The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.06.2009, 23:45
Obstawiam automat, trzeba spytać modów. Może jest jakieś archiwum albo kopia w necie.

A co do tematu-tematu:

co myślicie o tym, że jakiś jankes dokonał na tym doktorku późnej aborcji?
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 03.06.2009, 09:00
Zdaniem dziennika "Polska", rząd zamierza podwyższyć podstawową 22-procentową stawkę VAT o 1 pkt proc., co ma dać budżetowi w tym roku dodatkowych 9 mld zł. Rozważa też podwyższenie stawek VAT na usługi hotelarskie i transportowe z 7 do 22 proc., co przyniosłoby kolejne 5-6 mld zł. Nie wyklucza podniesienia stawki rentowej, a to następnych 20 mld zł w kasie państwa.

Rząd zaplanował deficyt w 2009 roku na poziomie 18,2 mld zł.

http://podatki.onet.pl/1983056,1,0,wiadomosci.html

Donek mam dla Ciebie pomysl, daj VAT na 25% to taniej nas to wszystkich wyjdzie, a w ogole nie przejmuj sie tylko przy....... podatki kosmiczne i jednoczesnie zwieksz zatrudnienie w policji skarbowej zeby ci niedobre polaki placily sumiennie podatki co do grosza. Na pewno wtedy zniknie deficyt i w koncu doczekamy sie wspanialej politycznej waluty ojro.
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.06.2009, 10:42
cpc napisał(a):Wyświetl post

Donek mam dla Ciebie pomysl, daj VAT na 25% to taniej nas to wszystkich wyjdzie, a w ogole nie przejmuj sie tylko przy....... podatki kosmiczne i jednoczesnie zwieksz zatrudnienie w policji skarbowej zeby ci niedobre polaki placily sumiennie podatki co do grosza. Na pewno wtedy zniknie deficyt i w koncu doczekamy sie wspanialej politycznej waluty ojro.
Proponuje dowalic vatem chleb ale tylko kilowy, srajtasme i piwo........
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.06.2009, 15:42
cpc napisał:
Cytat:
Zdaniem dziennika "Polska", rząd zamierza podwyższyć podstawową 22-procentową stawkę VAT o 1 pkt proc., co ma dać budżetowi w tym roku dodatkowych 9 mld zł. Rozważa też podwyższenie stawek VAT na usługi hotelarskie i transportowe z 7 do 22 proc., co przyniosłoby kolejne 5-6 mld zł. Nie wyklucza podniesienia stawki rentowej, a to następnych 20 mld zł w kasie państwa.

Gdyby to przeszło to chyba nie trzeba by było zachęcać społeczeństwa do ogólnopolskiego strajku, aż do oderwania tych pajaców od koryta !

Coś nieprawdoPOdobnego. Co za banda złodziei.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 03.06.2009, 18:58
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
cpc napisał:

Gdyby to przeszło to chyba nie trzeba by było zachęcać społeczeństwa do ogólnopolskiego strajku, aż do oderwania tych pajaców od koryta !

Coś nieprawdoPOdobnego. Co za banda złodziei.
Dopóki student na kasie ma więcej pieniędzy od przeciętnego emeryta-mohera, to żadnych masowych strajków nie będzie.
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 03.06.2009, 19:34
http://www.youtube.com/watch?v=W2rYR...eature=channel

Polecam Wszystkie spoty PRz z Cejrowskim
Niszcz socjalizm!
Strzala
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 03.06.2009, 19:52
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...eszczu,1317261 apropo sportu.
piter19
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 03.06.2009, 20:39
Ja może tak troche OT, ale czy będzie jutro w jakiejś telewizji transmisja z Wawelu lub jakaś konferencja prasowa lub coś takiego
"Na Reymonta wychowani naszej wiary nie sprzedamy to jest oczywiste, bo codziennie mamy wybór i stawiamy na Wisłe"
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 03.06.2009, 21:44

Rząd zaplanował deficyt w 2009 roku na poziomie 18,2 mld zł.

http://podatki.onet.pl/1983056,1,0,wiadomosci.html

I oto mamy przy władzy partię liberalną!
Jeśli ktoś jeszcze w to wierzy to gratuluję poczucia humoru.
A przecież jeszcze w piątek premier do spóły z ministrem finansów stał na tle planszy która pokazywała jak wspaniale Polska prezentuje się na tle Europy (kolega 1q2 był nawet uprzejmy zrobić na tym forum anons tego wiekopomnego wydarzenia). I co? G...no. Jak zwykle. PR ponad wszystko.
płaski TS
Member

Stary 03.06.2009, 21:51
ma ktoś cejrowskiego i sariusza wolskiego?

http://krzysztofszczerski.blog.onet.pl/ przy okazji polecam przyjżeć sie kandydatom spoza pierwszej trójki
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.06.2009 o godz. 16:05.
WIERNOSC to cos wiecej niz milosc
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 03.06.2009, 23:39
Zdaniem dziennika "Polska", rząd zamierza podwyższyć podstawową 22-procentową stawkę VAT o 1 pkt proc., co ma dać budżetowi w tym roku dodatkowych 9 mld zł. (...)
Ten artykuł sie nie trzyma kupy. Albo ta wypowiedź "doradcy" się nie trzyma kupy.
Podnoszenie podatków jako sposób walki z kryzysem?
Poczekajmy może do poniedziałku.
cpc
Senior Member

Stary 04.06.2009, 08:54
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Ten artykuł sie nie trzyma kupy. Albo ta wypowiedź "doradcy" się nie trzyma kupy.
Poczekajmy może do poniedziałku.
Ogolnie zgodzam sie z Twoja wypowiedzia tylko wiesz jak jest, jak rzad sie zastanawia(a w przypadku skladki zastanawia sie juz dosc dlugo, temat nie jest nowy) to nalezy to czytac w nastepujacy sposob "wprowadzimy tylko nie dzisiaj a moze juz jutro" . Podobnie bylo z ZUSem na poczatku roku, zdaje sie prezes lub vide-prezes oswiadczyla, ze moze braknac na wyplaty emerytur okolo 2,5 mld pln i byc moze w drugiej polowie roku beda musieli pozyczyc. Okazalo sie pozniej, ze nie w drugiej polowie roku a jeszcze w pierwszej, nie 2,5 a 5 i nie moze a na pewno(Gazeta Prawna). Jak tam bylo pozniej to nie wiem ale chodzi mi o sam mechanizm, sposob oswajania spoleczenstwa z pomyslami podatkowymi.

ale zeby byc uczciwym to pozyjemy zobaczymy...

Cytat:
Podnoszenie podatków jako sposób walki z kryzysem?
no przeciez na pewno nie zmniejsza wydatkow panstwa, bez ktorego jak wiadomo zyc nie mozemy, bo zapewnia nam ono wszystko i w ogole
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 04.06.2009, 10:37

no przeciez na pewno nie zmniejsza wydatkow panstwa, bez ktorego jak wiadomo zyc nie mozemy, bo zapewnia nam ono wszystko i w ogole
A nie zmniejszyli już?
94 - Allah Akbar!!
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 04.06.2009, 11:13
Cytat:
[/quote]

Bądź realistom - wszelka próba cięcia wydatków sztywnych, zapisanych ustawami pozabudżetowymi (emerytury, renty etc.), których jest ponad 70% będzie w sposób bardzo skuteczny wetowana przez prezydenta socjalistę L. Kaczyńskiego, a próba odrzucenia weta skuteczne blokowana przez socjalistów z PiS i SLD.
Więc z czego ciąć? Z inwestycji I tak chwała im za to, że udało się przyciąć 20 mld plnów.
Powód: cytat
Ostatnio edytowane przez zimiok : 04.06.2009 o godz. 11:14.
cpc
Senior Member

Stary 04.06.2009, 15:46
Cytat:
Bądź realistom - wszelka próba cięcia wydatków sztywnych, zapisanych ustawami pozabudżetowymi (emerytury, renty etc.), których jest ponad 70% będzie w sposób bardzo skuteczny wetowana przez prezydenta socjalistę L. Kaczyńskiego, a próba odrzucenia weta skuteczne blokowana przez socjalistów z PiS i SLD.
Więc z czego ciąć? Z inwestycji I tak chwała im za to, że udało się przyciąć 20 mld plnów.
Niby racja tylko tym sposobem to obnizka podatkow w Polsce staje sie zadaniem nierealnym, niemozliwym i wlasciwie jakie mamy prawo czepiac sie politykow o to, ze nie moga zrealizowac niemozliwego.

Wiadomo, ze bez gruntownej reformy finansow publicznych nie mamy o czym mowic, rowniez o obnizce podatkow, skladek i innych. Ale bez tej reformy kazde rzady to raczej markowanie sprawowania wladzy i rozwiazywania realnych problemow. Po prostu szlag mnie trafia jak pewne zmiany, ktore udaly sie w innych krajach, u nas sa czyms nieosiagalnym.

pzdr
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 04.06.2009, 16:01
Też chciałbym niskiego klina podatkowego, zrównoważonego budżetu i uwolnienia przedsiębiorczości. I wierzę też, że ten rząd jest to w stanie zrobić, czego przykładem jest np. reforma emerytur pomostowych czy planowana reforma emerytur mundurowych. Jednakże problemem jest kohabitacja, widać to było dosadnie na przykładzie ustawy emerytalenj. Mam jednak nadzieję, że w przyszłym roku po wyborach prezydenckich sytuacja ulegnie zmianie i wówczas też będę od nich wymagał znacznie więcej, w tym przede wszystkim reformy wydatków publicznych i obniżki podatków.

W tej chwili byłaby to tylko i wyłącznie walka z wiatrakami, która nic by nie dała poza dostarczenia ludowi igrzysk (których notabene nie brakuje)

Pozdr.
Łukasz1987
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 04.06.2009, 19:36
Kto wie ilu kandydatów dostanie się z województwa małopolskiego do Europarlamentu? Gdzieś napewno można znaleźć takie info ale mi się nie udało...
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.06.2009, 19:43
Zalezy od frekwencji, ale prawdopodobnie od 5 do 7
Łukasz1987
Senior Member

Stary 04.06.2009, 20:01
A mógłbyś dokładnie przybliżyć mi na jakiej zasadzie ma byc ten podział w każdym województwie Byłbym wdzięczny
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 04.06.2009, 21:32
Powiem Wam, że wiele rzeczy jest dalekie od ideału w naszym państwie, ale mimo wszystko jak sie zastanowić, jak wiele się zmieniło w ciągu tych 20 lat ... po prostu przepaść.
W zasadzie szybko się człowiek przyzwyczaja do tego, co dobre, a przecież nie tak dawno żyliśmy w jakiejś totalnej beznadziei, to co dzis jest zupełną normalnością, wtedy było nie do wyobrażenia. Wiem, że to zabrzmi banalnie, ale naprawdę zrobiliśmy milowy krok - jedno pokolenie a zmiany tak ogromne ...eh gdyby jeszcze ludzie władzy potrafili więcej wymagać od siebie i mniej przeszkadzać spoleczeństwu ...

Łukasz 1987:
tu masz szczegóły: http://www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp...ut=1&page=text
Ostatnio edytowane przez Illargui : 04.06.2009 o godz. 21:42.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.06.2009, 21:42
te 20 lat to napewno spory sukces, od ideału to dziela nas himalaje.Wiele rzeczy sie udało, mnie tylko denerwuje że wielu cfaniaków uwłaszczyło sie na majatku państwowym po 1989 roku do tego zbyt duże są różnice społeczne
Ostatnio edytowane przez AYALA : 04.06.2009 o godz. 21:48.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 04.06.2009, 22:35
Cytat:
A mógłbyś dokładnie przybliżyć mi na jakiej zasadzie ma byc ten podział w każdym województwie Byłbym wdzięczny
Ciężko to przybliżyć
Nie ma stałego przydziału mandat/okręg(województwo) .
Najpierw się rozdziela 50 mandatów dla partii w skali ogólnokrajowej i np partia XXX ma 20 mandatów i wtedy rozdziela się te jej mandaty na poszczególne województwa.
Wzór jest taki
liczba głosów oddanych na partie w okręgu x liczba otrzymanych mandatów . Wynik dzielimy przez liczbę głosów oddanych na daną partię w całym kraju
A wartość liczby całkowitej = liczba mandatów
Dla przykładu
Partia XXX dostaje 1.000.000 głosów w naszym okręgu i 8.000.000 w skali kraju a jak już pisałem mandatów mają w sumie 20

to będzie 1 mln x 20 podzielone przez 8 mln = 2,5
wartość liczby całkowitej to 2 i 2 mandaty są pewne

ale to jest wersja minimum , bo nie zawsze jest tak , że każdy okręg ma jakąś pełną liczbę całkowitą i jeżeli zostanie coś mandatów po przydzielniu z perspektywy liczb całkowitych , to szeregujemy wyniki(oczywiście danej jednej partii) z wszystkich okręgów pod kątem liczby po przecinku
I powiedzmy , że zostało po przydzieleniu we wszystkich okręgach na podstawie liczb całkowitych 17 mandatów naszej partii XXX i zostały nam jeszcze 3 mandaty a tak się złożyło , że liczba 5 , która występuje w naszym okręgu po przecinku zajmuje trzecie miejsce w tej klasyfikacji międzyokręgowej poprzecinkowej , to dostajemy jeszcze jeden mandat

Czyli suma mandatów z naszego okręgu dla danej partii to 3

Wszystko zależy od tego jak się będzie prezentował nasz okręg jeżeli chodzi o frekwencje w kontekście do innych okręgów w kraju .

Jeżeli wszędzie będzie 90 % , to nam to wisi (chociaż okręgi mają różną liczbę uprawnionych do głosowania , więc nie do końca tak wisi )
A jeżeli my będziemy mieli 90 % frekwencje a reszta okręgów po 15 % , to reprezentacja będzie iście małopolsko-świętokrzystka

Mam nadzieję , że jako tako wyjaśniłem .

EDIT
Są już wyniki exit polls z Holandii
Chadecy 5 mandatów , Anty emigracyjna/islamska eurosceptyczna partia Geerta Wildersa(ten od filmów o Koranie) 4 mandaty i socjaliści 4 mandaty + kilka róznych maści tworów od 2 do 3 mandatów .
Oczywiście to tylko sondaże , oficjalne wyniki będą po zakończeniu głosowań we wszystkich państwach .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 05.06.2009 o godz. 00:09.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 04.06.2009, 22:39
AYALA napisał(a):Wyświetl post
te 20 lat to napewno spory sukces, od ideału to dziela nas himalaje.Wiele rzeczy sie udało, mnie tylko denerwuje że wielu cfaniaków uwłaszczyło sie na majatku państwowym po 1989 roku do tego zbyt duże są różnice społeczne
Dodać należy że spora część wrażenia skoku cywilizacyjnego jest wynikiem postępu technicznego, coraz tańszych i przez to dostępniejszych dla wszystkich technologii. Napewno się sporo zmieniło, ale nadal można w XXI w. w UE nie znaleźć pracy w zawodzie jeśli się napisze niepoprawną książkę, można zostać nękanym przez potężne kancelarie adwokackie za złe słowo o Michniku itp. itd.

Jako taki plurazim dyskusji w mediach mamy dopiero od afery Rywina, i jeszcze bardziej po 2005 r. Wcześniej był monopol GW.

Bo jak to powiedział Lech Wałęsa, miała być wolność słowa, a tu każdy ma własne zdanie.

no ale jak miało być, skoro okrągły stół był imprezą na którą komuniści zapraszali najbardziej uległych opozycjonistów?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 04.06.2009 o godz. 22:47.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.06.2009, 23:41
zimiok napisał(a):Wyświetl post
Też chciałbym niskiego klina podatkowego, zrównoważonego budżetu i uwolnienia przedsiębiorczości. I wierzę też, że ten rząd jest to w stanie zrobić, czego przykładem jest np. reforma emerytur pomostowych czy planowana reforma emerytur mundurowych. Jednakże problemem jest kohabitacja, widać to było dosadnie na przykładzie ustawy emerytalenj. Mam jednak nadzieję, że w przyszłym roku po wyborach prezydenckich sytuacja ulegnie zmianie i wówczas też będę od nich wymagał znacznie więcej, w tym przede wszystkim reformy wydatków publicznych i obniżki podatków.

W tej chwili byłaby to tylko i wyłącznie walka z wiatrakami, która nic by nie dała poza dostarczenia ludowi igrzysk (których notabene nie brakuje)

Pozdr.
Bardzo przepraszam ale jak widzę taki tekst to od razu chciałbym zapytać autora o wiek. Żeby wiedzieć czy jest w ogóle sens dyskutować.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 05.06.2009, 00:52
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post

no ale jak miało być, skoro okrągły stół był imprezą na którą komuniści zapraszali najbardziej uległych opozycjonistów?
W okrągłym stole brali udział liczący się opozycjoniści a nie ulegli - że można było to lepiej rozegrać, nie przeczę, tyle że to akurat jest zmora tak różnych ważnych zdarzeń jak i życia codziennego.Ile razy wypominałeś sobie po czasie że mogłeś coś o wiele lepiej/inaczej zrobić.?

Tak na marginesie, to akurat byłem w podróży jak nasz prezydent wygłaszał orędzie dla partii brata/przemowę z okazji 4 czerwca.Nie ukrywam że go nie znoszę, ale takiego bełkotu tom dawno nie słyszał.'Cudów nie ma - wszystko ściema' - jakbym słyszał żuli z pod sklepu.(gdzie żeby nie było - przemowę słyszałem w całości a ten fragment to tylko wisienka na torcie)+ jak nie wiele mnie rusza - BBN i raport że za śmierć kolesia obciętego przez talibów, odpowiada rząd - ja .......e, to nawet nie jest rynsztok..Nigdy nie miałem ani cienia wątpliwości że to są chorzy ludzie ale to , przy całej żenadzie z obydwu stron , to jest coś czego nasz kraj jeszcze nie doświadczył.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 05.06.2009 o godz. 00:59.
94 - Allah Akbar!!
Łukasz1987
Senior Member

Stary 05.06.2009, 07:38
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję , że jako tako wyjaśniłem
Dzięki wielkie za informacje co i jak Teraz przynajmniej już wiem jak to będzie wyglądało w niedziele
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 05.06.2009, 08:03
1q2 napisał(a):Wyświetl post
'Cudów nie ma - wszystko ściema'
ponoć to miał być żart

inna kwestia że prezydenta ani nie jawi się wśród opinii publicznej jako żartowniś ani nawet na takiego nie wygląda...

zresztą większość polityków tej umiejętności nie posiada

mi tego PiSu to nawet jest momentami szkoda, tam są sensowne osoby, tylko że góra zamiast iść do przodu to wykonuje krecią robotę...
osoby pokroju braci K. powinny być co najwyżej częścią składową partii a nie jej główną twarzą

a PO na dzień dzisiejszy ma dobrze bo... nic nie musi
...szkoda tylko że nie chce
cpc
Senior Member

Stary 05.06.2009, 09:07
http://www.rp.pl/artykul/2,315135__P...miliardy_.html

Organizacja z Izraela chce, aby Polska oddała „miliardy dolarów” należące do Żydów zabitych podczas Holokaustu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niemcom pomagalismy w mordowaniu Zydow, Rosjanie(a moze lepiej jak napisze sowieci) ostatnio doszli do wniosku, ze wine za II wojne swiatowa ponosza rowniez Polacy, Ukraincy ciagle cos bredza o ziemiach wschodnich, do tego te cale pojebane powiernictwo pruskie.
Armia Polska liczy juz podobno tylko 100 tys wojska...

kojarzycie zapewne co mam na mysli

20 lat sukcesu i "glebokich" przemian...
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 05.06.2009, 09:16
Czytał tekst z transparentu, ale przynajmniej nie odgradzał się od ludzi kordonami mundurowych. Ciekawe, że w tej chwili PO milczy na temat funduszy przeznaczanych na ochronę itp. Swego czasu, za rządów obu Kaczorów pamiętam, że było to leimotivem antykaczyzmu.

Aha i żeby nie było żem hipokrytą jest, podczas uroczystości pod pomnikiem Stoczniowców i podczas mszy św. mógł sobie darować wszelkie odniesienia do zbliżających się wyborów i bieżącej sytuacji politycznej.
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 05.06.2009, 09:17
shad napisał(a):Wyświetl post
(...)co myślicie o tym, że jakiś jankes dokonał na tym doktorku późnej aborcji?
Tylko nie powinni tego robić w kościele (bo tam podobno go stuknęli).

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów