The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.11.2009, 13:32
nesta,Ty tego niektórym stąd nie wytłumaczysz.Ich horyzont kończy się na Skorży,Smudzie,Ulatowskim czy Probierzu.Nasz"świetny"trener nie znalazłby roboty w mierno-przeciętnym klubie na Zachodzie,ale tu wg nich brak dla niego alternatywy.
Boleck
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 25.11.2009, 13:34
rozarin proszę cię zacznij gadać z sensem, albo naucz się czytać ze zrozumieniem
Kamyck1906
Junior Member

Od: 12.2008

Stary 25.11.2009, 13:40
Wypowiedź Bońka, z którą zgadzam się w 100%! Mam nadzieję, że Cupiał też wchodzi czasami na portale internetowe...

Cytat:
Nigdy podczas całej mojej kariery nie przyszło mi do głowy po meczu myśleć, że wygrałem lub przegrałem mecz dzięki trenerowi lub przez jego pomyłki.
Miałem znakomitych opiekunów zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ich rola w kształtowaniu piłkarza jest niepodważalna. Kondycja, taktyka, dieta, koncentracja zależą bardzo od pracy sztabu trenerskiego, ale nie oszukujmy się: podczas meczu o wszystkim decydują piłkarze. Trener może zrobić "dobrą" lub "złą" zmianę, ale przecież nie gra. Stoi z boku i i się przygląda. Gdyby nawet na stadion nie przyszedł, to mecz i tak się odbędzie. A gdyby nie przyszli piłkarze?...
Piszę o tym, gdyż śledząc nasze gazety, rzeczywistość piłkarską, wydaje mi się, że u nas grają tylko trenerzy. Zespół wygrywa: "Brawo trener!" Zespół przegrywa: "Trener do zmiany!"

Mecz Wisła - Cracovia, to był pojedynek Skorża - Lenczyk. Ciągle o nich i tylko o nich. OK - można i tak. Pamiętajmy jednak: aby wygrywać, grać w Europie, potrzebni są piłkarze. Capello, Mourinho, Ancelotti, czy Guardiola nie wygraliby niczego, gdyby nie trenowali najlepszych.
Piszę o tym, gdyż mam przekonanie, że jedynymi, którzy odpowiadają za wynik są u nas trenerzy.
Korona Kielce traci dwie bramki w ostatnich minutach i kto je zawalił? Trener, którego następnego dnia nie ma już w klubie. Uważam, że za wynik w pierwszym rzędzie odpowiedzialni są piłkarze. Muszą umieć sobie radzić z presją i odpowiedzialnością. Bez tego nigdy nie będziemy szli do przodu. Trener nie może stanowić "alibi" dla słabych kopaczy.
Twarz po meczu muszą wystawić przede wszystkim ci, którzy na boisku byli, a nie ci, którzy stali z boku. Jeżeli nie zmieni się podział odpowiedzialności za wynik, to marzenia o zbudowaniu w Polsce wielkiej piłki pozostaną zawsze marzeniami. Skorża nie może być raz dobry (bo wygrał zespół), a raz zły (po meczu z Cracovią). To samo dotyczy innych. Tworzymy mity i je kultywujemy. Dopóki po meczu będziemy widzieli tylko zestresowanych trenerów, a nie piłkarzy, to wielką piłkę oglądać będziemy tylko w telewizorze.

Na koniec tylko jeden przykład, który bardziej zobrazuje sytuację. Wszyscy chcieliśmy Franka Smudę na trenera kadry i wszyscy z jego nominacji jesteśmy zadowoleni. Franek to dobry trener i motywator. Jak będzie miał dobrych piłkarzy, to może im pomóc w osiągnięciu sukcesu. Tak było wiele razy podczas jego pracy klubowej. Pamiętajmy jednak, że Franek nie gra i cudów nie wymyśli. Gdy trafili mu się słabi piłkarze, to podobnie jak wielu innych trenerów, też został zdegradowany. I nie dlatego, że był słaby. Po prostu....najwięcej zależy od piłkarzy.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 25.11.2009, 13:50
nesta napisał(a):Wyświetl post
Mnie tylko rozbraja argument pod tytulem: "Skorza pozostaje na stanowisku, bo nie ma dla niego alternatywy."
To naprawde jest wtedy z Wisla zle jesli taki jest faktyczny stan rzeczy. Ja w ogole tego nie rozumiem.. Jak taki klub, w ogole moze realizowac taka opcje ? Z takiego argumentu wynika, ze swiadomie trwamy w zlym wyborze, bo nikomu sie nie chce ruszyc d.. i poszukac na swiecie innego trenera ?
.
Po co nam nowy trener?
Tylko po to, żeby coś się podziało?
Tylko po to żeby piłkarze (jeśli trener im przypasuje) zagrali świetnie jedną rundę lub (jesli im nie przypasuje) zwolnili trenera po kolejnych kilku meczach?

I jeszcze coś:
Skorża ponoć musi do zimy nie przegrać tych trzech spotkań, żeby zostać....

Jak myslicie: wyjdzie na boisko i będzie strzelał bramki? Czy podlizywał się kopaczom w szatni?

A co zrobią kopacze?
Przecież w ten sposób powiedziano im wyraźnie: od was zależy czy Skorża zostanie czy odejdzie.

Jaki to ma sens?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 25.11.2009, 13:51
No cóż, być może po dzisiejszej serii meczów LM do wzięcia będzie Louis van Gaal

Kilku przedmówców poruszyło ważne argumenty odnośnie wizji M. Skorży, który na początku pracy w Wiśle chciał 6-7 nowych piłkarzy.......
Prawda zaś jest taka, że nagle wypalił Piotr Brożek na lewej obronie - nie trzeba tam nikogo. Małecki zagrał kilka razy przyzwoicie - to mamy następcę Brożka - i cały czas w ten sam deseń.
Kadra I zespołu jest szczupła, a przez kontuzje praktycznie mamy 5-6 zawodników, którzy zasługują na grę w pierwszym zespole. Brakuje jakiejkolwiek rywalizacji o miejsce w składzie.

Głównym minusem Skorży jest to, że nie potrafi (nie chce) zmusić piłkarzy do intensywniejszej pracy nad sobą oraz przyjmuje na klatę nieudacznictwo swoich współpracowników. Jakkolwiek nie patrzeć, to Ruch na współpracy z Wielkoszyńskim zyskał jeżeli chodzi o przygotowanie fizyczne. Wisła z makaroniarza wielkiej pociechy nie ma. Kazimierski jako trener bramkarzy też niczym wielce się nie wyróżnił (staram się być delikatny).

Ogłoszenie zmiany zasad pracy w klubie i po kilku miesiącach wyrzucenie Skorży może skończyć się tym, że nowe zasady legną w gruzach jak znam życie.
Moja koncepcja jest o tyle prosta, że uważam iż Skorża powinien zostać pod następującymi warunkami:
1) zdobycie MP
2) awans do fazy grupowej pucharów
3) wprowadzenie zamordyzmu - piłkarz zamiast pykać sobie na Play station powinien pracować w klubie przez Boży dzień - treningi, odnowa biologiczna, dbanie o formę,
4) wymiana słabych ogniw w sztabie szkoleniowym,
5) przedstawienie listy zawodników, którzy nie rokują żadnej szansy i ewentualnych ich następców.
Niewypełnienie jednego z warunków (może poza 5) automatyczne zwolnienie trenera.
NIe napiszę 1906% poparcia dla kogokolwiek, ale tym sarkającym na nieudacznictwo naszego trenera - wspomniany wyżej Van Gaal - ma wszelkie predyspozycje do osiągania wielkich sukcesów - a Bayern w lidze jest na dzień dzisiejszy poza pucharami, a w Lidze Mistrzów - z nikłymi szansami na awans. Tam na transfery przed obecnym sezonem wydano tyle, że dla nas starczyłoby na jakichś 30 dobrych okienek transferowych.
pozdrawiam
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
rozarian
Senior Member

Stary 25.11.2009, 14:11
boleck z Wami,czyli koalicją"1906% poparcia"w zasadzie nie da się normalnie dyskutować.Nie chcecie widzieć coraz słabszej gry zespołu(wszystko wina piłkarzy).Jeżeli po tak kompromitującej klęsce z Levadią większość dalej wodziła cielęcym wzrokiem za Skorżą,to szkoda paluchów na klawiaturze,by głębiej zanurzać się w konwersacje.Nie ma alternatywy dla Skorży-to tak jak dawniej dzikusy w Kongo mówili,że za lasem świat się kończy.
Boleck
Senior Member

Stary 25.11.2009, 14:16
rozarian, nie wierzę że masz skończone więcej niż 16 lat, przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi ludzi, którzy się z tobą nie zgadzają
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 25.11.2009, 14:26
Bardzo ciekawy felieton Zbigniewa Bonska na interia.pl, podaje link

http://sport.interia.pl/felietony/bo...opaczy,1401955

I jeden bardzo konkretny, mowiacy wszystko komentarz:
Wystarczyło by dwa razy Boguski lepiej ustawił nogę i nie było by problemu ze zwalnianiem Skorży. Podobnie gdyby sedzia zobaczył ewidnetny faul na Małeckim w meczu z Lehem zaś w meczu z Legią Brożek i Małecki poprawnie ustawili stopę to były by trzy punkty w kazdym z tych spotkań i co i nie było by problemu ze zwalnianiem Skorży
Boleck
Senior Member

Stary 25.11.2009, 14:31
Zwróćcie uwagę, że w Lechu, czy nawet w Legii po blamażach, konsekwencje w pierwszej kolejności wyciągano od zawodnikow, nawet Rengifo gra w ME, a u nas, rządzą piłkarze, to nienormalne
rozarian
Senior Member

Stary 25.11.2009, 14:38
boleck,to raczej Ty wyglądasz mi na nastolatka,który próbuje coś tam perorować,ale efekty są żałosne.Szkoda mi czasu na ludzi,którzy bardziej kochają Skorżę od Wisły.Natomiast za serwilistyczny tekst o tym,że Twój kochany Maciuś miałby cudownie w Lechu,to ktoś z gorszymi manierami ode mnie napisałby Ci coś wulgarnego.Nie ja,i na tym poprzestanę.
Boleck
Senior Member

Stary 25.11.2009, 14:42
no ręce opadają, fakt jak się nie ma w głowie to leci się z łapami,bo jak inaczej przekonać do swoich racji
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 25.11.2009, 14:44
Kamyck1906 napisał(a):Wyświetl post
Wypowiedź Bońka, z którą zgadzam się w 100%! Mam nadzieję, że Cupiał też wchodzi czasami na portale internetowe...
Z wypowiedzią Bońka można się zgadzać, ale gdybym nie widział na własne oczy jak Unirea gra w LM lub Lech Poznań grający jak niemal równy z równym z każdym przeciwnikiem, po pół roku, mając dokładnie tych samych piłkarzy w składzie w kompromitującym stylu broni się w Brugii, to nie przyznam mu racji.

Mentalność piłkarzy ma wydobyć trener, a nasz trener już tego najwyraźniej nie potrafi. Dał rządzić innym. Co więcej, to o czym mówi Boniek, jak ma się zmienić odpowiedzialność za wyniki w naszym kraju, skoro sam Skorża bierze na siebie winę za porażkę. Brożek nie dostał po dupie, Małecki nie dostał po dupie, Łobodziński nie dostał po dupie itd. To pewnie, byli wdzięczni kumplowi, że nadstawił karku, ale po chwili doszli do wniosku, że oni i tak są bezpieczni, bo ktoś za nich tyłek nadstawi. Oni zdobędą się na "przepraszam" i wszystko wróci do normy.

Boleck napisał(a):Wyświetl post
eye63 pytanie czy sama zmiana trenera zapewni sukcesy, otóż ja uważam, że zwalanie wszystkiego na Skorżę to hipokryzja, ponieważ facet nie dostał kompletnie niczego, czego żądał, Petrescu też miał obiecane wzmocnienia. Trener musi mieć jakieś narzędzia, jakieś wzmocnienia MUSZĄ BYĆ, chyba nie wierzysz w europejskie puchary z Małeckim, Ćwielongiem(ostatnio na topie) jako napastnikami.
Ale jaka to hipokryzja, skoro on sam na siebie wszystko zwala. Sam jest hipokrytą?
Zmiana trenera zmieni coś bądź nie zmieni, ale powoli zaczyna być widać gołym okiem - że brak tej zmiany na pewno nic nie zmieni. Po zdaniu z rekordową ilością użycia wyrazu "zmieni" - do meritum. To, że nie ma w Polsce rozsądnej alternatywy do zastąpienia Skorży, to nie znaczy, że na Zachodzie jej nie ma - a powiem Ci nawet więcej, z pewnością jest, pytanie czy ktoś ją w naszym klubie potrafi znaleźć.
W europejskie puchary wierzę z Marcelo, Głowackim, Alvarezem, Sobolewskim, Jirsakiem, Kirmem, Pa. Brożkiem, Małeckim i nawet Ćwielongiem, a nawet może i z Łobodzińskim i drugim Brożkiem.
Skoro ktoś uwierzył w europejskie puchary z Paduretami, Balanami czy Apostolami - to dlaczego ja mam nie werzyć?

W Wiśle powinny być realizowane dwie strategie - krótkofalowa i długofalowa. Nie jedna zamiast drugiej, tylko obie na raz, bo to właśnie takie ambicje ma podobno nasz klub, aby dominować w lidze przez następne lata.

Aby dominować w lidze i budować markę, trzeba sukcesów, na sukcesy potrzebne jest kilka składników - po pierwsze skład (i tu mamy całkiem niezły, myślę, że faza grupowa LE jest w naszym zasięgu) - po drugie, trener, który ustawi ten skład i osiągnie cele (tu mamy 50% skuteczność na razie, wygrywamy ligę) - po trzecie, rotacja, transfery itd. (tutaj mamy 10% tegio co powinno być, ale patrząc na nazwiska - narzekać nie można do końca - problem jest z wydobyciem potencjału).

Strategię długofalową już wielu na tym forum przedstawiało - w skrócie: baza treningowa, wykwalifikowani trenerzy młodzieżowi, stadion, marketing, czerpanie profitów z własnych wychowanków. Tego praktycznie nie mamy w ogóle, ale sukcesy chcemy odnosić. Więc teraz ważniejsze jest skoncentrowanie się na pierwszej taktyce i wydobyciu z tego co posiadamy maksa. Skorża tego nie gwarantuje, a jak pokazuje przykład Unirei (biedaka) i Twente (klub bogatszy od nas) - trener może bardzo dużo zmienić. Wiadomo, że pewnego poziomu nie przeskoczy (bo to wtedy decyduje kasa, zaplecze itd.), ale dla obecnej Wisły z pewnością nie jest to poziom kompromitującej postawy z Levadią, Legią, Lechem i Cracovią.

I jeszcze edyta do ASa:
As napisał(a):Wyświetl post
Wystarczyło by dwa razy Boguski lepiej ustawił nogę i nie było by problemu ze zwalnianiem Skorży. Podobnie gdyby sedzia zobaczył ewidnetny faul na Małeckim w meczu z Lehem zaś w meczu z Legią Brożek i Małecki poprawnie ustawili stopę to były by trzy punkty w kazdym z tych spotkań i co i nie było by problemu ze zwalnianiem Skorży
Tak, to wszystko mądre, tylko, że to akurat we wszystkich pięciu pojedynkach sezonu wyszło? Akurat w tych pięciu nie potrafili dostawić nogi? Więc kto wyciągnął jakiekolwiek wnioski? To, że po stracie gola z Cracovią zamiast ruszyć jak Zagłębie na Koronie, to nasi mieli pospuszczane głowy? To ich wina, że nikt ich nie potrafi natchnąć do walki i zmobilizować w takim momencie, że nie mają tego wpojonego? Ja sobie głowy nie dam uciąć, ale wydaje mi się, że od tego jest właśnie trener. Żeby była jasność, nie bronię grajków, ale nie dam sobie wmówić, że taki Kirm jest słaby, bo słabo gra u nas, bo widziałem go na poziomie reprezentacyjnym, gdzie jakoś potrafi grać lepiej. A że tutaj jest ciągle przestawiany przez Małeckiego do spółki z Brożkiem, to cholera wie, może go psycha zżera. I kto powinien przyjść, wziąć za pysk jednego z drugim - jakby nie patrzeć gówniarzy - i powiedzieć im ja tu rządzę i machajcie sobie łapami gdzie indziej, nie lubcie się poza boiskiem, ale na boisku ma być zespół, a nie gwiazdorzy, którym i tak już nic nie wychodzi.
Ostatnio edytowane przez eye63 : 25.11.2009 o godz. 14:55.
nesta
Senior Member

Stary 25.11.2009, 14:46
Boniek troche upraszcza problem.. Dla mnie to jest system naczyn polaczonych. Podaje przyklad Guardioli czy Capello, ze nie byliby tymi kim sa gdyby nie mieli takich pilkarzy, ale niech tez napisze, ze te druzyny nie gralyby tak jak graja gdyby nie mialy takich trenerow, ktorzy umieja to wszystko poukladac, przygotowac ich do sezonu, dobrac taktyke, stworzyc jakis styl druzyny. Wielkie sukcesy niewielkich druzyn to np. dla mnie zasluga glownie ich charyzmatycznych szkoleniowcow. Ktos musi to z Cb wydobyc.
Ostatnio edytowane przez nesta : 25.11.2009 o godz. 17:03.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.11.2009, 14:51
Bardzo ciekawy felieton Zbigniewa Bonska na interia.pl, podaje link

http://sport.interia.pl/felietony/bo...opaczy,1401955

Czysta demagogia.
Powtarzam - czysta demagogia.

Problem jest i niektórzy pisali o nim od dawna. Innym potrzeba było aż wtopy z Cracovią, żeby otworzyć oczy.
Jeżeli uważasz, że w tym sezonie brakuje nam szczęścia (w formie niepodyktowanych rzutów karnych, niewykorzystanych sytuacji etc.) to obawiam się, że nie mamy o czym rozmawiać. Powiem więcej - ewentualna wygrana z Cracovią niczego by w mojej ocenie Skorży nie zmieniła.

A Boniek to jeszcze nigdy niczego sensownego nie napisał. Albo pisze jakieś banały, albo próbuje wszystko brać na tzw. "chłopski rozum". W obu przypadkach - z marnymi efektami.

P.S. Z tekstu Bońka wynika wprost - Cracovia wygrała, bo ma lepszych piłkarzy, trenerom nic do tego Ta sama Cracovia, która robi wszystko aby spaść z ligi drugi raz pod rząd.
Umówmy się - Boniek nie raz dawał do pieca, nie raz zabierał głos na tematy, o których nie miał pojęcia. Ale są pewne granice...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.11.2009 o godz. 14:54.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 25.11.2009, 14:55
rozarian napisał(a):Wyświetl post
boleck z Wami,czyli koalicją"1906% poparcia"w zasadzie nie da się normalnie dyskutować.Nie chcecie widzieć coraz słabszej gry zespołu(wszystko wina piłkarzy).Jeżeli po tak kompromitującej klęsce z Levadią większość dalej wodziła cielęcym wzrokiem za Skorżą,to szkoda paluchów na klawiaturze,by głębiej zanurzać się w konwersacje.Nie ma alternatywy dla Skorży-to tak jak dawniej dzikusy w Kongo mówili,że za lasem świat się kończy.
Szkoda ze ty nie widzisz ze jesli bedzie przyzwolenie dla minimalizmu czyli nic innego jak zwolnienie Skorzy to tutaj nawet Petrescu czy Roy Keane nie pomoga, bo zwyczajnie w swiecie pilkarze zwolnia trenera co juz przerabialismy. Najwiekszym bledem Skorzy bylo to ze po porazce z Levadia wzial cala wine na siebie i teraz "w tym" wszyscy brna. Tu nawet nie chodzi, o to jak Wisla gra bo ja widze zmiane stylu gry na europejski. Tutaj jest zdecydowanie problem braku wykonawcow. I uwierzcie mi niewazne kto zdobedzie mistrza i kto bedzie gral w Europejskich pucharach. I tak nic tam nie ugra, a jest mozliwosc ze wtopi jeszcze gorzej niz Wisla z Levadia. Mamy zbyt slabych pilkarzy. Nic poza tym. Zadnego polskiego klubu nie stac na budowe sredniego klubu europejskiego. Ehhh rozpisalem sie, na temat przyczyn porazek, a odszedlem od tematu.

P.S. Rozarian mowisz ze my nie chcemy widziec coraz slabszej gry zespolu. Alez my ja widzimy, pytanie tylko czy ty i tobie podobni obiektywnie jestescie w stanie ocenic przyczyny takiego stanu rzeczy.

Edit. Boleck i Rozarian - Co ciekawe gdy wrzucili Rengifo do ME od razu dalo to efekty w postaci lepszej gry zespolu Lecha.

Wolfy - Tak owszem, jest tu tez wina Skorzy - mianowicie przygotowanie formy fizycznej zespolu na wrzesien pazdziernik. Teraz sila rzeczy musiala przyjsc zadyszka wspomozona kontuzjami kluczowych zawodnikow.

Moja propozycja jest taka, niewazne z jakimi wynikami dograc do konca rundy i dac Skorzy czas na poukladanie po swojemu tego zespolu. Inaczej bedziemy sie caly czas cofac zmieniajac kolejnych trenerow.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 25.11.2009 o godz. 15:04.
As
Socios Wisła Kraków

Stary 25.11.2009, 15:01
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Czysta demagogia.
Powtarzam - czysta demagogia.

Problem jest i niektórzy pisali o nim od dawna. Innym potrzeba było aż wtopy z Cracovią, żeby otworzyć oczy.
Jeżeli uważasz, że w tym sezonie brakuje nam szczęścia (w formie niepodyktowanych rzutów karnych, niewykorzystanych sytuacji etc.) to obawiam się, że nie mamy o czym rozmawiać. Powiem więcej - ewentualna wygrana z Cracovią niczego by w mojej ocenie Skorży nie zmieniła.

A Boniek to jeszcze nigdy niczego sensownego nie napisał. Albo pisze jakieś banały, albo próbuje wszystko brać na tzw. "chłopski rozum". W obu przypadkach - z marnymi efektami.

P.S. Z tekstu Bońka wynika wprost - Cracovia wygrała, bo ma lepszych piłkarzy, trenerom nic do tego Ta sama Cracovia, która robi wszystko aby spaść z ligi drugi raz pod rząd.
Umówmy się - Boniek nie raz dawał do pieca, nie raz zabierał głos na tematy, o których nie miał pojęcia. Ale są pewne granice...
Zwroc uwage ze Boniek twierdzi iz trenerzy maja ogromny wplyw na druzyne, pisze o tym na poczatku. Ale jak rozpoczyna sie mecz to winni sa tylko i wylacznie pilkarze bo to oni decyduja na boisku.
Poza tym nigdy sie tak naprawde nie dowiesz czy zawodnicy realizowali zalozenia taktyczne, czy przykladali sie do traningu tak jak trener od nich wymagal czy nie. Musialbys byc z druzyna 24/7

Nie przyznaje zibiemu calej racji ale napewno w jego wypowiedzi jest sens.
canarinhos
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 25.11.2009, 15:02
Tak ja juz pisalem we wczesniejszych moich postach nie nalezy CAŁKOWICIE winic trenera Skorze za to ze ma waska lawke i tak naprawde nie ma kim grac i ciagle korzysta z 12-13 zawodnikow,a zmiany, ktore przeprowadza w trakcie meczu sa bardzo latwe do przewidzenia. Ja uwazam, ze nalezy jak najszybciej skompletowac sztab szkoleniowy (bardzo dobry lekarz, trener bramkarzy, dobrze by bylo, gdyby byl rowniez psycholog, w co jednak watpie) oraz przeprowadzic jak najszybciej rozmowe z pilkarzami. Chodzi mi tu glownie o trenera i wlasciela klubu. Uwazam, ze obciecie pensji zawodnikom o 50% zrobiloby wiecej dobrego jesli chodzi o zespol i gre i moze wreszcie zaczeliby oni biegac.
Przeciez do jasnej chol... oni grywaja tylko raz w tygodniu 90 minut(!), maja najdluzsza przerwe zimowa i letnia w rozgrywkach w Europie. Tak jak mowie, zamrozic 50% wyplat i wyplacic w przypadku koncowego zwyciestwa w rozgrywkach i przy zauwazalnej poprawie okiem zwyklego smiertelnika stylu gry oraz pokazania, ze im sie chce,bo czesto to wyglada tak,jakby grali tam za kare i jeszcze do tego dokladali.

Uwazam rowniez, ze po tych dwoch porazkach z rzedu duzo ciezej juz bedzie wygrywac nawet w Wodzislawiu, nie mowiac o Chorzowie(bo tam chlopaki maja swoja runde, a i Niedzielan bedzie chcial udowodnic cos Wisle i Skorzy),poniewaz kazdy zespol podejdzie do meczu z Wisla ze stwierdzeniem : Cracovia moze wygrac to dlaczego nie my, na dodatek grajac na "wlasnych smieciach"
Takze bedzie potrzebna naprawde duza mobilizacja i przede wszystkim walecznosc, zadziornosc i SKUTECZNOSC, bo jesli ktoregos z tych czynnikow zabraknie to mozemy zapomniec o 9 punktach w trzech ostatnich meczach.

A teraz taki przyklad:

Zawodnik X z naszego klubu niech zarabia 200 tys. euro rocznie(przy obecnym kursie euro 4.11) = 822000 zl/rok
W skali miesiaca - 68500 zl

Srednio gra 4 mecze w miesiacu, czyli za jeden mecz, w ktorym zagra 90 minut wychodzi, ze zarabia 17125 zl(!)
Wniosek prosty:
Pilkarz, ktory zarabia 200 tys. euro rocznie ma za godzine ponad 11000zl (!!!)

( i pomijam tu pieniadze za reprezentacje, reklamy itp.)
Ostatnio edytowane przez canarinhos : 25.11.2009 o godz. 15:31.
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 25.11.2009, 15:09
Ale jak rozpoczyna sie mecz to winni sa tylko i wylacznie pilkarze bo to oni decyduja na boisku.
Poza tym nigdy sie tak naprawde nie dowiesz czy zawodnicy realizowali zalozenia taktyczne, czy przykladali sie do traningu tak jak trener od nich wymagal czy nie. Musialbys byc z druzyna 24/7

No ale tu zasada jest prosta i klarowna - Tak jak w orkiestrze czy na wojnie - jest dyrygent, jest generał - ani jeden nie gra ani drugi nie walczy ale jak nie idzie to i jeden i drugi jest pierwszy do odstrzału.Nie żołnierze a dowódca.

Takie są prawidła także w piłce - Jasne że nie można o wszystko winić Skorży ale jednak to on odpowiada za całość
94 - Allah Akbar!!
rozarian
Senior Member

Stary 25.11.2009, 15:16
Boleck napisał(a):Wyświetl post
no ręce opadają, fakt jak się nie ma w głowie to leci się z łapami,bo jak inaczej przekonać do swoich racji
To nie ja

wykorzystałem tak prymitywne odzywki typu:"gadaj z sensem","naucz się czytać ze zrozumienie",czy "nie masz więcej niż 16 lat".Takie marne zaczepki na pewno świadczą o Twojej chęci do merytorycznej dyskusji.Ja też mógłbym napisać,że masz np.brudne uszy-i to pewnie byłby Twój poziom.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.11.2009, 15:16
Zwroc uwage ze Boniek twierdzi iz trenerzy maja ogromny wplyw na druzyne, pisze o tym na poczatku. Ale jak rozpoczyna sie mecz to winni sa tylko i wylacznie pilkarze bo to oni decyduja na boisku.
To by tłumaczyło casus Stefana Majewskiego...
Wybacz, ale nie widzę absolutnie żadnego sensu w tym, co napisałeś. Czyli co, jeżeli zawodnicy biegają po boisku jak potłuczeni i z uporem godnym lepszej sprawy wrzucają balony na głowy o wiele wyższych stoperów, to jest to tylko i wyłącznie ich problem? Maciuś jest bez winy bo jest mu bardzo przykro, a poza tym za wszystko już przeprosił?
Wybacz, ja w tym sensu nie widzę za grosz...

Jeżeli za ten sens uznać fakt, że piłkarze odpowiadają za wynik to tak. Tyle, że nikt tego nie kwestionuje.

Jeżeli drużyna przegrywa z powodu pecha lub przewagi umiejętności ze strony przeciwników - fakt, trenerowi nic do tego. Jeżeli jednak drużyna gra źle, bez pomysłu i przez to przegrywa - problemem jest trener.
W dużym uproszczeniu.
My nie mieliśmy pecha ani z Levadią, ani z Lechem, Legią czy Cracovią. Nasi zawodnicy nie byli też aż tak słabi, żeby odwalić taką manianę z tymi drużynami.

Zresztą - wejdź na dowolne polskie forum piłkarskie i zacznij udowadniać, że Cracovia ma lepszych zawodników niż Wisła. Wyśmieją Cię nawet jej kibice, którzy swoje na temat tych asów wiedzą.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.11.2009 o godz. 15:18.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
rozarian
Senior Member

Stary 25.11.2009, 15:45
koyoot,nie zobaczysz w moich tekstach afirmacji dla minimalizmu piłkarzy i ich zachowań na boisku.Zdaję sobie sprawę,że wina rozkłada się na wiele osób,ale Ty to wiesz,i ja wiem,że np.u Lenczyka taki"teatrzyk"jaki odstawia na boisku Małecki skończyłby się dla niego ławą,albo trybunami.Oceniam Skorżę również jako wychowawcę piłkarskich charakterów,tego który buduje pewną atmosferę w drużynie.Z tym jest też coraz gorzej.
Boleck
Senior Member

Stary 25.11.2009, 16:30
rozarian kończmy osobiste wycieczki, może jak będzie kiedyś okazja zrobimy piweczko i pokłócimy się o Skorżę. Wracając do Skorży, jak mogę ocenić prace faceta który od początku o coś woła i od początku jest olewany. W pierwszej kolejności Cupial nie wywiązuje się z obietnic, bo wzmocnienia po pierwszym sezonie Maciek miał obiecane. eye63 ja się z Tobą w dużej mierze zgadzam, ale fakt, że Maciek przyjął na siebie całą winę za Levadię jest głupotą trenera. Poza tym, biorąc pod uwagę Petrescu i Maćka, nie wiem na ile Cupiał jest gotowy współpracować z nowym trenerem, jeśli tak jak z poprzednimi to możemy zmienic i 5 mln. trenerów. Odnośnie strategii dlugofalowej, Cupiał jest w Wisle nie od wczoraj, dlaczego mam wierzyć, że teraz taka strategia ma być realizowana. Cupiał już wiele razy obiecywał, np. kasę na wzmocnienia Petrescu i wszystko okazywało się kłamstwem. Dlatego powtarzam, Skorża nie jest takim problemem jak Cupiał. Chciałbym, aby Maciek przynajmniej 1 sezon popracował z Wislą wg. własnego pomysłu, bo na razie Cupiał nie dał mu takiej możliwości. Nie wierze, że stosunki właściciela z nowym trenerem będą sielankowe i że kasa będzie i trener będzie ważniejszy od zawodników. Zwalnianie Skorży pokazuje nowemu trenerowi: Zażądał innych zawodników nie dostał ich, tamci go zawiedli ale to trener został zwolniony.
Kao
Member

Od: 07.2008

Stary 25.11.2009, 16:48
Przepraszam, ale czy przysłowie "Lepszych stu baranów pod komendą lwa niż stu lwów pod komendą barana" oddaje casus Skorży?

Rooney to najcięższy typ w środowisku piłkarskim, Roy Keane był jeszcze gorszy, a powiedzcie, kto był i kto jest kapitanem ManU?

Brożek nie umie ułożyć stopy? A kto robi treningi udoskonalające technikę, które na Zachodzie stanowią 50% treningów w trakcie sezonu? No kto? Piłkarze czy trenerzy?
bebeto
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 25.11.2009, 16:57
Co myślicie o tym artykule http://http://zbigniewboniek.blog.interia.pl/?id=1807035
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 25.11.2009, 17:01
rozarian napisał(a):Wyświetl post
koyoot,nie zobaczysz w moich tekstach afirmacji dla minimalizmu piłkarzy i ich zachowań na boisku.Zdaję sobie sprawę,że wina rozkłada się na wiele osób,ale Ty to wiesz,i ja wiem,że np.u Lenczyka taki"teatrzyk"jaki odstawia na boisku Małecki skończyłby się dla niego ławą,albo trybunami.
a Lenczyka to juz piłkarzyki z Wisły nie zwolniły

i tu racje ma FraMAT
coonta
maurotanin

Od: 04.2004

Stary 25.11.2009, 17:21
bebeto napisał(a):Wyświetl post
Co myślicie o tym artykule http://http://zbigniewboniek.blog.interia.pl/?id=1807035
Kołtoń do Zibiego:

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...prawde,1402198
Po burzy słońce wychodzi zza chmur...
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 25.11.2009, 17:24
I Kołtoń i Boniek mają po części racje, prawda jest taka że trener i zawodnicy odpowiadają za kiepskie wyniki.
Boleck
Senior Member

Stary 25.11.2009, 17:29
tak to prawda, o kiepskim doborze współpracowników przez Skorże to Koltoń ma rację, ale jak robić transfery bez kasy, skoro nie ma kasy to nawet Jopa wziął, odnośnie bramkarza to przecież Silnappa był nawet przez Kazimierskiego zaakceptowany, ale co Skorża miał wziąć go na raty 0%?
bebeto
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 25.11.2009, 17:34
Kamyck1906 napisał(a):Wyświetl post
Popatrz synku stronę wcześniej. Pisałem o tym samym.
Mamo.... to ty
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.11.2009, 17:59
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Ktoś pisał, że (chyba Raphael) to mit, iż Wisła nie potrafi pokonać rywala z półki Legii i Lecha, przytaczając przykłady Bełchatowa i Ruchu, które pokonaliśmy. Otóż po pierwsze, nie - to są fakty, wystarczy spojrzeć na wyniki, po drugie - Ruch główne zagrożenie stanowi u siebie, tam nie graliśmy, Bełchatów rozkręcił się w drugiej części sezonu, ale z całym szacunkiem im trochę brakuje.
Podobnie możemy tłumaczyć nasze ostatnie porażki - tymczasowym kryzysem, brakiem formy, zwyżką formy u przeciwników, umiejętnością gry Cracovii z renomowanymi rywalami (zwycięstwa z Lechem i Wisłą, remis w Warszawie z Legią). Czy Wisła w parę tygodni po Levadii, kiedy była "w gazie" nie wygrałaby z Legią czy Cracovią? Dla mnie przede wszystkim liczy się pozycja w tabeli pod koniec rundy. Nie ważne kiedy dany zespół jest na fali.

Ruch wygrał wszystkie spotkania u siebie, ale na wyjeździe też nie jest zły: tylko Wisła, Lech i Bełchatów zgromadziły więcej pkt na obcym terenie.
Mając w pamięci sezon 2006/07 nie lekceważyłbym takich drużyn jak Bełchatów czy Ruch.

Faktem na pewno jest to, że przegraliśmy z Legią i Lechem w tym sezonie ale, to ,że nie jesteśmy w stanie ich pokonać jest moim zdaniem niewłaściwym stwierdzeniem. Czasem jeden zespół jest na tyle lepszy od drugiego, że na 10 spotkań powinien wygrać 8, ale te 2 przegrane z różnych powodów przytrafiają mu się w ciągu jednego roku . Zaryzykuję tezę, że jeśli okres najwyższej naszej formy w przyszłej rundzie przypadnie na mecze z Lechem i Legią to z nimi wygramy.

BTW. W Premier League właśnie zwolniono pierwszego menedżera (Portsmouth) w tym sezonie. Tymczasem w naszej Ekstraklasie wyrzucony niedawno z Korony Marek Motyka jest już siódmym zwolnionym trenerem. Nie zdziwię się, jeśli do zimy dobijemy do dziesiątki takich trenerów...

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów