The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2010, 21:39
wonski_eNHa napisał(a):Wyświetl post
off
A Szpaku dostał 2 smsy

Może mu ktos napisał, że w Bośni gra Misimovic, nie Masimovic ?
Odpowiedz cytując
Wojtator
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 10.12.2010, 21:42
2 Brożek
Odpowiedz cytując
Kamrat
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 10.12.2010, 21:43
Najlepszy był Wołąkievic....
My Psy musimy trzymać się razem!
Odpowiedz cytując
krzywy
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 10.12.2010, 21:45
pewnie Trabzonspor na trybunach to Brozio się stara, coś czuje, że jedyny nasz dobry gracz zostanie sprzedany tej zimy...
od kołyski, aż po grób zawsze ukochany klub WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 10.12.2010, 21:46
Brożek na prezydenta!
Czyżby wracał do formy?
Kur*a, ale ta obrona to jest jakaś patologia.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 10.12.2010, 21:46
Z tego co ogladam powiem ze polska pilka nie ma przyszlosci.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 10.12.2010, 21:47
Donki napisał(a):Wyświetl post
I kto bedzie kometował ?
Jaki Szpakowski jest to jest, ale nie widze lepszej osoby w TVP
Nie wiem, niech ogłoszą jakiś konkurs ogólnopolski... Gdzie mamy testować młodych komentatorów jeśli nie w takim meczu?

Brożek do zmiany - udowodnił, że jest z innej ligi na tle tych 22 zawodników. Grosicki, Mierzejewski (czy teraz podania Pawłowskiego), nawet nie źle. Pozostali będą co najwyżej walczyć o miejsce 23 w kadrze na euro...
krzywy napisał(a):Wyświetl post
pewnie Trabzonspor na trybunach to Brozio się stara, coś czuje, że jedyny nasz dobry gracz zostanie sprzedany tej zimy...
Iść do przed Euro 2012, to najgłupsze co Brożek mógłby zrobić dla swojej reprezentacyjnej kariery...
Ddf
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 10.12.2010, 21:50
Ja nie rozumiem czemu Smuda nie wpuści Celebana, w końcu szuka środkowych obrońców. Celeban w lidze wyróżnia się, a na pewno nie jest gorszy od Wojtkowiaka czy Jodłowca, a przy stałych fragmentach jest groźny, w lidze kilka goli strzelił w ten sposób.

EDIT: No i wpuścił go.
Ostatnio edytowane przez 63624 : 10.12.2010 o godz. 21:58.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 10.12.2010, 21:57
Szpaku to jedna wielka porażka , jak mamy oglądać ten mecz jak on na naszego piłkarza mówi Jakub Wilk? Czy on naszej ligi nie śledzi , nie zna piłkarzy których powołuje się do reprezentacji czy jest takim amatorem ? Wstyd !
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 10.12.2010, 21:59
Hahah, ale Szpak tylko przeczytal to, co bylo napisane na tych wirtualnych tabicach. Tam tez widnialo imie Jakub. TVP jak zawsze pełen profesjonalizm...
Odpowiedz cytując
Syn Kangura z 1984
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 10.12.2010, 22:00
Brozio zszedł to już raczej bramki dla Polski się nie doczekamy
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 10.12.2010, 22:12
fanfan napisał(a):Wyświetl post
Szpaku to jedna wielka porażka , jak mamy oglądać ten mecz jak on na naszego piłkarza mówi Jakub Wilk? Czy on naszej ligi nie śledzi , nie zna piłkarzy których powołuje się do reprezentacji czy jest takim amatorem ? Wstyd !
Już dwa razy się tłumaczył, że Wilka wpisali Jakuba a nie Cezarego do protokołu. Teraz cały czas słychać Czarek Wilk to i tamto...
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 10.12.2010, 22:30
No to już możemy być pewni że Grosicki zostanie w Jadze. Jeżeli ktokolwiek go widział to dużymi czerwonymi literami wpisał "drewno" a w nawiasie dodał "egoistyczne".
Kolejny as Robak. W temacie o transferach niektórzy coś tam pisali o tym że fajnie było by go kupić. To ja mam taką propozycję: jak się trochę ociepli i śnieg stopnieje to jeżeli ziemia nie jest za głęboko zamarznięta to ja obiecuję że wykopię jakiegoś robaka - podejrzewam, że równie użytecznego z punktu widzenia drużyny piłkarskiej. Sorry ale pomijając kwestie czysto piłkarskie ( a jaki Robak jest każdy trzeźwo myślący widzi) to ja go nie chce w Wiśle nawet za samą gębę i ten błyskotliwy wyraz twarzy czy co on tam ma z przodu głowy.
Mecz jak mecz - cudów się nie spodziewałem chociaż miałem nadzieję, że jakoś "zmęczą" drugą reprezentację niekwestionowanej potęgi piłkarskiej jaką niewątpliwie jest BiH.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 10.12.2010 o godz. 22:32.
Odpowiedz cytując
JAR0
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 10.12.2010, 22:38
Dariusz to by dał już spokój z komentowaniem. Jak by mu wpisali w protokole że zamiast Wilka gra Bogusław Cygan pewnie też by tak twierdził. Mecz jak mecz, znowu nieskutecznośc. Paweł pokazał ze wraca do formy. Trzy sytuacje 2 bramki plus słupek. Cezary też nie najgorzej. Grosicki
Odpowiedz cytując
krowczax
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 10.12.2010, 22:41
Dokładnie, na tle tej ogólnej żenady Brożek i Wilk sprawiali naprawdę pozytywne wrazenie - Czarek jako jeden z nielicznych potrafi przyjąc i w miare dokladnie zagrac pilke x.x
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 10.12.2010, 22:42
Szkoda, ze zmienił Smuda Brozia na Robaka bo mogła byc wygrana. Pawel ostatnio takie sytuacje jaka miał Robak wykorzystywał wiec i dzisiaj miałby szanse.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 10.12.2010, 22:46
I tyle sa wlasnie warte polskie "giwiazdy"/"gwiazdki" ligowe...wynika, gra, a przede wszystkim podejscie do reprezentowania Polski - zenada. Zero ambicji, zero walki, zero zaangazowania...dodajac do tego fatalne wyszkolenie techniczne, mamy remis z Bosnia C. Jedyny zawodnik na plus, to Brozek, ale obroncy przeciwnika to totalne ogorki, wiec tez wyciagac z tego jakies glebsze wnioski. Mierzejewski najlepszy ligowiec roku i podobno gwiazda tej ligi, nie potrafi celnie dosrodkowac ze stojacej pilki(a mial do tego kilkanascie okazji?). Smuda bedzie meczyl nas ta miernota, podobnie jak Rybusem, Borysiukiem czy Wojtkowiakiem. Niech ktos z tymi chlopcami porozmawia, bo kiedy zakladaja koszulke Polski, maja zapie...przac. Ale jesli powoluje sie pilkarzy, ktorzy absolutnie na to nie zasluguja, to mamy taki pasztet. Nie mowie juz o tym, jak zostaniemy zdominowani w srodku pola przez klasowa druzyne i nie mam tu na mysli tylko przygotowania taktycznego, kondycyjnego czy technicznego, ale samych warunkow fizycznych(w pomocy mamy samych szczuplych chlopcow po 1.70 m). TRAGEDIA.

A kolega RW88 niech troche ochlonie...przyklad na to, jak wielu polskich pilkarzy olewa(bo inaczej tego nazwac nie mozna) reprezentacje Polski mial dzisiaj. Nie mowie juz o tym, ze trzeba tez nauczyc sie czytac ze zrozumieniem(bo nie pisalem o wszystkich i nie o ambicji, ale jak sie nie ma argumentow...).
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 10.12.2010 o godz. 22:52.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.12.2010, 23:58
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
I tyle sa wlasnie warte polskie "giwiazdy"/"gwiazdki" ligowe...wynika, gra, a przede wszystkim podejscie do reprezentowania Polski - zenada. Zero ambicji, zero walki, zero zaangazowania...dodajac do tego fatalne wyszkolenie techniczne, mamy remis z Bosnia C. Jedyny zawodnik na plus, to Brozek, ale obroncy przeciwnika to totalne ogorki, wiec tez wyciagac z tego jakies glebsze wnioski. Mierzejewski najlepszy ligowiec roku i podobno gwiazda tej ligi, nie potrafi celnie dosrodkowac ze stojacej pilki(a mial do tego kilkanascie okazji?). Smuda bedzie meczyl nas ta miernota, podobnie jak Rybusem, Borysiukiem czy Wojtkowiakiem. Niech ktos z tymi chlopcami porozmawia, bo kiedy zakladaja koszulke Polski, maja zapie...przac. Ale jesli powoluje sie pilkarzy, ktorzy absolutnie na to nie zasluguja, to mamy taki pasztet. Nie mowie juz o tym, jak zostaniemy zdominowani w srodku pola przez klasowa druzyne i nie mam tu na mysli tylko przygotowania taktycznego, kondycyjnego czy technicznego, ale samych warunkow fizycznych(w pomocy mamy samych szczuplych chlopcow po 1.70 m). TRAGEDIA.

A kolega RW88 niech troche ochlonie...przyklad na to, jak wielu polskich pilkarzy olewa(bo inaczej tego nazwac nie mozna) reprezentacje Polski mial dzisiaj. Nie mowie juz o tym, ze trzeba tez nauczyc sie czytac ze zrozumieniem(bo nie pisalem o wszystkich i nie o ambicji, ale jak sie nie ma argumentow...).
dziwne, zastanawiam sie od kiedy Ty ogladasz mecze reprezentacji Polski ?
moim zdaniem dzisiaj bylo duzo ambicji, walki i zaangazowania - nie sledzilem calego meczu ale widzialem chocby wysoki pressing i duzo odbiorow pilki - ten mecz sie dalo ogladac, a pamietam mecze przez repre grane w chodzonego i wywalanie dlugich pilek do nikogo
mozna sie przyczepiac to roznych rzeczy ale akurat zaangazowania nikomu odmowic nie mozna - i tu widac reke Smudy
stąd tez duzo liczba sytuacji utrzymujaca sie od kilku meczy - myslisz, ze na stojąco bysmy tyle stworzyli ? nie sądze
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Szymonito
Senior Member

Stary 11.12.2010, 00:25
Bośnia-Polska 2-2
2 bramki Pawła Brożka w kadrze; w pliku wszystkie gole z meczu
http://hotfile.com/dl/88600618/6858a...a_2-2.zip.html
Biała Gwiazda na koszulki! - nie logo SA!
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 11.12.2010, 01:02
Brożek zagrał naprawdę fajnie, nie tylko wykazał się skutecznością, ale potrafił także nieźle dograć. Wilk też trochę lepiej od ogółu. Ciekawe czy to kwestia treningów u Maaskanta i ogólnego liznięcia taktyki, ciekawe, ciekawe...
Odpowiedz cytując
zajacek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 11.12.2010, 01:10
Też nie bardzo rozumiem wpisu For Funa. Nad poziomem gry można (a nawet trzeba ) dyskutowa, ale Polacy biegali że hej. Wydaje mi się, że momentami aż za bardzo biegali, a za mało myśleli. Za ambicję ode mnie duży +. Gorzej z walorami płkarskimi.

Przyjemne wnioski dla nas z tego meczu - Brożek najlepszy, a najlepszą zmianę dał Jakub...upps - Czarek ( odwalił całą defensywną robotę, którą wcześniej robili DWAJ legioniści)
Powód: żeby nie dodawać wpisów.
Ostatnio edytowane przez zajacek : 11.12.2010 o godz. 01:15.
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.12.2010, 10:13
Samego meczu nie będę komentował bo nie widziałem go w całości, ale zastanawia mnie jedna rzecz (po raz kolejny zresztą). Jaki sens ma wystawianie Wołąkiewicza na prawej obronie, podczas gdy:
a) jest nominalnym środkowym obrońcą
b) w klubie z przymusu grał na lewej obronie
c) był przez Smudę sprawdzany na środku pomocy (co jest też absurdem)

Nie powoduje to ani zgrania Huberta, ani zgrania drużyny. Następnym razem Wołąkiewicz zostanie chyba bramkarzem. Cyrk.
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 11.12.2010, 11:20
BOŚNIA vs POLSKA

WSZYSTKIE BRAMKI - http://www.fileserve.com/file/MyQhtFM
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 11.12.2010, 11:32
Wizard napisał(a):Wyświetl post
Samego meczu nie będę komentował bo nie widziałem go w całości, ale zastanawia mnie jedna rzecz (po raz kolejny zresztą). Jaki sens ma wystawianie Wołąkiewicza na prawej obronie, podczas gdy:
a) jest nominalnym środkowym obrońcą
b) w klubie z przymusu grał na lewej obronie
c) był przez Smudę sprawdzany na środku pomocy (co jest też absurdem)

Nie powoduje to ani zgrania Huberta, ani zgrania drużyny. Następnym razem Wołąkiewicz zostanie chyba bramkarzem. Cyrk.
To proste, kiedys ten glab Smuda trafil w dziesiatke bodajze z Siadaczka zmieniajac mu pozycje.
Od tamtej pory miewa wizje.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 11.12.2010, 13:14
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Mam wrażenie, że jeden słupek Brożka mniej i już ambicja by była widoczna...Dostrzeganie ambicji u zawodników jest tak subiektywne, że nie mam zamiaru z tym dyskutować. Ale generalizowanie, że polscy piłkarze nie są ambitni jest trochę nie na miejscu. Akurat nasi wczoraj cisnęli ich bardzo, brakło tylko skuteczności i trochę szczęścia pod bramką. No i Bośniacy trochę "cheatowali", bo "Masimovic" dla Bośni jest tym, kim Błaszczykowski dla Polski...Taki zawodnik stworzył różnicę w tym meczu, a raczej wyrównał tą różnicę pomiędzy naszymi a Bośniakami. Dlaczego tak myślę? Odpowiedź jest prosta - gdyby nie jego wykonanie stałego fragmentu gry i genialne podanie do (nie)faulowanego w polu karnym napastnika, nasi rywale nie zdobyliby w tym meczu sztycha. Właściwie każda groźna akcja naszych rywali była tworzona z olbrzymim udziałem Miske, a tych sytuacji wiele nie było.

I jeszcze jedno - niech Franek zacznie w końcu pracować nad szybkim powrotem zawodników do defensywy w przypadku kontraktaku rywali, bo te kontrataki sieją u nas największy popłoch. W ogóle moim zdaniem problemem nie jest gra tego czy tamtego obrońcy, tylko gra defensywna całego zespołu. Błędy indywidualne naszych defensorów są powodowane tym, że bardzo łatwo przechodzi się przez naszą linię pomocy i tu jest największy problem. Zwróćcie uwagę, że w każdym meczu polskiej reprezentacji, gdzie rywale atakują, a przed sobą mają tylko czterech obrońców, pomoc zostaje w tyle. Wtedy bardzo łatwo jest mijać obronę ustawioną tyłem do bramki.

Do tego nasi boczni obrońcy (Piszczek i Boenisch) są nastawieni na bardzo ofensywną grę i to dobrze, ale muszą mieć asekurację. Skoro Franek stawia na silne skrzydła i ogólnie dużą liczbę stricte ofensywnych zawodników w linii pomocy, to koniecznym jest posiadanie co najmniej jednego defensywnego pomocnika odpowiadającego tylko i wyłącznie za przejęcie piłki i szybkie przerywanie kontrataków, czy też asekurację bocznego obrońcy kiedy ten podłącza się do przodu. Jeśli rywal jest w ataku pozycyjnym, to potrafimy się poprawnie ustawić, fajnie wygląda pressing, mamy sporo przechwytów i okazji do kontr, ale jeśli my atakujemy i mamy stratę, to za każdym razem rywale nawet klasy ligowców z Bośni bardzo łatwo przechodzą pod nasze pole karne.

Z wczorajszego meczu podobał mi się Mierzejewski, nie miał wielu świetnych zagrań ale cały czas był pod grą, brał na siebie ciężar rozgrywania akcji, był wszędzie - tego mi u niego brakowało w meczach pierwszej kadry, kiedy to trochę ginął w cieniu Obraniaka, Kuby czy Matuszczyka. Wczoraj wyglądało to tak, że Mierzej wracał do formy reprezentacyjnej z meczów z Serbią, a w szczególności z Finami, gdzie po prostu brylował i grał takie prostopadłe, że palce lizac, super wtedy rodzielał piłki i przyśpieszał naszą grę. Szczerze mu życzę tego, żeby jakiś niezły zagraniczny dostrzegł jego atuty i jak najszybciej z Polski wyjechał, bo jest to zawodnik, który jeśli będzie miał okazję regularnej gry przeciwko zawodnikom dobrej klasy europejskiej, może być dla naszej kadry tym, kim jest Murawski czy Błaszczykowski.
Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.12.2010, 13:22
http://www.sport.pl/euro2012/1,10907...z_Jakubem.html

wstyd!

Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 11.12.2010, 20:41
Brożek grał na szpicy to strzelił. Ale na szpicy bedzie grał Lewy, a na Euro Brożek poleci pewnie na lewą pomoc w tym durnym 4-3-3 z 5 pomocnikami zamiast 3 napastnikami przy polu karnym.

Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 12.12.2010, 00:09
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Brożek grał na szpicy to strzelił. Ale na szpicy bedzie grał Lewy, a na Euro Brożek poleci pewnie na lewą pomoc w tym durnym 4-3-3 z 5 pomocnikami zamiast 3 napastnikami przy polu karnym.
ja mu wogóle życze zeby pojechał.. a nie znowu jakies Zahujskie Zahorskie czy inne Robaki
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 15.12.2010, 12:50
Reprezentacja. Polska spada w rankingu FIFA

http://www.sport.pl/euro2012/1,10907...ingu_FIFA.html

Cytat:
Bez względu na wyniki, Polakom trudno utrzymać, bądź poprawić swoją pozycję w rankingu. Wszystko przez to, że organizujemy Euro 2012. Polacy są skazani wyłącznie na sparingi, które FIFA wycenia zdecydowanie niżej. Punkty zdobyte w meczach towarzyskich mnoży przez 1, w meczach mundialu przez 4, a w meczach eliminacji do mistrzostw świata lub kontynentu przez 2,5. Nawet gdyby reprezentacja Polski mknęła od sparingowego triumfu do triumfu, to niekoniecznie nadgonią rywali grających od remisu do remisu w eliminacjach Euro 2012.

Dodatkowo ranking obejmuje minione cztery lata gry, zatem z każdą jego aktualizacją tracimy punkty zdobywane przez reprezentację z pierwszej, zdecydowanie wydajniejszej połowy kadencji Beenhakkera - m.in. zwycięstwa nad Portugalią i Belgią. Wtedy to Polska była najwyżej w historii rankingu - na 16. miejscu.
To ja sie pytam po co ta cala nagonka byla: Tomaszewski, "Cafe futbol" czy inni niby eksperci skoro i tak nie ma wielkich szans zebysmy w tym rankingu nie polecieli.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
wonski_eNHa
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 15.12.2010, 13:58
Nie ma co sobie dupy zawracać tym rankingiem. Niech Smuda 'robi' tą drużynę na Euro2012 i nie przejmuje się niczym. Mam dziwne przeczucie, że na mistrzostwach nasza drużyna, jaka by nie była wyjdzie z grupy i może nawet coś dalej wygra. Ale nie dzięki Smudzie czy innym szamanom, ale dzięki KIBICOM - polskim dzikim fanatykom

Co do Marmolady w naszej S-kadrze to nie mam nic przeciwko. Jeśli chcemy coś znaczyć w europejskiej piłce to musimy w tym momencie robić te pieprzone 'spolszczenia' obcych. Gdybyśmy mieli dobrych grajków to było by ich pełno w zachodnich klubach, nie w Turcji, Rosji i innych Azerbejdżanach. Niestety 30letnie zaniedbania infrastruktury sportowej i szkolenia dzieciaków zrobiły swoje.... I nie ma co się jarać ORŁAMI GÓRSKIEGO ile to oni znaczyli w światowej piłce... to były czasy w których futbol był zwykłą zabawą, a nie biznesem jak teraz. Piłkarze zbyt zdrowego trybu życia nie prowadzili, ten z Anglii, Rosji, Brazylii miał do porównywalne warunki do trenowania, do rozgrywania meczów. Wszędzie skakała piłka :] Dla tego nie było takiej przepaści w umiejętnościach najlepszych piłkarzy z takiej Brazylii, UK czy Polski. 'Oni' zaczęli myśleć przyszłościowo i poprawiali warunki do trenowania, infrastruktura się poprawiała, więcej pieniędzy na szkolenie dzieciaków (w łacińskiej chyba te pieniądze nie są tak ważne ) Uczyli piłkarzy TECHNIKI. W Polsce zobaczą chłopca niższego od innych i już zaczynają go zniechęcać do piłki nożnej, bo piłkarz przecież musi mieć 185 wzrostu bo inaczej będzie słaby. Chój z tym że ten mały z piłką robi co chce - jest jego przedłużeniem stopy... ale jest za mały... Ważne że ma te 185 i stoi stabilnie jak Rasiak, techniki przecież może się nauczyć. Hmmm jak kopnie z 'kazimierza' piłkę prosto i jakimś szczęściem dokładnie okrzyknięty zostanie nowym Maradoną.... a ten niski chłopiec będzie dla większości polskich trenerów gorszym od tego przysłowiowego 'Rasiaka'. Kur*a, kiedy w końcu w Polsce zaczną uczyć dzieciaków prawdziwej techniki użytkowej? Prawidłowego ustawienia stopy i całego ciała przy podaniu... jak przyjmować piłkę zewnętrzną częścią stopy (wewnętrzną zakładam że potrafią), jak przyjąć piłkę z zawodnikiem na plecach. Jak przyjąć piłkę, żeby nie zwalniać akcji (patrze na ligę i co widzę? Dostaje taki def. pomocnik podanie od stopera i zamiast odwrócić się do przodu od razu przy przyjęciu piłki to czeka aż do niego doleci i potem jeszcze ją sobie w kozioł przyjmuje... no cholera jasna!!! Widzieliście Xaviego lub Iniestę co robi przed dostaniem podania A to wam przypomnę. Kręci łbem jak kura na wszystkie strony, żeby zobaczyć gdzie ma przeciwnika, gdzie kolega do gry, gdzie nie równo przycięta trawa... I kiedy dostaje piłkę od kolegi z drużyny, nie musi się już rozglądać i wymyślać co zrobi z piłką. . On po prostu to wie zanim jego nowe buciki złapią kontakt fizyczny z piłką. A u Nas? Sami wiecie jak to wygląda...).
Widzieliście jak gra prostopadłą piłkę za obrońców zawodnik z zachodu? W Naszym dzikim kraju jest grajek i tak mu do łba strzeli że nie ma gdzie podać to kopnie za obrońców, może snajper jakimś dziwnym zbiegiem ciał niebieskich w naszej polskiej czasoprzestrzeni dojdzie do tej piłki... Error..... Wysunięty napastnik !musi! być w linii z obrońcami, najlepiej sobie dreptać od jednego do drugiego stopera, boczkiem do bramki. W tym czasie ofensywny pomocnik (tak nazwijmy piłkarza, który ma mu rzucić piłkę za obrońców) musi szukać dobrego momentu do rzucenia takiej piłki, wcale nie potrzeba do tego dużo miejsca, to musi być zaskakujące podanie. Nie taka opcja że leci środkiem boiska i wielkim palcem kopie piłkę przed siebie do 'Niedzielana' Jak podaje polak? Ano u niego takie podanie za obronę nie różni się niczym od zwykłego dośrodkowania czy przerzutu piłki do kolegi po 2 stronie boiska. Fak! To musi być wypieszczone jak mąż po przyniesieniu żonie wypłaty podanko. Mierzone, piłka nie może dostać przyśpieszenia do bramki po kontakcie z ziemią. Piłka musi być lekko podcięta, żeby nie zapierdalała i idealnie spadła przed napastnikiem gotowa do przypier*olenia na bramkę. Ile tak wykonanych podać widzicie w naszej lidze? Właśnie... Dla tego niech te dzieciaki najpierw będą umiały 'obchodzić' się z piłką, od najmłodszych lat. Przez zabawę. Nie może być takiej sytuacji że dzieciak coś źle zagra, nie zgodnie z poleceniem trenera, albo mu coś nie wyjdzie i dostaje zjebke za to. Jak nie wyjdzie raz, drugi to niech próbuje do skutku. Pozytywna reakcja trenera jest zajebiście ważna dla małego dzieciaka. Niech wie że ma wsparcie trenera. Wczoraj oglądałem filmik z 'niesamowitymi' ultrasami z POZnan*ia. Fajnie że tak się zorganizowali kibice, ale co mi się rzuciło w oczy? Wynik 1-6 w dupę. Świetnie było widać jaka jest przepaść między wyszkoleniem naszych dzieciaków, a 'Rooneyami' z anglii. Ile oni mieli lat? Kur*a ja nie wiem, ale już w tak młodym wieku różnica w przyjęciu piłki, zastawieniu się, jakimś zamyśle komu mam podać była aż nadto widoczna. Ale tamte dzieciaki trenują odkąd nauczą się chodzić :] Trenują na trawie, świetnie przygotowanej. Pod okiem PROFESJONALISTÓW, których u nasz po prostu nie ma. Dla nich jest to zabawa, zabawa w którą chcą być najlepsi. Doskonalsi Nie muszą się martwić o nic, tylko trenować!
Dla tego jeżeli chcemy w tym momencie coś znaczyć w europie to niestety musimy transferować do naszej kadry kogo się da. I równolegle roz//ać PZPN, Piechniczków i inne pory roku. Inwestować w dzieciaki! I jeszcze raz napiszę: UCZYĆ DZIECIAKÓW TECHNIKI, bo ona jest najważniejsza (ale nie robienia dziwnych freestailowych trików, które z piłką nożną nie mają nic wspólnego i są po prostu ZBĘDNE) a dopiero jak technika będzie na odpowiednim poziomie przyłożyć się do taktyki i 'fizycznych' aspektów tego sportu. Bo na razie nasze dzieciaki są 100lat za murzynami. Same orliki nic nie zmienią, potrzeba do tego ludzi.... ale to już nie moja sprawa tylko PZPN, może Ekstraklasa SA ruszyła by łbem w tym kierunku.

Jak spłodzimy, wychowamy i nauczymy grać dzieciaki w prawdziwą piłkę, dopiero wtedy będziemy mogli się bawić w prawdziwych patriotów i mówić nie Marmoladą i innym Obraniakom w kadrze kopanej. (takie małe orędzie ode mnie) pis&lov
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów