The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Jakie piwo najbardziej lubicie?
Tyskie 345 28,89%
Warka 74 6,20%
Żubr 96 8,04%
Carlsberg 107 8,96%
Heineken 95 7,96%
Żywiec 172 14,41%
Tatra 51 4,27%
Harnaś 45 3,77%
Okocim 54 4,52%
Lech 155 12,98%
Głosujących: 1194. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.03.2014, 10:30
Ostatnio pojawiło się w ALTI piwo Trooper:

Cytat:
Iron Maiden Trooper to piwo górnej fermentacji inspirowane jednym z najsłynniejszych metalowych zespołów świata - Iron Maiden. Bruce Dickinson, frontman zespołu, jako miłośnik tradycyjnego, angielskiego ale brał czynny udział w procesie powstawania piwa.
Kusi mnie jak jasna cholera, pomijając fakt uwielbienia dla Iron Maiden dochodzi fakt uwielbienia dla piwa
Przeszkodą jest cena - 13 zeta - ale chyba się złamię.

W ALTI też można kupić Pintę Czarna Dziura

Ciemne piwo - walczy u mnie o palmę pierwszeństwa z Atakiem Chmielu. Co prawda to całkiem inny gatunek ale ten sam producent

EDIT: Trzeba by pomyśleć na nową ankietą bo takie piwa to się pija tylko będąc pod ściana
Ostatnio edytowane przez Kocur : 26.03.2014 o godz. 10:36.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 27.03.2014, 17:42
Tyle się dzieje na rynku polskich piw (nie mówię o mózgotrzepach tupu Żywiec itp.), że można magisterkę napisać.
Na pewno w Krakowie znane są piwa z Pracowni Piwa - rewelacyjne stouty W tych lepszych knajpach jak Omerta non-stop w kranie.
Oprócz Pracowni w ciemno można brać piwa z Pinty (ich różnorodność powala), AleBrowaru (mocno nachmielone piwa, rewelacja), Artezana. Warto spróbowac piw Birbanta, DoctorBrew, Bazyliszka, Widawy czy z Browaru Bednary.
Z tych łatwiej dostępnych na pewno można spróbować coś z Podróży Kormorana - genialny witbier, świetny Weizenbock, Stout czy AIPA.
Oj, dzieje się na polskim rynku piwnym.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 02.04.2014, 10:08
Do walki palmę pierwszeństwa do "Czarnej Dziury" dołączyła Pinta "Dobry Wieczór" - cholera, naprawdę wypasione piwa.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 02.04.2014, 10:40
To i ja się wtrącę.

U mnie ostatnio palmę pierwszeństwa trzyma Browar Kormoran - za wyborne PLONy.

Podszedł mi także "Toporek" z Bojana, ale gdy piłem go ostatnio, nie smakował już tak dobrze (może inna warka?).

Kocur napisał(a):Wyświetl post
Do walki palmę pierwszeństwa do "Czarnej Dziury" dołączyła Pinta "Dobry Wieczór" - cholera, naprawdę wypasione piwa.
http://smakpiwa.wordpress.com/2013/0...e-z-czekolada/

A tegoś Pan próbował?
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 02.04.2014, 11:01
Jeszcze nie.

Z AleBrowaru piłem tylko Rowing Jack'a - piwo świetne ale rzadko pije bo 7 zł to nie mam na co dzień
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.04.2014, 11:36
Kocur te Pinty dostępne w sklepie Na Struga? Ostatnio chciałem tam podjechać wracając z roboty, ale jakiś remont ulicy się odbywa i nie dotarłem. Po ile się ceni ta Pinta za butelkę?

Wczoraj w Auchanie wypatrzyłem jakieś nieznane mi Żywce. Marcowe i Białe.
http://zpiwem.blogspot.com/2014/03/z...t-czy-kit.html
Recenzja fatalna, więc podejrzewam, że wtopiłem kilka złociszy, ale spróbować nie zaszkodzi.
the future's uncertain
and the end is always near
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 02.04.2014, 11:42
Strugę mam ostatnio nie po drodze. Od kilku tygodni kupuję w ALTI Strzelców 4 - przy samym Rondzie Barei - mają naprawdę sporty wybór fajnych browarów.
Cena od 6 do 7 z groszami - ja piję tam 1 tygodniowo to jeszcze ujdzie

Maja duży wybór też tańszych browarów - np. bardzo mi podeszło:

Kosztuje jakieś 2zł z hakiem.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 02.04.2014 o godz. 11:44.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Stary 02.04.2014, 16:31
luke1906 napisał(a):Wyświetl post
Kocur te Pinty dostępne w sklepie Na Struga? Ostatnio chciałem tam podjechać wracając z roboty, ale jakiś remont ulicy się odbywa i nie dotarłem. Po ile się ceni ta Pinta za butelkę?

Wczoraj w Auchanie wypatrzyłem jakieś nieznane mi Żywce. Marcowe i Białe.
http://zpiwem.blogspot.com/2014/03/z...t-czy-kit.html
Recenzja fatalna, więc podejrzewam, że wtopiłem kilka złociszy, ale spróbować nie zaszkodzi.
Moim zdaniem ten biały żywiec całkiem przyzwoity. Jasne, że przy innych piwach tego typu wypada słabo, ale jak na cenę i dostępność, to zupełnie okej (jeśli kogoś nuży cały czas to samo). Smak ma delikatny (by nie powiedzieć słaby - w sensie mało intensywny), ale po dobrym ochłodzeniu całkiem fajnie orzeźwia.

Jeśli chodzi zaś o Rowing Jacka - uważam go za jedno z lepszych piw, jakie można obecnie zakupić. Szkoda tylko, że czasem ciężko go dostać, a czasem jest po prostu za drogi.
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 02.04.2014, 19:24
Zywiec wypuścił 3 nowe smaki niby z receptury z 1800 któregoś roku. zielony czerwony i biały.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 03.04.2014, 07:20
ten Rowing Jack to jest jasne piwko ? Bo mam ochotę spróbować, ale nie cierpię ciemnego piwa więc wolę spytać i dostanę go gdzieś w Krakowie, ale nie w knajpie, tylko w normalnym sklepie ?
„Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle”
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 03.04.2014, 07:53
Piwko jasne - nie pękaj

Gdzieś w temacie były podawane sklepy gdzie można było kupić coś innego niż zwykłe siki.
Okolice Prądnika - jak pisałem powyżej - ALTI albo sklepik "Pod wiaduktem" przy Strudze. Na południu ktoś chwalił bardzo sklepik przy Kobierzyńskiej ale nie wiem czy jeszcze istnieje. Był też sklepik niedaleko Ronda Kocmyrzowskiego ale nie znam dokładnie lokalizacji.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 03.04.2014, 08:37

Kosztuje jakieś 2zł z hakiem.
z Browaru Namysłów polecam Złoty Denar Chmielowy.Cena ok 2,5 zł.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 03.04.2014 o godz. 08:41.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Stary 03.04.2014, 12:42
Piwko jasne - nie pękaj

Gdzieś w temacie były podawane sklepy gdzie można było kupić coś innego niż zwykłe siki.
Okolice Prądnika - jak pisałem powyżej - ALTI albo sklepik "Pod wiaduktem" przy Strudze. Na południu ktoś chwalił bardzo sklepik przy Kobierzyńskiej ale nie wiem czy jeszcze istnieje. Był też sklepik niedaleko Ronda Kocmyrzowskiego ale nie znam dokładnie lokalizacji.
Istnieje, istnieje i chyba ma się dobrze. Wolę jednak podjechać w bardziej cywilizowane okolice (Karmelicka. Krowoderska), ponieważ obsługa w tym sklepiku czasem zachowuje się niezbyt przyjemnie i nie jest skora do udzielania porad oraz rekomendacji. Aczkolwiek asortyment mają spory, ceny także niezłe. Tylko w razie odwiedzin sklepu lepiej poszukać interesujących piw w necie, bo może być ciężko.

Z ciekawostek to w żabkach można ostatnio znaleźć dużo interesujących piw. Szczególnie fortuny w wielosztukach są świetną propozycją, jeśli chcecie włączyć kobietę do degustacji (najlepiej wziąć piwo śliwkowe, mirabelkowe lub czarne - satysfakcja płci pięknej niemal gwarantowana).

wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Zywiec wypuścił 3 nowe smaki niby z receptury z 1800 któregoś roku. zielony czerwony i biały.
Ten czerwony mogli sobie darować, bo zakrawa na nieporozumienie (chociaż piłem go dawno). Znacznie lepszy koźlak z perły (w małej, poręcznej buteleczce ).
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
ziuk_NYC
Senior Member

Stary 23.04.2014, 02:04
goraco polecam Jedrka opowiadajacego o piwie, winie i innych alkoholach: https://www.youtube.com/watch?v=rtmJrzRxre8
zycze udanego dnia
ziuk_NYC
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami
elektorat
"Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci"
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 29.04.2014, 17:35
Oj Krakusy... Macie tyle fajnych sklepów, a o nich nie piszecie. Regularnie bywam w Krakowie i jak dla mnie absolutna czołówka to Strefa Piwa na Krowoderskiej. Mają wszystko.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Stary 01.05.2014, 21:25
Kuzyn przywiózł z Belgii DUVEL TRIPEL HOP.
Mała buteleczka 0,33 kryje znakomite piwko o aromatycznym zapachu. Duża moc, 9,5% a mimo to przyjemny smak, nie wydaje się być tak mocne.
the future's uncertain
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 20.05.2014, 13:05
Jakby ktoś nie wiedział to 23-25.05 odbędzie się w Zabierzowie () I Krakowski Festiwal Piwa.
https://www.facebook.com/krakowskifestiwalpiwa
http://beerfestival.pl/

Ciechana niestety nie będzie. Czyli pewnie Bojanowa i Lwówka też nie.
Ostatnio edytowane przez Coglin : 20.05.2014 o godz. 14:15.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 16.10.2014, 21:34
Tap House, przy końcu Świętego Jana (patrząc od strony rynku) - dla smakoszy, konkretna oferta, zero koncerniaków oczywiście niedawno otwarty pub Pracowni Piwa
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 25.03.2015, 17:02

https://www.facebook.com/BrowarTenczynekPiwo
Ostatnio edytowane przez Coglin : 20.04.2015 o godz. 10:42.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 25.03.2015, 18:14
Przy okazji niech juz bedzie. Gniewosz korzenne bardzo dobre
Odpowiedz cytując
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 31.03.2015, 21:15
Dziś moim życiem rządzi Stern Extra Strong naprawdę polecam po trzech takich przenosimy się z Alicją do krainy czarów
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 16.05.2015, 18:27
Dzisiaj w końcu otwarłem długo trzymane w lodówce piwko:

Smak dobry - piłem lepsze piwa chociaż ogólnie dużo powyżej średniej. Nie można narzekać. Podobne trochę do Ataku Chmielu.

Na pewno nie warte 13 zł jakie kosztuje w sklepie - ale czego się nie robi żeby mieć butelkę Ironów na pamiątkę

Edit: Obecna ankieta w tym temacie to bluźnierstwo
Ostatnio edytowane przez Kocur : 16.05.2015 o godz. 18:31.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 16.05.2015, 19:05
EB można już kupic bez problemu na rynku
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Stary 16.05.2015, 19:27
Ze 2 tygodnie temu kupiłem w Biedronce.
Jak dla mnie słabiutkie, więcej nie kupię.
the future's uncertain
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 16.05.2015, 19:28
Musze poszukać i zakupić tak z ciekawości za tymi starymi czasami
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 16.05.2015, 20:21
Widziałem tylko w Biedronce we Wrocławiu. Czteropak przetestowany, sentyment pozostał, ale piwko mierne, choć jak za tą cenę podobne do sikaczy niemieckich za pół eurasa.
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 12.06.2015, 06:33
Oficjalne otwarcie Browaru Tenczynek odbędzie się w piątek, 19 czerwca 2015 roku.
Browar otworzy swoje bramy dla gości o 17:00, całość imprezy potrwa do późnych godzin wieczornych.
Podczas wydarzenia odbędzie się premiera piw z Browaru w Tenczynku. Będziecie mogli skosztować pierwszej warki tenczyńskiego lagera i piwa Tenczynek Marcowe. Atrakcją wieczoru będzie koncert Pawła Kukiza.
W dniu otwarcia oraz w sobotę, 20 czerwca, będzie możliwość zwiedzania browaru!
Zapraszamy!

https://www.facebook.com/events/1648611072021957/
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 12.06.2015, 06:45
Tak z ciekawości - to reaktywacja po iluś tam latach czy po prostu otwierają nowy lokalny browar?
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 12.06.2015, 06:55
Reaktywacja.

onet napisał(a):
Małopolskie: Browar Tenczynek po 70 latach wznowił produkcję piwa

Browar Tenczynek po ponad 70-letniej przerwie wznowił produkcję piwa. Zabytkowe budynki kupiły od syndyka, wyremontowały i wyposażyły w instalacje do warzenia piwa Browary Regionalne Jakubiak, posiadające już zakłady w Ciechanowie, Lwówku Śląskim i Bojanowie.

Marek Jakubiak, prezes Browarów Regionalnych Jakubiak poinformował PAP, że spółka kupiła majątek Browaru Tenczynek (wcześniej Zakładów Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego) od syndyka masy upadłościowej w maju zeszłego roku za ponad 3 mln zł. Szacowany koszt modernizacji zakładu wyniósł 12 mln zł. - Browar już ruszył z produkcją - pierwsza warka piwa już jest gotowana w Tenczynku - zaznaczył.

Prace remontowe, które były prowadzone od roku, dotyczyły całego zakładu m.in. części biurowej, wydziału fermentacji, wydziałów leżakowych w piwnicach i warzelni, która została na nowo wyposażona. Prace remontowe przeprowadzono w rozległych piwnicach - odrestaurowano filary, kamienne i ceglane sklepienia.

Jak podkreślił prezes BRJ, podczas remontu browaru wiernie odrestaurowana została większość rozwiązań architektonicznych zgodnych z polską sztuką piwowarską, które wprowadził hrabia Adam Potocki rozbudowując zakład w XIX w. - Tradycyjny sposób warzenia piwa doskonale sprawdza się bowiem do dziś. Będzie on z powodzeniem praktykowany w Tenczynku - zaznaczył.

Według niego produkcja zakładu wyniesie na początek ok. 55 – 60 tys. hektolitrów rocznie, z możliwością dwukrotnego zwiększenia w przyszłości. Początkowo załoga browaru liczy około 20 pracowników. Jeśli piwa z Tenczynka zyskają dużą popularność, to liczba ta może zostać podwojona.

Piwa z Tenczynka będą związane z historią browaru i lokalną specyfiką, nie zabraknie też najpopularniejszego w Polsce lagera. Będą one sprzedawane, podobnie jak z innych browarów Grupy BRJ, na rynku ogólnopolskim, ale producent liczy również na sentyment do miejscowego browaru na lokalnym rynku.

Prezes Jakubiak podkreślił, że przy okazji odbudowy browaru powstanie w nim muzeum lokalnego browarnictwa, a zabytkowe wnętrza będzie można zwiedzać.

Pierwsze wzmianki o browarze w Tenczynku pojawiły się w 1553 r., kiedy to Andrzej i Stanisław Tenczyńscy dzielili między siebie majątek. Obecnie zachowany browar został założony od podstaw przez hrabiego Adama Potockiego z pobliskich Krzeszowic w latach 1848 - 54 r. Na przełomie XIX i XX wieku piwo z Tenczynka znane było i cenione w Europie, czego dowodem był złoty medal zdobyty na wystawie w Pilźnie w 1904 r. Sprzedawano je w Koszycach, a nawet w Wiedniu i Budapeszcie.

Podczas II wojny światowej zakład został zniszczony przez wycofujące się wojska niemieckie. Po wojnie browar został odbudowany i znacjonalizowany. Nie wznowiono jednak produkcji piwa, ale uruchomiono przetwórnię owoców i warzyw, a także wytwórnię miodów pitnych i win owocowych. Stan taki trwał do końca PRL. W latach 90-tych XX wieku Zakłady Przetwórstwa Warzywno-Owocowego zostały sprywatyzowane, kilka razy zmieniały właścicieli. W 2011 roku wstrzymano w zakładzie produkcję, a maszyny wywieziono.

W maju 2014 spółka Browary Regionalne Jakubiak kupiła od syndyka masy upadłościowej Browar Tenczynek i rozpoczęła remont, aby ponownie uruchomić produkcję piwa w 2015 r. W Grupie BRJ znajdują się również browary Ciechan, Lwówek oraz Bojan.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Ketjow123
Member

Od: 09.2014

Stary 12.06.2015, 08:35
Jeśli chodzi o sklepy z piwem na poludniu krakowa to polecam "bimberk i piwko" ull Przemiarki 23
Niedawno sie otworzył dopiero, moze oferta nie jest jeszcze taka jak na kobierzyńskiej ( z tego co pamietam ostatnio mial 102 rodzaje piwa ) ale za to bardzo mily i pomocny właściciel. Zawsze doradzi, pogada. Ma też fajne kolekcje regianalnych alkoholi które produkuje/produkował.

Polecam serdeczeni.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów