The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP?
Tak 333 57,51%
Nie 246 42,49%
Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2011, 14:54
pysio napisał(a):Wyświetl post

Nie byłeś na Woodstocku to zamilcz na jego temat - bo również ja mógłbym powiedzieć, że na pielgrzymki na Jasną Górą jeżdżą tylko debile.. na youtubie jest masa filmów, głównie reportaże TVN'u, które dobitnie pokazują kulturę ów pielgrzymów.. Widzisz podobieństwo?
Kulturę kibiców TVN też dobitnie pokazuje. Ja tam im nie wierze, Ty rób co chcesz
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 08.01.2011, 14:57
Macie takie prostackie, specyficzne dla Naszego narodu myślenie - po co mam im wrzucić, jak i tak 100% nie idzie na potrzebujących. Tylko że im więcej wrzucisz, tym więcej dostaną potrzebujący. Ale racja, lepiej w ogóle nie wrzucać, ktoś inny wrzuci.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 08.01.2011, 15:06
pysio napisał(a):Wyświetl post
nie możesz!

Sprawdź sobie ile Twój ukochany Caritas ma pracowników pracujących na pełnych etatach, co roku organizuje wyjazdy do Ziemi Świętej swoim działaczom.. myślisz, że z czyich pieniędzy? Tak, twoich i tobie fanatykom religijnym podobnych. Wracając jeszcze do WOŚP'a, docenisz tą inicjatywę jak Twoje dziecko trafi do szpitala i się okażę, że każdy sprzęt pod który będzie Twój syn/córka podpięty jest z nakleją WOŚP!

WOŚP bee, a Caritas cool - standardowe myślenie katotaliba, który poza TV Trwam i Radio Maryja świata nie widzi ehh, a Woodstock zna tylko z opowiadań Radiosłuchaczy.

Nie byłeś na Woodstocku to zamilcz na jego temat - bo również ja mógłbym powiedzieć, że na pielgrzymki na Jasną Górą jeżdżą tylko debile.. na youtubie jest masa filmów, głównie reportaże TVN'u, które dobitnie pokazują kulturę ów pielgrzymów.. Widzisz podobieństwo?
Miałem już nie odpisywać i nie zniżać się do Twojego poziomu, ale..
Na Woodstock nie byłem, sporo czytałem. Pysio rozumiem, że RM i Trwam oglądasz, skoro masz tak rozległą wiedzę na temat tych mediów. Zresztą musisz sporo poświęcać czasu akurat tej rozgłośni. Posiadasz dużą wiedzę nt portretu psychologicznego standardowego słuchacza.
Dla wyjaśnienia. RM słucham 4h/miesiąc. TV Trwam nigdy nie oglądałem. Jestem katolikiem i dobrze mi z tym, bo tak zostałem wychowany. Ty jednak jesteś z tego pokolenia "anty", która dla zasady musi opluć wszystko co katolickie. Współczuję.
Osobiście mogę dokładać się do pielgrzymek, to moje pieniądze. W przeciwieństwie do Przystanku W.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.01.2011, 16:14
węgorz2 napisał(a):Wyświetl post
DROZD nie popiera OWSIAKA bo rydzyka krew zalewa ...
!
Tak? Bardzo sprytnie to sobie wymyśliłeś. Masz racje Owsiaka nie popieram ideę WOŚP jak najbardziej, ubolewam tylko że z takiej ogólnonarodowej mobilizacji dzieci mogłyby więcej zyskać, ale dobre i to co jest.

Reszty Twoich afirmacji, nie komentuje bo szkoda czasu i nie lubię się zniżać.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 08.01.2011, 16:20
No cóż ja tylko powiem,że w takim Olsztynie około 80% sprzętu na oddziałach dla noworodków/dzieci itp. pochodzi od WOŚP-u.
Wiem,ze oznacza to degrengoladę polskiego systemu ochrony zdrowia,ale mimo wszystko dobrze,że ten Owsiak jest.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 08.01.2011, 16:39
http://demotywatory.pl/2534974/
http://fakty.interia.pl/felietony/zi...omocy,14249227
http://www.bibula.com/?p=17159
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.01.2011, 17:21
Zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom WOŚP pod rozwagę:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...a_wystep_.html

Mam nadzieję, że go nigdy nie spotkam na ulicy.....
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 08.01.2011, 19:14
No coz, typowa parchata menda.

Jak tak przegladam ten temat to widze ze okreslenia "ciemnogrod", "zaslepienie" czy "agresja" pasuja dokladnie do tych ludzi ktorzy uzywaja takich wyzwisk pod adresem swoich oponentow. Ze strony krytykow orkiestry sa jakies proby merytorycznej dyskusji, ze strony obroncow tylko obelgi, czarno-bialy swiat "jak nie jestes za WOSP to znaczy ze jestes za Rydzykiem" i zerowa argumentacja.
pysio podpadles juz drugi raz w ostatnim czasie, jeszcze jedno drobne przestepstwo i wylatujesz za caloksztalt na zawsze.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 08.01.2011, 19:44
własnie w TVP wypowiadal sie ordynator oddzialu nefrologii dzieci ,bardzo sie cieszy ze akcja jest skierowana dla dzieci chorych nefrologicznie bo sprzet w wiekszosci placowek pochodzi...z 9 WOŚP ..powiem tak przejdzcie sie kiedys po oddziale obojetnie jakim w PROKOCIMIU zaskoczy was ilosc sprzetu dla dzieci zakupionych przez orkiestre ,widac ja jak na dloni bo oznaczona jest serduszkami
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 08.01.2011, 19:58
orzeu napisał(a):Wyświetl post
No coz, typowa parchata menda.

Jak tak przegladam ten temat to widze ze okreslenia "ciemnogrod", "zaslepienie" czy "agresja" pasuja dokladnie do tych ludzi ktorzy uzywaja takich wyzwisk pod adresem swoich oponentow. Ze strony krytykow orkiestry sa jakies proby merytorycznej dyskusji, ze strony obroncow tylko obelgi, czarno-bialy swiat "jak nie jestes za WOSP to znaczy ze jestes za Rydzykiem" i zerowa argumentacja.
pysio podpadles juz drugi raz w ostatnim czasie, jeszcze jedno drobne przestepstwo i wylatujesz za caloksztalt na zawsze.
Na pewno nie popieram dyskusji opartej na słowach "ciemnogród","agresja","rydzyk" itp.

Ale jak dla Ciebie sprzęt WOŚPu w każdym szpitalu w Polsce, przez co tysiące zdrowych dzieci i dorosłych, oraz tysiące uratowanych żyć ludzkich jest zerową argumntacją to nie wiem co napisać w takim razie. Lepszego argumentu chyba nie znajdę...A o tym właśnie piszą zwolennicy Orkiestry.

ps: nie uważam, że WOŚP jest zupełnie "czystą" organizacją. Na pewno ktoś na tym zarabia na lewo. Przystanek też nie jest sam finansowany. Ale i tak Orkiestra robi więcej dobrego nic złego. Zresztą, nie ma tak dużej akcji zupełnie czystej. Nawet w Caritasie są nieuczciwi ludzie.
Ostatnio edytowane przez Proud : 08.01.2011 o godz. 20:01.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:08
nie tylko sprzęt ale np; każde urodzone w POLSCE dziecko ma zrobione z pieniędzy ORKIESTRY przesiewowe badanie słuchu ,zobaczcie sobie do ksiażeczek swoich dzieci albo jak macie po kilka lat do swoich ,jest to ewenement na skale EUROPY i jedno z nielicznych badan wykonanych każdemu nowo narodzonemu ,poza tym kazde chore dziecko ma nowoczesna pompę insulinowa,teraz gramy aby kazy miał swój aparat do dializ domowych ,zlączmy sie w ten jeden dzień i nie zwracajmy uwagi na pojedynczych w skali kraju ...kolegow po szalu ktorych i tak nie znam z wyjazdow ,ani żadnych inicjatyw kibicowskich wiec ...niech ich krew jutro zaleje jak uslysza o wielu milionach plynacych z calego kraju!!!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 08.01.2011, 20:13
Ja to doskonale wiem, węgorzu2

Ja tylko wspomniałem o tym argumencie, który był przytaczany w tym temacie. Nie czytałem całego tematu dokładnie, więc nie znam wszystkich wymienianych argumentów. Odniosłem się tylko i wyłącznie do zarzutu, który wypowiedział orzeu. Dałem tylko jeden przykład.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:19
tylko ze jak na razie nikt nie zlapał OWSIAKA na niczym ,a tylu szukało ,pieniedzmi obraca PKO a on sam jest tak przeswietlony ze jak kupi bułkę to musi sie z niej rozliczac ,co roku jest sprawdzany tak ze nam sie nie sni nawet ,no chyba ze odklada w SZWAJCARII i ucieknie tam kiedys jak bedzie mial 100lat ,bo tu bez tlumaczenia i rozliczenia jeszcze sobie nic nie kupil
Odpowiedz cytując
bieniuTS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.01.2011, 20:20
trochę z innej beczki: http://www.pudelek.pl/artykul/29599/..._koncert_wosp/

ręce opadają, śmieć z Kałuży bez krzty wstydu i honoru...
Ostatnio edytowane przez bieniuTS : 08.01.2011 o godz. 20:25.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:20
Proud napisał(a):Wyświetl post
Na pewno nie popieram dyskusji opartej na słowach "ciemnogród","agresja","rydzyk" itp.

Ale jak dla Ciebie sprzęt WOŚPu w każdym szpitalu w Polsce, przez co tysiące zdrowych dzieci i dorosłych, oraz tysiące uratowanych żyć ludzkich jest zerową argumntacją to nie wiem co napisać w takim razie. Lepszego argumentu chyba nie znajdę...A o tym właśnie piszą zwolennicy Orkiestry.

ps: nie uważam, że WOŚP jest zupełnie "czystą" organizacją. Na pewno ktoś na tym zarabia na lewo. Przystanek też nie jest sam finansowany. Ale i tak Orkiestra robi więcej dobrego nic złego. Zresztą, nie ma tak dużej akcji zupełnie czystej. Nawet w Caritasie są nieuczciwi ludzie.
Zgadza się. W Polsce już tak jest, że zawsze ktoś musi coś "przytulić" z okazji jakiejś akcji. To nie znaczy, że można się na to godzić.
Jeśli jestem przeciw WOŚP, to nie oznacza, że chcę śmierci dzieci, ich kalectwa itp. Według mnie WOŚP za pieniądze Polaków wyręcza państwo. Czyli tak: podatki to tradycja, ale żeby coś kupić wyciągniemy rączkę po pieniążki jeszcze raz. Tym sposobem podtrzymuje się chory system służby zdrowia. Dlaczego ktoś ma uzdrowić finanse służby zdrowia, skoro WOŚP pokryje określony odsetek zapotrzebowania na sprzęt? Koło się zamyka i nigdy już lepiej nie będzie. Jedynym rozwiązaniem jest upadek chorego systemu, w skutek niewydolności finansowej lub braku efektywności.
Niestety zawsze pokrzywdzonym będzie pacjent, bo znajduje się na samym końcu tego łańcucha zależności.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:24
no tak to wina OWSIAKA ze słuzba zdrowia jest jaka jest powiem tak na całym swiecie sie o nim mowi pozytywnie a u nas szuka haka
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.01.2011, 20:32
Sam zbierałem 2 razy pieniądze na WOŚP w podstawówce i najbardziej zapamiętałem z tych czasów jak "wolontariusze" w moim wieku chowali się za szkołą i wyciągali dla siebie "kieszonkowe" z puszek, a rodzice nowobogackich prześcigali się w licytacji o złote serduszka aby wylansować się na oczach kolegów i koleżanek swojego dziecka oraz. Dopełnieniem tego były wypasione telebimy przed szkołą, zapraszanie "sław" pokroju Ich Troje, czy Stachurskiego, czyli jednym słowem Bizancjum w małej mieścinie. O osobie Owsiaka i jego wygodnym życiu za pieniądze darczyńców (jedynie ok. 30 mln zł na koncie z odsetek) nie będę wspominał.

Dlatego od kilku lat WOŚP i wszechobecne czerwone serduszka wzbudzają u mnie wyłącznie odruchy wymiotne i szerokim łukiem będę starał ominąć jutro zastępy serduszkowych potworów. Zdecydowanie wolę bezpośrednio pomagać potrzebującym osobom z mojej okolicy niż wspierać idola polskiej młodzieży.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:44
ale jak pomagasz? ,nadal wyciagasz za szkola z kolegami kieszonkowe ,czy juz z tego wyrosles i omijasz to szerokim łukiem ,no chyba ze oni wyciagali ty to wiesz ,ale ty nie ? czy to wina orkiestry ze takie matoły wyciagały albo ze ktos sie lansowal ?
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:45
Proud napisał(a):Wyświetl post
Ja to doskonale wiem, węgorzu2

Ja tylko wspomniałem o tym argumencie, który był przytaczany w tym temacie. Nie czytałem całego tematu dokładnie, więc nie znam wszystkich wymienianych argumentów. Odniosłem się tylko i wyłącznie do zarzutu, który wypowiedział orzeu. Dałem tylko jeden przykład.
Po pierwsze masz urojenia bo zadnego "argumentu przeciw WOSP" nie dawalem.
Po drugie skoro nie czytales calego tematu to jestes bezczelny wypoiwiadajac sie i imputujac innym co mowili.
Przeczytaj caly temat, a potem wroc i przepros za pomowienia jesli masz chod odrobine przyzwoitosci i odwagi.

wegorz przeceniasz wartosc orkiestry i tych urzadzen w Prokocimiu. Gdyby nie nasze podatki to nie byloby ani Prokocimia, ani lekarzy ani pieniedzy na utrzymanie obiektu i pensje pracujacych tam. Ludzie argumentujacy za WOSP i sprzetem dla dzieci zapominaja o tym wszystkim i chyba mysla ze cala reszta robi sie sama.
Jesli myslisz ze kogokolwiek "krew zalewa" gdy widzi pieniadze to strasznie banalnie pojmujesz swiat.
A Owsiaka nie trzeba na niczym lapac, sam w wywiadach przyznaje ze na dzialalnosc fundacji idzie 10% z WOSP.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 08.01.2011 o godz. 20:49.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.01.2011, 20:49
Pomagam oddając meble jednej potrzebującej rodzinie, oddając telewizor i lodówkę drugiej, współorganizując od 3 lat kolonie letnie i zimowe dzieciom z Caritasu. Bezinteresownie i bez żadnego wynagrodzenia.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 08.01.2011, 20:52
no ORZEU nie przceniam nie przeceniam jak ktos pracuje na oddzialach dzieciecych to wie o czym mowie, a z druga częścia twojej wypowiedzi tez sie nie zgodze -czarnych zalewa i to bardzo bardzo
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 08.01.2011, 21:00
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze masz urojenia bo zadnego "argumentu przeciw WOSP" nie dawalem.
Po drugie skoro nie czytales calego tematu to jestes bezczelny wypoiwiadajac sie i imputujac innym co mowili.
Przeczytaj caly temat, a potem wroc i przepros za pomowienia jesli masz chod odrobine przyzwoitosci i odwagi.
Nie gotuj się tak.

Chyba to Ty jednak masz urojenia.

Po pierwsze: gdzie napisałem o Twoim argumencie przeciw WOŚP? Przytocz fragment.

Po drugie: Nie odniosłem się do Twojej opinii na temat WOŚPu, tylko na temat Twojego zarzutu zerowej argumntacji zwolenników Orkiestry. Nie napisałeś tak?, a może jednak mam urojenia.
Aby się do tego odnieść, nie musiałem czytać całego tematu, i znać całokształ opinii ludzi się w nim wypowiadających.
Twierdzisz, że popierający WOŚP nie mają argumentów, to napisałem, że jednak ja w tym temacie jeden zauważyłem. Tyle. Nie obchodzi mnie, czy jesteś zwolennikiem, czy przeciwnikiem Orkiestry. Odniosłem się do konkretnego fragmentu Twojej wypowiedzi.

Dlatego to Ty mi nic nie imputuj.

Przepraszać nie mam zamiaru, bo i za co. Skoro uważasz, że jednak jest za co, to możesz uznać, że nie mam za grosz przyzwoitości i odwagi.

pozdr
Odpowiedz cytując
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 08.01.2011, 21:15
Argumentów jest mnóstwo, w obydwie strony

Jeśli komuś przeszkadza osoba pana Owsiaka i nie będzie chciał pomóc to tego nie zrobi.
A jeśli ktoś zwyczajnie będzie chciał wrzucić jakiegoś grosza do puchy, bo uzna że to szlachetny cel to to zrobi. Tyle.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 08.01.2011, 23:26
Kto chce dawać to daje, kto nie to nie daje.
Moim zdaniem cel szczytny, każdy powinien się dorzucić. A to że nie idzie wszystko na dzieci? To napewno, bo z czegoś to muszą ogarnąć, ale gdyby nie orkiestra pomyślcie ile mniej sprzętu miałyby Polskie szpitale?
Ale oczywiście, to jest mentalność Polaka, że zawsze znajdzie się grupa, która nie poprze nawet najszczytniejszego celu i będzie szukała jakiś "baboli" byleby udupić Owsiaka, bo mu się udało coś fajnego stworzyć i to zrealizować.
A co do tego buca Maleńczuka, to moje pytanie, po co oni z nim podpisali kontrakt jak chce pieniądze? Tego nie rozumiem. Aczkolwiek każdy krakowianin powinien o tym wiedzieć i pokazać mu jego miejsce w szeregu i godnie powitać na scenie.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 09.01.2011, 00:00
Właśnie mentalność Polaka jest taka, żeby się przypierd*** do kogoś kto coś dobrego zorganizował. Tak jak napisał kolega wyżej. Ile było by tego sprzętu? Nie pomyśleliście, że taki sprzęt może uratować Waszych bliskich ? Przestańcie pier**** bo naprawdę szkoda słów.
Odpowiedz cytując
mulda
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 09.01.2011, 03:56
Maleńczuk zachowal sie bardzo bŻydko
Dobrze ze Maly tam bedzie
Odpowiedz cytując
GajowyDrwal
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.01.2011, 05:22
LoRd napisał(a):Wyświetl post
http://www.bibula.com/?p=17159
Pozwolę sobie skomentować parę akapitów z tego artykułu:

Cytat:
W przypadku Owsiaka mamy do czynienia z często stosowaną metodą tworzenia iluzji pozapolityczności osoby i przedsięwzięcia, które pozapolityczne wcale nie są. Owsiak nie jest osobą „pozaideologiczną”, stojącą w jakiś sposób poza sporem politycznym. Przeciwnie – jest osobą o bardzo wyrazistych poglądach, które uzewnętrzniają się od czasu do czasu w postaci zapowiedzi „dawania z baśki” tym, którzy ośmielają się badać życiorys Wałęsy, w wypowiedziach na temat Radia Maryja albo w usuwaniu sprzed wejścia na Przystanek Woodstock (podkreślam: z terenu publicznego) wystawy antyaborcyjnej. Jednak dla środowiska, mówiąc ogólnie, „Gazety Wyborczej” jest Owsiak authority of last resort – kimś, po kogo się sięga w nadzwyczajnych sytuacjach. Owsiak jest niezwykle wygodny, ponieważ jego charytatywna działalność pozwala tworzyć wrażenie, iż jest osobą niezaangażowaną politycznie, a więc to, co mówi, mówi niejako z pozycji „pozapolitycznych”. (O stosowaniu tej metody w pierwszym dziesięcioleciu III RP bardzo ciekawie pisał Zdzisław Krasnodębski w eseju „Filozofia III RP, czyli od »antypolityki« do »postpolityczności«” w zbiorze „Rzeczpospolita 1989-2009”, wydanym przez krakowski Ośrodek Myśli Politycznej.) Słuchacze odbierają poglądy Owsiaka nie jako poglądy uczestnika politycznej wojny, ale kogoś spoza nielubianego środowiska polityków, a tym samym nadają im większą wagę. Na tym polega wielkie oszustwo Owsiaka, którego on sam, jak sądzę w pełni świadomie, nie chce wyjaśnić, np. poprzez oficjalne poparcie konkretnej partii politycznej. Wziąwszy to pod uwagę, absolutnie zasadne było umieszczenie w noworocznej szopce przez Marcina Wolskiego m.in. Owsiaka właśnie w loży celebrytów, przyklaskujących oczywiście opcji jedynie słusznej.
Wydaję mi się, że autor przecenia rolę Owsiaka w polityce. Jak każdy wolny człowiek ma prawo wyrażać swoje poglądy. Ma je jak widac odmienne od autora, ale nie można zabronić mu ich głosić. Tym bardziej, że robi to dość rzadko, i bynajmniej nie w trakcie finału WOŚP (przynajmniej ja tego nie zauważyłem). Wątpie czy w trakcie jutrzejszego finału z ekranu będzie był przekaz o "jedynej słusznej opcji".

Cytat:
WOŚP jest instrumentem utwierdzania tej iluzji. Przy czym trzeba zauważyć, że nastąpiła tu całkowita personalizacja idei: WOŚP to Owsiak, Owsiak to WOŚP. Są i inne organizacje, które posługują się popularnym wizerunkiem swoich twórców (Fundacja Anny Dymnej czy Akogo Ewy Błaszczyk), ale żadna z nich nie jest tak medialnie rozdmuchana, tak kontrowersyjna i żadna nie zmieniła się w sprawnie działający koncern. Tym samym każdy wyskok Owsiaka i każde jego kontrowersyjne stwierdzenie natychmiast może być zbite kontrargumentem: ale on tyle robi dla dzieci.
To, że WOŚP stał się sprawnie działającym koncernem to akurat jego sukces, każda organizacja dąży do zdobywania większego poparcia, lepszej organizacji.

Wielokrotnie nie zgadzałem sie poglądami Owsiaka, ale nigdy nie usłyszałem kontrargumentu o jakim autor pisze. Czy naprawdę tych wyskoków i kontrowersji u owsiaka, jest więcej niż u innych osób publicznych?

Cytat:
Czy na pewno? Owsiak zrobił przez te wszystkie lata z WOŚP istny cyrk, którego koszty stają się absurdalne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami (tym razem w eskorcie F-16), tysiące ludzi do obsługi koncertów, którzy przecież nie pracują darmo, sprzęt itd. Jaki jest sens ciągnąć imprezę, gdzie co roku trzeba wymyślać nowe fajerwerki, coraz absurdalniejsze i coraz kosztowniejsze, byle zachęcić ludzi do jednorazowego zrywu? Porównanie kosztów i zysków to zwykłe wyliczenie efektywności. Nikt tego dotąd nie zrobił, a w takim wyliczeniu wspominany przez Leskiego Caritas wypadłby pewnie o kilkaset procent lepiej niż WOŚP.
Po pierwsze ci ludzie w większości właśnie działają za darmo. Po drugie: skoro nikt zrobił wyliczeń to skąd te kilkaset procent?

Oprócz kosztów należy liczyć też zyski. Taki głupi przelot F-16, to doskonała reklama i poprawa wizerunku polskiej armii. A odkąd nie ma obowiązkowej służby, jest to rzecz na której wojsku bardzo zależy...

Cytat:
Dlaczego nikt tego nie zrobił? O tym też już swego czasu pisałem: w sprawie WOŚP działa moralny szantaż. Kto krytykuje Owsiakową imprezę, ten widocznie musi nienawidzić małych dzieci, którym Owsiak pomaga. Ten argument jest oczywiście absurdalny, oparty na naciąganym sylogizmie i założeniu, że cel uświęca środki, a przy okazji dowodzący niezdrowego utożsamienia idei z osobą.
Jakoś krytyki nie brakuje, więc czemu tego wyliczenie nie ma? Z chęcią bym poczytał, raczej ich autor przeżyje...

Cytat:
W licytacjach WOŚP biorą udział wszystkie liczące się firmy, wydając w ten sposób pieniądze swoich klientów bez pytania ich o pozwolenie, ewentualnie pieniądze państwowe.
To musiałem wyróżnić, bo dawno tak idiotycznego zdania nie przeczytałem.

Prywatna firma musi pytać o zgodę swoich klientów na co wydaje pieniądze... Nie mam pytań...

Co firm państwowych, to trochę racji w tym jest. Ale po raz kolejny: oprócz kosztów udziału, należy liczyć darmową reklamę i poprawę wizerunku w TV (wiem, że brzmi to brutalnie, ale cóż).

Cytat:
Nie ma wysokiego urzędnika, który mógłby się wyłamać z obowiązkowego entuzjazmu – w tym cyrku biorą udział i prezydent, i premier. Szantaż moralny odnosi skutek. Kto w entuzjazmie nie bierze udziału, zostaje napiętnowany.
Ale czy jest coś w tym złego?

Ten szantaż polega na tym, aby premier, prezydent, każdy polityk, aktor sportowiec, dał coś na sprzęt medyczny. Czy to jakiś gadżet, czy gotówke. Co w tym złego, że Owsiak stworzył presje "nie wypada mi odmówić i oddam ten medal na orkiestre"?

Cytat:
Po raz kolejny warto postawić pytania, które już zadawałem: z jakich to powodów akurat jedna charytatywna impreza, firmowana przez osobę mocno kontrowersyjną, cieszy się bezprecedensowym wsparciem mediów, publicznych i prywatnych? Dlaczego akurat w tym przypadku istnieje niepisany obowiązek entuzjazmowania się i wspierania tej imprezy? Dlaczego F-16, które, jak rozumiem, i tak muszą latać, latają akurat, eskortując Owsiaka, a nie Annę Dymną albo wolontariuszy Caritasu, którzy co roku przed świętami po cichu sprzedają swoje świece?
Bo Owsiak potrafił zrobić to z jajem, a nie chodząc z smutną miną i łzami w oczach zbierając na chore dzieci. To on jako pierwszy w Polsce miał pomysł na tego typu zbiórkę. Dymna i Caritas też są obecni w mediach, ale zapewne nigdy nie wyszli z podobnym pomysłem.

Co do osoby mocno kontrowersyjnej też bym się kłócił. Bo wychodzi na to, że każdy polak posiadajacy jakiekolwiek poglądy, dla drugiej grupy będzie "mocno kontrowersyjny".

Zresztą sam autor jak i paru forumowiczów, zachowują sie jakby Owsiak pojawił się wczoraj, z miejsca zdobył poparcie mediów, najlepszą ramówkę itd. Zobaczcie jak wyglądała pierwsza edycja i jak wtedy wspierały go media.

Cytat:
Medialny i organizacyjny cyrk, jaki towarzyszy WOŚP, dawno już przekroczył granice absurdu i przyzwoitości. Owczy pęd wyłącza myślenie większości ludzi, którzy „dają na Owsiaka”, bo „przecież wszyscy dają”. Wraz z każdą edycją WOŚP uzupełniany jest wizerunkowy kapitał człowieka, który pod pozorami ograniczenia wyłącznie do pracy charytatywnej, przemyca bardzo wyraziste poglądy społeczne i polityczne. Ja tego kapitału podwyższał mu nie będę.
Prędzej Caritas przemyca poglądy społeczne i polityczne.

----------

Mniejsza z artykułem, mam jedno pytanie:

Dlaczego nikt nie zrobi wyliczenia ile na koncerty itp wydają samorządy, a ile kasy trafi do WOŚP? Przecież dostępne są wszystkie dane. Orkiestra udostępnia ile zebrała w danej miejscowości, koszt organizacji też lokalne władze mają obowiązek podać (na ogół honoraria były zerowe, bądź znacznie niższe, ale widzę że Kraków przeciera nowe szlaki).
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.01.2011, 08:47
mulda napisał(a):Wyświetl post
Maleńczuk zachowal sie bardzo bŻydko
Dobrze ze Maly tam bedzie
Widocznie brakowalo mu do kresek i potrzebowal splacic swojego dostawce...
Koles pokazuje jakim jest czlowiekiem, gratuluje takich kibicow sasiadce...
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.01.2011, 09:20
Przepraszam bardzo to nie wina Owsiaka że są wolontariusze kradnący kasę dla siebie nie wszystko da się nadzorować raczej w takim razie powinniśmy się wstydzić tych małych "polaczków". Co do prowadzenia WOŚP z kasy z odsetek to wszystko masz w statusie, ile biorą pieniędzy na działanie organizacji i wszystko mają rozliczone każdy kto chce może sprawdzić. Co do argumentu o czas reklamowy pozostawię go bez komentarza bo jest to samodzielna decyzja stacji i nic nam do tego. Póki w Polsce nie powstanie nic lepszego phi ani nawet nic co by robiło porównywalnie tyle dobrego co WOŚP, proponowałbym krytykantom stworzenie ruch, stowarzyszenia które pokazałoby jak należy robić taką zbiórkę. Niestety w Polsce powszechnym jest toczenie piany kiedy komuś coś wyszło....
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 09.01.2011, 09:37
spartan napisał(a):Wyświetl post
Zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom WOŚP pod rozwagę:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...a_wystep_.html

Mam nadzieję, że go nigdy nie spotkam na ulicy.....
A czemu się dziwicie? Nie oczekiwałem, że zachowa się inaczej. Taki po prostu jest i tyle. Przypominam sobie, że zagrał jeden koncert za darmo dla Fundacji Mam Marzenie - i nawet stwierdził, że to pierwszy raz gdy gra koncert za darmo. Pewnie pierwszy i ostatni...

A co do WOŚP - ja wrzucę, chciałem tylko zwrócić uwagę że jest więcej charytatywnych NGOsów w Polsce, które też można wesprzeć. Więc ja bym wolał, żeby to nie był jednorazowy ewent raz do roku, tylko żeby Polacy bardziej angażowali się w budowę społeczeństwa obywatelskiego na co dzień. Bo WOŚP to też trochę takie alibi: "jak to, nic nie robię? Przecież wrzucę do puszki Owsiakowi!".

W moim bloku pełno ludzi, którzy nic nie robią, czekają aż zrobią to za nich inni i jeszcze narzekają. Co gorsza, to nie tylko starzy, wychowani w PRL ale i młodzi.

Owsiaka bardzo szanuję, jego inicjatywę doceniam ale uważam że powoli jego akcja się wyczerpuje. Po prostu absurdem jest to, że prywatny NGOs wyposażał publiczne szpitale w Polsce. To było dobre na początku polskiej transformacji. Teraz państwo polskie ma obowiązek zająć się tym samo, bo pieniądze są.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów