The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy komentarze ze strony TWSD, powinny zniknąć?
Tak, forum jest od komentowania, strona tylko od informowania! 61 26,99%
Nie, ale moderatorzy powinni się bardziej przyłożyć. 85 37,61%
Nie, komentowanie wiadomości to nierozerwalna część tej strony. 80 35,40%
Głosujących: 226. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.06.2013, 11:36
Mam pytanie, w zeszłym roku rozpocząłem studia na agh ale poległem na pierwszej sesji teraz chce rozpocząć studia na nowo( nie koniecznie na agh) jak jest z tymi ects-ami bo ktoś mi mówił że za pierwszy semestr będę musiał płacić

Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 29.06.2013, 19:03
piotrek06 napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie, w zeszłym roku rozpocząłem studia na agh ale poległem na pierwszej sesji teraz chce rozpocząć studia na nowo( nie koniecznie na agh) jak jest z tymi ects-ami bo ktoś mi mówił że za pierwszy semestr będę musiał płacić
A w tym momencie jesteś studentem jakiegoś kierunku, czy po nieudanym semestrze rzuciłeś studia?
Jeśli ten, który rozpoczniesz w październiku to byłby Twój jedyny kierunek to nie płacisz nic. Chyba, że zaliczyłeś wcześniej część przedmiotów i chciałbyś je sobie przepisać (ale coś takiego zachodzi raczej tylko w ramach jednego kierunku), wówczas dogadujesz się z władzami uczelni (panią w dziekanacie) co do kosztów.

Za drugi kierunek obecnie się płaci, natomiast jeśli to byłby Twój jedyny - nie płacisz nic.
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 01.07.2013, 11:00
to też nie do końca tak bo mimo że skończyłem jakiś czas temu edukację trochę się nakombinowałem. obecnie jest tak że dostajesz darmową ilość punktów na studia I i II stopnia. jeżeli przez 5 lat będziesz studiował na 5różnych kierunkach po roku i tak sobie skakał to wykorzystasz wszystkie punkty więc w 6roku mimo że zaczniesz kolejny kierunek i bedzie on Twoim jedynym i tak za niego zapłacisz.
Tutaj szczegóły:
http://www.nauka.gov.pl/index.php?id=2531

A ja mam pytanie czy ktoś z was słyszał o dofinansowanych studiach podyplomowych przez Unię? W tamtym roku były a w tym cisza. Może macie jakieś nieoficjalne info bo wiem o przynajmniej jednej uczelni w Krakowie która te miejsca rozdaje tylko po znajomości.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 01.07.2013, 11:19
a jaki jest koszt drugiego kierunku? Jeśli przykładowo studiuje teraz 1 kierunek, zaczynam drugi rok i chciałbym dodatkowo zacząć coś następnego. Co w przypadku gdy będzie to kierunek zamawiany? I jak to jest, płaci się za semestr, tak?
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 01.07.2013, 11:36
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
a jaki jest koszt drugiego kierunku? Jeśli przykładowo studiuje teraz 1 kierunek, zaczynam drugi rok i chciałbym dodatkowo zacząć coś następnego. Co w przypadku gdy będzie to kierunek zamawiany? I jak to jest, płaci się za semestr, tak?
Najlepiej dowiaduj się u źródła - podzwoń, popytaj się, przejdź się na uczelnie jeśli masz blisko. Tam Ci wszystko wytłumaczą.
Z tego co czytałem jeśli uzyskasz jakąś niebagatelną średnią na drugim kierunku to płacić nie musisz, ale ta granica jest zaporowa żeby odstraszyć ludzi od studiowania dwóch kierunków.
Nie wiem jak z zamawianymi, bo nie interesowałem się tym nigdy.

Warto poczytać: wis.la/sbii8
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 01.07.2013, 12:08
I co ciekawe a żadna osoba o tym nie wspomniała i mało kto wie
jeżeli chcesz mieć drugi kierunek bezpłatny to właśnie na nim MUSISZ mieć stypendium rektora (10%najlepszych). Nawet jeżeli na swoim pierwszym masz to stypendium a na drugim nie to płacisz !!

Jeżeli ktoś od razu startuje na dwa kierunki od początku to musi wybrać który jest tym dodatkowym.
Opłaty są zależne od uczelni słyszałem że wahają się od 2000do 6000zł.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 01.07.2013, 12:36
Bo sprawa jest taka, że na 1 semestrze te stypendia (czy jak to sie nazywa na kierunkach zamawianych) co rozdawane pod względem wyniku w rekrutacji. A z racji dobrze zdanej matury rok temu pomyslałem teraz że możnaby się dostać gdzieś na UP na informatyke czy coś takiego i tam tylko chodzić na ćwiczenia, żeby dostawać kasę. TYlko własnie jak to jest, czy jeśli nawet pod względem tych wyników rekrutacji byłbym w tych najlepszych 10% to wtedy jest szansa żeby przez pierwsyz semestr dostawać kasę, nie płacić za 2 kierunek, a po 1 semestrze zrezygnować?
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 01.07.2013, 13:25
Z zamawianymi na pewno jest tak, że jeśli bierzesz kasę to musisz kierunek ukończyć, w przeciwnym razie pieniądze musisz oddać. Dziwne też wydaje mi się, że stypendia wypłacane są na podstawie matur, prędzej spodziewałbym się, że patrzą na wyniki na koniec roku, lub semestru, ale tego już pewny nie jestem
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 01.07.2013, 14:26
kierunki zamawiane czyli przez rok dostajesz kase za miejsce w rankingu (na IIroku już nie wiem jak to jest czy robią nowy ranking).
Drugi kierunek jest płatny jeżeli PO ZAKOŃCZENIU pierwszego roku nie otrzymasz stypendium rektora.
Kierunek zamawiany- dostajesz tysiaka za to że chodzisz (50% najlepszych w rekrutacji) i w zalezności od uczelni i regulaminu albo musisz być na zajęciach albo nie. o zwrocie kasiory nic nigdy nie słyszałem.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 01.07.2013, 20:13
dokładnie ja też pytałem o ten zwrot i mi wszyscy mówią że to mit. a stypendia są wypłace na podstawie wyników matur przez 1 semestr. NA 2 semestrze już na podstawie średniej z 1 itd z tego co wiem.

No to własnie o to mi chodzi, studiuje cośpowiedzmy na ueku, i teraz chce zacząć jakiś kierunek zamawiany tylko na 1 semestr. Da radę zrobić jakoś tak, żeby to wyjść na tym na plus? Bo z tego co widzę to trzeba by płacić za drugi kierunek ale jednocześnie dostawało by się kase za kierunek zamawiany. Wie ktoś jakie to są kwoty? Bo jakby się dalo wyjśc coś na plus na tym...
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Stary 02.07.2013, 18:03
Studiował ktoś na wimir automatyke i robotykę jak opinie
Ps. to samo pytanie odnośnie Finansów i rachunkowości na uek
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 02.07.2013 o godz. 18:10.

Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 02.07.2013, 19:00
Lance- zależy jaka uczelnia bo każda ma osobne opłaty więc musisz sam się zorientować. i czy chcesz tylko dostawać kase przez 4miesiace czy przez cały rok.

piotrek- jeżeli AGH to wal śmiało. robota po tym jak na zawołanie zero stresu o pracę jednak przez 5 lat będziesz ostro zapierdalał. natomiast jeżeli chcesz iść do pośredniaka to uek jest najlepszy. gromada panienek co mażą o tym aby być panią prezes tylko nie wiedzą czego a kończą na recepcji w hotelu lub kolesi z przerostem ego bo rodzice kasiorę sypnęli. z tych 2 kierunków wybieraj agh i nawet się nie oglądaj.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
Alexander94
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 02.07.2013, 19:15
Ma ktoś jakieś rozeznanie w elektronice i telekomunikacji bądź energetyce na AGH?
Z drugiej strony myślę nad prawem UJ. Dostanę się raczej na wszystkie wymienione kierunki, tylko nie wiem co wybrać. Wiem, że są one skrajnie różne, ale tak mi wyszło.
,,Tylko najwięksi potrafią wyrzec się zemsty"
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.07.2013, 19:36
Alexander94 napisał(a):Wyświetl post
Ma ktoś jakieś rozeznanie w elektronice i telekomunikacji bądź energetyce na AGH?
Z drugiej strony myślę nad prawem UJ. Dostanę się raczej na wszystkie wymienione kierunki, tylko nie wiem co wybrać. Wiem, że są one skrajnie różne, ale tak mi wyszło.
Będąc na Twoim miejscu nawet bym się nie wahał i brał prawo na UJ. Nie wiem, ilu z prawa UJ dostałoby się na elektronikę/telekomunikację na AGH, ale na pewno więcej niż odwrotnie. Poza tym UJ znów wybrano najlepszą uczelnią w kraju. Weź też pod uwagę, że zdawałeś wiedzę o społeczeństwie (zakładam, bo inaczej nie da się dostać na prawo), którą musiałeś zdać przyzwoicie, by dostać się na UJ, a więc masz pewne predyspozycje, by iść na ten kierunek. To moje zdanie, wybrałbym prawo na UJ bez wahania. Co innego, gdyby to była Akademia Krakowska, ale UJ? Ciesz się

PS: Żeby nie było - AGH też dobre studia.
Ostatnio edytowane przez filemon : 02.07.2013 o godz. 19:41.
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Stary 02.07.2013, 19:59
Ja wlaśnie w zeszłym roku poległem na elektronice co prawda trochę z własnej winy ale nie zmienia to faktu że ten kierunek to "ostra jazda bez trzymanki"( szczególnie 3 pierwsze semestry) a co do prawa to jeśli nie masz znajomości w tej branży to dobrze przemyśl ten wybór
Cytat:
piotrek- jeżeli AGH to wal śmiało. robota po tym jak na zawołanie zero stresu o pracę jednak przez 5 lat będziesz ostro zapierdalał. natomiast jeżeli chcesz iść do pośredniaka to uek jest najlepszy. gromada panienek co mażą o tym aby być panią prezes tylko nie wiedzą czego a kończą na recepcji w hotelu lub kolesi z przerostem ego bo rodzice kasiorę sypnęli. z tych 2 kierunków wybieraj agh i nawet się nie oglądaj.
No ja wiem że agh to dużo ambitniejsza uczelnia tylko problem polega na tym że aj mam juz 21 lat( technikum i w zeszłym roku skucha na elektronice) i nie za bardzo mogę sobie pozwolić na kolejna wtope dlatego szukam kierunku który coś tam jest wstanie w przyszłości zagwarantować ale równocześnie nie jest 5-cio letnia rzeźnią którą przetrwają tylko mega mózgi. Dla tego myślałem nad rachunkowością bo to podobno jest jedyny kierunek na ueku który nie wpisuje sie w cykl chlej ruchaj i miej wyjebane

Odpowiedz cytując
Alexander94
Senior Member

Stary 02.07.2013, 20:13
Problem w tym, że z fizyki orłem nie jestem, a jednak jest to przedmiot, którego jest najwięcej. Jestem w stanie dużo pracować, ale czy ten kierunek nie jest traktowany jako ten najgorszy z tego wydziału i najmniej przyszłościowy, bo jednak progi są niższe niż na teleinformatykę i informatykę?
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Stary 02.07.2013, 20:23
Problem w tym, że z fizyki orłem nie jestem, a jednak jest to przedmiot, którego jest najwięcej. Jestem w stanie dużo pracować, ale czy ten kierunek nie jest traktowany jako ten najgorszy z tego wydziału i najmniej przyszłościowy, bo jednak progi są niższe niż na teleinformatykę i informatykę?
Nie zauważyłem żeby ten kierunek był gorzej traktowany( ale "skończyłem" go juz po pierwszym semestrze) co prawda infa ma zupełnie nowy( oddany w zeszłym roku) budynek ale i EiT z niego kożysta a sama katedra telekomunikacji stara nie jest. Natomiast jesli chodzi o fizykę to jet jej dużo a do tego dochodzą jeszcze algebra, analiza i druty( Teoria obwodów- najbardziej przejebany przedmiot na 1 roku)

Odpowiedz cytując
JacobCFC
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 02.07.2013, 20:42
piotrek06 napisał(a):Wyświetl post
Studiował ktoś na wimir automatyke i robotykę jak opinie
Ps. to samo pytanie odnośnie Finansów i rachunkowości na uek
Kolega studiował na politechnice, zakończył po pierwszym semestrze.
Co do UEK'u, jak już się dostaniesz, to wylecieć już jest ciężko, chyba że trafisz na największe kosy (mikro,makro, statystyka). Co do pracy po ekonomicznym, jak bd siedział 5 lat na dupie i nic nie robił więcej to logiczne, że pracy nie znajdziesz
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 02.07.2013, 20:47
Piotrek nie patrz na wiek bo to szkoda nerwów tylko zastanów się czy po tej rachunkowości po 3 latach w cyferkach i kuciu na pamięć regułek będzie Ci się chciało jeszcze coś robić. Zauważ że UEK uczy umiejętności miękkich czyli tych których każdy w krótkim okresie może sie nauczyć więc dla pracodawcy nie jesteś jakimś łakomym kąskiem. Co innego AGH jak już sam na własnej skórze się przekonałeś. Warto poświęcić tam 3,5roku dostać inż iść do pracy i mgr robić zaocznie. Gdybym ja miał choć trochę wiedzy matematycznej nawet bym się nie zastanawiał. Pamiętaj że żyjesz raz a decyzja o studiach zaważa na całym życiu.

Alexander- jak można myśleć o prawie nie mając znajomości (sądzę że nie masz bo piszesz z takim pytaniem). na zaoczne na UJ prawo przyjmują 500 osób wg kolejności zgłoszeń a pamiętajcie że na dyplomie nie ma już kto jakie studia skończył. Więc pewnie będziesz rył kodeks aby nie odpaść a potem dostaniesz pracę w jakiejś korporacji. Zależy co lubisz jak czujesz się dobrze w kombinowaniu i zdbywaniu celów za wszelką cenę to UJ jest idealny. tam nie ma kolegów są znajomi których już po tygodniu się nie poznaje bo jak chcesz coś osiągnąć musisz patrzeć tylko na siebie i brać najwięcej jak się da dla siebie. Uważaj bo prawo na UJ jest obsadzone synalkami i córeczkami całych klanów prawniczych w Polsce (podobnie jak UW) więc przebić się jak nie jesteś prze.....m masz ałe szanse.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
Alexander94
Senior Member

Stary 02.07.2013, 20:58
piotrek06, wiślak 86 - dzięki za pomoc.
Jakby ktoś chciał jeszcze wtrącić słówko na temat, to chętnie przeczytam .
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 02.07.2013, 21:15
JacobCFC napisał(a):Wyświetl post
Co do pracy po ekonomicznym, jak bd siedział 5 lat na dupie i nic nie robił więcej to logiczne, że pracy nie znajdziesz
O to, to.
Studia humanistyczne są dobre, ale dla osób kreatywnych, ambitnych. Dobrze dobrany kierunek daje jakąś bazę, którą trzeba rozwijać w wolnym czasie (którego np. na UJ, czy UEk-u jest od groma - wiem bo kończyłem oba Uniwersytety ). Dyplom ciekawego kierunku na tych uczelniach połączony z ogólnym obyciem / językiem (im bardziej "dziki" tym lepiej) / kursami (super pożądane są teraz umiejętności miękkie) / stażami itp. i praca niemal tak samo osiągalna, jak po AGH. Wielu znajomych naprawdę dobrze sobie radzi, praktycznie bez zarywania jakiejkolwiek nocy na naukę przez 5 lat studiów...

Grunt to nei siedzieć na dupie.

No i na koniec - pamiętać trzeba, że idą dwie studentki, jedna brzydka, a druga też z AGH
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 03.07.2013, 09:47
Alexander94 - rozstrzał jeśli chodzi o kierunki to Ty masz spory, nie ma co
Sam musisz sobie zadać pytanie, co interesuje Cię bardziej, a konkretniej już - czy interesuje Cię elektronika, tudzież telekomunikacja? Bo jeśli nie, na AGH będziesz się okrutnie męczył. EiT uchodzi na AGH za najcięższy kierunek, nie żadna Informatyka, nie Automatyka z najwyższymi progami, tylko właśnie EiT. Nie jest jednak tak, że radzą sobie tylko mózgi, bo najwięksi imprezowicze i "zachlaj mordy" jakich znam, są właśnie stamtąd Tak więc jeśli interesuje Cię choć trochę ten kierunek, ja bym się nie zastanawiał i walił na Elektronikę i Telekomunikację. Co do fizyki - czysta fizyka jest na I i II semestrze i kończy się egzaminami, ale możesz kompletnie nie wiedzieć nic z fizyki, a mieć egzamin zaliczony na 5.0, tam naprawdę nie liczyła się wiedza.
Odpowiedz cytując
michal
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 03.07.2013, 09:54
Przepraszam ze sie wtrace do dyskusji ale chcialem zapytac czy ktos z was tu obecnych studiował Mechanike i budowe maszyn na AGH Bo mam zamiar wybrac ten kierunek dlatego jezeli ktos wie cos na temat tego kierunku i moglby cos napisac bylbym wdzieczny.
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 03.07.2013, 09:59
Znajomy studiował MiBM 3 miesiące Kierunek z tego co wiem uchodzi za jeden z bardziej perspektywicznych, ale również wymaga sporych nakładów pracy. Niewiele tak naprawdę wiem, bo to nie mój wydział, ale słyszałem, że ślęczenie do godzin porannych nad rysunkami technicznymi na I semestrze jest bardzo częste
Odpowiedz cytując
Alexander94
Senior Member

Stary 03.07.2013, 10:56
Dzięki wislacki.
wiślak 86, co masz na myśli pisząc " tam nie ma kolegów są znajomi których już po tygodniu się nie poznaje bo jak chcesz coś osiągnąć musisz patrzeć tylko na siebie i brać najwięcej jak się da dla siebie". Rozumiem, że konkurencja jest duża i tylko nieliczni się wybiją, ale mimo wszystko z tego co słyszałem, to jednak nie ma jakiegoś strasznego chamstwa na kierunku, np.nie ma problemu, żeby skserować notatki z wykładów, na których się nie było itd.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 03.07.2013, 14:49
Zależy co masz na myśłi mówiąc chamstwo. raz trtafisz na kogoś kto da skserować a raz nie wszędzie tak jest tylko zachowania ludzi się różnią. Prawnik to aki specyficzny zawód że podstawy już wynosisz z domu. Widzisz jak zachowuje sie ojciec w stosunku do klientów słyszysz jak opowiada o pracy itp. osobą z takich domów jest dużo łatwiej. Aplikacja to osobny temat i już sam zdecyduj czy chcesz pracować w firmie czy dla siebie w kancelarii. tak jak wspomniałem i kilka osób jeżeli lubisz choć trochę kierunek ścisły to się nie wahaj.

Teraz ja jestem już mądrzejszy ale gdybym był doradcą zawodowym to pierwsze co bym powiedział osoba takim jak Ty to:
Usiądź przez tydzień i przejrzyj ogłoszenia pracy -jak masz czas to zrób większy research. zobacz gdzie i kogo potrzebują. czy bardziej potrzebny jest kolejny prawnik czy inżynier. nie szukaj tylko w ogłoszeniach ale też na stronach korporacji. podzwoń popytaj że skończyłes prawo i chcesz isę przyjąć.

potem szczerze przed soba sobie odpowiedz jaka praca Cię interesuje bardziej.
wybierz co Ci odpowiada.

I jak już sie dostaniesz to nei bój się zmienić kierunku po roku. To zawsze lepsze niż zbabrane życie w czymś co CIę nie interesuje.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.09.2013, 11:24
Mamy tutaj kogos na AWFie?
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
michal
Senior Member

Stary 02.09.2013, 22:58
Czy studiuje ktos z waz na Politechnice Krakowskiej na Wydziale Mechanicznym, a konkretnie na kierunku transport Chciałbym się dowiedzieć czy jest trudno się utrzymać i ogólnie jaki jest na nim poziom
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 03.09.2013, 05:28
michal napisał(a):Wyświetl post
Czy studiuje ktos z waz na Politechnice Krakowskiej na Wydziale Mechanicznym, a konkretnie na kierunku transport Chciałbym się dowiedzieć czy jest trudno się utrzymać i ogólnie jaki jest na nim poziom
obecnie studia są tak łatwe, że tylko totalny ignorant czy inny debil jest w stanie z nich wylecieć, więc niczego się nie bój, 5 lat minie szybciej niż Ci się wydaje.
Odpowiedz cytując
michal
Senior Member

Stary 03.09.2013, 20:32
Dzieki za informacje. No miejmy taką nadzieje ;D
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów