|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
|
u nas sie już nie nadawał, bo dwa mecze w sezonie dobre to i ja bym zagrał, ale dla Odry wzmocnienie... szkoda, bo chciałbym aby w końcu spadli, bo co to za klub i co za kibice... na pewno nie na ekstraklase...
![]()
Nie ma, nie ma wody na pustyni...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
No i Oderka znowu nie spadnie?
Ehhh mogl pojsc do Śląska, by sobie ze Rogerem Milą pomykał. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
O Mauro Cantoro starały się Odra, Piast Gliwice i Korona Kielce. Wydawało się, że Korona Kielce przebije ofertę śląskich zespołów, ale nie. Na dziś wydaje się, że Mauro Cantoro wyląduje właśnie w Wodzisławiu. Z naszych informacji wynika, że obie strony są już bardzo bliskie podpisania umowy. Dla zawodnika już przygotowano wstępny kontrakt. Piłkarz z Argentyny miałby występować w śląskim zespole przez najbliższe pół roku, a jego miesięczna gaża będzie wynosiła właśnie 40 tys. złotych. To będzie rekord w historii Odry!
Przegląd Sportowy |
|
|
|
Banita
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Przyjmijmy, że Mauro wybierając klub kierował się tylko rodziną, żeby mieć jak najbliżej do dzieci i żony mieszkających w Krakowie...
Zatem wybór Odry nie dziwi bo: ![]() 1. W regionie do 150 km od Krakowa mamy tylko takie kluby ekstraklasy jak: - Cracovia Kraków - Polonia Bytom - Piast Gliwice - Ruch Chorzów - Odra Wodzisław - Korona Kielce 2. W Cracovii Maurycemu byłoby najlepiej, bo najbliżej do domu i rodziny, ale ze znanych nam względów wybór tego klubu w ogóle nie wchodził w rachubę. Mauro nie przepada za klimatem jaki panuje na stadionie J. Kałuży.. ciągłe obelgi i dzicz.. aczkolwiek na stadionie Cracovii czułby się tak jakby ciągle grał w Krakowie.. co chwilę z trybun przecież słychać WISŁA ![]() .3. Piast Gliwice podpisał kontrakt ze Zganiaczem co definitywnie przekreśliło szanse przejścia Mauro do Gliwic. 4. Ruch Chorzów przeżywa kłopoty finansowe i zakontraktowanie kolejnego wysokiego kontraktu po Sadloku i Niedzielanie nie wchodzi w ogóle w rachubę. Cantoro zresztą nie lubi Niedzielana! (źródło telefoniczne) 5. Polonia Bytom? Kto chociaż raz był w Bytomiu ten wie, że nie ma tam warunków do życia, a co dopiero do gry w piłkę... 6. Korona Kielce.. Tutaj również, kibice często pozdrawialiby Cantoro i Wisłę, ale jak wszyscy wiemy, stan dróg na Kielecczyźnie jest w opłakanym stanie, a w sytuacji gdy Cantoro nie ma samochodu (dwa mu ukradziono) jazda autobusami lub busami naprawdę byłaby męcząca. 7. Zostaje Odra Ciepłe, ciche spokojnie miasteczko, gdzie za chodzenie w obojętnie jakiej koszulce i szalu nic nikomu nie grozi. Wszyscy się znają, wszyscy kochają.. a w niedziele do kościoła równo zapie****ją pozdrawiam, analizę przeprowadził dla Was miszcz analiz piłkarskich Pysio
Ostatnio edytowane przez pysio : 05.01.2010 o godz. 15:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Brawo pysiu, masz za to ode mnie uśmiechniętą chmurkę.
![]() ![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Ale różowo się zrobiło
![]() Mauro nie jest nam potrzebny aż tak żeby wydawać na niego rocznie prawie 500 tysięcy złotych. Z drugiej strony rzeczywiście poziom Odry jest dla niego adekwatny. Może jeszcze być tam czołową postacią. Tak czy siak chłopy widać chcą za wszelką siłę uratować ligę. Zobaczymy. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Pysio rozumiem, iż chcesz zamazać plamę po wieloletniej herezji, ale ja tego nie kupuje :] |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
W innym wtorkowym meczu Atromitos przegrał 0:3 z Arisem Saloniki. W barwach gospodarzy wystąpił Marcin Baszczyński. Były zawodnik Wisły nie będzie miło wspominał tego meczu, gdyż w 27. minucie zobaczył czerwony kartonik i został wyrzucony z boiska.
http://sport.onet.pl/74327.8,1248708...wiadomosc.html ![]()
Czesław Michniewicz : Wszyscy ci, którzy dziś bez opamiętania - łącznie z niektórymi zawodnikami Wisły - krytykują Petrescu, po pewnym czasie zrozumieją, że właśnie mieli okazję przez dziewięć miesięcy dotknąć prawdziwego zawodowstwa bez konieczności wyjazdu z kraju.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
A ja pysia kupiłem ! Dziękuję Ci za fachową analizę !
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Walczak
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Paulista 1 gol dla APOELu, wreszcie gra ! Bo tak to ciagle kontuzje i rezerwy. Kosa tez od początku
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z dzisiejszego meczu
![]() Apoel wygrał dziś 3:1 i jest liderem z przewagą 2 pkt nad Appolonem i 3 pkt nad Omonią. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
wisla.krakow.pl napisał(a):
![]() I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!![]() Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy! |
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Dziś dotarła do nas smutna wiadomość o śmierci wieloletniego piłkarza Białej Gwiazdy Ryszard Wójcika. Piłkarza, którego śmiało można nazwać Legendą Białej Gwiazdy!
Niespełna dwa lata temu mieliśmy to szczęście i zaszczyt by z Panem Ryszardem przeprowadzić rozmowę, które ukazała się w kwietniowym numerze FORZA WISŁA w roku 2008. Przytoczmy więc niektóre fragmenty artykułu i wypowiedzi tego wybitnego Wiślaka. Początki kariery Niegdyś istniał taki klub jak AZS Kraków, którego zajęcia odbywały się na boisku lekkoatletycznym Cracovii. Trafiłem tam za namową kolegi, na pierwszych treningach pojawiając się w roli bramkarza. Szkoleniowcem AZS-u był wówczas profesor Jesionka, pod okiem którego potem na krakowskiej AWF pisałem pracę magisterską. W pewnym momencie jednak owa sekcja rozwiązała się, a ja trafiłem do szkółki Wisły, bo do niej właśnie było mi najbliżej. Opoka nietuzinkowej defensywy Miałem możliwość bycia zawodnikiem wiślackiej formacji obronnej, złożonej prócz mnie z takich graczy jak Monica, Kawula czy Rysiek Budka. Przyznam szczerze, iż grając w takim ustawieniu nie baliśmy się nawet legandernego Górnika Zabrze. Byliśmy na tyle silni w tyłach, że mieliśmy świadomość, iż jeśli strzelimy bramkę to tego meczu raczej nie przegramy, a co najwyżej zremisujemy. Wisła zespołem środka tabeli 266 moich gier pierwszoligowych nie było naznaczonych wybitnymi sukcesami. Jedynie w roku 1966 wywalczyłem wraz z kolegami wicemistrzostwo Polski (w roku 1967 również PP - przyp.red.). Taki stan rzeczy wynikał z faktu, iż nasz zespół budowany był głównie na wychowankach. (......) Debiut w europejskich pucharach 29 września 1967 roku zmierzyliśmy się w Helsinkach z HJK, wygrywając 4:1. Ów mecz zapamiętam między innymi z tego, że w pewnym momencie tak silnie zostałem uderzony w brzuch przez rywala, że musiano mnie znosić z boiska. Potem w rewanżu było 4:0, a ja strzeliłem trzeciego gola. Odpadliśmy z rozgrywek w następnej rundzie po porażkach z HSV 0:1 (w domu) i 0:4 (na wyjeździe). Recepta długowieczności Ciężka i żmudna praca. Gdy patrzę na sposób przygotowań dzisiejszych piłkarzy nie dziwię się, że po 15 czy 20 minutach gry notują oni już przestoje. My nie jeździliśmy do słonecznej Hiszpanii, lecz do górzystego Zakopanego. Tam dawkowano nam nam taki wysiłek, że w sezonie byliśmy tak naładowani, iż nie strzaszne nam było ostre zasuwanie przez 90 minut. Na sportową emeryturę do Francji Z Polski piłkarz mógł wówczas wyjechać mając 34 lata. Ja, Studnicki oraz Skupnik wyemigrowaliśmy do Francji. Trafiłem do III ligowego Arras. Początkowo pałałem się jedynie grą, potem w zespole zlikwidowano status zawodowca i nakazano mi prócz gry pracować. Pełniłem funkcję ratownika w przyhotelowym basenie. Do kraju wróciłem w roku 1979. Co aktualnie boli Fakt w jaki klub traktuje swych zasłużonych wychowanków. Zawodników, którzy przez wiele lat, wiele lat zostawiali dla trójkolorowych barw całe swe piłkarskie zdrowie. Przecież my coś dla historii Białej Gwiazdy zrobiliśmy, prawda? Jeszcze niedawno za czasów Zdziska Kapki dostawaliśmy karnety na trybunę A, a teraz? Brakuje dla nas miejsca na stadionie. Na potyczkę z reprezentacją wpuszczono nas na tzw. "obsługę techniczną". Wraz z kolegami śmialiśmy się , że jeszcze powinniśmy do ręki dostać miotły jako porządkowi lub obcęgi jako konserwatorzy. Przecież na rany boskie coś nam się za te kilkanaście lat zasuwania w imię Wisły należy. Na zachodzie takich wychowanków nosi się na rękach, doceni, a u nas? Lekceważy i spycha na margines. A ilu nas jeszcze z mojego pokolenia zostało? Dwudziestu?...... (......) FORZA WISŁA / Kwiecień 2008 SKWK ![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Witam ,
Zatrudnienie Mauro Cantoro w Odrze pokazuje dwie rzeczy. Po pierwsze to ,że działacze Wisły Kraków chyba za bardzo sami nie chcieli dalej z Argentyńczykiem współpracować, nawet pomijając już kwestie finansowe. Po drugie nie do końca wiadomo jak tłumaczyć ten angaż w Odrze czy jest to podyktowane względami rodzinno-logistycznymi czy może bardziej poziomem samego zawodnika ,którego nikt poważniejszy nawet w Polsce nie chciał pozyskać. Według mnie może też być taki scenariusz ,że Mauro dogra do końca roku szkolnego w Odrze a potem się przeprowadzi do klubu zagranicznego w którym w miarę sensownie będą płacić. http://www.youtube.com/watch?v=duIeG7KapJk http://www.youtube.com/watch?v=_BBZsZWbd7s
Ostatnio edytowane przez Bronex : 11.01.2010 o godz. 17:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Wielka strata, wielki człowiek :( [']
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Ciągnie wilka do lasu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
wywiad z Bogdanem Zającem, 2 trenerem w Górniku Zabrze
http://gornikzabrze.tv/wywiady/11011...a-bogdan-zajac |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Petrescu rozpoczął przygotowania z Kubaniem do sezonu. Póki co pozyskali rozgrywającego z Amkaru Perm,chłopak gra w reprezentacji młodzieżowej Rosji.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
no widac ze Dan napewno postawil warunki tym z Kubania a sa nimi transfery jestem ciekaw jaki chleb z tego pieca bedzie ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Decyzja Dana budzi moje mieszane uczucia. Z jednej strony na pewno skusiły go dobre zarobki. Z drugiej strony wybranie nowego pracodawcy w postaci Kubania Krasnodar świadczy , w mojej ocenie, o wielkiej charyzmie Dana i silnym charakterze. Nowe wyzwanie , budowa od początku silnego zespołu, to rzeczy które ewidentnie inspirują Rumuna. Chciał spróbować czegoś nowego na gruncie rosyjskim. To trudny front. Duże pieniądze , duże wymagania.
Z samym Rumunem władze klubu wiążą wielkie nadzieje. Dan uroczyście został powitany na specjalnym posiedzeniu /zebraniu władz Kraju Krasnodarskiego (podmiot Federacji Rosyjskiej) przez dziennikarzy oraz władze administracyjne. Sam gubernator Aleksander Tkaczow jest równocześnie prezydentem klubu Kubań i zagorzałym kibicem krasnodarskiej jedenastki. Dana bardzo komplementowano, mówiono o nim jako osobie znanej , specjaliście , fachowcu. Doceniano jego pracę w Unirei (zdobycie mistrzostwa kraju , występy w LM). Dan również powiedział ,podczas swojej prezentacji ,że poza mistrzostwem Rumunii w sezonie 2008/09 wywalczył również tytuł wicemistrzowski z Wisłą w sezonie 2005/06. Dan podpisał kontrakt na 5 lat (3+2), czyli mniemam ,że będzie strategia długofalowa. Dan powiedział poza standardowymi uprzejmościami ,że miał kilka ofert pracy , ale najrozsądniejsze było podjęcie pracy w Krasnodarze. Zwrócił również uwagę ,że miasto tak bardzo rozkochane w piłce nożnej (co potwierdzają statystyki ) musi mieć zespół grający w skali kraju na jak najwyższym poziomie. Pierwszy trening z Danem odbył się 10 stycznia. Sezon zaczynają 27 marca. 18 stycznia lecą do Turcji na obóz. Jak informują media sportowe w Rosji na bazie oświadczenia klubu (?) Dan będzie zarabiał za każdy sezon pracy 500 tysięcy euro. Za sam podpis otrzymał takie startowe w wysokości 1 mln euro. A teraz wisienka na torcie. Kibice Kubania na forum swym ogólnie plują siarczyście na władze ,że zatrudniły Dana. Komentarze są takie ,że to Rumun ,że niepewny, że sytuacja kadrowa Kubania jest taka ,że cytuję " on chyba tę drużynę będzie z gówna lepił", bez transferów za rok spadną jeszcze o niższą klasę rozgrywkową. Jeden kibic napisał ,że Rumunia to kraj nędzy, że jak Dan zobaczył swój kontrakt i kwotę w nim zawartą to nawet zbędnych pytań nie zadawał. Kibice sarkastycznie twierdzą ,że Dan to może popracuje góra z trzy miechy i go przepędzą "jak psa". Utyskują także na działaczy ,że ściągają jakichś Afrykańczyków a nikogo nie szkolą. Inni stoją na stanowisku ,że deklarację Dana ,że będzie chciał sprowadzić co najmniej 18 piłkarzy rosyjskich można włożyć między bajki. Nikt do Kubania nie przyjdzie. Poza tym piszą ,że nie można brać poważnie deklaracji nowego trenera który zapowiedział ,że jego celem jest gra z Kubaniem w europejskich pucharach. Kibice są realistami i bardziej pragną regularnych występów w najwyższej klasie rozgrywkowej Rosji niż tych pucharów. Dan zadeklarował ,że będzie miał wielką władzę w klubie , jest to dla niego projekt ambicjonalny i tylko ,ze względu na tę pełnie władzy i swobodę decyzyjną przyjął ofertę pracy w Rosji. Kibice niepokoją się również ,że Dan nie zna zupełnie realiów i niebezpieczeństw pracy w lidze rosyjskiej i że nie zna zupełnie rynku transferowego. Dlatego pomocnikiem Dana ma zostać czy już nawet został Karas ,który pracował w Amkarze Perm. Jedyne co kibice szczerze pochwalili to.... no zgadnijcie ..... hard work... hard work.... hard work.... !!!! Cieszą się ,że piłkarze którzy żenująco się zaprezentowali w poprzednim sezonie spadając z ligi dostaną po dupie. Ogólnie spora rezerwa do Dana. Widać ,że kibice Kubania mają wielkie ambicje a polityka działaczy klubu im się zupełnie nie podoba. Stąd może część tej antypatii przenoszą na Dana zupełnie go przecież nie znając. Mało tego odniosłem wrażenie ,że oni oczekują kogoś z większym nazwiskiem marką. Dan jest wielką niewiadomą. Okazji do zaprezentowania będzie miał sporo 38 meczy w sezonie plus puchar krajowy to już na pewno coś powie kibicom i działaczom. Dodatkowo 10-12 drużyn tej pierwszej dywizji stanowi bardzo wyrównaną strukturę, ma podobny potencjał. Ciekawostką jest to ,że w sezonie 2009 występował w tej lidze klub o nazwie MSW Rosji Moskwa.... klubik resortowy. Swoją drogą odniosłem wrażenie ,że z naszymi funduszami to Wisła by się łapała gdzieś na trzecią ligę rosyjską. Jak oni wypożyczają sobie spokojnie zawodników z najlepszych lig Europy czy z ich rezerw do klubów drugoligowych.... to gdzie my jesteśmy PS. Jest też informacja ,że do Kubania poza tym młodym Rosjaninem Żyliajewem dołączył/na dniach podpisze kontrakt/ Ianis Alin Zicu z Dinama Bukareszt.. ale z tym to już wchodzę na obszar operacyjny FraMata. ;-) PS2. 1q2 ten skład co jest teraz w Kubaniu to jest do rozpędzenia. Także do początku sezonu wszystko będzie się zmieniać. Jeśli chodzi o samą atmosferę do gry to czytałem,że Krasnodar słynie z wiernych kibiców i w wielu rankingach są nagradzani za frekwencję i ogólną działalność. Poza tym Kubań będzie grał w tym sezonie derby z Krasnodarem . Ta druga liga rosyjska jest trochę niewdzięczna logistycznie. Najbardziej uciążliwe zapewne będą wyjazdy na mecze z Energią Chabarowsk i z Łucz-Energią Władywostok... ile to będzie stref czasowych PS3. Kubań Krasnodar czyli jak stracić trzy gole w 4 minuty http://www.youtube.com/watch?v=1-qZU2hDCcY no no PS4. Spartak poniewiera 90 minut Kubaniem http://www.youtube.com/watch?v=OaO41cYuQhc PS5. A tutaj http://www.youtube.com/watch?v=Gvr5b3U2EQ8 Cleber w akcji czyli Kliebier tolika smotrit
Ostatnio edytowane przez Bronex : 12.01.2010 o godz. 04:25.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ciekawe informacje, byle się nie okazało że ta cała swoboda i pieniądze, będą podobne jak u nas to było
Tak sobie patrze na ten skład - mocno międzynarodowy, nawet Krzysztof Łągiewka tam jest - zagrał całe 2 mecze w poprzednim sezonie.Jest też sporo Rosjan którzy tez mają krnąbrne charaktery więc kupę pracy przed Danem by pozbyć się olewaczy - ciekawe czy zdąży w ogóle to wszystko okiełznać. Swoją drogą ja nie miałem pojęcia gdzie leży Krasnodar.Sami sprawdźcie, to chyba najlepszy z regionów w Rosji do grania w piłkę. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Cóż wybrał dobrze, do domu tylko poprzez Morze Czarne, a po drodze kąpiel na jakiejś krymskiej plaży
. Zawsze może skorzystać z usług floty czarnomorskiej. Za flaszkę na pewno da się zrobić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Czesław Michniewicz : Wszyscy ci, którzy dziś bez opamiętania - łącznie z niektórymi zawodnikami Wisły - krytykują Petrescu, po pewnym czasie zrozumieją, że właśnie mieli okazję przez dziewięć miesięcy dotknąć prawdziwego zawodowstwa bez konieczności wyjazdu z kraju.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Nikola przedłużył kontrakt z Kielcami do 2012
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Daw...226,1,787.html
Ten szmaciarz ma jeszcze czelność się dziwić że nikt go w Wiśle nie rozpieszczał ? spasuj z tymi banami,jara cie to ? Powód: Oi, spokojnie, bo znowu ban pójdzie.
Ostatnio edytowane przez WILU TS : 12.01.2010 o godz. 17:29.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Szkoda, że mogę to napisać tylko tu, a nie dodatkowo w "Nasi piłkarze", ale tylko byłym piłkarzom Wisły należy się wyróżnienie za obecność na mszy w intencji ostatnio zmarłych Wiślaków. Grzela Pater, Artur Sarnat i Kazimierz Moskal. Szacunek Panowie. Jeśli kogoś nie zauważyłem, to przepraszam.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=_c_mNXHbUC4
Sprawa się tyczy dawnego spikera (0:49, mamy go nawet okazję zobaczyć), nie wiem jak wy ale ja go uwielbiałem, zawsze z nim będą mi się kojarzyć moje początki na R22, ech te sentymenty... Nie wiecie co się z nim teraz dzieje, dlaczego go zmienili? ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|