|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|||||
![]() I przytyk - gdyż, patrząc na Twoje wypowiedzi w tym temacie zazwyczaj bronisz każdej inwestycji i nowopowstałego obiektu. Zresztą teraz też - ocena 4/6 jest dość wysoka. Cytat:
Jest jednak ale. Po pierwsze dlaczego ten konkurs nie był międzynarodowy i odpowiednio rozreklamowany ? I dlaczego przeznaczono na nagrody i zapewne wykonanie też tak mały budżet. Skoro mamy do czynienia z obiektem, który powinien być ozdobą " jednego z najpiękniejszych placów na świecie " ? Tymczasem konkurs wygrywa niejaki pan Wiesław Michałek. Dotychczas nieznany z żadnej realizacji. Że zacytują klasyka " a kto to k***a jest ? " ![]() Dlaczego do konkursu nie stanęli projektanci światowej klasy ? Kraków na to nie zasługuje ? Cytat:
![]() ![]() Hmm... To na zasadzie że światło we wszystkich kolorach tęczy daje biały ? ![]() Czy coś się zmieniło ? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jakbyś sledził ten temat kilka lat temu, to przeczytałbyś też, że bardzo podobał i podoba mi się Pawilon Wyspiańskiego, projekt Cricoteki i właśnie Małopolskiego Ogrodu Sztuki, który ostatnio przypomniałes. Jednakże jak widzę jakieś niedoróbki,kicz i tandetę to trudno abym o tym nie wspomniała, jeślijuż wypowiadam się w temacie. p.s. Pablo - można się spierać czy projekt jest ok - moim zdaniem nieco przypomina inspekt cieplarniany. Zamysł nowoczesnej bryły przypominającej piramidę jest już nieco oklepany... |
||||||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
|
http://biznes.onet.pl/nokia-siemens-...,1,prasa-detal
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Chyba mogę Mówię o najnowszych inwestycjach - zwłaszcza o Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, Stadionie Cracovii, Kładce, Muzeum Sztuki Współczesnej i Muzeum Lotnictwa. Choć wiadomo, w kwestii np. CORT można było zrobić więcej - mam na myśli zagospodarowanie placu przed budynkiem.Lepsze otoczenie - remont Lipowej - mógłby zyskać też MOCAK ![]() Jedyna inwestycją, która nie kompletnie nie "wyszła" to niestety nasz stadion. Ale przynajmniej w środku robi wrażenie. Wybacz, ale nie jestem typowym Polakiem i staram się dostrzegać także dobre cechy Pokazujesz fotki z testów oświetlenia. Obecnie fontanna jest podświetlona na biało.
Ale pewności nie mam.Budżet to inna sprawa. Pamiętajmy jednak, że większy nie gwarantuje lepszego projektu Zauważ, że jury konkursu mogło nie wybrać żadnego projektu. Wtedy mielibyśmy kolejny konkurs, zapewne z większą nagrodą ![]() Ale zgadzam się, osobiście dałbym więcej pieniędzy już na pierwszy konkurs. Być może wygrałaby wtedy jakaś prawdziwa "perełka" zaprojektowana przez Liebeskinda a może takie cacko? ![]() pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 10.12.2010 o godz. 10:01.
|
||
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|||||
Natomiast nie rozumiem jak można bronić fontanny ![]() Co do Małego Rynku i Placu Szczepańskiego też mamy inne spostrzeżenia. Z pochwałami CORT wstrzymam się aż dokończą inwestycję. Pomysł jest niezły - zobaczymy jak wykonanie i aranżacja przestrzeni wokół. Cytat:
Jednakże stawiam wyżej poprzeczkę takiemu miastu jak Kraków. Nie mogę znieść miernoty i tandety. I zaryzykuję, że chyba mam większe porównanie ![]() Cytat:
Opierałam się na komentarzach osób, które widziały ow test i na artykule w necie. Sama fontannę widziałam tylko za dnia. Cytat:
W ogóle o konkursie dowiedziałam się późno. A patrząc na wyniki ( 2 pierwsze miejsca i wyróżnienia ) - raczej nie uczestniczyły w nim znane firmy i nazwiska. Bo nie sądzę aby przegrały z kimś, kto praktyczne jest "no name". I w związku z tym, śmiem zaryzykować teorię, że konkurs nie był zbyt dobrze nagłośniony. A wygrał krakowski architekt, kolega Andrzeja Wyżykowskiego ( przewodniczącego jury ) z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Kolejny przypadek ? Na podobnej zasadzie zlecenia dostawał Kadłuczka czy Obtułowicz. Cytat:
Cytat:
I nadzór. p.s. Libeskinda dzieło bardzo eleganckie. Ale za duża skala jak na Rynek ![]()
Ostatnio edytowane przez Ela : 10.12.2010 o godz. 10:31.
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie wiem o co chodzi Wam z tą fontanną. Mnie ona nie przeszkadza. Poza tym zawsze tam była fontanna więc nie wiem w czym problem.
Siwy wkleiłeś twórczość Liebeskinda,fajnie,że gość znany i drogi. Ale teraz weź obiektywnie oceń czy jakby takie coś powstało na rynku czy by dopiero go nie szpeciło? Idealnie nadaje się to na wypełnienie przestrzeni między wieżowcami. Poza tym skąd u Was przekonanie,że jak architekt jest drogi i znany to od razu dobry? Wg mnie jest to rzecz względna. Jak mało która dziedzina. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Można się wtrącić ?
To ja kilka słów malkontenta. Czy chodzi o CORT pod Wawelem ? Byłem tam kilka tygodni temu. O ewentualnym „pięknie” tego obiektu się nie wypowiadam. Obiekt ma w moim odczuciu istotną wadę funkcjonalną, a mianowicie parking dla autokarów. Zorganizowany jest tak, że autobusy wjeżdżają na miejsce i aby z niego wyjechać muszą wycofać. Przynajmniej tak to się odbywało jak oglądałem to miejsce. To jest jak strzelba, która wystrzeli w piątym akcie. Kiedyś cofający autobus rozjedzie jakieś niesforne dziecko. W istniejącej lokalizacji, plac „rozładunkowy” (bo tak to chyba trzeba nazwać) można było zorganizować inaczej. To jest według mnie istotna wada projektu. Druga sprawa, mieliście kiedyś do czynienia z wózkiem inwalidzkim ? Czy na tym placu nie dało się zrobić pochylni tak, aby niepełnosprawni nie musieli korzystać z tej windy przy schodach. Zapytam, bo nie wiem, a mnie to ciekawi ? Jak odbywa się zaopatrzenie pawilonu ? To znaczy jest dostawa np. przewodników, to gdzie podjeżdża samochód i skąd są noszone paczki ? Co do kładki. Przejeżdżałem tamtędy ostatnio parę razy. Pustki. Czemu mnie to nie dziwi. Wygląda na to, że użyteczność inwestycji za prawie 40 mln ograniczy się do kilku miesięcy w roku. No, ale z drugiej strony stadion za 500 mln też będzie używany dwa razy w miesiącu przez 6 godzin. ![]() Fontanna, czy jak to tam nazwać. Dyskusja na jej temat obraża uczciwego człowieka. Przed sklepem GS-u bym czegoś takiego nie postawił, bo szanuje ciężką pracę pań sprzedawczyń i nie naraziłbym ich na taki widok po ośmiu godzinach pracy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Ciekawe wiadomości o naszym mieście i to nie tylko w kontekście ostatnich wyborów:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Oczywiście, że nie. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale mnie również ta fontanna nie przeszkadza Choć można się było postarać o lepsze wykończenie - tak jak to "cacko" Liebeskinda ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Mierzmy siły na zamiary !
Każdy ma takiego Janickiego na jakiego zasłużył. ![]() ![]() Swoją drogą miło posłuchać przez chwilę Chopina, nawet zimą. ![]()
Myślenie nie boli !
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Przeciętny projekt i niedoróbka wykończeniowa zdecydowanie nie powinny się naleźć w takim miejscu jak Rynek Główny Krakowie. Przecież plac ten to swego rodzaju ikona nie tylko miasta ale i całej Polski. Cytat:
Tyle, że akurat w tej branży większość znanych a co za tym idzie drogich architektów gwarantuje pewien poziom. Wysoki poziom. I nie mówię tu tylko o największych nazwiskach ( ktorych projektow w Krakowie nie uświadczysz - a dobrze byłoby kiedyś ściągnąć takowe do miasta - dlaczego Zaha Hadid mogła projektować w Wilnie - http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85...w_Wilnie.html- a w Krakowie nie ? ) ale i o wielu zagranicznych i polskich biurach, robiących klasową choć może nie wybitną architekturę. Wystarczy spojrzeć choćby na Muzeum Lotnictwa - już widać różnicę. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ALMA TOWER
![]() Niebawem rozpoczęcie budowy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
a co sadzicie, o nowym sposobie kupowanie biletów MPK w Krakowie
Dla mnie zajebisty pomysl, jestem za, nie musze szukac kiosku czy automatu (nie wszedzie jest a czasami tez kolejki bo ludzie sie zastanawiaja i szukaja pieniedzy) i mniejsze beda pretensje do kierowców - nie raz sa zadymy ze ktos nie ma drobnych a kierowca nie chce mu sprzedac - bo poprostu TRZEBA miec odliczona kwote i tyle a nie 5 os do kupienia biletu, jeszcze nie wyliczona kasa a to duza strata czasu Dla mnie dobre rozwiazanie, jezdze MPK rzadko moze 2 razy na tydzien i sprawdze sobie jak to dziala. Jezeli bylo gdzies to poruszane bo nie widzialem to skasowac, |
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Tak sobie czasem spaceruje po Dublinie i sie zastanawiam co stoi na przeszkodzie, zeby w Krakowie powstawaly takie projekty jak tu. 2 mosty Santiago Calatravy, hotel Libeskinda, biurowce Fostera, Piano, do konkursow staje cala swiatowa czolowka z de Moura, Bow-Wow czy Siza. A miejscowe biura arch sa zdecydowanie lepsze niz krakowskie. Reddy, Murray O'Laoire, Wejchertowie, Scott Tallon Walker czy Grafton. I sie wszyscy moga pomiescic, dla kazdego jest miejsce.
A Dublin nie dorasta Krakowowi do piet. - i nie pisze tego jako zarozumialy krakus, tylko mieszkam w Dublinie ponad 6 lat i widze co to za miasto. I nie wiem czemu w Dublinie Calatrava moze ZA DARMO projektowac mosty, a w Krakowie sie zatwierdza projekt fontanny niemozliwy do wykonania. No ....a mac. Po Dublinie nie walaja sie krasnale ogrodowe Mitoraja (pozdrawiam Swietlickiego), czy koszmary Dzwigaja. Tutaj by nie przeszedl hotel forum, czy hilton w okolicach Leinster House (Parlament) tylko dlatego ze autorem jest szef RIAI (Izba architektow). Glowna ulica nie jest obsrana neonami i tablicami TU KUPISZ MAJTKI, PODPASKI i WYMIENISZ PESOS, czlowiek nie potyka sie ogrodki knajpiane, wychodzac z muzeum nie wpada na stoiska z kielbachami i glinianymi kogucikami do dmuchania w dupe, a obydwa stadiony zaprojektowane przez autochtonow nie wymagaja przykrycia plandeka. Krakow pretenduje do bycia swiatowa metropolia a w idiotyczny sposob demoluje sie dzidzictwo kulturowe i architektoniczne miasta. Jest zalany bylejakoscia, kiczem i tandeta. Ludzie odpowiedzialni za te wszytskie Mitorajo-Dzwigajki, kladki, fontanny, place z dupy, centra handlowe, neony, srony, billboardy powinni zostac - cytujac klasyka - dyscyplinarnie wy.......eni z pracy. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Naprawde nie wiem dlaczego tak najezdzacie na Krakow ze brzydki ze to tu nie pasuje itd, od 4 lata dzialam w branzy turystycznej, codziennie mam kontakt z turystami (nie duze grupy tylko pojedyncze pary) ktorzy przylatuja do Krakowa, i NIGDY nie spotkalem sie z opinia ze komus sie nie podobalo, czy to zima czy lato kazdy podkresla znakomita atmosfere (szczegolnie teraz w swieta, i na rynku Christmas Market), okreslaja Krakow jako piękne miasto , czesto duzo ladniejsze od Pragi, i nie mowia tego na odczep sie tylko tak czuja, duza czesc osob wraca po roku do Krakowa aby jescze raz tu pobyc, zdarza sie ze sa tu po raz 5 czy 6... A kontakt z turystami z Dublina mam praktycznie na codzien i podobnie wyrazaja sie w samych superlatywach o Krakowie... |
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
Turysci sa z innej gliny lepieni niz mieszkancy danego miasta. Mnie sie zajebiscie podoba Disneyland ale mieszkac w nim nie chcialbym. Krakow ma wciaz to COS, co przyciaga, a wiekszosc turystow ma w dupie Mitorajo-Dzwigajowe krasnale ogrodowe, kladki, fontanny i wypadajace z szyn tramwaje. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wypadające z szyn tramwaje też. No, chyba że chodzi o tramwaj, którym jadą Z moich obserwacji wynika, że mieszkańcom najbardziej zależy na inwestycjach drogowych. I słówko o turystach. Kto w takim razie ma ocenić w miarę obiektywnie dane miasto, jego walory, estetykę, klimat, jak nie osoby z zęwnątrz - turyści?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 11.12.2010 o godz. 13:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
pytanko mam:
którego portalu o Krakowie uzywacie jako głównego źródła co w mieście piszczy? przeglądałem różne i dużo wygląda na jakos mało żywe ![]() ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
mmkrakow.pl chyba najczęściej aktualizowany.
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Mam pytanie orientuje się może ktoś jak wygląda ostatnia koncepcja przebudowy szkieletora ? Znowu upadła z jakiś względów czy co?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Miasto wydało inwestorom "wuzetkę", która jest potrzebna do starania się o pozwolenie na budowę, ale została ona zaskarżona przez ekologów, którzy są przeciwnikami podwyższania budynku. Uważają, że podwyższenie wieżowca o 10 m do 102,5 m będzie miało negatywny wpływ na panoramę widokową miasta.
Samorządowe Kolegium Odwoławcze rozstrzygnęło, że skarga ekologów nie jest zasadna. Inwestorzy nadal jednak nie mają prawomocnej "wuzetki" bowiem ekolodzy zdecydowali się odwołać od decyzji SKO do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. - Prosili nas o to mieszkańcy. Bynajmniej nie były to osoby mieszkające w sąsiedztwie planowanej inwestycji - mówi Mariusz Waszkiewicz, prezes Towarzystwa na rzecz Ochrony Przyrody.- Najlepiej, żeby ten wieżowiec zmniejszyć do rozmiarów budynków sąsiedniego Uniwersytetu Ekonomicznego. Jeżeli jednak tego nie da się zrobić, to nie powinno być zgody na podwyższanie. To byłby precedens prawny, bowiem nie ma w sąsiedztwie budynków o podobnej wysokości. Żródło: http://polskalokalna.pl/wiadomosci/n...8467,3286?fs=b |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dodam jeszcze, że ekolodzy robią co mogą żeby WSA rozstrzygał tą sprawę dłuuuuuuuuuuuuugo. Sądzą, że odpowiednio długim okresem 'czekania na WZ' zniechęcą inwestora.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wcześniej śledziłem po prostu koncepcje ze względu na to że jak siedzę na uczelni to widok mnie irytuję, ale tymi ekologami to mnie zniszczyliście teraz. Eko-terroryzm nic innego
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Jak ktoś może sądzić, że podniesienie budynku o 10 metrów może mieć gorszy wpływ na panoramę miasta niż "to" co jest tam teraz...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No właśnie to jest najgorsze to że będzie nowy ładny budynek wyższy o te 10m im ku*** przeszkadza a jak teraz stoi 15 piętrowy betonowy kolos to im nie przeszkadza - oszołomy!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Heheh sława Szkieletora dotarła do Milionerów TVN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
To ja tak jeszcze zapytam, bo ja to laik i prosty człowiek. Ki chvj wspólnego mają ekolodzy z panoramą miasta? Oni nie mają dbac o ptaszki, żuczki, czyste rzeczki i unikatowe roślinki, tylko o panoramę Krakowa? Co, jeleń stanie na kopcu, popatrzy i spierdzieli na Słowację jak wysoki budynek zobaczy? A może bociany orientację stracą, bo im się punkt odniesienia zmieni, i na lato zamiast pod Kraków, przelecą się do Finlandii?
Zrozumiałbym jakiegoś konserwatora zabytków, ale ekolodzy? No paranoja. Chcą działać na rzecz Krakowa, niech ubiorą na wiosnę gumofilce, rękawice i lecą sprzątać puszki i psie gówna z Plant. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
"ekolodzy za pieniądze"
![]()
W życiu ważne są tylko chwile...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Online |
|
|
Niestety w Krakowie doczekaliśmy się drugiego szkieletora... właściciel woli inwestować w innych miastach, które idą na współpracę!
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/re...ugie-lata.html Nie było 40 milionów na Forum... znalazło się na kładkę! Mogła w miejsce Forum powstać filharmonia z prawdziwego zdarzenia... stolica sztuki, miasto królów i kultury nie doczeka się jej w najbliższym czasie! Dziękuję, dobranoc...
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 13.12.2010 o godz. 15:45.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|