|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
.................................................. .....
Powód: raz a dobrze !
Ostatnio edytowane przez dzwd : 17.06.2010 o godz. 15:50.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Boks. Sam zacząłem późno ale uważam że dla kogoś kto lubi się spocić i ma oporów przed drobnym "poharowaniem" od czasu do czasu to zajęcie jest super. Polecam.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Ja ze swojej strony polecam sambo, sam nie trenuje ale z opisów kumpla i z obserwacji,
jest to na prawdę świetna sztuka walki. A jeśli nie, coś bardziej konwencjonalnego to też skłaniałbym sie do boksu ![]() ![]() Urodzony sam przeciw wielu, wytrwale dążę do celu.
!!TYLKO WISŁA!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
można gdzieś w Krakowie trenować sumo![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sambo to jest taka ruska sztuka walki, zbieranina elementów z różnych sztuk, takie optymalne połączenie.
Właściwie opiera sie na walce przeciwko komuś ze sprzętem gdy Tobie go brak. Zajebiste rzeczy można wyczaić. ![]() Urodzony sam przeciw wielu, wytrwale dążę do celu.
!!TYLKO WISŁA!! |
|
|
|
Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Jak kolega wyżej też późno zacząłem, ale za to intensywnie. trenuję od ponad dwóch lat kickboxing. Trzy razy w tygodniu.
Polecam bardzo. I nie chodzi mi akurat tylko o kb. Jak każda sztuka walki - ogólnorozwojówka plus kondycja. Mocno wciąga. Od tygodnia mam delikatną kontuzję i musiałem odpuścić treningi. Nosi mnie niemożliwie Ale oczywiście w pozytywnym sensie. Bo generalnie, jak się trochę poćwiczy, to przeróżne głupoty ulatują z głowy. Czyli same plusy ![]() ![]()
*TYLKO WISŁA*
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2006
Offline |
|
|
taekwondo itf/ kickboxing + bjj. baardzo fajne połączenie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Sambo jest np. na Wiśle lub w NH:
http://www.sambokrakow.pl/sambo/harm...w-2008/09.html Osobiście polecam muay thai, trenuję od kilku miesięcy i mi się podoba. W Raczadamie Kraków właśnie startuje nowa grupa dla początkujących (od 1 marca): http://www.thaiboxing.pl/index.php/1,48,0 więc teraz są idealne warunki, żeby zacząć. Niestety (dla mnie, część pewnie się cieszy) prawdopodobnie zmieni się miejsce treningów. W tej chwili są w sali na rogu Lea i Kijowskiej (dawny szpital kolejowy), a ma być w okolicach Bronowickiej, ale to jeszcze nic pewnego.
Ostatnio edytowane przez ŁDB : 26.02.2009 o godz. 23:46.
![]()
"Cała gra polega na tem, iżby piłkę, bez dotykania się jej ręką, za pomocą zgrabnych kopnięć wpędzić w bramę nieprzyjacielską"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Sambo to tez jest forma zapasów! A swoją drogą jak ktoś wierzy że nauczy się gołymi rękami bronić przed nożem to niech lepiej sobie odpuści.
![]() Towarzystwo Sportowe
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Mój były kumpel z klasy trenuje Krav Mage. Mówił, ze w tym chodzi głównie o walkę 1 na kilku a także na co robić gdy rywal ma nóż w ręce
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga + filmiki http://www.youtube.com/watch?v=SxJDejeXJeI http://www.youtube.com/watch?v=2wOnM...eature=related (sytuacja z 0:30 mało mi się realna wydaje )http://www.youtube.com/watch?v=cv0TM...eature=related |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
oczywiscie ze przed nozem nie da sie obronic bo jest to po prostu nie mozliwe batmanem chyba nikt nie jest ale ja mam inne pytanie ktos napisal o poczatkujacej grupie w raczadamie bylem tam w pazdzierniku na dwóch treningach ale przestalem chodzic sam w sumie nie wiem czemu i myslalem nad tym ostatnio zeby zaczac od nowa w tej grupie poczatkujacej tylko czy moze ktos opisac ogólnie cale muay thai
![]()
FORZA WISLA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Ja polecam karate, mnie dużo nauczyło, jednak dużo zależy od tego kto trenuje. Mnie i kumpli trenuje ojciec kolegi za darmo, płacimy tylko za sale, 2 treningi po dwie godzinyw tygodniu, świetna sprawa. Jednak nie jeździmy na zawody bo nie jesteśmy klubem.
|
|
|
|
Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od trenowania sztuki walki. Jeśli czegoś więcej niż tylko nauczenia się walczyć, czyli kondycja, szybkość, wytrzymałość, siła woli
, rozwój mięśni, naciąg itd. to będzie lepiej jak zdecydujesz się na karate/kung-fu/muay-thai/kickboxing/boks itp. Trenowałem chwilę krav magę i ogranicza się to do "suchej" techniki i walki. No może trochę pompek![]() Moim zdaniem nic ciekawego, choć na pewno skuteczne. Osobiście, jak już pisałem, polecam kickboxing ![]() Edit: Aha i jak myślisz o rozpoczęciu treningów z myślą bycia kilerem na ulicy, to powinno Ci przejść, jak już się wkręcisz ![]()
Ostatnio edytowane przez tomekk81 : 27.02.2009 o godz. 11:54.
![]()
*TYLKO WISŁA*
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
![]() Moim zdaniem z sztukami walki (systemami obrony) jest jak z samochodami, jednemu podoba się Ford, Opel, innemu BMW, jeszcze innemu Ferrari. Gadanie co jest lepsze jest rozmową pt. "wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi"... Co do noża nie zamierzam się kłócić. Wszystko zależy od okoliczności w jakich się znajdujesz, czy agresor ma nóż pierwszy raz w ręku itd. Także nie zgodzę się, że przed nożem nigdy się nie obronisz. Inna sprawa jak ćwiczysz na treningu, a potem widzisz prawdziwy na ulicy... tomekk81 - zgadzam się mięśni na KM sobie na pewno nie wyrobisz. Bati - zgadzam się w 100%
Ostatnio edytowane przez puchaty1906 : 27.02.2009 o godz. 11:55.
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli po raz n-ty stajesz na przeciw chłopa z nożem, na treningu wykonując po kilkadziesiąt powtórzeń załóżmy te trzy razy w tygodniu, to tak do łba wchodzi że działasz jak automat. A poza tym, każda sytuacja jest inna wiele zależy od twojej koncentracji...
![]() Urodzony sam przeciw wielu, wytrwale dążę do celu.
!!TYLKO WISŁA!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tylko że ćwiczy się obronę jak przeciwnik ma nóż chwycony jak do kruszenia lodu, zaciśnięta pięść i ostrze skierowane w dół... jak ktoś wie jak nóż się trzyma to nic ci żadna sztuka walki nie pomoże, musisz wyjąć swój nóż... Nie oszukujmy się, chłop ci zasadzi lowkicka, i przejedzie ostrzem po całej ręce to już mu nic nie zrobisz. Możesz tylko się modlić żeby dalej trafiał w rękę.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego zawsze trzeba być szybszym od przeciwnika, dokładnie jak pisałeś.
E: czego sie spodziewać po takich filmikach ![]()
Ostatnio edytowane przez Bati_NS_TSW : 27.02.2009 o godz. 12:22.
![]() Urodzony sam przeciw wielu, wytrwale dążę do celu.
!!TYLKO WISŁA!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Naciągany ten filmik strasznie, zwłaszcza w scenach, gdy ktośma przystawiony nóz do nerki.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Tak jak wyżej napsiał Dzwd zapasy napewno sąw Bieżanowie na ul.Lipwskiego (klub Bieżanowianka) czy prowadzona jest sekcja sumo nie jestem pewien . Sam Ciwczyłem tam zapasy pare lat temu. Fajne treningi dające siłe, szybkości, zwinność.Elementy akrobatyki i przedewszystkim walka w parterze. Obok sali z matą znajduje się siłownia. Przynajmniej tak to wyglądało pare lat temu. Wtedy tez klub brał czynny udział w turniejach zapaśniczych. Na których zawodnicy Bieżanowianki zdobywali wiele medali
|
|
|
|
Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Trenowałem karate przez dwa lata, teraz od września trenuje kickboxing i dużo bardziej podoba mi się to drugie. Chociaż ważne jest żeby cokolwiek ćwiczyć, dzięki każdej sztuce walki czegoś się nauczyć można. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
czesto wiele bójek jest w parterze a tu nieźle jest znac troche chwytów z zapasów lub Brazylijskiego Jjiu-jitsu czy Judo.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 27.02.2009 o godz. 15:32.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nawet więcej, 90% solówek kończy się w parterze. Ja polecam MMA, do tego dołączyłem KB, a przez 3 miesiące kiedyś jeszcze BJJ. Ale trzeba pamiętać że nawet jak się sam bijesz z 2 totalnymi leszczami to NIE MOŻESZ zejsc do parteru, bo nawet od 13 latka kop w szczękę nie jest przyjemny... Za to do solówek nic lepszego nie ma
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Osobiście troche boksowałem ale mam kumpli co są v-ce mistrzami Polski w muay thai i kickboxingu i powiem szczerze widząc co wyprawiają to kręci mnie żeby sie za niedługo zapisać,ogólnie strasznie mi sie podobają te wszystkie low-kicky itd hehe
W nowej hucie muay thai jest bodajże na osiedlu Niepodległości (klub Maximus) Edit : do posta powyżej - dlatego nie można zejść do parteru ,trzeba zakończyć wszystko szybko,ile to przypadków jak ktoś burzy a po jednym strzale ma już dość, takie sprawne nogi mogą na prawdę wiele
Ostatnio edytowane przez WiślakNH : 27.02.2009 o godz. 17:16.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ja rok trenowałem All Style Karate, nawet jakiś tam pas zdobyłem, teraz od września Kick Boxing i MMA, treningi łącznie 4 razy w tygodniu, dodatkowo siłownia. Naprawdę polecam, zwłaszcza MMA, gdyż moim zdaniem jest dosyć skuteczna dzięki połączeniu stójki i parteru. Z resztą zależy, co chcesz osiągnąć. Ja osobiście chciałbym trenować Vale Tudo, ale nie mam pojęcia, gdzie w Krakowie znajdę szkółke tejże sztuki walki. Dodam tylko od siebie, że jeszcze całkiem w porządku jest K1 i z chęcią też bym chodził (i bardziej opisał) ale niestety mam szkołę w czasie treningów... ;]
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Bierze ktos jakies odzywki przed trningiem albo moze jakies specjalne napoje np energetyzujace
![]()
FORZA WISLA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Ja polecam wszystkim JUDO
![]()
W życiu przeczytałem tylko jedną książkę, bo miała tylko osiem stron. To była" Nasza szkapa". Chyba coś o jakimś wychudzonym koniu----Mariusz Piekarski
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ciekawe czy sąd by skazał człowieka który w samoobronie uderzył zbyt mocno w krtań napastnika i ten by zmarł ? Ja co prawda 2 lata tylko trenowałem karate ale zawsze instruktor ostrzegał nas żeby tylko w ostateczności ( np. atakuje cie ktoś z nożem albo 2 na jednego ) wykonac takie uderzenie
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.03.2009 o godz. 12:15.
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Przekroczenie granic obrony koniecznej.
Pewnie jak od jednej bomby wykituje, to Ci sie jakos rozejdzie po "zawiasach". Ale jakbys mu w tej obronie polozyl palik od drzewka na krtani i skoczyl 3 razy, to juz pewnie bys poszedl posiedziec kilka olimpiad. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
niż w porannej prasie mielby pisac o mnie ofiara |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie wydaje mi się żeby to było przekroczenie granic obrony koniecznej
Czy nie jest tak że dopóki jesteś tak samo, lub słabiej "wyposażony" od atakującego, ciężko żeby Cie jakieś przepisy obejmowały ? Oczywiście nie mowie tu o znokautowaniu kogoś i katowaniu go leżącego na ziemi bo to raczej przekroczenie ![]() ![]() Urodzony sam przeciw wielu, wytrwale dążę do celu.
!!TYLKO WISŁA!! |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|