The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.03.2009, 08:40
No niestety, ale nie można powiedzieć że to wina któregoś z nich. Mam nadzieje że BMW nie odpusci kolejnego sezonu i postara się popracować, bo widać potencjał.
Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 29.03.2009, 08:44
dokładnie mógł jeszcze chwile przeczekać i go zrobić na innym odcinku.... ;/ ale cóż taki sport.

Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 29.03.2009, 08:45
Teraz się mówi, że mógłby poczekać...gdyby go wyprzedził bez żadnej kraksy, to byłoby mówione, jaki piękny manewr. Pech, bo Vettel wpadł w poślizg.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Żuczek
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 29.03.2009, 08:45
Kurde, co za pech :-( A pewne miejsce było :-(
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 29.03.2009, 08:47
Kubica zdecydował sie na taki manewr z prostej przyczyny - miał nadzieje na łyknięcie Buttona. Niestety wyszło z tego najgorsze co mogło być :/
Odpowiedz cytując
nowy_piotrek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 29.03.2009, 08:48
Nowohucianin^^ napisał(a):Wyświetl post
dokładnie mógł jeszcze chwile przeczekać i go zrobić na innym odcinku.... ;/ ale cóż taki sport.
nie mogl. Druga taka okazja mogla sie nie trafic, w tym sporcie trzeba kazda lapac jak sie pojawi. Vettel popelnil chwile wczesniej blad, dlatego tak latwo do niego dojechal i od razu zaatakowal, do tego mial szanse na zlapanie Buttona. Takze nie ma co gadac ze mogl poczekac. Miejsca tez Niemcowi zostawil, mogl sie spokojnie zmiescic.
Szkoda jedynie ze nie pojechal ostroznie bez skrzydla, mial 20s. przewagi, moze by dobil do mety. Szkoda.

Życie bym dał, za krakowską Wisłę...
Odpowiedz cytując
szarkoz
Member

Od: 09.2004

Stary 29.03.2009, 08:48
Sytuacja na pewno zostanie określona jako racing incident, ale jednak więcej winy było Kubicy. Zostawił trochę za mało miejsca, mógł przypuszczać, że Vettel może stracić przyczepność przy stanie swoich opon. Mógł być piękny wyścig, a tymczasem znowu wyścig otwarcia nieukończony... jedyne co pociesza to fakt, że BMW jest w dobrej formie i może za tydzień się uda.
If you have a closed mind do the same with your mouth.
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 29.03.2009, 08:49
Najgorsze w tym jest to, że on naprawde miał szanse na myknięcie Anglika...wygrałby i piano by z zachwytu, a teraz pewnie będą go mieszać z błotem, że po co, że miał pewne miejsce...

Mój tata wykrakał...jak komentatorzy mówili, ze ma pewne miejsce, to powiedział,-" chyba, że się rozpierdzieli" NO i masz babo placek...czemu nie trafia w wyniki Wisełki?
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 29.03.2009, 08:53
Jasne, przecież to jest oczywiste. Mógł poczekać, w końcu nie ma się co spieszyć. Zostały "całe" 3 okrążenia.

Szanowni przedmówcy chyba nie zrozumieli, o co chodziło: Kubica nie walczył o 2 miejsce. On walczył o zwycięstwo. Chciał jak najszybciej minąć Vettela i ścigać Buttona. Co, biorąc pod uwagę jazdę Anglika na gładkich oponach było jeszcze możliwe.

Niestety, Australia jest wyjątkowo pechowa dla Roberta. W zeszłym roku Nakajima, w tym roku - też nie dojechał do mety.

Aha, winę za wypadek nie ponosi nikt. Vettel walczył z Kubicą fair, po prostu takie wypadki się zdarzają.

Kilka dodatkowych spostrzeżeń:

1. Niesamowita jazda Hamiltona. Jak go nie lubię, to jednak start z ostatniego miejsca i awans na 4 robi wrażenie.
2. Bardzo cieszy dublet Brawn - wreszcie powiew świeżości w F1
3. Denerwuje istotność rynku japońskiego dla koncernów samochodowych - Nakajima to godny kontynuator Katayamy, znanego z koszenia trawników a niej jazy na torze. Tym bardziej to irytujące, że Japończyk jeździ niezłym Williamsem. Ktoś inny mógłby tym autem robić punkty.
4. Heidfeld ma również pecha.
5. Zaskakuje kondycja Ferrari - awaryjność ich bolidów.
6. Nelsinho Piquet to d., a nie pilot F1.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
misiak_abg
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 29.03.2009, 08:53
Brawo za walkę do końca, świetny wyścig byłoby nawet podium;-) Czyli bardzo dobra forma Kubusia, jest wstanie powalczyć o najwyższe miejsca. Mam nadzieję że to będzie udany sezon mimo tej kraksy. Byle do przodu;-)
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 29.03.2009, 09:02
Co wy gadacie o winy Kubicy?! Ludzie pierwszy raz f1 oglądacie? Kubica był już o 1/3 samochodu z przodu i szybciej wychodził z zakrętu, a Vettel chciał go za wszelką cenę przyblokować. Wyścig jak zawsze oglądałem na niemieckim RTLu i nawet niemieccy komentatorzy zawsze bardzo stronniczy i broniący swoich (jak to szwaby) przyznali, że ewidentny błąd popełnił Vettel, który powinien lekko odpuścić ze względu na różnicę w predkościach. Na potwierdzenie jeszcze jeden drobiazg, słyszeliście później Vettela przez team radio? Przepraszał swój zespół, widocznie miał za co.
Odpowiedz cytując
atomek21
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 29.03.2009, 09:14
ja .......e... i tyle w tym temacie
Odpowiedz cytując
PrawdziwośćDlaGry
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 29.03.2009, 09:14
szarkoz napisał(a):Wyświetl post
Sytuacja na pewno zostanie określona jako racing incident, ale jednak więcej winy było Kubicy. Zostawił trochę za mało miejsca, mógł przypuszczać, że Vettel może stracić przyczepność przy stanie swoich opon. Mógł być piękny wyścig, a tymczasem znowu wyścig otwarcia nieukończony... jedyne co pociesza to fakt, że BMW jest w dobrej formie i może za tydzień się uda.
gdzie wina Kubicy Kubek był już przed Vettelem tak jak pisze Coolpick i tamten może nie tyle powinien ustąpić mu, ale trochę inaczej się zachować, bo to nie Kubica ma myśleć za Vettela tylko Vettel za siebie. Może bolid niemca zachowałby się inaczej na twardych oponach a nie na tych supermiękkich slickach. Uważam, że gdyby VET docjehał do mety dostałby jakąś karę. Kubica zostawił mu miejsce i spokojnie by się zmieścili. Jakby nie patrzeć Kubica jest nieco bardziej doświadczonym kierowcą od młodego niemca. Trudno było minęło. Wyścig bardzo ładny, cieszy wreszcie wyrównanie sił i martwi że Ferki są coraz bardziej awaryjne. Już pod koniec poprzedniego sezonu nie jeździły najlepiej. Zobaczymy co będzie za tydzień w Malezji. Może powtórka z roku ubiegłego albo i lepiej
PdG.

TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Silvestro
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 29.03.2009, 09:18
Robert jest zawodnikiem , którego interesuje tylko zwycięstwo. Dlatego trudno oczekiwać,że w sytuacji, kiedy jest szansa na osiągnięcie sukcesu, nie zadowala Go pewne 3 miejsce, nie ma żadnej kalkulacji. Cóż powalczyli, przed nami jeszcze 16 wyścigów na pewno będzie ciekawie. Cieszy,że BMW nie zmarnowało przerwy zimowej.
Szkoda,że na decyzję w sprawie dyfuzora trzeba będzie czekać tak długo:
RAMPF: Nie złożyliśmy protestu
"Theissen przyznał, że w trakcie prac rozwojowych F1.09 BMW Sauber opracował podobny koncept i jeśli okaże się on legalny, wprowadzi go do użytku. – Sprawdzamy każde rozwiązanie. Mamy świadomość, jakie korzyści daje taki dyfuzor, ale z pewnością nie skorzystamy z podobnego patentu w przyszłym tygodniu w Malezji – zaznacza szef Roberta Kubicy. – Jego wprowadzenie wymaga jednak czasu. I nie wskoczymy od razu tam, gdzie są nasi trzej rywale.

A to chyba wyjaśnia wszystko

I'm idiot... I'm verry, verry sorry..." - Vettel do swojego mechanika.
Ostatnio edytowane przez Silvestro : 29.03.2009 o godz. 09:59.
Odpowiedz cytując
misiak_abg
Senior Member

Stary 29.03.2009, 11:40
Silvestro napisał(a):Wyświetl post
RAMPF: Nie złożyliśmy protestu
"Theissen przyznał, że w trakcie prac rozwojowych F1.09 BMW Sauber opracował podobny koncept i jeśli okaże się on legalny, wprowadzi go do użytku. – Sprawdzamy każde rozwiązanie. Mamy świadomość, jakie korzyści daje taki dyfuzor, ale z pewnością nie skorzystamy z podobnego patentu w przyszłym tygodniu w Malezji – zaznacza szef Roberta Kubicy. – Jego wprowadzenie wymaga jednak czasu. I nie wskoczymy od razu tam, gdzie są nasi trzej rywale.

A to chyba wyjaśnia wszystko
Niom trzeba trzymać kciuki żeby ten koncept wypalił jak najszybciej, jeżeli oczywiście będzie legalny.

Co do wyścigu. Strategia świetna. Mała ilość paliwa + miękkie opony które wytrzymywały około 10 okrążeń to strzał w 10. Mimo że Kubek miał mało paliwa to jednak jego rywale nie wyrobili sobie nad nim przewagi. Po paru okrążeniach również musieli zjechać na tankowanie. SC myślę że miał niewielkie znaczenie (chodzi o pierwszy wypadek na torze). O ile dobrze pamiętam Robert już wtedy był 4 (po 1 tankowaniu). Rewelacyjne czas tuż przed 2 tankowaniem, świetna jazda no i twarde opony pozwoliły znaleźć się bardzo blisko Buttona i Vettela. No ale cóż, stało się jak się stało. Tak naprawdę to Kubek nie ma wielkiego doświadczenia w wyprzedzaniu;-) Ale lepiej żeby nie rezygnował z tych manewrów - bo dziś gdyby się udało to kto wie;-) Trzeba podejmować ryzyko szczególnie że jest to początek sezonu i wszystko można jeszcze naprawić. W pierwszej chwili myślałam że to wina naszego pupila ale widać że był przed Vettelem a ten miał sporo miejsca po swojej prawiej stronie. Winy bym nikomu nie przypisała, to była walka i tyle.

Dyfuzory narazie dominują, bardzo ładnie też Vettel. No Ferrari beznadziejnie. Trochę w czołówce brakowało mi Hamiltona ale i tak w końcu dał radę znaleźć się na 4 miejscu!! Myślę że aktualny mistrz świata będzie walczył o podium co jeszcze bardziej ubarwi nam wyścigi
Odpowiedz cytując
Endrju 1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 29.03.2009, 12:08
i wszysto jasne za onet.pl ,,Ich spór rozstrzygnęli sędziowie, którzy podjęli decyzję o winie Niemca. W związku z tym podczas kolejnych zawodów, 5 kwietnia, w wyścigu o GP Malezji Vettel zostanie przesunięty o 10 pozycji do tyłu na linii startowej. Ponadto jego ekipa, Red Bull, musi wpłacić do FIA 50 tysięcy dolarów kary.,,
WISŁA NA ZAWSZE !
Odpowiedz cytując
atomek21
Senior Member

Stary 29.03.2009, 12:30
tylko że to nie przywróci Robertowi punktów i podium....

i ostatecznie Ham na podium
Odpowiedz cytując
szarkoz
Member

Od: 09.2004

Stary 29.03.2009, 12:51
No cóż, wg mnie Robert zostawił za mało miejsca Vettelowi, ale widać się pomyliłem. Decyzji sędziów nie będę się sprzeciwiać.

A Hamilton ładnie sobie skorzystał na neutralizacjach wyścigu.
If you have a closed mind do the same with your mouth.
Odpowiedz cytując
Ogin
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 29.03.2009, 14:54
kara 50 tys nie jest za staranowanie Roberta tylko za jazde uszkodzonym bolidem
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 30.03.2009, 00:10
Znowu przez Niemca problemy... no ale cóż, już za tydzień musi być lepiej. Szkoda tylko że na każdym "incydencie" dzisiaj korzystał Hamilton..
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 31.03.2009, 07:13
Oczywiscie szkoda Kubicy ale przeszarzowal jak zwykle walczyl o maksa a wyszedl klops, co do dyfuorow nie rozumiem calego tego placzu przeciez od lat F1 to mistrzostwa konstruktorow (vide nafaszerowane elektronika w Renault jak Schumi zdobywal pierwsze mistrzostwa...) wiec skoro jedni konstruktorzy opracowali cos lepszego dlaczego ma to byc oprotestowane i w efekcie zakazane...
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 02.04.2009, 10:55
Jest jednak sprawiedliwość na świecie - Hamilton został zdyskwalifikowany i odjęto mu wszystkie punkty, które zdobył w GP Australii

Brytyjski kierowca Lewis Hamilton oraz zespół McLarena zostali zdyskwalifikowani w Grand Prix Australii, które odbyło się w miniony weekend.

Zarówno Hamilton jak i McLaren stracili punkty zdobyte podczas Grand Prix.

Podczas przesłuchania sędziowie ustalili, że Hamilton i przedstawiciele McLarena złożyli nieprawdziwe zeznania okłamując komisję sędziowską, która ukarała Jarno Trullego dodając zawodnikowi 25 sekund. Spowodowało to spadek Trullego na 12. miejsce w stawce i przesunięcie Hamiltona na najniższy stopień podium.
- Jestem bardzo szczęśliwy z powodu tej decyzji FIA - powiedział Trulli. - To sprawiedliwy wyrok.

- Cieszymy się bardzo, bo nawet nie protestowaliśmy po wyścigu. Jednak okazało się, że FIA bardzo uważnie śledziła rywalizację na torze i wykryła to oszustwo.

za onet.pl
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 03.04.2009, 13:30
Ma to się jednak klasę:

http://www.sport.pl/F1/1,96362,64620...e_tak_zle.html

Cytat:
Jako członek zespołu, kiedy o coś mnie proszono, to po prostu automatycznie to robiłem. Nawet nie miałem czasu o tym pomyśleć. O tym, co zrobię. Po prostu wszedłem do pokoju i to zrobiłem. Czułem się bardzo źle, bardzo niekomfortowo. Sądzę, że sędziowie zauważyli to. Nigdy nie czułem się tak źle - dodał.
Słowem - jeśli mu powiedzą, by staranował bolidem Massę w ostatnim wyścigu, bo to mu da mistrzostwo - to to zrobi.

Wygląd inny, kraj inny, bolid inny ale charakterem strasznie przypomina Michaela S. Niestety.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 03.04.2009, 13:41
I dalsza część "super kierowcy" L. Hamiltona..

Według informacji zachodnich mediów Lewis Hamilton (McLaren) może mieć znacznie większe kłopoty niż dyskwalifikacja po GP Australii w związku z incydentem z Jarno Trullim (Toyota).
Według tych doniesień FIA w celu uniknięcia w przyszłości podobnego zdarzenia może dla przykładu bardzo dotkliwie ukarać aktualnego mistrza świata. Brytyjczyk może zostać odsunięty nie tylko od kolejnych wyścigów, ale nawet całego sezonu.

- To bardzo poważna sprawa. Nie możemy wykluczyć dalszych kar - podkreśla rzecznik FIA.

źródło: onet.pl

Nie żebym mu źle życzył.. Ale cieszy mnie, że w tym sezonie w końcu sędziowie traktują go nie jako króla, ale po prostu jednego z dwudziestu kierowców F1. Bo dotychczas mierzyli jego wyścigowe poczynania inną miarą, a to nie było w porządku w stosunku do całej reszty stawki. No i oczywiście nas - kibiców.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 04.04.2009, 07:43
Fajnie, ale ja nie chcę by z Hamiltona zrobiono ofiarę.

Jeden wyścig wystarczy, można ew. go cofnąć na starcie kolejnego - skoro i tak nieźle sobie radzi

Ale bez przesady, bo zacznie się kreowanie Hamiltona na ofiarę sędziów. Jeszcze w to zostanie wplątany jego kolor skóry i zrobi się szopka, z posądzeniem o rasizm włącznie.
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 04.04.2009, 14:58
Button Brawn BGP 001-Mercedes – 660,0
Jarno Trulli Toyota TF109 – 656,5
Timo Glock Toyota TF109 – 656,5
Rosberg Williams FW31-Toyota – 656,0
Webber Red Bull RB5-Renault – 656,0
Kubica BMW Sauber F1.09 – 663,0
Räikkönen Ferrari F60 – 662,5
Alonso Renault R29 – 680,5
Barrichello Brawn BGP 001-Mercedes – 664,5
Heidfeld BMW Sauber F1.09 – 692,0
Nakajima Williams FW31-Toyota – 683,4
Hamilton McLaren MP4-24-Mercedes – 668,0
Vettel Red Bull RB5-Renault – 647,0
Kovalainen McLaren MP4-24-Mercedes - 688,9
Bourdais Toro Rosso STR4-Ferrari – 670,5
Massa Ferrari F60 1- 689,5
Piquet Renault R29 – 681,9
Fisichella Force India VJM02-Mercedes – 680,5
Sutil Force India VJM02-Mercedes – 655,5
Buemi Toro Rosso STR4-Ferrari – 686,5

W sumie się tego spodziewałem, Robert dość ciężki, z tyłu musi się chyba obawiać tylko Barrichello i Alonso, natomiast z przodu nieosiągalny chyba tylko Button i Trulli. Zapowiada się ciekawie ;]
Odpowiedz cytując
atomek21
Senior Member

Stary 04.04.2009, 15:16
a Raikkonen z KERSem tuż za Robertem? przynajmniej na starcie
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 04.04.2009, 16:01
No, Kubica niestety straci parę pozycji na starcie. Bez KERSu leży, szczególnie że startują od długiej prostej.

Dziwi mnie, że po raz kolejny BMW z tyłu za Red Bullami. Ok, Williamsy, Toyoty i Brawny mają ulepszone dyfuzory, a Brawn dodatkowo deklasuje konkurencję.

Ale Red Bull? Owszem, w zeszłym sezonie pokazali że nie są słabiakami - ale to zespół z budżetem o 50% mniejszym niż BMW! Vettel to wielki talent, może nawet większy od Roberta - ale Webber to kierowca klasy Heidfelda...

Naprawdę, 2 kwalifikacje bolidy BMW zawodzą. Oby w wyścigu było inaczej.

A na Nicka tradycyjnie można liczyć. Znowu nie awansował do Q3.
Odpowiedz cytując
misiak_abg
Senior Member

Stary 04.04.2009, 16:14
Coolpick napisał(a):Wyświetl post
W sumie się tego spodziewałem, Robert dość ciężki, z tyłu musi się chyba obawiać tylko Barrichello i Alonso, natomiast z przodu nieosiągalny chyba tylko Button i Trulli. Zapowiada się ciekawie ;]
Cięższy bolid to gorsze miejsce w kwalifikacjach, ale jest szansa że się to opłaci. Dużo zależy jak zwykle od auta a to w kwalifikacjach nie było ustawione najlepiej:
http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Kubi...wiadomosc.html
wp.pl napisał(a):
- Mimo, że nie wprowadziliśmy po piątkowych treningach żadnych większych zmian, podczas kwalifikacji mój bolid bardzo mocno dobijał podłogą do nawierzchni toru. To sprawiało, że był bardzo niestabilny i trudny to prowadzenia - przyznał polski kierowca.
Jak będzie piąte miejsce to ok.
Szokiem jest to co wyprawiają Ferrari i Mc, Heidfeld też nie błyszczy. Gdyby nie było dyfuzorów to Kubek należałby do ścisłej czołówki
Odpowiedz cytując
arth_ur
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 04.04.2009, 16:27
Ja się cieszę że "Quick Nick" znowu jest za Robertem. Ciekawe jak się teraz czuje koncern Honda. Patrząc na osiągi "nowego" zespołu nie wierzę że to cudowna ręka Brawna. Zabawne ale Honda owy bolid konstruowała 2 sezony.
Prawdziwe F1 zacznie się jak zespoły do Europy przyjadą .
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów