|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy komentarze ze strony TWSD, powinny zniknąć? | |||
| Tak, forum jest od komentowania, strona tylko od informowania! |
|
61 | 26,99% |
| Nie, ale moderatorzy powinni się bardziej przyłożyć. |
|
85 | 37,61% |
| Nie, komentowanie wiadomości to nierozerwalna część tej strony. |
|
80 | 35,40% |
| Głosujących: 226. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Lord- jak pracodawca patrzy na kogoś z dwoma fakultetami? zależy jaki. częściej liczy się doświadczenie i odbyta praktyka niż kierunek. Co z tego że będziesz starał się o pracę w firmie na stanowisko biurowe mając nawet 2 kierunki jak w swoim CV będzie luka mówiąca że przez 5 lat to tylko przez wakacje pracowałeś i to w kawiarni? inaczej wygląda w rekrutacji jeden kierunek (dajmy na to politologia) i kilka (naście) funkcji jakie pełniłeś (wyjazd stypendialny, zorganizowana dyskusja, pomoc w samorządzie, własne badania itp.)
flamengista- oczywiście że na każdej uczelni masz słabe kierunki i niezbyt rozgarniętych prowadzących, problem polega na tym aby było ich najmniej. wzrost liczby studentów świadczy tylko o przeświadczeniu że studia ukończone=dobra praca. pomogły w tym oczywiście prywatne uczelnie które powstawały np. w dawnych hotelach pracowniczych (przypadek ze Śląska). a nie mające nic wspólnego z dydaktyką. zresztą ile takich szkół jest u nas w Krakowie? Praca dyplomowa... tylko czemu ona służy? czy cokolwiek sprawdza? moim zdaniem nie. jest to zwykłe przepisywanie z książek treści nie mające nawet namiastki badań. i tak jest w 90% studentów. Przy idącym teraz niżu będzie jeszcze gorzej jeżeli zostawi się taką sytuację samą sobie. Uczelnia dostaje kasę na studenta i będzie się starała przyjąć każdego bez względu na wynik. Już tak się dzieje. wystarczy wejść w rekrutację teraz na obojętnie jakiej uczelni ile zostąło wolnych miejsc. Ale przeciw czemu będą protestować? mają darmowe studia to się cieszą. inna sytuacja by była gdyby wprowadzono odpłatność i dalej by pracy nie było. a tak rząd ma spokój i student zadowolony bo przez kilka lat ma święty spokój. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
||
Natomiast dla ambitniejszych studentów i na 2 poziomie (magisterskim) praca dyplomowa jest okazją sprawdzenia się, poszerzenia wiedzy i dokonania pogłębionej analizy wybranego problemu. Wbrew pozorom zdolności analityczne się przydają w prawdziwej pracy.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|||
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
Profesor jest IMO bardzo sympatyczny, ale wymaga niezwykle dużo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Idzie ktoś na Administracje na UJ ? Zaocznie albo dziennie
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
i to jest właśnie problem: robienie 15terminów przekładanie sesji na cały semestr itp. a nóż w 5terminie ktoś zaliczy a jak nie to będą kolejne. przecież powinny być jakieś granice 3 albo dwa terminy i koniec. nie zdałeś nara spróbuj za rok. to są właśnie patologie na uczelniach.
wykładowcy też są sobie winni bo wymagają więcej teorii niż wiedzy praktycznej- po co mi regułki na blachę jak jakieś rozwiązanie umiem zrobić w praktyce? ale tak jest łatwiej bo wystarczy jedna prezentacja na 10 lat i ze studentami ma się spokój. flamengista- dla jakich ambitniejszych studentów może być napisanie pracy która zaraz trafia do archiwum? jasne może masz na myśli 1% który pisze prace na zlecenie firm, instytucji lub z zamiarem wystartowania w konkursach. co daje machnięcie 90str np. o wpływie polskiej kultury na zachodnią Europę w latach 1600-1750? kompletnie nic. (zakładam że ta osoba nie wybiera się na III stopień). trochę lepiej jest na kierunkach ścisłych ale to tylko trochę. szkoły prywatne? te instytucje powinny być zdelegalizowane bo tylko wyrządzają szkodę w społeczeństwie (mamy najbardziej wykształconą młodzież w Europie co nie przekłada się na ich wiedzę) więc może przyszłość w młodych naukowcach? problem polega na tym że oprócz nich są też starzy... ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Studiuje/studiował ktoś amerykanistykę na UJ (albo znajomi)?
Jeśli się taki delikwent by tu znalazł, to proszę o jak najszybszą PeeMkę (priva) ![]() ![]() Krakowska Wiślaczka!
|
|
|
|
Piknik
Offline |
|
||||
Więc prof. Osiewalski, mając dobre serce tych dwój nie wpisuje. I na własny koszt robi n-ty termin egzaminu, za który nikt mu nie płaci. Tak samo jego asystenci, którzy robią po m-ty raz zaliczenie, mimo że są tylko 2 terminy. Oczywiście można też powiedzieć - te 75% studentów nie nadaje się na studia. Tylko że wtedy trzeba by zamknąć cały kierunek. I zwolnić wykładowców. To są bardzo trudne wybory, więc nie oceniaj sam nie będąc na ich miejscu. BTW: wyznaczanie 15 terminu i rzetelne wymaganie wiedzy jest uczciwsze niż wpisanie 3,0 dla świętego spokoju w 3 terminie. Nie prof. Osiewalski jest tu winien, a cały system polskich studiów. Na takiej fizyce na uniwersytecie w Bazylei jednak potrafią wywalić 75% tych, co zaczynają studia. Ale za to ich absolwenci są rozrywani na rynku pracy. Tylko oni mogą sobie na to pozwolić, bo zasady finansowania są inne. Wcale nie mają dużo lepszych fizyków-wykładowców niż na UJ.
![]()
|
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
są takie kierunki nawet na krakowskich uczelniach z których wylatuje 50% studentów i nikt tragedii nie robi. Dlaczego akurat jest inaczej ze wspomnianą ekonometrią? bo tak jak napisałeś UEK chce zarobić. i są dwa wyjścia z tej sytuacji: profesor zmienia podejście i robi łatwiejsze egzaminy ale tylko 3 terminy albo uczelnia bierze się za przestrzeganie regulaminu i wywala (w praktyce warunki) studenta.
Zgodnie z nową ustawą ma się to zmienić. I nie można też wylewać dziecka z kąpielą. jeżeli całkowicie rozgraniczymy wykładowców i naukowców to student nie będzie miał do czynienia z praktykami a to może tylko zaszkodzić. magisterka powiązana z pracą jest tak rzadka jak 100% zdawalność u prof. Osielawskiego. a co z resztą? tak naprawdę to pisanie nic nie daje zostało bo nikomu isę tego zmienić nie da. Tylko że tych prywatnych jest tyle ile palców u jednej ręki. A najgorsze jest to, że wszystkie chcą wprowadzić zmiany aby były finansowane z budżetu. co moim zdaniem jest grubą przesadą. ![]()
Dumny po zwycięstwie
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Jest ktoś na WSZiB na informatyce/zarządzaniu, albo starał się tam dostać?
Mam kilka pytań odnośnie rekrutacji PW najlepiej ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
juz nieaktualne
![]() Powód: nieaktualne
Ostatnio edytowane przez Zola : 22.10.2011 o godz. 18:20.
![]() |
|
|
|
Piknik
Offline |
|
Oczywiście będziesz miał do nadrobienia różnice programowe, ale to ci powiedzą na uczelni. Jeśli chcesz mieć pojęcie, ile tego będzie, to zerknij sobie na plany studiów na UEK: http://nowa.uek.krakow.pl/pl/uczelni...y-studiow.html Klikasz na zarządzanie niestacjonarne i zerkasz na pierwszy stopień (czyli ten, który robiłeś w ramach TiR na innej uczelni). Patrzysz na grupę A (treści podstawowe) i B (treści kierunkowe). Potem porównujesz z tym, co sam zaliczyłeś - ile kursów jest identycznych, ile przynajmniej podobnych (na pewno uczelnia pójdzie ci na rękę i zaliczy na poczet minimum programowego). Reszta - te które w żaden sposób nie da się "odhaczyć" - to będą owe różnice programowe. Czyli wyjdzie pewnie parę egzaminów/zaliczeń więcej. U nas bywają ludzie po kosmetologii (licencjat) na stosunkach międzynarodowych (magisterskie), więc przeskok z turystyki i rekreacji na zarządzanie nie jest tak duży. Szczególnie, że u nas TiR oraz Zarządzanie są na jednym wydziale, więc jest sporo podobnych kursów.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 22.10.2011 o godz. 18:05.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Mam pytanko:
Jest jakaś uczelnia w Krakowie która prowadzi nabór na Filolofie Angielską I stopnia zaocznie? Chodzi mi o semestr letni (początek w lutym. ![]() 111 lat dumy, tradycji i chwały - Wisła Kraków "Jestem gotowy, by dać z siebie wszystko. Nawet, jeżeli mam przelać własną krew dla Wisły, aby wróciła na pozycję lidera i najlepszego klubu (bo wiem, że takim była), to muszę dać z siebie wszystko, aby wszyscy uwierzyli, że Wisła tam pozostanie." '27, '28, '49, '50, '78, '99, '01, '03, '04, '05, '08, '09, '11
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
udziela może ktoś z tu obecnych korków z majcy ? w szczególności chodzi mi o macierze i granice. jak co to proszę o p.w.
Pilna sprawa potrzebne przed środą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Powie mi ktos, czy prawda to, ze jesli chce sie kontunowac studia 2 stopnia (magisterskie) na INNEJ uczelni (niz licencjat), to trzeba zdawac jezyk (np angielski) na poziomie B2? (mowie o koncowym egzaminie jezykowym na studiach licencjackich)
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Ja przy zmianie uczelni nic o tym nie slyszalem, poza tym kto nie zdaje 1 jezyka na B2? Przeciez to i tak nie jest jakis wygorowany poziom.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Z tego ci mi wiadomo to żeby skończyć studia I stopnia, trzeba zdać egzamin z języka obcego na poziomie B2.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Takze Twoj komentarz zbedy pytam ogolnie, czy slyszeliscie o takim "rozporzadzeniu"... ?![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Jakie studia polecacie jeżeli zdaję:
- Polski (podstawa) - Matematyka (podstawa) - Angielski (podstawa) - Chemia (rozszerzenie) Podałem te 3 podstawowe przedmioty żeby nie było jakiś niedomówień czy podstawa czy rozszerzenie ![]() Ja osobiście mam już jakieś typy ale chciałbym dowiedzieć się od Was co polecacie i czy może mamy podobne zdania ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Studiował lub studiuje ktoś z was Bezpieczeństwo Narodowe na UJ? Byłbym wdzięczy za informacje na temat rekrutacji i ogólnie tego kierunku.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Na ten rok akademicki było dużo chętnych, 8 osób na jedno miejsce.
![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
KUPIE ta ksiazke (nowa / uzywana) ---> PRIV !!!
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Zola, wiem, że z lekkim poślizgiem, ale mogę Ci ją sprzedać, jeśli jeszcze potrzebujesz
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Mam takie pytanie odnośnie przenosin na inny kierunek.
Nie ma jakichkolwiek podstaw nie wyrazić zgody na przenosiny z 2go roku dziennych na 3ci rok zaocznych na inny kierunek,lecz przybliżony na tą samą uczelnie? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Studiuje ktoś na UE Informatykę stosowaną ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Powie mi ktoś gdzie lepiej się wybrać na Energetykę? Na PK Mech czy na AGH EiP? Na AGH widziałem że jest w ....u godzin, w porównaniu do PK. No i prawie 4 studentów na jedno miejsce...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Studiuje ktos "Zarzadzanie", itp?
Zapraszam na PRIV - bo mam kilka pytan ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
mam pytanie, o ten cały system anty-plagiatowy, pisał ktoś pracę dyplomową na AGH ? sprawdzają tym systemem ?
Ostatnio edytowane przez Luu... : 14.04.2012 o godz. 08:02.
![]()
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..." |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|