|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
tofik tylko kto?!!
nie widzicie jednego nie mamy typowego środkowego napastnika :( tu jest problem.. Brożek cofa się, Żuraw tak samo to z kim tam w przodzie mamy grać. Nasi działacze brali co popadnie i teraz mamy to co mamy. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Michał Szewczyk
![]() "W ostatnim sezonie Małopolskiej Ligi Juniorów Michał strzelił prawie trzydzieści goli. Nowy zawodnik Wisły powoływany był też do młodzieżowych reprezentacji Polski" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
on dopiero co przyszedł do ME więc nie wiem czy jest gotów grać w 1 składzie u nas.
Zobaczcie jakich zawodników ściągneła Lechia czy Arka, nawet Widzew ma ciekawych obcokrajowców. Tylko trzeba umieć szukać.. a u naszych działaczy z tym jest najtrudniej.. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Rios mógłby grać cofniętego, albo Boukhari. A Brożkowi zakazać się cofać i już. Z resztą nie jestem trenerem, ale MŻ w tym momencie jest za słaby na pierwszy skład.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
juz jest znalazlem w ipla w szukaj wpiszcie cafe futbol 03 10 2010
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Szewczyk już jedną bramkę w ME strzelił chyba, jak dla mnie to powinien chociaż trenować z seniorami
tak samo Chrapek i Nalepa |
|
|
|
Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Nasi Sportowcy prowadzą bardzo zdrowy tryb życia
![]() Bardzo często(średnio 2x w tygodniu) wybierają sie do Pizza Hut. Nic w tym nie byłoby dziwnego gdyby taki Bunoza nie jadł sam dużej pizzy Pomijam fakt, że Paljic podrywa kelnerki Kiedyś Marcelo też częstou jadał w PH ale on akurat jadł tylko warzywka ![]() ![]() ![]() WIELKA WISŁA !! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
nareszcie!!! może kogoś ściągną klasowego w zimie ![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
Co takiego dziwnego powiedział Żurawski że część ma do niego żal? 1) Kiepska forma zespołu - Żuraw zaczął od skrytykowania samego siebie i chwała mu za to że nie dorabia ideologii do sytuacji. 2) Brak współpracy pomiędzy zawodnikami - a czy tego nie widać? 3) Podejście obcokrajowców - no ja tylko u Palijca widzę zaangażowanie na miarę pierwszej drużyny. 4) Problemy z komunikacją -coś w tym dziwnego? 5) Odpowiedzialność spoczywająca na Polakach ( konkretnie trzech: Żurawski, Sobol, Brożek) - a nie jest tak? Wszyscy grają ........ a ciągle sie pastwimy nad nimi - ok od nich wymagamy więcej ale sami tego wózka nie pociągną. Prawda jest taka, że jesteśmy na ta chwilę w czarnej głębokiej dupie i pozostaje tylko liczyc na cud że to zaskoczy jeszcze w tej rundzie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Pawełek niech idzie i nie wraca. Kurcie dać szansę na granie, może będzie coś z niego.
Fajne zdjęcie dali do newsa ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A pokazywali już może jak Maaskant i cała nasza "wieża Babel" uczą się polskiego? Chciałbym to zobaczyć... może by tak napisać na oficjalnej by "uczniowie" popisali się choć jednym zdaniem w języku polskim... Przecież trzeba ich jakoś kontrolować... ;-)
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Na głównej Wisły masz filmik
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O dzieki, już obejrzałem, czyli jednak coś się tam uczą... Bunoza ma chyba ADHD ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Witam, po przeczytaniu ostatniego wywiadu Maaskanta na temat Wisły, w którym to mówił że Wisła ma 18-20 dobrych zawodników coś mnie tchnęło żeby przeanalizować naszą obecną kadrę i dokonać pewnych ocen i przewidywań co do przyszłych ruchów transferowych, które niechybnie zostaną przeprowadzone zimą. Przy mojej (oczywiście subiektywnej) próbie oceny wzoruje się na systemie oceniania z FM'a gdzie występują słynne gwiazdki. Ja posłużę się zwykłymi ocenami (niejako szkolnymi) w zakresie 1-6, przy czym 1 to katastrofa a 6 to oczywiście miód i orzeszki
. Każdy zawodnik otrzyma dwie oceny, pierwszą która opisuje ocenę zawodnika i jego potencjału oraz przydatności dla Wisły w tej chwili, a druga to przewidywana ocena jego przydatności dla Wisły w perspektywie czasu i ma opisywać możliwość ewentualnego rozwoju danego zawodnika. Dodatkowo, podkreślę zawodników, którzy w mojej opinii należą do grona tych 18-20 zawodników o których mówił Maaskant, natomiast wyróżnię pogrubieniem tych wokół których Wisła powinna budować drużynę. Dodatkowo postaram się uzasadnić moją ocenę.Bramkarze: Mariusz Pawełek (3/3) Milan Jovanić (3/4) Filip Kurto (2/4) Pawełek z pewnością kończy swoją przygodę z klubem z Reymonta 22 i jest to moim zdaniem dobre posunięcie władz Wisły, bo nie prezentuje sobą nic poza zwykłą solidnością, niekiedy opatrzoną dodatkowo nutą niepewności. Już zresztą zaczął się Jego medialny płacz, że nie dostał propozycji nowej umowy. To jest po prostu dramatyczna próba zwrócenia na siebie uwagi. Jovanić obecnie prezentuje podobną klasę co Pawełek, ale liczę na to, że jeszcze dostanie swoją szansę i rozwinie się w Krakowie na tyle, żeby był mocniejszym punktem drużyny niż Pawełek obecnie. Kurto zaś to moim zdaniem obecnie największa nadzieja spośród młodych zawodników Wisły, po sezonie po prostu musi iść na wypożyczenie do innego klubu ekstraklasy, żeby się ograł w lidze. W MESie wielkiego doświadczenia nie zbierze. Obrońcy: Erik Cikos (3/4) Serge Branco (3/3) Piotr Brożek (3/3) Osman Chavez (3/4) Gordan Bunoza (3/5) Mateusz Kowalski (2/2) Cleber (3/2) Cikos to ciekawy zawodnik, ale potrzebuje jeszcze czasu żeby zebrać doświadczenie i okrzepnąć - pojawia się więc pytanie, czy władze Wisły będą skłonne dać Mu niezbędny czas i pozwolą mu się spokojnie rozwijać u boku bardziej doświadczonych kolegów, czy będą wymagać odpowiedniej postawy "na już". Jeśli dojdzie do tego drugiego, Cikos pewnie pożegna się z klubem, być może już nawet zimą. A szkoda, bo myślę że w tym chłopaku jeszcze tkwią duże rezerwy i w przyszłości mógłby stać się jedną z kluczowych postaci w obronie. Branco to ewidentnie "zapchajdziura" (i to pomimo przyzwoitego poziomu Jego gry), który najprawdopodobniej po sezonie odejdzie, chyba że skauci Wisły nie wypatrzą nowych i dobrych bocznych obrońców na których będzie nas stać. Piotr Brożek pomimo jedynie prezentowanej przyzwoitości może przydać się jeszcze Wiśle. Poza tym Jego pozostanie w Wiśle to także kwestia tego, że jest on naprawdę związany i utożsamiany z Wisłą. Moim zdaniem powinien przynajmniej jeszcze sezon zostać w Wiśle. Chavez to zawodnik dość "klocowaty", ale i taki zawodnik czasem się przydaje w obronie. Poza tym sądzę, że po skończonej aklimatyzacji i zgraniu z resztą "ekipy" naprawdę może to być dobry gracz. Trzeba dać mu szansę, bo za piękne oczy nie gra się w końcu na mundialu. Bunoza. Najbardziej niedoceniany chyba (obok Wilka) zawodnik Wisły. Ja w nim widzę naprawdę duży potencjał, pozostaje jedynie poczekać aż zgra się z zespołem, okrzepnie i zbierze dostatecznie dużo doświadczenia. Pamiętajmy, że jak na stopera jest on w naprawdę młodym wieku. Dajmy mu czas, z pewnością pokaże nam jeszcze że warto było na Niego postawić. Kowalski prezentuje się przeciętnie jedynie wtedy kiedy ma obok siebie kogoś sporo lepszego, który mu podpowiada i naprawia Jego błędy. Jeśli nie zrobi bardzo szybko dużych postępów (a tego mu raczej nie wróżę, bo wiem co prezentował w Piaście) to sądzę że odejdzie już zimą. Nie ma co zresztą żałować bo wg mnie jest za słaby nie tylko na Wisłę, ale i na większość zespołów ekstraklasy. Cleber. Idzie na emeryturę zimą. I dobrze, bo błędów popełnia coraz więcej. To już nie ten sam zawodnik co kiedyś. Pomocnicy: Radosław Sobolewski (3/2) Cezary Wilk (3/5) Łukasz Garguła (3/4) Tomas Jirsak (3/3) Nourdin Boukhari (3/4) Dragan Paljić (4/4) Andraż Kirm (4/4) Wojciech Łobodziński (2/2) Kamil Rado (2/3) Łukasz Burliga (2/2) Sobolewski gra jeszcze solidnie, co na pozycji defensywnego pomocnika jeszcze jakoś ujdzie, ale gołym okiem widać, że coraz bardziej spuszcza z tonu. Szkoda go, ale po sezonie powinniśmy go puścić, bo będzie coraz gorzej, co widać choćby po Cleberze. Wilk - najlepszy obok Maaskanta oczywiście transfer tego lata. Chłopak jeszcze młody jak na defensywnego pomocnika, bardzo ambitny i z sercem do gry. Już teraz lepszy technicznie od Sobolewskiego, nadrobić musi jeszcze parę rzeczy ale to już raczej kwestia doświadczenia. Gdyby Wisła, grała tylko 1 graczem defensywnym w pomocy Maaskant miałby ogromny kłopot, bo Wilk chyba już by zaczął Sobolewskiego wygryzać ze składu. Stąd Holender ustawia Wisłę z dwoma zawodnikami defensywnymi wg mnie. Widzę w nim przyszłego reprezentanta. Świetnie się zapowiada. Garguła, zawodnik, który miał być playmakerem i główną postacią drużyny, tymczasem nie gra co jest powodem do zmartwień. Musi się w końcu wyleczyć, jak to zrobi to zobaczymy, może jeszcze się bardzo przydać.Ja jeszcze w Niego wierze, ale nie wiem na ile jeszcze mi tej wiary wystarczy. Jirsak. Szkoda mi chłopaka, bo przez zły wybór klubu złamał sobie świetnie zapowiadającą się karierę. Myślę, że on też zdaje sobie z tego sprawę, przez co już chyba zupełnie stracił motywację do gry w Wiśle. Zawodnik naprawdę przyzwoity, który pewnie poradziłby sobie w ogromnej większości innych polskich zespołów ekstraklasy, w Wiśle praktycznie nie istnieje, mimo wielu szans jakie otrzymał. Nie wiem co jest z nim nie tak, to chyba kwestia psychiki, bo technicznie stoi On bardzo dobrze. Myślę, że po prostu tu nie pasuje i już. Powinniśmy go komuś oddać już zimą. Dla Niego to już najwyższy czas, żeby nie złamać sobie kariery do końca, dla nas żeby jeszcze cokolwiek na nim zarobić. Boukhari, ciekawie się pokazał w debiucie, widać że to gość z innej planety piłkarskiej, ale musi popracować nad kondycją no i zrzucić jeszcze sporo kilogramów. Jak to zrobi, Wisła może mieć z niego wielki pożytek, mimo jego dość zaawansowanego jak na piłkarza ofensywnego wieku. Stąd jego niższa ocena potencjału, bo tylko 4, zamiast 5. Paljić. Gość z wielką szybkością, przyzwoitym dryblingiem i dużą pewnością siebie na boisku. Ułożony taktycznie, wie co z piłką zrobić i jej się nie boi. To gość po prostu dobry, chyba nasz najlepszy skrzydłowy od czasu Kosowskiego i Zieńczuka (z jego najlepszego sezonu). I pomyśleć że przyszedł jako odpad z II Bundesligi ... Kirm. Przyjął chyba przyjście Maaskanta za szczęśliwe zrządzenie losu, bo jak by tak dalej poszło, to mógłby skończyć jak Jirsak. Gracz dobry, ale chyba coś z jego psychiką jest nie tak, bo zupełnie wytłumaczyć nie mogę sobie jakim cudem w reprezentacji wymiata, a w Wiśle gaśnie jak zapałka na wietrze. Maaskant ma z nim więc duże pole do popisu i po tym zawodniku poznamy tak naprawdę możliwości i umiejętności motywacyjne naszego trenera. Jak go ogarnie może nam się jeszcze przydać. Łobodziński. Gość dobry co najwyżej na Zagłębie czy inne tego typu zespoły. U nas po prostu za słaby. Przewiduje Jego odejście już zimą, bo kasy zgarnia masę, a nic zespołowi nie daje. Rado to młodziak, więc może jeszcze dostanie szansę od Maaskanta. Holendrzy słyną z pracy z młodymi graczami, więc może coś z Niego będzie. Burliga też niby jeszcze młody ale już powinien grać coś, tymczasem nie grał nic. Czy to wina trenerów, którzy bali się postawić na młodego, czy po prostu brak umiejętności, tego nie wiem. Wg mnie jest słaby. Powinien więc odejść, raczej już zimą. Napastnicy: Rafał Boguski (3/3) Patryk Małecki (3/4) Andres Rios (4/5) Paweł Brożek (4/3) Maciej Żurawski (2/2) Boguski, piłkarz ciekawy, dawniej powiedziałbym nawet że wybijający się w naszej lidze, obecnie po kontuzji to cień zawodnika. Dałbym mu szansę do końca sezonu. Jeśli w ciągu roku nic się z nim nie stanie pozytywnego, byłbym skłonny go oddać, o ile będzie kim go zastąpić w drużynie. Małecki, niepokorny gość, trochę mu kasa w głowie przewróciła. Jak go Maaskant ułoży i ustawi do pionu to Wisła będzie miała z niego spory pożytek. Jak się nic nie zmieni, przewiduje że go sprzedadzą, byleby pozbyć się kłopotu, bo po co ma psuć atmosferę? Rios. Gracz wg mnie pokroju Marcelo, oby go tylko kontuzje omijały bo za 2-3 lata sprzedamy go za kasę większą jak Lech Lewandowskiego. O ile oczywiście go wcześniej po tym sezonie wykupimy. A w ciągu tych paru lat jakie u nas mam nadzieje spędzi będzie motorem napędowym zespołu w ofensywie. Jestem o tym przekonany. Paweł Brożek. Ikona klubu, dwukrotny król strzelców ekstraklasy, niby dobry napastnik. No właśnie. Niby. Znów w słabej formie, nie pomaga drużynie, nie próbuje nawet kreować gry z przodu. Czeka. Tylko na co, bo przecież ślepy nie jest i widzi co się dzieje jeśli chodzi o kreowanie gry z przodu w Wiśle. Moim zdaniem Jemu już się nie chce w Wiśle grać, bo uważa że ekstraklasa to za słaby poziom dla niego. Szkoda że nie widzi, że to on prezentuje póki co za słaby poziom na ekstraklasę. Jak Go Maaskant nie pobudzi do ciężkiej pracy, będzie z niego zero pożytku. O ile nie złapie formy, powinniśmy go sprzedać. Ale w zasadzie jak tą formę złapie, to też będzie go trzeba sprzedać, póki jego wartość będzie na jeszcze jako takim poziomie. Tak czy owak więc czeka go wyprowadzka z Krakowa, kwestią otwartą pozostaje jedynie termin - podczas najbliższej zimy czy po sezonie ? Żurawski. Słabiutki jak przysłowiowy kot. Kompletnie niewidoczny, nie umie grać na tej pozycji, na której Maaskant go wystawia, jest coraz starszy i coraz gorszy. Nadaje się na ławkę, ewentualnie do grania w ogonach, bo tylko doświadczeniem już dysponuje, co w końcówkach czasem się przydaje. Ktoś powinien Mu powiedzieć żeby skończył już karierę po sezonie bo naprawdę żal będzie go oglądać pamiętając jego dawne wyczyny. Mam nadzieję, że nikt nie opierniczy mnie za te moje oceny. Do każdego zawodnika starałem się podejść możliwie jak najbardziej obiektywnie, mam nadzieję że swoim przydługim wywodem nie obraziłem również nikogo. Co do ruchów transferowych do Wisły, to nie pisałem o nich specjalnie, bo to nie ten temat, a szkoda dostać bana już na początku ![]() pozdrawiam |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Panie zimek generalnie zgadzam się z Panem - może z wyjątkiem Żurawia. nie wiem czy przez sentyment ale ciągle mam nadzieję że się jeszcze pokaże z lepszej strony niż dotychczas. Generalnie ocena aż dziwnie trafna.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Lukasz Burliga nie gra bo jest ledwo co po kontuzji zimek
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Domello, ale Burliga nie ma tej kontuzji od 2-3 lat ... On nie grał prawie wcale także wcześniej i o to mi chodziło.
Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale on dopiero niedawno zaczal trenowac z zespolem po operacji. Za Skorzy zaliczyl kilka wystepow.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bury ma/miał ten problem co Grosik - kasyna
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Chodzi mi o to, że Bury ma na koncie dokładnie 6 występów w ekstraklasie (za 90 minut), w wieku 22 lat. Trochę mało nieprawdaż ? A kontuzje to on ma od końca poprzedniego sezonu bodaj. To się pytam, czemu nie grał zanim tą kontuzję złapał ? Jak już napisałem, o to mi właśnie chodziło.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
On tej kontuzji nabawil sie podczas meczu w poprzednim sezonie o ile sie nie myle. Chodzi o mecz reprezentacji U-21.
Ostatnio edytowane przez Domello : 05.10.2010 o godz. 15:24.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Rios to będzie największe rozczarowanie moi drodzy. Jak strzeli ze 2-3 bramki to max. A wtedy Wisła go nie kupi za 1,3 mln Euro ani tym bardziej nie sprzeda z zyskiem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
On nie jest od strzelania bramek jakby to nie zabrzmiało, aczkolwiek nic się nie stanie jak strzeli kilka na sezon
to typ zawodnika, który robi dużo szumu, wystawia piłkę, czaruje technicznie, robi czystkę pod polem karnym, daje większe możliwości partnerom biorąc na swoje barki grę zostawiając im tylko dołożenie nogi, to nie jest typowa "9", nigdy nią nie był i raczej nie będzie, mam nadzieję że zostanie, technikę przewyższa wszystkich w lidze, to co zrobił w pierwszych minutach meczu z Koroną gdy zamarkował strzał to majstersztyk i ten spokój i opanowanie, że nie wspomnę o dograniu piłki Brożkowi, potrzebny jest nam taki zawodnik, który jest opanowany, posiada mózg i jest sam w sobie profesjonalistą, on nie jest taki podenerwowany pod polem karnym jak reszta kiedy to czasem zapominają o tym że żyją
Ostatnio edytowane przez aNouc : 05.10.2010 o godz. 19:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Zawsze mozna te cene negocjować. Bo co River po takim grajku ? Jakby miał się tam sprawdzić, to już by grał. Potencjału mają każdym roczniku aż nadto. On miał szansę jak była zmiana pokoleniowa w River, ale ci młodzi chociaż nie wiem jak zdolni nie mieli jeszcze doświadczenia i umiejetności. To nie wypaliło i kilku w tym Rios raczej przyszłości w tym klubie nie ma. Myślę, że dogadalibyśmy się nawet na pół bańki
Ostatnio edytowane przez tofik : 05.10.2010 o godz. 19:15.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
dokładnie Rios myślę strzeli max 10 goli i wcale więcej od niego nie powinniśmy wymagać, to nie jest typowy transfer
ps. Sobolewski udzielił wywiadu n sport, 1 raz w życiu widziałem, oprócz tego w szatni po mistrzostwie |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|