The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.04.2009, 06:51
z robieniem specjalnej ustawy i zaostrzaniem kary (która znając nasz kraj i tak nie będzie egzekwowana...) jest chyba lekka przesada. Jak coś to jak już wspomnieli wyżej niech się dobiorą do producentów tych rzeczy...

osobiście wkurza mnie to ile jest idiotów w tym kraju, którzy sobie znaleźli takich "idoli".
Przynajmniej przez koszulki wiadomo kogo omijać dużym łukiem jeśli chodzi o zawieranie znajomości....

P.S.
gratuluje komuś tam wyżej poglądów, że wszystko powinno być dozwolone, bo wolność jest nadrzędna...
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 23.04.2009, 07:29
Miro napisał(a):Wyświetl post
Z perspektywy Histori żadna władza nie działa moralnie. Mordowali Egipcjanie, Rzymianie, rzezie urządzały ludy niszczące Imperium Rzymskie, później mordował Kościół, Naziści, Komuniści,... a teraz co robią amerykanie w Iraku i Afganistanie, Rosjanie w Czeczeni?. Widzisz jakąś róznice? Bo ja żadnej.
Ja sie całkowicie z toba zgadzam ,tylko o co mi chodzi od poczatku tej rozmowy to ,to aby nie relatywizować pewnych wydarzeń (ci zabili tylko 1000 a tamci 1000000,dlatego tamci sa spoko a ci drudzy juz nie).Tłumaczenie to przez realia danej epoki (co robi Krissu) jest nieuczciwe wg mnie,bo Polscy komuniści z nadania Ruskich,mogli by sie dziś tłumaczyć ,że oni chcieli dobrze,że każdemu chcieli dać Malucha na talon i wczasy pod Grusza ,ale źli kapitaliści drukowali w podziemiu anty-socjalistyczne gazetki i trzeba ich było pozamykać do wiezien. Clu jest w tym czy dana organizacja / władza łamała ludzkie prawa ,mordowała tylko po to by zachować Status Quo.Rzeczywiście w Średniowieczu na 100% nie były rozwiniete prawa człowieka i jak można wyczytać na wikipedii palili ludzi na stosach,to nie zmienia to faktu ,że robiono to nie dlatego ,że ci ludzie byli źli,tylko dlatego ,że zagrażali oni poprzez swoje poglądy i działalność panującej władzy i trzeba ich było wyeliminować
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 23.04.2009, 08:42
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Ja sie całkowicie z toba zgadzam ,tylko o co mi chodzi od poczatku tej rozmowy to ,to aby nie relatywizować pewnych wydarzeń (ci zabili tylko 1000 a tamci 1000000,dlatego tamci sa spoko a ci drudzy juz nie).Tłumaczenie to przez realia danej epoki (co robi Krissu) jest nieuczciwe wg mnie,bo Polscy komuniści z nadania Ruskich,mogli by sie dziś tłumaczyć ,że oni chcieli dobrze,że każdemu chcieli dać Malucha na talon i wczasy pod Grusza ,ale źli kapitaliści drukowali w podziemiu anty-socjalistyczne gazetki i trzeba ich było pozamykać do wiezien...

Jasne, tłumaczenie wydarzeń za pomocą realiów epoki jest z d... wzięte . Człowiek przecież przychodząc już na świat ma świadomość i wszechwiedzę, ba każda osoba w antyku czy średniowieczu już po narodzeniu miała świadomość o tym że Ziemia jest okrągła, widziała o podróżach na księżyc, rozszczepialności atomu, zasadach Dekalogu, mało tego każdy Zbyszko z Bogdańca miał dostęp do internetu i mógł w nim przeczytać pierdoły skomponowane na jego temat przez imć AS-a82.

AS82 napisał(a):Wyświetl post
... Clu jest w tym czy dana organizacja / władza łamała ludzkie prawa ,mordowała tylko po to by zachować Status Quo. Rzeczywiście w Średniowieczu na 100% nie były rozwiniete prawa człowieka i jak można wyczytać na wikipedii palili ludzi na stosach,to nie zmienia to faktu ,że robiono to nie dlatego ,że ci ludzie byli źli,tylko dlatego ,że zagrażali oni poprzez swoje poglądy i działalność panującej władzy i trzeba ich było wyeliminować
Masz rację, obcuj z Historią jedynie za pomocą Wikipedii, bo od książek jeszcze Ci się mózg zlasuje...

Pod wpływem tegoż wielce "inspirującego" Twego posta, przejrzałem wcześniejsze Twoje wypociny w tym temacie, nasunęło mi się takie pytanie wobec jednej z Twoich "teorii" n/t victorii grunwaldzkiej, czy wiesz z jaką nutą/pieśnią na ustach szli Ci "wyznawcy leśnych bożków" napierdalać Krzyżaków Wiesz li co wówczas było hiciorem
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 23.04.2009 o godz. 09:03.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 23.04.2009, 08:47
bb.1906 napisał(a):Wyświetl post
Akurat tu pirat.z.karaibow ma rację. Istnienie takiej partii przynajmniej wg mnie nie jest niezgodne z obowiązującym prawem.
A istnienie Nazistowskiej Partii Przyjaźni jest zgodne z prawem czy nie?wg Ciebie oczywiście.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
bb.1906
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.04.2009, 11:39
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
A istnienie Nazistowskiej Partii Przyjaźni jest zgodne z prawem czy nie?wg Ciebie oczywiście.
Artykuł 13 Konstytucji RP stanowi:
Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.

Ponadto
Artukuł 256 Kodeksu Karnego
Cytat:
Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Tak więc w świetle istniejącego prawa istnienie partii propagującej totalitarny ustrój państwa jest zabronione. Podkreślmy, że chodzi tu o ustrój państwa, nie o ideologię. Tak więc propagowanie ideologii nie jest zabronione, pod warunkiem, że spełnia ona powyższe wymagania czyli nie zakłada lub nie dopuszcza nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość. Nazizm tego kryterium nie spełnia ponieważ jedną z jego głównych zasad, jest przekonanie o wyższości rasy aryjskiej. Podsumowując istenie partii nazistowskiej jest w Polsce zabronione.
Nie przeglądałem tej storny partii komunistycznej ( szkoda czasu na takie g*wno), ale jeżeli działa ona w zgodzie z tym co napisałem wyżej jej istnienie jest jak najbardziej zgodne z prawem.

Oczywiście wszystko co powyżej napisałem jest, tylko i wyłącznie moją interpretacją przepisów prawa i podkreślam, że nie jestem w tej dzieidznie żadnym ekspertem.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.04.2009, 11:55
kilka lat temu były popularne koszulki z wizerunkiem Leppera jako Che.

Ostatnio edytowane przez AYALA : 23.04.2009 o godz. 12:01.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 23.04.2009, 15:28
Podsumowując istenie partii nazistowskiej jest w Polsce zabronione.

.
Masz rację ale kto mówi,że Nazistowska Partia Przyjaźni będzie propagowała to co jest zakazane w Konstytucji?
Czy Komunistyczna Partią Polski propaguje ideę komunizmu? nie, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. Więc czemuż to NPP ma być pokrzywdzona?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 23.04.2009, 15:44
odbiegacie od tematu... to nie jest drugi polityczny ...aż dziwne że jeszcze temat nie jest zamknięty.
Podobizny morderców i osób skazanych karą wiezienia za ludobójstwo powinny być prawnie zakazane
Tylko nowe wyprodukowane gadżety powinny być zakazane a wydawcy powinni ponieść karę więzienia,
Osoby które w trendzie "mody" kupują owy gadżet powinny mieć lekcje historii a nie więzienie bo to za ostra kara do winy. Oczywiście wszelkie pamiątki z "tamtych" czasów powinny być dozwolone ale do trzymania w domu jako pamiątka, bądż dostępne dla kolekcjonerów ale wszelkie nowinki powinno się zakazać...
pisząc o wolności, demokracji i zasłanianiem się prawem swobód obywatelskich jest dla mnie śmieszny zapamiętajcie sobie jedno "wolni" ludzie w demokratycznym kraju nigdy nie będziesz robił co chcesz. zawsze 51% ludzi będzie narzucać swoje poglądy reście.
jeżeli dla kogoś Che jest idolem lub poprostu lubi chodzić w koszulkach z jego podobizną to ma pecha ;p zawsze można się zbuntować, napisac list do ministerwa do posłów do TV .. i czekać ... jak decydenci zobaczą iż słupek jest za takim przepisem to przegłosują jak bedzie przeciwko to pewnie z tego pomysłu zrezygnują. jesteś w mniejszości masz pecha ..jesteś w większości masz szczęście
Odpowiedz cytując
bb.1906
Senior Member

Stary 23.04.2009, 16:05
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Masz rację ale kto mówi,że Nazistowska Partia Przyjaźni będzie propagowała to co jest zakazane w Konstytucji?
Czy Komunistyczna Partią Polski propaguje ideę komunizmu? nie, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. Więc czemuż to NPP ma być pokrzywdzona?
Ponownie Konstytucja i Artykuł 11 pkt.1
Cytat:
Rzeczpospolita Polska zapewnia wolność tworzenia i działania partii politycznych. Partie polityczne zrzeszają na zasadach dobrowolności i równości obywateli polskich w celu wpływania metodami demokratycznymi na kształtowanie polityki państwa.
Nie mówiąc już o tym, że jedną z głównych funkcjii partii politycznych jest kształtowanie opinii publicznej.

Partia, która w nazwie odwołuje się do ideologii nazistowskiej, bedzię starała się kształtować opinię publiczną zgodnie z zasadami tej ideologii, co jest zakazane o czym pisałem już w poprzednim poście.

I nie zgodzę się z tym, że KPP nie odwołuje się do ideologii komunizmu. Wręcz przeciwnie- czerpie z Marksa pełnymi garściami.

marian3a
Jeżeli nie interesuje Cię dyskusja na ten temat, nie musisz zabierać w niej głosu.
Cytat:
Podobizny morderców i osób skazanych karą wiezienia za ludobójstwo powinny być prawnie zakazane
Hitler nigdy nie był skazany na karę więzienia za ludobójstwo.
Odpowiedz cytując
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 23.04.2009, 16:46
marian3a
Jeżeli nie interesuje Cię dyskusja na ten temat, nie musisz zabierać w niej głosu.

Hitler nigdy nie był skazany na karę więzienia za ludobójstwo.
Interesuje mnie i to bardzo
co do Hitlera to ciekawe jak miałby być skazany po śmierci
Proces Norymberdzki uznał jego czynny za niezgodne z prawem. a skazać go chyba jest oczywiste że nie mógł. Opinia publiczna go "skazała" to mało ?
Odpowiedz cytując
bb.1906
Senior Member

Stary 23.04.2009, 20:50
Hitler został potępiony, a nie skazany więc wg tego co napisałeś ( dokładny cytat: Podobizny morderców i osób skazanych karą wiezienia za ludobójstwo powinny być prawnie zakazane) zakaz nie powinien obowiązywać. To samo tyczy się z resztą choćby Lenina, który w Rosji wcale przez opinię publiczną potępiany nie jest ( co dopiero mówić o jakiś wyrokach sądowych), a wręcz przeciwnie uważają go tam za wielkiego bohatera.
Piszę to tylko dlatego by udwowodnić Ci jak szybko można odpowiedzieć na takie argumenty jakich używasz.
Ostatnio edytowane przez bb.1906 : 23.04.2009 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów