|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
Jedno i drugie to to samo. Jak ktoś cuda obiecuje to może zostać albo cudotwórcą albo cudakiem. Nie moja wina. A uzurpator? W czyim imieniu ściskał Putina, choć tamtemu wcale na tym nie zależało? Jeżeli w swoim to zwyczajny kretyn i zwracam honor, jeżeli w moim to uzurpator.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Naprawdę uważasz, że to co się dzieje obecnie na Krakowskim Przedmieściu ma coś wspólnego z pamięcią o ofiarach katastrofy z 10 kwietnia, religią, czy symboliką krzyża w kraju, który jeszcze jakiś czas temu było przedstawiane jako wzór państwa chrześcijańskiego?
Jako katolikowi, jest mi wstyd, że musiałem doczekać takich czasów, gdzie ludzie tej samej wiary co ja dają pożywkę dla mediów laickich, lewackich, centrowych, a także nawet dla niektórych prawicowych, które wymyśliły sobie, że ta cała szopka jest przyczynkiem do upadku Kościoła w Polsce. Druga strona to skrzętnie wykorzystuje, czy to rządzący nagłaśniając całą sprawę w debacie publicznej dzięki czemu inne kwestie z VAT-em, akcyzą i funduszem demograficznym włącznie zostają zamiatane pod dywan, czy to również serwisy internetowe wmawiając ludziom jedynie słuszną rację. Dobrze, że nie musiałem sobie zawracać głowy śledzeniem tych ostatnich ekscesów w kraju, bo przynajmniej teraz wiem, że nigdzie poza naszym krajem nikogo to nie ekscytuje. Ich obchodzi tylko to, że dzięki osłabnięciu siły Kościoła pójdziemy w stronę laicyzującej się Hiszpanii i Portugalii, czy ateistycznych Czech i Francji. Śmieszy mnie twierdzenie, że nikt nie chce stawiać pomników ofiar katastrofy Smoleńskiej, bo już nawet na Węgrzech stoi pierwszy takowy pomnik, więc w Polsce powstaną jeszcze dziesiątki czy nawet setki nowych. Wystarczy trochę chęci, trójstronnego porozumienia PO, z władzami Warszawy i z PiS-em, a nie z jakimiś dziwakami spod krzyża, czy z facebookową zidiociałą młodzieżą. Chyba łatwo się domyślić, że dysydentami po stronie obrońców krzyża jest PiS i stowarzyszenie rodzin Smoleńsk 2010. Jeszcze będzie przesyt tymi pomnikami, tak jak jest z figurami Jana Pawła II, gdzie każdy chce mieć swojego JP2. Co do sprawy tzw. pomnika ofiar sowieckich, którą znam tylko z przekazów samorządowców to w sumie burmistrz Mikulski i radni wyszli obronną ręką i tegoroczna rocznica odbyła się bez większych przeszkód. Pierwszy raz od kilku lat bibka mnie ominęła, więc nie musiałem się obściskiwać z Zawiszami, czy Jurkami.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.08.2010 o godz. 14:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Dla mnie finansowanie pomnika najeźdźcy z budżetu państwa podczas gdy nasi żołnierze leżą często pod drewnianym krzyżem jest oburzające. Żeby było jasne nie mam nic przeciwko powstaniu tego pomnika, człowiek zmarły zasługuje na szacunek nawet jeśli umarł w niewłaściwej sprawie, ale mam wiele przeciwko temu by był on finansowany przez państwo polskie. emj10 napisał(a):
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 26.08.2010 o godz. 15:03.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Ten który w moim imieniu ściskał premiera kraju, który tak wzorowo przygotował lotnisko na wizytę naszej delegacji. Co przez te cztery miesiące wiemy więcej? Mamy czarne skrzynki? Mamy książkę serwisową samolotu. Skoro Twoim zdaniem każdemu zależy to dlaczego nie prowadzimy wspólnego śledztwa? Dlaczego nawet nikt o takie nie wnioskował? Dlaczego stenogramy już trzy razy uzupełniali? Dlaczego nie ma protokołów sekcji? Pytań jest wiele a odpowiedzi nie widać. Na tej podstawie wnioskujesz ze każdemu zależy Acha nie pomnik tylko mogiła, to dlaczego nie na cmentarzu? Paradoks, w Ossowie mogiła w szczerym polu, w Warszawie pomnik na cmentarzu. Myslisz ze termin był przypadkowy? ) Że tak sie akurat złożyło? Ja uwazam że odpowiada za to namiestnik sowiecki. Bo jak nie to kto? Kto sobie wymyslił taki termin i kto go zaakceptował?![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Oglądał ktoś wczoraj program Pospieszalskiego?
Akurat w przerwie między meczem LM, a "Dniem Świra" zafundowałem sobie tą przyjemność oglądać pięciu panów wypowiadających się na temat wydarzeń pod Krzyżem. Wśród gości byli Cejrowski i Hartman, dziennikarze Faktu i Gazety Prawnej, oraz jeden z obrońców krzyża. Generalnie przez cały program trwała dysputa na temat usuwania, bądź nie, no i bronienia tegoż symbolu. Hartman jako zagorzały ateista chciał w ogóle wywalić kapliczkę z Pałacu Prezydenckiego, zresztą parokrotnie wywołał śmiech wśród widowni. Dziennikarze Faktu i GP dyskutowali między sobą, starszy Pan spod Krzyża powiedział mniej więcej co spotyka ich tam na codzień. Ale w sumie ja nie o tym. Rozbił mnie tradycyjnie Cejrowski. http://www.tvp.pl/publicystyka/temat...082010/2491695 (polecam od 43.minuty zwłaszcza) Głównie facet milczał. Ale jak już coś powiedział (o "szczaniu" pod Krzyżem, czy na koniec podsumowując Prezydenta i Premiera) to zebrał poklask całej sali. Zadziwiła mnie jedynie riposta personalna Hartmana wobec niego. Przyznam wprost, że sam jestem raczej zwolennikiem przeniesienia Krzyża do Kościoła, bo tam jest jego miejsce, natomiast zachowanie przeciwników tego po prostu bulwersuje. Wiem, że jedni i drudzy, można rzec - siebie warci, jednak jakieś poszanowanie dla symbolu religijnego być powinno.
Ostatnio edytowane przez !!IRIVER!! : 26.08.2010 o godz. 16:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Niezaleznie od wszystich opinii nt sytuacji z krzyzem pod palacem prezydenckim niezaprzeczalne jest jedno: cala ta sytuacja spowodowala wybudzenie z letargu wszelkiej masci radykalow antyklerykalnych. Czesc z nich na pewno pozostanie z nami "na dluzej" i spodziewam sie w najblizszych miesiacach (a moze i latach) wiecej tego rodzaju glosow w calym przekroju zycia spolecznego. Tym samym uleganie grupce religijno-spolecznych fanatykow i rozne zawile gry wokol tego najbardziej zaszkodza kosciolowi w Polsce a rozne propedalskie pomysly na rozne sposoby zaczna sie pojawiac ze wzmozona sila :(
![]()
DysoN
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Ktoś tu zachwalał jak PO buduje autostrady
. Aż tu nagle Gazeta Wyborcza dotarła do informacji że podatnicy płacą kilka razy za ten sam kamień. Żeby było mało kamień przyjeżdża jest wysypywany po czym w nocy z powrotem ładowany na wywrotkę i za kilka dni przyjeżdza z nową fakturą )). Nocą z budowy ponoć wjeżdża kilkanaście ciężarówek po 30ton każda. Tona tłucznia 200-300 zł. Kamień wywożony z budowy zastępowany jest, uwaga ... ziemią . To oczywiście znów wina PiSu. Albo kleru. A Kaczyński to debil i trzeba zrobić wszystko żeby znów nie przejął władzy. Bo teraz Polaków okradają ale to i tak lepsze niż Kaczyński. Bo jest mały i sepleni i się zmienił albo się nie zmienił.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Kościół to ludzie i jezeli pozwolimy sobie na to że grupka pederastów będzie komentowana jako przejaw wolności i postępu, a taka sama grupka stojąca pod krzyżem jako oszołomy, paranoicy i zaścianek będzie dokładnie tak jak mówisz. Kto zorganizował protest przeciw obrońcom o 23:00 ? Kto pryszczatym wmówił że opluć obrońcę krzyża to bohaterstwo? Dlaczego nikt nie powie że tam nikt nie broni krzyża tylko pamięci o ofiarach. Wracają czasy w których o podstawowe prawdy trzeba będzie walczyć, albo dzieci w szkołach zaczną się uczyć ze dwie mamusie czy dwóch tatusiów to rodzina. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
Gdzie kto mówi, że Kaczyński dolomit ukradł, a może w swoim zapiewaniu rzeczywistosci wykazałbyś iż PO palce maczało w tym złodziejskim procederze. Bo już o tym byś pojął, że to nie PiS, PO czy inne SLD kradnie lecz jest to jeden ze sportów narodowych między Odrą a Bugiem, to raczej mowy nie ma. ![]()
Myślenie nie boli !
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Co rozumiesz przez "zapiewanie" rzeczywistości. To że Rycho nie kombinował ze Zbychem? Bo komisja nic nie ustaliła. Prócz tego że przeciek to CBA zrobiło i ostrzegło Sobiesiaka przed CBA )). Ja mam udowadniać że PO kradnie kamień? Nie o to chodzi. PO dopuszcza do sytuacji że takie wałki są możliwe. Płacą po kilka razy za ten sam kamień a VAT podnoszą bo brakuje pieniędzy. Tłumaczenie ze w Polsce wszyscy kradną to ja pamiętam z początku lat 90', pierwszy milion itd. Podobno o całej sprawie wiadomo od maja. Dlaczego pierwsza reakcja jest po trzech miesiącach? Ktoś nie posmarował? Taki problem było w maju poczekać w nocy na cwaniaczków? Czy może przed wyborami GW takich kwiatków nie wyciąga? Siwy twoim zdaniem to sukces że "ich" złapali? Że PO "ich" złapała. Faktycznie przez pół roku ktoś w nocy ładuje 30 tonowe ciężarówki i wyjeżdża nie wiadomo gdzie, złapać takiego to rzeczywiście majstersztyk. Strach pomyśleć że na innych budowach dróg PO może nie mieć tyle szczęścia. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dane ogólne - Budowa autostrady A1 na odcinku Piekary Śl. - Maciejów Wartość robót: 1.259.105.333,14 PLN brutto wartość robót była ustalona przy podpisywaniu kontraktu. Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób podatnicy płacą za ten kamień kilka razy. Raczej podwykonawcy robią w ch*ja Dragados. Podatnicy tak czy siak zapłacą za tę autostradę ustaloną wcześniej kwotę. Nie jest tak? drozd, i po co porównujesz jakieś pół miliona, którą sobie podwykonwacy przerobili, do 5 miliardów, które zyskamy na Vacie. Chyba, że milion a miliard to dla ciebie ta sama kwota. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wywiad z premierem Pawlakiem o Vacie o koalicji etc. Co prawda z przed 5 dni ale chyba jeszcze tu nie było Komentarz do wybranych fragmentów
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 28.08.2010 o godz. 15:16.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie czepiaj się słówek.
dobrze wiesz, że chodzi mi o dodatkowe 5 mld dla budżetu państwa. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie zrobią i nie będzie nam zabrane ;-)
możemy sobie gdybać ![]() |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Zapłacimy tyle samo ale tak jak na naszym stadionie za substytuty. Zadowolony jesteś? Ile jest różnych podmiotów budujących autostrady? Na 100 kilometrowym odcinku z Łodzi do Warszawy pięć. Czyli wynika ze na tysiac kilometrów pięćdziesięciu, niech każdy tak się zabawi ile to wychodzi?
Połowa tego co z Vatu. Co, myslisz ze nie każdy sie tak bawi? Na innej budowie inna kupa kamieni leży? Że nie można ich załadować i zawieźć na inny odcinek 15 km dalej ) kasując kapustę z tej twojej sztywnej puli nie do przekroczenia .![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Tak na marginesie, nie za długi, nie krótki test polityczny, pozwalający określić trafnie własne poglądy polityczne:
http://www.testpolityczny.org/index.php?link=test Jeśli było, z góry przepraszam. Nie ma na końcu potrzeby wysyłania sms-u ![]() Mi wyszedł Konserwatywny Liberalizm ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Agraryzm Podstawowym założeniem agraryzmu jest twierdzenie, iż podstawą gospodarki jest rolnictwo oparte na gospodarstwach rolnych, a wszysktie inne gałęzie rynku powinny być im podporządkowane. Zwolennicy tej ideologii szanują tradycję oraz wartość pracy na roli samej w sobie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To samo mam
![]() Się studiuje na UR co prawda, ale nie wiedziałem ze aż takie pranie mózgu przeszedłem ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdy byłem młodszy wychodził mi faszyzm, dziś socjalliberalizm(tylko jak to ma się do zaznaczonej odpowiedzi o wybory, gdzie wybrałem dyktaturę) pisze że najbliżej mi do PSL-u ale z zastrzeżeniem że 43% zgodność nie jest miarodajna. Dawniejszy test był lepszy bo nie odnosił się do bieżących spraw tylko pytał o poglądy na poszczególne zagadnienia
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
gdybyśmy mieli rolnictwo tak rozwinięte jak np. w Holandii (te wielkie szklarnie z owocami) to bylibyśmy bardzo bogatym krajem.Kiedyś mi kolega powiedział co pracował w Holandii że do wyhodowania pomidorka takiego od nasiona do gotowego do zerwania potrzebuja 2 tygodnie.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 28.08.2010 o godz. 20:13.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ja osobiście uważam, że gospodarka państwa powinna się opierać przede wszystkim na usługach no i w mniejszym stopniu na przemyśle. Oczywiście zależy to od różnych czynników m. in. surowców naturalnych państwa, prowadzonej polityki, ukształtowania terenu, jakości gleb, poziomu urbanizacji itp, itd. Natomiast nie wydaje mi się żeby państwo oparte i uzależnione w głównym stopniu od rolnictwa stawało się potęgą gospodarczą. Największy dochód PKB przychodzi właśnie z usług i przemysłu. Kraje wysoko rozwinięte mają taką strukturę gospodarki w której udział usług w PKB liczy od ok. 70 - 80%, czasami i więcej. Rolnictwo natomiast nie przekracza 5%.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.08.2010 o godz. 21:11.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Struktura PKB Polski:
Rolnictwo (2,8%), przemysł (31,7%), usługi (65,5%) Dane z 2006 roku. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Nie wiem. 200*30*15=90 000 dziennie tylko z jednej kupki.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A Stany ? Holandia? Dania? Każdy kraj ma inną gospodarkę uzależnioną od wielu czynników(klimat, struktura ludności, poziom gleb, poziom uprzemysłowienia, rozlokowanie surowców) nie ma jednej "słusznej" struktury gospodarki(wbrew temu co twierdzi wiele "opiniotwórczych" mediów).
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 28.08.2010 o godz. 22:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
w opiniotwórczych mediach pracują najcześciej ludzie którzy uważają, że "nie da się", "zabiorą (Euro)", "takie rzeczy tylko w Polsce"
;-) |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|