|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP? | |||
| Tak |
|
333 | 57,51% |
| Nie |
|
246 | 42,49% |
| Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
łał. sarkazm i ironia. Jesteś niesamowicie błyskotliwy, aż mnie trzęsie z wrażenia.
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
darksun w swoim poście najlepiej wyjaśnił stanowisko osób, które sprzeciwiają się działalności WOŚP. Szkoda, że nikt rzeczowo nie ustosunkował się to wpisu chłopaka.
![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Ja się ustosunkuję. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kaan.
Mylisz się. Instytucje państwowe dając się wciągnąć w organizację, zmuszają mnie do tego, aby zostać pośrednim sponsorem orkiestry Owsiaka. Dlatego nie wrzucając do puszki i tak jestem jednym ze sponsorów. Rozumiesz już? ![]()
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
najważniejsze: kto nie chce, niech nie wrzuca.
wielu tutaj płacze, że samorządy mocno się z tą akcja identyfikują, tvp robi całodniowy program za publiczne pieniądze itd itd. Oczywiście tak jest. Warto się jednak zastanowić dlaczego. Ano dlatego, że WOŚP to akcja marketingowa. Po to samorządy jak i firmy biorą w tym udział, bo pod płaszczykiem organizacji charytatywnej,pomocy bliznim itd moga zdobywac rozgłos i reklamę. Proste to jak krzyż. Skoro mamy już dwa pierwsze punkty omówione, warto zastanowić się nad kolejnym. Czym jest WOŚP? Jest to jednodniowa zbiórka pieniędzy, która poprzez WSPÓŁNOTĘ i SPOŁECZEŃSTWO daje choć mały promyk nadziei na lepsze życie. Ciągle w mediach słyszymy o służbie zdrowia, o brakach w leczeniu, plajtach szpitali. I choć raz w roku mamy okazje usłyszeć, że coś w tej służbie zdrowia dzieje się fajnego i potrzebnego. Można się nie zgadzać z politycznymi poglądami Owsika, można mieć za złe zarzucanie pomoc państwa w zbiórce, można nie wrzucać i przejść obojętnie. Można wiecznie narzekać. Jak to mówi Owsik: róbta co chceta, nie chcesz nie dawaj, chcesz to daj jak najwięcej. I radzę poczytać statuty innych fundacji, ile przekazują środków na pomoc, a ile naswoją statutową działalność. Ilu nie katolików lub chociąz nie uczęszczających do kościoła dopłaca pośrednio Caritas, który poprzez dotowany przez państwo kościoł funkcjonuje jak funkcjonuje. Życze mniej żólci i róbta co chceta. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Online |
|
|
|
Cytat:
- właśnie ta wymieniona wyżej, czyli zamiast uleczyć patologię to lepiej o niej nie wspominać - politycy, którzy odpowiadają za te sytuację lansują się w mediach przy okazji WOŚP - dodatkowy podatek, od którego rozumiem zostanie odprowadzony podatek przy zakupie sprzętu - KOMERCJA i jakby to powiedzieć. Był w czerwu taki turniej o nazwie euro 2012, wtedy każdy był kibicem i latał z wymalowana mordą, z flagami na samochodzie, każdy się interesował piłką, byli też tacy, którzy złapali zajawkę na ultraskę (szycie flagi). I oto w styczniu każdego roku jest taki dzień pomagania, charytatywności. I ten sam schemat, święto komercji, wszyscy pomagamy, wolontariat, wrzucamy kasę, oglądamy w tv WOŚP, żyjemy tym, że możemy pomagać potrzebującym. Najlepsze, że ta pomoc zawiera się najczęściej z wymuszonego wrzucenia jak najmniejszego nominału... no bo wrzuciłem złotówkę (więcej nie wrzucę, bo jestem żydem i nie jestem aż tak bardzo pomagający) więc już pomogłem - za złotówkę kupuję sobie legitymację (co lepsze legitymaja ta jest czymś realnym a nie tylko zaspokojeniem prózności człowieka, dostajemy przecież serduszko czyli znak pomagiera), która mi mówi, że pomagam. Wyrabia się taki nawyk pomagania raz w roku, odbębnienia obowiązku, który jak rozumiem jest źle rozumiany bo sens nie w tym aby akcję charytatywną traktowac jako obowiązek tylko żeby zrozumieć iż taka pomoc dana przez nas jest potrzebna. Efekt? Mija Euro, przychodzi najważniejsze święto narodowe czyli 11 listopada. Widzieliście te tłumy z flagami wymalowanymi na twarzy? - ok, czepiam się, nikt się na święta nie maluje. Ale widzieliście te samochody poprzyozdabiane polskimi flagami, domy? Bo ja nie, samochodóy to bym chyba na palcach obu rąk zliczył, z dodami oczywiście lepiej ale też tragicznie. Mija WOŚP czyli wielkie show i czy nadal ci wszyscy, którzy chętnie wrzucali i bawili się w wolontariat mają taki zapał? Obudzą się jeszcze w tym roku żeby pomóc czy zrobią to dopiero jak nadejdzie show? Oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Zdaję sobie sprawę, że masa ludzi wrzuci kase z potrzeby serca i pomoże nie tylko w tym dniu, że wolontariusze też pomagają w innych akcjach ale nie wierzę, że chociażby te 30% ludzi, którzy uczestniczyli w show WOŚP w tym roku jeszcze coś zrobi. - jak pomagam to nie świecie na drugi dzień ludziom po oczach jakimiś serduszkami i orderami (przypinanie do ubrań serduszek)Jeszcze pewnie by się kilka rzeczy znalazło. Podsumowując, więcej "zarzutów" niż do samej akcji WOŚP (oprócz tego, że jest komercją, przyzwyczajaniem ludzi do odhaczenia corocznego obowiązku, czy że część kasy idzie na inne cele) mam do ludzi, po prostu do ich próżności. Bawimy się w takie zamienniki w Polsce. Idę 2 razy w roku do kościoła czy spowiedzi = jestem katolikiem, maluje mordę i wywieszam flagę na Euro = jestem kibicem i spełniam swój obowiązek patriotyczny, wrzucam raz do roku na WOŚP = pomagam innym. A tymczasem szkopuł w tym, żeby być katolikiem, patriotą, nieść pomoc na co dzień. Już nie mówię, że nasz każdy dzień ma być przesiąknięty takimi wartościami ale na pewno nie może być tak, że zrobienie czegoś jednorazowo uprawnia mnie do pełnej przynależności do jakiejś grupy, że zdejmuje ze mnie "obowiązek" tego patriotyzmu, pomagania itp - jest to raczej niepoliczalne ale ciekawi mnie ile kasy z tej zbiórki zostanie przeznaczonej na ten sprzęt i jak ten wynik sie ma do kosztów otoczki, które ponosi państwo żeby akcje wypromować, zabezpieczyć itp. Cytat:
PS Miałem się nie wypowiadac ale pomyślałem, że może wniosę (podsumuję raczej) coś nowego. Mnie taka komercja nie interesuje dlatego sie nie bawię w WOŚP ale też nie neguję całej tej akcji i nie chcę być odebrany jako ten, który komuś czegoś zabrania, wie lepiej i jest mądrzejszy, po prostu chciałem przedstawić swój punkt widzenia. Pomoc na pewno trafia do osób ale bolą te patologie i ludzka głupota, którą jest WOŚP okraszona
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 14.01.2013 o godz. 18:20.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Przepraszam czy Ty jesteś sprawny umysłowo ? W służbie zdrowia dzieje się coś dobrego ? Przez jeden dzień ? Gdzie tu sens i logika w tym zdaniu ? W polskiej służbie zdrowia dzieje się źle od lat, a z każdym rokiem jest coraz gorzej. Sam wiem to po sobie - czas oczekiwania na rekonstrukcję zerwanych przeze mnie więzadeł krzyżowych to w Krakowie..... 8 lat do pełnej refundacji Co musiałem zrobić? Uciułać 12 tysięcy i kroić się prywatnie Tyle pozytywnego dzieje się w polskiej służbie zdrowia, a bardziej drastyczne przypadki niż głupie kolano wychodzą na jaw codziennie.Sama WOŚP powstała właśnie z nieudolności państwa, więc przepraszam o czym ty za przeproszeniem bredzisz? Że przez jeden dzień się dzieje dobrze w służbie zdrowia ? Ten jeden dzień właśnie pokazuje nam wszytkim jak chujowa jest polska służba zdrowia i na miejscu Ministra Zdrowia to w tym dniu bym z domu nie wychodził, powyłączał TV i internety, bo przecież to jest wstyd i hańba, a ci politycy mają jeszcze tyle tupetu, żeby szczerzyć kły w najlepszym czasie antetnowym. Paranoja. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
WOŚP nie zbiera najwięcej
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-...wiadomosc.html Onet - aż jestem w szoku. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Hmm, dokładnie nikt nie zmusza do wrzucania na WOSP...a mnie niestety panstwo zmusza do placenia na kosciol, ktory wyciaga z budzetu(czyli mojej, twojej, naszej kieszeni) pieniadze...tutaj nikt mnie nie pyta o zdanie. Gdybysmy mieli rozsadnych politykow, to nie byloby funduszu koscielnego, religii w szkolach, a za to opodatkowanie tej instytucji. Czyli normalnosc, ktora jest w wiekszosci krajow demokratycznych(nie wyznaniowych). A u nas niestety czesc politykow jest na wysylki kosciola(jest wlasciwie glosem panow ubranych na czarno), co jest bardzo przykre.
Jeszcze jedna rzecz odnosnie Caritasu...wiekszosc tu to pewnie ludzie mlodzi, ale popytajcie sie znajomych, na co kaze placic panstwo w przypadku otrzymania grzywny...czy jest dowolnosc? Oczywiscie, ze nie, panstwo nakazuje placenie na Caritas, a nie ogolnie na cele dobroczynne :]...
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 14.01.2013 o godz. 19:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
|
Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Dla tej mniej myślącej części forum pozwolę sobie przywołać obraz zapisany w literaturze przez Hemingway'a, opisującego "sarkazm i ironię" hiszpańskich rewolucjonistów biegających z różańcami przywiązanymi do penisów. Wypisz wymaluj na poziomie poczucia "humoru" kolegi WiślakMyślenice. Jeśli chodzi o "ujawanianie swojego debilizmu" to pozwolę sobie komentarz palikotka pominąć miłosiernym milczeniem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.01.2013 o godz. 23:27.
|
|
|
|
Member
Od: 10.2012
Offline |
|
|
e tam WOŚP.. jutro mam księdza. Trochę lipa bo nie wiem ile dać do koperty by na mnie z ambony nie nawrzucał
![]()
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich
Chociaż różnią się od innych to ich zawsze będę bronił Bo są tylko moje i to ja jestem ich autorem Kreatorem wszystkich marzeń, które są tylko moje Zawsze będą, to wiem na pewno, że nie zniknął Że te myśli nigdy nie zamilknął Będą żywe w nas, będą lśnić przez cały czas
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Jako gorący zwolennik tej akcji, myślę, że mógłbyś zrezygnować z wynagrodzenia za ten dzień, lub chociaż oddać je do puszki(być może, tak zrobiłeś). Jestem ciekaw ile kosztuje każde miasto i miasteczko, chociażby zabezpieczenie tych zbiorek, koncertów, gdyż w wiekoszości są to chyba imprezy masowe? Bo całkiem możliwe, że wszystkie wydatki z tym związane są wyższe od całej zbiórki..Czy BronKom, z własnej kieszeni oplaci weekend w prezydenckim ośrodku w Wiśle? ![]()
[][][][]> T S W <[][][][]
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
ja p***** sami ignoranci (nie obrażając takowych). Kiedy w końcu pojmiecie, że na WOŚP płaci KAŻDY przymusowo! W podatku! KAŻDY! Nie ma dobrowolności! Co najwyżej macie wybór czy wesprzeć ich w formie datku do puszki. Nawet stosując płytką argumentację Szpenia, że angażowanie środków publicznych czy samorządowych w WOŚP to inwestycja (...) - licytacja pobytu w pałacyku prezydenckim w Wiśle (czy gdzieś tam) to nic innego jak obdarowywanie pieniędzmi Waszymi! I to na jaką skalę... Powiem tak:
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Caritas też dostaje dotacje państwowe (czyt.: z podatków) i to niemałe.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale caritas nie dotuje nieudolnych działań państwa.
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no i? Czy dlatego, parafrazują przedmówców, nie chcę to nie dam na WOŚP?
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.01.2013 o godz. 23:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Niektórzy z Was cierpią na jakąś fobię związaną z kościołem lub organizacjami powiązanymi z tą instytucją. Jak się gubi argumenty albo po prostu ich nie ma, to zawsze można "przywalić" kościołem. A AS82 ma tyle wspólnego z pisaniem o prawdzie i rzeczywistości, co Daniel Sikorski z bramkostrzelnością. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Na całym świecie są urządzane akcje charytatywne, w każdym państwie są osoby zbierające kasę na sprzęt dla chorych, wielu bogatych ludzi na zachodzie dotuje szpitale (u nas - nie sądzę, muszą się nachapać nowobogaccy) i nikt nie robi z tego problemu tylko u nas płacz że Owsiak be.
Tylko jak jeden z drugim baranem pójdą do szpitala, gdzie co drugi sprzęt ma naklejkę z serduszkiem to proszę odmówić leczenia. Caritas ma inny profil działalności i tyle, nie ma co porównywać. Swoją drogą na koncerty też napierdalacie w nowy rok na rynku, że dotuje je miasto? Przecież musi być policja, ochrona? Na mecze też nie chodzicie rozumiem, bo gminę kosztuje zabezpieczenie imprezy masowej (policja)? Czy po prostu musicie se jeden z drugim po.......ić głupoty na forum, bo w realu nikt was nie słucha? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
![]() ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przeczytaj kilka powyższych wpisów i proszę skasuj przynajmniej tą część Twego postu. O to się rozchodzi, żeby np. bogaci dotowali (jeśli będą chcieli - coś na zasadzie mecenatu) itd. !!!! Pomoc tak, tu nikt nie ma wątpliwości. Rozchodzi się o mechanizm. Więcej wyżej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ludzie. Naprawdę nie macie większych problemów? Chodzi o jakiś cel- celem jest pomoc starszym i dzieciom .Pomożesz dając symboliczną złotówkę, wydaje mi się, że naprawdę nie ma co się spierać kto tym wszystkim steruje. I tak społeczeństwo jest zajebiscie podzielone, po co udowadniać, która organizacja jest lepsza.Co to, piaskownica?
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
ale co z tego, że 2+2=4 skoro 5*5=25 i jest 25, 25, 25! Pablo, masz rację w zasadzie, Nic nie da licytowanie się tutaj. Mam tylko nadzieję, że wszyscy entuzjaści WOŚP - pomocy innym nie ograniczą do wrzucenia kolejnych 5 zł do puszki.
Ostatnio edytowane przez darksun : 15.01.2013 o godz. 15:18.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Skoro nie przekonało Was to wcześniejsze to proszę :
http://piechula.com.pl/wp-content/up...NFZ-a-WOSP.png Tyle gadania w telewizji i denerwowania nas tym lewackim debilem, a jakoś dużo z tego pożytku nie ma.. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
Caritas ma tez dosc obftiy strumyczek z garnuszka panstwowego: kancelaria Sejmu, Senatu, Pfron, ARR, MSWiA. To ze na to nie ida peniadze z naszych podatków?
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 15.01.2013 o godz. 16:33.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Ilu uczestników dyskusji ma dziecko? pochwalcie się. .. mam syna ktory mial na tylko profilaktyczne badania robione na sprzęcie z WOŚP(m.in przesiewowe badania słuchu), resztę urządzeń na szczęście tylko przez szybkę widziałem i nie musiano z niej korzystać w wypadku mojego młodego. pogadajmy o realiach o namacalnych dowodach i skutkach jakie niesie ze soba akcja i jaki miala lub nie miała wpływ na nasze dzieciaki. no to matki i ojcowie (zwlaszcza KRYTYCY akcji) DO dzieła. .. czekam na opinie, aha nie lubię Pana Owsiaka. .. Ps. zapomniałem napisać jako osoba która czynnie za mlodu dzialala w kościelnych strukturach (ministant, lektor, oaza), ze się dużo ciekawych niekoniecznie pozytywnych rzeczy zwiazanych z organizacjami skupionymi przy kosciolach naoglądałem.
Ostatnio edytowane przez Darkh : 15.01.2013 o godz. 21:15.
![]()
... dobra strona tego wydarzenia to fakt, że mamy już wakacje...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Osowiście uważam że Owsiak powinien dostac medal za to co robi. Natomiast nie fair jest kilka rzeczy. Pierwsze to dlaczego tylko on a nie innych tysiąc stowarzyszeń pomagających chorym, dzieciom, starcom, bezdomnym - ma taką reklamę w publicznej TV ( prywaciarze moga robić co chcą).Takie akcje powinny byc albo dla wszystkich albo dla nikogo . Ewentualnie niech TVP w danych dniach przekaże całą kasę z reklam dla wybranych np.w drodze losowania stowarzyszeń. Tak to jest uzsasadnione podejrzenie że kogoś sie lansuje a innych dyskryminuje. Druga sprawa - powinni byc od tej akcji odcięci politycy a napewno ministerstwa- robiące sobie PR. Oni nic od siebie nie daja bo kasa na przeloty mysliwcami , inne pokazy wcale nie mała jakby sie wydawało idzie od podatników czyli od nas więc łaski nie robią. A nie od wczoraj wiadomo że Owsiak jest zblatowany z lewo skrętnymi politykami a oni jego rękami robia to co jest ich psim obowiązkiem czyli zapewnienie sprzętu medycznego do PAŃSTWOWYCH szpitali
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|