|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Chodzi mi o Wasze opinie bez ściemy i nie z folderu reklamowego.
Jest bezpiecznie dla rodziny z małymi dziećmi? Jak z pracą? Czy warto myśleć o kupnie mieszkania właśnie w Krakowie-są perspektywy na dobre życie nieważne czy jest się szefem oddziału banku czy nauczycielem? Byłem w Krakowie kilkadziesiąt razy,ale najdłuższy pobyt to tydzień-wszystkich niuansów w takim czasie nie da się wyłapać. Ja po wojażach po Polsce ze względów matrymonialnych ( ) aktualnie mieszkam na Mazurach w mieście około 25 tysięcy ludności, stała praca, około 2 tys. pensji, połowę zabiera mieszkanie. Namawiam swoją połowicę na wyjazd jak najszybszy - mimo,że jeziora piękne listopad czy luty na Mazurach jest straszny-chyba,że ktoś lubi szarzyznę i ciszę cały rok. Jedynym ratunkiem są wyjazdy weekendowe,ale to jednak nie to. Myślałem o wyjeździe do któregoś z miast, w których mieszkałem (Toruń, Gdańsk) bądź przebywałem ileś tam razy (Kraków, Warszawa).3 lata na Mazurach wystarczy. Więc jak się mieszka na co dzień w Krakowie? ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Jak znajdziesz sobie mieszkanie w miare tanie, daleko od centrum, ale nie na zadupiu jakims , na cichym, milym osiedlu to aż nie bedziesz wracac do cieplego lata ktore spedziles na mazurach..
![]() FORZA WISŁA
'Gdybym mógł cofnąć czas i pomyśleć nad wyborem, nawet drugi ten raz wybrałbym tą samą droge.' |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
a jak wygląda sprawa wynajmu pokoju?
bo się zastanwiam nad wyprowadzką do Kraka na parę miesięcy lub dłużej(bo u mnie z pracą kierunkową ciężko, a trzeba gdzie te doświadczenie zdobyć) tak myślę ze w pojedynkę to raczej będzie się trzeba dokooptować do mieszkania jakiś studentów ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Jesli chcesz spokój to radze Wiślackie osiedla. Natomiast takie osiedla jak piastów, czyżyny itp osobiście nie polecam.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Wzgórza Krzesławickie - Raj na Ziemi
![]() http://nowej.hucie.w.interia.pl/na-stoku-1.html I wszystko jasne ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
to są Wiślackie tereny? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na Stoku - Wisła
Na Wzgórzach Krzesławickich - Cracovia/Hutnik ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Nadal często bywam na piastów ze względu na sentyment do tego osiedla i kumpli. Powiem na zakończenie tyle, że jeżeli chodzi o rozkład sił kibicowsko. To stwierdzam, że jest 50/50 jak nie większa przewaga Wisły. Tyle, że Wiślacy się nie unoszą swoimi barwami. Natomiast żydki łażą w swoich barwach, jednak są to tylko łyse karki, które tylko czekają aż ich zaczepi jakiś Wiślak. I jedynie z tego powodu można myśleć, że piastów to 100% cracovii. Osobiście bardzo polecam do osiedle. pzdr |
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
ostatnio czytałem gdzieś taki raport, że Kraków jest dla większości Polaków wymarzonym miejscem do zamieszkania, ja mieszkam tu już 26 lat i pomijając względy sentymentalne takie jak oczywiście mecze Wisły
spacery po rynku czy niezapomniane imprezy, żyję się tu trudno po pierwsze ceny zakupu i wynajmu mieszkań są bardzo wysokie drugie w Polsce po Warszawie, a biorąc pod uwagę średnie zarobki nawet wyższe niż Wawie po drugie ofert pracy wcale nie ma tak dużo, wielu studentów którzy przyjechali do Krakowa chce tu zostać na stałe i konkurencja jest taka że na jedno miejsce zgłasza się po 20 mgr i to po Agh Uj czy Politechnice ceny w knajpach i sklepach są pod turystów i nie zdziw się jak będziesz tracił 2 godziny dziennie na dojazd do pracy mój kumpel rodowity krakowianin przeniósł się ostatnio do Bielska Białej, kupił mieszkanie po 4 tys. za m2 takie które w Krakowie było by przynajmniej za 8 tys. jak pokazał dyplom Agh to z mety dostał lepiej płatną robotę i do pracy dojeżdża w 10 a nie w 50 minut tak że Kraków wydaje się super podczas urlopu, ale codzienne życie tutaj to nie bajka |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Jeżeli polecamy okolice, to ja polecę swoją. Kurdwanów/Wola Duchacka. Na prawdę fajne miejsce, szczególnie dla osoby z dziećmi. Generalnie okolica jest dobrze skomunikowana (autobusy i tramwaje), nie tylko z centrum miasta, ale nie najgorszy dojazd jest także do Nowej Huty, czy nawet miejscowości pod Krakowem. Do wyboru masz nowe i wielkopłytowe budownictwo, bez względu na to, czy interesuje Cię zakup mieszkania czy też wynajem. Szkół jest sporo w tym podstawówki z oddziałami integracyjnymi oraz o wysokim poziomie nauczania - dobrze wyposażone, są przedszkola (również prywatne) jest liceum, prywatna uczelnia. Warto też nadmienić bliskość wielkopowierzchniowych sklepów jak Carrofeur, czy Biedronka, poza tym sporo sklepów mniejszych sieci. Kobieta na pewno będzie zainteresowana takimi lokalami jak salony kosmetyczne, solaria i zakłady fryzjerskie... Tych również nie brakuje. Poza tym są miejsca do zabawy, do pogrania w piłkę, kosza i siatkówkę, jest gdzie pospacerować. Ogólnie okolica spokojna. Co też zapewne istotne, okolica jest zadbana, administracja dba o budynki, wszystkie są ocieplone, mają nowe okna, co jakiś czas robione są różne remonty, jak nie dachy czy kominy, to jakieś instalacje itp. Z tego, co da się zaobserwować ludzie chcą tu mieszkać. Mieszkania sprzedają się dość szybko, często można zauważyć kartki z informacją o chęci zakupu mieszkania w okolicy lub zamiany. Buduje się też sporo.
A jak się mieszka w Krakowie... Jak przyjeżdżają do mnie ludzie z innych miast to bywają zaskoczeni. Ludziom wydaje się, że wszyscy mieszkają w rynku lub okolicy, że chodzimy w strojach z XIX w., albo że każdy nosi siekierę i szuka tylko kibica Wisły/Cracovii/Hutnika. A tak serio mieszka się całkiem fajnie, na osiedlach trochę jak na wsi. Na pewno jest co robić, kwestia tylko odpowiednich zarobków.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 25.04.2010 o godz. 14:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Z swojej strony mogę polecić Bronowice.Mieszkałem przez okres 3 lat . Wokół sami emeryci lub studenci , nigdy nie byłem świadkiem jakiś nieprzyjemnych scen . W pobliżu parki , przedszkola a i na na Reymonta spacerkiem można dojść . Dobre połączenie z centrum .
|
|
|
|
sssssssss..
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Bronowice na pewno na plus a dodatkowo mogę polecić Prądnik Biały czy ostatnio os. Akademickie
A co do życia to jest tak jak napisał trombczanin ZA wynajem płaci się sporo i musisz się liczyć z kwotą powyżej 1300zł za kawalerkę z opłatami dlatego warto pomyśleć o kredycie i coś zakupić. Nawet jakbyście się rozmyślili co do miasta to takie mieszkanko bardzo łątwoo wynająć i stratni na pewno nie będziecie. Jak znajdziesz tu lepiej płatną pracę to zawsze warto spróbować od tego jest życie )![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie polecam Kurdwanowa, jezeli chce się mieszkać z dzieckiem. Wśród nowych bloków nie ma (lub prawie nie ma) miejsca na odpoczynek, wokol blokow tylko parkingi i chodniki. Polecam NH, jakiekolwiek osiedle, wokol kazdego bloku mnostwo zieleni, parków, skwerów, drzew, na kazdym osiedlu masz plac zabaw dla dzieci. Np na Stokach jest w pierony dla dzieci rekreacji, otwarli niedawno temu Orlik kolo SP129... cud miód
![]() E: A co do połączenia to mamy tramwaje 1,4,5 ktorymi dojedziesz praktycznie wszedzie, lub z 1 przesiadka, jazda ze Wzg petli do Galerii Krak to 25minut
Ostatnio edytowane przez StelmiOriginal : 25.04.2010 o godz. 15:01.
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A mieszkanko takie 40 m kw.bez pośredników na Kurdwanowie/Woli Duchackiej/Prądniku/Akademickim po ile chodzi?
Martwi mnie natomiast to co Trombczanin napisał - studenci chcą zostawać i z moją ukończoną matematyką jeśli chce w Krakowie mieszkanie kupić muszę się chyba przekwalifikować. ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Co do cen mieszkań średnia jest znacznie zawyżana przez apartamentowce, a w ofercie wtórnej są znacznie tańsze. A co do korków to w Krakowie nie jest tak źle. Ostatnio był artykuł o najbardziej zakorkowanych miastach
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
dobry temat, ma ktoś może namiary na jakieś tanie mieszkanie w Krakowie na 2/3 osoby?
![]() na wyjazdach byłeś ilu?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To tyle co w Olsztynie i niewiele mniej niż tu gdzie teraz mieszkam-Warmia i Mazury też z tego powodu są Polską B - perspektywy marne, ceny jak wszędzie.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Gdzie kupisz mieszkanie za 200 tysięcy dwupokojowe 40 m2?
6 koła w stanie deweloperskim trzeba liczyć plus wykończenie jakieś 15% wartości. Przy rynku wtórnym, jakieś 7 koła za metr. Są to w tym momencie najbardziej chodliwe mieszkania 2-3 pokoje od 40 do 60 m2. Wynajem trzeba liczyć w granicach 30 pln za m2 plus opłaty. ![]()
PIJACZKI OSIEDLOWE '97 - KTO NIE PIJE TEN SPRZEDAJE
Zrobisz loda, będzie zgoda. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Dokładnie! Taki plan centralny, stara huta, masa zieleni, świetny klimat, nie taki jak w blokowiskach, tutaj małe bloczki wszyscy sie znaja itd, ma to swoj urok ![]() niepowtarzalny urok ![]() Mieszkałem 18lat w hucie i czekam, żeby tu powrócić ![]() ![]() ![]() Polerowanie lakieru samochodowego | Auto SPA Kraków | Auto Detailing Kraków Bo najlepsze rzeczy rodzą się z pasji! |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Tylko to jest cena taka napisał bym nie ~ a od. Myślę że spokojniej przyjmij sobie 250 tys na te 40 metrów, jak sie uda taniej to będzie fajnie a jak nie to sie nie rozczarujesz.
Ogólnie to z Krakowa napewno polecić się nie da Ruczaju, dla mnie dramat. Ile razy tam jadę to jestem przerażony tą zabudową, blok na bloku a w środku blok. Jeszcze dorzucę do lsty polecanych Bieżanów, ale raczej nie te wielkie bloki a nizsza zabudowa. Jak się ma gotówkę to można się zainteresować licytacjami z UM, mieszkanai w słabym stanie, do remontu ale większość w centrum i ceny przystęne. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A w NH budują jeszcze czy zostaje tylko rynek wtórny?
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
np kiedys na info pracy na 1 miejsce bylo 400cv zgloszonych Kraków jest poprostu dosyć mocno..... "nasycony" stad takie cenyi konkurencjaz innych perspektywicznych miast to najbardziej opłaca się Wrocław ewentualnie Poznań... jeżeli ktoś stolicy nie lubi ![]() z tym zycie w mieście to raczej zalezy od osoby tzn czego oczekuje i na jakim etapie zycia jest
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 25.04.2010 o godz. 21:52.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Co do komunikacji to trzeba przyznać ze jest dość dobra a w panach jest jeszcze linia tramwajową. ![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z tego co sie orientuje to na Wzgorzach Krzesławickich coś tam stawiają aktualnie, ale to już na wykończeniu jest, w starej hucie przede wszystkim rynek wtórny, choć np w okolicach ul. Bulwarowej coś teraz budują chyba również
![]() ![]() ![]() Polerowanie lakieru samochodowego | Auto SPA Kraków | Auto Detailing Kraków Bo najlepsze rzeczy rodzą się z pasji! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
W nowej hucie buduję się aktualnie, przy szpitalu rydygiera, inwestor activ investment, ceny od 5250 zł na parterze bodajże i sa to jedne z najniższych cen w krakowie. Poza tym w hucie "Fajny dom" duze osiedle powstaje w okolicy EC, Dasta invest na osiedlu II płk lotniczego, , obok zalewu w nowej hucie choc nie wiem czy jeszcze są tam mieszkania ale byly od 4999 za metr. Poza tym bardzo fajny blok powstal na wzgórzach krzeslawickich obok fortu, ceny rowniez niewielkie. Z nowohuckich inwestycji to chyba wszystko. Jesli ktoś potrzebuje pomocy to chętnie doradze, gdyz mam troche wiedzy na ten temat.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Bardzo dobry temat. Niestety Krakowa jako miejsca do mieszkania nie mogę polecić. Tak jak wspominało parę osób, bardzo ciężko o dobrą pracę (praktycznie brak przemysłu, bardzo mało central i oddziałów zagranicznych firm), mieszkania niesamowicie drogie, w przeliczeniu ceny do zarobków to jedne z najdroższych na świecie (!). Kocham Kraków, doceniam możliwość nocnego spaceru po Rynku, Wisłę na żywo, ale czasami żałuję, że nie wyniosłem się do Warszawy, której nienawidzę. Jesli chce się osiągnąć coś zawodowo, to jest to tutaj znacznie trudniejsze niż w Warszawie, Poznaniu czy Wrocławiu. Niestety. Z ciężkim sercem odradzam zamieszkanie w Krakowie.
Gdybyś mimo wszystko szukał nowego mieszkania w Krakowie, to polecam Dom-Bud (ww.dom-bud.pl). Kupiłem u nich mieszkanie i jestem bardzo zadowolony. Dbają o klienta, mają ciekawe lokalizacje i w większości mieszkania jakich szukasz. Budują przeważnie całe osiedla, z dużą ilością zieleni, placami zabaw itp.
Ostatnio edytowane przez pzkwr : 25.04.2010 o godz. 22:51.
![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Będę miał do wynajęcia ( od lipca ) mieszkanie w Krakowie ( Nowa Huta , os.Piastów) ok 50 m2 , 3 pokoje, całkowicie umeblowane. Więcej na prv.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|