The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.07.2011, 13:15
PANDEM0NIUM napisał(a):Wyświetl post
Właśnie przeczytałem fajny komentarz na wislaportal, zamieszony przez Grzegorza S
.......
rzeczywiście znalazłeś autorytet ...
teraz jestem gotów odszczekać wszystko co pisałem o wczorajszej grze !
Prawdopodobnie pomyliły mi się mecze ...
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 27.07.2011, 13:16
PANDEM0NIUM napisał(a):Wyświetl post
To nie chodzi o to czy jest krytykowany czy chwalony bo kazdy ma prawo ale o to aby krytyka albo chwalenie były zasadne a nie z dupy wziete na podstawie wróżenia z fusów. Na razie Lameya w skali 1-5 oceniam na 4+ za to że ma pojęcie o ustawianiu się, ma dobry odbiór, jest waleczny i przede wszystkim dużo daje drużynie w ofensywie. Moze nie jest strusiem pędziwiatrem ale jak dla mnie wymiana Cikosa na Lameya przemawia na korzyść obu Holendrów (Staszka i Michaela)
Jesli Stan ma zatrudniać takich zawodników po znajomości to niech robi to jak najczęściej.
A jak dla mnie, jest jeszcze za wcześnie na wystawianie ocen. Oczywiście jestem zadowolony po jego wczorajszym występie, ale szerzej co o nim myślę będę mógł powiedzieć za jakiś miesiąc- dwa.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 27.07.2011, 13:18
blanco napisał(a):Wyświetl post
Totalnie skompromitowanych ?
Człowieku , wyciągaliśmy wnioski , które mogły być jedne . Sam na pewno miałeś podobne odczucia, tylko się nie wypowiadałeś, proste.
Ja Michaela nie obrażałem , tylko analizowałem fakty , a z ówczesnych źródeł wynikało ,że gość jest po prostu już wypalony i to nie ten sam piłkarz co w PSV w 2006.
Wczoraj zaskoczył wszystkich pozytywnie ( zresztą ze Skonto też ) i oby tak dalej.
(...)
Rozumiem twój tok rozumowania ale fakty są takie, że Stan Valckx wie o sprowadzanym zawodniku dużo dużo więcej niż każdy forumowicz. Dlatego zawsze dobrze wstrzymać się z daleko idącymi opiniami o nowych piłkarzach dopóki nie zobaczy się ich gry na własne oczy. Tym bardziej, że część komentarzy (nie piszę o tobie) odnośnie Lameya była zwyczajnie chamska i obraźliwa i niektórzy z wymienionych forumowiczów nie dawali sobie przetłumaczyć, że po pierwsze Lamey nie jest łamagą (słynna lista kontuzji na transfermarkt), a po drugie: ocenianie zawodnika, którego nie widziało się na oczy jest bez sensu. Ci forumowicze są dla mnie totalnie skompromitowani. Koniec off-topu z mojej strony.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 27.07.2011, 13:18
wściekłe pięści węża napisał(a):Wyświetl post
A jak dla mnie, jest jeszcze za wcześnie na wystawianie ocen. Oczywiście jestem zadowolony po jego wczorajszym występie, ale szerzej co o nim myślę będę mógł powiedzieć za jakiś miesiąc- dwa.
Oczywiście że tak. Ja swoja ocenę wystawiłem na podstawie 3 oficjalnych meczów, nie jest powiedziane że ocena nie może się zmienić na + lub nie daj Boże na -
Odpowiedz cytując
krzsmi11
Member

Od: 09.2006

Stary 27.07.2011, 13:19
Dokładnie teraz powtórzyłeś to co ja napisałem. Nie wiem za bardzo o co teraz Ci chodzi? W którym z tych elementów wg Ciebie byliśmy od Litexu lepsi? Nie uważam, że Litex zagrał super, chodzi mi tylko o to, że byli lepsi od nas. Nic więcej.

Być może jest to to samo, jak chcesz.
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Stary 27.07.2011, 13:20
Grantar napisał(a):Wyświetl post
rzeczywiście znalazłeś autorytet ...
teraz jestem gotów odszczekać wszystko co pisałem o wczorajszej grze !
Prawdopodobnie pomyliły mi się mecze ...
Ten post znalazłem przez przypadek i zamieściłem jako ciekawostke i niejako jako równowagę dla tych wszszytkich frustratów którzy krytykują Wisłę za wczorajszy mecz. Nie znam osobnika i nie jest dla mnie autorytetem.
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 27.07.2011, 13:22
Nie najeżdżajcie tak na Diaza bo miał naprawdę ciężko z Tomem. Dobrze że Paljic wczoraj nie grał bo po tym meczu musiałby zakończyć karierę.
Jeżeli awansujemy to Stan powinien zrobić wszystko aby pozyskać tego Brazylijczyka, przecież ten facet drybluję niemal jak Arjen Robben.
Junior słabo sobie z nim radził ale Wilka to on normalnie nosem wciągał.
Powiem więcej oddałbym za niego Kirma, Małeckiego i jeszcze dopłacił.

Moje oceny:
Jovanić - 5 miał sporo szczęścia w tym meczu, obronił kilka strzałów z dystansu ale praktycznie zero gry na przedpolu.
Lamey - 7 bardzo dobry występ, mimo braku szybkości potrafi się ustawić, zablokować dośrodkowanie, chociaż chciałbym zobaczyć jakby sobie radził z Tomem gdyby ten grał na jego stronie. Dodatkowo zdobyty gol a mógł też strzelić drugiego.
Jaliens - 6 wreszcie dobry mecz Holendra, chociaż miał trochę szczęścia że sędzia nie uznał bramki. Tak wiem był faul ale takie przewinienia często się puszcza, pamiętacie mecz z Tottenhamem i faul Benta na Cleberze.
Chavez - 6 poprawny występ kilka razy fajnie zablokował rywali. Jak to powiedział Borek "Maszyna"
Diaz - 3 słabo ale pamiętajmy że najlepszy zawodnik na boisku grał po jego stronie. Były sytuacje że nawet czterech! Wiślaków nie było w stanie zatrzymać Toma.
Wilk- 5 niestety ale słaby występ Czarka, problemy szybkościowe, Tom odjeżdżał mu niczym bolid F1. Gdyby nie asysta to dałbym mu notę 4. Jeszcze zwróćmy uwagę na głupie zachowanie Czarka w szesnastce gdzie mógł być podyktowany karny.
Sobol - 6 pierwsza połowa gorsza ale zaliczył asystę niczym Xavi w drugiej już lepiej i miał więcej odbiorów w bardzo ciężkich dla nas momentach.
Nunez - 5 średnio wypadł ale jest to ciekawy zawodnik, walczy, odbiór ma chyba nie gorszy od naszych defensywnych pomocników(Sobol,Wilk) a do tego przegląd pola, technikę, strzał i podania lepsze. Ten zawodnik może być lekarstwem na nasz środek pomocy, na tą chwilę mógłby grać w parze z Sobolem.
Melikson - 8 najlepszy z Wiślaków, wygrywał sporo pojedynków, mnóstwo fauli na nim i do tego zdobyty gol w bardzo trudnym momencie dla nas.
Iliev - 6 przyzwoity występ, potrafił sie utrzymać przy piłce i wymusić kilka fauli a nawet rzut karny, który powinien być podyktowany. Szkoda tylko że w drugim meczu z rzędu łapie głupia żółtą kartkę.
Genkov - 5 nie dochodził do sytuacji ale walczył, wyciągał i rozbijał obrońców przez całe 87 minut.
Kirm - 1 kompletne dno, wszedł na podmęczonego przeciwnika i nie pokazał nic, lepiej prezentował się skrajnie wyczerpany Ivica.
Garguła - grał zbyt krótko ale kilka razy fajnie piłkę zagrał i wprowadził trochę spokoju.
Jovanović - grał zbyt krótko.

Mój optymalny skład i ustawienie:
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 27.07.2011, 13:24
Istotne jest to że Litex cały czas gonił wynik. I to miało decydujący wpływ na taka a nie inną postawę Wisły. Dla Nas 0-0, 1-0, 1-1 i tym bardziej 2-1 było okay, a dla nich nie ! I dlatego to oni musieli szarpać a My nie. Stąd to Litex prowadził grę. Opisując przebieg meczu nigdy nie wolno abstrahować od wyniku. Tak uważam.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 27.07.2011, 13:24
I jeszcze jedno odnośnie Litexu. Z ocenianiem tej drużyny poczekajmy do meczu rewanżowego. Zobaczymy czy Bułgarzy (tyopwa drużyna swojego boiska!) będą tak szaleć na nieprzyjaznym terenie. Niewykluczone, że role mogą się całkiem odwrócić i wszelkie wywody o piłkarskie wyższości Litexu będą nic nie warte.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Stary 27.07.2011, 13:28
krzsmi11 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie teraz powtórzyłeś to co ja napisałem. Nie wiem za bardzo o co teraz Ci chodzi? W którym z tych elementów wg Ciebie byliśmy od Litexu lepsi? Nie uważam, że Litex zagrał super, chodzi mi tylko o to, że byli lepsi od nas. Nic więcej.

Być może jest to to samo, jak chcesz.
Kolego, wyjasnię Tobie to w punktach po koleji

1. Napisałes że Litex był lepszy
2. Ja się z tym niezgodziłem i na poparcie Twojej tezy poprosiłem o jakieś argumenty z Twojej strony
3. Ty mi je wymieniłeś
4. Po raz kolejny nie zgodziłem się z Twoim zdaniem ponieważ z tych 5 czy 6 czynników które podałeś na poparcie swojej tezy wg mnie 4 są uzaleznione od taktyki nakreślonej przez trenera. Innymi słowy gra Wisła wg mnie wyglądała wczoraj tak a nie inaczej ponieważ zalecił tak grać trener. Na razie wynik jest korzystny czyli trener wybrał dobrą taktykę i wszyscy Ci którzy doszukują się dziury w całym nie mają racji. Fakty mówią za siebie.

Co nie zmienia faktu że wg mnie jeszcze kilka elementów jest do poprawy jeśli chcemy podjąć rekawice w VI rundzie. Każdy widzi co kuleje więc nie będe się rozpisywał i zgrywał z siebie niewiadomo jakiego experta ponieważ takowym nie jestem.

Ja dziwie się że większość oczekuje gry na poziomie Barcelony ale przypominam iż my jesteśmy Wisła Kraków. To jest piłka nozna, jest załozony został cel awansu do fazy grupowej LM, to aby ten cel osiągnąć trzeba przygotować zespół STOPNIOWO. Tak jak stopniowo sa dolosowywani przeciwnicy od najsłabszego do silniejszego tak przygotowanie drużyny do poziomu mistrzowskiego tez odbywa się stopniowo. Nie od razy Kraków zbudowano. Ale czytając większość użytkowników mam wrażenie że to sa rozemocjonowane dzieciaki które jedynym osiągnięciem było wygranie Pucharu Mistrzów barceloną na Plasystation.

milosz napisał(a):Wyświetl post
Istotne jest to że Litex cały czas gonił wynik. I to miało decydujący wpływ na taka a nie inną postawę Wisły. Dla Nas 0-0, 1-0, 1-1 i tym bardziej 2-1 było okay, a dla nich nie ! I dlatego to oni musieli szarpać a My nie. Stąd to Litex prowadził grę. Opisując przebieg meczu nigdy nie wolno abstrahować od wyniku. Tak uważam.
Amen. Ja bym dodał od siebie że opisując przebieg meczu nie wolno nie tylko abstrahowac od wyniku ale od całej otoczki meczu, czyli tego na jakim poziomie jest ten mecz, czy to jest mecz wyjazdowy, jak gra przeciwnik itp.
Ostatnio edytowane przez PANDEM0NIUM : 27.07.2011 o godz. 13:31.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 27.07.2011, 13:30
Cytat:
Nie najeżdżajcie tak na Diaza bo miał naprawdę ciężko z Tomem. Dobrze że Paljic wczoraj nie grał bo po tym meczu musiałby zakończyć karierę.
O, i to mi jeszcze przypomniało o jednej rzeczy- gdyby nie szybkość i zwinność Toma, to teraz ten Brazylijczyk miałby połamane nogi, a nasz bocianowaty Kostarykańczyk (tak się nazywa mieszkaniec Kostaryki? bo mi podkreśla ) miałby czerwoną kartkę i pewnie ze 3 mecze dodatkowego zawieszenia. Na pewno co najmniej raz pojechały za Tomem takie sanki, że by chłop mógł mieć po karierze.

Cytat:
Ja bym powiedział Kostarykanin.
No przecież! Piwo dla pana ze Szpilką w avatarze.
Ostatnio edytowane przez wściekłe pięści węża : 27.07.2011 o godz. 13:39.
Odpowiedz cytując
Wisoman
Member

Od: 02.2008

Stary 27.07.2011, 13:33
Czytając forum litexu większość ludzi tam wypowiadających się wierzy nadal w awans swojej drużyny, chyba nie rozumieją tego że Wisła gra u siebie zupełnie inną piłkę nie wspominając o naszym fanatycznym dopingu który może związać nogi Bułgarom i oby tak się stało.

Wszystko można co nie można byle z wolna i ostrożna
Odpowiedz cytując
krzsmi11
Member

Stary 27.07.2011, 13:35
Kolego to ja Ci teraz zacytuje wypowiedź naszego trenera RM z dzisiejszej Gazety Krakowskiej ;"[...] W pierwszej połowie lepszy był Litex, ale też mieliśmy swoje momenty." . Po pierwszej połowie wynik był 1-1. Jak myślisz jakie elementy oceniał nasz trener mówiąc, że Litex był lepszy?
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 27.07.2011, 13:35
wściekłe pięści węża napisał(a):Wyświetl post
O, i to mi jeszcze przypomniało o jednej rzeczy- gdyby nie szybkość i zwinność Toma, to teraz ten Brazylijczyk miałby połamane nogi, a nasz bocianowaty Kostarykańczyk (tak się nazywa mieszkaniec Kostaryki? bo mi podkreśla ) miałby czerwoną kartkę i pewnie ze 3 mecze dodatkowego zawieszenia. Na pewno co najmniej raz pojechały za Tomem takie sanki, że by chłop mógł mieć po karierze.
Ja bym powiedział Kostarykanin.
Odpowiedz cytując
dawidTS
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 27.07.2011, 13:37
Podczas wczorajszego spotkania zwrocilem szczegolna uwage na Nuneza.
Wedlug mnie ten chlopak naprawde moze cos wniesc do zespolu ale na pozycji skrzydlowego,jest niesamowicie szybki.
Np. Gdy Wisla stracila pilke na polowie Litexu i Bulgarzy zaczeli wychodzic z pilka ,jedno dwa podania i juz sa na naszym 35 metrze to Nunez jako jedynu potrafil sie wrocic i ustawic w defensywie.Widac ,ze chlopak nie jest jeszcze zgrany z zespolem ale czas dziala na jego korzysc.
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Stary 27.07.2011, 13:38
krzsmi11 napisał(a):Wyświetl post
Kolego to ja Ci teraz zacytuje wypowiedź naszego trenera RM z dzisiejszej Gazety Krakowskiej ;"[...] W pierwszej połowie lepszy był Litex, ale też mieliśmy swoje momenty." . Po pierwszej połowie wynik był 1-1. Jak myślisz jakie elementy oceniał nasz trener mówiąc, że Litex był lepszy?
Kolego, nie czytałem tego wywiadu ,przytoczyłeś tylko jego wyrywek, jaki był kontekst zdania.
Pozatym nie wiem co siedzi w glowie Roberta i nie wiem co miał na myśli.
Po drugie on to stwierdził po I połowie a mecz trwa dwie
Po trzecie kto to będzie pamietał za tydzień?
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Stary 27.07.2011, 13:41
Wisoman napisał(a):Wyświetl post
Czytając forum litexu większość ludzi tam wypowiadających się wierzy nadal w awans swojej drużyny, chyba nie rozumieją tego że Wisła gra u siebie zupełnie inną piłkę nie wspominając o naszym fanatycznym dopingu który może związać nogi Bułgarom i oby tak się stało.
Hm, też czytałem ich forum i właśnie jest inaczej. Raczej już nie wierzą w awans.
Mówią o tym, że nie ma szans odrobić dwóch bramek, choć całym sercem są z drużyną. Żałują, że w 4 rundzie el. do LE trafia na dużo większe zespoły.

Edit: Wisoman, chyba lepiej wiem, kiedy czytałem ich forum, i co czytałem.
Ostatnio edytowane przez filemon : 27.07.2011 o godz. 14:16.
Odpowiedz cytując
krzsmi11
Member

Stary 27.07.2011, 13:48
Mam Ci przepisać całą wypowiedź? To nie wywiad, jedynie notka pomeczowa. Napisałem, że wynik był 1-1, więc w bramkach po równo. Dlatego RM chyba ocenił także inne elementy a nie tylko zdobyte bramki i uznał, że Litex był lepszy. No tak ale dla Ciebie to przecież mało. To tylko 1 połowa a w drugiej byliśmy zajebiści i mieliśmy miażdżącą przewagę nad rywalem.

Chyba skończę dyskusję z Tobą bo jak widzę Ty nawet słów trenera nie przyjmujesz do siebie. Przekonać Cię nie przekonam, z resztą nie mam takiego zamiaru. Nie uznaję się za znawce. Wystarczy mi, że trener się ze mną zgadza
Odpowiedz cytując
Wisoman
Member

Od: 02.2008

Stary 27.07.2011, 14:00
filemon napisał(a):Wyświetl post
Hm, też czytałem ich forum i właśnie jest inaczej. Raczej już nie wierzą w awans.
Mówią o tym, że nie ma szans odrobić dwóch bramek, choć całym sercem są z drużyną. Żałują, że w 4 rundzie el. do LE trafia na dużo większe zespoły.
Czytałeś wczorajsze komentarze na gorąco, dzisiaj już piszą inaczej choć nie mówię znajdą się i tacy którzy nie wierzą w awans tylko liczą teraz na awans do fazy grupowej LE.

Wszystko można co nie można byle z wolna i ostrożna
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 27.07.2011, 14:19
Genkov ma ładną sprężynę w nogach

Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 27.07.2011, 14:32
Niestety głupota Ilieva, ale sam potem żałował ogromnie, był taki pobudzony po tym niepodyktowanym karnym na nim. Prędzej czy później i Chavez i Sobol też dostanę kartki i nie zagrają, chyba, że kartki się anulują po trzech rundach? czy raczej po czterech?

Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.07.2011, 14:33
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Pozwolę sobie na chłodną obserwację wczorajszego spotkania. Wisła zagrała wczoraj z kontrataku, momentami zbyt defensywnie, ale myślę, że za tydzień ta gra będzie wyglądać trochę lepiej. Słabo zagrała Wisła w pierwszej połowie, w drugiej była już lepsza organizacja gry. Zmiany Maaskanta były całkiem niezłe, niewątpliwie lepsze aniżeli w meczach ze Skonto. Naszym problemem było zbytnie cofnięcie się do tyłu. W meczu z Litexem w przyszłą środę powinniśmy zagrać trochę wyżej, starać się prowadzić grę i zakładać pressing na połowie przeciwnika, zmuszać ich by nie operowali piłki głównie po prawej stronie, gdzie grał wczoraj najlepszy chyba zawodnik na boisku Tom. Wiadomo, że u siebie mamy przewagę boiska, wszak trzeba uważać, bo Litex jest groźny i jest w stanie sprawić niespodziankę. Musimy pierwsi strzelić gola, a potem to już zwycięstwo mamy raczej w kieszeni.

Błędny sposób myślenia biorąc pod uwage, że nieważne czy strzelimy bramke czy też nie Litex musi strzelić dwie żeby liczyć się w walce o awans. Porażka 0-1 promuje do czwartej rundy Wisłe.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Semper Fidelis 1985
Socios Wisła Kraków

Stary 27.07.2011, 14:35
Powód: ACAB
Ostatnio edytowane przez Semper Fidelis 1985 : 27.07.2011 o godz. 14:43.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 27.07.2011, 14:36
Znając Maaskanta znowu "zamkniemy sklep" 2 DMów pod obrońcami jak kołki i wyjazd na Meliksona.
Grunt to awansować
..
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.07.2011, 14:37
Zanim zaczniemy oceniać postawę naszych zawodników, kogokolwiek krytykować lub chwalić, ucieszmy się ze świetnego wyniku osiągniętego na wyjeździe: 2-1 to okazała i ładna zaliczka. Teraz trzeba skupić się, aby nie została roztrwoniona.

Nie należy jednak oburzać się na krytykę gry naszego zespołu, bo mimo sukcesu nie była doskonała - wciąż popełniamy mnóstwo błędów indywidualnych i w grze bez piłki, ustawianiu się, przesuwaniu itd. Nie można lekceważyć też faktu, że przy odrobinę lepszej skuteczności Litekx mógł wygrać z nami i to wysoko, bo widać tu rzeczywistą wartość naszej gry obronnej. Przy mniejszej dozie szczęścia lub odrobinę silniejszym rywalu, rozmawialibyśmy w zupełnie innych nastrojach i w kontekście innego wyniku.

Znamienne, że najpewniejszym punktem defensywy był wczoraj najbardziej krytykowany jeszcze parę tygodni temu Lamey. Okazuje się, że warto czasem po prostu zaufać naszym Holendrom - może nie są nieomylni, ale nie popełniają wielu błędów transferowych. Potrafią dobrze oszacować wartość danego zawodnika. Zamiana Cikosa na Lameya to ruch zdecydowanie korzystny i na plus w grze zespołu. Holender może nie jest demonem szybkości, ani wirtuozem technicznym, ale w przeciwieństwie do Słowaka myśli na boisku i potrafi się ustawić.

Dla odmiany katastrofalnie zagrał Diaz, niemalże na poziomie Branco z pamiętnego meczu z Górnikiem. Na palcach jednej ręki można policzyć jego udane interwencje w walce z Tomem. Był niemiłosiernie ogrywany i to seryjnie. Obrońca nie stanowiący de facto żadnej zapory to jest dramat. Dlatego zastanowiłbym się na miejscu Maaskanta, czy nie warto zastąpić go w rewanżu prawonożnym Jovanovicem - bo większość udanych ucieczek skrzydłowego Litexu brała się po złamaniu akcji do środka, gdzie lewemu obrońcy do wybicia piłki bardziej przydaje się sprawna prawa noga. Serb na pewno nie wypadnie gorzej, bo gorzej od Diaza wypaść już nie sposób. A może być tylko lepiej.

Ciągle słabym ogniwem jest Jaliens - środkowy obrońca nie może być aż tak wątły i delikatny w walce 1 na 1. Za łatwo go przepchać i przestawić, popełnia też spore błędy w kryciu.

Dziwię się też pochwałom pod adresem Jovanica - bo bardzo źle spisywał się na przedpolu, a przy trudniejszych piłkach albo w ogóle się nie ruszał, albo był spóźniony. Strzały, które obronil, nie były trudne - nawet Juszczyk nie mialby z nimi większego problemu. Wyłapał to, co musiał wyłapać. Przy tym, co trudniejsze, miał ogromne problemy. Bardzo daleko mu do klasy Pareiki, jest słabym bramkarzem.

Z pomocników na wyróżnienie zasługują Sobolewski i Melikson. A także Nunez za pierwszą połowę. Myślę, że możemy mieć z Argentyńczyka sporo pociechy. Myśli, jest szybki, zwinny, przyzwoity technicznie.

Bardzo rozczarował mnie za to Iliev - nie tyle za sprawą gry, co bezmyślności. Tak doświadczony zawodnik nie powinien łapać równie głupich kartek. To niedobry sygnał. Kiedyś Sobolewski podobnie się "podpalał" i drogo za to zapłaciliśmy w swoim czasie.

Z pewnością w daleki od najlepszej formy jest Genkow - starał się, walczył, skakał do główek, ale za mało było pożytku z jego gry. Za dużo przegrywał pojedynków indywidualnych, także w powietrzu.

Mam nadzieję, że mecz z Widzewem posłuży Maaskantowi do przećwiczenia odpowiednich wariantów gry i składu na rewanż.
Ostatnio edytowane przez Markus : 27.07.2011 o godz. 14:43.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Semper Fidelis 1985
Socios Wisła Kraków

Stary 27.07.2011, 14:38
Jest post:
Orson napisał(a):Wyświetl post
Oficjalnie stwierdzam - to forum sięgnęło dna... banda frustratów, małolatów, trollów internetowych.8 lat obecności na forum wystarczy.Moderatorzy powinni coś zrobić - zamykać tematu meczowe, dawać bany za wszystko - jak Plankton (vel 7kotów) za starych czasów.
Jet riposta:
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze forum miejscem swobodnej wypowiedzi i dopóki ktoś kogoś nie obraża ma prawo wyrażać swoje opinie.
Jest efekt (wybrany jeden z kilku):
Zieniu1906l napisał(a):Wyświetl post
No Iliev wypierdalaj..
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.07.2011, 14:45
Przypominam o prowadzeniu kulturalnej dyskusji zgodnej z regulaminem i netykietą. Nie ma w niej miejsca na wzajemne obrażanie się lub obrażanie naszych piłkarzy.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Stary 27.07.2011, 14:55
Markus napisał(a):Wyświetl post
Dla odmiany katastrofalnie zagrał Diaz, zastanowiłbym się na miejscu Maaskanta, czy nie warto zastąpić go w rewanżu prawonożnym Jovanovicem.
W sumie ciekawa opcja. Prawonożny defensor na lewej stronie, dobrze broniący 1na1. Dlaczego by nie, ja jestem za. Szczególnie że ci nasi lewo nożni i tak niewiele nam dają w ofensywie.
Odpowiedz cytując
Misha[Pl]
Member

Od: 07.2006

Stary 27.07.2011, 15:05
To był pierwszy oficjalny mecz Diaza od czasu powrotu do Wisły. Myślę że za tydzień może być już dużo lepiej. Dajmy mu szansę.
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 27.07.2011, 15:10
Czy pamiętacie mecz Real - Barca w finale Copa del Rey ? Real grał defensywnie, pozwalał Barcelonie prowadzić grę, ale postawił twarde warunki, grał agresywnie w odbiorze i wyprowadzał groźne kontry. W 2 poł. Barca stworzyła kilka setek, ale ich nie wykorzystała. W dogrywce Real wykorzystał błąd obrony i strzelił zwycięską bramkę. Czy ktoś (oprócz kibiców tych klubów) będzie pamiętał, że Real grał brzydko i momentami źle ? Czy raczej zostanie zapamiętany jako zwycięzca finału ? Mieli cel do osiągnięcia i zrobili to.

Piszę o tym, bo mecz Litex - Wisła był podobny. Lepszy technicznie Litex prowadził grę, zresztą grał u siebie, chciał w pierwszym meczu załatwić sprawę awansu. Tymczasem niektórzy oczekiwali posiadania piłki 30 -70, i 600 celnych podań, wymiany piłek z klepki, itp. Jeżeli Wisła miałaby przejąć inicjatywę, grać wysoko, oznaczałoby to taktyczne samobójstwo. Nie mamy potencjału MU czy Interu (oraz zgrania zespołu - który z obrońców rok temu grał z Karabachem, a wystąpił dzisiaj - tylko Diaz który wtedy grał na stoperze) żeby tak grać z Litexem. Dobrzy technicznie i szybcy Bułgarzy wychodząc z kontrą roznieśliby naszą obronę (skąd my to znamy ?). Zagrożenie stwarzali po stałych fragmentach i po wrzutkach w nasze pole karne. Grając po ziemi nie mieli tylu atutów, z wyjątkiem Toma. Grając w pucharach potrzeba trochę cwaniactwa i szczęścia. Cel osiągnięty, zwycięstwo na wyjeździe i pełna koncentracja u siebie. Oczywiście oczekuję całkiem innego przebiegu meczu, bo nie widzę powodu, żeby zagrać tak defensywnie u siebie. Mądrze taktycznie i skutecznie. Marzy mi się wynik 3:1 na R22.

PS. A za miesiąc nikt nie będzie wspominał, ile słupków czy poprzeczek miał Litex, tylko kto awansował dalej.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów