The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy komentarze ze strony TWSD, powinny zniknąć?
Tak, forum jest od komentowania, strona tylko od informowania! 61 26,99%
Nie, ale moderatorzy powinni się bardziej przyłożyć. 85 37,61%
Nie, komentowanie wiadomości to nierozerwalna część tej strony. 80 35,40%
Głosujących: 226. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.09.2011, 09:17
Lord- jak pracodawca patrzy na kogoś z dwoma fakultetami? zależy jaki. częściej liczy się doświadczenie i odbyta praktyka niż kierunek. Co z tego że będziesz starał się o pracę w firmie na stanowisko biurowe mając nawet 2 kierunki jak w swoim CV będzie luka mówiąca że przez 5 lat to tylko przez wakacje pracowałeś i to w kawiarni? inaczej wygląda w rekrutacji jeden kierunek (dajmy na to politologia) i kilka (naście) funkcji jakie pełniłeś (wyjazd stypendialny, zorganizowana dyskusja, pomoc w samorządzie, własne badania itp.)

flamengista- oczywiście że na każdej uczelni masz słabe kierunki i niezbyt rozgarniętych prowadzących, problem polega na tym aby było ich najmniej.
wzrost liczby studentów świadczy tylko o przeświadczeniu że studia ukończone=dobra praca. pomogły w tym oczywiście prywatne uczelnie które powstawały np. w dawnych hotelach pracowniczych (przypadek ze Śląska). a nie mające nic wspólnego z dydaktyką.
zresztą ile takich szkół jest u nas w Krakowie?

Praca dyplomowa... tylko czemu ona służy? czy cokolwiek sprawdza? moim zdaniem nie. jest to zwykłe przepisywanie z książek treści nie mające nawet namiastki badań. i tak jest w 90% studentów.

Przy idącym teraz niżu będzie jeszcze gorzej jeżeli zostawi się taką sytuację samą sobie. Uczelnia dostaje kasę na studenta i będzie się starała przyjąć każdego bez względu na wynik. Już tak się dzieje. wystarczy wejść w rekrutację teraz na obojętnie jakiej uczelni ile zostąło wolnych miejsc.

Ale przeciw czemu będą protestować? mają darmowe studia to się cieszą. inna sytuacja by była gdyby wprowadzono odpłatność i dalej by pracy nie było. a tak rząd ma spokój i student zadowolony bo przez kilka lat ma święty spokój.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 13.09.2011, 19:35
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Praca dyplomowa... tylko czemu ona służy? czy cokolwiek sprawdza? moim zdaniem nie. jest to zwykłe przepisywanie z książek treści nie mające nawet namiastki badań. i tak jest w 90% studentów.
Ano właśnie. Na większości kierunków licencjackich pracę dyplomową należy zastąpić egzaminem końcowym, a zamiast seminariów zaoferować 2 dodatkowe kursy.

Natomiast dla ambitniejszych studentów i na 2 poziomie (magisterskim) praca dyplomowa jest okazją sprawdzenia się, poszerzenia wiedzy i dokonania pogłębionej analizy wybranego problemu. Wbrew pozorom zdolności analityczne się przydają w prawdziwej pracy.

Przy idącym teraz niżu będzie jeszcze gorzej jeżeli zostawi się taką sytuację samą sobie. Uczelnia dostaje kasę na studenta i będzie się starała przyjąć każdego bez względu na wynik. Już tak się dzieje. wystarczy wejść w rekrutację teraz na obojętnie jakiej uczelni ile zostąło wolnych miejsc.
Uczelnie publiczne - szczególnie te w dużych miastach - sobie poradzą. Gorzej z prywatnymi. Tu obawiam się najgorszego scenariusza - przetrwają najtańsze Szkoły Gotowania na Gazie, upadną solidne średniaki lub te z ambicjami, bo będą za drogie.

Ale przeciw czemu będą protestować? mają darmowe studia to się cieszą. inna sytuacja by była gdyby wprowadzono odpłatność i dalej by pracy nie było. a tak rząd ma spokój i student zadowolony bo przez kilka lat ma święty spokój.
Dotknąłeś sedna sprawy Polskie uczelnie pełnią obecnie dodatkową, bardzo ważną funkcję funkcję - przechowalni dla bezrobotnych i politycy doskonale zdają sobie z tego sprawę. Dlatego nie ma chęci na górze, by coś zmieniać.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
kris_
Junior Member

Od: 11.2008

Stary 13.09.2011, 21:48
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Na UEKu masz np. ekonometrię z prof. Osiewalskim, jednym z najwybitniejszych ekonometryków na świecie. Kurs jest strasznie trudny, ale jeśli ciężko pracujesz możesz się naprawdę sporo nauczyć. Z drugiej strony - i tu trafiają się też słabsze kursy i słabsi wykładowcy. Jak wszędzie. Nawet na Harvardzie nie pracują sami nobliści, są też przeciętniacy.
Taka ciekawostka: u mnie na kierunku ekonometria teoretycznie zakończyła się egzaminem w lutym. Jednak gro osób będzie pisało n-ty raz egzamin bodajże za dwa tygodnie, niektórzy walczą jeszcze o zaliczenie.
Profesor jest IMO bardzo sympatyczny, ale wymaga niezwykle dużo.
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 14.09.2011, 16:04
Idzie ktoś na Administracje na UJ ? Zaocznie albo dziennie
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 14.09.2011, 16:13
i to jest właśnie problem: robienie 15terminów przekładanie sesji na cały semestr itp. a nóż w 5terminie ktoś zaliczy a jak nie to będą kolejne. przecież powinny być jakieś granice 3 albo dwa terminy i koniec. nie zdałeś nara spróbuj za rok. to są właśnie patologie na uczelniach.
wykładowcy też są sobie winni bo wymagają więcej teorii niż wiedzy praktycznej- po co mi regułki na blachę jak jakieś rozwiązanie umiem zrobić w praktyce? ale tak jest łatwiej bo wystarczy jedna prezentacja na 10 lat i ze studentami ma się spokój.

flamengista- dla jakich ambitniejszych studentów może być napisanie pracy która zaraz trafia do archiwum? jasne może masz na myśli 1% który pisze prace na zlecenie firm, instytucji lub z zamiarem wystartowania w konkursach. co daje machnięcie 90str np. o wpływie polskiej kultury na zachodnią Europę w latach 1600-1750? kompletnie nic. (zakładam że ta osoba nie wybiera się na III stopień).
trochę lepiej jest na kierunkach ścisłych ale to tylko trochę.

szkoły prywatne? te instytucje powinny być zdelegalizowane bo tylko wyrządzają szkodę w społeczeństwie (mamy najbardziej wykształconą młodzież w Europie co nie przekłada się na ich wiedzę)

więc może przyszłość w młodych naukowcach? problem polega na tym że oprócz nich są też starzy...
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 14.09.2011, 17:02
Studiuje/studiował ktoś amerykanistykę na UJ (albo znajomi)?

Jeśli się taki delikwent by tu znalazł, to proszę o jak najszybszą PeeMkę (priva)
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 14.09.2011, 17:24
i to jest właśnie problem: robienie 15terminów przekładanie sesji na cały semestr itp. a nóż w 5terminie ktoś zaliczy a jak nie to będą kolejne. przecież powinny być jakieś granice 3 albo dwa terminy i koniec. nie zdałeś nara spróbuj za rok. to są właśnie patologie na uczelniach.
Ekonometria jest trudnym przedmiotem. I nie da się jej zdać na ładny uśmiech. Umie się albo nie. Więc prof. Osiewalski, będąc człowiekiem ZASAD ma dwa wyjścia. Albo zrobić 2 przepisowe terminy + ew. trzeci (trzeba pisać specjalne podanie) - i wypad ze studiów. Wypad, czyli nie ma X studentów, ergo: nie ma kasy. A z ekonometrii odsiew był straszny, jak ja studiowałem to pamiętam wywieszoną listę z 3 terminu - 75% 2,0.

Więc prof. Osiewalski, mając dobre serce tych dwój nie wpisuje. I na własny koszt robi n-ty termin egzaminu, za który nikt mu nie płaci. Tak samo jego asystenci, którzy robią po m-ty raz zaliczenie, mimo że są tylko 2 terminy.

Oczywiście można też powiedzieć - te 75% studentów nie nadaje się na studia. Tylko że wtedy trzeba by zamknąć cały kierunek. I zwolnić wykładowców.

To są bardzo trudne wybory, więc nie oceniaj sam nie będąc na ich miejscu. BTW: wyznaczanie 15 terminu i rzetelne wymaganie wiedzy jest uczciwsze niż wpisanie 3,0 dla świętego spokoju w 3 terminie.

Nie prof. Osiewalski jest tu winien, a cały system polskich studiów. Na takiej fizyce na uniwersytecie w Bazylei jednak potrafią wywalić 75% tych, co zaczynają studia. Ale za to ich absolwenci są rozrywani na rynku pracy. Tylko oni mogą sobie na to pozwolić, bo zasady finansowania są inne. Wcale nie mają dużo lepszych fizyków-wykładowców niż na UJ.

wykładowcy też są sobie winni bo wymagają więcej teorii niż wiedzy praktycznej- po co mi regułki na blachę jak jakieś rozwiązanie umiem zrobić w praktyce? ale tak jest łatwiej bo wystarczy jedna prezentacja na 10 lat i ze studentami ma się spokój.
Pośrednio na pewno tak, ale główną przyczyną jest fakt, że jest za mało etatów badawczych, a za dużo etatów naukowo-dydaktycznych. Czyli wiele osób chcących robić naukę, musi uczyć - mimo że nie ma do tego predyspozycji. Co zabawniejsze, mimo że ich główną rolą jest uczenie studentów - to są rozliczani z robienia kolejnych stopni (dr-hab-prof). Czyli możesz być fatalnym dydaktykiem i dobrym naukowcem - zrobisz karierę. Jak będziesz świetnym dydaktykiem, ale nie robisz nic naukowo - wylecisz za niezrobienie doktoratu lub habilitacji i nikt po tobie płakać nie będzie. Znowu winien jest zły system nauki i szkolnictwa wyższego, w którym nie docenia się dydaktyków.

flamengista- dla jakich ambitniejszych studentów może być napisanie pracy która zaraz trafia do archiwum? jasne może masz na myśli 1% który pisze prace na zlecenie firm, instytucji lub z zamiarem wystartowania w konkursach. co daje machnięcie 90str np. o wpływie polskiej kultury na zachodnią Europę w latach 1600-1750? kompletnie nic. (zakładam że ta osoba nie wybiera się na III stopień).
trochę lepiej jest na kierunkach ścisłych ale to tylko trochę.
Cóż, ambitniejsi studenci których o to pytamy mówią - bo "sprawia mi to satysfakcję". Pracę piszą sami, zdobywają wiedzę z tematyki, która ich interesuje. Nie musi być to zagadnienie praktyczne - chodzi o rozwój intelektualny. Oczywiście idealne rozwiązanie jest takie, gdy praca jest interesująca i powiązana z przyszłą karierą zawodową.

szkoły prywatne? te instytucje powinny być zdelegalizowane bo tylko wyrządzają szkodę w społeczeństwie (mamy najbardziej wykształconą młodzież w Europie co nie przekłada się na ich wiedzę)
Nie generalizuj. W samej Małopolsce masz NLU i WSE - bardzo solidne uczelnie prywatne. SWPS z Warszawy jest jedną z najlepszych polskich uczelni! Owszem, większość prywatnych prezentuje słaby poziom - ale jest też spora grupa ambitnych. Szkoda tylko, że w dobie kryzysu mogą sobie nie poradzić.

więc może przyszłość w młodych naukowcach? problem polega na tym że oprócz nich są też starzy...
Wolałbym określenie "myślący nowocześnie", w przeciwieństwie do "zaściankowych". Linia podziału ze względu na wiek nie jest wcale taka oczywista. W dodatku niestety mądrość przychodzi na ogół z wiekiem. Jak przypominam sobie swoje poglądy na naukę i uczelnie sprzed nawet 5 lat, to aż chwytam się za głowę
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 14.09.2011, 18:59
są takie kierunki nawet na krakowskich uczelniach z których wylatuje 50% studentów i nikt tragedii nie robi. Dlaczego akurat jest inaczej ze wspomnianą ekonometrią? bo tak jak napisałeś UEK chce zarobić. i są dwa wyjścia z tej sytuacji: profesor zmienia podejście i robi łatwiejsze egzaminy ale tylko 3 terminy albo uczelnia bierze się za przestrzeganie regulaminu i wywala (w praktyce warunki) studenta.

Zgodnie z nową ustawą ma się to zmienić. I nie można też wylewać dziecka z kąpielą. jeżeli całkowicie rozgraniczymy wykładowców i naukowców to student nie będzie miał do czynienia z praktykami a to może tylko zaszkodzić.

magisterka powiązana z pracą jest tak rzadka jak 100% zdawalność u prof. Osielawskiego. a co z resztą? tak naprawdę to pisanie nic nie daje zostało bo nikomu isę tego zmienić nie da.

Tylko że tych prywatnych jest tyle ile palców u jednej ręki. A najgorsze jest to, że wszystkie chcą wprowadzić zmiany aby były finansowane z budżetu. co moim zdaniem jest grubą przesadą.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
bercik860
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 12.10.2011, 08:05
Jest ktoś na WSZiB na informatyce/zarządzaniu, albo starał się tam dostać?
Mam kilka pytań odnośnie rekrutacji

PW najlepiej
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 21.10.2011, 08:48
juz nieaktualne
Powód: nieaktualne
Ostatnio edytowane przez Zola : 22.10.2011 o godz. 18:20.

Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 22.10.2011, 18:02
Zola napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanko: jest szansa, ze dostane sie na studia II stopnia (magisterskie) - zaoczne np na UEk na "zarzadzanie" (itp) - bedac na licencjackich na turystyce i rekreacji (na innej uczelni)? Plusem moze byc to ze "zasmakowalem" ekonomi i ekonomiki (egzaminy + makro i mikro ekonomia tez ruszona)? Jakby ktos kumaty w temacie sie wypowiedzial
Chłopie, na zaoczne na II stopień to Cię przyjmą wszędzie, na wszystko - nawet na Informatykę na UJ po PWST (no, może przesadziłem). A co dopiero po TiR na SUM-Zarządzanie. I jeszcze w rękę pocałują. Jest niż, każdy płacący student na wagę złota.

Oczywiście będziesz miał do nadrobienia różnice programowe, ale to ci powiedzą na uczelni. Jeśli chcesz mieć pojęcie, ile tego będzie, to zerknij sobie na plany studiów na UEK:

http://nowa.uek.krakow.pl/pl/uczelni...y-studiow.html

Klikasz na zarządzanie niestacjonarne i zerkasz na pierwszy stopień (czyli ten, który robiłeś w ramach TiR na innej uczelni). Patrzysz na grupę A (treści podstawowe) i B (treści kierunkowe). Potem porównujesz z tym, co sam zaliczyłeś - ile kursów jest identycznych, ile przynajmniej podobnych (na pewno uczelnia pójdzie ci na rękę i zaliczy na poczet minimum programowego). Reszta - te które w żaden sposób nie da się "odhaczyć" - to będą owe różnice programowe. Czyli wyjdzie pewnie parę egzaminów/zaliczeń więcej.

U nas bywają ludzie po kosmetologii (licencjat) na stosunkach międzynarodowych (magisterskie), więc przeskok z turystyki i rekreacji na zarządzanie nie jest tak duży. Szczególnie, że u nas TiR oraz Zarządzanie są na jednym wydziale, więc jest sporo podobnych kursów.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 22.10.2011 o godz. 18:05.
Odpowiedz cytując
jcts
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 12.11.2011, 01:35
Mam pytanko:
Jest jakaś uczelnia w Krakowie która prowadzi nabór na Filolofie Angielską I stopnia zaocznie? Chodzi mi o semestr letni (początek w lutym.
111 lat dumy, tradycji i chwały - Wisła Kraków

"Jestem gotowy, by dać z siebie wszystko. Nawet, jeżeli mam przelać własną krew dla Wisły, aby wróciła na pozycję lidera i najlepszego klubu (bo wiem, że takim była), to muszę dać z siebie wszystko, aby wszyscy uwierzyli, że Wisła tam pozostanie."
'27, '28, '49, '50, '78, '99, '01, '03, '04, '05, '08, '09, '11
Odpowiedz cytując
kamilll1906
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 27.11.2011, 13:13
udziela może ktoś z tu obecnych korków z majcy ? w szczególności chodzi mi o macierze i granice. jak co to proszę o p.w.
Pilna sprawa potrzebne przed środą.

Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Stary 27.11.2011, 14:51
Powie mi ktos, czy prawda to, ze jesli chce sie kontunowac studia 2 stopnia (magisterskie) na INNEJ uczelni (niz licencjat), to trzeba zdawac jezyk (np angielski) na poziomie B2? (mowie o koncowym egzaminie jezykowym na studiach licencjackich)

Odpowiedz cytując
fanTS1906
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 27.11.2011, 14:58
Ja przy zmianie uczelni nic o tym nie slyszalem, poza tym kto nie zdaje 1 jezyka na B2? Przeciez to i tak nie jest jakis wygorowany poziom.
Odpowiedz cytując
klocek91
Junior Member

Od: 04.2011

Stary 27.11.2011, 15:07
Z tego ci mi wiadomo to żeby skończyć studia I stopnia, trzeba zdać egzamin z języka obcego na poziomie B2.
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Stary 27.11.2011, 16:43
fanTS1906 napisał(a):Wyświetl post
Ja przy zmianie uczelni nic o tym nie slyszalem, poza tym kto nie zdaje 1 jezyka na B2? Przeciez to i tak nie jest jakis wygorowany poziom.
Ja nie pytam akurat o siebie, bo nie uczeszczam na angielski, poniewaz mam zdane CAE
Takze Twoj komentarz zbedy pytam ogolnie, czy slyszeliscie o takim "rozporzadzeniu"... ?

Odpowiedz cytując
Damianek_ABG
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 27.11.2011, 17:11
Jakie studia polecacie jeżeli zdaję:
- Polski (podstawa)
- Matematyka (podstawa)
- Angielski (podstawa)
- Chemia (rozszerzenie)

Podałem te 3 podstawowe przedmioty żeby nie było jakiś niedomówień czy podstawa czy rozszerzenie

Ja osobiście mam już jakieś typy ale chciałbym dowiedzieć się od Was co polecacie i czy może mamy podobne zdania
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 27.11.2011, 17:37
klocek91 napisał(a):Wyświetl post
Z tego ci mi wiadomo to żeby skończyć studia I stopnia, trzeba zdać egzamin z języka obcego na poziomie B2.
Nie, nie trzeba.

Kończą i tacy co zaliczyli na A2.
Odpowiedz cytując
fanTS1906
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 27.11.2011, 22:12
Zola napisał(a):Wyświetl post
Ja nie pytam akurat o siebie, bo nie uczeszczam na angielski, poniewaz mam zdane CAE
Takze Twoj komentarz zbedy pytam ogolnie, czy slyszeliscie o takim "rozporzadzeniu"... ?
Nie jest zbędny bo jak napisałem sam rozpoczynałem niedawno magisterkę na innej uczelni i nie było wymagane podczas rekrutacji B2 z języka a o to przecież pytałeś
Odpowiedz cytując
wierny27
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 28.11.2011, 23:25
Studiował lub studiuje ktoś z was Bezpieczeństwo Narodowe na UJ? Byłbym wdzięczy za informacje na temat rekrutacji i ogólnie tego kierunku.
Odpowiedz cytując
Grzegorz z Sanoka
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 29.11.2011, 21:45
Na ten rok akademicki było dużo chętnych, 8 osób na jedno miejsce.
Armia Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 29.11.2011, 21:47
wierny27 napisał(a):Wyświetl post
Studiował lub studiuje ktoś z was Bezpieczeństwo Narodowe na UJ? Byłbym wdzięczy za informacje na temat rekrutacji i ogólnie tego kierunku.
O, podłączam się do pytania.
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Stary 29.11.2011, 23:56
KUPIE ta ksiazke (nowa / uzywana) ---> PRIV !!!

Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.01.2012, 14:04
Zola, wiem, że z lekkim poślizgiem, ale mogę Ci ją sprzedać, jeśli jeszcze potrzebujesz
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 16.01.2012, 12:29
Mam takie pytanie odnośnie przenosin na inny kierunek.
Nie ma jakichkolwiek podstaw nie wyrazić zgody na przenosiny z 2go roku dziennych na 3ci rok zaocznych na inny kierunek,lecz przybliżony na tą samą uczelnie?
Miasto Kraków - pozdrowienia dla Dobrych Chłopaków !!

Odpowiedz cytując
wislak93
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.01.2012, 13:54
Studiuje ktoś na UE Informatykę stosowaną ?
Odpowiedz cytując
Dzideek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 08.02.2012, 23:08
Powie mi ktoś gdzie lepiej się wybrać na Energetykę? Na PK Mech czy na AGH EiP? Na AGH widziałem że jest w ....u godzin, w porównaniu do PK. No i prawie 4 studentów na jedno miejsce...
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Stary 18.02.2012, 12:54
Studiuje ktos "Zarzadzanie", itp?
Zapraszam na PRIV - bo mam kilka pytan

Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 12.04.2012, 18:38
mam pytanie, o ten cały system anty-plagiatowy, pisał ktoś pracę dyplomową na AGH ? sprawdzają tym systemem ?
Ostatnio edytowane przez Luu... : 14.04.2012 o godz. 08:02.
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów