The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2015, 16:40
Ale czego Ty oczekujesz w partiach rządzących, skoro ostatnia partia historyczno-ideologiczna ledwie przekroczyła próg wyborczy (o której właśnie piszesz)? Skoro dawno nastąpiła unifikacja programowa partii politycznych? Gdzie Ci się przebije ideowiec?

Poza tym na młodych się nie głosuje, tylko na starych wyjadaczy, na nazwiska. Ot demokracja telewizyjna i produkty polityczne, nic więcej.

Porównywanie zsl do po...
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.10.2015, 16:57
PSL i PO można ze sobą jednak porównywać, gdyż obie te partie na wspólnym rządzeniu od 2007 roku, a w samorządach jeszcze wcześniej doczekały się sporego odpływu wyborców i ogólnej dewaluacji struktur. Można powiedzieć, że PSL mógł przez ten czas mógł być przystawką dla PO, ale nie został nią, gdyż elektorat PSL opierający się do tej pory na wsi ewaluował raczej na małe i średnie miasta kosztem PiS-u, który zdominował tereny wiejskie (1/3 wyborców).

Co ciekawe w liczbach bezwzględnych obie partie procentowo straciły podobnie (1/3 wyborców w dół), ale liczbowo spadek PO jest zdecydowanie bardziej dotkliwy.

Poparcie w wyborach parlamentarnych - PO / PSL
2005 - 2 849 259 / 821 656
2007 - 6 701 010 / 1 437 638
2011 - 5 629 773 / 1 201 628
2015 - 3 661 474 / 779 875
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.10.2015, 17:15
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Kopacz również ma kandydować na szefa partii.

Z tym tłumaczeniem różnic to jakieś kompleksy?
Kopacz zdeklarowała kandydowanie na szefa partii. Jej zwolennicy zasugerowali że będzie również kandydować na szefa klubu.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jacek...zefa-po/4vv87c
"Tymczasem rzecznik rządu Cezary Tomczyk powiedział w rozmowie z dziennikarzami, że Ewa Kopacz będzie startować zarówno na szefa partii, jak i parlamentarnego klubu."
Schetyna zadeklarował kandydowanie tylko na szefa partii.
Ma nadzieję że teraz wszystko jest już jasne.
Na przyszłość daj sobie spokój z tymi "kompleksami".
wislak68
Senior Member

Stary 30.10.2015, 17:33
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Odmiennie to wygląda w PSL, gdzie kadr młodzieżowych jest pełno, a królują teraz 30 i 40-latkowie w regionach, gdzie baronowie nie trzymają ich za mocno. Oczywiście niektóre regiony tj. podkarpacki za Burego rozsypały się kompletnie, ale w porównaniu do PO to zupełnie inna liga.
Czego najlepszym przykładem jest Struzik na Mazowszu. PSL w którym królują 30 i 40 latkowie? Chyba tacy jak Kosiniak, za którym stoi cała ubecka rodzina Kosiniaków, oddelegowana przez służby do PSL.
Skoncentruj się już lepiej na prezentowaniu "bilansu otwarcie" w oparciu o dane GUS. Będzie chociaż trochę śmiechu.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 30.10.2015, 17:36
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Kopacz zdeklarowała kandydowanie na szefa partii. Jej zwolennicy zasugerowali że będzie również kandydować na szefa klubu.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jacek...zefa-po/4vv87c
"Tymczasem rzecznik rządu Cezary Tomczyk powiedział w rozmowie z dziennikarzami, że Ewa Kopacz będzie startować zarówno na szefa partii, jak i parlamentarnego klubu."
Schetyna zadeklarował kandydowanie tylko na szefa partii.
Ma nadzieję że teraz wszystko jest już jasne.
Na przyszłość daj sobie spokój z tymi "kompleksami".
Jak myślisz, które stanowisko sprawi więcej radości Kopaczowej? Którego bardziej chce? I które będzie szalupą ratunkową?

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest już jasne.

Na przyszłość daj sobie spokój z "mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć".

Do jutra
Anty PO-PiS!!!
wislak68
Senior Member

Stary 30.10.2015, 17:52
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Jak myślisz, które stanowisko sprawi więcej radości Kopaczowej? Którego bardziej chce? I które będzie szalupą ratunkową?

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest już jasne.

Na przyszłość daj sobie spokój z "mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć".

Do jutra
To napisałem ja:
"Pewną przesłanką będzie głosowanie w sprawie przewodniczącego klubu PO. Ma wystartować Kopacz i na pewno ktoś od Grzesia (wczoraj mówiło się o Grupińskim, dziś spekuluje się że może to być Neumann). Będą się mogli wtedy policzy"
Odpisałeś:
"Schetyna przeciez sam oglosil, ze kandyduje"
Z związku z czym uprzejmie wyjaśniłem że mówimy o dwóch różnych wyborach: jedne to wybory na przewodniczącego PO (wybierany jest przez wszystkich członków PO) w których swoje kandydatury zgłosiła Kopacz i Schetyna i drugie na przewodniczącego klubu parlamentarnego PO (wybieranego przez parlamentarzystów PO) w których zgłoszone zostały kandydatury Kopacz i Grupińskiego/Neumanna.
Jeśli chodzi o wagę tych wyborów to porażka grupy Grzesia w wyborach na przewodniczącego klubu w zasadzie zamknie mu drogę do kandydowania na szefa PO, ponieważ termin wyborów przewodniczącego PO zostanie ustalony gdzieś na koniec następnego roku (wcześniej będą wybory w powiatach, okręgach itp.). A tak długo Grześ w PO czekał nie będzie (zresztą byłoby to bezcelowe bo po takich wyborach miałby szansę zwycięstwa dokładnie takie same, jak Krul na to aby wejść do Sejmu).
kopaczoholik
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 30.10.2015, 19:33
Rozdawnictwo nieswoich pieniędzy to najgorszy z możliwych pomysłów...
1. Państwo aby dać Kowalskiemu 500 zł weźmie od Nowaka 700 zł... W końcu urzędnik za darmo nie pobierze pieniedzy od jednego aby wypłacić drugiemu...
2. Mamy gigantyczny dług publiczny... w każdej normalnej firmie życie na kredyt prędzej czy później kończy się bankructwem...
3. Wg mnie lepiej byłoby gdyby nowy rząd zlikwidował część podatków (np. PITu - czyli karę za to, że pracujemy) zamiast bawił się w rozdawnictwo nieswoich pieniedzy... Niższe podatki to więcej miejsc pracy...

Szkoda, że to tylko marzenia...

Na plus można zapisać propozycję likwidacji Gimnazjów...
Podatek bankowy jest ok o ile tego podatku banki nie przerzucą na klienta... a znając życie tak będzie... Ponoć i tak mamy jedne z najwyższych opłat w Europie... Choć popieram idee opodatkowania kasy która szerokim strumieniem wypływa z naszego kraju...
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 31.10.2015, 14:40
Niejedno dziecko alkoholika wyrosło na porządnego człowieka.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 31.10.2015, 14:43
Więc skazujmy ich dzieci na syndromy DDA.
Anty PO-PiS!!!
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 31.10.2015, 14:47
Paweł Kukiz na facebooku o pierwszych próbach przejęcia posłów.
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 31.10.2015, 17:50
Stręczycielka Bartuś , Lojalna Ela,Kukiz Obywatel
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 31.10.2015 o godz. 17:54.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 31.10.2015, 20:04
Jeszcze o porozumieniach PiS - Marek Jurek
Tomasz Sommer napisał(a):
Jak Jarek wykręcił Jurka
I jeszcze jedna historyjka o tym jak się wychodzi na porozumieniach z Jarosławem Kaczyńskim. Otóż w zamian za praktyczne zlikwidowanie partii Prawica RP, zapłacił on Markowi Jurkowi posadą europosła oraz obietnicą wpuszczenia 41 kandydatów na miejsce nr 8 we wszystkich okręgach (dodatkowo dorzucił 5 senatorów). Przed wyborami na stronie Prawicy RP pojawił się następujący komunikat:
"Zgodnie z umową pomiędzy Prawicą Rzeczypospolitej a Prawem i Sprawiedliwością na listach PiS powinno się znaleźć 41 naszych kandydatów do Sejmu na miejscach nr 8 i 5 kandydatów do Senatu. W wyborach PiS zarejestrował jedynie 12 naszych kandydatów do Sejmu na miejscach nr 8 i jednego do Senatu. Trzech kandydatów zgłoszonych zgodnie z umową zostało zarejestrowanych na miejscach innych niż nr 8 pozostali w ogóle nie zostali zarejestrowani."
A ilu weszło? Żaden...
Ostatnio edytowane przez IncognitoTSW : 31.10.2015 o godz. 20:33.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 31.10.2015, 20:12
Jurek, Kamiński misiu, Tusk, Macierewicz, Wołek - banda Pinocheta.
Anty PO-PiS!!!
kerim1906
Banita

Stary 31.10.2015, 20:12
IncognitoTSW Szloch,szloch płyną łzy.....
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 31.10.2015, 22:13
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze o porozumieniach PiS - Marek Jurek

Tomasz Sommer napisał(a):
Jak Jarek wykręcił Jurka
I jeszcze jedna historyjka o tym jak się wychodzi na porozumieniach z Jarosławem Kaczyńskim. Otóż w zamian za praktyczne zlikwidowanie partii Prawica RP, zapłacił on Markowi Jurkowi posadą europosła oraz obietnicą wpuszczenia 41 kandydatów na miejsce nr 8 we wszystkich okręgach (dodatkowo dorzucił 5 senatorów). Przed wyborami na stronie Prawicy RP pojawił się następujący komunikat:
"Zgodnie z umową pomiędzy Prawicą Rzeczypospolitej a Prawem i Sprawiedliwością na listach PiS powinno się znaleźć 41 naszych kandydatów do Sejmu na miejscach nr 8 i 5 kandydatów do Senatu. W wyborach PiS zarejestrował jedynie 12 naszych kandydatów do Sejmu na miejscach nr 8 i jednego do Senatu. Trzech kandydatów zgłoszonych zgodnie z umową zostało zarejestrowanych na miejscach innych niż nr 8 pozostali w ogóle nie zostali zarejestrowani."
A ilu weszło? Żaden...
Zanim wkleisz jakiś tekst, zweryfikuj wpierw, jak się ma on do rzeczywistości, a nie powielasz bzdury kolportowane przez Sommera. Otóż ostatnie zdanie nie ma nic wspólnego z prawdą. W Sejmie VIII kadencji Prawicę RP reprezentować będzie dwóch posłów: Jan Klawiter (Okręg wyborczy nr 26 do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej) oraz Artur Soboń (Okręg wyborczy nr 6 do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej).
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 31.10.2015, 22:20
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Zanim wkleisz jakiś tekst, zweryfikuj wpierw, jak się ma on do rzeczywistości, a nie powielasz bzdury kolportowane przez Sommera. Otóż ostatnie zdanie nie ma nic wspólnego z prawdą. W Sejmie VIII kadencji Prawicę RP reprezentować będzie dwóch posłów: Jan Klawiter (Okręg wyborczy nr 26 do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej) oraz Artur Soboń (Okręg wyborczy nr 6 do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej).
Ja jedynie cytuję. Nie chce mi się sprawdzać, więc potwierdź tylko czy nieprawdziwa jest też informacja o tym, że mieli zarejestrować w 41 okręgach a zarejestrowali tylko w 12?

Sommer edytował to "żaden", więc pewnie pomyłka wynikała z nieświadomości a nie chęci kolportowania bzdur.
Ostatnio edytowane przez IncognitoTSW : 31.10.2015 o godz. 22:22.
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 31.10.2015, 22:53
Tylu kandydatów zarekomendował Marek Jurek, co zresztą potwierdził m.in Krzysztof Jurgiel. Skoro PiS tak dyskryminuje mniejszych partnerów, to dlaczego Wicemarszałkiem Województwa Podkarpackiego został właśnie Bogdan Romaniuk z Prawicy RP? Dodajmy, że miejsce w zarządzie dostał z puli przysługującej PiS-owi (poprzedni Wicemarszałek Wojciech Buczak, który w ostatnich wyborach zdobył mandat posła, jest członkiem tej partii).
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.11.2015, 17:44
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
Przybliżysz jak to robią na Wyspach Brytyjskich czy w Niemczech?
Ja nie wiem, ale to bez znaczenia - nie powinniśmy bezmyślnie małpować zachodnich wzorców.
Na pewno niektórym te pieniądze się przydadzą, rzecz w tym, że istnieje też grupa patologii. Moja dziewczyna pracowała trochę czasu w sądzie rodzinnym w Tarnowie i opowiadała mi o takich przypadkach. Tacy ludzie tych 500 złotych nie wydadzą na dziecko tylko na alkohol. Jeśli już idziemy w finansowanie dzieci, to powinniśmy się upewnić, że te pieniądze do nich trafią - darmowe posiłki w szkołach, darmowe przedszkola, żłobki lub coś w tym stylu. Pieniądze do ręki to naprawdę najgorsze rozwiązanie, bo nie rozwiązuje żadnych realnych problemów, a niekiedy je tylko pogłębia.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 01.11.2015, 17:49
a w Chinach są dopłaty do dzieci?
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.11.2015, 21:34
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Ja nie wiem, ale to bez znaczenia - nie powinniśmy bezmyślnie małpować zachodnich wzorców.
Na pewno niektórym te pieniądze się przydadzą, rzecz w tym, że istnieje też grupa patologii. Moja dziewczyna pracowała trochę czasu w sądzie rodzinnym w Tarnowie i opowiadała mi o takich przypadkach. Tacy ludzie tych 500 złotych nie wydadzą na dziecko tylko na alkohol. Jeśli już idziemy w finansowanie dzieci, to powinniśmy się upewnić, że te pieniądze do nich trafią - darmowe posiłki w szkołach, darmowe przedszkola, żłobki lub coś w tym stylu. Pieniądze do ręki to naprawdę najgorsze rozwiązanie, bo nie rozwiązuje żadnych realnych problemów, a niekiedy je tylko pogłębia.
Moment.
Tu nie chodzi znowu o ideę zmuszania ludzi do robienia tego, ci powinni, lub wyobrażamy sobie, że powinni, ani o robienie czegoś za nich.
Tu chodzi o proste rzucenie dodatkowych, całkiem sporych pieniędzy na rynek tylko po to, żeby wzmocnić popyt na rynku a przez to rozruszać produkcję i handel a konsekwencji gospodarkę. Najgorsze co mieliby ci ludzie zrobić to schować pieniądze do skarpetki.
Czy wydadzą na wódkę, na zagrychę, na zabawki, na elektronikę, na ciuchy, to wszystko jedno...
Wzrośnie popyt, a spora część tych pieniędzy wróci do państwa w VAT i innych podatkach.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 01.11.2015, 22:20
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Moment.
Tu nie chodzi znowu o ideę zmuszania ludzi do robienia tego, ci powinni, lub wyobrażamy sobie, że powinni, ani o robienie czegoś za nich.
Tu chodzi o proste rzucenie dodatkowych, całkiem sporych pieniędzy na rynek tylko po to, żeby wzmocnić popyt na rynku a przez to rozruszać produkcję i handel a konsekwencji gospodarkę. Najgorsze co mieliby ci ludzie zrobić to schować pieniądze do skarpetki.
Czy wydadzą na wódkę, na zagrychę, na zabawki, na elektronikę, na ciuchy, to wszystko jedno...
Wzrośnie popyt, a spora część tych pieniędzy wróci do państwa w VAT i innych podatkach.
To czyli zabiorą tym którzy pracują ponad 700-800 złotych, po to żeby potem "dać" innym 500 złotych? A jak już pisali poprzednicy, patologiczni zaczną się rozmnażać bo 500 złotych piechotą nie chodzi. A poza tym co złego widzisz w oszczędzaniu własnych, zarobionych pieniędzy? Najlepszym pomysłem na rozruszanie gospodarki będzie nie zabieranie tych pieniędzy podatnikom.

Kupię koszulki Wisły z dawnych lat. Pisz na PW.
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.11.2015, 22:41
Gwoli sprostowania - nie wiem jak w Niemczech. Ale w UK na pewno nie dostaje się żadnej kasy do ręki na dziecko. A już na pewno nie na pierwsze ani nie na drugie.

Więc mirek nie pier.dol.

FraMat napisał(a):
No chyba w akcyzie. I to na pewno nie na benzynę.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.11.2015, 23:27
kornd napisał(a):Wyświetl post
To czyli zabiorą tym którzy pracują ponad 700-800 złotych, po to żeby potem "dać" innym 500 złotych? A jak już pisali poprzednicy, patologiczni zaczną się rozmnażać bo 500 złotych piechotą nie chodzi. A poza tym co złego widzisz w oszczędzaniu własnych, zarobionych pieniędzy? Najlepszym pomysłem na rozruszanie gospodarki będzie nie zabieranie tych pieniędzy podatnikom.
A kto powiedział, że komukolwiek zabiorą?
To jakiś dogmat, że trzeba komuś zabrać, by innemu dać?

Jakikolwiek sposób zwiększający ilość pieniądza na rynku (poza jego drukowaniem choć i to czasami jest przydatne) sprzyja rozruszaniu gospodarki.
A "oszczędzanie" polegające na chowaniu w skarpecie (typowa tezauryzacja) jest wycofywaniem pieniądza z rynku czyli zmniejszaniem popytu i w konsekwencji zahamowaniem produkcji.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 01.11.2015, 23:35
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A kto powiedział, że komukolwiek zabiorą?
To jakiś dogmat, że trzeba komuś zabrać, by innemu dać?

Jakikolwiek sposób zwiększający ilość pieniądza na rynku (poza jego drukowaniem choć i to czasami jest przydatne) sprzyja rozruszaniu gospodarki.
A "oszczędzanie" polegające na chowaniu w skarpecie (typowa tezauryzacja) jest wycofywaniem pieniądza z rynku czyli zmniejszaniem popytu i w konsekwencji zahamowaniem produkcji.
To jak nikomu nie zabiorą, to skąd wezmą? Dodrukują?

Adolf Hitler drukował i od razu puszczał te pieniądze w obieg.

Kupię koszulki Wisły z dawnych lat. Pisz na PW.
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 02.11.2015, 03:20
Ty widziałeś kiedyś alkoholika odprowadzającego dziecko do żłobka lub przedszkola?

Jeszcze większa patologia będzie gdy należące się pieniądze zaczną rozporządzać urzędasy. Pobudują jakieś gówniane małpie gaje, wymienią jażyniówki w bidulach czy zorganizują wypad z półkolonią na wystawę rzeźbiarstwa kotliny kłodzkiej.

Być ubogim nie znaczy być z patologi. Darmowe posiłki powinny być dla każdego dzieciaka którego rodzina nie przekracza jakieś tam dochodów, ustawowo. Więc jak najbardziej te 500 zł powinno trafiać do rodziców. Można wprowadzić np. karty chipowe z których kwotę można wydać tylko na artykuły nie wymagające potwierdzenia 18. Oczywiście da się to ominąć, jednak znacznie uprzykrzy życie tym którzy będą chcieli za to się napić.

Zresztą dzieciak bardziej się ucieszy z zabawki niż jakiegoś zjebanego wełnianego swetra z caritasu. A o to w dzieciństwie chodzi, czyli o uśmiech i radosne wspomnienia.

fialo napisał(a):Wyświetl post
Gwoli sprostowania - nie wiem jak w Niemczech. Ale w UK na pewno nie dostaje się żadnej kasy do ręki na dziecko. A już na pewno nie na pierwsze ani nie na drugie.

Więc mirek nie pier.dol.
Nie do ręki tylko przelewem na konto. I nie tylko na pierwsze ale no kolejne również . Podstawa to chyba 20f tygodniowo na pierwsze a na kazde kolejne 13f.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 02.11.2015 o godz. 03:31.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 02.11.2015, 08:15
FraMat zapewnie ma w dupie krzywą Laffera i nie słyszał o czymś takim jak cena równowagi, która po sztucznym stymulowaniu popytu oczywiście musi wzrosnąć?

W sumie pisowcy macie racje - te 5 stów na pewno zostanie zainwestowane w wysoki, 40 wzwyż procent. To jest dopiero stymulowanie gospodarki!
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 02.11.2015 o godz. 08:19.
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 02.11.2015, 09:45
FraMat wymyślił nową koncepcję obiegu pieniądza w gospodarce. Fakt, że państwo przeznaczy pieniądze zabrane mnie, Tobie, czy Mirkowi w formie podatków na transfery pieniężne do nielicznej grupy obywateli (po wprowadzeniu rygoru max 799 zł dochodu per capita na pierwsze dziecko), wcale nie oznacza, że tych pieniędzy pojawi się w gospodarce więcej. Nikt niczego nie dodrukuje, pieniądze nie wyrosną na drzewie, ani żaden skrzat nie wrzuci nam niczego do komina, a jedynie zmieni się sposób redystrybucji dochodów (łopatologicznie: pieniądze zostaną przetrawione przez machinę państwową i wrócą do wybranej grupy obywateli).

Pewne jest natomiast to, że wzrośnie konsumpcja i popyt wewnętrzny koszem inwestycji rządowych oraz oszczędności na rynku kapitałowym, czego skutkiem będzie wzrost inflacji (od kilku kwartałów mamy deflację). Na pewno konsumpcja stanie się motorem napędowym PKB, ale przyszłość pokaże kosztem czego to się stanie.

kerim1906
Banita

Stary 02.11.2015, 09:52
Dariook "Nie do ręki tylko przelewem na konto. I nie tylko na pierwsze ale no kolejne również . Podstawa to chyba 20f tygodniowo na pierwsze a na kazde kolejne 13f"

Nie chciało mi się gostka komentować bo wystarczy co by zapytał, ma tam znajomych.

Najbardziej podoba mi się zatroskanie że "patologia" to przepije.Po pierwsze jest to margines , nie więcej niż 5 %, po drugie w każdym europejskim kraju występuje taka patologia.Dodatkowo nie jest to obligatoryjne, każdy "rynkowiec" może spokojnie nie występować o te pieniądze.

kornd "To jak nikomu nie zabiorą, to skąd wezmą? Dodrukują?"

Może na początek nie ukradną i lepiej rozdysponują? Dopuszczasz takie rozwiązanie?
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 02.11.2015 o godz. 09:54.
wislak68
Senior Member

Stary 02.11.2015, 10:00
kornd napisał(a):Wyświetl post
To jak nikomu nie zabiorą, to skąd wezmą? Dodrukują?

Adolf Hitler drukował i od razu puszczał te pieniądze w obieg.
Przeprasza że zacytuję sam siebie:
Cytat:
A sens całej tej operacji jest taki że przynajmniej część kasy, która do tej pory wypływała poza granicę jako: dywidendy, odsetki, opłaty za znak towarowy czy inne badziewie, zostanie w kraju.
Jeśli faktycznie uda się ją zrealizować będzie to bardzo dobra decyzja nowego rządu, dająca istotny impuls wzrostowy całej gospodarce.
Nie trzeba nic drukować. Wystarczy że koncerny podzielą się z nami częścią marży, którą z takim zacięciem odprowadzają na chwilę obecną do centrali. Metoda skutecznie zrealizowana przez Orbana.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 02.11.2015, 10:01
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
Najbardziej podoba mi się zatroskanie że "patologia" to przepije.Po pierwsze jest to margines , nie więcej niż 5 %, po drugie w każdym europejskim kraju występuje taka patologia.Dodatkowo nie jest to obligatoryjne, każdy "rynkowiec" może spokojnie nie występować o te pieniądze.
Nie wiesz o czym piszesz, poważnie... Jeśli "500 zł" wejdzie u nas na zasadzie "do łapy każdemu", to będzie olbrzymi błąd delikatnie pisząc.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów