The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.04.2015, 23:30
Ale ten Matka Kurka wchodzi w dupę PiS-owcom. Chyba dostał prykaz
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 17.04.2015, 23:35
Żydowski agent pewnie jak Jarosław. Ło kuerwa ten matka kurka dobrze odlecial - Korwin udzielil w 2010 poparcia Kaczynskiemu w 2giej turze - dlatego Kaczynski przegral z Bronkiem paroma procentami
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 17.04.2015 o godz. 23:37.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 17.04.2015, 23:40
Nie wiem. Nie mi oceniać, ale warto przeczytac , by później móc zweryfikowac w przyszłości.
W tym wątku im raczej nie włazi.
http://kontrowersje.net/dykiel_i_sta...paranoi_po_pis

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 17.04.2015, 23:52
Profesjonalizm TVN. Zlecenie?
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=clfI0R63Hts
emj10
Senior Member

Stary 17.04.2015, 23:52
Dla mnie to jest proste jak drut. W ciągu miesiąca wszyscy antysystemowcy stali się agentami Putina.
JKM - agent Putina
Kukiz - rusofil
Kowalski - ochroniarz Putina
Braun - przyjaciel Rosyji

Kto powiela te bzdury? TVN, czy może GW? Nie ten adres, gdyż wszystko idzie od Karnowskich, Sakiewicza, bądź teraz od Matki Kurka, którzy dostali świeże zadanie na Nowogrodzkiej.

PS. Ciekawe co z Wilkiem?
PS2. W najbliższym NCzasie będzie trochę o Kukizie, ale chwilowo cicho sza.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 17.04.2015, 23:58
Wilk na 100 procent ruski agent. " Ну, погоди! " nic ci nie mowi?
emj10
Senior Member

Stary 18.04.2015, 00:01
Ciekawe gdzie go zwerbowali? Na mojej uczelni, wcześniej w Krakowie, czy na studiach w Holandii?

Niech Wilkowi zrobią jeden sondaż na poziomie 3-4%, a "niezależna" albo TV Republika przedstawią dowody.

PS. Zając też musi być typowym rusofilem i podnóżkiem Putina
Ostatnio edytowane przez emj10 : 18.04.2015 o godz. 00:05.
Pablo84
Senior Member

Stary 18.04.2015, 00:12
A tak z ciekawości, kto zarzuca przyjaźnie z Rosją Braunowi(!!!?), Kukizowi czy Kowalskiemu?

Argumenty JKM, że chciałby takiego "władcę" jak Putin są na tyle absurdalne, że ciężko to skomentować bo szkoda, że zapomina, że nie mamy 3 armii świata, wspaniałego wywiadu , satelit i przede wszystkim rakiet balistycznych z głowicami.

Oczywiście Putinowi nie odbieram ogromnej inteligencji, szczególnie, że wybił się będać w FSB, ale Polska to specyficzny kraj, między 2 mocarstwami.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 18.04.2015 o godz. 00:41.

sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 18.04.2015, 01:14
yarow napisał(a):Wyświetl post
Profesjonalizm TVN. Zlecenie?
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=clfI0R63Hts
jakie zlecenie ? JKM słupki rosną, szacuje w tej chwili ok 8% poparcia to trzeba go znowu zniszczyć, na YT jest mnóstwo nagrań jak manipulują, max kolonko też pokazywał, zresztą z całej tej rozmowy w faktach pokazano tylko urywek wypowiedzi Wiplera, a nie o arogancji tego pseudo dziennikarzyny, to jest standard, nie zlecenie

tak samo jak wyrwane z kontekstu strzelanie do "górników" , gdzie JKM jasno i precyzyjnie się wyraził o co mu chodziło, niestety lemingi również na tym forum się łapią na takie rzeczy, a później mówią że Korwin to oszołom

JKM i Ogórek głośno podkreślają, że stosunki z Rosją Ukrainą powinny zostać neutralne, łączy nas smutna historia, ale na dzień dzisiejszy nie ma dla nas żadnego zagrożenia i nie widzę powodu żeby stawać po którejś ze stron bo tylko ekonomicznie na tym tracimy, to jest dla nas najlepsze wyjście

a PO-PIS jak chcą wojny to niech sami wyciągną szabelki w dłoń i do boju, ja nie zamierzam za nich przelewać krwi
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 18.04.2015, 07:46
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niem...z-rosja/fh5k21

Cytat:
Merkel przyznała, że problemy polityczne zakłócają obecnie stosunki między obu krajami. Musimy je rozwiązać na drodze politycznego dialogu - powiedziała szefowa rządu. - Perspektywą na przyszłość, szczególnie dla nas, jest wielka strefa wolnego handlu, do której będzie należała także Rosja - wyjaśniła Merkel, cytowana przez agencję dpa.
Co ta Merkel? Rusofil?
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 18.04.2015, 10:03
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie to jest proste jak drut. W ciągu miesiąca wszyscy antysystemowcy stali się agentami Putina.
JKM - agent Putina
Kukiz - rusofil
Kowalski - ochroniarz Putina
Braun - przyjaciel Rosyji

Kto powiela te bzdury? TVN, czy może GW? Nie ten adres, gdyż wszystko idzie od Karnowskich, Sakiewicza, bądź teraz od Matki Kurka, którzy dostali świeże zadanie na Nowogrodzkiej.

PS. Ciekawe co z Wilkiem?
PS2. W najbliższym NCzasie będzie trochę o Kukizie, ale chwilowo cicho sza.
a ten oprócz ściemniania jeszcze pajacuje,nowy przekaz , nowi kolesie ? , wlezie w tyłek każdemu , bezstronny komentator

wiesniak842 "Wilk na 100 procent ruski agent. " Ну, погоди! " nic ci nie mowi"

ha, ha , skąd znasz , to stara bajeczka , ale dobre skojarzenie , przynajmniej nie ma sugestii jak u wołominiaka emj10 że Karnowscy i spółka sekują dwuprocentowcó i w porywach jednoprocentowców , zmasowana akcja , to spisek

sevenheaven "Co ta Merkel? Rusofil?"

chwila oddechu od żydowskiego Pis-u , uf , ocieramy pot z czoła , teraz biedni antysystemowcy z łatką rusofilów , i ten tandem co chce neutralności z rosją , korwin i ogórek , cymesik, a w tle zły Pis co chce wojny, koledzy antyssystemowcy , to już było , reżimówka co najmniej od 10.04,10 łączy pisowców z wojna z rosją , a wy dopiero teraz ? niedopatrzenie
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 18.04.2015 o godz. 10:17.
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 18.04.2015, 22:59
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
wyrwane z kontekstu strzelanie do "górników" , gdzie JKM jasno i precyzyjnie się wyraził o co mu chodziło, niestety lemingi również na tym forum się łapią na takie rzeczy, a później mówią że Korwin to oszołom

JKM i Ogórek głośno podkreślają, że stosunki z Rosją Ukrainą powinny zostać neutralne, łączy nas smutna historia, ale na dzień dzisiejszy nie ma dla nas żadnego zagrożenia i nie widzę powodu żeby stawać po którejś ze stron bo tylko ekonomicznie na tym tracimy, to jest dla nas najlepsze wyjście

a PO-PIS jak chcą wojny to niech sami wyciągną szabelki w dłoń i do boju, ja nie zamierzam za nich przelewać krwi
Nawet wypowiedź Korwina o górnikach w całości, która nie jest wyrwana z kontekstu, jasno świadczy o nim po prostu w sposób kompromitujący, pogrąża go jako typowego kapitalistycznego łajdaka bez skrupułów. Strzelanie do kogokolwiek, a tym bardziej do przedstawicieli klasy robotniczej, którzy w pocie czoła harują na takich darmozjadów i kapitalistycznych krwiopijców jak Korwin, jest niedopuszczalne i naganne - jak wszelka przemoc, która jest tylko i wyłącznie objawem ludzkiej głupoty. Korwin-Mikke powinien się zastanowić co mówi, bo dzięki klasie robotniczej żyje i ma co jeść. Za obrażenie górników powinien trafić do więzienia, bo tam powinno być miejsce dla takich jak on, faszystów, ksenofobów i wrogów wolności.

Co do kwestii Ukrainy, to jest oczywiste, że cały cywilizowany świat powinien użyć wszystkich sił by stanąć za tym państwem murem. Nie rozumiem jak można zastanawiać się nad tym czy nałożyć na Rosję sankcję? Jakie w ogóle sankcje? W momencie, gdy Rosjanie zabili pierwszego Ukraińca i napadli słabszy kraj, cała Europa powinna wesprzeć Ukraińców zbrojnie, wszystkimi siłami. Tak samo Polska - powinniśmy stanąć murem za braćmi Ukraińcami. Nie dlatego, że są naszymi sąsiadami, ale po prostu dlatego że są stroną słabszą, stroną którą w brutalny sposób zaatakował bezpodstawnie silniejszy kraj. Więc mamy moralny obowiązek pomóc Ukrainie i ją wspierać.

Jestem pacyfistą i każde użycie przemocy uważam za upadek człowieka i skrajny idiotyzm. Jednakże kiedy ktoś napada słabszego, to mamy obowiązek pomóc. Niestety, dopóki nie znikną głupie i sztuczne granice oraz podziały na państwa, będziemy musieli stawać w obronie słabszych.
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 18.04.2015, 23:06
Panie pacyfisto ci pańscy przyjaciele pogrobowcy banderowców czczą morderców 150 tyś Polaków na Wołyniu. Ludność cywilna wyrżnięta z bestialskim okrucieństwem przez dzicz ukraińską. Nie ma nie było i nigdy nie będzie przyjaźni z bandytami zwłaszcza że oprawców ogłosili bohaterami narodowymi. Zalecam zimny prysznic .
Mistal
Banita

Od: 10.2010

Stary 19.04.2015, 19:42
IDA...ła efekt. Czyli czemu Amerykanie uważają nas za winnych Holocaustowi.

https://krzykinternetu.wordpress.com.../ida-la-efekt/
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 20.04.2015, 11:17
http://wpolityce.pl/polityka/241519-...ne-miliarderom

Te pieniądze ze sprzedaży to chyba mają być wg Korwina dla tych, którym obiecał Komorowski?
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 20.04.2015, 12:46
Tą wypowiedzią Korwin-Mikke pokazuje, że jest największym wrogiem wolności, jakiego tylko można sobie wyobrazić. W rządzonym przez niego państwie ludzie byliby biedakami, pozbawionymi nawet możliwości zebrania grzybów w lesie. Jego ideałem jest państwo totalitarne, którym władałaby klika bogaczy i kapitalistycznych wyzyskiwaczy. Dla bezrobotnych, niepełnosprawnych, mniejszości seksualnych, robotników czy Żydów - kara śmierci. Obecna władza w Polsce chce odebrać robotnikom jedynie pracę, a Korwin-Mikke odebrałby im także życie. Więc jeśli ktoś narzeka na PO, to radziłbym się zastanowić, bo na horyzoncie jest ktoś znacznie groźniejszy - Korwin-Mikke, czyli człowiek który w razie odpowiednich możliwości stałby się z pewnością kimś dorównującym Hitlerowi.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.04.2015, 15:21
Niech Mikke handluje swoim a nie majątkiem narodowym. Komorowski znalazł jak widać sojsznika w grabieniu Polaków. Gdyby dziadek był w Sejmie to już wiemy jak by głosował. I to pewnie nie ostatnie wspólne interesy, które by razem robili w Sejmie. Palikot też udawał opozycję a jak później przyznali jego zausznicy robił wszystko pod dyktando Bula (czytaj WSI).
sevenheaven
Senior Member

Stary 21.04.2015, 10:09
raindog napisał(a):Wyświetl post
Podsumowuje to tak:

Uważam, że Korwin do najinteligentniejszych ludzi nie należy (a jego program jest co najmniej naiwny by nie powiedzieć - głupi), ale musiałbym się naprawdę postarać, by zrobić z siebie maksymalnego głupka i streścić jego poglądy tak jak Ty powyżej. Sorry, ale Twój poziom rozumienia jego tekstów/wypowiedzi jest mniej więcej taki, jakbym na podstawie tego, co właśnie napisałeś, stwierdził, że nienawidzisz murzynów i dręczysz zwierzęta dla zabawy.
Korwin do najinteligentniejszych nie należy ?
Posłuchaj sobie jego wypowiedzi, jego anegdotki, cytaty, facet mówi w kilku językach, gdzie reszta nawet angielskiego nie zna, to że czasem palnie coś głupiego ( co jest dodatkowo przekręcane przez media i stąd mamy taki obraz ) to nei znaczy, że nie jest inteligentny, bo biję pod tm względem większość polityków.

Jak go zestawisz np z tym osobnikiem :
https://www.youtube.com/watch?v=-SVcJjgpeUA

Nie wiem jak media w ogóle mogą zapraszać takich gości ? Wczoraj oglądałem jego w studiu z wiplerem, ciągłe przekrzykiwanie, teksty typu " zamnij się " itp. facet prezentuje poziom panów spod butki z piwem
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.04.2015, 10:22
Korwin do najinteligentniejszych nie należy ?
Posłuchaj sobie jego wypowiedzi, jego anegdotki, cytaty, facet mówi w kilku językach, gdzie reszta nawet angielskiego nie zna, to że czasem palnie coś głupiego ( co jest dodatkowo przekręcane przez media i stąd mamy taki obraz ) to nei znaczy, że nie jest inteligentny, bo biję pod tm względem większość polityków.

Jak go zestawisz np z tym osobnikiem :
https://www.youtube.com/watch?v=-SVcJjgpeUA

Nie wiem jak media w ogóle mogą zapraszać takich gości ? Wczoraj oglądałem jego w studiu z wiplerem, ciągłe przekrzykiwanie, teksty typu " zamnij się " itp. facet prezentuje poziom panów spod butki z piwem
Nie czasem tylko bez przerwy plecie głupoty a jedyne media, które nie przekręcają jego wypowiedzi to te w ...Rosji lub Noworosji :
Tu masz kolejną próbkę jego inteligentnych możliowści:

http://kresy24.pl/66958/korwin-mikke...onkiem-putina/
sevenheaven
Senior Member

Stary 21.04.2015, 10:43
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Nie czasem tylko bez przerwy plecie głupoty a jedyne media, które nie przekręcają jego wypowiedzi to te w ...Rosji lub Noworosji :
Tu masz kolejną próbkę jego inteligentnych możliowści:

http://kresy24.pl/66958/korwin-mikke...onkiem-putina/
bez przesady nie twierdze, że głupot nie gada, ale popularne tematy, czyli : hitler , kobiety, niepełnosprawni są powielane, a wystarczy wsłuchać się w jego słowa

Hitler - nie ma żadnych dowodów, że Holocaust to jego sprawka, jest nawet nagroda 250 tys euro za udowodnienie ( ale jednocześnie podkreśla, że to on stał za tym, ale samych dowód nie ma )

Co do Kobiet to ma oczywiście w większości rację, chociaż uważam, że powinny mieć również głos w wyborach co jest oczywiste.

Niepełnosprawni - To jest kwestia kontrowersyjna, ale taka jest smutna prawda, kiedy zadaje pytanie, dlaczego telewizja publiczna nie pokazuje paraolimpiady w takim samym stopniu jak IO to temat się kończy i zmieniają temat, po prostu im się to nie opłaca i nikt tego oglądać nie chce..

Korwin jest u Olejnik i prosi ją żeby porozmawiali o jego programie i gospodarce.. ona mówi Dobrze i następne pytanie zadaje kto będzie pierwszą damą..
Pablo84
Senior Member

Stary 21.04.2015, 12:13
Poza tymi lasami, to dla mnie ....a szczytem absurdu jest prywatna służba zdrowia. Ja .......e, gdybym nie wiedział ile kosztuje jeden głupi zabieg laparoskopowy np cholestysektomia (nie mówiąc już o angiografii, która występuje niemal zawsze z angioplastyką), to bym się tylko śmiał.
Mam też w rodzinie osobę, która zajmuje się ubezpieczeniami i wiem jakie są zajebiste restykcję, jakie trzeba mieć badania, by móc się w ogóle ubezpieczyć. Jak myślicie, czy osoba która np pali papierosy, ma np BMI 35< cukrzyce itd będzie płaciła wysokie, czy niskie składki? Ewentualnie, czy zostanie w ogóle ubezpieczona?

Poglądy o niepełnosprawnych i chorych, to sobie w ogóle daruje, bo szkoda komentarza.

sevenheaven
Senior Member

Stary 21.04.2015, 14:01
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Poza tymi lasami, to dla mnie ....a szczytem absurdu jest prywatna służba zdrowia. Ja .......e, gdybym nie wiedział ile kosztuje jeden głupi zabieg laparoskopowy np cholestysektomia (nie mówiąc już o angiografii, która występuje niemal zawsze z angioplastyką), to bym się tylko śmiał.
Mam też w rodzinie osobę, która zajmuje się ubezpieczeniami i wiem jakie są zajebiste restykcję, jakie trzeba mieć badania, by móc się w ogóle ubezpieczyć. Jak myślicie, czy osoba która np pali papierosy, ma np BMI 35< cukrzyce itd będzie płaciła wysokie, czy niskie składki? Ewentualnie, czy zostanie w ogóle ubezpieczona?

Poglądy o niepełnosprawnych i chorych, to sobie w ogóle daruje, bo szkoda komentarza.
już się na ten temat wypowiadałem i szkoda mi znowu się powtarzać

prywatna służba zdrowia jak najbardziej ZA

skończą się kolejki do lekarzy i pracowanie na kilku etatach na raz

oczywiście dla ciężko chorych, czy nieulaczalnie chorych potrzebnybyłby specjalny program, żeby ich nie zostawić na lodzie

odezwij się za kilka lat , kiedy po 25 latach płacenia składek zdrowotnych, nagle zachorujesz i Ci będą kazać czekać kolejne 8 lat na zabieg, wtedy zmienisz zdanie
emj10
Senior Member

Stary 21.04.2015, 15:09
Dziś prawdopodobnie rozstrzygnięcie największego przetargu na uzbrojenie armii od czasów przetargu na F-16. Odnosząc się do wcześniejszych pogłosek dotyczących podziału tortu na polskie inwestycje zbrojeniowe na trzy kraje: USA, Francję i Niemcy można śmiało strzelać, że wygrają Francuzi, albo Amerykanie.

Nowoczesne rakiety (JASSM oraz może Patrioty) mają dostarczać Amerykanie.
Łodzie podwodne prawie na pewno kupimy od Niemców, gdyż tylko oni produkują łodzie tego typu jaki potrzebujemy.
Tarcza antyrakietowa ma powstawać na komponentach, albo francuskich, albo amerykańskich.

Obstawiłbym, że przetarg na helikopter wygra tak jak donoszą pogłoski Airbus, a tarcza wraz z Patriotami i już kupionymi JASMM-ami to będzie projekt w całości amerykański.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 21.04.2015 o godz. 15:27.
sevenheaven
Senior Member

Stary 21.04.2015, 18:05
już wszystko wiadomo, tylko dlaczego helikoptery nie kupili od Włochów ? produkcja w Polsce obiecali 1000 miejsc pracy, ale oczywiście coś musiało być nie tak, a związkowcy już zapowiadają protesty ..
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.04.2015, 18:09
Pablo84 przykład podałeś Pan bardzo marny. Nałogowcy płacą za swoje leczenie w postaci wyjebanej w kosmos akcyzy. Zapewniam Ci, bo czasu wiele nie mam- państwo zgarnia na nich więcej niż wydaje na leczenie. Zarówno na palaczach, jak i alkoholikach. Co nie zmienia faktu, iż jestem przeciwnikiem prywatyzacji w wersji polskiej.

Cytat:
odezwij się za kilka lat , kiedy po 25 latach płacenia składek zdrowotnych, nagle zachorujesz i Ci będą kazać czekać kolejne 8 lat na zabieg, wtedy zmienisz zdanie
Ależ da się leczyć państwowo. To, co opisujesz dzieje się obecnie. Trzeba zmian. To na pewno nie jest polska prywatyzacja.
Anty PO-PiS!!!
Pablo84
Senior Member

Stary 21.04.2015, 18:21
....
1 kraj w którym dobrze funkcjonuje prywatna służba zdrowia

P.S
Przypominam tylko, że w Polsce nie mamy państwowej służby zdrowia.

ABGWislakABG
Ja tu nie piszę o terapii uzależnień tylko o zabiegach zaawansowanej aparatury jak i wysoko wyspecjalizowanego zespołu interdyscyplinarnego.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 21.04.2015 o godz. 18:34.

_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 21.04.2015, 20:17
Dziś prawdopodobnie rozstrzygnięcie największego przetargu na uzbrojenie armii od czasów przetargu na F-16. Odnosząc się do wcześniejszych pogłosek dotyczących podziału tortu na polskie inwestycje zbrojeniowe na trzy kraje: USA, Francję i Niemcy można śmiało strzelać, że wygrają Francuzi, albo Amerykanie.

Łodzie podwodne prawie na pewno kupimy od Niemców, gdyż tylko oni produkują łodzie tego typu jaki potrzebujemy.
Tarcza antyrakietowa ma powstawać na komponentach, albo francuskich, albo amerykańskich.

Obstawiłbym, że przetarg na helikopter wygra tak jak donoszą pogłoski Airbus, a tarcza wraz z Patriotami i już kupionymi JASMM-ami to będzie projekt w całości amerykański.
Nigdy nie pojmę jak można zarzynać własny przemysł zbrojeniowy. Rozumiem, że jakieś technologie trzeba kupić ale nie wierzę, że w Polsce nie da się zaprojektować i wyprodukować helikoptera dla polskiej armii. I tak ze wszystkim. Francuskie to, amerykańskie tamto, niemieckie jeszcze coś. Ukierunkowaliby się chociaż, bo to się wszystko kupy nie trzyma.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 21.04.2015, 20:34

No i wybrano, ale o ile wybranie Patriotów mozna jeszcze jakoś usprawiedliwić bo to jedyny z oferowanych systemów który sprawdzono w warunkach bojowych( choć martwią informacje o tym że amerykanie nie zamierzają go dalej rozwijać) o tyle Caracal to kompletna porażka, kupujemy śmigłowiec którego koszty eksploatacji są KOSMICZNE, którego nie używa żadne liczące się państwo( Francja ma tylko kilkanaście sztuk bo nawet dla nich jest zbyt drogi), który ma małe szanse na dalszy rozwój, bo Eurocopter skupia się na rozwijaniu NH 90( a raczej na naprawianiu ciągłych usterek i i przepraszaniu za opóźnienia w dostawach) i który średnio nadaje się dla jednostek specjalnych( podobno te lobbowały za Amerykanami). Większa ładowność to w tym przypadku żadna zaleta.

Pablo84
Senior Member

Stary 21.04.2015, 20:39
No cóż. Dzisiaj w studio "minęła 20" poseł PO został zmieciony z powierzchni ziemi nawet przez koalicjanta - tak, że aż Pani redaktor się oburzyła, że wystepuje przeciwko... To tyle, jeśli chodzi o wybór francuskich helikopterów. (od 17 min)

http://vod.tvp.pl/audycje/publicysty...42015/19486795
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 21.04.2015 o godz. 21:06.

emj10
Senior Member

Stary 22.04.2015, 00:05
piotrek06 napisał(a):Wyświetl post
No i wybrano, ale o ile wybranie Patriotów mozna jeszcze jakoś usprawiedliwić bo to jedyny z oferowanych systemów który sprawdzono w warunkach bojowych( choć martwią informacje o tym że amerykanie nie zamierzają go dalej rozwijać) o tyle Caracal to kompletna porażka, kupujemy śmigłowiec którego koszty eksploatacji są KOSMICZNE, którego nie używa żadne liczące się państwo( Francja ma tylko kilkanaście sztuk bo nawet dla nich jest zbyt drogi), który ma małe szanse na dalszy rozwój, bo Eurocopter skupia się na rozwijaniu NH 90( a raczej na naprawianiu ciągłych usterek i i przepraszaniu za opóźnienia w dostawach) i który średnio nadaje się dla jednostek specjalnych( podobno te lobbowały za Amerykanami). Większa ładowność to w tym przypadku żadna zaleta.
Problem jest taki, że tak naprawdę żaden z tych śmigłowców nie spełniał do końca naszych kryteriów. Agusta AW149 istniała tak naprawdę tylko na papierze, amerykańskie Black Hawki i ich warianty od początku rozmijały się z wytycznymi z przetargu, a Caracal jest zwyczajnie za duży jak na nasze potrzeby i jeszcze nie do końca sprawdzony w boju.

Mieliśmy tak naprawdę sytuację podobną do przetargu, który wygrał F-16, gdzie był wybór między starym, a nie pasującym nam do końca F-16, anonimowym poza Szwecją Gripenem i jeszcze niesprawdzonym w boju Mirage 2000.

Dlatego nie dziwię się, że Agusta AW149 odleciał w przedbiegach, a do wyboru pozostawał Caracala, albo Black Hawk.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 22.04.2015 o godz. 00:08.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów