The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.05.2011, 21:32
Sami napisał(a):Wyświetl post
http://www.weszlo.com/news/6906
No chyba szlag mnie trafi. 0,5mln $ żal im wydać na NAJLEPSZEGO obrońcę ligi?! Znowu rozjebią obronę przed samym sezonem..
Cytat:
Jeżeli inne polskie kluby będą mną zainteresowane, z chęcią wysłucham ofert. Ale pierwszeństwo ma oczywiście Wisła - powiedział nam przed chwilą Honduranin.
Niech zgadnę - Legia albo Lech sprzątną nam go sprzed nosa?
Odpowiedz cytując
Sami
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 19.05.2011, 21:35
Ja tego nie pojmuję. Jak można żałować 0,5mln $$ na takiego gościa. Przecież to najlepszy obrońca i PRIORYTETEM powinno być zatrzymanie go w drużynie... Mam nadzieję, że to jakaś zagrywka, albo coś w tym stylu, bo aż wierzyć się nie chce..
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
Odpowiedz cytując
stalsanok1946
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.05.2011, 21:36
Fakt, faktem, bo co innego 0.5mln euro, a 0.5mln dolarów, więc tym bardziej jestem zaskoczony posunięciami klubu.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 19.05.2011, 21:36
nie spinajcie się panowie, Stan wie co robi

już tu ktoś kiedyś pisał o Klukowskim, może to nie jest wybitny drybler czy ktoś w stylu Alvesa ale w ofensywie to on nie próżnuje, prawie w każdym sezonie jakieś asysty, ostatnio w Ankaragücü 19 meczó- bramka i 3 asysty, i co najważniejsze pozostaje bez klubu

http://www.transfermarkt.de/en/micha...ler_12509.html
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 19.05.2011, 21:37
Sami napisał(a):Wyświetl post
http://www.weszlo.com/news/6906
No chyba szlag mnie trafi. 0,5mln $ żal im wydać na NAJLEPSZEGO obrońcę ligi?! Znowu rozjebią obronę przed samym sezonem..

Takie newsy maja to do rzeczy ze jutro moga napisac wszytsko o 180 st inaczej...

Ale sama ta plotka -bo tak odbieram tan artykuł ,dosc niepokajacy ,niewierze ze mozemy powielac te same bledy i rozwalc obrone drugi raz,niewierze.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Edson
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 19.05.2011, 21:41
Weźmy zrzućmy się na Chaveza! Chodzi nas na mecze 18 tys. to niech każdy przyniesie po 28 dolców!
"Dociera do mnie, co mówią ludzie. Że Kolejorza nazywają Amiką, że zarząd jest z Wronek, że Lech jest tylko z nazwy" Maciej Żurawski
Odpowiedz cytując
arturtsw
Member

Od: 07.2007

Stary 19.05.2011, 21:45
Straszny błąd by zrobili jeśli go nie wykupią. To nawet nie pół miliona Euro tylko $. Trudno w to wierzyć, liczę że wszystko się potoczy pomyślnie...
Odpowiedz cytując
KoJaK
Junior Member

Stary 19.05.2011, 21:52
Dla mnie jest to jedna wielka ściema. Nie maja pismaki o czym pisac to wprowadzaja niepotrzebny chaos. Ja jestem spokojny o kupienie Chaveza. Ze strony władz Wisły było by to nienormalne jeśli nie wykupili by Go za taka kwotę.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.05.2011, 21:52
A nie zauważyliście czasem, że w tej chwili mamy trzech stoperów: Jaliensa, Bunozę i Chaveza. Chavez jest spośród nich najlepszy ale KAŻDY z nich jest za słaby na grę w europejskich pucharach. Na dobrą sprawę potrzebujemy dwóch nowych stoperów i podpisywanie Chaveza niekoniecznie jest rozwiązaniem.
Odpowiedz cytując
MMMMM
Member

Od: 04.2011

Stary 19.05.2011, 21:56
Może załatwiają jakąś perełkę?
Odpowiedz cytując
KoJaK
Junior Member

Stary 19.05.2011, 21:58
Nawet jeśli załatwiają jakąś perełkę to nie kupienie Chaveza z Platense było by wielkim błędem wedlug mnie. Najlepszy obrońca w lidze,więc taki słaby to on nie jest.
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 19.05.2011, 22:14
Przykład Meliksona pokazał, że jeśli jesteśmy zdeterminowani pozyskać zawodnika to duże pieniądze również wchodzą w grę. Chavez musi zostać, tak samo Cikos. Pewnie negocjacje trochę potrwają, ale przecież tak naprawdę jeszcze nie skończył się sezon, cierpliwości.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 19.05.2011, 22:19
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
A nie zauważyliście czasem, że w tej chwili mamy trzech stoperów: Jaliensa, Bunozę i Chaveza. Chavez jest spośród nich najlepszy ale KAŻDY z nich jest za słaby na grę w europejskich pucharach. Na dobrą sprawę potrzebujemy dwóch nowych stoperów i podpisywanie Chaveza niekoniecznie jest rozwiązaniem.
A zauważyłeś, że jak ostatnio sprowadziliśmy zawodnika ogranego w pucharach i solidnej lidze, to okazało się, że Chavez jest jednak od niego lepszy? Wiemy czego oczekiwać po Chavezie, a kolejny transfer to znowu byłaby loteria i możliwość trafienia następnego Jaliensa. Pozbycie się naszego jedynego sensownego obrońcy byłoby naprawdę sporym ryzykiem.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 19.05.2011, 22:52
jova napisał(a):Wyświetl post
A zauważyłeś, że jak ostatnio sprowadziliśmy zawodnika ogranego w pucharach i solidnej lidze, to okazało się, że Chavez jest jednak od niego lepszy? Wiemy czego oczekiwać po Chavezie, a kolejny transfer to znowu byłaby loteria i możliwość trafienia następnego Jaliensa. Pozbycie się naszego jedynego sensownego obrońcy byłoby naprawdę sporym ryzykiem.
Nie będzie Chaveza, być może pojawi się ktoś lepszy, nie należy za bardzo przyzwyczajać się do nazwisk. Od tego jest Stan i jego zespół. Wierzę w to, że za zbliżone pieniądze da się sprowadzić zawodników na podobnym poziomie lub ciekawszych.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Stary 19.05.2011, 23:00
Kupowanie sensownego obrońcy, który, choć sensowny, i tak jest za słaby też nie jest mądrą polityką, tym bardziej, że za słabych stoperów na kontraktach mamy już dwóch.

Nie oszukujmy się, Chavez nie jest żadną rewelacją. Przy Głowackim i Marcelo murawy by nie powąchał. Jeżeli w klubie uważają, że znajdą lepszych, to należy w to wierzyć.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 19.05.2011, 23:02

Też jestem przeciwny rezygnowaniu z Chaveza. Jednak to jest nasz absolutnie najlepszy obrońca w tej chwili i nawet jeśli kupimy kogoś lepszego w jego miejsce to trzeba dać mu czas na zgranie z resztą formacji obronnej a my tego czasu nie będziemy mieć wiele...

Nie zgadzam się, że Chavez przy Marcelo i Głowackim murawy by nie powąchał, pograłby dużo chociażby ze względu na kontuzje tego drugiego A po drugie nie sądzę, że za podobną cenę pozyskamy kogoś lepszego od Honduranina. O braku zgrania pisałem. Jestem za transferem środkowego obrońcy ale jeśli już mamy się kogoś pozbywać to prędzej spróbujmy z Jaliensem/Kowalskim ...
Powód: post wyżej
Ostatnio edytowane przez lorddavy : 19.05.2011 o godz. 23:09.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 19.05.2011, 23:04
Nasi zapewne nie chcą wydawać za dużo pieniędzy na obrońców , mając ograniczony budżet . Jednak drużyne na puchary buduje się od tyłu . Zgranie w obronie wypracowane cięzko przez ostatnie 2 rundy może być znowu zmarnowane . Chavez też dosyc długo się aklimatyzował , jednak jak już zaskoczył to na dobre .

Teraz jest właściwie najważniejszy okres dla naszych skautów , bo trzeba znaleźć tych najlepszych piłkarzy którym się skończą kontrakty i może ich zakontraktować za free .

Być może Valckx stoi przed wyborem JEDEN Chavez lub dwóch stoperów z kontraktami w ręku . Oby się nie pomylił i wybrał najlepsze rozwiązanie .
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 19.05.2011, 23:08
Dajcie spokój. Spokojnie można znaleźć lepszego obrońce za podobne pieniądze. Chavez jest ok ale na naszą ligę/ Na Europę nie wiem czy dałby radę. Te jego wjazdy dwoma wyprostowanymi nogami....ktoś ograny w Europie by się przydał.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Stary 19.05.2011, 23:09
Nie oszukujmy się, Chavez nie jest żadną rewelacją. Przy Głowackim i Marcelo murawy by nie powąchał. Jeżeli w klubie uważają, że znajdą lepszych, to należy w to wierzyć.
Chavez nie jest rewelacją, ale najlepsi napastnicy w lidze odbijają się od niego jak od ściany. Jest piekielnie silny, zdecydowany, typowy przeciniak, ale jakże pożyteczny w obronie. W dodatku sprawdzony, wkomponowany w zespół. Myslę, że cena za najlepszego obrońcę w lidze rzędu pół miliona dolarów to bardzo kusząca propozycja. Mam nadzieję, że nikt w klubie nie przepuści tej okazji.

Cikos i Chavez muszą zostać wykupieni !

Poza tym, niektórzy tutaj zdecydowanie przeceniają Głowackiego. Aż tak wielkim wirtuozem to on nie był, żeby twierdzić, że Osman nie powąchałby przy nim murawy.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
oreł
Member

Od: 12.2006

Stary 19.05.2011, 23:19
Nie zapominajcie o Bunozie, chłopak jest młody i robi ogromne postępy. Na naszą ligę duet Chavez+ Bunoza/Jaliens wystarczy, jednak na awans do LM nie, to chyba wszyscy wiemy. Drugi Marcelo nam się pewnie już nie trafi ale bardzo liczę na Valckx'ai jego przemyślane decyzje.
Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw, czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki.

twitter: bart_ozog
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Stary 19.05.2011, 23:29
fialo napisał(a):Wyświetl post
Chavez nie jest rewelacją, ale najlepsi napastnicy w lidze odbijają się od niego jak od ściany.
Napastnicy, którzy w tej słabej lidze i tak nie potrafią zdobyć 10 bramek. Chyba nie sądzisz, że w Europejskich pucharach przyjdzie mu się mierzyć z Podstawkami czy Ćwielongami.

Jest piekielnie silny, zdecydowany, typowy przeciniak, ale jakże pożyteczny w obronie.
Jak długo nie ma czerwonej kartki albo nie jest zawieszony za przejście się po przeciwniku. Do tego jego przydatność znacznie zmaleje, kiedy ktoś z dryblingiem trochę nim pokręci. Na nasze szczęście po odejściu Peszki i Grosickiego, w lidze nie ma kto go wkręcać.
W dodatku sprawdzony, wkomponowany w zespół.
W zespół, który jeśli idzie o defensywę nie istnieje. Mamy cztery wakaty w obronie, przynajmniej, a i to przy założeniu, że Cikos i Paljić robią za rezerwowych. No chyba, że widzisz grę w Europie z cikosem i Paljiciem na bokach, wtedy nie mam pytań.

Myslę, że cena za najlepszego obrońcę w lidze rzędu pół miliona dolarów to bardzo kusząca propozycja.
A z kim on ma konkurować? Z odstawiającym manianę Arboledą, ze szklanym Choto? W krainie ślepców jednooki jest królem.

Poza tym, niektórzy tutaj zdecydowanie przeceniają Głowackiego. Aż tak wielkim wirtuozem to on nie był, żeby twierdzić, że Osman nie powąchałby przy nim murawy.
Ty widziałeś jak Chavez zabiera się za kopnięcie piłki? Gość nie umie nawet dobrze szybko podać na kilka metrów i porusza się jak Pudzian u Czajkowskiego, a Ty go porównujesz ze stoperem, który przez lata, przy o wiele lepszych napastnikach, był numerem jeden w lidze?
Odpowiedz cytując
Yossarian
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.05.2011, 23:51
Jezeli kontrolowany przeciek do mediow ze strony Chaveza jest faktem a nie kolejna konfabulacja szmaciarzy z weszlo,to jutro przed porannym treningiem Basalaj powinien oficjalnie podziekowac Osmanowi za udzial w zdobyciu mistrzostwa,poprosic o zdanie sprzetu, kluczy od szafki w szatni i czule sie z nim pozegnac.Adios Osman-wysluchaj z checia ofert z innych polskich klubow a potem idz glosic slowo boze w Amice , Legii czy innej Cracovii.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 20.05.2011 o godz. 08:49.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Stary 20.05.2011, 00:13
Uran235 napisał(a):
Napastnicy, którzy w tej słabej lidze i tak nie potrafią zdobyć 10 bramek. Chyba nie sądzisz, że w Europejskich pucharach przyjdzie mu się mierzyć z Podstawkami czy Ćwielongami.
Łatwo podawać przykłady Grzesia Podstawka, ale warto pamiętać także o tym, iż Artjoms Rudnevs, napastnik mimo wszystko klasy europejskiej, przy Chavezie pograł sobie równe czterdzieście dwie minuty. Także Twoja pesymistyczna wizja, mówiąca że Osman jest za słaby na Europe jest lekko naciągana. Zresztą oglądałem mecz Szwajcaria - Honduras, gdzie miał do czynienia z Erenem Derdyiokiem i Alexandrem Freiem, a radził sobie więcej niż poprawnie. Tak więc, szanse na dobrą grę Chaveza w Europie, w mojej opinii, są.

Uran235 napisał(a):
Jak długo nie ma czerwonej kartki albo nie jest zawieszony za przejście się po przeciwniku. Do tego jego przydatność znacznie zmaleje, kiedy ktoś z dryblingiem trochę nim pokręci. Na nasze szczęście po odejściu Peszki i Grosickiego, w lidze nie ma kto go wkręcać.
No zabawne to co mówisz, ponieważ Osman pomimo swojej bezpardonowej gry w ciągu całego sezonu zarobił dwie kartki. Nie zapominaj, że dyskwalfikacja za nadepnięcie Kuświka chyba była wynikiem krucjaty C+ przeciwko Wiśle, a Chavezowi ze względu na swoją religijność nie można zarzucić, że chciał z premedytacją zdeptać przeciwnika.

Co do dryblerów. Był taki jeden. Przyjechał na R22 w glorii gwiazdy ligii, nowego Messiego. Nika Dżalamidze, chłopaczek obdarzony naprawdę konkretnymi umiejętnościami (widziałem kilka meczy Widzewa). Odbił się od Osmana trzy razy i tyle go widziano. Tak samo niejaki Saidi i Abdou Traore. Każdy z tych zawodników nie istniał przy Chavezie.

Uran235 napisał(a):
W zespół, który jeśli idzie o defensywę nie istnieje. Mamy cztery wakaty w obronie, przynajmniej, a i to przy założeniu, że Cikos i Paljić robią za rezerwowych. No chyba, że widzisz grę w Europie z cikosem i Paljiciem na bokach, wtedy nie mam pytań.
Ten zespół, który w defensywie nie istnieje znowu nabija kolejne minuty bez puszczonego gola i zdarzało mu się mieć passe bodajże sześciu meczy pod rząd bez straty gola. Defensywa owszem nie jest tak silna jak pomoc, ale bez przesady. Czterech wakatów tam nie ma. I wyobrażam sobie grę o LM z Cikoszem, jak najbardziej. Ostatnie jego występy przekonały mnie, że jest to obrońca wysokiej klasy, a jeżeli jeszcze poprawi technikę to mamy dobrego prawego obrońcę na lata. Co do Dragana jestem bardziej sceptyczny, tu owszem wzmocnienie by się przydało.

Uran235 napisał(a):
A z kim on ma konkurować? Z odstawiającym manianę Arboledą, ze szklanym Choto? W krainie ślepców jednooki jest królem.
Nawet jeśli, to fakt jest faktem. Osman Chavez to najlepszy obrońca Ekstraklasy, a to o czymś mówi. Słysząc głosy, o tym że możemy mieć kogoś lepszego w jego miejsce w głowie kołacze mi się przysłowie - zamienił stryjek... Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego. Poza tym za pół miliona Euro to my Johna Terrego z Bałkanów nie wynajdziemy.

Uran235 napisał(a):
Ty widziałeś jak Chavez zabiera się za kopnięcie piłki? Gość nie umie nawet dobrze szybko podać na kilka metrów i porusza się jak Pudzian u Czajkowskiego, a Ty go porównujesz ze stoperem, który przez lata, przy o wiele lepszych napastnikach, był numerem jeden w lidze?
Widziałem. I powiem Ci jedno, każdy kto grał kiedyś w piłkę wie, jak ważny jest zawodnik z tyłu o specyfice Chaveza. Zawodnik nie do przejścia, skała, taki "piłkowypierdalacz" budzący respekt swoją siłą fizyczna u rywala. Daje to dużą pewność zawodnikom z przodu. Środkowy obrońca nie musi być wirtuozem techniki. Zresztą odkąd pamiętam w Wiśle była dysproporcja między środkowymi obrońcami (no może oprócz czasów pary Marcelo - Głowa). Jeden bardziej techniczny, drugi bardziej surowy, ale mocniejszy, silniejszy. Taką rolę spełniał właśnie Cleber. On sie nie .......ił tylko wywalał piłkę w trybuny, albo poza stadion. Taki człowiek jest bardzo potrzebny. Mamy dobrego, silnego stopera. Nie ma co szukać dziury w całym. Proponowałbym się skupić (chociaż wg mnie środkowy obrońca nie powinien być priorytetem) jak juz, to na stoperze o tej drugiej specyfice, stoperze który potrafi wprowadzić piłkę do gry. Bo to do Jaliensa można mieć zastrzeżenia - choć jest z tym coraz lepiej - a nie do Chaveza.

Co się polepszy to się rozpieprzy.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 20.05.2011, 00:27
Poczekajmy na stanowisko klubu a nie martwimy sie niepotrzebnie. Stan wie co robi i trzeba mu zaufac a mediom to ja nie za bardzo wierze.
Odpowiedz cytując
oreł
Member

Od: 12.2006

Stary 20.05.2011, 00:30
Yossarian napisał(a):Wyświetl post
Jezeli kontrolowany przeciek do mediow ze strony Chaveza jest faktem a nie kolejna konfabulacja szmaciarzy z weszlo,to jutro przed porannym treningiem Basalaj powinien oficjalnie podziekowac Osmanowi za udzial w zdobyciu mistrzostwa,poprosic o zdanie sprzetu, kluczy od szafki w szatni i czule sie z nim pozegnac.Adios Osman-wysluchaj z checia ofert z innych polskich klubow a potem idz glosic slowo boze w amice ,legii czy innej cracovii.
Nie mogę czytać takich postów... kluby nie dogadały się co do kwoty odstępnego a tu już posądzanie zawodnika o jakieś kolaboracje z innymi klubami. Do tego jakieś ploty z zeszło a Osmana już byście chcieli z klubu na zbity... wywalać. Pomógł nam zdobyć MP więc szacunek mu się należy a po za tym znajdźcie mi choć jednego zawodnika z polskiej Ekstraklasy który mógłby go zastąpić. Nie znamy pełnego przeglądu sytuacji więc lepiej zostawić negatywne komentarze dla Siebie tym bardziej ze ten pseudo portal często szuka na siłę sensacji.
Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw, czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki.

twitter: bart_ozog
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 20.05.2011, 00:34
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Dajcie spokój. Spokojnie można znaleźć lepszego obrońce za podobne pieniądze. Chavez jest ok ale na naszą ligę/ Na Europę nie wiem czy dałby radę. Te jego wjazdy dwoma wyprostowanymi nogami....ktoś ograny w Europie by się przydał.
500 tys. dolarów to 350 tys. euro. Za takie pieniądze, to można znaleźć Bunozę, a nie zawodnika wyraźnie lepszego od Chaveza.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Stary 20.05.2011, 01:03
Łatwo podawać przykłady Grzesia Podstawka, ale warto pamiętać także o tym, iż Artjoms Rudnevs, napastnik mimo wszystko klasy europejskiej, przy Chavezie pograł sobie równe czterdzieście dwie minuty.
Pograł sobie tyle, bo od 2x minuty miał kontuzję. Zresztą Rudnevs i klasa europejska. No sorry, to ta Ekstraklasa to tak naprawdę prawdziwa kolekcja futbolowych perełek na których nikt się nie poznał. Kopaczy jak Rudnevs jest w Europie na kopy.

Zresztą oglądałem mecz Szwajcaria - Honduras, gdzie miał do czynienia z Erenem Derdyiokiem i Alexandrem Freiem, a radził sobie więcej niż poprawnie.
Nie oglądałem więc się nie odniosę.

No zabawne to co mówisz, ponieważ Osman pomimo swojej bezpardonowej gry w ciągu całego sezonu zarobił dwie kartki.
Policz karne, które powinny były zostać gwizdnięte na Genkowie i obejrzyj tego, którego faktycznie podyktowano. Sędziowie to najsłabsze ogniwo naszej ligi. Jeden aptekarz i Chaveza bardzo szybko nie ma na murawie.
Nie zapominaj, że dyskwalfikacja za nadepnięcie Kuświka chyba była wynikiem krucjaty C+ przeciwko Wiśle, a Chavezowi ze względu na swoją religijność nie można zarzucić, że chciał z premedytacją zdeptać przeciwnika.
Z tego, co wyczytałem, to on nie chodzi do klubów, bo się boi, że jakaś kobita zakocha się w nim na zabój. Powinien się zasłaniać jak arabki. Tyle z jego religijności. Mnie interesuje co robi na boisku. Na boisku raz się przespacerował po Kuświku i zrobił to albo dlatego, że jest boiskowym bandytą, albo dlatego, że nie panuje nad swoimi kończynami. Nie ma wersji pośredniej - niedowład albo podłość. Wrócił i w następnym meczu sytuacja analogiczna, tylko nikt go już nie zawiesił.

Co do dryblerów. Był taki jeden. Przyjechał na R22 w glorii gwiazdy ligii, nowego Messiego. Nika Dżalamidze, chłopaczek obdarzony naprawdę konkretnymi umiejętnościami (widziałem kilka meczy Widzewa). Odbił się od Osmana trzy razy i tyle go widziano. Tak samo niejaki Saidi i Abdou Traore. Każdy z tych zawodników nie istniał przy Chavezie.
Traore był za słaby na Norwegię, Ntibazonkiza za słaby na Holandię, a Dzalamidze za słaby na Rosję. Z wymienionej trójki tylko ten pierwszy w lidze robi konkretną różnicę. Ntibazonkizę wszyscy chwała, a gość popełnia proste błędy w prowadzeniu i przez marnuje masę akcji. Dzalamidze to jest chłopak lat 19. On ma masy z pól Chaveza, a jego drużyna grała wyjątkowo nieskuteczne próby kontry. A i tak gdyby się postarali mogli nam przez pierwsze 20 minut jedną czy dwie bramy władować, brakowało tylko wykończenia drugiej strony.

Ten zespół, który w defensywie nie istnieje znowu nabija kolejne minuty bez puszczonego gola i zdarzało mu się mieć passe bodajże sześciu meczy pod rząd bez straty gola. Defensywa owszem nie jest tak silna jak pomoc, ale bez przesady.
Podejrzeewam, że w jakimś Kazachstanie mistr też nabija podobne statystyki. Co z tego skoro liga cienka niebywale. W tej lidze piłkarzy z prawdziwego zdarzenia można liczyć na palcach, nikt nawet nie stara się grać w piłkę.

Czterech wakatów tam nie ma. I wyobrażam sobie grę o LM z Cikoszem, jak najbardziej. Ostatnie jego występy przekonały mnie, że jest to obrońca wysokiej klasy, a jeżeli jeszcze poprawi technikę to mamy dobrego prawego obrońcę na lata.
Jak poprawi technikę? On ma 22 lata. Zresztą ten gośc na wysokości 16 swojej drużyny ma skuteczność pojedynków na poziomie 40%? To oznacza, że średnio 6 na 10 dośrodkowań wchodzi w nasze pole karne. To jest obrońca wysokiej klasy niby. Pomijając fakt, że on nie miał do czyninia zawodnikami z prawdziwego zdarzenia. No i kompletnie nie potrafi wyprowadzać piłki w ataku pozycyjnym. Pod tym względem jest chyba beznadziejny.

Nawet jeśli, to fakt jest faktem. Osman Chavez to najlepszy obrońca Ekstraklasy, a to o czymś mówi.
Niech nawet będzie najlepszym obrońcą w ekstraklasie. Kto jest numerem dwa? Jop? Banaś? Ktoś ze Śląska? Madera? Wszyscy pływamy w szambie, a Ty się cieszysz, że wyłowiłeś najładniejszą kupę.

, a Słysząc głosy, o tym że możemy mieć kogoś lepszego w jego miejsce w głowie kołacze mi się przysłowie - zamienił stryjek... Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego. Poza tym za pół miliona Euro to my Johna Terrego z Bałkanów nie wynajdziemy.
Mam nadzieję, że na Bałkanach szukać nie bedziemy, nie mam zaufania do tamte4jszych produktów. Oczywiście, że o dobrego stopera trudno, ale chavez nie zawiesza poprzeczki aż tak wysoko, jak się nektórym wydaje.

Widziałem. I powiem Ci jedno, każdy kto grał kiedyś w piłkę wie, jak ważny jest zawodnik z tyłu o specyfice Chaveza. Zawodnik nie do przejścia, skała, taki "piłkowypierdalacz" budzący respekt swoją siłą fizyczna u rywala.
Po mojemu "piłkowypierdalacz" dostaje zjeby od partnerów, że traci piłkę.
Daje to dużą pewność zawodnikom z przodu.
Daje to dużo strat i zmusza innych zawodników do gry w odbiorze, bo wiadomo, że ten to tylko wy.......i.
Środkowy obrońca nie musi być wirtuozem techniki.
Nie musi być wirtuozem, ale podstawy techniki mieć musi, np. musi mieć opanowane płynne podawanie piłki. Chavez ma z tym problemy.

Zresztą odkąd pamiętam w Wiśle była dysproporcja między środkowymi obrońcami (no może oprócz czasów pary Marcelo - Głowa). Jeden bardziej techniczny, drugi bardziej surowy, ale mocniejszy, silniejszy. Taką rolę spełniał właśnie Cleber. On sie nie .......ił tylko wywalał piłkę w trybuny, albo poza stadion.
Cleber wywalał piłki, a pewnie, ale na litość, on miał technikę, świetnie przyjmował i podawał. Miał styl taki, dosyć denerwujący z licznymi wybiciami, ale nad piłką panował świetnie.
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 20.05.2011, 01:24
Chavez to ~300 tys. euro kontraktu plus ~350 tys. euro za transfer. Razem 750 tys. euro za rok gry. Jaliens, który wiele gorszy IMHO nie jest zarabia 400 tys. euro.

750 tys. euro to są pieniądze jakie dostają gracze w czołowych klubach w Grecji, Turcji, Belgii, Holandii czy Portugalii. Oczywiście nie gwiazdy - solidni zawodnicy pierwszej drużyny. Ot - taki Brożek tyle zgarnia. Głowa chyba zarabia nawet mniej w Trabzonie.

Osobiście uważam, że jeśli za Chaveza przyjdzie "młody zdolny" Jugol, to zarządowi należy się kolumbijski paluch w pupę. Jeśli przyjdzie zawodnik z kilkoma sezonami grania w dobrej lidze? OK, fair deal.
.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 20.05.2011, 06:00
Kupowanie sensownego obrońcy, który, choć sensowny, i tak jest za słaby też nie jest mądrą polityką, tym bardziej, że za słabych stoperów na kontraktach mamy już dwóch.

Zgadzam się. Chavez jest bardzo ok, ale tylko na naszą ligę, i należy sobie życzyć, żeby trafił do nas ktoś lepszy, kto go na ławę posadzi. Z drugiej strony jest sprawdzony i fajnie by było żeby został jako mocny dubler.

Nasza słabość przy stałych fragmentach (w obronie i w ataku) wynika min. z tego, ze mamy takich a nie innych obrońców - patrz Chavez który, owszem silny jak tur, szybki i z super wślizgem, ale o technice czy grze głową zapomnijmy.

Może Maskaant widzi, że obrońców trzeba wymienić, bo inaczej zawsze będziemy musieli grać 2 defensywnymi pomocnikami, bo bez nich obrona daje się ogrywać nawet Śląskom i Górnikom.

Fajnie gdyby Chavez został, ale nie za wszelką cenę. Ufam Maskaantowi i Stanowi.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Greebo
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 20.05.2011, 06:13
Zeby go posadzić na ławie potrzeba by 2 srodkowych lepszych od niego. Jesli do tego wymienimy jeszcze przynajmniej 1 bocznego obrońce to najważniejsze dla nas mecze w sezonie - czyli 2 runda el. LM beda poligonem do zgrywania sie defensywy. Scenariusz samobójczy.
"Cztery słonie, zielone słonie, każdy kokardę ma na ogonie.."

Nie dla osób mieniących sie kibicami Wisły, które przełączają stacje na mecz MU gdy jej nie idzie!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów