The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
laurence
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2012, 10:53
Czytał ktoś może Dziennik Norymberski? Ostatnio w radiowej trójce była recenzja książki i powiem szczerze że strasznie mnie zachęcili.
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 12.05.2012, 13:37
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Co polecacie ze skandynawskich kryminałów? Nie ukrywam że trylogię Millennium pochłonąłem dosyć szybko, słyszałem o książkach Lizy Marklund, Ake Edwardsona.. co polecacie?
Wiele dobrego słyszałem o:

http://www.empik.com/ofiara-w-srodku...3337,ksiazka-p

Chociaż przyznaje, że sam nie czytałem.

Ponawiam prośbę o ebooki S. Kinga...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 12.05.2012, 13:55
^^^ ja czytałem.

Na pewno pozycja warta uwagi.

Zupełnie inna jak ksiązki Larssona czy Läckberg, choć "duszę" skandynawa czuć wyraźnie.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 12.05.2012, 15:39
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Co polecacie ze skandynawskich kryminałów? Nie ukrywam że trylogię Millennium pochłonąłem dosyć szybko, słyszałem o książkach Lizy Marklund, Ake Edwardsona.. co polecacie?
Mankell. Najlepszy.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 12.05.2012, 18:06
Watts napisał(a):Wyświetl post
Ja spytam o takie quasi-podróżnicze tytuły z zacięciem reporterskim, zahaczające może o historię. Coś jak "Pepiki" Mariusza Surosza albo "Gottland" Mariusza Szczygła. Dotyczące Europy
Ja polecam reportaże Huga-Badera z Rosji. Szczęka opada, jak się to czyta:
- http://merlin.pl/Biala-goraczka_Jace.../1,680491.html
- http://www.empik.com/dzienniki-kolym...3867,ksiazka-p
- http://www.empik.com/w-rajskiej-doli...0130,ksiazka-p
Dorzucę jeszcze "Polskiego hydraulika" Macieja Zaremby:
http://merlin.pl/Polski-hydraulik-i-.../1,581247.html
To reportaże polskiego reportera mieszkającego od lat w Szwecji. Bardzo ciekawe spojrzenia na szwedzką kulturę; dużo pisze o patologiach tamtejszego systemu, uważanego powszechnie za raj. Wciąga.
Ostatnio edytowane przez pzkwr : 12.05.2012 o godz. 18:13.
rrr
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 21.05.2012, 13:38
^ dzięki

Ma ktoś może ebooka "Dzienników" Gombrowicza w jakimkolwiek formacie? Wszędzie po sieci albo audiobooki (których nie trawię) albo jakieś studenckie opracowania bezmózgo powielane chyba po uczelniach całej Polski...
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 21.05.2012, 14:02
Watts napisał(a):Wyświetl post
Ja spytam o takie quasi-podróżnicze tytuły z zacięciem reporterskim, zahaczające może o historię. Coś jak "Pepiki" Mariusza Surosza albo "Gottland" Mariusza Szczygła. Dotyczące Europy
Do pozycji, które zaproponował pzkwr dorzucę jeszcze "Listy z podróży" Karela Čapka :

Cytat:
Najpierw jest podróż do Włoch (1923), rok później Čapek trafia na Wyspy Brytyjskie. W 1930 roku jedzie do Hiszpanii, w 1932 do Holandii, by cztery lata później odbyć w towarzystwie żony podróż na północ – do Skandynawii. Pięć podróży w ciągu piętnastu lat, w czasie gdy zbierały się nad Starym Kontynentem coraz ciemniejsze chmury. Ale pisarz, na przekór oganiającemu Europę szaleństwu nacjonalizmów, głosi pochwałę odmienności. Kochać świat – oto jego motto – z różnymi językami i odcieniami skóry, z tysiącami tańców i gatunków wina, z mnogością krain, spośród których każda ma osobny sposób na życie i innego Boga. Świat urzeka Čapka tak bardzo, że aby go właściwie opisać, słowa wspomaga rysunkami. We Włoszech zachwyca się kotami na trawniku w Rzymie i malarstwem Giotta. Wielka Brytania ujmuje go starymi drzewami i angielską mentalnością. W Hiszpanii opisuje dostojne kobiety w mantylach, przerażającą corridę oraz czyszczenie butów, które przybrało postać tańca lub obrzędu. Holandię postrzega jako przyjemny, malowniczy kraj, który z mieszczańskiego spokoju wyrwał Rembrandt. Skandynawia zadziwia go ufnością ludzi i rozległymi pustkowiami. Čapek ujmuje poczuciem humoru i wrażliwością – aż chce się wyruszyć tak jak on: w podróż, której trasę wyznaczy ślepy los
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/87595/listy-z-podrozy
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 21.05.2012, 15:43
Poleci ktoś coś ciekawego w stylu "Upału" Marcina Ciszewskiego? Jakąś sensację dziejącą się w Polsce?
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Od: 12.2011

Stary 21.05.2012, 19:48
Szukam takich książek w wersji ebook :

Tom Segev - Siódmy milion
James Goldsmith - Odpowiedź
Rodric Braithwaite - Afgańcy. Ostatnia wojna imperium
Chuck Pfarrer - Operacja Geronimo
Ben Macintyre - Oszukać Hitlera. Największy podstęp w dziejach wywiadu
Piotr Lipiński - Piąta Komenda
Tadeusz Kisielewski - Zamach

Edward Kubalski - Niemcy w Krakowie. Dziennik 1.IX.1939–18.I.1945
Bronisław Wildstein - Dolina nicości
Martin Brauer - Jak daleko nogi poniosą

Szukam książek dzięki którym nakręcili filmy (o ile są) : Braveheart, Ostatni samuraj, wojna zimowa, Arn królestwo na końcu drogi , czasem w kwietniu, seven pounds, pluton, smuldog milioner z ulicy.

Na tych zaznaczonych szczególnie mi zależy bo za tydzień nie będe miiał co czytać. Gdzie jeszcze w sieci moge zapytac o te ebooki zeby mnie nie wyzwali od złodzeji ?
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 21.05.2012, 21:13
Mistel napisał(a):Wyświetl post
Poleci ktoś coś ciekawego w stylu "Upału" Marcina Ciszewskiego? Jakąś sensację dziejącą się w Polsce?
Krzysztof Kotowski : SERWAL
http://www.empik.com/serwal-kotowski...1311,ksiazka-p
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 22.05.2012, 14:13
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Krzysztof Kotowski : SERWAL
http://www.empik.com/serwal-kotowski...1311,ksiazka-p
Dziękuję za odpowiedź, ale kryminałów nie lubię Wolę coś o terrorystach.
Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Stary 05.06.2012, 17:33
Dale Carnegie "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" - P O L E C A M!
I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!

Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy!
Odpowiedz cytując
Przemas
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 05.06.2012, 17:39
Ja polecam serdecznie książki Łysiaka.
Zwłaszcza 'Lider' albo najnowsza '4' .
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 05.06.2012, 18:02
Najnowsza to jest "Satynowy magik" i też polecam.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 07.06.2012, 18:09
Szukam autorów piszących w stylu Harlana Cobena, Lee Childa, ewentualnie Nelsona DeMilla. W skrócie jakieś dobre łatwe do czytania sensacje. Najlepiej z nutką humoru.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 15.07.2012, 19:22
Za tydzień jadę na wakacje i szukam jakiejś książki, którą mógłbym poczytać w drodze i w wolnym czasie już na miejscu, najlepiej jakby to była książka o tematyce piłki nożnej. Mam szczególną chcice po przeczytaniu biografii Andrzeja Iwana pół roku temu, wcześniej spodobały mi się też biografie Ibrahimovicia i Iniesty (kupiłem chociaż Barcelony nienawidzę), także jakieś świeże biografie mile widziane. Z góry dziękuje za pomoc.
Odpowiedz cytując
Bambo1906
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 15.07.2012, 19:32
Mam pytanie apropo książek. Otóż mam dużo starych książek (najstarsza wydana jeszcze przed I Wojną Światową). Czy można na nich jeszcze zarobić, czy lepiej oddać do biblioteki? Sam lubię czytać, ale nie kręcą mnie takie starsze opowiastki
Gina Carano

Wisła to My!
Odpowiedz cytując
TonyWiślak
Member

Od: 05.2011

Stary 07.08.2012, 17:02
Poleci ktos jakas ciekawa ksiazke historyczna opowiadajaca o drugiej wojnie swiatowej ?
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2012, 08:09
TonyWiślak napisał(a):Wyświetl post
Poleci ktos jakas ciekawa ksiazke historyczna opowiadajaca o drugiej wojnie swiatowej ?
Życie niewłaściwie urozmaicone

Życie niewłaściwie urozmaicone to jedna z najważniejszych książek dotyczących Polskiego Państwa Podziemnego. Kazimierz Leski odsłania w niej kulisy działania wywiadu i kontrwywiadu AK, wykorzystując nie tylko wspomnienia własne, ale też relacje wielu swoich kolegów.

Historia człowieka, który będą agentem wywiadu AK dotarł w mundurze generała do Parża i wykradł plany obrony wału atlantyckiego. Postać dzięki cenzurze PRL wykluczona z polskiej historii, dopiero teraz odzyskała należne sobie miejsce.

http://www.gandalf.com.pl/b/zycie-ni...e-urozmaicone/

lub

Sekretne życie Rudolfa Hessa

http://www.empik.com/sekretne-zycie-...7379,ksiazka-p
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 08.08.2012, 09:41
TonyWiślak napisał(a):Wyświetl post
Zacznij od klasyki:
Cornelius Ryan: 'Najdłuższy dzień" (lądowanie w Normandii) i "Jeden most za daleko" (Arnhem)
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/5873/najdluzszy-dzien
http://www.empik.com/o-jeden-most-za...0371,ksiazka-p

Polecam też:
David Williamson: "Zdradzona Polska" (dwudziestolecie międzywojenne i Wrzesień '39)
http://www.rebis.com.pl/rebis/public...t&id=K4762.003
Matthew Parker: "Monte Cassino" (bitwa pod Monte Cassino, wspomnienia żołnierzy, ludności cywilnej, anegdoty)
http://www.rebis.com.pl/rebis/public...t&id=K3103.006
Larry Alexander: "Największy brat" (biografia Dicka Wintersa, dowódcy "Kompanii braci")
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/33994...kompanii-braci

Jesli interesuje Cię jakaś konkretna bitwa lub wydarzenie do daj znać, coś polecę.
rrr
Odpowiedz cytując
TonyWiślak
Member

Stary 09.08.2012, 18:35
Dzięki za odpowiedz
Ja ze swojej strony moge polecic ksiazke Normana Daviesa "Europa Walczy".Gruba,ale szybko się czyta .
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 14.08.2012, 20:02
Jest tu ktoś kto mógłby mi polecić jakąś książkę z fantastyki( najlepiej polskiej ale nie koniecznie) chodzi mi głównie o takie wydane w XXI wieku. Czytałem Wiedźmina, Achaje i Pana lodowego ogrodu.
Z góry dzięki za pomoc

Odpowiedz cytując
trial
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 14.08.2012, 20:12
Polecam serie o Mordimerze MadderdinieJacka Piekary.
Odpowiedz cytując
korred
Member

Od: 11.2006

Stary 14.08.2012, 20:29
Z polskiej fantastyki zdecydowanie wart polecenia jest Robert M. Wegner ("Opowieści z meekhańskiego pogranicza").
.
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Od: 12.2011

Stary 15.08.2012, 16:08
Szukam wykazu książek o Kresach z Uważam Rze Historia 12 lipiec był taki rozdział i recenzje książek o Kresach godnych uwagi ale z racji tego, że gazetę dałem znajomemu to nie mam jak sprawdzić.

Jak ktoś kupuje e-książki i ma takie których nie ma w sieci a są ciekawe to chętnie się powymieniam.
Mam dużo książek o biznesie, historii, kryminałów, horrorów i poradników , których nie ma w internecie za free

PS. Znacie jakieś prawicowe forum o książkach ?
Ostatnio edytowane przez Puchatek : 15.08.2012 o godz. 16:13.
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując
korred
Member

Od: 11.2006

Stary 15.08.2012, 17:00
To jest to?

DZIESIĘĆ NAJWYBITNIEJSZYCH KSIĄŻEK LITERATURY KRESOWEJ
(listę zestawił Krzysztof Masłoń w miesięczniku „Uważam Rze – HISTORIA” nr 4, lipiec 2012)
1. Henryk Sienkiewicz – „Ogniem i mieczem"
2. Adam Mickiewicz – „Pan Tadeusz”
3. Melchior Wańkowicz – „Szczenięce lata”
4. Józef Mackiewicz – „Bunt rojstów”
5. Antoni Malczewski – „Maria”
6. Florian Czarnyszewicz – „Nadberezyńcy”
7. Maria Rodziewiczówna – „Dewajtis”
8. Witold Szolginia – „Dom pod Żelaznym Lwem”
9. Włodzimierz Odojewski – „Zasypie wszystko, zawieje”
10. Michał K. Pawlikowski – „Dzieciństwo i młodość Tadeusza Irteńskiego”
.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 17.08.2012, 12:17
Nie wiem czy było wcześneij o tym, bo nie śledziłem tematu, jednak śmiało mogę polecić Robokalipsę. Jeśli ktoś lubi Sci-fy to książka idealna. Nie można się oderwać.

Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 09.09.2012, 19:27
Temat zdecydowanie zaniedbany, więc odświeżam...
Na wakacjach przypadkowo (zakup na taniej książce) odkryłem fantastyczną książkę:
http://www.piw.pl/fragmenty/oflag.htm
Są to wspomnienia polskiego oficera z obozu jenieckiego, prawdziwa literacka perełka. Polecam absolutnie każdemu: miłośnikom wysokiej literatury (świetnie napisane) zainteresowanym historią (szerzej nieznany aspekt II wojny światowej, dużo o ruchu oporu w obozach jenieckich) czy też osobom szukającym dobrej lektury (mnóstwo prawdziwych historii i anegdot, przy których "Jak rozpętałem..." wysiada).
Próbka: "Długoletni pobyt w obozie jeńców zniszczył moją wiarę w wiele prawd. Między innymi obalił aksjomat o rzekomej solidności Germanów (...). Jeńcom należy się określony (bardzo zresztą szczupły) przydział węgla i ten musi być wydany. Tymczasem rozchód węgla jest trzykrotnie większy niż przydział. Olbrzymia nadwyżka wsiąka w obóz drogą nielegalną. Komendant niemiecki wzywa polskiego dowódcę pułkownika. "Trzeba z tym skończyć!" Rada polskiego pułkownika jest prosta. "Dawajcie więcej węgla jeńcom i więcej papierosów swoim żołnierzom!""
rrr
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Stary 12.10.2012, 15:23
Jakąś powieść Łysiaka ktoś poleci? Bo chciałbym go sprawdzić, ale nie wiem od czego zacząć.

Z ostatnio przeczytanych polecam trzymającą w napięciu Wendete Davida Stone'a: ma wszystko to co powinien dobry thriller mieć. Najgorsze jest to, że wyszły kontynuacje serii, ale nie ma ich jeszcze w języku polskim i właściwie nie wiadomo kiedy i czy kiedykolwiek zostaną przetłumaczone na nasz język.
Wklejam opis z tyłu książki:
Ktoś morduje agentów CIA zamieszanych w nielegalną, ściśle tajną operację sprzed lat. Nieuchwytny zabójca uderza precyzyjnie, z bezprzykładnym okrucieństwem, nie pozostawiając żadnych śladów. To znaczy, prawie żadnych... Tropem mordercy rusza Micah Dalton – "czyściciel" CIA, specjalista od tuszowania wpadek Agencji i uciszania tych, którzy zbyt wiele wiedzą o jej błędach. Wiedza, którą zdobywa w czasie pościgu, ściąga zagrożenie również na jego głowę i Dalton z myśliwego szybko zmienia się w zwierzynę.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 12.10.2012, 15:28
Łysiak? Dobry.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów