|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Tak też dokładnie będzie, Mostostal ma ją wyremontować i będzie to robił równolegle z budową drugiej trybuny, bo przecież nie będą jej teraz remontować, jeśli robią z C...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Bankier.Ja w żadnym wypadku nie jaram się projektem tego stadionu, ale też juz nie chce mi sie narzekać, bo i tak już nic nie zmienie. W poprzednim moim poście napisałem, że gra na naszym boisku była i by możliwa - jak na Legii i Lechu, ale kosztem zdecydowanie większych pieniędzy (których niewiadomo skąd wziąść, skoro brakuje pieniędzy na kluczowe inwestycje w miescie) i zdecydowanie większego czasu budowy stadionu (a przecież mieliśmy zdążyć na Euro12). |
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Miałem okazję w ostatnich dniach gościć na Alianz Arenie w Monachium. Przy pojemności 70000 jest tam 11 tys miejsc parkingowych. Dodam jeszcze że obok stadionu jest stacja kolejki metra gdzie pociągi jeżdżą normalnie co 5 minut. Biorąc powyższe pod uwagę i uwzględniając właściwe proporcje na Wiśle powinno być 4 - 5 tys miejsc parkingowych. Nie wiem, jak pan Obtułowicz zamierza rozwiązać ten problem. Całe Alianz Arena kosztowało 280 mln euro, u nas 4 trybuny i osławiony pawilon multimedialny już ponad połowę tej kwoty. Beton, stal i koszty pracy u naszych zachodnich sąsiadów o wiele droższe. Pan Obtułowicz zapewniał, że projektuje tanią, oszczędną wersję tymczasem nasz stadion bedzie jednym z najdroższych stadionów zbudowanych w historii świata. Na pocieszenie napisze że Monachium miało także swojego własnego Obtułowicza. Pisze te słowa z pewnym przymrużeniem oka, ale jest w historii powstania Alianz Areny coś dla mnie niezrozumiałego i niepojętego. Monachium ma przecież podobnej wielkości stadion w parku olimpijskim w bardzo ładnej okolicy w centrum miasta. I architekci sprzeciwili się planom unowocześnienia stadionu olimpijskiego co sprawiło że bayern i TSW 1860 przeniosły sie na stadion w okolice którą porównałbym do Opatkowic.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Jeszcze taka ciekawostka, troche nie na temat. Byłem również w Norymberdze w pobliżu easy credit arena. Stadion położony jest na obszarach sąsiadujących z obromnymi objektami: Coloseum, stadionu i trybuny Zeppelina, zbudowanymi przez Hitlera na potrzeby zjazdów partii faszystowskiej. Widziałem projekt stadionu na 500 tys ludzi z lornetkami w ostatnich rzędach, który miał być zbudowany na terenach dzisiejszego stadionu FC Nurmberg. Ciekawe jakby to dzisiaj wyglądało.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
byłem na paru meczach na "starym" stadionie olimpijskim w Monachium, w zależności od miejsca widoczność bardzo dobra (z trybuny głównej, tam gdzie loże VIPów były, oczywiście najdroższe
, niezła naprzeciwko, za to tragiczna na łukach. Bo to stadion lekkoatletyczny , nie piłkarski.Do tego połowa trybun pod dachem, połowa nie przykryta. A ponieważ konstrukcja dachu wpisuje się w całość tamtejszego rozwiązania architektonicznego , to nikt nie pozwoli tego tknąć, to już jest w rejestrze zabytków czy coś w tym stylu. Ale to co było dobre na lata 70 poprzedniego stulecia niekoniecznie musi być dobre zawsze. Obecny stadion , Allianz Arena, to niebo a ziemia. I taką samą różnicę będziemy mieli na Reymonta między starym a nowym, tyle, że na tym samym miejscu. Choć , tak jak adam303 pisze, za te włożone pieniądze można to było o wiele lepiej zrobić. Ja tam się i tak cieszę z tego co będziemy mieli, mogło i gorzej być ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Chciałbym jeszcze podać kilka ciekawych faktów stanowiących uwagi dot stadionu Wisły po obejrzeniu stadionu olimpijskiego w Monachium. Na potrzeby obiektów olimpijskich zaprojektowano niezwykle oryginalną, wiszącą konstrukcję dachu o łączej powierzchni 75 tys m kw. Po dachu można sobie zrobić przechadzkę a nawet spuścić sie po linie na poziom niższy o 50 metrów. Oba stadiony są chętnie odwiedzane przez turystów. Bardzo wątpie, czy stadion Wisły będzie obiektem chętnie odwiedzanym przez turystów. Żadnych ciekawych, nowatorskich rozwiązań architektonicznych nie dostrzegam. Ponadto warto nadmienić, że Monachium i Garmisch Partenkirchen są kandydatami do zimowych igrzysk olimpijskich 2016. Obiekty olimpijskie na pewno są w planie do wykorzystania, czy Alianz Arena - nie wiadomo.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Słowo, ostatnia garść uwag. Nie chciałbym sie chwalić miejscami które widziałem ani zanudzać kolegów i koleżanek, wybaczcie. Na Alianz Arena jest kilkanaście tysięcy miejsc stojących, przyznam się, że nie wiedziałem, że coś takiego jest w ogóle możliwe. Byłem przekonany że stadion ma mieć wyłącznie miejsca siedzące. Niedaleko Monachium jest przebudowywany stadion w Stuttgarcie, jest powiększany do 60.000. Kwestia zamknięcia stadionu na czas przewodowy nikomu nawet nie przeszłaby przez myśl. 40000 miejsc ma być dostępnych w każdym czasie do dyspozycji kibiców. A o to jak zaplanować robotę niech martwi się firma budowlana bo jak jej się coś nie podoba to na jej miejsce jest wielu chętnych. Na koniec kilka uwag dot. stadionu w Salzburgu, który był obiektem zmagań podczas niedawnych Mistrzostw Europy. Obtułowicz ma niezwykłe szczęście że stadion Wisły nie ma żadnych sąsiadów, którym by przeszkadzało sąsiedztwo tego obiektu. Mimo że stadion w Salzburgu leży poza centrum, niedaleko autostrady, były dwojakiego rodzaju protesty przy jego projektowaniu. Po pierwsze, inwestycja była w sąsiedztwie takiego jakby pałacu i wiele osób uważało że stadion nie pasuje od strony architektonicznie do otoczenia (podobnie jak ja uważam, że dzieło architekta - "filantropa" Obtułowicza kompletnie nie pasuje do ślicznego otoczenia jakie stanowią Błonia i park Jordana). Drugi rodzaj zastrzeżeń to kwestia uciążliwości komunikacyjnych dla okolicznych mieszkańców - nie chce sie rozwodzić nad tą kwestią. Jeszcze raz powtórze, kwestia braku parkingów na stadionie na kilka tys miejsc bedzie się ciągnęła bardzo długo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
My tu gadu gadu o sytuacjach ktore zdarzaja sie kilkaset kilometrow od Krakowa (Monachium) w kontekscie ze tam jest fajnie, albo tam jest jeszcze fajniej i choc przeciwny jestem komentowaniu na forum polozenia kazdej kolejnej belki konstrukcji to chcialbym aby rozmowa znow wrocila na wlasciwe tory.
Wiec skonczmy z bajkami i zajmijmy sie rzeczywistoscia a ta pokazuje ze polozone sa juz dwie pierwsze stopnice (czy jak to tam) na drugim pietrze trybuny wschodniej stadionu im. Hanryka Reymana, ktory jest swiatynia Białej Gwiazdy!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
W sobotniej transmisji z Wisełki w canal+ Tomek Smokowski mówił, że stadion Wisły ma być oddany 10 czerwca i że niektóre prace wyprzedzają harmonogram. Nie wiem skąd miał takie info ale pozostaję się tylko cieszyć jeśli to prawda. Oczywiście chodzi chyba o trybune wschodnią
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Co do wyprzedzania harmonogramu może śledzi kamerkę, bo mnie również się zdaje, że jakoś szybko im to idzie ![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Chyba zaczęli montować stopnice na piętrze.Z narożnikami też nieźle się uwijają.
Nadrobili sporo czasu przecież był taki okres przed wylaniem płyty że na budowie przez kilkanaście dni nic się nie działo.Oby taki tempo było po drugiej stronie boiska ![]() ![]()
I
|
|
|
|
Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
No i o ile dobrze widzę to pojawiły się schodki na pierwszym piętrze
) |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Nasz stadion kosztuje jak narazie 399 483 527,08 zł Podsumowując nie ponad połowę a ponad 1/3 tamtej kwoty... Wiem że sie może nie podobać ale nie trzeba przekłamywać rzeczywistości. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Hej MatMario, Z moich wyliczeń wychodzi inna kwota. Koszt 4 trybun plus pawilon multimedialny to wg mnie 570 mln zł. Ale spytam z ciekawości dokładnie jakie to kwoty. i napisze dokładniej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Tak sobie patrze na ten harmonogram i cos mi sie wydaje, ze laczny koszt projektu to prawie 6 mln zl, troche duzo jak dla mnie.
![]()
Jazda jazda jazda! BIALA GWIAZDA!!
|
|
|
|
Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
A czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego praktycznie nic sie nie dzieje na placu budowy trybuny zachodniej
|
|
|
|
Member
Od: 12.2006
Offline |
|
P.S. Pan Ochalik w jednym z wywiadów wspomniał. że głębsze wykopy pod zachodnią zaczną sie we wtorek/środę... |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
hej PhantomRoger. Dzięki za linka. Z dużym zainteresowaniem zapoznałem się z tymi kwotami. Kwoty za wykonanie trybun wschodniej i zachodniej przez Mostostal Polimex są w miarę przejrzyste. Ale już przy pozycji Pawilon Multimedialny rozbieżności są spore. Jedne źródła podają kwotę 5 mln zł, stronka którą wskazujesz ponad 11mln zł, a pracownicy inwestora w prywatnych rozmowach kwotę 27 mln zł. Pytanko, która kwota jest wiarygodna? Dla mnie bynajmniej ta ostatnia. Jeszcze kilka uwag: w pawilonie bardzo długo nie było w ogóle klimatyzacji, jego powierzchnia kompletnie niewykorzystana. Np. Kazimierz Antkowiak wielokrotnie postulował zorganizowanie w górnej części pawilonu stanowiska monitoringu. Ja bynajmniej nie widze w ogóle racji bytu pawilonu w tej części stadionu.
Powód: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119
Ostatnio edytowane przez Adasss : 18.08.2009 o godz. 21:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Czy są jakies informacje odnoście pomieszczeń pod trybuną D
Czy wiadomo kiedy powstaną powstaną punkty gastronomiczne itp w pomieszczeniach pod E ![]()
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi.
Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Stawiają pierwszego żurawia w narożniku A/B - D !
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Prace na wschodniej wyprzedzają harmonogram zdaje się o 2 tyg, niestety przy budowie tryb zach jest male opoznienie, wiec wychodzi chyba na jedno. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Lepiej jakby było na odwrót bo to od zachodniej zależy to kiedy stadion zostanie oddany.
No ale myślę, że to nadrobią tak jak nadrobili/wyprzedzili harmonogram na wschodniej Przydałyby się zdjęcia C od środka i ścianki szczelinowej przy okrąglaku bo byśmy wiedzieli czy ten okrąglak zostanie zabudowany
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 17.08.2009 o godz. 18:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
zanim użyjesz nowego słowa sprawdź co oznacza za trzy razy mniejsze pieniądzę mamy dwa razy mniejszy stadion, budowany w dużo cięższych warunkach tj. zmiany planów, przerwy w pracy, granie na stadionie, w cenie mieści się także wyburzanie starego stadionu. nie narzekaj, światowcze. PS. Ktoś narzekał że stadion się "nie komponuje", chyba nawet adam, z okolicą, tj. błoniami i parkiem Jordana. Po pierwsze, de gustibus i tak dalej, po drugie, przecież i tak cały stadion od strony błoń jest praktycznie zasłonięty przez drzewa, widać go dopiero jakieś dwieście metrów od reymana, a po trzecie, całkiem fajnie prezentuje się "E" od strony błoń ![]()
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 18.08.2009 o godz. 09:22.
![]() .
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|