The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Bąbel
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.07.2011, 15:36
"Omerta" dobra w klimacie, "Głupcy umierają" według mnie słabsza, ale przeczytać można, również polecam "Ostatni Don", "Rodzina Borgiow"
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 06.07.2011, 17:54
"Ostatni Don" też autorstwa Puzo?
Orientuje się ktoś czy w Empiku dostane "Zemsta Ojca Chrzestnego" Winegardnera? W Galerii Kazimierz pytałem się ale niestety nie mieli.
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

"...każdy żyd to wie, kto rządzi w mieście, TYLKO ABG!"
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 06.07.2011, 22:20
Cytat:
Teraz będę zabierał się do ostatniej części trylogii
Trylogii? Nie zapominaj, że jest także 'Powrót Ojca Chrzestnego', którego akcja dzieje się przed Zemstą.
Cytat:
"Omerta"
Moim zdaniem dobra książka, ale nic ponadto. Jedna z gorszych Puzo, dla mnie lekkie rozczarowanie...
Cytat:
"Sześć grobów do Monachium"
Taki thriller, szybko się czyta, bo akcja wartka, a i książka długa nie jest. Chyba w jeden dzień ją przeczytałem, a to oznacza, że powieść potrafi wciągnąć.
Cytat:
"Ostatni Don" też autorstwa Puzo?
Jak najbardziej. Rewelacja, książka podobała mi się chyba bardziej od Sycylijczyka.
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Stary 08.07.2011, 10:46
Garret napisał(a):Wyświetl post
Trylogii? Nie zapominaj, że jest także 'Powrót Ojca Chrzestnego', którego akcja dzieje się przed Zemstą.

Moim zdaniem dobra książka, ale nic ponadto. Jedna z gorszych Puzo, dla mnie lekkie rozczarowanie...

Taki thriller, szybko się czyta, bo akcja wartka, a i książka długa nie jest. Chyba w jeden dzień ją przeczytałem, a to oznacza, że powieść potrafi wciągnąć.

Jak najbardziej. Rewelacja, książka podobała mi się chyba bardziej od Sycylijczyka.
To jak to jest? Bo wg. okładki na książce po "Sycylijczyku" jest "Zemsta Ojca Chrzestnego". Trochę to pogmatwane, bo akcja "Sycylijczyka" dzieję się pod koniec książki "Ojca Chrzestnego".

Poważnie "Ostatni Don" tak wciąga?
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

Odpowiedz cytując
OSC.N.
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 11.07.2011, 18:08
Dużo sarkastycznego (czasem czarnego) humoru, dużo wódki, trochę erotyki, a przede wszystkim dystansu do otaczającego świata. Tego szukam w książkach...

Ostatnio czytane przeze mnie (oczywiście takie, które mogę z pełną świadomością polecić):

Pokalanie - Piotr Czerwiński
Opis Wydawcy: Powieść obyczajowa. Błyskotliwy portret współczesnych polskich trzydziestolatków – pokolenia „dwóch epok”, rozdartego między wychowaniem w PRL a życiem w RP. Nieszczęśliwie zakochany bohater popada w alkoholową degrengoladę, podsumowując swoje dotychczasowe życie. Od dzieciństwa lat 70., przez stan wojenny i kobiety, z którymi romansował, festiwale w Jarocinie i szalone wybryki młodości, aż po wejście w dorosłość i dwuznaczną pracę dziennikarza. Wyraziste tło społeczne.

W krakowskiej matni - Bartłomiej Sas
Opis Wydawcy: Powieść detektywistyczna w nowej odsłonie. Niewybredny humor, cięte riposty.
Akcja osadzona w realiach dzisiejszego Krakowa. Niezwykłe tempo akcji, mylne tropy, codzienne życie obok nas.
Filip Keller - detektyw, który nie przejdzie obojętnie obok pięknej kobiety i pełnego kieliszka. Pakowanie się w kłopoty to jego specjalność. Błyskotliwy, pomysłowy, dowcipny mężczyzna z krwi i kości. Czy wzbudzi Twoją sympatię?
W mieście roi się od niewiernych żon i mężów. Detektyw Keller ma pełne ręce roboty. Jak poradzi sobie z zagadkowym zniknięciem Piotra Niestroja? Czy udowodni zdrady pani Kowalskiej?

Złam Prawo - Łukasz Gołębiewski
Opis Wydawcy: "1981 rok, w niewyjaśnionych okolicznościach ginie dwóch nastolatków. Dwadzieścia pięć lat później ich dawny przyjaciel niechcący trafia a na trop mordercy. Miłość, zbrodnia, duża dawka erotyki, a wszystko osadzone w dobrze znanych polskich realiach. ""Z bohaterem Gołębiewskiego spotykam się już nie po raz pierwszy i nie kryję, że lubię faceta: wiecznie zbuntowanego Piotrusia Pana, kochanka małolatek, gorzały i punk rocka. A w tej powieści pojawia się jeszcze dodatkowo mroczna zbrodnia jakby rodem z psychologicznego thrillera czy wręcz „Hostelu” albo„Piły”. Polecam, lojalnie uprzedzając czytelnika, że wrażenia będą mocne; zresztą czytelnik Gołębiewskiego na pewno beze mnie to wie."" Witold Horwath, autor m.in. Seansu i licznych scenariuszy filmowych ""Bliski jest mi świat bohaterów książek Łukasza Gołębiewskiego. Brudny i chłodny emocjonalnie, a jednocześnie bardzo przejrzysty. Poza tym zawsze rozbraja mnie, nazwijmy to, jego poczucie humoru."" Maciej Zalewski, Radio Roxy FM"

Masakra Profana - Jarosław Stawirej
Opis Wydawcy: Życie świętego to ciężka praca. Ani ze znajomymi nie wyjdziesz do klubu, ani z dziewczynami nie poflirtujesz. Nie można nawet potańczyć bez narażenia się wiernym. Nic tylko siedzieć i uzdrawiać. A przecież święty też człowiek. Gdy wziętemu brand managerowi dużej międzynarodowej korporacji ukazuje się Matka Boska, nie jest zachwycony. Ale nie przewiduje nawet części kłopotów, jakie go czekają w związku z tym, że został boskim wybrańcem. Nie dość, że jego dziewczyna tego nie akceptuje, a szefostwu przeszkadza krwawienie ze stygmatów, to będzie musiał zmierzyć się z hordą satanistów, kłusownikom przybliżyć podstawy mikroekonomii oraz poradzić sobie z nieuchronną sławą. Wybranie Jezusa może być rozsądną decyzją, lecz co zrobisz, gdy Jezus wybierze Ciebie?

A tak generalnie, jak ktoś jest zainteresowany klimatami pijacko-erotyczno-awanturniczymi bohatera, który nie za bardzo odnajduje się w otaczającym go świecie (a w zasadzie, to nie chce się odnajdować) i całe życie idzie "pod prąd", mając jednocześnie bardzo zdrowy dystans i sarkastyczne podejście do tego co robi i całej rzeczywistości, to polecam całą twórczość Charlesa Bukowskiego.

Generalnie jest to dość "męska" proza, choćby z powodu dużej ilości wulgaryzmów, chociaż akurat moja małżonka podziela moje zainteresowanie, więc może i innym kobietom się spodoba. Gdyby ktoś potrzebował dodatkowego opisu lub innych informacji, to służę pomocą...

pozdr
BEZ PODPISU...
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 11.07.2011, 20:24
Dorzucę od siebie tym razem coś z gatunku literatury historycznej. Bez zbędnych "wodotrysków" i zaskakujących zwrotów akcji. W zamian dostajemy natomiast szczegółową relację i opisy dotyczące budowy polskiej siatki wywiadowczej w Afryce Płn oraz jej udział i rolę, jaką odegrali Polacy w inwazji Amerykanów w Afryce. Prawdziwa perełka dla lubiących historię:

Cytat:
Wspomnienia generała Mieczysława Słowikowskiego pseudonim „Rygor”
Oficer przedwojennej „Dwójki” po klęsce Francji z własnej inicjatywy organizuje świetnie działające szlaki przerzutowe dla polskich żołnierzy chcących kontynuować walkę w Anglii.

Od maja 1941 do września 1944 r. jest szefem ekspozytury polskiego wywiadu w Afryce Północnej, gdzie współpracuje m.in. z majorem Ciężkim, członkiem zespołu, który złamał szyfry Enigmy. Pod przykrywką zamożnego biznesmena prowadzi śmiertelnie niebezpieczną grę z władzami Vichy i niemieckimi tajnymi służbami. Wraz ze swymi agentami zbiera informacje, które okazały się kluczowe dla sukcesu operacji „Torch” – lądowania aliantów w Afryce Północnej 8 listopada 1942 r.

W ocenie Londynu major Słowikowski stworzył najważniejszą i najlepiej zorganizowaną

z ekspozytur polskiego wywiadu w okresie II wojny światowej. Mimo że w czasie wojny Amerykanie i Anglicy przyznali „Rygorowi” wysokie odznaczenia, przez dziesiątki lat jego osiągnięcia przypisywali własnym służbom, a sam bohater - uznany w komunistycznej Polsce za zdrajcę - zmarł w zapomnieniu jako londyński emigrant.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Lord of WC
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.07.2011, 22:01
OSC.N. napisał(a):Wyświetl post
Dużo sarkastycznego (czasem czarnego) humoru, dużo wódki, trochę erotyki, a przede wszystkim dystansu do otaczającego świata. Tego szukam w książkach...

Ostatnio czytane przeze mnie (oczywiście takie, które mogę z pełną świadomością polecić):

Pokalanie - Piotr Czerwiński
Opis Wydawcy: Powieść obyczajowa. Błyskotliwy portret współczesnych polskich trzydziestolatków – pokolenia „dwóch epok”, rozdartego między wychowaniem w PRL a życiem w RP. Nieszczęśliwie zakochany bohater popada w alkoholową degrengoladę, podsumowując swoje dotychczasowe życie. Od dzieciństwa lat 70., przez stan wojenny i kobiety, z którymi romansował, festiwale w Jarocinie i szalone wybryki młodości, aż po wejście w dorosłość i dwuznaczną pracę dziennikarza. Wyraziste tło społeczne.

Czerwiński jest świetny. Mimo, że jego książki przeszły raczej bez echa.. Ta opisana wyżej była jego debiutem. W 2009 wydał następną pt "PRZEBIEGUM ŻYCIAE", mieszkając w Dublinie. Książka opisuje właśnie życie na emigracji.
Mnóstwo czarnego humoru i spory kopniak w dupę dla niektórych wszystko wiedzących.
Polecam. Takie spojrzenie na świat, mocno otrzeźwiające..
"Nie zawsze mamy wiarę - aby uwierzyć..
Nie zawsze jest nadzieja, że coś się jednak spełni..
Ale prowadzi nas siła, z którą idziemy przed siebie..
Nic nas nigdy nie zatrzyma na ziemi ani w niebie!!"
Odpowiedz cytując
OSC.N.
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 13.07.2011, 12:18
Lord of WC napisał(a):Wyświetl post
Czerwiński jest świetny. Mimo, że jego książki przeszły raczej bez echa.. Ta opisana wyżej była jego debiutem. W 2009 wydał następną pt "PRZEBIEGUM ŻYCIAE", mieszkając w Dublinie. Książka opisuje właśnie życie na emigracji.
Mnóstwo czarnego humoru i spory kopniak w dupę dla niektórych wszystko wiedzących.
Polecam. Takie spojrzenie na świat, mocno otrzeźwiające..
Też czytałem, ale mimo, że później napisana, to ja na nią trafiłem wcześniej. Gdzieś na "nowościach" w księgarni leżała. Na początku nie mogłem za bardzo się w nią wciągnąć ze względu na styl, tj. ogromną liczbę zapożyczeń z angielskiego poprzeplatanych oczywiście z j.polskim. Później jednak się wciągnąłem i tak mi się spodobała, że zacząłem szukać innych Jego książek. Wtedy oczywiście wpadłem na "Pokalanie"

pozdr
BEZ PODPISU...
Odpowiedz cytując
Plastman
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 13.07.2011, 12:44
Polecam:

Jarosław Marek Rymkiewicz, Kinderszenen
- bardzo ciekawie napisana książka o Powstaniu Warszawskim widzianym oczami dziecka.
Na prawdę niekonwencjonalne potraktowanie tematu.

Mateusz Biskup, Śladami zapomnianych bohaterów
- tej właściwie jeszcze ... nie czytałem, dopiero co kupiłem. Ale znam jej fragmenty z bloga p.t. "Zapiski z granitowego miasta". Fascynujące (często wojenne) losy malo znanych bohaterów. Rzecz o historii i o Polakach.

Obie pozycje "patriotyczne", ciekawie napisane, bez patosu. Gorąco polecam.
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 13.07.2011, 13:10
Cytat:
To jak to jest? Bo wg. okładki na książce po "Sycylijczyku" jest "Zemsta Ojca Chrzestnego".
To jakiś błąd, bo wcześniej wyszedł 'Powrót'.
Jeśli chodzi o chronologię, to to jest trochę pogmatwane, z tego co wiem (bo książek jeszcze niestety nie czytałem). Obie powieści są dosyć silnie powiązane z filmem 'Ojciec Chrzestny II', to po pierwsze. Po drugie - akcja 'Powrotu' dzieje się w latach 1955-1965, podczas gdy 'Zemsta', wg informacji na okładce, w roku 1963.
Chyba nie ma wyjścia, trzeba przeczytać i samodzielnie wszystko poskładać.
Cytat:
Poważnie "Ostatni Don" tak wciąga?
Mogę mówić tylko za siebie, ale w moim przypadku tak to wyglądało. Książka ma jakieś 650 stron, z tego co pamiętam, a zakończenie poznałem po dwóch dniach czytania. A baaaaardzo rzadko mi się to zdarza.

Nie wiem, czy na Tobie powieść zrobi aż takie wrażenie, ale skoro lubisz twórczość Puzo, to 'Ostatni Don' do gustu przypadnie Ci na pewno.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 22.07.2011, 17:11
Ja teraz czytam książkę DeMilla: Złote Wybrzeże.

dobra książka, o tym jak sąsiadem znanego adwokata zostaje tzn. przywódca mafii. Na początku troche się dluży, ale warto przeczytać.
Odpowiedz cytując
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Stary 23.07.2011, 08:15
W okresie wakacyjnym zawsze pochłaniam zwiększoną liczbę książek a będąc na urlopie nie rozstaję się z dobrą lekturą. Ostatnią ofiarą jest Metro 2033 Dimitrija Glukowskiego. Należy przy niej uważać, gdyż ma właściwości uzależniające i trudno się od niej oderwać-nawet jak żona toczy pianę, że coś tam trzeba zrobić. Strasznie wciąga, nie nuży, wprowadza w absolutnie niesamowity klimat.

Niebawem zakupię koleją książkę z serii napisanych przez tego autora.

Poniżej wklejam część opisu z Gildii.pl

"Metro 2033 jest przypowieścią o postnuklearnej Moskwie, gdzie ci, którzy przeżyli kryją się przed promieniowaniem i nowymi formami życia w stołecznym metrze - największym schronie przeciwatomowym świata.

Rozproszone grupki ludzi tworzą państwa-miasta na stacjach kolejki podziemnej, handlując, wojując i układając się między sobą. Bohater książki, Artem, aby ocalić swoją stację, jest zmuszony do wyprawy na drugi koniec metra, podczas której pokonuje liczne niebezpieczeństwa i poznaje nowe społeczności, które powstały po wojnie. Im dłużej szedł, im więcej poznawał światopoglądów, tym bardziej przekonywał się, że cała jego wyprawa jest pozbawiona sensu. W końcu staje przed wyborem: czy jest sens iść dalej? Dochodzi do wniosku, że dalsza droga jednak ma sens, ponieważ jest w co wierzyć i w czym pokładać nadzieję.

Motywem powstania książki były przemyślenia autora na temat życia na ziemi po globalnej katastrofie nuklearnej. Dodatkowo autor żywo interesował się moskiewskim metrem i jego tajemnicami. Te dwa tematy połączył w jedno w powieści Metro 2033 opowiadającej o życiu ocalałych od wybuchu bomby atomowej Moskwiczan, którzy aby przeżyć schronili się w metrze."
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 24.07.2011, 22:15
czytnik ebook, czy ktoś posiada, interesuje się takowym urządzeniem, jestem na kupnie,życzliwe porady mile widziane!!!
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 24.07.2011, 23:26
Moja była dziewczyna coś takiego miała. Urządzenie dość przydatne, tylko drogie (ok 600 zł) i mimo wszystko gorsze od papierowej książki (no ale kto co lubi). Plusy? Oczywiście małe, poręczne, z dużą pamięcią, dodatkowymi opcjami (muzyka, przeglądarka zdjęć - czarno-białe). Minusy? Cena i dość delikatny ekran (nie przetrwał pobytu w damskiej torebce)..
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 24.07.2011, 23:39
Nie znam się za bardzo na tym, jednak wydaje mi się, że taki zakup mija się z celem. To oczywiście moje prywatne zdanie. Kiedyś widziałem jakieś porównania różnych modeli. Nic nowego nie powiem, ale wiadomo, że lepiej wystrzegać się chińskich podróbek bo jakość ich wykonania jest tragicznie słaba. Za lepszy model pewnie trzeba więcej zapłacić i tu rodzi się pytanie: czy nie lepiej dołożyć i kupić jakiś tablet?

Przed chwilą skończyłem czytać "Wpuść mnie" Lohna Ajvide Linquista. Książką na podstawie której nakręcili: "Pozwól mi wejść". Film uważam za jeden z najlepszych jakie oglądałem, a książka jest jeszcze lepsza. Jest to opowieść z cyklu tych które najpierw zmolestują nam mózg, a jak się kończą to chcemy więcej. Polecam gorąco. W jednym miejscu się nieco zawiodłem, ale nie będę spoilerował.
Po przeczytaniu "Wpuść mnie", poważnie zastanawiam się nad zakupem książki pt. "Ludzka przystań" tego samego autora. Jeśli jest choć w połowie tak klimatyczna jak w/w to będę zadowolony. Czytał to ktoś? Jakieś opinie?
Ostatnio edytowane przez Gordian : 24.07.2011 o godz. 23:41.

Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 25.07.2011, 07:47
wiśnia napisał(a):Wyświetl post
czytnik ebook, czy ktoś posiada, interesuje się takowym urządzeniem, jestem na kupnie,życzliwe porady mile widziane!!!
Mam sony prs505 juz ze 3 lata. zabieram wszedzie ze soba, i przeczytalem juz chyba z 300 ksiazek na nim.
plusy - ekran, polskie czcionki, latwosc przerabiania wlasnych ksiazek - programy: calibre lub bookdesigner, mozliwosc wgrania nowego softu rozszerzajacego funkcjonalnosc. Dwa sloty na karty pamieci.
minusy - ladowanie tylko przez komputer via usb - ladowarki usb masakruja baterie, mozna chyba uzywac ladowarki do psp. Brak wifi - baaardzo by sie przydalo. Fatalny futeral - na 100% w pierwszym miesiacu uzytkowania zlamie sie plastikowy zaczep.
Cena.

Kindle'a w rece jeszcze nie mialem.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 25.07.2011, 14:53
Czytał ktoś "Bezsenność" Kinga?
Kończę książkę "TO" i muszę przyznać, że świetnie się to czyta.
"Lśnienie" polecone w tym miejscu też mi się bardzo podobało.
Chyba zacznę bez obaw czytać wszystkie jego książki jak leci.
Odpowiedz cytując
rabi86
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 25.07.2011, 15:13
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Czytałem "Bezsenność" .Jak podobają Ci się jego książki, to ta też Ci się spodoba. Napisana w jego stylu, wolno się rozkręca, przedstawia każdą postać, opisuje dokładnie miasteczko w jakim dzieje się akcja. Jedynie postać głównego bohatera nie wszystkim może się podobać, szczególnie, że jest dość sędziwego wieku, ale mnie to nie przeszkadzało. Książka długa i satysfakcjonująca, także polecam.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 25.07.2011, 15:33
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Jestem w trakcie czytania zbioru opowiadań "Marzenia i koszmary" Kinga. Również godne polecenia.

Ale z kilkunastu Jego książek najbardziej podobała mi się właśnie "To".

Ogolnie jak ktoś lubi tego typu książki, to wszystkie pozycje tego autora są świetne.

No może poza książką "Oczy smoka". W ogóle mi się nie podobała. Ale doczytałem z szacunku do Kinga.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Matti88
Member

Stary 01.08.2011, 10:46
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Ja ostatnio kupiłem "Powrót Ojca Chrzestnego" Marka Winegardener'a i po przeczytaniu 60 stron stwierdzam, że w porównaniu z "Ojcem Chrzestnym", ta książka nie dorasta nawet do pięt. Więc chyba wymienie w piątek w empiku na jakąś inną
Jaką byście polecali książkę Maria Puzo ( oprócz Ojca Chrzestnego)

Edit: Thank's
Ja bym polecal "Glupcy umieraja", niezle sie czytalo
Odpowiedz cytując
Kamil17ABG
Member

Od: 01.2011

Stary 01.08.2011, 11:14
Co do Kinga to jeszcze godne uwagi są takie pozycje jak :
- Mroczna połowa
- Miasteczko Salem (zwłaszcza jeśli ktoś lubi wampiry)
- Ręka Mistrza

Ostatnio zacząłem czytać cykl inkwizytorski Jacka Piekary i powiem ,że są to książki , które się dobrze czyta. Dodatkowo ciekawie przedstawiony jest w nim alternatywny średniowieczny świat , gdzie Jezus Chrystus zamiast umrzeć na krzyżu , zstąpił z niego i zabił pół Jerozolimy.
Odpowiedz cytując
miodzio
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 01.08.2011, 12:36
Jeśli chodzi o Kinga, to przede wszystkim cykl "Mroczna Wieża" uznawany przez samego autora za jego najlepsze dzieło. Obecnie "męczę" Cień wiatru Zafona.. jakoś tak trochę się ciężko czyta.
Odpowiedz cytując
Matti88
Member

Stary 07.08.2011, 16:50
Cien wiatru przypadl mi do gustu ale musze powiedziec, ze bardziej z ksiazek Zafona podobala mi sie Gra aniola. Goraco polecam Zielona mile Kinga, wiem ze wszyscy ogladali film ale i tak warto przeczytac ta ksiazke, jak dla mnie arcydzielo, z "ciezszych" ksiazek polece jeszcze Mistrza i Malgorzate, tez bardzo dobra.

Z tych ksiazek przyjemniejszych do czytania polecam ksiazki Cobena, Becketta, Lee Childa.

Nie polecam Coehlo, Alchemika mozna przeczytac, z reszta ksiazek jest juz troche gorzej
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Stary 08.08.2011, 12:05
Poszukuję książki a la Ojciec Chrzestny - może ktoś coś polecić?
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

Odpowiedz cytując
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 19.08.2011, 12:58
Jak ktoś chce się pozbyć książek, albo odsprzedać po symbolicznej cenie ;-) to chętnie przyjmę.
Raczej tylko bez atlasów, map drogowych z lat 60-tych
Odpowiedz cytując
bouli76
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 20.08.2011, 12:09
Aktualnie czytam zbior opowiadan:
2010 – Czarna bezgwiezdna noc (Full Dark, No Stars)

Zawiera 4 opowiadania:
1922 (1922)
Wielki kierowca (Big Driver)
Dobry interes (Fair Extension)
Dobrane małżeństwo (A Good Marriage)

Goraco polecam tym ktorzy jeszcze nie czytali

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi.
Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 20.08.2011, 12:37
Czytał ktoś książkę "Amerykańscy bogowie" ?

Jakie opinie, wrażenia? Warto po nią sięgnąć?
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
novy2
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 20.08.2011, 13:53
książka ala Ojciec Chrzestny - SYCYLIJCZYK -polecam
Odpowiedz cytując
joker_wislak
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 20.08.2011, 14:15
Roberto Escobar, David Fisher. Księgowy mafii.

Wyznania Roberto Escobara, brata słynnego Pabla, szefa Kartelu z Medellin. Tylko oni dwaj kontrolowali finanse gangu. Jak działała największa organizacja przestępcza, szmuglująca do 15 ton kokainy dziennie? Co robiono z niewyobrażalnymi pieniędzmi? Jak żyli, chronieni przez prywatne wojsko? Dlaczego Pablo Escobara, najbogatszego przestępcę w historii, wielu Kolumbijczyków ma za bohatera? Wstrząsająca opowieść „z pierwszej ręki” o zbrodniach, gigantycznym bogactwie i pomocy najuboższym.

POLECAM!
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Stary 20.08.2011, 15:09
novy2 napisał(a):Wyświetl post
książka ala Ojciec Chrzestny - SYCYLIJCZYK -polecam
Sycylijczyk wg. okładki to kontynuacja Ojca Chrzestnego...
Ale to prawda - książka rewelacyjna i również POLECAM!

Ostatnio w księgarni dopadłem książeczkę pt. "Mafia", dodatek do Newsweeka bodajże. Jeszcze nie miałem okazji zacząć jej czytać. Książka bardziej o charakterze dokumentalnym. Opisuje m.in. Al Capone, jest również wzmianka o Polakach.

Koszt: 19,99 zł.
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów