The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.04.2012, 11:36
W Wiśle była kiedyś taka prosta zasada (jak ktoś chciał odejści do dobrego klubu ........To trzeba było zasłużyć ,czyli w nagrodę transfer )czasy się niestety zmieniły i teraz delikwenta się wypycha na siłę ,żeby przytulic trochę grosza.Tego co dzieje się w klubie obecnie logicznie wytłumaczyć się nie da .Wisła spłaca zobowiązania względem TF i z tych ze pieniędzy Telefonika udziela POŻYCZKI ŻEBY RATOWAĆ FINANSE KLUBU ...... Zaiste dziwne to och dziwne.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 05.04.2012, 11:39
Niestety ale te pieniądze muszą być oprocentowane w nie mniejszym stopniu niż komercyjny kredyt .TEGO WYMAGA PRAWO
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 05.04.2012, 11:52
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
W Wiśle była kiedyś taka prosta zasada (jak ktoś chciał odejści do dobrego klubu ........To trzeba było zasłużyć ,czyli w nagrodę transfer )czasy się niestety zmieniły i teraz delikwenta się wypycha na siłę ,żeby przytulic trochę grosza.Tego co dzieje się w klubie obecnie logicznie wytłumaczyć się nie da .Wisła spłaca zobowiązania względem TF i z tych ze pieniędzy Telefonika udziela POŻYCZKI ŻEBY RATOWAĆ FINANSE KLUBU ...... Zaiste dziwne to och dziwne.
Po pierwsze nie można dawać kasy za darmo albo podatek od darowizn albo oprocentowanie.

A TF obracając tą kasą schodzi z dochodu i tak w kółko Macieju.
A TF na bank jest na na minusie nas finansując w kółko.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 05.04.2012, 11:56
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze nie można dawać kasy za darmo albo podatek od darowizn albo oprocentowanie.

Tylko ciekawy jestem w jaki sposób nas finansują
Czy jest to kasa w ramach "reklamy" za koszulki, czy coś więcej

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 05.04.2012, 12:05
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Mogą być, jeśli wciągają sie w atmosferę R22. Kiedy z każdym meczem poznają zasady panujące na stadionie. Kiedy poznają śpiewy, zwyczaje i zachowania.

Ale zbyt duża liczba Januszy na ważnych sektorach to tez zła sytuacja. A mecze pucharów europejskich jakimś dziwnym trafem ich przyciągają jak magnez.
I pózniej jeden z drugim siedzi na hymnie, BO PRZECIEŻ TO NIE HYMN LM, a on ma ligę mistrzów przyszedł, a nie na Wisle!

A jak zwrocisz takiemu uwagę, to wielce obrażony i jeszcze nie wytrzymasz, zrobisz coś Januszowi i zakaz stadionowych dostaniesz!
Wiem, tyle ze na to trzeba czasu cierpliwości i dobrego przykładu. Janusz siądzie na hymnie ponieważ nie wie co ma robić, jak ma śpiewać. Siądzie dwa razy za trzecim razem wstanie, na początek zaśpiewa jedna piosenkę potem druga bo melodia fajna. Pełny stadion i dobry PR to jedyny sposób na to aby mieć stabilny finansowo klub.

@Kominek - gra w LM nie gwarantuje bycia średniakiem europejskim... najpierw trzeba być solidną gwiazdą rodzimej ligi a potem pchać się do LM i starać się być 'średniakiem' w Europie. Będziemy solidni i będziemy w czubie Ekstraklasy to LM przyjdzie do nas sama. A teraz? Graliśmy w LE i ani razu nie zapełniliśmy stadionu - gdzie z taką frekwencją, akademia i dziurą budżetową do LM. Był cień nadziei ze wraz Basałajem i Holendrami zaczniemy budować sensowny klub ale wyszło jak wyszło - zabrakło kasy i wyników w lidze. Jak to się stało ze tak popłynęliśmy nie mam pojęcia - dla mnie to amatorka, nie do pomyślenia.

Bednarz wspominał o tym iż akademia jest nam zbędna z racji na to iż na (bodajże) 300 chłopców będziemy mieć 3 wychowanków i i to się nie opłaca. Zapomina że ci chłopcy dorosną, pewnie będą grać w piłkę i chodzić na mecze, będą lepiej grac od rówieśników dlatego ze grali w Wiśle. Akademia to świetny PR, który przełoży się na frekwencję.

Bednarz ma za zadanie nas zrestrukturyzować - nastawieni jesteśmy na jak 'najszybsze' (2-3 sezony sic!) wyjście z zapaści finansowej i to jest jego jedyna rola. Basałaj miał mieć wyniki, akademie i LM, a Bednarz ma mieć jedynie porządek i bilans na zero. Ambicjonalnie jesteśmy na dnie, pytanie na jak długo.
Odpowiedz cytując
it
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 05.04.2012, 12:06

TF wcale nie jest na minusie.
Grupa kapitałowa TF przynosi zysk i to niemały (do sprawdzenia w rankingu 500 Polityki - zwykle była w czołowej 50-ce firm z najwyższym ZYSKIEM).
Z pierwszymi dwoma zdaniami - pełna zgoda.
Pablo84 napisał(a):
Pablo- dokładnie - kasa za usługi reklamowe. Inaczej nie mogą (albo się nie opłaca z przyczyn podatkowych).
Ostatnio edytowane przez it : 05.04.2012 o godz. 12:08.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 05.04.2012, 12:13
maxx304 napisał(a):Wyświetl post
domin_czyzyny, jeżeli Ty chcesz komuś coś zrobić bo siedzi na hymnie Wisły i nie reaguje na Twoje zwracanie uwagi, to chyba coś tu jest nie tak, nie sądzisz?
Są ludzie którzy na hymnie gdy gra repra siedzą, i co, ich też napierdalać?
Wiem, powiesz że Ciebie reprezentacja nie obchodzi, tylko Wisła. Może. Tylko nie każdy jest/był/chce być fanatykiem i żyć Wisłą, chcieć żeby była jego filozofią życia.
Zabronisz takim wstępu na stadion?
Jeśli tak, to jest to już jakaś dyskryminacja. Tym sposobem również ludzi na stadion nie przyciągniesz.
Ależ wręcz przeciwnie, to świadczy tylko źle o tobie. Pokazujesz jakim to jestes ignorantem, że nie potrafisz uszanować tego że dla innych to coś więcej...

Czy tego nie czujesz że jesteś w nieodpowiednim miejscu? Nikt cię nie nauczył że u gospodarza trzeba się dostosować do zasad panujących w jego domu?
Jesli nie chcesz lub nie umiesz to oczywiste że stajesz sie nie mile widzianym gościem.

Zaslaniasz sie dyskryminacja jak czarni rasizmem. A problem nie leży gdzieś koło ciebie, tym problemem jesteś ty. Poprostu nie potrafisz się dostosować do panujących zasad, ktore dotyczą wszystkich a nie są ustalane by cię krzywdzić.

Przychodzi murzyn do urzędu i chce załatwić sprawę bez stania w kolejce. Na zwrócenie uwagi by zajął ostatnie miejsce , że tam jest koniec kolejki, eksplodował oburzony...
- Że jestem czarny dlatego mam być ostatni! ? To Rasizm! Jestem oburzony, że w takich cywilizowanych czasach nas czarnych uważa sie za gorszych od innych, że zawsze musimy być za białymi.

Baba go obsłużyła i przeprosiła.

Autentyczna sytuacja... Doskonale ukazuje brak zrozumienia prostych zasad i zaslaniania swojej ignorancji.

Nara.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 05.04.2012, 12:15
Pablo84 napisał(a):
Jestem jednym z tych źle poinformowanych ale zakładam że forma musi być prosta łatwa i przyjemna do wrzucenia w koszty. Więc sponsorowanie loga TF lub coś ze słowem usługi w nazwie. Pewnie przy lepszej kasie z transferów część kwoty idzie do TF jako spłata długu TF tym obraca i zarabia a jak idzie CIT to rachu ciachu do Wisły leci.

Cytat:
TF wcale nie jest na minusie.
Grupa kapitałowa TF przynosi zysk i to niemały (do sprawdzenia w rankingu 500 Polityki - zwykle była w czołowej 50-ce firm z najwyższym ZYSKIEM).
Z pierwszymi dwoma zdaniami - pełna zgoda.
@it chodziło mi tylko i wyłącznie o bilans przepływu kasy TF <--> Wisła.
Ostatnio edytowane przez Ajax : 05.04.2012 o godz. 12:17.
Odpowiedz cytując
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 05.04.2012, 13:42
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Ależ wręcz przeciwnie, to świadczy tylko źle o tobie. Pokazujesz jakim to jestes ignorantem, że nie potrafisz uszanować tego że dla innych to coś więcej...

Czy tego nie czujesz że jesteś w nieodpowiednim miejscu? Nikt cię nie nauczył że u gospodarza trzeba się dostosować do zasad panujących w jego domu?
Jesli nie chcesz lub nie umiesz to oczywiste że stajesz sie nie mile widzianym gościem.

Zaslaniasz sie dyskryminacja jak czarni rasizmem. A problem nie leży gdzieś koło ciebie, tym problemem jesteś ty. Poprostu nie potrafisz się dostosować do panujących zasad, ktore dotyczą wszystkich a nie są ustalane by cię krzywdzić.

Przychodzi murzyn do urzędu i chce załatwić sprawę bez stania w kolejce. Na zwrócenie uwagi by zajął ostatnie miejsce , że tam jest koniec kolejki, eksplodował oburzony...
- Że jestem czarny dlatego mam być ostatni! ? To Rasizm! Jestem oburzony, że w takich cywilizowanych czasach nas czarnych uważa sie za gorszych od innych, że zawsze musimy być za białymi.

Baba go obsłużyła i przeprosiła.
http://kibole.wroclaw.pl/relacja3.html
Autentyczna sytuacja... Doskonale ukazuje brak zrozumienia prostych zasad i zaslaniania swojej ignorancji.

Nara.
Dariook,

Po pierwsze - bez wyzwisk i wywyższania się. Zluzuj, bo ja polemizuję, a Ty podskakujesz.
Po drugie - nie pisałem o sobie. Ja wiem, czym jest hymn Wisły i sama Wisła. Chciałem to ująć już w poprzednim poście, ale uznałem za zbędne o tym wspominać. Widzę że jednak muszę.
Po trzecie - opierając się na Twoim stwierdzeniu, i tym co napisał domin_czyzyny, bycie gospodarzem sprowadza się do o.......enia delikwenta lub strzelenia mu z liścia za to, że butów nie wytarł wchodząc do domu. I tylko z tym polemizuję, bo jest to nieco brutalny sposób przypominania komuś, że coś robi nie tak. Może się mylę, aczkolwiek ciekaw jestem, co byś powiedział gdyby koło Ciebie ktoś siedział na hymnie. "Wstań kolego, to jest hymn Wisły, historia, wielkość, tradycja", czy "Ej ....a, podnieś dupę, to jest hymn Wisły!"
Osobna kwestia to to, gdzie też taki Janusz siedzi. Jeżeli wie, że w młynie jest jazda z dopingiem, i że tam się wstaje bez wyjątku do hymnu, to jak nie rozumie tych zasad, o których mówisz, to nie powinien się tam pchać. A gdzie indziej? Jak nie rozumie, to może ktoś mu powinien pokazać, wytłumaczyć? Żeby wiedział co to Wisła i Wiślacy? Nie mówię że młyn ma mu tłumaczyć, może kto inny?
A poza tym, ja nie mówię że ktoś kogoś krzywdzi zasadami. Krzywdzący może być co najwyżej sposób egzekwowania tych zasad.
A Twój przykład jest strasznie przejaskrawiony. Nie wiem, co chciałeś nim udowodnić, ale akurat ta sytuacja nie jest normalna.
Ostatnio edytowane przez maxx304 : 05.03.2015 o godz. 14:48.
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 05.04.2012, 13:58
Posłuchajcie przez chwilę samych siebie i zastanówcie się odrobinę jak to brzmi:

Ponad rok gry poza Reymonta, wcześniejsze złe i bezmyślne transfery Kapki, Bednarza (np: Łobo miał pensję porównywalną do Lameya), machinacje z Madziarą, sezony zakończone 8 miejscem w lidze, okraszone Valerengami, Dinamami Tbilisi, Karabachami itd. nie rozłożyły finansów klubu, a pensje Genkowa i Ilieva okraszone zdobyciem MP i ogromnymi przychodami z LE tak?

Mamy w to wierzyć, udawać, że o to w tym wszystkim chodzi?

No way. Niech znajdą sobie innych naiwniaków. Cupiałowi i Bednarzowi chodzi o coś innego - np: o uzasadnienie kolejnej bezmyślnej zmiany strategii, znalezienie kozłów ofiarnych, kupienie sobie trochę spokoju ze strony kibiców, by nie protestowali przeciwko nowym błędom, tylko jeszcze je poparli. Być może Cupiał tym razem naprawdę postanowił się wycofać, zabierając z klubu to, co jeszcze da się sprzedać. I temu służy ta gra.

Przecieki kontrolowane, medialna burza, kuriozalne oświadczenia, idiotyczne uzasadnienia, abstrakcyjne założenia (np: kibice chcą bardziej młodych Polaków niż dobrych zawodników) - to nie jest droga do poprawienia sytuacji.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 05.04.2012, 14:16
maxx304 napisał(a):Wyświetl post
Dariook,

Po pierwsze - bez wyzwisk i wywyższania się. Zluzuj, bo ja polemizuję, a Ty podskakujesz.
Po drugie - nie pisałem o sobie. Ja wiem, czym jest hymn Wisły i sama Wisła. Chciałem to ująć już w poprzednim poście, ale uznałem za zbędne o tym wspominać. Widzę że jednak muszę.
Po trzecie - opierając się na Twoim stwierdzeniu, i tym co napisał domin_czyzyny, bycie gospodarzem sprowadza się do o.......enia delikwenta lub strzelenia mu z liścia za to, że butów nie wytarł wchodząc do domu. I tylko z tym polemizuję, bo jest to nieco brutalny sposób przypominania komuś, że coś robi nie tak. Może się mylę, aczkolwiek ciekaw jestem, co byś powiedział gdyby koło Ciebie ktoś siedział na hymnie. "Wstań kolego, to jest hymn Wisły, historia, wielkość, tradycja", czy "Ej ....a, podnieś dupę, to jest hymn Wisły!"
Osobna kwestia to to, gdzie też taki Janusz siedzi. Jeżeli wie, że w młynie jest jazda z dopingiem, i że tam się wstaje bez wyjątku do hymnu, to jak nie rozumie tych zasad, o których mówisz, to nie powinien się tam pchać. A gdzie indziej? Jak nie rozumie, to może ktoś mu powinien pokazać, wytłumaczyć? Żeby wiedział co to Wisła i Wiślacy? Nie mówię że młyn ma mu tłumaczyć, może kto inny?
A poza tym, ja nie mówię że ktoś kogoś krzywdzi zasadami. Krzywdzący może być co najwyżej sposób egzekwowania tych zasad.
A Twój przykład jest strasznie przejaskrawiony. Nie wiem, co chciałeś nim udowodnić, ale akurat ta sytuacja nie jest normalna.
Chciałem coś podobnego wysmarować ale kolega napisał za mnie

Drogi Darioku już zadano Ci to pytanie ale ja się również zapytam:

1.)Od kiedy chodzisz na Wisłę
2.)Jak dokładnie zwróciłeś się do siedzącego na hymnie.

Idea jedynych prawdziwych kibiców jest śmieszna fanatycy na swoich sektorach + piniki każdy jest ważny na stadionie. Mnie na pierwsze mecze zabierała mama która zdecydowanie jest piknikiem ją też byś wywalił z meczu?
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 05.04.2012, 14:31
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Posłuchajcie przez chwilę samych siebie i zastanówcie się odrobinę jak to brzmi:

Ponad rok gry poza Reymonta, wcześniejsze złe i bezmyślne transfery Kapki, Bednarza (np: Łobo miał pensję porównywalną do Lameya), machinacje z Madziarą, sezony zakończone 8 miejscem w lidze, okraszone Valerengami, Dinamami Tbilisi, Karabachami itd. nie rozłożyły finansów klubu, a pensje Genkowa i Ilieva okraszone zdobyciem MP i ogromnymi przychodami z LE tak?

Mamy w to wierzyć, udawać, że o to w tym wszystkim chodzi?

No way. Niech znajdą sobie innych naiwniaków. Cupiałowi i Bednarzowi chodzi o coś innego - np: o uzasadnienie kolejnej bezmyślnej zmiany strategii, znalezienie kozłów ofiarnych, kupienie sobie trochę spokoju ze strony kibiców, by nie protestowali przeciwko nowym błędom, tylko jeszcze je poparli. Być może Cupiał tym razem naprawdę postanowił się wycofać, zabierając z klubu to, co jeszcze da się sprzedać. I temu służy ta gra.

Przecieki kontrolowane, medialna burza, kuriozalne oświadczenia, idiotyczne uzasadnienia, abstrakcyjne założenia (np: kibice chcą bardziej młodych Polaków niż dobrych zawodników) - to nie jest droga do poprawienia sytuacji.
Ja coś więcej skrobne o tym całym burdelu jak będzie mi się chciało ale kwestia tych niby 8 mln wygląda tak - według mnie.
Mówią o roku 2011 i to by mogło być prawdą, tyle że zmanipulowaną oczywiście.
Przecież skok na kasę miał miejsce w połowie i w końcu 2010 roku - zgarnięto 8 mln euro. -pewnie od razu poszedł przelew do TF
W 2011 faktycznie kupiono np Meliksona, Genkova, Jovanovica - reszta też za frytki nie przyszła grać a najpewniej te 4 mln euro za el LM i LE to księgowane są/będą w 2012 roku.
Wot cała tajemnica ale robi się z tego kłamstwo że to Basałaj ze Staszkiem 'załatwili' klub

Ale to pół biedy - najciekawsze wynurzenia to dotyczą przyszłości - schodzimy z budżetem 20 procent i to niby ma dać wyjście na prostą.Tyle że 20% to ok 10 mln złotych a o ile spadną wpływy z tytułu fatalnego miejsca w lidze, w tym i przyszłym sezonie, braku pucharów i pustek na stadionie - jestem przekonany że będą o wiele większe niż te niby oszczędności.
Gdzie oczywiście taka kasa, większości z tych grajków co mamy to się nie należy, tyle że sama zamiana ich na miernych kopaczy z Pl niczego dobrego jeśli chodzi o finanse nie przyniesie.
Dodajmy do tego fakt że klub przez lata , regularnie sprzedawał najlepszych zawodników za konkretną kasę - teraz po sprzedaży Meliksona zostaniemy bez żadnego zawodnika którego można by w przyszłości opchnąć za rozsądne pieniądze
tak więc generalnie jesteśmy w dupie finansowo/organizacyjnie i to pewnie będzie się pogłębiało.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Wertian
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 05.04.2012, 14:41
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
a strzały to w której minucie słychać?
"Not to touch the earth not to see the sun"
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 05.04.2012, 14:41
pamiętacie taką drużyne, jak Petrzalka?
to tak apropo naszej sytuacji teraz.. tylko oni nie mieli takiego Cupiała i Tele-Foniki.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 05.04.2012, 14:46
Gucio25 napisał(a):Wyświetl post
pamiętacie taką drużyne, jak Petrzalka?
to tak apropo naszej sytuacji teraz.. tylko oni nie mieli takiego Cupiała i Tele-Foniki.
W ogóle patrząc po piłkarskiej mapie Europy trudno znaleźć inny klub wykupiony przez lokalnego krezusa który miał by tyle sukcesów na swoim podwózku na koncie.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 05.04.2012, 15:03
Dariook
Cytat:
Haha, dariook rozbawiasz mnie coraz bardziej... Ani ty, ani twoi ziomkowie nie sa gospodarzami tego obiektu. Wbij sobie to w koncu do twej glowki. Jak sobie wybudujecie sami stadion, za wlasne pieniadze to sobie robcie na nim co chcecie. Poki co, ten stadion jest tak samo "twoj" jak piknika ktory chodzi od swieta na mecze.
Szczerze, nie raz siedzialem obok ludzi ktorzy nie wstawali na hymnie, ani nie spiewali. I wisialo mi to. Dlaczego? Bo to sa inwidualne sprawy. To sie albo czuje, albo nie. Zmuszanie kogos by cos "czul" na pokaz to mentalne sredniowiecze.

P.S
Cytat:
a koniec ci tylko dodam że jak czytam takie brednie jak twoja , widze gorszą strone działań BC. To nie do pomyślenia żeby być tak bardzo pozbawionym świadomości gdzie sie znajdujesz, żeby być tak pozbawionym Wiary, Honoru, przywiązania do barw klubowych.
Zejdz z ambony, zaprzestaj "metafizykowania", i powiedz mi... czym jest ta slynna wiara i honor. Na czym polega, jak wplywa na twoje zycie?
Odpowiedz cytując
sounds_good
Member

Od: 06.2009

Stary 05.04.2012, 15:34
Jakbym mógł to bym dał LIKE Bobek90

Ajax: Szachtar Donieck, AC Milan, Deportivo La Coruna
Ostatnio edytowane przez sounds_good : 05.04.2012 o godz. 15:39.
Na zawsze Wisła!
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 05.04.2012, 15:42
sounds_good napisał(a):Wyświetl post
Jakbym mógł to bym dał LIKE Bobek90

Ajax: Szachtar Donieck, AC Milan, Deportivo La Coruna
Szachtar Donieck i Milan ok ale Deoportivo?

wikipedia napisał(a):
Mistrzostwo Hiszpanii: 1
2000
Puchar Hiszpanii: 2
1995, 2002
Superpuchar Hiszpanii: 3
1995, 2000, 2002
Trochę mało tych sukcesów.
Odpowiedz cytując
sounds_good
Member

Od: 06.2009

Stary 05.04.2012, 16:03
@Ajax: na pewno grali regularniej w LM niż my w tym wieku, a same ich wyniki i osiągnięcia na tle Barcy i Realu przy finansowaniu o jakim pisałeś są warte uwagi. Dodatkowo dodałem ten klub bo to doskonały przykład na właściciela-zajawkowicza, który myślał, że pieniędzmi można wszystko zdziałać i zbudować potęgę na lata nie patrząc na wydatki, wysokości kontraktów i premie. Efektem takiej polityki był... spadek do Segunda Division. Wszystko to jest pokłosiem słabego wyniku w sezonie 2004/05, gdzie po kilku latach regularnej gry w LM byli tak pewni siebie, że popełnili błąd podobny do tegorocznych wyczynów zarządu Wisły. Mianowicie, założyli awans do LM i zajęcie w lidze wysokiego miejsca od razu ujmując to w swoich zyskach za sezon, co przełożyło się na brak płynności finansowej. Piłka jest niestety, a może to i dobrze nieprzewidywalna i zbytnia pewność siebie jest srogo karana.
Na zawsze Wisła!
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 05.04.2012, 16:19
sounds_good napisał(a):Wyświetl post
@Ajax: na pewno grali regularniej w LM niż my w tym wieku, a same ich wyniki i osiągnięcia na tle Barcy i Realu przy finansowaniu o jakim pisałeś są warte uwagi. Dodatkowo dodałem ten klub bo to doskonały przykład na właściciela-zajawkowicza, który myślał, że pieniędzmi można wszystko zdziałać i zbudować potęgę na lata nie patrząc na wydatki, wysokości kontraktów i premie. Efektem takiej polityki był... spadek do Segunda Division. Wszystko to jest pokłosiem słabego wyniku w sezonie 2004/05, gdzie po kilku latach regularnej gry w LM byli tak pewni siebie, że popełnili błąd podobny do tegorocznych wyczynów zarządu Wisły. Mianowicie, założyli awans do LM i zajęcie w lidze wysokiego miejsca od razu ujmując to w swoich zyskach za sezon, co przełożyło się na brak płynności finansowej. Piłka jest niestety, a może to i dobrze nieprzewidywalna i zbytnia pewność siebie jest srogo karana.
No w sumie racją na tle Barcy i Realu można ich zaliczyć do tego grona

Do narzekaczy na Bogusława Cupiała co byście mówili gdyby postąpił w takiej sytuacji jak Solorz i postawił wała na finansowanie klubu.
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 05.04.2012, 17:13
W ogóle patrząc po piłkarskiej mapie Europy trudno znaleźć inny klub wykupiony przez lokalnego krezusa który miał by tyle sukcesów na swoim podwózku na koncie.
Kolego, operuj prostszym językiem bo po lekturze postów w tym temacie odnoszę wrażenie, że mniej więcej 1/3 osób może mieć problem ze słowem krezus.

Tak na marginesie - do niedawna ten temat nie cieszył się dużą popularnością, można tu było poczytać wiele fajnych przemyśleń na temat funkcjonowania Klubu. Obecnie - niestety - stał się bardziej sondą: czy BC wyciąga kasę z Wisły czy ją wkłada. Jeszcze bardziej kuriozalne są stwierdzenia, że obecność pikników na meczu szkodzi Wiśle itp. Niektórym podpowiadam, że najbliższy szpital jest na Babińskiego 29. Sorry za off top.

Do rzeczy:
Staram się poskładać fakty w jedną całość i wygląda to wg mnie następująco:
Po pierwsze wierzę w słowa Bednarza na temat sytuacji finansowej w klubie. Jeśli ktoś przed kamerami składa takie oświadczenie to wie co mówi i dyskutować z faktami nie ma sensu. Zastanawiają mnie jednak następujące rzeczy:
- BC akceptuje (od zawsze) każdą ważniejszą decyzję władz klubu, w tym decyzje transferowe. Musiał więc chyba zdawać sobie sprawę z konsekwencji tych decyzji.
- To BC zaaprobował Holendrów i ich wizję budowania zespołu. Nie wierzę, że Vacx dostał worek kasy z hasłem: baw się dobrze, kupuj śmiało. Na pewno musiały być nakreślone granice finansowe.
- Budżet budował Basałaj, wiele rzeczy w budżecie było absurdalnych (np. założenie, że średnia na meczu ma wynieść ponad 20.000 osób), ale przecież ktoś ten budżet oprócz Basałaja widział i akceptował
- Prawą ręką BC we władzach jest Rada Nadzorcza. Ona też nie wiedziała co się święci?
Z oświadczenia Bednarza można odnieść wrażenie, że ktoś NAGLE zauważył, że papierków w kasie nie ma, zadzwonili więc po niego i on ma to posprzątać. To chyba jakiś żart. No chyba, że faktycznie przed Bednarzem nikt na finansach w Wiśle się nie znał.
Co do rozwoju sytuacji:
Będzie zaciskanie pasa na 100%. Probierz pewnie zostanie - wydaje mi się, że klub dokładnie wiedział gdy go zatrudniał jaka jest sytuacja finansowa. Myślę, że nikt tego przed Probierzem nie taił. Wszyscy też zdawali sobie sprawę, że większość graczy postawi laskę na graniu więc nikt się Probierza o wyniki czepiał nie będzie. Probierz ma wspólnie z Bednarzem zbudować drużynę na miarę Ruchu, Korony czy Śląska (tego z jesieni). Na polską ligę nie trzeba drogich piłkarzy z zagranicy, wystarczą solidni polscy średniacy z kilkoma gwiazdkami (Piech) + dobry trener (Fornalik) i sukces jest równie prawdopodobny co przy większych inwestycjach, a z pewnością tańszy.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 05.04.2012, 17:26
Tak bardziej optymistycznie:
Cytat:
Grzegorz Mielcarski w rozmowie z Januszem Schwertnerem w "Przeglądzie Sportowym" przyznaje, że kibice Wisły nie muszą patrzeć na losy klubu w czarnych barwach. - Cupiał chce mocnej Wisły i nie odpuści - przyznał były dyrektor sportowy Wisły.

Według Grzegorza Mielcarskiego kibice Wisły Kraków nie muszą martwić się o przyszłość klubu. Jacek Bednarz zapowiedział co prawda gruntowne zmiany i nie obiecywał el dorado, ale mistrzowie Polski niedługo będą chcieli odzyskać swą pozycję.

- Wiele zależy od pieniędzy, nastrojów, a przede wszystkim od planów Bogusława Cupiała - przyznał Mielcarski. Były dyrektor Wisły Kraków jest zdania, że to nie ostatnia pomoc ze strony właściciela Telefoniki.

- W jego przypadku po każdej burzy wychodzi słońce. Cupiał chce mocnej Wisły i nie odpuści, dopóki nie dopnie swego.
Ja się z tym pod tym podpisuję i doskonale zdaje sobie sprawę że tak będzie.Póki jest Cupiał Wisła napewno nie będzie klubem średnim, dobrym - ma być bardo dobrym, czyli mistrzem.Jak nie w przyszłym to za 2 lata Wisła mistrzem napewno będzie.Mnie osobiscie tylko w....ia ta huśtawka nastrojów serwowana przez właściciela.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 05.04.2012, 18:00
Cytat:
- W jego przypadku po każdej burzy wychodzi słońce. Cupiał chce mocnej Wisły i nie odpuści, dopóki nie dopnie swego.
Czy burza, czy słońce, infrastruktury dającej szansę na osiągnięcie celu NIE MA. A to w naszym przypadku jedyna droga, by Wisła była mocna nie tylko na naszą ligę.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 05.04.2012, 19:21
Tu trzeba fundament pod klub czyli:
-Akademia
-Boiska
-Specjaliści od szkolenia

po paru latach będą efekty,a reszta róbta co chceta, ważne żeby młodzi byli, bo siła i nadzieja w młodzieży.
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.04.2012, 19:45
Scenariusz przebudowy, w ogóle działalności klubu, powinien się dokonywać wtedy kiedy gralismy w Sosnowcu. Wtedy należało odpuścić sezon, i zacząc budowę nowej Wisły, a nie iść w koszty, zakończone Levadią. Tak więc zmiana proflu była niezbędną i tylko kwestią czasu było kiedy to nastapi, a nie czy. Problem w tym, że nie mamy zaplecza w postaci zdolnej młodzieży, chociażby na poziomie ligowym, tak więc zagadką dla mnie pozostaje, gdzie Bednarz będzie szukał tych młodych zdolnych w rozsądnych cenach. A nie zapominajmy,że sprowadzano obcokrajowców,bo byli tańsi od ich krajowych odpowieników ! Czyli wyzwanie całkiem niezłe. Czy aby Bednarz wie czego się podejmuje?

Po drugie, wszyscy zaczynają uprawiać nowo mowę, że o to Wisła potrzebuje Polaków, aby kibice bardziej się z nią utożsamali. Brednia i tyle, bo gdy jest zapotrzebowanie na piłkę oraz jest dobra gra to ludzie przyjdą bez względna na to kto tą piłką kopie. Dla mnie to wygląda na to iż ktoś próbuje brakiem Polaków w składzie wytłumaczyć pustki na stadione. Przecież poruszamy się między stałymi widełkami od 13 tysięcy do 22. Chyba Real musiałby przyjechać aby przyszło 30 tysięcy. W Krakowie zapotrzebowanie na piłkę, w ogóle dobry sport jest marne. I nic tego nie zmieni.

Kolejna sprawa. Skreśla się obcokrajowców jako tych, którzy się nie sprawdziili. Brzmi to mniej więcej tak jakbyśmy sprowadzali gości za grube miliony a oni nie wywiązywali się z pokładanych oczekiwań. A przecież kupowaliśmy miernoty, spady z innych klubów a to tez dlatego że nie stać nas było na szalone ceny dysktowane za Polaków. Może gdybyśmy podpisywali poważnych grajków, nadających realny kształ swoim zespołom, to może by się okazało, że obcokrajowcy tacy źli nie są, a i kibiców na trybunach całkiem sporo.

Tak naprawdę nie wiem o co chodzi w tej przebudowie, bo jak się wszystko przeanalizuje na chłodno to wychodzi, że brniemy nadal w to samo. Tylko inaczej opakowane i nazwane.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 05.04.2012, 20:04
Teqcontroller napisał(a):Wyświetl post
Tu trzeba fundament pod klub czyli:
-Akademia
-Boiska
-Specjaliści od szkolenia

po paru latach będą efekty,a reszta róbta co chceta, ważne żeby młodzi byli, bo siła i nadzieja w młodzieży.
ale tego nie będzie, nie ma co pisac o tym co dwie strony,wiadomo ze wypadało by mieć baze treningową ale Cupiał jej nie potrzebuje.Może tez być tak, ze lobby pt."nie szkolmy młodzieży" lobbuje tez niezatapialny Zdzisław, bo jakie korzyści on będzie miał jak Wisła bedzie miał swoich zawodników i nie będzie kupować jego talentów?Oczywiście żadne...
ale panie Zdzisławie, wyszkolmy młodzież, pan zostanie ich menedżerem i sobie pan będzie nimi handlował po tym jak wygrają Nam parę mistrzostw.
kiedyś nadejdzie koniec pana zabawy w Wiśle na bazie zyskają kibice, zyska nowy własciciel i zyska zdolna młodzież wychowana pod wiślacką egidą.

Najlepsze jest to że Cupiał mówi ze nie chce szkolki póki nie zostanie uregulowana kwestia opłat za "kradzież" młodych zdolnych do lepszych klubów, ale skad on wie ze jak zbudujemy baze od razu będa od nas tą zdolną młodzież podbierać? To że powstanie baza nie jest jednoznaczne z tym że wyjdą od nas talenty I wtedy jak nie będzie wyników będziemy narzekać na .... ?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
KorteZ
Banita

Stary 05.04.2012, 21:12
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Po drugie, wszyscy zaczynają uprawiać nowo mowę, że o to Wisła potrzebuje Polaków, aby kibice bardziej się z nią utożsamiali. Brednia i tyle, bo gdy jest zapotrzebowanie na piłkę oraz jest dobra gra to ludzie przyjdą bez względna na to kto tą piłką kopie.
Dokładnie. Żebyście nie przesadzili w drugą stronę - zamiast słabych obcokrajowców na siłę zastępować ich słabymi, bądź średnimi jak na taki klub Polakami, byle nie gadali, że Wisła jest cudzoziemska. Polacy oczywiście powinni być w składzie polskiego klubu, ale patrzeć tylko na to dobierając skład? Można skończyć tak samo jak z zagranicznym szrotem.

Najpierw patrzeć na jakość, charakterystyke i charakter gracza, potem na narodowość. A jak znajdzie się kilku dobrych Polaków przy okazji to tylko się cieszyć.

P.S Sorry, że wpierdzielam się w ten wątek. Do tej pory rzadko wychylam się poza "Ekstraklasę", bądź czat
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 05.04.2012, 21:13
A nie zapominajmy,że sprowadzano obcokrajowców,bo byli tańsi od ich krajowych odpowieników ! Czyli wyzwanie całkiem niezłe. Czy aby Bednarz wie czego się podejmuje?
Jesli mozna wiedziec, to w czym byli tansi? bo wydaje mi sie ze okazali sie znacznie drożsi...
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 05.04.2012, 21:42
szprotson
Cytat:
Najlepsze jest to że Cupiał mówi ze nie chce szkolki póki nie zostanie uregulowana kwestia opłat za "kradzież" młodych zdolnych do lepszych klubów, ale skad on wie ze jak zbudujemy baze od razu będa od nas tą zdolną młodzież podbierać? To że powstanie baza nie jest jednoznaczne z tym że wyjdą od nas talenty I wtedy jak nie będzie wyników będziemy narzekać na .... ?
To jest zwykly mit. Sensowne szkolenie-scauting wszedzie i zawsze sie splaca. Splaca sie w bogatszych klubach (Ajax, Barcelona), splaca sie w biedniejszych klubach (Dinamo Zagreb, Partizan). I co, u nas by sie nie splacalo? A co to, klimat w Krakowie specywiczny czy jak?
Jak to sie mowi, zlej baletnicy i rabek u spodnicy przeszkadza...
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 05.04.2012, 22:13
...

Tak naprawdę nie wiem o co chodzi w tej przebudowie, bo jak się wszystko przeanalizuje na chłodno to wychodzi, że brniemy nadal w to samo. Tylko inaczej opakowane i nazwane.
Właśnie też się zastanawiam co z tego wyniknie. Zagraniczny "szrot", który zdobył MP i o mało nie ograł w eliminacjach czarnego konia obecnej LM, zamienimy polskim szrotem. Wisła to Wisła, każdy będzie się czuł gwiazdą, a trenerzy będą się szybko zmieniać.

Druga sprawa, kto uwierzy że Cupiał nagle zacznie przepłacać za młodych zdolnych, skoro cedzi niesamowicie już od dobrych kilku lat. Spodobało mi się to zdanie Smokowskiego z jego ostatniego wywiadu, że Cupiał jest już tak długo w Wiśle, a zaplecze sportowe bez zmian.

Podejrzewam, że najnowszy projekt Cupiała może mu się szybciej znudzić niż mu się wydaje, o ile w ogóle do niego dojdzie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów