|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
Nie przeceniasz go ?Ostatni raz Mikke osiągnął/przekroczył 2 % w wyborach prezydenckich w 1995 r ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
No chyba że ktoś obieca, że nic nie będzie robił. Pomijając już kwestię wadliwego podziału władzy wykonawczej i zagranicznej (Rząd/Prezydent i MSZ/Prezydent) i system wyborczy praktycznie skierowany na konieczność zawierania koalicji rządowych, to pozostaje jeszcze spora dekoncentracja władzy (samorządy, w tym terytorialne), przeniesienie dużej części stanowienia prawa poza zakres rodzimej władzy ustawodawczej, czy wreszcie ogromny opór materii - urzędniczej, medialnej, związkowej itp. itd. Do tego dochodzi jeszcze taki sobie system legislacji. Generalnie, gdyby ktoś chciał urządzić Polskę na zasadzie "Polska nierządem stoi" to nie mógłby stworzyć lepszego mechanizmu. A, zapomniałem o Trybunale Konstytucyjnym. ----------------- Mareq, właśnie znalazłem ciekawy artykuł: http://www.newsweek.pl/artykuly/sekc...-jedno,58161,1 treść pasuje do tego, co pisał Janecki w felietonie, a źródło dla Ciebie zapewne bardziej wiarygodne.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 11.05.2010 o godz. 15:57.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Cytat:
Co do Komorowskiego,który unika debaty przedwyborczej jak diabeł święconej wody - chyba Jadwiga Staniszkis miała racje że to polityk bez charyzmy.Jeśli Kaczyńskiego w jakimś stopniu jestem w stanie zrozumieć ze względu na żałobe(choć i ten argument jest wielce naciągany) to jednak to w jaki sposób zachowują się posłowie PO...Ide o zakład że zarówno Marek Jurek jak i Olechowski bez problemu poradziliby sobi z kandydatem platformy w dyskusji. PS dobra już więcej nic nie pisze w końcu derby Krakowa trzeba kibicować Wiśle ![]() ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla kroniki sondazowej:
http://wiadomosci.onet.pl/2168359,11...proc,item.html Komorowski-Kaczynski 41-28 ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Poważnie, ja rozumiem że media wbijały Ci do głowy przez ostatnie lata Po - liberalizm, ale wypadałoby umieć to jakoś obronić. Gdyby zyski z prywatyzacji poszły na obniżkę długu publicznego, rozbudowę infrastruktury drogowej, wsparcie dla ośrodków badawczych, słowem - na cokolwiek co uczyniłoby nasz kraj bardziej konkurencyjnym, wówczas mógłbyś tego argumentu użyć. IMHO to naprawdę nie jest zabawne. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
wolfy, wtedy to już dawno by PO straciła władze jak każda inna partia a o samobójcze skłonności bym ekipe Tuska nie posądzał.A liberalizm to nie tylko w znaczeniu gospodarki ale wogóle wolność dla jednostki,różnorodność prezentowania poglądów.A Platforma ta obecnie najbardziej rozmyta partia parlamentarna,tam jest miejsce i dla konserwatysty Gowina i dla ekscesów Palikota i dla postkomunistów.Taki swoisty rząd jedności narodowej,każdy znajdzie coś dla siebie.W tym znaczeniu liberalna jakkolwiek by to dla Ciebie nie zabrzmiało...
![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale nie rozmywajmy tematu - gdzie ten liberalizm światopoglądowy? Ma on polegać na tolerowaniu chamstwa Palikota, olewaniu realnych problemów kraju kosztem populizmu? Wolno Ci wszystko no chyba, że chciałbyś się realizować poprzez biznes i wchodzić innym obecnym na rynku w szkodę - to jest ten liberalizm? A wyjaśnieniem dla braku jakichkolwiek z ZAPOWIADANYCH reform jest strach przed narażeniem się którejś z grup społecznych? Nazwałem PO partią populistyczno - socjalną. Czyli wszystko chyba jednak się zgadza. Jedno mnie jednak zaintrygowało - "rozmycie" PO. Widzisz w tym jakiś realny zysk dla wyborcy? Będę szczery - i m dłużej się zastanawiam, tym bardziej niedorzeczną formacją wydaje mi się ta partia. W przypadku PiS-u liczę na Zytę Gilowską, na politykę redukcji wydatków i mam ku temu podstawy, tj. działania poprzedniego rządu. PO - podwójne becikowe, masa bubli legislacyjnych, psucie debaty publicznej. I żadnych widoków na realne działania. P.S. Palikot się uaktywnił. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Dobre
![]() Mnie się podobał ostatni komentarz Ziemkiewicza : Cytat:
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
rusofobiczny filmik polskich "PatryJotów",w sam raz dla prawicowego elektoratu,który zawsze bedzie porownywał rzeczywistosc czyli rok 2010 na świecie, z 2 WŚ,komunizmem,rozbiorami Polski ,czymkolwiek co bedzie pasowalo w danej chwili
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Wywiad z Kaczyńskim na s24. Zwróćcie uwagę na różnicę - Kaczyński odpowiada na pytania blogerów na niezależnej platformie, Tusk odpowiada na pytania własnego sztabu w popierającym go medium. PiS przeniósł komunikację do sieci, nad głowami "dziennikarzy". Doskonały ruch. Mareq - ćwiczenie myślowe dla Ciebie: porównaj pytania padające w obu wywiadach (ten na s24 to tylko pierwsza część). EDIT: Jest odpowiedź PO. Nie ma sensu czytać, w skrócie - Kaczyński był nieszczery. A pianino było nienastrojone.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.05.2010 o godz. 16:29.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Nie sądziłem ,że ta retoryka która stosuje PIS ,czyli "kto nie z nami to wróg",spiskowa,oparta na konieczności posiadania wrogów ,zdoła przekonać elektorat PISu odkąd PO objeła wladze. Jednak mylilem sie . Z opozycjonisty Komorowskiego,ktory siedzial w wiezieniu (juz pominajac to ze skazal go Kryze) zrobiono agenta WSI
,który teraz w obliczu katastrofy knuje coś z ruskimi zeby zatuszować i nie dopuscic na swiatlo przyczyn katastrofy.Zaczelo sie to tak naprawde podczas debaty w 2007 ,kiedy J.Kaczyński "prosił" Tuska ,aby ten obiecał ,że jak wygra wybory to nie stworzy koalicji z SLD. Myslalem ze wpuszczenie PO i SLD do jednego wora ,sie nie uda ,a jednak udalo sie to mimo że : PO i PIS wspolnie glosowali za powstaniem CBA w obecnej formie, wspolnie glosowali za IPN , minister PISu Sikorski został kandydatem PO na prezydenta. Spoleczenstwo odbiera to tak PIS - jedyna prawica , PO robi za lewice ,ktora sie musi przeciwstawic Kaczynskim , a SLD to juz w ogole nie wiadomo ,jakies postkomunistcze ,PZPR owskie swinie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Czy po prostu prowadzisz sobie jakąś narrację. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Chcialem pokazac ,że dla skrajnej prawicy która reprezentuje teraz PIS ,"nieskrajna" prawica czyli PO to niemal komunisci .Dlatego mamy ten sztuczny dwupodział sceny politycznej na PIS i PO ,w ktorej jedna partia robi za prawice a druga za lewice , mimo ze w wielu kwestiach jak napsialem powyzej obie te partie maja takie same poglady i glosowaly w ten sam sposob
|
|
|
|
Banita
Od: 06.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Weź przemówienie Bronisława Komorowskiego i usuń niego wszystko, co dotyczy PiS. Co pozostaje? Weź "wywiad" "GW" z Tuskiem, pomiń wszystkie fragmenty dotyczące PiS, co pozostaje? Porównaj z pierwszą częścią wywiadu z Jarosławem Kaczyńskim. Nie twierdzę, że są tam jakieś prawdy objawione, chodzi o to, że jest treść. Jakakolwiek by ona nie była - jest. Więc może wstrzymaj się z tymi kalkami myślowymi o złym PiS-ie atakującym PO? ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Korwin Mikke to juz ultra prawica
wolfy ja nie mowie ze PO nie walczy z PIS i vice versa ,tym partiom konflikt służy bo zajmuja cala scene polityczna ,chodzi o argumenty jakie te partie wysuwaja i w sumie jak naiwny jest elektorat obu partii który łyka ten sztuczny podział |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
IMHO ja widzę PO opierającą całą kampanię na straszeniu PiS-em od kilku lat. W drugą stronę to aż tak bardzo nie idzie.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
![]() Przedstawiasz PiS jako skrajna prawice... Hmmm Tak wlasnie w mediach najchetniej ukazuja PiS spin doktorzy PO widze ze to na Ciebie działa. Mała zagadka skoro mianem skrajnej prawicy okreslana byla pare lat temu LPR to jesli nie widzisz zadnej roznicy miedzy tymi dwiema partiami to nie mam pytan ![]() Tak jak pisze wolfy zadziwiajace jest to ze niemal w kazdej wypowiedzi polityka PO jest wzmianka o zlym PiS-ie. Czy nie jest tak ze PO za wszelka cene buduje swoja pozycje na zochydzaniu drugiej strony |
|
|
|
Banita
Offline |
|
Po raz drugi powtarzam ,że nie zamierzam rozstrzygac kto teraz kogo bardziej atakuje czy PO PIS czy na odwrót,mowie tylko ze kazda forma konfliktu tym partiom sluzy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 13.05.2010 o godz. 17:26.
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
To nie ludzie z Pis-u tylko Pan Kutz gotowal sie przy Pani Jakubowskiej w studio telewizyjnym i to wlasnie jego irytowal czarny stroj poslanki. Czy to nie Pan Nowak mowil J. Kaczynskim ze to kandydat specjalnej troski. Wysmienite przyklady na stosowany pzrez PO jezyk konfrontacji... A zauwazmy ze "z lancucha jeszcze nie spuszczeni zostali" jescze Palikot i Niesiolowski, wiec oznacza to ze PO jeszcze nie pzreszlo do frontalnego ataku a chyba kazdy wie ze predzej czy pozniej wspomniani Panowie dorzuca cos od siebie... |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Przeciez Ci pisze ,ze nei bede rozstrzygal kto kogo atakuje a ty dalej swoje .Nie obchodzi mnie forma konfliktu ,tylko to że jest on w duzej mierze sztuczny
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
A nie macie wrażenia, że podział społeczeństwa jest wywołany celowo? Jestem raczej młody, ale nigdy czegoś takiego nie widziałem. Wszędzie kłótnie na linii PO-PiS. Rodzina, kumple, znajomi na uczelni - wszyscy skaczą sobie do oczu. Ciemnogród, lemingi, komuchy, mochery... Tak się zastanawiam, czy komuś, kto naprawdę rozdaje karty w europejskiej, albo światowej polityce nie jest to na rękę. Divide et impera - Dziel i rządź. Im dłużej zastanawiam się nad tą formułą tym bardziej zachwycam się jej trafnością i głębią. A może wszyscy jesteśmy tylko marionetkami i ktoś tam wysoko, wysoko zaciera ręce, że wszyscy daliśmy się na to nabrać i tańczymy tak, jak nam zagra...
To takie luźne przemyślenia, człowieka, który jeszcze wczoraj zajadle bronił jednej ze stron i tłumaczył oponentom, że są głupi i mają wszy Nie bierzcie tego zbyt poważnie, ale z kimś musiałem się tym podzielić. Padło na Was ![]()
W życiu ważne są tylko chwile...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
ten który korzystał z marketingu co nie miara nagle sugeruje że to coś nieuczciwego
(post dotyczył wypowiedzi PO, nie twojej marketing PO wyśmiały nawet kabarety z linków Sędziego ja od tej pory pamiętam jedno z wystąpień Tuska w jakimś parku, więc kto jak kto ale oni nie powinni mu(Kaczyńskiemu) tego wypominać ( my możemy cóż polityka ;-)
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 13.05.2010 o godz. 20:21.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Mnie ciekawi skąd niektórzy znają już wyniki wyborów? Można o info kto wygrał? Skoro wiemy kto nie ma szans to już jakiś postęp. Nie przypominam sobie aby 5 lat temu JKM miał tak wysokie poparcie w internecie... Niektórzy jednak mają bardzo dobrą pamięć.
A druga sprawa to przecież nie jest tajemnicą że Korwin-Mikke nie zrobi wiele jako prezydent ale będę miał pewność że nie przyssie się do koryta i będzie odrywał od niego resztę. Nie mówi on tez o powrocie monarchii... To jest jego wizja ale przecież doskonale sobie zdaje że kandyduje na prezydenta i o żadnej zmianie ustroju nie ma mowy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Nie ma tutaj ludzi o poglądch Różny Thun, poglądach na moralność w stylu Palikota czy pani Huebner. Za pare lat będziemy mieli Parię Pracy/Demokratów/PO vs Konserwatystów/Republikanów/PiS. Lewica vs prawica. Proces już dawno ma miejsce, powoli się kształtuje. Jeden Gowin wiosny nie czyni.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 13.05.2010 o godz. 20:48.
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Po sie predzej rozleci niz utworzy trwaly sojusz z lewica. Mi taki uklad jaki jest odpowiada, nie ma lewicy = jest dobrze
![]() ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|