The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.09.2010, 13:15
willow napisał(a):Wyświetl post

Od dawna powtarzam bowiem, że wielu kibiców ocenia przydatność zawodnika do naszego zespołu biorąc pod uwagę poziom naszej ligi. Na zasadzie " Ee gość jest spoko, na naszą ligę wystarczy".
Tylko zważ,że w obecnej sytuacji nie ma co wybrzydzać,bo lepszego wolnego zawodnika pewnie nie znajdziemy. Lepszego niż nasza liga trzeba znaleźć,a na to potrzeba czasu.

willow napisał(a):Wyświetl post
Od początku nie podobała mi się strategia transferowa naszego klubu, polegająca na ściąganiu większej ilości kiepskich zawodników, zamiast zakontraktowania na przykład dwóch, ale za to bardzo dobrych. Pójście na ilość a nie na jakość zaowocowało tym, że ławkę może i mamy najdłuższą w lidze, ale jej poziom nie odbiega od średniego poziomu drużyn z dołu tabeli.
Tylko,że mówisz o okresie zanim przyszedł Holender,nie mówię o trenerze.Obecna, nowa, polityka kadrowa jest taka,że.... wypożyczyliśmy Marokańczyka. Gość mimo nadwagi pokazuje,że potrafi grać,zastawienie, przegląd pola,technika. Jak Branco spełnia kryteria Maaskanta to uważam,że facet będzie realnym wzmocnieniem.

Całkiem chłodno kalkulując, czy obecny dyrektor sportowy zwróciłby uwagę na takich o to graczy jak: Bunoza,Cikos, Jovanic? Z drugiej strony nie mogę pojąc tego,że udało się znaleźć takiego Riosa, który ma potencjał,widać to, a z drugiej strony ściąga się takiego Jovanica czy Cikosa?Nie rozumiem za bardzo tego. Jakimi kryteriami się ktoś posługiwał. Niemniej tak jak pisze,są to lata minione i miejmy nadzieje,że już nigdy nie wrócą.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
szczebel
Banita

Od: 09.2009

Stary 20.09.2010, 13:38
Powiedzmy sobie szczerze , dzień wcześniej analizowałem to i tamto ,ale na tej liście było kilku zawodników co wyszły im dwa lub jedno dobre spotkanie na 6 . To jest żal , dlatego szukamy zawodników z zagranicy , bo w tej lidze to prawie każdy kto debiutuje zalicza niezły występ, a potem dostosowuje się do marnego poziomu . Kiedyś pisałem , że jak Wisła będzie strzelać 2 bramki w meczu to będzie maks i jak na razie się to sprawdza i mam nadzieję , że przestaną pudłować.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 20.09.2010, 14:57
Tak jak ktoś powiedział jak na razie w składzie kilku zawodników od których możemy zacząć cokolwiek budować niestety część z nich się nie nadaje, a więc tak...

Mogą przydać się:
Andy Rios - Bardzo przydatny dla drużyny, wysokie umiejętności powinniśmy się zdecydować na jego wykupienie na pewno byłby czołowym piłkarzem w naszej drużynie
Paweł Brożek - Mimo wszystko obecnie najlepszy snajper w naszej drużynie i ponadto jest jeszcze w dobrym wieku.
Cezary Wilk - Już za niedługo zastąpi w pierwszym składzie Sobolewskiego jak dotychcasz spisywał się poprawnie.
Patryk Małecki - Mimo wszystko potencjał posiada. Powinien mniej kłapać do sędziów, a wtedy może być przydatny.
Nourdin Boukhari - Trudno oceniać go po jednym meczu, ale wierzę że może się przydać...
Gordan Bunoza - Jak na razie dobrze sobie radzi nie popełnia już tych błędów, których popełniał po przyjściu do Wisły.
Piotr Brożek - na obecną sytuacje na lewej stronie obrony może się przydać i tyle...
Milan Jovanić - Jeszcze w dosyć młodym wieku jak na bramkarza musi wyeliminować kilka fragmentów gry i będzie dobrze. Ja w niego wierzę.
Mariusz Pawełek - Mimo wszystko moim zdaniem powinien zostać...

Powinni odejść
Wojciech Łobodziński - od niego zaczynam pisanie tej listy. Wielkie obciążenie naszego budżetu klubu i żaden z niego pożytek, odejść powinien już dawno.
Rafał Boguski - Co najmniej wypożyczenie powinno być niech się rozegra, albo nie wiem co... przyjęcie piłki w jego wykonaniu fatalne wiele fragmentów gry też no i sytuacje marnuje...
Mateusz Kowalski - W ogóle się nam już raczej nie przyda chyba, że ME a temu jestem przeciwny pożytku już z niego żadnego.
Jirask - Bądźmy szczerzy ten zawodnik zagrał jeden dobry mecz z Tottenhamem dwa sezony temu. Raczej zbędny obecnie nic ze sobą nie prezentuje.

Niewiadome (?)
Łukasz Garguła - ciągle trapią go kontuzję nie dostaję praktycznie w ogóle szans gry myślę jednak, że ma potencjał jednak nawet nie wiadomo w jakiej formie jest po kontuzji.
Dragan Paljić - Nie byłem przekonany co do tego zawodnika jak przyszedł do nas jednak może być puki co tą alternatywą na lewą obronę wielkiego pożytku z niego nie ma.
Erik Cikos - Chaotyczny, popełniał dużo błędów kto wie może potrzebuje czasu...
Maciej Żurawski - kiepska forma po powrocie do Wisły jednak zaliczył już asystę w sezonie i gola trudno cokolwiek o nim mówić. Na pewno nawet zbliżonego poziomu do tego za dawnych lat nie prezentuje.
Kirm - Na R22 ściągnął go Skroża. Też wielka nie wiadoma na swoim koncie ma tylko 3 może 4 udane mecze i to w starciach z przeciętnymi zespołami.
Chavez - Kompletna nie wiadoma...

Ewentualne wzmocnienia:

-Jeśli mielibyśmy opierać się też na graczach polskich to tak:
Grzegorz Bartczak - prawy obrońca - 25 lat - Zagłębie Lubin.
Krzysztof Bąk - prawy obrońca 28 lat - Lechia Gdańsk.
Dotychczas w Lechii się sprawdzał mógłby się przydać słabszy od Cikosa raczej nie jest.
Marcin Kowalczyk - prawy obrońca - 25 lat - FK Moskwa
Etatowy reprezentant polski, ale to solidny boczny obrońca można by było go kupić.
Dariusz Dudka - boczny obrońca, defensywny pomocnik, boczny pomocnik - 28 lat - Auxerre
Były gracz naszego klubu już w zimie powinien opuścić zespół, gdyż nie gra tam w podstawowym składzie. Równie wszechstronny jak Diaz i może grać na takich samych pozycjach jak on.
- Zagraniczni piłkarze grający w ekstraklasie
Dudu - lewy obrońca - 25 lat - Widzew Łódź
W dobrej formie. W Widzewie poczyna sobie naprawdę bardzo dobrze.
Ukah - Środkowy obrońca - 26 lat -Widzew Łódź
"Silny defensor" za sobą ma już kilka udanych występów wskoczył do składu w miejsce Bieniuka i prezentuje się lepiej od niego.
Mido - boczny obrońca - Jagiellonia Białystok
Obecnie kontuzjowany, w Jagielloni grał naprawdę nieźle jak wyzdrowieje moglibyśmy go wykupić.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.09.2010, 15:59
witeq napisał(a):Wyświetl post
a powiedz mi w której sytuacji ten Brożek tak błysnął, gdy dołożył nogę do kapitalnego dośrodkowania Riosa, czy gdy skiksował po podaniu Żurawia Paweł Brożek strzela bramki, bo cała drużyna na niego gra, ale Paweł Brożek w żaden sposób nie kreuje gry Wisły w ofensywie.
Pisząc dobrej formie Brożka miałem na myśli, że nie zepsuł doskonałych podań, co mu się zdarzało nader często w końcówce ostatniego sezonu i na początku obecnego. Ktoś tu napisał, że gra w ofensywie napawa optymizmem, co jest mydleniem oczu, bo tak na prawdę stworzyliśmy sytuacji jak na lekarstwo. Trzy dobre okazje na mecz , to za mało by patrzeć z optymizmem w przyszłość. Z optymizmem w przyszłość spojrzę , gdy podobnych dośrodkowań jak dzisiejsze Riosa będzie przynajmniej kilka w meczu, wtedy ze spokojem stwierdzę , że widzę potencjał w tym zespole. Dziś mogę powiedzieć , że w ofensywie mamy 1/3 tego co graliśmy w latach 1998-2004.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 20.09.2010, 18:52
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Całkiem chłodno kalkulując, czy obecny dyrektor sportowy zwróciłby uwagę na takich o to graczy jak: Bunoza,Cikos, Jovanic? Z drugiej strony nie mogę pojąc tego,że udało się znaleźć takiego Riosa, który ma potencjał,widać to, a z drugiej strony ściąga się takiego Jovanica czy Cikosa?Nie rozumiem za bardzo tego. Jakimi kryteriami się ktoś posługiwał. Niemniej tak jak pisze,są to lata minione i miejmy nadzieje,że już nigdy nie wrócą.
Mnie bardziej ciekawi kto konkretnie stoi za danym transferem, bo że Cikos, Bunoza, Jovanić to pomysły kogoś z trójki Csaplar, Kleijdnist, Kapka, Boukhari to Maaskant, a kto wytrzasnął Paljicia, Riosa? Czyli zawodników najbardziej pożytecznych jak na razie. Zostali podesłani przez managera?
Odpowiedz cytując
Kosa_
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 20.09.2010, 18:55
Titto napisał(a):Wyświetl post
Dotychczas w Lechii się sprawdzał mógłby się przydać słabszy od Cikosa raczej nie jest.
1) Jest to nominalny środkowy obrońca.
2) Jest nie do wyjęcia z Lechii.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 20.09.2010, 19:14
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
Mnie bardziej ciekawi kto konkretnie stoi za danym transferem, bo że Cikos, Bunoza, Jovanić to pomysły kogoś z trójki Csaplar, Kleijdnist, Kapka, Boukhari to Maaskant, a kto wytrzasnął Paljicia, Riosa? Czyli zawodników najbardziej pożytecznych jak na razie. Zostali podesłani przez managera?
W Riosie maczał podobno palce Maurycy. Jeśli chodzi o Palijicia (podkreślam to tylko nieoficjalna wiadomość) to miała to być transakcja wiązana z Żurawiem (manager który załatwiał Żurawia chciał skasować dodatkowy grosz za Palijicia). Jesli ktoś ma jakieś lepsze info sam z przyjemnością dowiem się czegoś nowego.
PS. podobno to właśnie Paljić ma obecnie najwyższy kontrakt w klubie.
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 20.09.2010, 19:29
Dajmy im szansę. Czemu skreślacie Cikosa? Ja widzę w nim wolę walki. np jak ocalił nam tyłki z przewrotki w Białymstoku. Może coś jeszcze z niego będzie, poczekajmy z osądami.
Ostatnio edytowane przez Kryniu : 20.09.2010 o godz. 19:33.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.09.2010, 21:29
Patrząc na mecz z Koroną nasuwa się jeden istotny wniosek:

- drużyna nie jest zgrana, gracze Korony wiedzieli jak grać, gdzie podać, a nasi często podawali do nikogo

Dla mnie jest jednak optymistycznym że remisujemy z drużyną kadrowo naprawdę silną, przy bardzo słabym zgraniu naszego zespołu. Do tego jeszcze mamy w meczu przewagę (tak to wyglądało z trybun).

Z nowych graczy dobrze wyglądała gra Boukhariego i Riosa. Technicznie znacznie lepsi niż reszta naszych. Fajnie też zagrał Bunoza. Może to być stoper na miarę Głowackiego, tylko musi na siłkę chodzić.
Odpowiedz cytując
Mishau
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 20.09.2010, 22:31
Cytat:
PS. podobno to właśnie Paljić ma obecnie najwyższy kontrakt w klubie.
Jacy nasi działacze są to są, ale w to akurat nie uwierzę
Odpowiedz cytując
bozar
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.09.2010, 23:47
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
W Riosie maczał podobno palce Maurycy.
... kompletna bzdura. Sam zawodnik w niedawnym (podkreślam:autoryzowanym!) wywiadzie dla magazynu "Futbol" powiedział, że Kapka oglądał dvd z jego meczami i że to on skontaktował się z jego menago.
Odpowiedz cytując
Semper Fidelis 1985
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2010

Stary 21.09.2010, 09:22
Na wtorkowych zajęciach nie było Serge'a Branco. Kameruński obrońca przez tydzień trenował z Wisłą, wczoraj przeszedł testy medyczne, ale nie wiadomo, czy podpisze kontrakt."Muszę wcześniej porozmawiać o nim ze Stanem Valckxem i Bogdanem Basałajem" - ucina trener Maaskant.

GW
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.09.2010, 09:25
Kryniu napisał(a):Wyświetl post
Dajmy im szansę. Czemu skreślacie Cikosa? Ja widzę w nim wolę walki. np jak ocalił nam tyłki z przewrotki w Białymstoku. Może coś jeszcze z niego będzie, poczekajmy z osądami.
Nie skreślamy, też w nim widzę potencjał, ma problemy jedynie z elementami czysto taktycznymi, ustawianie się, krycie, do nadrobienia.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 21.09.2010, 09:56
Dla mnie Cikos jest ok.Po prostu tej obronie brakuje zgrania i tyle.Zobaczymy jak pograja razem ta jesien i na wiosne powinno byc ok.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 21.09.2010, 09:58
A dla mnie Cikos jest najsłabszy z letniego zaciągu.
Odpowiedz cytując
BronekTS
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.09.2010, 09:59
Pewnie że Cikos jest OK. Pomyślcie że on jest młodziutki i gra w kadrze młodzieżowej kraju którzy walczył na MŚ w RPA gdzie nas NIE BYŁO! Poza tym, myślę że kwestią czasu będzie jak Cikos będzie pukał do 1szej reprechy.

Moim zdaniem on się rozwiinie podobnie jak Bunoza. Kwestia czasu.

Co z Branco ? Był dziś na treningu ?
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 21.09.2010, 10:06
Najsłabszymi z letniego zaciągu, na chwilę obecną, są Chavez wraz z Jovaniciem. A w sumie chyba najbardziej na nich liczyliśmy. Dobrze gra Rios, Bunoza, Wilk, Paljic. Przeciętnie prezentują się Żurawski i Cikos. Mimo wszystko największym problemem Wisły jest to, że posypał się Radek Sobolewski, który prezentuje poziom oldboya, a nie kapitana i lidera drużyny. Śmiem twierdzić, że Cikosa i Bunozę da się obrobić i nauczyć gry w piłkę na europejskim poziomie. Oczywiście nie w takim trybie powinno się to odbywać, gdyż Wisła potrzebowała klasowych, gotowych graczy, a nie młodych, zdolnych przez których stracimy sporo punków. Niemniej jednak można w tych chłopakach pokładać nadzieję i wierzyć, że może za rok będą najlepszymi piłkarzami w polskiej lidze na tych pozycjach.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 21.09.2010, 10:07
Cikos to cienias i gdybyśmy mieli kogoś lepszego to już dawno zostałby odesłany do domu. Śmieszny niby piłkarz.
Niestety nie można powierzać transferów amatorom (Kapka) i ludziom na tym sie nie znającym (Basałaj)
Teraz będziemy musieli chwilę pocierpieć zanim Holendrzy nie zrobią porządku. Niestety stracimy drugie tyle na szrocie, który najpierw kupiliśmy, a teraz trzeba będzie ich gdzieś opchnąć oczywiście płacąc im z góry wynagrodzenie do końca kontraktów.
Ostatnio edytowane przez tofik : 21.09.2010 o godz. 10:12.
..
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 21.09.2010, 10:13
Titto napisał(a):Wyświetl post

Ewentualne wzmocnienia:

-Jeśli mielibyśmy opierać się też na graczach polskich to tak:
Grzegorz Bartczak - prawy obrońca - 25 lat - Zagłębie Lubin.
Marcin Kowalczyk - prawy obrońca - 25 lat - FK Moskwa
Etatowy reprezentant polski, ale to solidny boczny obrońca można by było go kupić.
Dariusz Dudka - boczny obrońca, defensywny pomocnik, boczny pomocnik - 28 lat - Auxerre
Były gracz naszego klubu już w zimie powinien opuścić zespół, gdyż nie gra tam w podstawowym składzie. Równie wszechstronny jak Diaz i może grać na takich samych pozycjach jak on.
- Zagraniczni piłkarze grający w ekstraklasie
Dudu - lewy obrońca - 25 lat - Widzew Łódź
W dobrej formie. W Widzewie poczyna sobie naprawdę bardzo dobrze.
Ukah - Środkowy obrońca - 26 lat -Widzew Łódź
"Silny defensor" za sobą ma już kilka udanych występów wskoczył do składu w miejsce Bieniuka i prezentuje się lepiej od niego.
Mido - boczny obrońca - Jagiellonia Białystok
Obecnie kontuzjowany, w Jagielloni grał naprawdę nieźle jak wyzdrowieje moglibyśmy go wykupić.
Szczerze mówiąc nie pamiętam by Dudi grał kiedyś na boku pomocy
Co do teoretycznych wzmocnień to też podam kilka przykładów z Polski które jak uważam za ciekawe :
-bramka Sandomierski ( myślę że byłby u nas nr 1 - tylko potrzeba dobrego trenera, Jovanić też by na tym skorzystał)
-prawa obrona -wszyscy podają Bartczaka, Kowalczyka czy nawet Bąka ale myślę że jest piłkarz w naszej lidze który bije ich na głowę w ofensywie a i w defensywie jest pewny, chodzi oczywiście o Deleu.
-środek obrony - zgodzę się z Tobą co do Ukaha - silny, zdecydowany, dosyć szybki , doświadczony, dobrze wyprowadza piłkę , jako rezerwowy i alternatywa dla podstawowych stoperów byłby idealny.
-środek pomocy - może Gol ale do niego nie jestem przekonany i raczej Bełchatów krzyczałby wysoką cenę jak to mają w zwyczaju, ewentualnie można pooglądać za granicą Krychowiaka czy Cywkę - myślę że chcieliby już wrócić do Polski ponieważ z pewnością myślą o Euro2012.
-skrzydło - ciekawymi zawodnikami są z pewnością Kupisz i Sobota ale jest troszkę za wcześnie by ich przymierzać do Wisły ponieważ dopiero zaczynają z ekstraklasą i jeszcze za dużo nie pokazali ,i są zagadkami czy rozwiną się czy będą takimi drugimi Januszami Gancarczykami z dobrą rundą, za granicą można spróbować z Janotą który kiedyś chciał przejść do Wisły, ciekawym piłkarzem jest też Sernas i przy ustawieniu z jednym wysuniętym napastnikiem widziałbym go właśnie na skrzydle tylko czy on byłby wzmocnieniem Wisły? Nie wiem.
Jeszcze w Polsce jest kilku obiecujących piłkarzy ale na razie po tych kilku meczach ciężko ocenić czy przydaliby się Wiśle czy nie. Po rundzie jesiennej będziemy dużo mądrzejsi i mam nadzieję że Wisła będzie ściągać piłkarzy jakich potrzebuje a nie takich jacy są dostępni.
Ostatnio edytowane przez fanfan : 21.09.2010 o godz. 10:16.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 21.09.2010, 10:16
tofik napisał(a):Wyświetl post
Cikos to cienias i gdybyśmy mieli kogoś lepszego to już dawno zostałby odesłany do domu. Śmieszny niby piłkarz.
.
Dla mnie wypada lepiej niz Cleber.Zobaczymy jak będzie sie sprawował ten Branco,bo wg Twojej oceny na treningach był bardzo ok.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
witeq
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 21.09.2010, 10:53
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Pisząc dobrej formie Brożka miałem na myśli, że nie zepsuł doskonałych podań, co mu się zdarzało nader często w końcówce ostatniego sezonu i na początku obecnego. Ktoś tu napisał, że gra w ofensywie napawa optymizmem, co jest mydleniem oczu, bo tak na prawdę stworzyliśmy sytuacji jak na lekarstwo. Trzy dobre okazje na mecz , to za mało by patrzeć z optymizmem w przyszłość. Z optymizmem w przyszłość spojrzę , gdy podobnych dośrodkowań jak dzisiejsze Riosa będzie przynajmniej kilka w meczu, wtedy ze spokojem stwierdzę , że widzę potencjał w tym zespole. Dziś mogę powiedzieć , że w ofensywie mamy 1/3 tego co graliśmy w latach 1998-2004.
aha czyli Brożek w dobrej formie to Brożek który nie zepsuje idealnych sytuacji wypracowanych przez kolegów? To ja dziękuje za takiego napastnika.

Sam doskonale oceniłeś grę Wisły - mydleniem oczu jest twierdzenie, że gra ofensywna napawa optymizmem. Jest lepiej niż pól roku temu, coś próbują, ale wciąż są w tej drużynie piłkarzy którzy w żaden sposób nie kreują gry z przodu, nie biorą gry na siebie, nie potrafią stworzyć przewagi, zaskoczyć celnym strzałem z daleka. Naszym jedynym piłkarzem ofensywnym to potrafiącym jest Rios, Żuraw się szarpie i próbuje, ze względy na wiek mu nie wychodzi, a i tak miał duży udział w kilku bramkach Wisły. Brożek natomiast nie potrafi kiwnąć, nie potrafi strzelić z dystansu, nie stwarza przewagi dryblingiem, nie kreuje. Stoi z przodu i czeka na podanie. I właśnie dlatego gra ofensywna wygląda jak wygląda - bo szarpać za czterech się muszą Rios z Żurawiem, muszą ograć często 4-5 graczy rywali i dograć patelnię Brożkowi.

Napastnik w takim ustawieniu też jest zmuszony brać grę na siebie, trzymać piłkę, kreować akcje zawodnikom cofniętym. Paweł tego nie robi, i dopóki nie zacznie, nie pochwalę go za te bramki. Bo one były wynikiem gry zespołu, a nie kunsztu Brożka.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 21.09.2010, 11:03
Witam,

Widze ze pada tutaj duzo i to dobrych propozycji ale z tego co widze glownie sie skupiamy na Ekstraklasie. A dlaczego nie poszukac nizej? Przyklady Blaszczykowskiego czy Lewandowskiego pokazuja ze i w nizszych ligach sa zawodnicy ktorzy odrazu moga prezentowac odpowiedni poziom i to nie tylko na nasza lige. Wierze ze w koncu powstanie u Nas jakis powazny (nie Kapka i mu podobni) scauting (tu rola dyrektora sportowego sie klania) i ze bedziemy tez robic przesiew nizszych lig a nie tylko bedziemy sprowadzac zawodnikow z zagranicy.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 21.09.2010, 11:21
@fanfan
Sandomierskiego to trzeba było wyciągnąć w lecie. Wydaliśmy 400 czy ileś tys. Euro i mamy za te pieniądze drugiego bramkarza na poziomie Pawełka. Tak trzymać...:( A można było łyknąć w to miejsce młodszego (pewnie mniej złych nawyków do zmiany), z lepszymi warunkami fizycznymi i w dodatku tańszego. No ale lepiej poszukać dalej, przejechać się na parę fajnych wycieczek, opalić się na południu Europy...
A takich Bunozów czy Cikosów to można sprowadzić na zasadzie - jest paka - wchodzi jeden młody do formacji, gra przy starych, którzy podpowiedzą, pomogą, chłopak zrobi ileś tam kiksów, ale ogromną większość z nich ktoś naprawi, ma czas i lepszych wokół siebie na podciągnięcie się i poziom/wyniki drużyny nie lecą na pysk.
Przykład takiego wprowadzania w Wiśle? Choćby Błaszczykowski, Marcelo, Paweł Brożek (np. jak grał z Frankiem na początku sezonu 2005/2006)
A to co u nas teraz zrobiono to ech...:(
Chłopaki z Widzewa czy Śląska... tam budżety na solidnym poziomie - bardzo ciężko będzie ich wyciągnąć. Nadzieja w tym, że Holendrzy będą mieli nieco grosza i nie będą kręcić wałów tylko ściągać gości do gry i poprawy poziomu.
Ostatnio edytowane przez arti : 21.09.2010 o godz. 11:57.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 21.09.2010, 11:32
BronekTS napisał(a):Wyświetl post
Pewnie że Cikos jest OK. Pomyślcie że on jest młodziutki i gra w kadrze młodzieżowej kraju którzy walczył na MŚ w RPA gdzie nas NIE BYŁO! Poza tym, myślę że kwestią czasu będzie jak Cikos będzie pukał do 1szej reprechy.

Moim zdaniem on się rozwiinie podobnie jak Bunoza. Kwestia czasu.

Co z Branco ? Był dziś na treningu ?
Beto grał w młodzieżówce Brazylii...
Słowacja, a Polska tak ogromna różnica była między nami że gdyby nie wyczyny Boruca na Słowacji to kto wie jak wyglądałaby ta grupa.

Ciskosz ten chłopak oprócz bezsensownego biegania to praktycznie nic nie potrafi ani w ofensywie ani w defensywie... to jest najsłabsze ogniowo naszej drużyny. W meczu z Korona pchał się klikakrtonie na 3 przeciwników...dla mnie jest to dowodem na to, że on po prostu nie myśli.
Większy nadzieje wiąże ze Gordanem Bunoza, on coś zaczął łapać.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 21.09.2010 o godz. 11:34.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.09.2010, 11:46
westersyl napisał(a):Wyświetl post

Ciskosz ten chłopak oprócz bezsensownego biegania to praktycznie nic nie potrafi ani w ofensywie ani w defensywie... to jest najsłabsze ogniowo naszej drużyny. W meczu z Korona pchał się klikakrtonie na 3 przeciwników...dla mnie jest to dowodem na to, że on po prostu nie myśli.
Większy nadzieje wiąże ze Gordanem Bunoza, on coś zaczął łapać.
Cikosz rzeczywiście czasami dziwnie się zachowuje na boisku. Ale z drugiej strony jak nie ma komu podać?
Bunoza to facet,który powinien wchodzić z ławki za solidnego stopera. Jednak postanowiono robić eksperymenty na żywym organizmie no to mamy co mamy,czyli stany przed zawałowe przy każdym kopnięciu piki przez rywala w stronę naszej bramki. Jedyne na czym obecnie bazuje Bunoza to wzrost. W ciut lepszej lidze wszystkie jego inne braki byłyby natychmiast obnażone. Czy facet coś rokuje na przyszłość? Jeśli jest inteligentny i słucha Clebera to może coś z tego będzie,nie zmienia to faktu,że facet mimo swojego wieku wymaga masy pracy nad nim. Podobnie z Chavezem. To są takie transfery na alibi. Niby są nie ma się czego przyczepiać do tego grają w swoich reprezentacjach, ale ich jakość jest lekko mówiąc średnia.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.09.2010, 12:18
BronekTS napisał(a):
Ja zawsze wobec takiego stawiania sprawy odpowiadam, ze wszystkie reprezentacje mlodziezowe to jakby inna dyscyplina i to ze ktos w nich grywa, nie powinno byc brane przy ocenie jego dokonan w pilce seniorkiej. Najlepszym przykladem Nawotczynski, ktory gral we wszystkich kategoriach druzyn mlodziezowych. Ba, on nawet strzelal bramki w waznych meczach i zdobywal medale na mistrzostwach !
Tylko co z nim bylo potem, kiedy nastapil u niego przeskok do pilki seniorskiej ? Nie tylko nie zahaczyl ani razu o dorosla reprezentacje, ale nawet nie spelnial wymogow jakie stawiala przed nim gra w ekstraklasie. Takich pilkarzy z reprezentacji mlodziezowych, ktorzy mieli pozniej problemy zeby z dobrym skutkiem zaistniec w ekstraklasie bylo przeciez znacznie wiecej.

Takze lepiej poczekajmy z tym Cikosem w pierwszej reprezentacji i pogadamy dopiero jak go tam zobaczymy. Inna sprawa, ze nawet powolania do seniorskiej druzyny narodowej moga sie na nic zdac. Kirm byl na mistrzostwach, Lobo byl na mistrzostwach, a Thwaite podczas pobytu w Wisle dostawal regularne powolania, a mimo to Wisla uznala, ze dwoch ostatnich nie nadaje sie nawet do tarcia chrzanu, a ten pierwszy jest tylko rezerwowym od dluzszego czasu.
Obawiam sie, ze to tylko kwestia czasu, kiedy z Cikoszem bedzie podobnie, bo poki co makabryczny jezdziec bez glowy jest z niego.
Nie dosc ze ma olbrzymie problemy z wyprowadzaniem pilki z wlasnej polowy, to jeszcze nie za bardzo wie jak ma bronic. On potrafi zmienic decyzje o wyjsciu do przeciwnika w polowie drogi i nagle zaczyna sie wycofywac. To tylko swiadczy o tym jak bardzo jest niepewny i nie wie co i jak ma grac.
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 21.09.2010 o godz. 12:36.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 21.09.2010, 12:49
fanfan napisał(a):Wyświetl post
Szczerze mówiąc nie pamiętam by Dudi grał kiedyś na boku pomocy
Jeśli pamięć mnie nie myli to grał kiedyś w reprezentacji na tej pozycji...
Co do teoretycznych wzmocnień to też podam kilka przykładów z Polski które jak uważam za ciekawe :
-bramka Sandomierski ( myślę że byłby u nas nr 1 - tylko potrzeba dobrego trenera, Jovanić też by na tym skorzystał)
Tak to dobry bramkarz, być może nawet najlepszy w ekstraklasie obecnie. Na euro powinien powalczyć o miejsce w pierwszym składzie z Tytoniem.
-prawa obrona -wszyscy podają Bartczaka, Kowalczyka czy nawet Bąka ale myślę że jest piłkarz w naszej lidze który bije ich na głowę w ofensywie a i w defensywie jest pewny, chodzi oczywiście o Deleu.
Też o nim myślałem, jednak wolałbym, żeby w naszej drużynie występowało trochę polaków...
Cytat:
ciekawym piłkarzem jest też Sernas i przy ustawieniu z jednym wysuniętym napastnikiem widziałbym go właśnie na skrzydle tylko czy on byłby wzmocnieniem Wisły? Nie wiem.
Ja Sernasa widziałbym w systemie 4 - 3 - 3 z Pawłem Brożkiem i Andy Riosem bądź Patrykiem Małeckim.
Odpowiedz cytując
BronekTS
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.09.2010, 14:28
Hm, sam sobie odpowiedziałem na moje pytanie, Branco nie mógł się pojawić na treningu ponieważ treningu dziś nie było

Ale swoją drogą - wczoraj były testy, minęło już trochę czasu i nikt się nic nie odzywa. Wie ktoś coś może w tej sprawie ? Czy czekają z decyzją aż Maaskant wróci z Ząbek z Basałajem ? Generalnie, jeżeli się na gościa zdecyduja to warto byłoby żeby od jutra zaczął trenować z nami, bo obrońców to nam akurat na gwałt potrzeba.
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 21.09.2010, 15:19
witeq napisał(a):Wyświetl post
aha czyli Brożek w dobrej formie to Brożek który nie zepsuje idealnych sytuacji wypracowanych przez kolegów? To ja dziękuje za takiego napastnika.

Napastnik w takim ustawieniu też jest zmuszony brać grę na siebie, trzymać piłkę, kreować akcje zawodnikom cofniętym. Paweł tego nie robi, i dopóki nie zacznie, nie pochwalę go za te bramki. Bo one były wynikiem gry zespołu, a nie kunsztu Brożka.
Nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Brożek prezentuje się znacznie lepiej niż jeszcze w tamtym sezonie albo na początku tego sezonu. Oczywiście wysunięty napastnik ma więcej zadań niż tylko strzelanie i Paweł stara się wykonywać te zadania. Wprawdzie jeszcze nie jest to czego od niego oczekujemy ale jesteśmy na dobrej drodze. Najważniejszym zadaniem wysuniętego napastnika jest wykańczanie akcji kolegów i strzelanie bramek - i ostatnio Paweł właśnie to robi. Po za tym Paweł wychodzi do gry (jeszcze troszkę za rzadko) ,od czasu do czasu weźmie na siebie ciężar gry, zastawia się , zgrywa , wykłada piłkę do kolegów , czyha na piłki zagrywane na wolne pole, myślę że ostatnio wygląda zadowalająco i mam nadzieję że z czasem będzie jeszcze lepiej. Jeszcze co do gry wysuniętego napastnika to Brozio nie ma 1.90 wzrostu i nie jest zbyt silny fizycznie więc ciężko wymagać od niego by przepychał się z obrońcami , walczył bark w bark z znacznie silniejszymi od siebie ale on ma inne zalety które musi wykorzystywać. Ja jako wysuniętego wolę Brożka od jakiegoś drągala który jest wolny jak żółw i tylko potrafi się zastawiać a takiego sprowadzić to żadna sztuka ,np.Beto,Radovanović, Mezenga, Tchibamba,itp. Co innego znaleźć jakiegoś dobrego, wysokiego ,silnego napastnika ale liczę ,że Holendrzy kogoś takiego wyszukają kto porządnie porywalizuje z Broziem o miejsce w 11.
Ostatnio edytowane przez fanfan : 21.09.2010 o godz. 15:33.
Odpowiedz cytując
TRNKRN
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 22.09.2010, 12:08
Wiadomo co z Branco? Bo miał przechodzić te testy medyczne, wynik to chyba z Ameryki idą Pocztą Polską, bo cisza i cisza. Widziałem ostatnią galerię z treningu i nasz Kameruńczyk sobie tam śmiga. Ma ktoś nowe info?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów