The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.11.2009, 20:54
As napisał(a):Wyświetl post
No jesli tak sie stanie to wrocimy do punktu wyjscia za ktory przyjmuje zwolnienie Petrescu. Historia zatoczy kolo.
Jedynym sensownym wyjscie po ewentualnym zwolnieniu Skorzy byloby na powrot zatrudnienie zagranicznego trenera o znanym nazwisku czyli niejako naprawienie bledu ktorym bylo zwolnienie Dana.
i co? ten nowy trener wyjdzie na boisko i bedzie za Brożka albo za Małeckiego biegał za piłką i celnie strzelał? A za Jopa lepiej się ustawiał na stoperze? Czy za Łobo dryblował na skrzydle?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 24.11.2009, 20:57
Skorża miał tych samych piłkarzy + Kosa, którzy zajęli 8 miejsce i w cuglach zdobył mistrza. Nowy trener potrafi nie raz z tych samych piłkarzy wydobyć nową jakość ( vide Zieniu i Paweł )

Nie wiemy i pewnie nie dowiemy się nigdy, co stoi za przyczyną takiego spadku formy

Przyczyny są pewnie wielorakie
Brak walczaków w obecnym składzie

jedynie zaleczona kontuzja Brożka

sodówka Małeckiego

dno dna formy Łobodzińskiego i Jopa

kontuzję Sobola, Głowy, Guły, Boguskiego

krótka ławka

nieodnalezienie się Kirma w Wiśle

zła atmosfera w szatni

krecia robota niektórych piłkarzy

strata zaufania zawodników po przegranej z Levadią, do Skorży

błędy trenera i przywiązanie do złotej 11

nie umiejętność wzięcia niektórych piłkarzy za pysk

gwiazdorstwo naszych graczy

i pewnie można by tak dalej i dalej
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 24.11.2009 o godz. 21:08.
libero
Member

Od: 07.2006

Stary 24.11.2009, 21:13
Dużo krzyku, lamentów, żali, pretensji nie zawsze niesłusznych, ale w tych Naszych teoriach przemyśleniach, uwagach przewija się kilka rzeczy: 1. piłkarze nie grają z zaangażowaniem 2. niema kim zastąpić Skorży 3. krótka ławka 4. Skorża tak naprawdę jeszcze nie zaczął pracować w roli menagera (jednoosobowa odpowiedzialność), żeby można by z czystym sumieniem powiedzieć napisać "Panie sam żeś se Pan wybrał grajków, pod swoją taktykę - gówno grają - dziekujemy".
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 24.11.2009, 21:20
No jesli tak sie stanie to wrocimy do punktu wyjscia za ktory przyjmuje zwolnienie Petrescu. Historia zatoczy kolo.
Jedynym sensownym wyjscie po ewentualnym zwolnieniu Skorzy byloby na powrot zatrudnienie zagranicznego trenera o znanym nazwisku czyli niejako naprawienie bledu ktorym bylo zwolnienie Dana.
I ja wlasnie o tym pisze. Cos czuje ze jesli zwolnimy Skorze, bedzie powtorka z rozrywki, czyli pojdzie do innego klubu w Polsce(bo gdziezby indziej mogl isc?) a my bedziemy chlipac nad rozlanym mlekiem ze trzeba bylo go zostawic na stanowisku, identycznie jak chlipiemy wszyscy po zwolnieniu Dana Petrescu. Dlatego my tez musimy sie nauczyc na bledach ze to pilkarzy nalezy dobrac do wizji trenera a nie trenera do wizji pilkarzy.
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.11.2009, 21:27
Po przeczytaniu paru elaboratów,gdzie w katastrofalnym świetle przedstawia się Wisłę po ewentualnym wylaniu Skorży,boję się zasnąć,bo koszmarne wizje żywcem wyjęte z filmu 2012 są za straszne.Maciek,Ty nas nigdy nie opuszczaj,bo nie daj Boże za rogiem czai się niejaki Rutkowski,który już ma dla Ciebie gotowy kontrakt kuchenkowy(10 majstrów pod rząd murowanych!)Maciek zostań,kochamy Twoje dykteryjki(bardziej jak polskie seriale).Ufff!
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 24.11.2009, 22:46
koyoot napisał(a):Wyświetl post
I ja wlasnie o tym pisze. Cos czuje ze jesli zwolnimy Skorze, bedzie powtorka z rozrywki, czyli pojdzie do innego klubu w Polsce(bo gdziezby indziej mogl isc?) a my bedziemy chlipac nad rozlanym mlekiem ze trzeba bylo go zostawic na stanowisku, identycznie jak chlipiemy wszyscy po zwolnieniu Dana Petrescu. Dlatego my tez musimy sie nauczyc na bledach ze to pilkarzy nalezy dobrac do wizji trenera a nie trenera do wizji pilkarzy.
Oj nie porównuj obecnej sytuacji do tej z Danem. Jak długo pracował Dan, a ile w Wiśle jest Skorża? gdyby był pół roku, powiedzmy rok, sam bym krzyczał, żeby dać mu szanse. On jest 2,5 roku i drużyna nie dość, że nie robi postępów, to jeszcze się cofa. Oprócz mistrza, którego z takim składem i przy pomocy Legii i Lecha zdobyłaby moja teściowa, Skorża nie osiągnął z Wisłą nic!

Dan nie miał czasu na nic, a Pan Maciej na wszystko. Po 2,5 roku drużyna nie ma stylu, nie ma pomysłu, piłkarze nie mają wyuczonych schematów, klepana jest jedna i ta sama taktyka bez względu na przeciwnika i przebieg meczu, jednym słowem - dwa kroki w tył. I to jest sedno sprawy. Nie ma żadnych ale to żadnych symptomów, że Skorża jeszcze cokolwiek z tą drużyną zrobi. Więc porównanie do Dana mija się z celem.

jeśli Skorża miałby odejść, to w zimie. Nowy trener musi mieć minimum pół roku czasu przed eliminacjami do LM lub UEFA. Zwalnianie Skorży po sezonie to byłby dopiero strzał w kolano.

P.S. Co to znaczy, że piłkarzy trzeba dobrać do wizji trenera? A kto Skorży dobierał piłkarzy? Cupiał? Nie mówiąc o tym, że nawet jak miał dobrych piłkarzy, to Wisła grała piach w Europie. Tyle.
Ostatnio edytowane przez willow : 24.11.2009 o godz. 22:48.
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 24.11.2009, 22:57
Cytat:
nieodnalezienie się Kirma w Wiśle
Chyba na odwrót. Wisła nie dostosowała się do Kirma. Nie usprawiedliwiam jego poprzeczek, słupków i spojeń. Ale postaw się na jego sytuacji.

a) długie podanie - Małecki się nie zorientował bo poprawiał sobie fryzurę
b) podanie do Wojtka "1 zwód" Łobodzińskiego. Jeden zwód, i ch*j. Akcja przerwana
c) prostopadłe podanie - Brożek: "może byś podawał normalnie tą piłkę?"
d)dośrodkowanie - Małecki: "pogięło cię? ja nie mogę sobie mojej słitaśniej fryzurki spieprzyc. Jeszcze się ubrudzę i spocę i jak ja na imprezie będę wyglądał? "
e)drybling - i co? zaskoczenie totalne jak coś takiego się mogło udac. Diaz: "eee, szpaaan! żółwik!"
f)do Jopa: " u łaa, hajda na wroga! GOOOL. O nie, nie ta bramka." Albo: "po co mam biec za nim, przecież Mario Pawełek to klasowy bramkarz"

Cytat:
jeśli Skorża miałby odejść, to w zimie. Nowy trener musi mieć minimum pół roku czasu przed eliminacjami do LM lub UEFA. Zwalnianie Skorży po sezonie to byłby dopiero strzał w kolano.
I Ty po meczu z pasiastymi wierzysz, że te żelusie zagrają w jakichkolwiek eliminacjach?
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez WiślakMyślenice : 24.11.2009 o godz. 22:59.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

DrunkenBear
Senior Member

Stary 24.11.2009, 23:06
Ekhm na jakiej podstawie mówicie, że Skorża ma taki sam styl jak Petrescu? Jakoś ja tego nie widzę. Bo nasi piłkarze ani nie są przygotowani fizycznie do sezonu, ani nie zapierdalają po boisku do ostatniej minuty. Petrescu po 2 latach zrobił z drużyny słabej w lidze rumuńskiej, drużynę która zdobyła mistrzostwo w tym roku i ma duże szanse na wyjście z grupy LM, bo właśnie pokonali u siebie Seville. A Skorża co takiego dokonał? Że niby zdobył 2 mistrzostwa w słabej lidze polskiej?
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.11.2009, 23:10
To sie kupy nie trzyma koyot. Mysle, ze granie jak banda cip nie pomoze radzie druzyny odwrocic tego wietrzenia. Grajac tak jak obecnie graja dostarcza jedynie argumentow ku wietrzeniu.
Też mi się w to nie chce wierzyć, w klubie jasno dano do zrozumienia nie przedłużając kontraktów z Baszczem, Zieńczukiem czy teraz z Cantoro że zmiany są nieuniknione. W dodatku kto miałby działać na niekorzyść Głowa z Sobolem którzy miejsca w Wiśle mogą być pewni jak nikt inny. Brożek który też raczej ma zaufanie u Skorży, Małecki co by nie mówić w meczu z Cracovią jako nieliczny pokazywał się do gry. Czy może obcokrajowcy którzy do gryi podchodzą profesjonalniej niż nasi. Jest to mocno teoria spiskowa.
Człowiek im dłużej myśli tym inaczej patrzy na sytuacje.
W tym momencie trochę przypomniała mi się sytuacja z przed roku kiedy to w podobnym momencie przytrafiły się porażki z Ruchem i Śląskiem czy wymęczone zwycięstwo z Odrą na wyjeździe. Może jest jakiś problem z przygotowaniem drużyny. I porostu jesteśmy bez formy a jak wiadomo wtedy to nawet wielkie chęci nie pomogą.
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 24.11.2009, 23:31
Może to być też wina tego nowego super fizjologa z Italii. W końcu fizycznie drużyna prezentuje się fatalnie.
Gdzieś czytałem, że jak popracował sezon w Baniku, to zajeli najgorsze miejsce w lidze od 10 lat .
..
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 24.11.2009, 23:36
Ale nie wolno go skreślać, jest ze wszystkimi nowinkami na bieżąco.
AYALA
Senior Member

Stary 24.11.2009, 23:39
jesienią zeszłego roku jak nie było tego Włocha to Wisła grała lepiej jak teraz.
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.11.2009, 23:48
AYALA napisał(a):Wyświetl post
jesienią zeszłego roku jak nie było tego Włocha to Wisła grała lepiej jak teraz.
Ta a porażki porażki ze Śląskiem i Ruchem 15 i 16 kolejce na jesieni to przypadek ?

tofik napisał(a):Wyświetl post
Może to być też wina tego nowego super fizjologa z Italii. W końcu fizycznie drużyna prezentuje się fatalnie.
Gdzieś czytałem, że jak popracował sezon w Baniku, to zajeli najgorsze miejsce w lidze od 10 lat .
Skorża się chwalił ostatnio, że jeżeli chodzi o sztab szkoleniowy to Wisła ma najlepszy w Polsce (szczególnie miał na myśli Kazimierskiego).
As
Socios Wisła Kraków

Stary 24.11.2009, 23:56
FraMat napisał(a):Wyświetl post
i co? ten nowy trener wyjdzie na boisko i bedzie za Brożka albo za Małeckiego biegał za piłką i celnie strzelał? A za Jopa lepiej się ustawiał na stoperze? Czy za Łobo dryblował na skrzydle?
No oczywiscie, ze nie wyjdzie, ale o to mi caly czas chodzi, ze nalezy rozpoczac dlugofalowy proces reformowania naszego klubu. Nie chce sie powtarzac ale genralnie chodzi mi o calkowita zmiane truby zycia pilkarzy. Moze sie myle ale uwazam ze gdzies popelniany jest blad. Wydaje mi sie, ze potrzebujemy calkowicie swiezego spojrzenia spoza naszego grajdolka.

Wlasnie wrocilem z pubu, serce az mnie bolalo jak widzialem Dan'a prowadzacego Unirea'e...to mogla byc Wisla.

>>>>>

koyoot napisał(a):Wyświetl post
Ale Skorza mial ponad dwa lata zeby odrzucic slabe ogniwa. Albo mu pasowalo to co ma albo nie umie wyselekcjonowac zawodnikow o odpowiednich predyspozycjach mentalnych. Trzecia mozliwosc jest taka ze mial sfere mentalna w d**ie.
Ostatnio edytowane przez As : 25.11.2009 o godz. 00:02.
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 25.11.2009, 00:07
Tak czekam i czekam ,ale nic nie widze o karach finansowych dla tych nierobów.

Pilkarzami oni napewno nie są ,wiec tak dokladnie to ciezko ocenic jaka dyscypline oni uprawiają.
Lobodzinski piłke chodzoną,Malecki trenuje gardło kiedy opieprza Kirma , Brozek bawi sie w chowanego,a Jop w zabawie na najwolniejszego obrońce świata.

Czekam wiec kiedy zostana ukarani za derby bo taki numer ze do dzis mi wstyd za nich to dawno nie wywineli.

Skorza jak chce dalej tu pracowac musi mienic podejscie do nich i skonczyc z dobrym wujkiem.

Jak cos komus sie niepodoba to do widzenia i tyle.

Jak moza pozwolic zeby taki Malecki bluzgal na kolegow z druzyny na prawo i lewo
Treer powinien natychmiast sprowadzic takiego delikwenta do parteru i tyle.

tymczasem to juz trwa pol roku ....odkad Kirm jest w WIsle.

P.S I jeszce taka dobra rada dla trenera Skorzy,dzieci w wieku 10 lat sie tego uczą

Jak idzie akcja obojetnie ktorym skrzydlem ,i zawodnik na 90% zakonczy to centrą to jeden zawodnik biegnie na krótki słupek a drugi zeby w razie czego zamknać akcje ...

a jak widze jak u nas 9 na 10 centr jest tam gdzie nigdy nikogo nie ma to naprawde ,niewiem czego Skorza uczy ich na tych treningach ...
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 25.11.2009 o godz. 00:12.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 25.11.2009, 00:12
Sprawa z trenerami w Wiśle jest prosta, żaden nie będzie tu rządził. A gdy nie rządzi, to piłkarze robią co chcą. Nam potrzeba takiego Smudy, który w szatni ma poważanie.

To poważanie trener zdobywa albo stosując musztrę w drużynie, albo przekazując im świetny warsztat techniczny, dzięki któremu grajkowie widzą, że się rozwijają, albo wchodząc niemal w koleżeńskie relacje z zawodnikami, samemu będąc profesjonalistą i oczekując tego samego od graczy. Skorża to trzeci typ, a w momencie, w którym do tego dopuścił (czyt. uwierzył, że polscy piłkarze będą pro) - na boisku nie rządzi i nie dyryguje on, lecz Brożek z Małeckim. Drugi wariant jest w polskiej lidze nie do zrealizowania z wiadomych powodów i tak zawodnicy by go nie przyswoili, więc pozostaje wariant numer 1. Trzeba nam rozsądnego rzeźnika, który zarabia tyle, że bardziej się będzie opłacało wywalić grajków niż jego. W Polsce takiego już nie znajdziemy raczej. Więc jedyna opcja to trener zagraniczny z samym tylko takim nazwiskiem, którego by się po prostu "gwiazdory" bały.

Zależy co leży, co jest naszym celem - bo ja jestem na 100% przekonany, że Skorża zdobędzie z nimi mistrzostwo Polski. Dlaczego? Bo to jest styl Janasa, w naszej lidze jest dużo więcej ogórków niż "klasowych" drużyn. Wniosek? Nawet jeśli przegramy wszystkie prestiżowe mecze, a siekniemy ogórków - mamy (dzięki wpadkom innych z ogórkami) przewagę w lidze. Tak samo Janas awansował na MŚ.
Wada? Pewien poziom jest nie do przeskoczenia - a tym poziomem jest dla dzisiejszej Wisły dobrze ułożona drużyna pokroju Levadii, Legii, Lecha czy Cracovii. I z tym z roku na rok będzie coraz gorzej jeśli chodzi o przeciwników w Europie.

Rozwiązania? Dwa. Albo zostajemy przy tym, przy czym jesteśmy i z naiwnością dziecka czekamy na cud, albo wybieramy drugą opcję. Jest jeszcze kilka spotkań do końca roku, to dobry moment na rozglądnięciem za zagranicznymi fachowcami, a przy okazji można poobserwować, co zrobi z Polonią Bakero. W zimie podziękujemy panu Maćkowi za współpracę i damy nowemu trenerowi pole do pracy.

Wady tego rozwiązania? Nie wiadomo czy nas stać na taki manewr. Skorża odejdzie najprawdopodobniej do Lecha lub Legii, przez co stworzy się naprawdę bardzo groźny konkurent do walki o MP, z drugiej jednak strony - zostawienie Skorży (również menedżera) na przyszłe pół roku, może wyrządzić poważne straty dla klubu i kolejny zmarnowany rok, jeśli chodzi o grę w pucharach.

Sprawa jak zwykle rozbija się o pieniądze. Jeśli nas stać na dobrego zagranicznego trenera, to ja osobiście bym się nie wahał.
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 25.11.2009, 00:17
No właśnie... Kim do kur*y nędzy jest niejaki Brożek czy Małecki? Gdzie jest trener? On ma chyba prawo zje*ać piłkarza jak coś zrobi źle... A nie święte krowy w drużynie! Morda w kubeł jeden z drugim i zapier*alać! Nie ma tak, że zawsze podadzą idealnie... Zresztą nawet jak podadzą, to za mocno i piłkarzyk przyjąć nie umie. A potem z ryjem. A jakby wykorzystał energię na pogoń za piłką, to może ktoś z rywali błąd by popełnił... I wpadłoby coś do sieci... Ale lepiej podrzeć ryja, a potem powiedzieć: "A bo my nieskuteczni jesteśmy". A CO MNIE TO OBCHODZI?! To róbcie tak, żeby być skutecznymi! Co, nie da się? To dzieci niańczyć i do zwykłej roboty, skoro nie potraficie wykonywać wybranego zawodu.
WhiteStarDvisionTheBest
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 25.11.2009, 00:26
OK fajnie by było miec trenera z wyższej półki ale takiego nie bedziemy miec ..Twardo stąpając po ziemi i widząc jakie panują realia to lepszy wrobelw garści niz gołąb na dachu jak sie to mówi..Wole zeby trenował ich najlepszy trener w Polsce niż jakiś anonim z za granicy.
QBAS
Senior Member

Stary 25.11.2009, 00:59
Pisałem już wcześniej, że generalnie nie jestem za zwolnieniem Skorży. Głównie dlatego, że nie widzę na polskim terenie żadnego godnego następcy, który dawałby szansę na osiągnięcie (w długiej perspektywie) lepszych rezultatów. Pozostaje jeszcze tylko droższa opcja zagraniczna i złowienie "drugiego Petrescu", w co nie chce mi się za bardzo wierzyć
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 25.11.2009, 01:38
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Pozostaje jeszcze tylko droższa opcja zagraniczna i złowienie "drugiego Petrescu", w co nie chce mi się za bardzo wierzyć
Moim zdaniem - jeśli już to tylko opcja zagraniczna wchodzi w rachubę bo z pl to będzie tak jak eye63 pisze - chwila szału a potem szatnia zacznie rządzić.
A kogo brać? - tu musi być element ryzyka czyli bardzo dobry piłkarz który niedawno zaczął karierę i będzie chciał się u nas wypromować.Jak widać po Polonii da się coś takiego za nie kosmiczne pieniądze zrobić.

To musi być twardy gość właśnie w stylu Petrescu ale bez takich odpałów jak u Rumuna - Nasze gwiazdki przy nim to muszą być leszczyki barowe i co ważniejsze, musi mieć taki trener 1906% poparcia u Bossa.

Taki młody wilczek z nazwiskiem daje też coś co u nas będzie najważniejsze - będzie miał o wiele łatwiej by ściągnąć tu w miarę wartościowych zawodników za nie duże pieniądze.

Tym właśnie Dan zbudował potęgę Unirei - U nas był krótko - nie miał kompletnie zaufania a co za tym idzie, jako jedyny, przez ten czas nie dostał złamanego centa na transfery - W Unirei też się nie przelewało ale on tam rządził - wiedział że jak kogoś sprzeda, to za ta kase będzie mógł kupic kogo tylko zapragnie - do tego jak pisałem - konkretne nazwisko przyciąga.Zawodnik jak zna trenera, choćby z kariery piłkarskiej , łatwiej przyjdzie niż do zespołu no name z trenerem no name.

Jeśli nie zagraniczny to wd mnie nie ma sensu w ogóle niczego zmieniać - Odejdzie Maciek, przyjdzie, Rysiek czy Zbyszek - szatnia albo go utemperuje albo zwyczajnie zleje jak to było z Liczką.
94 - Allah Akbar!!
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 25.11.2009, 01:59
1q2 napisał(a):Wyświetl post
A kogo brać? - tu musi być element ryzyka czyli bardzo dobry piłkarz który niedawno zaczął karierę i będzie chciał się u nas wypromować.Jak widać po Polonii da się coś takiego za nie kosmiczne pieniądze zrobić.
Ty po Polonii coś już widzisz i możesz prognozować że to jest dobry przykład?

Ja widzę że mamy teraz czasalbo na przełamanie w jedną albo w drugą stronę. Nie zwolnienie Skorży może być bardzo znaczącym sygnałem dla "szatni" ale sygnał musi też pójść od samego Skorży. Ja gdybym zobaczył teraz radykalne pójście trenera z drużyną, chciałbym tego i osobiście byłbym skłonny poświęcić wyniki w krótkim terminie a nawet w tym dłuższym, aby obrócić chore sytuacje polskiej piłki nożnej...
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 25.11.2009, 03:07
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Ty po Polonii coś już widzisz i możesz prognozować że to jest dobry przykład?
Ja po Polonii nic nie widzę i wątpię żebym zobaczył bo wcześniej pewnie koleś wyleci - Odniosłem się tylko do realnej szansy zatrudnienia byłego bardzo dobrego zawodnika.
Uważam że jak ktoś grał dobrze, grał w profesjonalnych klubach, przeżył różnych profesjonalnych trenerów, zna temat od środka i to z najlepszych źródeł - jeśli tylko nie jest kretynem to niszczy całą naszą skorumpowaną i post-komunistyczną myśl szkoleniową.Skorży akurat z tym nie wiąże ,natomiast wszystkie zgredy+ zdecydowana większość byłych naszych zawodników, jest tym przesiąknięta tak że dla mnie opcja jest jedna - albo Skorża albo ktoś z zagranicy - wyłączając z tego grona tetryków na emeryturze w stylu Leo.

Gdzie pewnie i w kraju znajdzie się ktoś lepszy od Skorży(mit że Skorża jest najlepszy jest wd. mnie nieprawdziwy).Tyle że nie siedzę w temacie i pewnie trafić kogoś takiego będzie o wiele trudniej niż na kogoś z poza kraju.Zresztą nieznajomość naszego bagienka jest dodatkowym atutem.
94 - Allah Akbar!!
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 25.11.2009, 04:00
DrunkenBear napisał(a):Wyświetl post
Ekhm na jakiej podstawie mówicie, że Skorża ma taki sam styl jak Petrescu? Jakoś ja tego nie widzę. Bo nasi piłkarze ani nie są przygotowani fizycznie do sezonu, ani nie zapierdalają po boisku do ostatniej minuty. Petrescu po 2 latach zrobił z drużyny słabej w lidze rumuńskiej, drużynę która zdobyła mistrzostwo w tym roku i ma duże szanse na wyjście z grupy LM, bo właśnie pokonali u siebie Seville. A Skorża co takiego dokonał? Że niby zdobył 2 mistrzostwa w słabej lidze polskiej?
I tutaj też podejrzewam, że jako trener po prostu Petrescu ma lepsze predyspozycje, jest po prostu nieporównywalnie lepszym trenerem. Dlatego teraz możemy mieć taki żal do zarządu, do pewnych ludzi którzy w swoim czasie "kopali" pod Danem (głównie Kapka?). Na własne życzenie zrezygnowaliśmy z człowieka, którego filozofią była ciężka praca, dyscyplina, poza tym doskonalenie schematów gry na treningach. To był bardzo ambitny trener, który często trenował razem ze swoimi podopiecznymi przez co obserwował rozwój zespołu jednocześnie od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Choćby ten fakt czynił jego pracę niezwykłą. Kiedy zwalniali Petrescu to było mi smutno, bo nie dali mu kontynuować tego co zaczął, niejako "przerwali mu w pół drogi". Ja osobiście byłem trochę pod wrażeniem jego filozofii życiowej, pracy jako trener w ogóle. I teraz można tylko powiedzieć: wielkie WOW, ten facet kiedyś u nas był trenerem, a teraz tak sobie byłym rumuńskim beniaminkiem rozjeżdża europejskie potęgi. Po prostu szacun.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.11.2009, 04:13
Wg mnie teza o tym, że pod wodzą Skorży nie jesteśmy w stanie pokonać silniejszych niż ligowi przeciętniacy rywali (Lech, Legia, Levadia) to mit. Jeśli już mamy wyróżnić te trudniejsze dla nas drużyny to opórcz tych w nawiasie należałoby jeszcze dodać Bełchatów i Ruch, które pokonaliśmy w tym sezonie.

Przyczynę obecnego kryzysu, przedwczesnego odpadnięcia z pucharów i ogólnie słabego stylu gry widzę przede wszystkim w poziomie kadry I zespołu i niemożliwości rozgrywania meczów "domowych" na Reymonta.

Na papierze skład wygląda nieźle, jednak nie wystarczająco dobrze. Dodatkowo aż 4-5 niezmiernie ważnych piłkarzy podstawej "11" złapało długotrwałe kontuzje.

Każdy z piłkarzy I składu powinien mieć rywala, któryby mu cały czas groził wyeliminowaniem z pierwszej "11" tak, aby ten miał motywację do nieustannego podnoszenia swoich umiejętności i gry na 100% w każdym spotkaniu.

Niestety w Wiśle tacy piłkarze jak Pawełek, Piotr Brożek, Obaj środkowi obrońcy, Alvarez, Kirm, mimo wszystko Łobo i przede wszystkim Paweł Brożek takich zmienników przez większość sezonu nie mieli lub nadal nie mają
. Nie muszą więc bardziej się starać bo i tak nie wypadną z pierwszego składu gdyż dostępni zmiennicy są za słabi. O ile jeszcze w ramach rehabilitacji po Levadii wystarczyło ambicji i woli walki, tak ostatnio tego brakuje.

Powórt do zdrowia i formy Sobolewskiego, Głowackiego, Garguły, Boguskiego i Singlara powinien, przy braku kontuzji większej liczby innych czołowych piłkarzy, znacznie odmienić obraz sytuacji w jakiej znalazła się Wisła ale raczej tylko w przyszłej rundzie. Mimo wszystko to za mało i jeśli chcemy jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko przedwczesnego odpanięcia w przyszłoocznych pucharach musimy wzmocnić przede wszystkim pozycję środkowego napastnika, a w dalszej kolejności bramkarza i lewą stronę (idealny byłby dynamiczny, lewonożny piłkarz mogący grać zarówno w ataku, jak i pomocy).

Moim zdaniem Skorża, opórcz tego, że popełnił bład w przygotowaniach do sezonu (szczyt formy na mecze 3. i 4. rundy LM) stał się też w pewnym sensie ofiarą niezwykłej passy zwycięstw w lidze od początku sezonu. Ta passa w obliczu słabości składu i gry w Sosnowcu była po prostu na wyrost względem naszych faktycznych możliwości. Stąd obecnie wielka krytyka pod jego adresem ze strony kibiców i powoli ze strony mediów oraz groźba zwolnienia, które byłoby moim zdaniem sporym błędem właściciela.

Na dłuższą metę jestem zwolennikiem trenera z zagranicy. Jednak solidny zagraniczny trener to jeszcze nie jest gwarancja sukcesu. Taki fachowiec może dać jeszcze większe możliwości niż teraz ale też większe ryzyko bo nawet najlepszy menedżer może po prostu "nie zadziałać" w danym miejscu, co może pociągnąć za sobą jeszcze większe straty finansowe dla Wisły. Przy obecnej sytuacji finansowej klubu takie ryzyko musi być jak najbardziej minimalizowane. Potrzeba nam stabilności.

Wg mnie Skorżę powinien zastąpić dobry zagraniczny trener, ale dopiero w momencie jeśli Maciej się wypali i nie będzie mógł przy odpowienich piłkarzach nic więcej dać temu klubowi. Nie wydaje mi się, żeby Skorża był już teraz w Wiśle wypalnony, a obecną słabość widzę głównie tak jak już wpsomniałem w pozomie kadry i grze w Sosnowcu...
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 25.11.2009, 07:01
całkiem logiczne rozumowanie...

ale jest jedna rzecz, która zdecydowanie jest winą Skorży. Nic nie nauczył przez 2,5 roku tej drużyny... póki były przebłyski jednostek ("gwiazdek" naszej ligi) to się udawało tą kopaniną jakoś wbić bramki. A teraz wszystkie inne drużyny są w stanie przynajmniej starać się rozegrać piłkę po ziemi na małej powierzchni tylko nie my...
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
zbymak
Senior Member

Stary 25.11.2009, 07:26. Ultimatum
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...orzy,id,t.html
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 25.11.2009, 08:11
Heh...zauwazylem, ze glownym problemem zwolennikow zastapienia kims Skorzy jest strach, ze Skroza natychmiast zostanie zaangazowany przez Lecha lub Legie i wtedy dopiero bedziemy mieli przejebane Zdecydujmy sie w koncu...slaby on, czy nie?

Fajnie to ujal jeden z przedmowcow: jestesmy ofiarami ZA DOBRYCH wynikow z poczatku sezonu. Zespol grajacy wszystkie mecze na wyjezdzie, z waska kadra bez zmiennikow, zdziesiatkowany kontuzjami wygrywal mecz za meczem, podczas gdy pozostale zespoly graly normalnie. No i wdupie sie nam (kibcim) poprzewracalo, kiedy doszly nastepne kontuzje i wyniki znormalnialy (czyli wpadki).

Przed sezonem, wobec odejscia Zienczuka, Baszcza, kontuzji, calego sezonu granego na wyjezdzie w sosnowieckim kurniku na lamach tego forum przewazaly opinie, ze ten rok to maks puchary. Teraz widac, ze nie docenialismy..........no wlasnie...kogo?

Skoro wiec realnie patrzac dorobek punktowy i miejsce Wisly w tabeli sa jak narazie POWYZEJ naszych, kibicowskich przedsezonowych prognoz to czyja to zasluga? Zyciowej formy Pawla Brozka?

I nie przekonacie mnie, ze to liga slaba - Lech i Legia graja w tej samej lidzie i ogladaja nasze plecy. Legia dodatkowo u siebie. Oddajmy cesarzowi co cesarkie: to chyba jednak zasluga Skorzy

Daleki jestem od ferowania hasel "1906% poparcia" i podobnych, i tez mnie boli porazka z Cracovia, tym bardziej, ze musialem to ogladac na zywo, ale bez przesady - nie wylewajmy na Skorze kubla pomyj. Ma jeszcze pol roku, potem eliminacje LM a potem przyjdzie czas rozliczen. I albo nastepne 3 lata, czego jemu i nam zycze, albo zmiana.....

P.S. sorry za brak polskich znakow - post napisany z komorki::(
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 25.11.2009, 08:27
Bla,bla,bla...Levadii nic nie tłumaczy.Nic!To jest taka katastrofa dla wizerunku Wisły,że Wasze rozpaczliwe próby udowodnienia,że czarne jest białe na nic się nie zdadzą.
Boleck
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 25.11.2009, 08:37
Narzekacie, że zwalniając Petrescu, włodarze nie pozwolili mu kontynuować tego co zaczął. Powiedzcie mi kiedy Skorża miał władzę by realizować swój pomysł na Wisłę, przecież nawet Smuda mówił w jakimś wywiadzie, że praca w Wiśle to wieczne przepychanki(wychwalał pracę w Lechu). Skorża chciał Franka, nie dostał, chciał zatrzymać Kosę, Cupiał go wywalił, chciał wzmocnień na 7 pozycjach, nie dostał, chciał bramkarza, Cupiał nie chciał zapłacić za Silnappę, chciał wysokiego napastnika, też nie dostał. To nie Skorża jest problemem Wisły tylko Cupiał i sposób zarządzania Wisłą. Ja uważam, że Maciek powinien odejść tam (pewnie do Lecha), gdzie będzie mógł realizować swoją wizję i gdzie właściciel nie będzie sabotował jego pracy. Ja na Maćka miejscu odszedł bym po pierwszym sezonie, kiedy go oszukano i okazało się, że nie ma kasy na wzmocnienia. Nie wierzę w drugiego Petrescu, uważam, że przez Cupiała Wisła się stacza i powoli odchodzi do lamusa, wyprzedawanie najlepszych piłkarzy i sprowadzanie szrotu musiało się w końcu odbić na zespole.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 25.11.2009, 08:59
Colin napisał(a):Wyświetl post
Ja osobiście byłem trochę pod wrażeniem jego filozofii życiowej, pracy jako trener w ogóle. I teraz można tylko powiedzieć: wielkie WOW, ten facet kiedyś u nas był trenerem, a teraz tak sobie byłym rumuńskim beniaminkiem rozjeżdża europejskie potęgi. Po prostu szacun.
A co to da. Choćbyś podał tysiące przykładów,namacalnych nie z przeszłości to i tak większość będzie twierdziła,że Skorża jest najlepszy. Wg mnie większość szuka różnych wymówek i tak jakby bała się sama przed sobą przyznać,że Skorża to słaby trener. Już nawet buków obwiniają co niektórzy o niecne działania. Szukajcie nadal a do jeszcze weselszych wniosków co niektórzy dojdą.

Wojciechowski z sumie zaczął nowy trend. Dał jasno do zrozumienia,że polska myśl szkoleniowa go nie interesuje. Woli niedoświadczonego trenersko Bakero, który był bez pracy ponad półtora roku niż kolejnego polskiego maga, który poza wygórowanymi żądaniami finansowymi nic w zamian, tak naprawdę, nie oferuje.
Zresztą Wojciechowski wcześniej chciał Loranta. Tak więc jest już jeden,który wie,że polski trener to nic. Uważa,że Cupiał też już dojrzał do tej decyzji,że jak szukać trenera to z tych zagranicznych. Oczywiście o ile fundusze na ot pozwolą. Jestem w 100 procentach przekonany,że jakby nas było stać,to Skorża po Levadi by już poleciał. I chyba Cupiał nie jest specjalnie zaskoczony obecnymi wynikami.

I spokojnie, Legia będzie miała stadion to zatrudni powżnego chłopa też zagranicy a nie będzie podpisywała faceta co skompromitował już jeden klub w rozgrywkach międzynarodowych. Wy ich wszystkich za idiotów macie,że uważacie,że nic nie robiątylko na Skorże polują. A czemu nie na Fornalaka, Szatałowa?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów