|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Według mnie Bednarz mimo wszystko zrobił tu dużo dobrego.
Dużego pola do popisu też nie miał bo kasy nie było. Panie Jacku życzę powodzenia i dziękuje za prace wykonaną w Wisełce |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Z jednej strony szkoda Bednarza, bo sprowadził sporo tanich, bardzo przydatnych grajków zaliczając przy tym tylko kilka ewidentnych pomyłek (Cebanu, Jirsak, Beto, Matusiak, może Łobo). Za to trudno nie dostrzec, że podejmował decyzje bardzo opieszale. Wieczne poszukiwania bramkarza, napastnika, zwlekanie z zakontraktowaniem obrońcy po odejściu Clebera, Baszcza i Kowalskiego to są problemy, które można było sensownie rozwiązać znacznie wcześniej.
Zobaczymy jak będzie działał owy "nowy model spółki", jakie ruchy zostaną wykonane i kto tak naprawdę będzie podejmował decyzje. Wiedząc to, będziemy mieli lepszą perspektywę by ocenić Bednarza.
Faktem jest, że do meczu z Levadią podchodzili piłkarze, przygotowywani przez Skorżę, których sprowadzili Bednarz i prezesi. Stwierdzenie, że tylko jedno z tych ogniw zawiniło to opinia, a nie żaden fakt. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jacek Bednarz nie był na pewno wybitnym dyrektorem sportowym. W swej roli ponosił odpowiedzialność również za wszystkie błędy polityki kadrowej Wisły, a tych jednak było sporo. Największe to sprawa Kosowskiego i Frankowskiego, zabezpieczenie kadry drużyny przed Lewadią, cyrk z bramkarzami, Kokoszka.
Miał i dobre momenty - Marcelo, Diaz, pomysł z Niedzielanem (nie mógł przewidzieć, że dozna aż tak poważnej kontuzji), przedłużenie kontraktu z Sobolewskim - pewnie znalazło by się jeszcze parę. Na pewno w Wiśle jako dyrektor sportowy wypadł znacznie lepiej, niż wcześniej w Legii. Decyzja zapadła, czas pokaże, na ile była słuszna. Ja wierzę, że większe "upodmiotowienie" Skorży okaże się słuszne. Nasz trener moim zdaniem ma zdolności, pozwalające sądzić, że sprawdzi się w roli "trenera-menadżera". Ma swój jasny, konkretny plan personalny i wizje Wisły, wie czego chce, nie jest uprzedzony do korzystania z usług starszych, doświadczonych zawodników, nie jest nadmiernym entuzjastą "stawiania na młodych", nie głosi wielu durnych myśli powielanych od lat na naszym krajowym podwórku przez pseudofachowców typu Rogali. Nie widzę, aby bał się korzystać z nowoczesnych, zachodnich rozwiązań i doświadczeń (np: rozbudowa scoutingu), nie jest przywiązany do ciasnych horyzontów polskiej ekstraklasy, szuka możliwości, nie rozkłada rąk jak niektórzy tutaj. Popełnia błędy, ale wyciąga z nich wnioski. Zasługuje na tą szansę. Oby umiejętnie ją wykorzystał. Oczywiście. Działania/zaniechania zarządu, Bednarza i RN miały ogromny wpływ na losy tej rywalizacji, "zasobów", z jakimi przystępowała do niej Wisła. Bednarz, jako dyrektor sportowy, ponosi za nie odpowiedzialność. Uważanie, że to co robił, lub czego nei robił, nie miało żadnego istotnego wpływu na drużynę jest niedorzeczne.
Ostatnio edytowane przez Markus : 01.09.2009 o godz. 21:50.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Myślę że już w przerwie zimowej okaże się czy ten nowy model jest lepszy od poprzedniego z Bednarzem. Jak to mówią po owocach ich poznacie. Zobaczymy za kilka miesięcy. Ja w każdym razie mam nadzieje że będzie lepiej
![]()
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 01.09.2009 o godz. 22:04.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Wg mnie dobra decyzja, Skorża teraz będzie miał większe pole do popisu, mam nadzieję tylko, że tego nie zmarnuje. A przyszłościowo, jakby miał przyjsc jakis dyrektor sportowy, to brałbym Mielcarskiego, z pewnością byłby skuteczniejszy niż pan Be.
![]()
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Nasza Liga jest tak cienka a kadra wcale nie taka slaba.....nie taka sztuka ja wygrac. A potem przyszly Puchary i weryfikacja tej super Wisly z naszej Ligi...wyszlo jak wyszlo....porazka z cienkim jak dupa weza Tottenhamem i kompromitacja z jeszcze wiekszymi leszczami z Tallina. Osobiscie tak jak Bronex zaczynam sie zastanawiac jak bedzie funkcjonowal model z Edkiem i Jozkiem jako scoutami i Mackiem ktory bezposrednio bedzie przekazywal kogo maja szukac. Brzmi to na razie smiesznie bo mam spore watpliwosci nad w/w panami ale to czas pokaze ......
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 01.09.2009 o godz. 22:29.
![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bednarz jaki byl taki byl ale z obecnie pracujacych w lidze chyba najlepszy. Napewno lata swietlne lepszy od Trzeciaka. Swoja cegielke dolozyl do dwoch mistrzostw i nalezy mu sie za to szacunek. Jego praca napewno jeszcze zaprocentuje za kilka lat jak przyjdzie skasowac pieniazki za Marcelo, Diaza czy Kirma.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Skorża jest odpowiedzialny za porażke z Levadią ale czy to on nie potrafił sprowadzić do klubu bramkarza (a Pawełek z Levadią nam nie pomógł), czy to jego wina że zdrowego środkowego obrońce sprowadzono do klubu na 4 dni przed meczem, jego winą jest że w klubie nie było prawego obrońcy, czy to on od początku domagał się o napastnika ( był za Matusiakiem, sprawdził go niewypalił i odesłał). Nie twierdzę że Bednarz jest zły a trener cacy, ale jak słyszę że nagle za wszystko odpowiedzialny jest trener a nasz dyrektor sportowy jest ofiarą losu to mnie szlag trafia. Nagle wszyscy źli tylko Bednarz niewinny, na tym forum to normalnie ludzie popadają ze skrajności w skrajność. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
A offtopując co do prezentacji klubu: jakby Brożek nie wiedział nic o Fulham to zaraz by mu któryś z forumowiczów podsunął FM i by z razu był kumaty. Czego przepraszam Kostorykanin czy też Ugandyjczyk ma się dowiedzieć od dyrektora sportowego polskiego klubu? Klub ma tyle a tyle lat, gra w takiej śmiesznej lidze, która od dwóch sezonów nie ma sponsora, jest z tego kraju co poprzedni papież a w zimie pada śnieg? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Dostuffca dobrze pisze. A może Pawełek jest najlepszym bramkarzem świata tylko my się nie znamy lub nie potrafimy tego dostrzec?
Co do śmiesznej ligi to myślę, że nasza liga powinna być słynna "dzięki" rozmiarom korupcji. ("Jedna czarna owca" M.L.)
Ostatnio edytowane przez thechris : 02.09.2009 o godz. 01:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
I tym sposobem z dwóch Jacków górą okazał się być ten na K. Do czasu...
Szkoda JB. Wydaje mi się że z osób które do tej pory zajmowały się manadżerką w cupiałowej Wiśle (Kapka, Mielcarski, Kasperczak) był najlepszy. I chyba rzeczywiście najlepszy na tym stanowisku w polskiej lidze. Zastanawiam się czy jego odejście nie ma coś wspólnego z odejściem doradcy Cupiala d/s piłki nożnej Rogali (w końcu oboje byli z Ruchu). Tak czy inaczej powodzenia Panie Jacku. Dziękuję za pracę wykonaną w Wiśle i życzę sukcesów w następnej (mam nadzieję że nie ze szkodą dla Wisły). |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Sadze ze Bednarza zwolniono dlatego ,że nie umial przeprowadzić transferu Pawła do Fulham ,przy jednoczesnym znalezieniu jego godnego nastepcy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
uważam że Bednarza zwolniono tylko i wyłącznie za porażke z Lewadią, gdyby Wisła dalej grała w pucharach (liga europejska czy liga mistrzów)to by napewno pracował.
Skorże Pan Cupiał zachował bo lepszego trenera w kraju nie znajdzie.Wiec jedynym pomysłem było zwolnienie Bednarza.Licze że Edek i Csaplar sprowadzą do Wisły jakiegoś bramkostrzelnego napastnika i dobrego rozgrywajacego bo jak wiadomo solą piłki są bramki a tego zabrakło w Tallinie . Bednarz ściągał do Wisły właściwie obrońców lub graczy defensywnych.Z ofensywnych sprawdził sie właściwie tylko Kirm ale i tak uważam że Zieniu jest lepszy.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 02.09.2009 o godz. 07:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
A ja to skwituje :w końcu.
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Szkoda i to wielka. Mieliśmy najlepszego dyrektora sportowego w kraju. Uważam , że facet na poziomie i nie bał sie rozmawiać o poważnych transferach do Wisły. Jak na nasze warunki sprowadził dobrych piłkarzy i za nie duże pieniądze. Szkoda bo pewnie szybko znajdzie prace i jeśli ktoś da mu pieniążki to sprowadzi jeszcze nie jednego ciekawego grajka do polskiej ligi ale już nie do Wisełki. Został kozłem ofiarnym ale to normalne w tym naszym świecie ale nie normalne jest to, że pracują tu tacy ludzie jak Janas czy Kazimierski bo oni przy Jacku to czysta amatorka. Szkoda, że nie dali mu etatu Scouta na pewno mielibyśmy pożytek z niego. Cóż.
Powodzenia Panie Jacku. |
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To co moze mial doplacic ze swoich pieniedzy zeby go nie zwolnili? i jeszcze dac wysoki kontrakt Pawlowi. Ludzie nie szukajcie problemow tam gdzie ich nie ma
![]() ,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To czy Będzie lepiej po zwolnieniu Bednarza nie długo się okaże ,ale prawdę powiedziawszy to nie wiem jakie obowiązki ciążą na osobie trenera managera.
Jeżeli jednak zadania jakie miałby wykonywać Skorża ,byłyby takie jak dotychczas plus obowiązki poprzedniego dyrektora sportowego ,to cienko z tym będzie. Nie wiem czy Skorża jest w stanie to udżwignąć. Treningi ,taktyka ,obserwacja potencjalnych nowych zawodników ,podpisywanie i negocjacje kontraktów ,organizacja przygotowań przed sezonem. ![]()
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"...... |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Skorża bedzie mówił na jaką pozycję potrzebuje zawodnika i o jakich predyspozycjach skauci bedą szukać i proponować Skorża będzie akceptował bądź nie kandydata a prwdopodobnie Wilczej będzie negocjował kontrakt
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
No i tak to mniej więcej powinno funkcjonować w przyzwoicie zarządzanym klubie. Kwestia tylko, jakiego kandydata z tych znalezionych Skorża zaakceptuje. Bo ja mam wrażenie, że on lubi brać na metry drągali jakichś
![]() ![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Co do Kosy, to nie wina Bednarza, ale Cupiała.
PS. Oczywiście najwekszym błędem Bednarza jest Jirsak. Przepłacony już na samym poczatku (o ile faktycznie wydano 720 000 ojro) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
dla mnie na te możliwość jakie miał w Wiśle, to spisywał się świetnie.
tak jak element pisze...te jego grzechy to nie tylko jego wina. Jedynie do Jirsaka się można przyczepić. ale sprowadzeniem za darmo (!) Marcelo i Singlara , rekompensuje tą kase straconą. Do tego teraz Kirm, Jop i Alvarez, którzy w moim mniemaniu są rzeczywistymi wzmocnieniami składu. ja tam dla Bednarza będę miał szacunek, pomimo że był legionistą, uzyskał on w moich oczach dużą sympatię. Widać że próbował pracować dla chwały Wisły. dlatego zawsze będę mu dobrze życzył... Powodzenia panie Jacku! ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Wywiad z Cupiałem?
przecież to bodajze jedyny człowiek związany ze sportem w Polsce który w ogóle ich nie udziela, nie pokazuje się na żadnych bankietach itp. Od 1998 roku z tego co pamiętam udzielił 2 wywiadów. I akurat podoba mi się takie podejście jak u Bossa |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
byle tylko kryć Bednarza. Już nie raz, nie dwa mieliśmy "przyjemność" czytać na forum "dobrze poinformowanych" czy też relacje z "grilla u Cupiała" gdzie "szampan lał się strumieniami" a Cupiał jakoby miał się zadeklarować, że "sypnie groszem" - jak to się kończyło doskonale widzimy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Jak był Bednarz było źle, jak odszedł też jest Wam źle... Moim zdaniem jego okres pracy w Wiśle można ocenić wyłącznie przeciętnie, bez żadnych rewelacji... Bo jeśi sprowadzenie Diaza i Marcelo to majstersztyki to już Jirsak, sprowadzanie bramkarzy, przedłużające się rozmowy kontraktowe czy zbyt późne sprowadzenie zastępców to zdecydowane minusy. Kwestia bramkarzy to kpina bo owszem sprowadził 20 i to trenerowi bramkarzy się nie podobali ale może po prostu byli faktycznie za słabi? Nigdy jakoś nie miałem zaufania do tego człowieka ale jedno muszę mu oddać- starał się zrobić coś dobrego dla Naszej Wisełki... Na pewno był o niebo lepszy niż szanowny pan Mielcarski. A co do nowego stulu zarządzania i transferów... Widać że Pan Cupiał ma olbrzymie zaufanie do Maćka Skorży który moim zdaniem jest najlepszym polskim trenerem i który chce i wie jak wyprowadzić Wisełkę na prostą... Nie przypominam sobie drugiego takiego trenera, który potrafiłby przyznać się do błędów w przygotowaniach (co zrobił Maciek po meczu z Leviadą). Do tego jako nieliczny próbuje i udaje mu się żeby Wisła grała techniczną, szybką i wymienną piłkę. A nie jak to wygląda u większości że wrzutka na pałę i może coś się z tego urodzi. U Nas widać powtarzalność akcji, rozegrań i schematów. Pozatym pamiętam jak na fecie w tym roku już na rynku gdy zawodnicy byli na sukiennicach Bednarz śpiewał hymn Wisły... A każdy wie że jest z niego legionista z krwi i kości... Więc ja za nim płakać nie będę i dobrze się stało że już go nie ma... Wisła da sobie radę bez tego człowieka.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Ciężko jest jednoznacznie ocenić Bednarza. Z jednej strony przez te wszystkie lata które był te kilka udanych transferów. A ile nie doszło do skutku! Od jakiego czasu poszukiwał bramkarza!
Z drugiej strony Cupiał nie rzucał hajsem na lewo i prawo |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Jacek Bednarz nawet w Legii miał kilka udanych transferów (między innymi Janczyk czy Fabiański)
Patrząc na możliwości finansowe Wisły, to wg mnie Pan Jacek odwalił kawał dobrej roboty (gdyby miał takie fundusze jak nijaki M.Trzeciak, to sprowadziłby wg mnie jeszcze ciekawszych piłkarzy) -Niedzielan- jak dla mnie na plus. W swoich pierwszych meczach grał dobrze. A to, że złapał kontuzję to nawet w 0,01% nie wina Bednarza -Jirsak- pamiętam go jak przyszedł do Wisły. I na początku zły nie był. Osobiście zaliczyłbym go tak pół na pół (pół udany, pół nieudany transfer). To tak samo jakby mówić, że Radovic był nieudanym transferem. Na początku przygody z Legią to Rado wymiatał. Dopiero potem coś mu się stało, że osłabł (de facto tak jak Roger czy nawet Stilic). Może to polska liga źle wpływa na zawodników z zagranicy? -Marcelo- mistrzostwo świata -odejście Zieńczuka i Baszcza połączone z przyjściem Kirma i Alvareza- tu plus dla Bednarza. Dobrych zawodników zastąpił równie dobrymi -Diaz- jak na kwotę, którą za niego dano to można uznać zakup na plus. Taka 'zapchajdziura' przydaje się w każdym zespole -Singlar- solidny rezerwowy. Do tego za darmo -Matusiak- tu minus wg mnie. Matusiak odkąd wyjechał z Polski, nic nie pokazywał (taki Niedzielan trochę błyszczał w lidze holenderskiej). - Łobodziński- jak to się mówi 'mądry Polak po szkodzie'. Łobodziński nie gra na miarę oczekiwań. Ale czy można winić za ten transfer Bednarza? Pamiętam jak go kupił, to 90% kibiców Wisły było zachwyconych. Ja sam, gdy był łączony z Legią, to bardzo go chciałem w Warszawie. Gdyby każdy był taki mądry jak jest po fakcie, to na świecie nie było by wcale pomyłek. -Garguła- do ostatniej chwili o tego piłkarza toczyła się walka między Legią i Wisła, która została wygrana przez wiadomo który klub. Gdy podpisywał umowę z krakowskim klubem, to był zdrowy. Więc transfer na plus. -odejście Kosowskiego- tu był trochę winił Bednarza. Świetny zawodnik jak na naszą ligę. Bednarz w tym przypadku jak dla mnie, powinien wziać to na 'siebie' -tzn pogadać z Cupiałem jak facet z facetem i wytłumaczyć mu, że te kilkanaście tys euro więcej rocznie zwróci się bardzo szybko. -nie zatrudnienie Lewandowskiego- sam Lewy odrzucił ofertę i Wisły i Legii mówiąc, że w Poznaniu może się bardziej rozwinać (ba, mędrzec Trzeciak zaproponował Lewemu grę w Młodej Legii )-sprzedaż Clebera- jak dla mnie plus, a to z tego względu, że Cleber popełniał coraz więcej błędów w obronie. Do tego wszystkiego dodać wiek zawodnika. A kasa wpadła i to za zawodnika, który przyszedł do Wisły za free -minusem na pewno jest nie staranie się o Sławomira Peszko. Był do wyjęcia za free. Ta samą głupotę zrobił Trzeciak. i ogólnie najważniejsza zaleta pracy Bednarza na R22 jest taka, że wprowadził porządek w kontraktach. Jeśli miał niewypały, to półroczne (Beto, Matusiak), nie ciągnące się za klubem latami (jak Dawidowski) To taka moja nieobiektywna analiza pracy Pana Jacka w Krakowie ![]() ![]() ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|