The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu?
Uciekać gdzie pieprz rośnie 224 29,20%
Udawać Cudzoziemca 176 22,95%
Wdawac się w przepychanki 153 19,95%
Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić 214 27,90%
Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.02.2012, 15:28
Jak dajesz przedłużenie to przedłuża od dnia zakończenia karty.

Coś ostatnio albo częsciej sprawdzają albo ja nanich trafiam. Jak przez ostatnie pół roku sprawdzali mnie może 2 razy, tak w tym tygodniu już 3 raz.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.02.2012, 16:03
Cytat:
Pasażerowie przyzwyczajeni do kupowania biletów w automatach w tramwaju, tracą cierpliwość. Po wrzuceniu monety do biletomatu, wypada reszta, gasną światełka, ale biletu nie widać. Tymczasem kontroler może go zażądać od nas w każdej chwili.

Część pasażerów nauczona doświadczeniem wie, iż jest szansa, że bilet wypadnie po 2-3 minutach. Inni sięgają do maszyny i próbują "wymacać" go zaklinowanego między trybikami. Z reguły pomagają kobiety, bo mając smuklejsze dłonie, mogą sięgnąć... głębiej.

Mieliście tak ? Odpukać jeszcze nie ale chyba bym urwał ten automat jakby mi zeżarł 3 złote
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 06.02.2012, 16:08
Ja miałem kiedys tak ze automat mi nie potrafił wydac reszty wiec nie wydał biletu i zwracał pienążka. Kanarów nie było, ale jakby byli to by mi wdupcyli mandat bo jak mi to powiedział kierowca, trzeba miec wyliczone na bilet.

Ale jeśli była by w/w przez Kocura sytuacja, to moją linią obrony byłaby kamera w autobusie na której było by widać ze zostałem wydymany
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
abruzzi
Member

Od: 01.2007

Stary 06.02.2012, 16:53
Miałem dokładnie taka sutuację jak przytoczył Kocur. Wrzuciłem 2 zł i na autmacie pojawiła sie informacja, że awaria automatu przepraszamy. Stałem więc przy automacie, żeby wrazie czego się kłocić Co najlepsze przystanek przed końcem trasy nagle 2 zł wypadły i automat sie odblokował. Patrzyłem na kamery ale w tych 152 żółtych chyba nie ma, choć autobusy dość nowe
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Od: 08.2007

Stary 06.02.2012, 16:58
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Mieliście tak ? Odpukać jeszcze nie ale chyba bym urwał ten automat jakby mi zeżarł 3 złote
Kiedyś kupiłem 24h w automacie, przejechałem 6 przystanków - nie wypadł. Myśle, pierd.ole i jeżdżę 24h bez. Złapały mnie kanary, opisuję sytuację, że automat wali w chu.ja i jak chcą to niech sprawdzą sobie na kamerach w tramwaju 16 o godzinie tej i tej, czy na czymkolwiek co da się zweryfikować moją wersję w tym tramwaju a ja dokumentu żadnego nie dam i mogą sobie nawet wojsko oprócz psów wzywać. Puścili mnie
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 06.02.2012, 17:00
Wyżej przytoczona sytuacja zdarzyła mi się nie raz. Faktycznie, pomaga "wymacanie" biletu pod tą klapką, albo po jakimś czasie sam wypada. Przynajmniej za każdym razem u mnie tak było, ale o kompletnym braku reakcji ze strony automatu też słyszałam... Wkurzające to jest.
To jeszcze pytanie przy okazji:
wsiadam do tramwaju - automat nieczynny. Idę do kierowcy - nie ma biletów. Co wtedy, trzeba wysiąść czy kanar nie ma prawa dać mandatu w takiej sytuacji?
Niestety domyślam się, że to pierwsze...
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 06.02.2012, 17:03
To trzecie

Jeśli kierujący pasażerem nie posiada biletów i automat jest nieczynny lub w ogóle automatu nie ma to jeszcze rok temu było tak że mogłeś jechać za free.
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 06.02.2012, 17:04
Cóż za zaskoczenie, nie spodziewałam się.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.02.2012, 17:52
To trzecie

Jeśli kierujący pasażerem nie posiada biletów i automat jest nieczynny lub w ogóle automatu nie ma to jeszcze rok temu było tak że mogłeś jechać za free.
Kocur ale dojebałeś zajebistych mamy widzę kierowców w Krakowie !!

Też chce pasażerami kierować
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 06.02.2012, 17:56

tak to jest jak się odpisuje minutę przed wyjściem z pracy
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.02.2012, 18:14
W oba automaty (przystankowe i tramwajowo-autobusowe), gdy nie chcą wydać reszty, pomaga solidne przypieprzenie ręką.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 06.02.2012, 18:43
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Ja miałem kiedys tak ze automat mi nie potrafił wydac reszty wiec nie wydał biletu i zwracał pienążka. Kanarów nie było, ale jakby byli to by mi wdupcyli mandat bo jak mi to powiedział kierowca, trzeba miec wyliczone na bilet.

Ale jeśli była by w/w przez Kocura sytuacja, to moją linią obrony byłaby kamera w autobusie na której było by widać ze zostałem wydymany
Stój cały czas przy automacie i udawaj że chcesz kupić, cały czas wrzucaj kase
Odpowiedz cytując
Lemonek
Member

Od: 06.2011

Stary 06.02.2012, 20:15
Lacrima napisał(a):Wyświetl post
Wyżej przytoczona sytuacja zdarzyła mi się nie raz. Faktycznie, pomaga "wymacanie" biletu pod tą klapką, albo po jakimś czasie sam wypada. Przynajmniej za każdym razem u mnie tak było, ale o kompletnym braku reakcji ze strony automatu też słyszałam... Wkurzające to jest.
To jeszcze pytanie przy okazji:
wsiadam do tramwaju - automat nieczynny. Idę do kierowcy - nie ma biletów. Co wtedy, trzeba wysiąść czy kanar nie ma prawa dać mandatu w takiej sytuacji?
Niestety domyślam się, że to pierwsze...
Na 100% nie zapłacisz kary. Często w żółtych Mobilisach nie działa automat, a kierowcy w 99% nie mają biletów. Już raz kanary mnie tak sprawdziły i podszedł do kierowcy, ten powiedział, że faktycznie nie ma biletów i kanar wrócił do mnie i powiedział, że wszystko spoko. Więc...jedziesz wtedy za free.. Nawet jak często jeżdżę 178 i mam bilet przed wejściem do autobusu, to jak wsiadam i widzę, że nie działa automat to proforma idę zapytać kierowcy, ale nie kasuję, bo wiem że mogę jechać za friko
"Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi na prawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić"
Odpowiedz cytując
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 06.02.2012, 20:27
Jot napisał(a):Wyświetl post
Kiedyś kupiłem 24h w automacie, przejechałem 6 przystanków - nie wypadł. Myśle, pierd.ole i jeżdżę 24h bez. Złapały mnie kanary, opisuję sytuację, że automat wali w chu.ja i jak chcą to niech sprawdzą sobie na kamerach w tramwaju 16 o godzinie tej i tej, czy na czymkolwiek co da się zweryfikować moją wersję w tym tramwaju a ja dokumentu żadnego nie dam i mogą sobie nawet wojsko oprócz psów wzywać. Puścili mnie

Dziwne, Bardziej spodziewałbym się że wypiszą i powiedzą żebyś sobie załatwiał na Wawrzyńca
Cytat:
(...)Mój Boże, każdy z nas wie o sobie, że umrze, a jednak to mu nie przeszkadza pracować dla siebie, zdobywać sobie majątku, stanowiska, wpływów itd. Naszym zadaniem jako członków narodu nie jest zapewnienie mu wiecznego istnienia, ale tylko wydobycie z niego jak największych sił, wywalczenie mu jak najszerszego, najbogatszego, pod każdym względem najpełniejszego życia.
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.02.2012, 20:50
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post
W oba automaty (przystankowe i tramwajowo-autobusowe), gdy nie chcą wydać reszty, pomaga solidne przypieprzenie ręką.
Ta metoda ruskich astronautów z Apollo 13 działa na więcej sprzętów elektronicznych. Kiedyś tak miałe z dyskiem twardym. Rzuciłem o podłogę i się odblokował....

To trzecie

Dalej tak jest.
Ostatnio edytowane przez Devonisch : 06.02.2012 o godz. 21:28.
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 07.02.2012, 07:22
Cytat:
Mróz, różnica temperatur i duża wilgotność powietrza sprawia, że pasażerowie krakowskiego MPK mają problemy z zakupem biletów. Urządzenie ich nie wydaje ze względu na zbyt dużą wilgoć w pojazdach. Podróżni czekają albo jadą na gapę. Wykorzystują to kontrolerzy. Bezlitośnie - czytamy we wtorkowym wydaniu "Gazety Krakowskiej".

Biletomaty często wydają resztę, ale wejściówek już nie. Podróżni zgłaszają problem kierowcy, ale ten rozkłada bezradnie ręce. Starają się zatem radzić sobie z sytuacją w inny sposób. Jedni liczą, że kolejne zakupione bilety przepchną te pierwsze i w końcu wszyscy je otrzymają. Często na próżno. Inni próbują wyciągnąć papierek zaklinowany między trybikami maszyny. Jeszcze inna grupa próbuje odzyskać siłą potrząsając urządzeniem. Bywają również oryginalne pomysły, takie jak próba ogrzania biletomatu własną kurtką. Czasem to zadziała.

Rzecznik krakowskiego MPK, Marek Gancarczyk wyjaśnia, że nie psują się żadne mechanizmy automatu. Trudności wynikają z niskich temperatur i dużej wilgotności wewnątrz tramwajów i autobusów. Ma ona zmieniać strukturę papieru, na którym drukowane są bilety. Dodaje jednak, że problem dotyczy niewielkiej liczby urządzeń, gdyż mają one swoje własne ogrzewanie pozwalające utrzymywać odpowiednią temperaturę.

O każdej sytuacji uniemożliwiającej zakup biletu pasażer powinien poinformować kierowcę lub motorniczego, którzy przekażą sprawę odpowiednim służbom. Stratę pieniędzy można zgłosić do MPK dzwoniąc pod numer 12 254 10 00. Należy opisać okoliczności i po weryfikacji podróżny powinien otrzymać zwrot pieniędzy na konto lub zostanie poinformowany o możliwości odbioru ich w wybranym punkcie sprzedaży biletu.

Rzecznik MPK ostrzega jednak, że jeśli pasażerowi nie wypadł bilet z automatu i nie zakupił drugiego, kontroler ma prawo ukarać go opłatą w wysokości 150 zł.
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html

oczywiście o sytuacji ze kierowca nie ma biletów nic nie piszą
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 07.02.2012, 08:41
Gancarczyk jest ignorantem oderwanym od rzeczywistości, więc nie radzę się sugerować tym, co pier.doli i robić swoje. Niech najpierw zajmie się nieogrzanymi tramwajami i śmierdzącymi gnojem kloszardami, jak wczoraj w 22.
Pasażer ma obowiązki, to pasażer musi, pasażer to i tamto. Ch.uj z tym, że kupił bilet.

Cytat:
Dziwne, Bardziej spodziewałbym się że wypiszą i powiedzą żebyś sobie załatwiał na Wawrzyńca
Z najbardziej przyje.banymi kanarami da się dogadać. Im się nie chciało jechać na pętlę i mi się nie chciało. To jeszcze było za czasów, gdy oficjalnie nie mogli "ująć gapowicza".
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 07.02.2012, 09:50
Luu... napisał(a):Wyświetl post
Rzecznik MPK ostrzega jednak, że jeśli pasażerowi nie wypadł bilet z automatu i nie zakupił drugiego, kontroler ma prawo ukarać go opłatą w wysokości 150 zł.

idiota, czyli mam kupować do skutku aż mi wypadnie, najlepiej jak wrzucę 50 zł drobnymi a potem pójdę w....u - czysty zysk
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 07.02.2012, 09:58
idiota, czyli mam kupować do skutku aż mi wypadnie, najlepiej jak wrzucę 50 zł drobnymi a potem pójdę w....u - czysty zysk

I tu jest problem, jeżeli mowa o automatach KKM - jest jakieś ograniczenie w związku z wrzucaniem monet - ponieważ byłem świadkiem jak osoba przede mną wrzucała 30 złotych w nominałach dwu i pięcio -złotowych i po chwili automat wariował zwracając całą kasę

Sytuacja powtórzyła się dwa razy.

Nie wiem jak to wygląda w tych automatach w tramwajach i autobusach.
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Stary 07.02.2012, 10:13
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
I tu jest problem, jeżeli mowa o automatach KKM - jest jakieś ograniczenie w związku z wrzucaniem monet - ponieważ byłem świadkiem jak osoba przede mną wrzucała 30 złotych w nominałach dwu i pięcio -złotowych i po chwili automat wariował zwracając całą kasę

Sytuacja powtórzyła się dwa razy.

Nie wiem jak to wygląda w tych automatach w tramwajach i autobusach.
Różnie działają te automaty. Najcześciej cholera wie czemu przelatują przez nie monety bez skutku. Ostatnio tak przeleciało kolejno 4 jednozłotówki. Po chwili normalnie przyjął te same monety.

Plus mandat 150
Odpowiedz cytując
concedi
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 27.02.2012, 22:45
nie do końca o kanarach ale temat pokrewny.
Miasto: Kraków
Miejsce: tramwaj
numer linii: 4
Rozmowa dwóch studentów stojących przy mapie z liniami tramwajowymi w Krakowie:
Student A (mało kumaty) : Ty, my tym tramwajem dojedziemy na plac inwalidów nie? - spogląda na mapę
Student B (kumaty): no tak
A: chwila ciszy, sprawdzając mapę dalej mówi: ty patrz, nawet stadion Wisły jest zaznaczony
B: no tak, tam na Reymonta jest
A: dalej studiuje mapę, kolejna cisza, mówi: patrz a stadionu Cracovii nie ma
B: patrzy na niego i z pełną powagą mówi: no bo Cracovii w Krakowie nie ma

(...)Kto Nie Ma Odwagi Do Marzeń Nie Będzie Miał Siły Do Walki...
Odpowiedz cytując
kamilll1906
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 13.03.2012, 09:34
czy jak się dostało mandat, to jest dalej cos takiego ze juz przez reszte dnia nie trzeba kasowac biletow ?

Odpowiedz cytując
Krakus!
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 13.03.2012, 09:42
Nie ma, na mandacie możesz dojechać do końca trasy autobusu w którym Cie złapali.
WISŁA AZORY !
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Stary 13.03.2012, 21:21
Nie wiem jak was, ale jak w tamtym roku sprawdzali mnie ze 2 razy może, tak w tym roku już z 6-7. Nie wiem czy mam pecha czy po prostu jest ich więcej, albo pracują z wiekszą częstotliwością ale uważajcie.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 13.03.2012, 21:26
Jeżdżę codziennie 4 razy linią 5 na prawie całej długości, i średnio co 2 dzien sprawdzają. Olbrzymi wysyp kanarów w tym roku.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 25.04.2012, 12:13
Cytat:
Jazda bez biletu w komunikacji miejskiej w Krakowie będzie osztować 240 zł, zamiast 150. Radni przegłosowali podwyżkę kar.

W zamian za to, jeszcze bardziej opłacać się będzie szybkie zapłacenie mandatu.
Ci, którzy zapłaty dokonają od razu u kontrolera lub do 7 dni, będzie zniżka 50 proc. Dziś wynosi 30 proc.

U kierowcy będzie można dalej kupić tylko bilet godzinny. Po ostatniej podwyżce jego cena wynosi 4 zł, więc ma nie być problemu z uzbieraniem odliczonej kwoty. Radni podtrzymali zasadę, aby kierowcy i motorniczowie nie wydawali reszty. Urzędnicy mieli zakusy, aby zmienić ten zapis.

Radni pozostawili też zapis, który w przypadku niewyraźnego skasowania biletu przez kasownik pozwala pasażerowi zgłosić to do prowadzącego pojazd, który potwierdza ważność biletu.

Jakby to ostatnie znieśli to ludzie chyba by rzucali w kanarów kasownikami
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Stary 25.04.2012, 12:36
Raz na ruski rok korzystam z komunikacji miejskiej. Podjechałem ostatnio 2 przystanki autobusem. No i kanary się trafiły. Jako, że wyciągając dowodzik wysunąć musiałem kartę kibica to usłyszałem hasło, że przynajmniej z właściwej strony Błoń jestem. A jak usłyszeli, że akurat jadę autobusem bo zapiłem po meczu rewanżowym z Ruchem to oddali dowód i puścili wolno
Ale teraz te kary to konkretne są. Pewnie specjalnie przed Euro wprowadzili.
Odpowiedz cytując
BoBaSbK
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 25.04.2012, 12:48
Jak dla mnie kto jeździ bez biletu jest złodziejem i okrada mieszkańców Krakowa... dziwnie utarła się że kanary to jest to złe a ktoś kto jedzie bez biletu jest ok- okupacja i komuna już się skończyła , na zachodzie ludzie jak skasują bilet to wszystkim pokazują a nawet bilet miesięczny też.
TS WISŁA KRAKÓW !!
Odpowiedz cytując
Voin
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 25.04.2012, 12:52
Na zachodzie sprawdza się taki system, że od razu po wejściu do tramwaju/autobusu się kupuje bilet u kierowcy i jest dobrze. Ale w Polsce by to nie przeszlo, no bo wszyscy mieli by kłopot z przygotowaniem obliczonej kasy przed wejściem do autobusu. Fajny jest też system z którym się spotkałem w Stambule, czyli żeby już wejść na przystanek musisz mieć bilet. Jazda na gapę jest wtedy niemożliwa.
Odpowiedz cytując
Balkansko a Naše
Junior Member

Od: 03.2012

Stary 25.04.2012, 13:05
Na śląsku z tego co wiem też jest podobnie - tzn przechodzi się przez kierowce i okazuje karte miesięczną, bilet lub kupuje bilet. Ale działa to jak działa - czyli nie bardzo.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów