|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
To prawda, że o ile jeszcze za czasów pierwszego Kasperczaka to z innych drużyn w lidze raczej mało kto łapałby się do ewentualnej kadry w Wiśle, a każdy praktycznie wiślak był łakomym kąskiem dla pozostałych drużyn, to teraz sytuacja jest inna:
- prawie w każdej drużynie ekstraklasy jest co najmniej jeden, albo i więcej piłkarzy, którzy byliby dla Wisły wzmocnieniem, a mało który wiślak jest łakomym kąskiem dla najlepszych. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Mam wrażenie, że nawet Wdowczyk po przejebaniu 7 spotkań nie doczekał się tylu krytycznych słów co Kiko po 4 zwycięstwach w 6 meczach. Jak dla mnie wygrane w końcówkach to w dużej mierze kwestia dobrego przygotowania fizycznego, taktycznego i tgz 'charakteru' który nadaje trener drużynie. Czy można mówić, że Moskal nie miał szczęścia, bo ciągle jego drużyny tracą zwycięstwa w końcówkach? Jeśli coś powtarza się 10 razy to średnio już można nazwać kwestią przypadku.
A z porównywaniem kadr zespołów jest jak z wycenami piłkarzy na transfermarkt. Czyli nigdy nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Ale jak wiemy, papier przyjmie wszystko. Dwa przykłady Piast Gliwice, Leicester City. w parę miesięcy można stać się z czołowej drużyny ligi kandydatem do spadku. I eksperci od porównywania "potencjału' kadr łapią się za głowę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Zależy o którym sezonie mówimy.
Przypominam, że sezon dwa temu Brożek był młodszy i pakował bramki taśmowo, Boguski też był młodszy, Głowa również. Jak nie było Brleka czy Małeckiego to był np. Stilić w formie, był Burliga, który ma pewny plac w Jadze, zamiast Gonzaleza był Guzmics. Do tego nieobliczalny Guerrier. Ta kadra nie była taka słaba, jak niektórzy ją kreują. Podejrzewam, że pod względem wartości piłkarzy, zarobków, jak i frekwencji cały czas byliśmy w pierwsze piątce. Wiadomo, nie zawsze się osiąga wyniki na miarę potencjału. Nam to ostatnio nie wychodziło. Dlatego też rozumiem zachłyśnięcie się obecnymi wynikami. Ale trzeba pamiętać, że Wdowczyk zaraz po przyjściu też miał podobny bilans. Poczekajmy do końca sezonu z ocenami, moim zdaniem pierwsza piątka to nasz potencjał, a cokolwiek więcej będzie niebywałym sukcesem. Miejsca 6-8 będą może nie wielkim, ale jednak rozczarowaniem dla mnie. Wypadnięcie poza 8 katastrofą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Przypomnę tylko, że po 10 kolejkach ekstraklasy byliśmy na ostatnim miejscu w tabeli z zawrotnym dorobkiem 7 pkt. Polecam niektórym ochłonąć lub kubeł zimnej wody na głowy i docenić pracę jaką wykonuje obecny zarząd oraz trener Kiko. Widzę niestety, że zaczyna się już kręcenie nosem po wygranych, a jak jeszcze jakoś wygramy z Amikorzem to zacznie się pierdo.lenie o mistrzostwie, a kiedy po nie nie sięgniemy winnym będzie trener bo była szansa, którą zaprzepaścił. Doceńcie i cieszcie się wygranymi, a nie szukajcie dziury w całym.
Szczęście sprzyja lepszym, i możemy jebać bramki na mega farcie nawet w 96 min. nie ma to znaczenia, nie jesteśmy klubem z Bundesligi, żeby odciąć przeciwnika kompletnie od naszej bramki. To jest ekstraklasa, tu każdy z każdym zawsze ma jakąś sytuacje, lepszym sprzyja fart i zamieniają go na bramki, gorsi mają pecha i inkasują 0 pkt. |
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2016
Offline |
|
|
Ciąg dalszy pochwał dla trenera ze strony zawodników:
http://www.przegladsportowy.pl/pilka...837,1,727.html Chyba jednak nie jest taki zły jak wiele osób próbuje wmówić ![]() |
|
|
|
Lokalny Patriota
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Lepszy Kiko niż ciągle odgrzany kotlet typu Michniewicz, Zieliński, Rumak, Wdowczyk, Smuda itp itd, Gość znikąd nie przesiąknięty tym towarzystwem, z zupełnie innym spojrzeniem na piłkę, z nawykami, metodami i warsztatem z Hiszpanii a nie ciągle w koło Macieju to samo. Niech trenuje spokojnie i robi swoje. Aż strach pomyśleć gdzie byśmy byli teraz gdyby Darek W nie prze..bał 7 raz z rzędu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Nie zgadzam się. Kiko - którego nominacja wydawała mi się tragiczną pomyłką - udowadnia póki co, że nie jest wuefistą, tylko profesjonalnym trenerem, wyniki wskazują, że jednym z najskuteczniejszych w Polsce. Brawa dla Junco, który wyciągnął takiego gościa z n-tej ligi.
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Offline |
|
|
Uprzejma prośba o nie wyrywanie z kontekstu. Dzięki.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Z tego co zauważyłem, forum jest podzielone co do tego, czy warto było wystawiać Stilicia od pierwszej minuty. Mi środek Mąka-Brlek-Stilić odpowiada bardziej niż ustawienie z Llonch'iem. Bez Lloncha będziemy mieli trochę mniej odbiorów, bo Brlek nie daje takiej jakości w defensywie, ale ze Stiliciem i grającym za nim Chorwatem mamy znacznie więcej opcji w ataku. Petar to dla mnie raczej 8ka niż 10tka. Nie potrafi aż tak dobrze podłączać się do ataków jak Semir. Bośniak jest praktycznie gwarancją stworzenia kilku sytuacji bramkowych w spotkaniu, nawet jeśli ogólnie mecz mu nie wychodzi i przez większość czasu człapie po boisku. Brlek, jeśli idzie o samo tworzenie okazji bramkowych, jest znacznie mniej regularny. Lubi grać głębiej, podczas gdy Semir odruchowo przesuwa się w okolice pola karnego. Dodatkowo Stilić ma lepszy zmysł do gry kombinacyjnej i potrafi zagrać niekonwencjonalnie. Jego kreatywność i ustawianie się odciąża Małeckiego i Boguskiego. Daje nam dodatkową opcję w rozegraniu pod bramką rywali. Chciałbym byśmy jeszcze kilka razy spróbowali ustawienia Mąka-Brlek-Stilić, bo jeśli ta trójka wypracuje sobie automatyzmy, to jakość gry może się znacznie poprawić.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Ja kto co by było- mielibyśmy max.21 pkt więcej
![]() ![]()
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
To też pokazuje, że Junco podszedł do swoich obowiązków bardzo poważnie i myślę, że to go czyni lepszym dyrektorem sportowym od Valckxa. Sposób szukania trenera (jeśli choć połowa z tego, co mówił Junco, jest prawdą, to mowa o wielkim researchu) i zawodników i pomysł na zbudowanie drużyny przy uwzględnieniu dostępnych funduszy zdecydowanie na korzyść Hiszpana. Chciałbym, żeby panowie dostali dużo czasu, bo wydają się być mądrymi ludźmi. Test będzie przy pierwszych kryzysach, ważne jest jak zachowają się kibice i zarząd. Póki co pracują spokojnie i mają kredyt zaufania, którego póki co nie nadwyrężają.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ale przecież nikt tu Kiko nie deprecjonuje. Robi świetną robotę jak narazie. A całościowo będziemy go oceniać na koniec, bo jak na razie było za mało spotkań, żeby jednoznacznie stwierdzić, że trener osiągnął sukces. Możemy wpaść w jakiś dołek (tfu tfu), albo nie wejść do ósemki i co wtedy?
Jest fajnie, trzeba trzymać kciuki, aby dalej się nam układało i patrzeć co się dzieję. Ja jestem optymistą, nie znaczy jednak, że będę w stosunku do kogokolwiek bezkrytyczny bo dobrze zaczął. Liczy się jak się kończy, a nie jak się zaczyna. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Po tym, co słychać od piłkarzy - którzy robotą Kiko, jego profesjonalizmem i podejściem do piłki są bardzo zadowoleni, nie ma co dyskutować.
Niech dalej robi swoją robotę,a a wszyscy będziemy zadowoleni. A śmieszków z wyszło i innych cymbałów źle nam życzących po prostu zlewać ciepłym moczem. ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
ku... Kiko dopiero 3 miesiace tu pracuje
jest bardzo wyrazna poprawa organizacji, ustawiania i defensywy w 7 rozegranych meczach ( w tym z Lechem i Legia) stracilismy 6 goli, gdzie wczesniej bylo1,75 na mecz pomalu i do przodu, wszystko po latach w koncu zmierza we wlasciwym kierunku, na poprawe ofensywy przyjdzie jeszcze czas ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Tak naprawde pierwsze oceny Kiko powinny przyjsc za 3 spotkania. Na razie to wszystko niezle wyglada, ale możemy przegrac 3 spotkania i wyladowac poza grupa mistrzowska. Malo prawdopodobne, ale możliwe. Ufam ze tak nie bedzie i Junco przedluzy z nim kontrakt, a w fazie mistrzowskiej powalczymy o 3-4 miejsce.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Trzeba jednak przyznac Kiko, ze rebranding Cywki na PO to mistrzostwo świata.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Pomimo że wczoraj zremisowaliśmy - to pomysł żeby zagrać bardziej ofensywnie wstawiając Stilica zamiast Lloncha uważam za dobry. Czymś Amice chcieliśmy zaskoczyć. Nie wyszło, ale widać że Kiko analizuje i szuka lepszych rozwiązań.
Podoba mi się w tym to że Ramirez nie jest "przyspawany" do jednego schematu gry i jednego składu. Podobnie jak Probierz - taktyka też jest pod rywala a nie "zawsze gramy swoje bez względu z kim gramy" Kaziu Moskal. szprotson Reaktywacja Cywki na PO to świetny pomysł Ramireza. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
To może Urygę na bramkę przestawi?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jak potrafi bronić to czemu nie? Po co to psioczenie trener odpowiada za skład i trener sobie wybrał Semira koniec kropka.Sam powiedział,że Stilić wygląda dobrze na treningach
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
a moze po prostu sprobowac trojke - llonch - Brlek - Stilic
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Ja bym spróbował Krzyśka na prawym skrzydle może by to wypaliło skoro z Cywką się udało to dlaczego nie z Mąką ?
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Jezeli chodzi o Ramireza to powtorze to, co mowilem bodajzejuz po trzeciej kolejce.
Jestem pod wrazeniem, jak niektorzy pilkarze indywidualnie sie poprawili. Glowacki gra jedna z lepszych rund z ostatnich 2-3 sezonow. Brlek w koncu rozblysl i staje sie (juz jest?) naszym kluczowym zaowdnikiem. Cywka prz ilu trenerach nie pelni jakiejkolwiek roli w tym zespole, a teraz przynajmniej niezle gra na prawej obronie. Sadlok pewny, solidny i biorac pod uwage nasza nedze na lewej obronie w reprezentacji, moze tam zagoscic na dluzej. Malecki ostatnio akurat labiej, ale jego 2 gole w tej rundzie to efekt pomyslu Ramireza na ustawianie go na 16 przy roznych. Jest ogromna roznica jezeli chodzi o gre w defenywie. Tutaj wystarczy spojrzec na czysta statystke. A my przeciez w zimie stracilimy 2 podstawowych obroncow. Kiko u mnie zyskal zaufanie i uwazam, ze przedluzenie z nim kontraktu to w tej chwili obowiazek wldarzy. I choc sam bylem ogromnym sceptykiem (delikatnie mowiac) to pani Marzeno, Panie Manuelu - zwracam honor. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Równilegle z przyjściem Kiko Ramireza napisałem, że nasz Dyrektor rzuca na szalę swój cały dorobek i z tego względu należy być dobrej myśli.
Szkoda tych zmarnowanych ostatnich lat. Widać teraz, że przecież pieniądze choć są ważne, to jednak nie decydujące. Staliśmy dopiero miesiące temu na krawędzi piekła ... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja zawsze powtarzam, że w piłce na czele klubu powinni stać emocjonalnie związani z nim ludzie.
Taki był Leśnodorski, taki jest Rutkowski, Cupiał też taki był w pierwszych latach zanim się wypalił. I wtedy klub odniesie sukces. Tu nie da sie zarządzać jak w korporacji, musisz podjąć czasem ryzyko, nie patrzyć tylko na pieniądze, działać intuicyjnie, czasem spontanicznie, emocjonalnie. Czuć piłkę. Tak jak obecny zarząd. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Szczerze powiem większość z nas wypowiada się na tym forum od lat, prawdopodobnie od wielu też lat interesuje się futbolem. Ramirez nie poprawił gry w defensywie ta gra wygląda pewniej dlatego, że od samego początku gramy w tym samym zestawieniu personalnym w tej formacji. Wdowczyk zaczął ten sezon od kilku porażek nie dlatego że jest słabym trenerem a dlatego, że w każdym z tych spotkań na początku sezonu graliśmy w innym składzie, nie ma to takiego wielkiego znaczenia jak rotuje się skrzydłowymi, napastnikami ale w obronie musi być stabilizacja. Na prawdę w organizacji gry nie ma takiego postępu jak się niektórym wydaje (gdzie gra na jeden kontakt , kombinacyjna z udziałem 3-4 zawodników). Dajmy czas Ramirezowi bo żeby wystawiać ocenę trenerowi musi upłynąć sporo czasu zwłaszcza przy dość sporych ruchach kadrowych w naszej drużynie. Moim zdaniem gra Wisły w następnych miesiącach nie będzie o wiele lepiej wyglądać bo nie oszukujmy się zawodników mamy jakich mamy Ci najlepsi są na końcu swojej drogi sportowej a pozostali poza 1 czy 2 przypadkami raczej z potencjałem na środek tabeli.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Zgadzam się co do tego, że na ocenę Kiko jest za wcześnie. Nawet polska liga widywała już zagranicznych trenerów, którzy przez jedną rundę czy sezon robili furorę, a potem wszystko szlag trafiał.
Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że nie poprawił gry w defensywie. Zwłaszcza, że od początku to dostał, ale defensywę pozbawioną połowy podstawowego składu. No i defensywa to nie tylko formacja obronna. Co do gry na jeden kontakt, to do tego potrzeba odpowiednich ludzi. Tych akurat nie mamy już tylu, co kiedyś. Wiele zależy od tego, czy uda się doprowadzić Stilicia do stanu używalności. Ja w to wierzę. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|