The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
umyślny
Banita

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.04.2009, 17:22. Kara więzienia za koszulkę z Che-Guevara ?!
Cytat:
Rząd chce zaostrzenia przepisów. Będą kary więzienia za koszulki z Che?

Do dwóch lat więzienia - w myśl proponowanych przez minister ds. równości przepisów - grozić będzie osobom, które "produkują i rozpowszechniają materiały propagujące faszyzm lub inny totalitarny ustrój" - dowiedział się serwis tvp.info. Innymi słowy: za produkcję, albo być może nawet noszenie koszulek z podobiznami Lenina, albo Che Guevary.

W internecie bez trudu można znaleźć bogatą ofertę wyboru ubrań z podobizną argentyńskiego rewolucjonistyObecnie artykuł 256 kodeksu karnego przewiduje do dwóch lat więzienia, ale jedynie za propagowanie ustroju totalitarnego, albo nawoływania do nienawiści na tle rasowym, narodowościowym, lub wyznaniowym. Sędziowie jednak w praktyce nie dopatrują się szkodliwości w np. noszeniu koszulek z sierpem i młotem, czy swastyką.

To ma się zmienić. Jak dowiedział się portal tvp.info zmiany chce wprowadzić Elżbieta Radziszewska, rządowa minister ds. równości.

- Wprowadzenie takich rozwiązań postulowały organizacje zajmujące się walką z rasizmem - cytuje minister Radziszewską portal. O propozycji poinformowała już Ministerstwo Sprawiedliwości. Zdaniem Radziszewskiej nowy przepis uderzy mocno w popularny wciąż w Polsce handel pamiątkami nazistowskimi. Bez trudu na straganach, czy w internecie, można kupić oryginalne lub podrobione godła SS, Wehrmachtu, hełmy, mundury, czy odznaczenia hitlerowskie. Po tego typu gadżety przyjeżdżają do naszego kraju często niemieccy neonaziści, którzy u siebie w kraju nie mają legalnie dostępu do niczego, co zawiera symbol swastyki.

- Chodzi też o walkę z wydawcami literatury i czasopism propagujących faszyzm oraz komunizm - cytuje tvp.info Wiesławę Kostrzewa-Zorbas, głównego specjalistę w biurze minister Radziszewskiej.

Z istnienia tego problemu zdaje sobie sprawę minister Radziszewska. - Mam nadzieję, że jeśli te przepisy wejdą w życie, sądy będą orzekać w przemyślany sposób - komentuje Radziszewska.
Ktoś mi wyjaśni o co tu kur*a chodzi?
Co o tym myślicie? Czy nie jest to jawny zamach na naszą wolność słowa, wolność poglądów itp?

To co robi rząd jest żałosne. Przecież te koszulki nie niosą totalitarnego
przesłania tylko są symbolem buntu. Większość nosie zupełnie bezmyslnie. Che jest tylko jednym z symboli popkultury i mało kogo obchodzi czym się zasłużył.

To ja sobie kupię koszulkę z prezydentem i prezesem
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.04.2009, 17:29
To w imię miłości. Ciekawe ile jeszcze ludzie będą bezczynnie patrzeć się na to co się dzieje? Dziś koszulka,jutro poglądy. Zresztą i tak już nie można mieć pewnych poglądów innych od tych jedynie słusznych partii rządzącej.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 22.04.2009, 17:33
Skoro zakazana jest swastyka czy noszenie koszulki z Hitlerem to niech zakażą sierpa i młota i mordy Guevary.
Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 22.04.2009, 17:38
Spoko, spoko - nie ma się co podniecać - zaraz obrońca wszelkich wartości lewackich znaczy się G.Wyborcza zaraz strzeli artykuł na pierwszą stronę o nietolerancji i rasizmie
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Watts7
Banita

Od: 03.2009

Stary 22.04.2009, 17:43
Kwestia poglądów. Dla niektórych idolem jest morderca Che, dla innych morderca Pinochet. Obaj siebie warci, choć po tak różnych stronach barykady. Moim zdaniem różnorakie gadżety z wizerunkami kontrowersyjnych postaci tego typu to zwykła, płytka moda, nie mająca nic wspólnego z polityką. Ot, ubierze na siebie taki warchoł koszulkę z sierpem i młotem albo z brodatą mordą i myśli, że jest cool.
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 22.04.2009, 17:46
Możliwość kupna w Polsce gadżetów itp ze swastyką to dla mnie obok fizyki w liceum jedna z tych rzeczy których nigdy nie zrozumie.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.04.2009, 17:57
Przeciez to jest chyba akurat normalna sprawa ze morderca nie powinien byc przez nikogo gloryfikowany.
"Symbol buntu", jak sie tak chcesz buntowac to sobie zaloz koszulke z logiem AK albo z podobizna Rudego a nie jakiegos komucha gdzies zza oceanu. Polska ma chyba rekordowa ilosc wszelkiej masci buntownikow, i to buntownikow ze szlachetnych pobudek, guevary nie mozna na pewno nazwac buntownikiem, co najwyzej rewolucjonista i to bynajmniej nie w pozytwynym znaczeniu tego slowa. W glowie mi sie nie miesci jak w kraju zniszczonym przez komunizm mozna w ogole sie ekscytowac kolesiem guevarą.

Jesli twierdzisz ze wiekszosc nosi te koszulki bezmyslnie to zaloz koszulke ze swastyka, a jak cie zlapie policja to im powiedz ze "zalozyles bezmyslnie".

Aha, ostatni tekst zerżnąles z forum gw, moglbys sie choc troche wysilic. Ale w sumie chyba za duzo wymagam od kogos kto sie zaslania w zyciu bezmyslnoscia. Zmien sobie ksywe na bezmyślny.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
leyzer87
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 22.04.2009, 17:59
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Skoro zakazana jest swastyka czy noszenie koszulki z Hitlerem to niech zakażą sierpa i młota i mordy Guevary.
Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy.
Zgadzam się w stu procentach. Ja jednak bym jednak nie karał pierdlem, ale z zamian taką głupotę, zwyczajnie karał chłostą. Najlepiej publiczną.
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.04.2009, 18:01
i bardzo dobrze.

jeśli chcecie koszulki guevary to zastanówcie się, co ludzie by o was pomyśleli, gdybyście nosili Stalina, Hitlera, albo Pinocheta.

albo Filipiaka.
.
Odpowiedz cytując
małolatTS
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 22.04.2009, 18:11
W końcu się ktoś tym zajął. Choć też trudno uwierzyć, że Tusku nie pomyśli o słupkach jak wyborcza rozpocznie swój wolnościowo-postepowy jazgot
Life without ultras is nothing ... ultras without passion too ...
Odpowiedz cytując
olsza2
Member

Od: 08.2007

Stary 22.04.2009, 18:13
No może nie powinno być jako takiej kary więzienia za noszenie takich koszulek,(bo za niedługo zabronią pod karą więzienia nosic koszulek z marihuaną itd.) ale powinno się dokładnie zapobiec sprzedawania takich koszulek i karać raczej sprzedawców
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 22.04.2009, 18:19
Orzeu- święte słowa.

Niestety pewnie komuchy z UE posługując się podobną argumentacją jako kolega bezmyślny ukręcą łeb całej sprawie, ale BARDZO się cieszę, że w końcu ktoś przynajmniej chciał się tym zająć.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
Miro
Senior Member

Stary 22.04.2009, 18:31
olsza2 napisał(a):Wyświetl post
powinno się dokładnie zapobiec sprzedawania takich koszulek i karać raczej sprzedawców
Otóż to, jak któryś chce się buntować to niech sobie swojego idola kurna sam "wydzierga". Zarabianie na sprzedaży "symboli" czy wizierunków morderców w stylu che czy lenina jest poprostu zwykłym kur**wem..
Odpowiedz cytując
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 22.04.2009, 18:36
Dokładnie. A poza tym ludzie noszą ubrania z jego wizerunkiem, a nawet pojęcia nie mają kim był i co zrobił.
Odpowiedz cytując
umyślny
Banita

Stary 22.04.2009, 19:09
dalej nic nie kumam. nieźle namieszane

chyba o to im chodzi żeby nam kocioł w głowach zrobić, pranie mózgów że potem sami nie będziemy wiedzieli co z nami robią...

jak to im przejdzie, to ja nie wiem co później będzie
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 22.04.2009, 19:15
To może warto się zainteresować ździebko historią Może wtedy zakumasz
Odpowiedz cytując
emsi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 22.04.2009, 19:16
umyślny napisał(a):Wyświetl post
dalej nic nie kumam. nieźle namieszane

chyba o to im chodzi żeby nam kocioł w głowach zrobić, pranie mózgów że potem sami nie będziemy wiedzieli co z nami robią...

jak to im przejdzie, to ja nie wiem co później będzie
Ty już sam z siebie chyba masz niezły kocioł

Bardzo dobrze, że się wzięli za Che Guevare i czekam z ciekawością, na artykuły w Gazecie Wyborczej, to może być niezła komedia.
--Dezaktywacja-- Borys trzymaj się!
Odpowiedz cytując
umyślny
Banita

Stary 22.04.2009, 19:22
sluchaj

mnie chodzi o to ze nie bedzie mi jeden z drugim mowil w jakich tshirtach mam chodzic
czy moge nosic homera simpsona, donalda ducka, sikorskiego, hitlera czy che

patrz na wladze w czechach - jeszcze przyklaskują ugrupowaniom neonazistycznym, a ludzie dają im kase i poparcie
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.04.2009, 19:22
Jak dla mnie świetny pomysł. Strasznie mi działają na nerwy tacy ludzie. A najgorsze jest w tym wszystkim, że większość tych koszulek noszą dzieci, które nie maja pojęcia ani o tym kim był Che, ani co to jest komunizm.

Btw, czy autor posta to nie kolejne wcielenie charcerzyka?
the end
Odpowiedz cytując
nowinmanc
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 22.04.2009, 19:31
Niestety nie zgodze sie z przedmowcami.
Dzis Che Guevara, jutro co?
Wyguglujcie sobie MIAC report, jest to tajny dokument ktory naklania policjantow do zatrzymywania osob z koszulkami 'dont tread on me', zwolennikow rona paula, wolnosciowcow...
Wolnosc traci sie kawalek po kawaleczku.
Dodam tylko ze miac dotyczy stanu missouri.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 22.04.2009, 19:33
Dziś Che Guevara bo wczoraj Hitler. A skoro pytasz o jutro to mam nadzieje ze Jaruzelski.
Uzyles nieadekwatnego porownania. Hitler, Stalin czy Che Guevara to kolesie ktorzy zabijali ludzi i ktorzy juz wachaja kwiatki od spodu. Osobiscie uwazam ze pomysl takiej cenzury jest troche bez sensu ale jestem w stanie to zrozumiec. Z Ronem Paulem jesli to prawda co piszesz to skandal.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
nowinmanc
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 22.04.2009, 19:39
Jezeli ktos zaklada koszulke z Che Guevara to byc moze jest 'nie-do-konca-doinformowana-na-temat-historii-osoba' i moze mnie to denerwowac.
Ba, moge takiej osobie nie podac reki! Ale wysylac do wiezienia?
Rzeczywiscie mielismy nieprzyjemne doswiadczenia z totalitaryzmami. Wlasnie dlatego powinnismy byc czujni kiedy 'z dobrych pobudek' (alez oczywiscie ) ogranicza sie nasza wolnosc.
Odpowiedz cytując
emsi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 22.04.2009, 19:39
umyślny napisał(a):Wyświetl post
czy moge nosic homera simpsona