 13:25
Drużyny prowadzone przez Smudę najlepsze wyniki osiągały w sezon po tym jak Smuda był zwalniany. Najwyższy czas, żeby Franz odszedł
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 10.02.2011, 14:44
@ rw88
Bardzo rozsądny post.

To jest tak jak zwalniać Maaskanta po blamażach w sparingach. Ludzie chyba za bardzo nie kumają, że celem reprezentacji Smudy jest Euro2012 natomiast drużyny Holendra runda wiosenna i dopiero po tym czasie powinno ich się rozliczać.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów