|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Mówi pan, że jeszcze nie jesteście mistrzem. Tymczasem kilka tygodni temu skreślił pan z walki o tytuł Lecha Poznań, później Lechię Gdańsk, a meczem z Jagiellonią nazwał pan ostatnią szansą białostoczan. Teraz liczy się tylko Legia Warszawa, która gra bardzo kiepsko?
- Nieźle to psychologicznie rozegrałem, prawda? W każdym tygodniu skreślałem jednego rywala. W przyszłym przyjdzie pora na Legię (śmiech ). Jesteśmy w dobrej sytuacji. Legia straciła już zaskakująco dużo punktów. Za to Jagiellonia spisała się fantastycznie jesienią, ale teraz gra gorzej. Nam idzie dobrze, a do tego w składzie mamy dużą konkurencję. Super fragment narzekamy na grę, ale to My jesteśmy liderem, zespołem który ma prawie najlepszą obronę i najlepszy atak. Nie przegraliśmy w lidze od 8 spotkań. Wiem że na LM czy LE to trochę za mało, ale kto przed naszą kadrową rewolucją wogóle przypuszczał, że będziemy teraz w takiej sytuacji? Wierzę, że drużyna zostanie wzmocniona i do eliminacji przystąpimy z lepszym składem.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Liga mistrzów będzie,jeśli trafimy na rywala w naszym zasięgu.
Jednego nie można odmówić naszym kopaczom. WALCZĄ,a przedewszystkim walki zabraklo w meczu z Tibilisi, Valerangą- ale nie Karabachem, bo tam zabrakło obrony.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 05.04.2011 o godz. 10:48.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Guest
|
|
@ Marszałek - ja mam podobne wątpliwości co do Chaveza. Jego zwrotność i ndst szybkość (wg mnie główny powód bycia wkręcanym) i hmm słabość taktyczna niepokoi mnie w kontekście gry w Europie. Tak naprawdę ze stoperów to nawet na tle ligi jak dotąd generalnie ani Jaliens mnie nie przekonuje, ani Chavez ani Bunoza o Kowalskim nie wspominając.
Ostatnio edytowane przez arti : 05.04.2011 o godz. 12:32.
|
|
|
|
Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Z tym,że z Jagiellonią przy ciut lepszych napastnikach drużyny z Białegostoku bylibyśmy w innych nastrojach. Te wszystkie gadki Maaskanta to mam wrażenie dorabianie teorii. Prawda jest taka,że gramy przeraźliwie słabo w defensywie. Nie prezentujemy w tym elemencie praktycznie nic. Jedyne co warte uwagi to to czy Chavez zacznie dostawać kartki za wjazdy wyprostowanymi nogami czy nie. W pierwszej połowie wszedł tak w Frankowskiego co ewidentnie było faulem. Sędzia jednak go nie odgwizdał. Według mnie sędziowie boją się zadecydować co z facetem robić,i nie ulega dla mnie wątpliwości,że jak ktoś da Chavezowi kartkię za te dziwne wjazdy, to Osmanowi ciężko będzie wytrzymać do końca meczu. Wszędzie takie zagranie gwiżdże się jako faul. Stan pewnie to widzi i mimo przedostających się co rusz plotek,że Osman zostanie lada dzień wykupiony nic takiego miejsca mieć nie będzie. On jest na poważne granie za słaby.
Taktyka do rywala. Popieram. Tyle,że nasi rywale nie są jacyś super wymagający, a mimo to nie dajemy sobie z nimi jakoś nadzwyczajnie rady. Nie potrafimy narzucić swojego stylu czy wręcz stłamsić. W ostatnich dwóch meczach mam wrażenie,że to rywale grali a my z doza szczęścia punktowaliśmy. Oczywiście teraz Maaskant mówi,że z Jagiellonią drużyna była nastawiona w drugiej połowie na grę z kontry. Przyjmuje to, tyle,że za cholerę nie wyglądało to jak przemyślana gra z kontry. Bardziej bym powiedział,że było to zbliżone do własnej radosnej twórczości każdego z zawodników. Myśli w tym żadnej w każdym razie nie widziałem. A to już rola trenera,aby jakąś strategię, rozwiązania nakreślił. Nie widziałem tego w ogóle. Gramy jak gramy, biednie to wygląda ogólnie i słabo jak na zespół gdzie kopią reprezentant Bułgarii, Słowenii, Estonii. Wyniki bronią Maaskanta ale nic poza tym.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 05.04.2011 o godz. 12:59.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Ale dzięki pracy duetu holendrów, to my mamy najlepszy skład, najlepszą ławkę i najlepszą drużynę. Dlatego to my będziemy cieszyć się z mistrzostwa. Skoro uważasz, że gramy przeraźliwie słabo w obronie to jak nazwiesz grę defensywną Jagi? A Legii? A Lecha? |
|
|
|
Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...9981065513.jpg cóż za mocny uścisk
![]() Ależ marudzicie ludzie, zespół jest zupełnie nowy, nie ma już Brożków, Głowy, Marcelo a my i tak jesteśmy pierwsi w tabeli, ciężko wymagać cudownego stylu gdy zawodnicy są niezgrani, zobaczymy co będzie dalej. I jak już ktoś wcześniej powiedział, też uważam, że obecny styl jest spowodowany średnią jakością naszych obrońców. Ja oczekuje wyraźnej poprawy gry dopiero w przyszłym sezonie, Maaskant robi dobrą robotę a porównywanie go do Liczki to już kpina, w tamtych czasach Wisła przerastała ligę o niebo i nawet moja babcia by z takim składem zdobyła mistrzostwo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Kolejny wywiad z Maaskantem. Celna jest szczególnie końcówka zacytowanej wypowiedzi.
PS: Jest pan Holendrem, ale w niedzielę pana zespół grał włoskim stylem. Zabawne, prawda? Powiedziałem w przerwie zawodnikom, że prowadząc w tak ważnym meczu 1:0 musimy być jak włoska drużyna. Pozwolić grać Jagiellonii i czekać na kontry. Głupotą byłoby wyjść na drugą połowę i atakować na całego. I uważam, że Wisła pokazała w drugiej połowie dojrzałość. Jagiellonia mogła skomplikować sprawy po rzucie karnym, którego jednak sędzia nie powinien był podyktować. Niedawno na szczycie Eredivisie PSV grało z Twente. Dwa tygodnie przed meczem prezes Twente powiedział, że klub jest bardzo szczęśliwy, iż drużynie tak dobrze idzie w rozgrywkach, bo wypełnia cele mimo zmian w składzie. Tych zmian było... dwie. Co w takim razie powiedzieć o Wiśle, skoro zmian zimą było pięć, a w trakcie całego sezonu dziesięć!? Dlatego czasem muszę być realistą i grać na wynik, a nie na piękne wrażenia. Reszta tu: http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Wis...273,1,727.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lech ma obronę o klasę lepszą od naszej. Nasi podstawowi obrońcy u nich regularnie mogliby występować tylko w ME. Za to ich rezerwowi (poza Wołąkiewiczem) mieliby u nas bardzo duże szanse na stałe miejsce w pierwszym składzie. Legia i Jaga, czyli dwa zespoły w kryzysie, mają obecnie defensywy na podobnym poziomie co my.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez canarinhos : 05.04.2011 o godz. 15:10.
![]()
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Jak dla mnie tylko Rzeźniczak jest lepszy od swojego odpowiednika - Cikosia, "wychodzi praktycznie na zero". edit: Jova, czasem po prostu lepiej przyznać się do błędu, niż pogrążać się coraz bardziej. Sam dobrze wiesz, że nie miałeś racji ![]()
Ostatnio edytowane przez filemon : 05.04.2011 o godz. 18:03.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Edit: canarinhos, naucz się czytać.
Ostatnio edytowane przez jova : 05.04.2011 o godz. 17:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Pareiko lepszy od bramkarzy Legii
Rzeźniczak lepszy od Cikosa Wawrzyniak mniej wiecej na rowni z Palijciem Jaliens lepszy niz Kelhar i Komorowski Chavez rowniez lepszy niz środkowi obrońcy faktycznie wychodzi na zero ![]()
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Klasę Maaskanta widać właśnie po tym, że nie mając lepszych zawodników niż ma Legia i Lech (IMHO Lech ma bez wątpienia _potencjalnie_ lepszych zawodników, a Legia wydała więcej pieniędzy i buduje drużynę dłużej, bez rewolucji typu zmiana trenera), zdobył wyraźnie więcej punktów niż te dwie drużyny. Czy wygra na koniec to jeszcze nie wiadomo - niestety nasz skład jest mocno dziurawy, np. praktycznie nie mamy w rezerwie bocznych obrońców i napastnika - ale na pewno w tych warunkach osiągnął więcej niż możnaby się spodziewać.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Ja tak się zastanawiam, na ile nasz coach będzie w stanie "ulepszyć" formę Boguskiego po jego kontuzji. Ech, jest zawodnik, a tyle miesięcy grać nie może :-(
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
wydaje mi sie, że Rafał już nie wróci do swojej dawnej formy.. już po ostatniej kontuzji wyglądał raczej średnio..
![]() Groundhopper
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Napisałeś pózniej, że: Cytat:
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.04.2011 o godz. 10:42.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
||
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
http://biznes.interia.pl/news/odkryw...teczek,1620318 ![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Gole strzelone i stracone to zasługa całego zespołu, taktyki i czynników losowych (forma rywala, sędziowanie, itp.). Idąc Twoim tokiem rozumowania w sezonie 08/09 Wisła (21 goli straconych) miała gorszą obronę od Legii (17). Sądzisz, że statystyka wystarcza, by uznać, że czwórka Brożek - Claber/Marcelo - Głowacki - Baszczyński była gorsza od Kiełbowicz/Wawrzyniak -Astiz - Choto - Rzeźniczak/Szala? Moim zdaniem nie była. Statystykę goli straconych można sobie wsadzić. Nie jest miarodajna. Gdyby nasza gra obronna w rzeczywiści była niemal porównywalna z grą obronną Lecha to znaczyłoby, że potrafilibyśmy zatrzymywać Juventus czy inne City. Przecież to bzdura. Zmasakrowaliby nas. Zaklinasz rzeczywistość. Nasza gra obronna (zespołu) wygląda tak, a nie inaczej, bo obrońcy są słabi. Z takimi defensorami nie możemy sobie pozwolić na wysoką grę i atak pozycyjny. To nie jest kwestia dostosowania się do współczesnej taktyki, tylko konsekwencja braków kadrowych. O nowoczesnej taktyce można by mówić, gdyby zespół potrafił bronić całą drużyną, gdy wymaga tego sytuacja. My ciągle bronimy całą drużyną, bo obrońcy co chwilę dają ciała.
Ostatnio edytowane przez jova : 06.04.2011 o godz. 13:22.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||
Kiedy dobrze rozgrywaliśmy atak pozycyjny?(tylko nie pisz tu o czasach archaicznych)
Gdyby tak było, musieli by nie wiem jak dobrze grać.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.04.2011 o godz. 14:49.
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||
Biorę pod uwagę dyspozycję zawodników z aktualnego sezonu i nie widzę powodu by bawić się w zgadywanki, czy piłkarz X złapie formę jak się ogra.
Patrząc na gole zdobyte i stracone można podsumować zespoły ogólnie (wszystkich piłkarzy i taktykę), ale nie poszczególne formacje. W drużynach broniących się przed spadkiem bramkarze często są bardzo ważni. Czy fakt, że zespół traci wiele goli automatycznie źle świadczy o takim bramkarzu? Niekoniecznie - w słabych zespołach bramkarze mają więcej pracy. Identycznie jest w przypadku obrony - bilans goli świadczy o całym zespole.
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Ostrożnie zgodziłbym się z Jovą. Może nie o klasę, ale w "materiale ludzkim" na dzis Lech ma w obronie przewagę - niekoniecznie chodzi o żelazna jedenastkę, ale o całą kadrę - mają więcej i lepszych zmienników. Myslę, że Maaskant i Valckx zamieniliby w ciemno naszych obrońców na ich. Za to z pewnością nie powiem tego o Legii i Jadze (nie rozumiałem zachwytów "ekspertów" nad obroną Jagiellonii jesienią - to byli dobrze przygotowani i dobrze zmotywowani przeciętni piłkarze - teraz są kiepsko przygotowani i psychicznie cherlawi wciąż przeciętni piłkarze
).Tyle, że ta konkluzja nie jest dla mnie wcale pesymistyczna - wręcz przeciwnie. W obronie mamy największe rezerwy. Jeśli chodzi o wzrost umiejętności dziś grających obrońców, to oczywiście podstawowej techniki nie ulepszą, czasu reakcji i wydolności też zasadniczo nie zmienią ale całą paletę boiskowych zachowań ( ustawianie się, decyzje wyboru interwencji, wyprowadzanie piłki itede) jak najbardziej ! Zresztą nie ma chyba co rozstrząsać ewentualnego progresu dzisiejszej linii obronnej, bo w przyszłym sezonie będzie prawdopodobnie w 50% zmieniona. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Panowie ale nie dostrzegacie ważnej różnicy Lech ma przede wszystkim zgraną obronę a nasi ile grają ze sobą nawet roku nie ma... Poza tym w poprzednim sezonie My mieliśmy najlepszą obronę jakby nie było i w dodatku bardzo skuteczną w ofensywie. Ale to pokazuje właśnie jak ważne jest zgranie.
I moim zdaniem porównywanie się z obroną Lecha obecnie nie ma sensu, co innego jak nasi się zgrają i pograją dłużej ze sobą bo wg mnie dla takiej obrony totalnie przemeblowanej to trzeba jednak więcej czasu niż w przypadku uzupełnień. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Głowacki, mimo zaawansowanego jak na piłkarza wieku gra pierwsze skrzypce w jednej z najlepszych tureckich drużyn (chuchają tam na niego i dmuchają, dokładnie tak jak my, gdy był u nas) a Marcelo gra w pierwszym składzie PSV Eindhoven. To świadczy o ich klasie. Niestety, wtedy gdy oni grali to gra ofensywna u nas całkowicie leżała. W tym momencie ofensywa wygląda o wiele ciekawiej, rywalizacja i sprowadzenie przede wszystkim Meliksona sprawiły, że gramy wg mnie w tym momencie najlepszą piłkę w Polsce. Myślę, że powstrzymuje nas niepewna obrona, nie możemy zapędzać się do przodu, dominować wysokim kryciem. Za to trzeba się bronić całym zespołem przy atakach przeciwnika - przez co nie tracimy tak dużo bramek, mimo słabych (w porównaniu z Marcelo czy Głową) stoperów, jak i grających w kratkę bocznych obrońców. O niższej klasie piłkarskiej świadczy przede wszystkim to, że w każdym meczu nasi obrońcy stwarzają przeciwnikom 2-3 'prezenty' w postaci kiksu przy wyprowadzaniu piłki, machnięciu się, czy podaniu wprost pod nogi przeciwnika. Jak grał Marcelo z Głową, to takich sytuacji było również 2-3, ale na rundę nie na mecz. Dodatkowo przepatrzcie sobie jak traciliśmy bramki, jak często nasi stoperzy nie wyskakują do główek przy stałych fragmentach lub też je przegrywają. Porównajcie jeszcze raz z Marcelo i Głową. Różnicę widać gołym okiem i żadne zaklinanie rzeczywistości raczej nie pomoże. Myślę, że na obrońców na poziomie Głowy czy Marcelo sobie jeszcze trochę poczekamy. Rzadko się trafiają takie perełki. Ciekaw jestem jakie wzmocnienia nam szykuje Valcx w letnim okienku, może być ciekawie. Krótko mówiąc wtóruję Jovie, mamy słabszych obrońców niż Lech, ale wg mnie o wiele lepszych piłkarzy w środku pola (w szczególności po odejściu Peszki).
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.04.2011 o godz. 02:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
@s1mone
Moim zdaniem Kluvi ma bardzo dużo racji. W grze obronnej podstawą jest zgraniem, komunikacja. Dzięki temu jest pewność gry, asekuracja. Moim zdaniem zgrania brakuje całej szóstce broniących zawodników, jednak umiejętności na poziomie Głowackiego brakuje tylko na bokach, szczególnie na PO. Bardzo widoczny brak zgrania w meczu z Jagą, właśnie w przytoczonych rzutach rożnych, gdy Q wyraźnie rozkłada ręce jakby nie wiedząc jak to krycie jest ustalone, czy w kontrach gdy Palijc mając opanowaną sytuację nie dogaduje się z drugim zawodnikiem i tracą piłkę, czy przed karnym gdy wydaje mi się że nieporozumienie Patryka z Erickiem którzy przez brak asekuracji dopuszczają do dobrego dogrania z prawej strony. Chciałbym zauważyć że wcześniej wspomniana Amica od dawien dawna gra takim szkieletem drużyny. Warta pochwały jest świetna polityka transferowa. Wymieniają oni tylko i wyłącznie najbardziej wartościowe lub najsłabsze ogniwa(sprzedaż/wylot). Za Roberta ściągnęli Rudlewsa,Wichniarka i Tshibambe,wypożyczyli Joela, wiedzą że Rudlewsa nie mogą trzymać latami, wiec w zimie kolejne dwa transfery napastników, Ubiparip który jest jak kiedyś Robert i teraz Rudlews młody i bardzo obiecujący, oraz Ślusarskiego, który ma robić rywalizację, odciążać resztę. Tak więc w ciągu roku opchnęli Roberta i ściągnęli pięciu nominalnych napastników! Podczas gdy my sprzedajemy Brożka i strasznie ryzykujemy w jego miejsce ściągając tylko Genkowa, wiedząc że transfer Żurawskiego to totalna klapa, a Rios nie może u nas się przełamać. Tak więc w Lechu nie grają jacyś wirtuozi, jednak przez lata trzon zespołu zachowują. Nie sądzę że taki Bosacki mógł by stanowić o sile jakieś dobrej europejskiej drużyny, jednak szkielet Kotorowski - 7 lat w Lechu, Boscacki - 5 lat, Arboleda - 3lata(59 występów), Kikut - 5lat,Djurdziewicz - 4lata, Stilic 3 lata(73 wystepy) czy Wilk który jest wychowankiem Lecha. Można również liczyć Murawskiego który w Lechu zaliczył 85 występów. U nas też tak było i myślę że dzięki temu zdobyliśmy ostatnie mistrzostwo. Pawełek, Baszczu, Głowa, Sobol, Brożkowie, Zieniu, jednak w pewnym momencie podjęto parę nie mądrych decyzji. Wtedy do Baszcza sprowadzić takiego Cikosa, do Głowackiego Bunoze i tak zrobić z wszystkimi pozycjami myśląc o przyszłości, przewidując po świetnej grze Brożka w UEFA, że za tego napastnika w końcu przyjdzie propozycja nie do odrzucenia. Gdy przyszła z Anglii nie byliśmy przygotowani w ani jednym procencie. Zahamowaliśmy karierę naszej gwieździe i sobie rozwój. Jak jeszcze problem środka obrony zrozumiem, bo Marcelo trzeba było sprzedać, a nikt się nie mógł spodziewać że przyjdzie oferta za Głowackiego, której ze względu na dobro zawodnika nie można było odrzucić, to puszczenie za darmo takiej legendy jak Baszczu oraz Zieńczuka nie mając godnych zastępców od zaraz, bo nawet Andraż u nas dopiero w tym sezonie zaskoczył, było niewybaczalnym błędem, błędem na wagę utraty Mistrzostwa. Dlatego tak wiele dziś zależy od Maskanta, Stana i Basałaja, bo dziś w ich rękach jest sportowa przyszłość Wisły.
Ostatnio edytowane przez yogul : 08.04.2011 o godz. 08:53.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|