|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
|
Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu |
|||
| Uciekać gdzie pieprz rośnie |
|
224 | 29,20% |
| Udawać Cudzoziemca |
|
176 | 22,95% |
| Wdawac się w przepychanki |
|
153 | 19,95% |
| Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić |
|
214 | 27,90% |
| Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
![]() ɐɪʌoɔɐɹɔ
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
A jak to dobrze opisać? Np że jechałem innym tramwajem przesiadłem się w ten kupiłem bilet w automacie i w momencie gdy tamten mi się skończył skasowałem ten i w tym momencie była kontrola i kontrolelr nawet nie chciał spojrzeć na moj bilet bo stwierdził że za poźno skasowałem?
![]()
Second Place is for Losers
Jazda Jazda Jazda Biała Gwiazda |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Dlaczego w ogóle przyjąłeś mandat? Trzeba było wzywać 'psy' i nic by Ci nie zrobili...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
po 1 to moim zdaniem zle że mandat podpisałeś, teraz to bym poczytał regularmin MPK i na tej podstawie coś kombinował
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Dokładnie, źle, że przyjąłeś mandat, ponieważ teraz mogą w MPK stwierdzić, że po prostu znalazłeś bilet.
Sprawdź godzinę skasowania na bilecie i godzinę na mandacie. Przykładowo, jeżeli na bilecie masz 22:00, a na mandacie 22:01 - możesz się odwoływać. Polecam na zasadzie: "Kupiłem bilet, skasowałem, schowałem do portfela, a tam nigdy nie chowałem, kanary zaczęły robić przetrzepanie, nie mogłem znaleźć biletu, dlatego zgodziłem się na mandat, żeby nie kłócić się". Natomiast, jeśli na bilecie masz 22:00, a kanar wpisał 21:59, może być już trudniej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na bilecie mam 16.05 a na mandacie mam 16.05. No cóz przyjąłem teraz juz wiem że źle po chwili kłotni bo myślałem że jakos pokombinuje z biletem bo słyszałem ze sie da ale jak widze teraz bedzie ciężko. I opisze że nie chciał słuchać wyjaśnień ani przyjąć SKASOWANEGO biletu i powiedział żebym się odwołał od decyzji i tak własnie zrobie
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
A na przyszłość po prostu skasuj bilet albo kup miesięczny, mniej kombinacji.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Moim skromnym zdaniem będzie bardzo ciężko ponieważ podpisałeś że nie masz biletu a idziesz składać reklamację że jednak go masz. wiec to już smierdzi. na każdym mandacie jest miejsce aby napisać swoje uwagi i to tam trzeba wpisać co jest nie tak podczas kontroli i kanar wystawiajac mandat to podpisuje.
poza tym skoro skasowaleś to po kiedy przyjmowałeś. najzwyczajniej w świecie trzeba było powiedziec" spierdalaj" i wcale sie nie dziwie że ludzie nie kasują skoro bilety drożeją o 50% bo majcher nie potrafi przypilnować budowy stadionu i ściagnąć kar za złe wykonanie. ale oczywiście najleprzym rozwiazaniem jest powtarzanie że bilet trzeba kupować. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Ale no tak, zapomniałbym - jak nie zje to zdechnie z głodu, jak nie zatankuje to mu samochód nie odpali. Z tramwajem łatwiej przykombinować, bo drzwi na przystanku otwierają się zarówno dla osoby uczciwej, jak i złodzieja, a kontroli niestety zbyt mało... Nie nazywajmy szamba perfumerią. Złodziej to złodziej i tyle. Niech zapłaci karę, jeśli jest honorowy. PS. A to, że z Majchrem szału nie ma to zgoda Ale to już inna inszość. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Pozdro |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Jeżeli zakwestionował Ci bilet to powinien wpisać jego numer na wezwaniu,potem idziesz z ty biletem do nich i mówisz jak było, po za tym możesz się chyba odwołać do 7 dni( albo 14 dni? nie pamiętam ale tam pisze na odwrcie) i powołać na zapis z monitoringu, o ile taki był
Powodzenia |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
Niech zapłaci jeśli jest honorowy? gdyby politycy mieli trochę honoru to w Polsce byłby raj na ziemi. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak zabrakło mi języka nie będe mówił że jestem "cwaniakiem" i coś bym wykombinował. Powiedział że dyskusji nie ma i mandat a słyszałem że jest obowiązek od razu skasować bilet więc wtedy nie kombinowałem i robie to teraz. A skoro felipe nazywa mnie ZŁODZIEJEM przy takiej sytuacji to wątpie że on przez całe swoje życie ani razu nim tez nie był i bardzo łatwo mu teraz oceniać i dawać złote rady zamiast coś sensownego doradzić. Pozdrawiam
![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Jak np. będę miał KKM (lub bilet jednorazowy) ulgowy, a nie zdążyłem jeszcze podbić legitki to co wtedy? Płacę normalnie mandat?
Ostatnio edytowane przez R33 : 31.03.2013 o godz. 12:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Neestety... jak nie masz podbitej legitki to musisz mieć bilet nrmalny bo inaczej ładują mandat za brak zgodnego biletu :/
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
Polskie prawo mówi, że zniżka należy ci się za sam fakt bycia studentem/uczniem. Jeżeli nie będziesz miał dokumentu przy sobie, to dostaniesz mandat, ale do iluś tam dni będziesz mógł donieść legitkę. W ogólniaku panie przybijały nam pieczątki od 1 września z automatu, nie wiem jak to jest teraz z studenckimi... ![]()
Ddf
|
|
|
|
Member
Od: 10.2012
Offline |
|
|
powiem wam szczerze, teraz tylko osiołl wsiądzie do tramwaju bez biletu... oni są wszędzie.. uda wam się jeden raz.. uda wam się drugi raz ale i tak was pier..d..olną zwłaszcza w weekend bo kursy są rzadsze a liczba kanarów ta sama.
I już nie jest powiedziane że kanar musi wyglądać podejrzanie.. na Kazimierzu do gościa przede mną się przysiadło dwóch łysych drecholi ![]()
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich
Chociaż różnią się od innych to ich zawsze będę bronił Bo są tylko moje i to ja jestem ich autorem Kreatorem wszystkich marzeń, które są tylko moje Zawsze będą, to wiem na pewno, że nie zniknął Że te myśli nigdy nie zamilknął Będą żywe w nas, będą lśnić przez cały czas
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Nie wiem co takie dziewczyny robią w takiej pracy, jakbym tylko chciał to nie ma takiej możliwości by mnie w 3 sztuki zatrzymały To praca dla facetów, a nie małych i delikatnych kobiet. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Studencka. Po prostu zapomniałem podbić i skapnąłem się niedawno, że przecież mi już termin upłynął. Ale rozumiem, że to muszę gdzieś donieść do ich głównej siedziby żeby im potem poświadczyć?
Co do kanarów to dokładnie, teraz jest masakra z nimi wszędzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dziwicie się?
Po pierwsze: MPK/ZIKiT jest na maxa zadłużone, szukają wszędzie pieniędzy. Po drugie: przy lawinowo rosnącym bezrobociu każda praca jest na wagę złota. Myślicie sobie że ktoś pracując jako kanar spełnia swoje marzenia/ambicje? No chyba nie Niedawno temu widziałem na gumtree ogłoszenie że szukają kontrolerów, jakaś minimalna podstawa + (chyba) 25zł od oplaconego mandatu. Policzcie sobie, gość/babka dynda po mieście i łapie gapowiczów, każda osoba złapie z 10 osób dziennie. Niech 5 osób się wymiga na Wawrzyńca z różnych powodów, to zostaje 5 osób razy 25zł to 125zł. Mało jak za 1 dzień? Myślę, że nie... Przynajmniej jest to uczciwa praca...Po trzecie: Ci, ktorzy piszą że "bilety są za drogie, 2 razy podwyżka w ciągu roku itd." niech się mocno walna w głowę. Nie wiem, czy karta miejska ~50zł na linię, bądź ~90 na sieć to jest kwota nie do przeskoczenia. Niektórzy więcej wydają na fajki/alkohol tygodniowo jak na kartę miesięczną. Zresztą popatrzcie jak zmieniły się ceny ropy w ciągu 6-7 lat... myślicie co niektórzy, że bez względu na podwyżki cen paliwa ceny biletów będą takie same? LOL! Do tego ostatnio gdzieś wyczytałem że prawie 80% osób korzystających z MPK ma karty miejskie, więc z biletow jednorazowych korzystają albo turyści albo osoby rzadko jeżdżące MPK... Po czwarte: nie jestem kanarem i nie mam nic wspólnego z MPK, ZIKiTem itd. ![]() PS. We wtorek jadąc piątką na trasie Rondo Czyżyńskie-Wieczysta przysłuchiwałem się pewnej parze. Stali sobie przy wyjściu z tramwaju gadając sobie po angielsku na temat Krakowa. Gadali tak z 3 przystanki. Angielski byl mega, myślałem że to jacys studenci, może brytole. Nagle po ruszeniu z AWF legitymacje na wierzch i "Kontrola biletów" ![]()
Ostatnio edytowane przez StelmiOriginal : 31.03.2013 o godz. 16:12.
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Dostajesz papierek z mandatem, idziesz na św Wawrzyńca ( bądź jedziesz MPK z biletem lub bez |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
Ty naprawdę spotkałeś kiedyś uczciwego kanara ZAWSZE!!! ale masz racje uczciwa praca ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Opłata manipulacyjna teraz to 15 zł a nie 5 zł.
![]()
Moskal Kazimierz! Nie rusz Kazika, bo zginiesz!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
15? Ja jakies 1,5miesiąca temu płaciłem 10zł + wartość biletu.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Oj ludziska - wejdźcie na stronkę MPK - jest tak jak pisze Lance.
wis.la/qz2wg Cytat:
EDIT: co do ilości kanarów to w okolicach dworca w tym roku chyba mnie już 5 razy sprawdzali
Ostatnio edytowane przez Kocur : 31.03.2013 o godz. 21:29.
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Tu na potwierdzenie tego, że się namnożyło kanarów:
W Krakowie jeden kontroler przypada na 4 pojazdy komunikacji miejskiej; we Wrocławiu jeden na 10. Pod Wawelem pracuje ich 150 - czyli 3 razy więcej niż w stolicy Dolnego Śląska i 5 razy więcej niż w Poznaniu - donosi "Dziennik Polski". żródło: Gazeta Kraków Choć ja jak jeżdżę codziennie w dni robocze 179, to kontrolę mam może raz na pół roku ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez Natkan : 01.04.2013 o godz. 10:47.
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
![]() ![]() ɐɪʌoɔɐɹɔ
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W ogóle lepiej by ktoś pracował jako kanar niż żłopać browary za kasę z Urzędu Pracy i narzekać jak to źle jest w kraju... ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez R33 : 01.04.2013 o godz. 12:57.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|