The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
diablo885
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.02.2009, 18:57
jesli sprzedawali mecze, to bardzo dobrze ze ich zdegradowali..
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 12.02.2009, 18:58
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Pozyczke jak Cupial
I to rodzi pewne konsekwencje:
czy skumulowane kwoty pożyczek (TF i stowarzyszenie) nie przekroczą w pewnym momencie wartości kapitałowej Wisla SSA?
Przyjęcie takich dodatkowych pożyczek przez zarząd może zostać odczytane jako działanie na szkodę spółki - łatwo bowiem każdemu wierzycielowi przeprowadzić postępowanie upadłościowe,(Dłużnika będącego osobą prawną ...., uważa się za niewypłacalnego także wtedy, gdy jego zobowiązania przekroczą wartość jego majątku, nawet wówczas, gdy na bieżąco te zobowiązania wykonuje.), ba sam dłużnik - Wisła - ma wtedy obowiązek wszczęcia wobec siebie postępowania upadlościowego.
Teraz wiecie, dlaczego nie można Wisle dzisiaj pozyczyc dodatkowych choćby 10 mln euro?
Poza tym jakiekowiek niesplacone zadłużenie, (bo nie wpłynelo tyle kasy od sponsorów, sprzedało się mniej biletów, nie przeszliśmy Dinama Tbilisi...) na przykład wobec US może skutkować wszczęciem postepowania upadłościowego.

Więc, odradzam pożyczkę....
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
jasnyGwint
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 12.02.2009, 18:59
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Prędzej uwieżę obiektywnym panom z międzynarodowej firmy statystyczne , niż polskim dziennikarzom, często zresztą opłacanych przez zainteresowane osoby.Zresztą, już wielokrotnie było tu przewijane, że Wisła ma najwięcej kibiców (lub osób z nią sympatyzujących).A badania robiły 3 niezależne źródła.
Tiaaa, tylko gdzie ci kibice, że nawet 15-tysięcznego stadionu nie mogą zapełnić.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 12.02.2009, 19:07
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
na nowego trenera bramkarzy , albo skautów ewentualnie na szkółkę ale to mało kasy
to zacne cele - w takie wszedłbym.
franas - bawimy się przecież bo nam się nudzi. trzebaby wiedzieć jak dokladnie określano te wartości, apo drugie - 6,5; 3 czy 10mln - co z tego dla Wisły? Jak użyjemy te informacji zakładając, że jest wiarygodna.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.02.2009, 19:19
jasnyGwint napisał(a):Wyświetl post
Tiaaa, tylko gdzie ci kibice, że nawet 15-tysięcznego stadionu nie mogą zapełnić.
Po pierwsze:
Ten ranking nie przedstawia aktywnych kibiców, tylko osoby, które z danym klubem się identyfikują.Np kibic w klapkach.
Po drugie:
By stadion był pełny, trzeba stworzy odpowiednie warunki:oczyścic atmoferę w okół piłki, zbudowac odpowiednie stadiony,ludzie muszą poczuc, że na stadionie jest bezpiecznie no i bardzo ważna sprawa: przeprowadzic odpowiednią kampanie reklamową - tak jak np w Poznaniu.
Tem ranking napewno jest przekłamany, jednak pokazuje, że to my jesteśmy zdecydowanie najpopularniejszą drużyną i że napewno mamy potencjał ludzki.Dla przyszłych sponsorów jest to napewno bardzo ważne.
Po trzecie:
Idąc Twoim tokiem rozumowania:.Hiszpania ma tyle ludności'(nawet niech ma ich tyle co ludnośc miasta-Barcelona), co Barcelona kibiców.Camp Nou ma pojemnośc ponad 100 000 tyś a na meczach zapełnia się średnio w 70%.Więc, gdzie ci kibice, którzy nie potrafią wypełni stadionu?
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 12.02.2009 o godz. 19:27.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 12.02.2009, 22:08
FraMat napisał(a):Wyświetl post
i co, flamengista? Takie stowarzyszenie przekaże klubowi pieniądze jako darowiznę czy pożyczkę?
No przecież pisałem. To mogłoby sensownie działać wyłącznie na zasadzie sponsoringu. Tzn. stowarzyszenie byłoby sponsorem Wisły.

Ale o czym ja piszę. Sam sposób, w jaki potraktowano mój pomysł świadczy o jego możliwości realizacji.

Zawsze łatwiej napisać, że nie ma pieniędzy i narzekać, że inni się zbroją.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 12.02.2009, 22:56
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze:

Po trzecie:
Idąc Twoim tokiem rozumowania:.Hiszpania ma tyle ludności'(nawet niech ma ich tyle co ludnośc miasta-Barcelona), co Barcelona kibiców.Camp Nou ma pojemnośc ponad 100 000 tyś a na meczach zapełnia się średnio w 70%.Więc, gdzie ci kibice, którzy nie potrafią wypełni stadionu?
jako, że sympatyzuję z FC Barceloną, może odpowiem.

Po pierwsze- ma na to wpływ godzina rozgrywania spotkań na Camp Nou (godzina 22:00). trochę późna pora jak na spotkania. Ale cóż, takie są umowy podpisane z reklamodawcami itp (gdy mecz jest rozgrywany we wcześniejszych porach, na mecze przychodzi o wiele więcej osób z dziećmi)

Po drugie- wysokie ceny. Owszem, Barcelona gra futbol totalny na tą chwilę, ale jednak bilety są zbyt drogie (nawet dla Hiszpanów. Koszt przyjścia na spotkanie z rodziną jest spory). Gdy zarząd obniżył na jeden mecz ceny biletów, od razu przyszło więcej fanów na mecz

Po trzecie-Barca gra bardzo dużo spotkań (liga, LM, CdR). To rodzi znów problem pieniędzy na bilety/karnet. Do tego dochodzi wolny czas (dużo spotkań=potrzeba sporo wolnego czasu)

A jako ciekawostka- gdy Barca zdobyła mistrzostwo Hiszpanii, to na ulicach miasta bawiło się ponad 1 mln 200 tysięcy osób. To pokazuje ile ta Barca ma kibiców. W Polsce to nie do pomyślenia.

A co do pojemności stadionu, to nie jest to ponad 100 tys, tylko 98 tys. Ale to taki szczegół

7 kotów, nie mów że Ty Wisła+ Real
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 12.02.2009 o godz. 23:04.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 12.02.2009, 23:02
Też żeś se kolego zestaw do kibicowania wybrał..... Legia i Barca : ))))
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Clapham
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 13.02.2009, 00:57
A weszlo na to:

Cytat:
Jesteśmy zszokowani, że naprawdę ktoś w Polsce wierzy (czytamy komentarze), że Wisła Kraków ma 6,5 miliona fanów i na świecie kibicuje jej więcej osób niż Benfice, Ajaxowi, Panathinaikosowi, Olympiakosowi, Borussii Dortmund, Schalke, Feyenoordowi, FC Porto, Romie, Lazio, Napoli, Leeds, PSG (12 milionów ludzi w paryskiej aglomeracji, kontra 1,5 w krakowskiej), Celtic, Rangers itd. To świadczy o naprawdę solidnym oderwaniu od rzeczywistości. Smutne fakty są takie, że w Polsce piłką interesuje się bardzo mało osób, gazety czy magazyny sportowe dogorywają lub padają, mecze ligowe w telewizji ogląda średnio niecałe 100 tys. osób, a piłkarze (z bardzo nielicznymi wyjątkami) są tak anonimowi, że gdyby wsiedli do autobusu miejskiego to mogliby przejechać w spokoju z 10 przystanków. Żaden polski klub nie ma nawet miliona fanów, o ile za fana uznamy kogoś, kto przynajmniej raz w sezonie sprawdza wynik ligowy "swojej" drużyny. A 6,5 miliona? Może nie każdy zwrócił na to uwagę, ale by osiągnać taki wynik Wiśle musiałaby kibicować cała aglomeracja krakowska, a także w CAŁOŚCI (czyli razem z niemowlakami, starcami, kobietami w ciąży) Warszawa, Poznań, Wrocław, Gdańsk, Gdynia, Szczecin, Lublin, Rzeszów, Katowice, Łódź i Olsztyn.
Oraz:

Cytat:
Znamy już metodologię badania firmy Sport Markt Plus. Wybrała 16 krajów, w każdym z nich przepytała 600 osób. Potem odpowiednio to pomnożyła i wyszły te abstrakcyjne liczby. To naprawdę duża sztuka na podstawie 600-osobowej grupy respondendów oszacować liczbę fanów Wisły na 6,5 miliona. Ciekawi jesteśmy, w jakim mieście przeprowadzono tę sondę, bo to kluczowe (nie tylko dla Polski, ale też dla innych krajów). Poza tym widać, że do szesnastki nie załapała się na przykład Grecja czy Portugalia.
Ostatnio edytowane przez Clapham : 13.02.2009 o godz. 00:59.
Odpowiedz cytując
HanysKce
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 13.02.2009, 02:24
Mnie sie wydaje, ze Wisla moze miec 6.5 mln fanow w Polsce, znam wiela chopa co som z Katowic, Zabrza, Chorzowa, Gliwic i innych miast aglomeracji i jako swoj drugi klub wymieniaja Wisle!

Sam jestem przykladem fana, co Wam kibicuje i mam nadzieje, ze za rok spotkamy sie w ekstraklasie!
fochy to Ty sobie u siebie strzelaj !
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.02.2009, 05:40
Nie rozumiem zdziwienia wynikami rankingu (tak na marginesie w poprzednim roku w tym samym rankingu mieliśmy prawie taką samą liczbę kibiców). Jak na najlepszy klub ostatnich 10 lat w 40 milionowym kraju (plus kilka milionów na emigracji), gdzie futbol jest dyscypliną nr 1, kilka milionów kibiców to realna liczba.

Inna sprawa to wykorzystanie tego potencjału kibicowskiego. Wciąż dzieli nas finansowa przepaść przy porównaniu budżetów z klubami Europy Zachodniej nie tylko przez brak infrastruktury czy też rodzimego kapitału chcącego zainwestować większe pieniądze ale też przez braki w marketingu sportowym polskich klubów.
Tu jest spore pole do popisu.

Clapham napisał(a):Wyświetl post
A weszlo na to:
Oraz:
Czyli najpierw wyśmiali ranking a potem dopiero dowiedzieli się w jaki sposób został stworzony. Niezła ignorancja.
Odpowiedz cytując
Clapham
Senior Member

Stary 13.02.2009, 09:30
Zaczynam podejrzewac, ze badali raczej rozpoznawalnosc marki a nie sympatie klubowe. Ciekaw jestem jaki byl dobor proby, czy robila to profesjonalna firma badania rynku, jaka byla metodologia itd. Proba wydaje sie dosyc mala, a jesli to prawda, ze w kazdym kraju przepytali po 600 osob niezaleznie od jego populacji to juz zajezdza totalna amatorka. Ogolnie rzecz biorac naprawde bym sie nie podniecal.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 13.02.2009, 09:33
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
jako, że sympatyzuję z FC Barceloną, może odpowiem.

Po pierwsze- ma na to wpływ godzina rozgrywania spotkań na Camp Nou (godzina 22:00). trochę późna pora jak na spotkania. Ale cóż, takie są umowy podpisane z reklamodawcami itp (gdy mecz jest rozgrywany we wcześniejszych porach, na mecze przychodzi o wiele więcej osób z dziećmi)
Nie wiem, czy przychodziłoby więcej osób z dziećmi. Możliwe. Ale spróbuj przeprowadzić mecz w Barcelonie w kwietniu-maju i we wrześniu-październiku o godzinie 18tej. Albo wcześniej.

Ja byłem w lipcu i po 20tej dopiero zaczynało się nocne życie - wcześniej temperatura sięgała 35-40 stopni. A w metrze i 45.

Ok, późną wiosną i wczesną jesienią jest trochę lepiej pod tym względem. Ale tylko trochę. Więc późna pora meczu ma swoje logiczne uzasadnienie. Zarówno dla widzów, jak i piłkarzy.

No i 22 to idealna pora na mecz przed telewizorem, a z telewizji takie kluby żyją.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.02.2009, 09:52
Ogolnie rzecz biorac naprawde bym sie nie podniecal.
nikt poważine tym sie nie podnieca. Dla mnie to nawet obciach, bo 6,5 mln kibiców a na meczu 16 tys nie ma kto zapełnić.

Tym bardziej to dziwne bo ostatnimi czasy na co drugim stadionie przejmowany jest hymn Cracovii. Dalteog mnie nie interesuja kibice, którzy wykazuja do nas sympatie, a aniklub finansowo, ani my kibicowsko nic z nich nie mamy.

ale to jest klasyczne zjawisko, jak jakis dziennikarz napisze o nas coś złego to gromy lecą zewsząd, jak ktoś ubzdura sobie najidiotyczniejszą teorię, ale "na +" dla nas, to zaraz znajda się chetni by udowodnić, że to prawda, bo cośtam..
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 13.02.2009, 10:35
Ciekawostka.
Niektorzy parchaci zaluja Jagiellonii jako kolejnego klubu z kibicami, lecacego z ligi.
Parchaci z Cracovii zawyzajacej rok w rok frekwencje na stadionach.

"Kolejny klub z kibicami leci :/ , jak tak dalej pójdzie to Znicze będą grały w 1 lidze"

Ten Znicz czasem nie ma wyzszej frekwencji niz Obrzezany Wstyd ?
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 13.02.2009, 10:39
Zaczynam podejrzewac, ze badali raczej rozpoznawalnosc marki a nie sympatie klubowe. Ciekaw jestem jaki byl dobor proby, czy robila to profesjonalna firma badania rynku, jaka byla metodologia itd. Proba wydaje sie dosyc mala, a jesli to prawda, ze w kazdym kraju przepytali po 600 osob niezaleznie od jego populacji to juz zajezdza totalna amatorka. Ogolnie rzecz biorac naprawde bym sie nie podniecal.
Trochę przesadzasz. Niech nawet brali po 600 osób z każdego kraju. Ale zwróć uwagę, że ludzie głosowali na drużyny spoza swoich państw. Przecież taka Barca ma wg tego badania tylu kibiców ilu jest mieszkańców w Hiszpanii, a znajdujący się na drugim miejscu Real wg badania ma kibiców niewiele mniej niż Barca. Moim zdaniem wynik Wisły jest bardzo realny. Regularne występy w europejskich pucharach robią swoje. Bo choć nieco zawodzimy oczekiwania, to która polska drużyna mogła się w ostatnich latach mierzyć z takimi drużynami jak Real, Barca( dwa razy), Inter, Porto, Lazio, Parma( dwa razy), Schalke, Feyenoord. Inne polskie kluby też grywały w ostatnich latach z takimi firmami, ale były to pojedyncze wyskoki, a Wisła gra regularnie. Do tego w ostatnich latach wielu reprezentantów kraju było branych z Wisły i na dodatek wielu z nich było lub jest liderami kadry. Żurawski, Frankowski, Błaszczykowski, Kosowski, Szymkowiak. W tym czasie Legia dała Boruca, a reszta ligi tylko zawodników mało rozpoznawalnych. Natomiast jak pisze Pan Premier, niespecjalnie jest się czym chwalić. Mieliśmy tu na forum takiego pokemona od 100 złotych. Świadomość, że wśród tych 6 mln spory procent to właśnie tacy "kibice" naprawdę umniejsza wartości tego wyróżnienia.
Odpowiedz cytując
Clapham
Senior Member

Stary 13.02.2009, 12:31
panie_premierze mysle, ze jednak podnieca. W sumie mi to wisi, ale akurat z wlasnych doswiadczen wiem cos na temat badan i kibicowania za granica, moze komus oszczedze zludzen.

Uran235 od prawie czterech lat mieszkam i pracuje w Anglii w baaaaardzo miedzynarodowym towarzystwie (tak na marginesie w firmie zajmujacej sie badaniem rynku wlasnie) i zapewniam Cie, ze w calym tym czasie spotkalem doslownie 3 osoby, ktore wiedzialyby o istnieniu Wisly i w ogole jakiegokolwiek polskiego klubu. Poza emigrantami polska liga nie interesuje doslownie nikogo. Nawet wielu emigrantow przerzuca sie na Premier League z powodow oczywistych. Mnie Premiere League akurat ani ziebi ani grzeje, bo to nie moje.
Ale wracajac do tematu, nie wierz, ze Wisla czy jakikolwiek inny polski klub ma jakichkolwiek kibicow za granica, ktorzy liczba wykraczalaby poza rzad bledu statystycznego. A w Polsce cieszylbym sie, gdyby kibicow pilki noznej w ogole bylo 6.5 miliona. To badanie to jakas piramidalna bzdura.
Ostatnio edytowane przez Clapham : 13.02.2009 o godz. 12:52.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.02.2009, 13:30
To badanie to jest kompletna kompromitacja tej firmy. Jak można wziąć 600 osób z danego kraju i na podstawie proporcji wyników w tej grupie odnieść to do całości populacji w kraju.

17% z 600 = 102
17% z 38 mln = 6,5 mln kibiców

Totalne nieporozumienie
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.02.2009, 14:02
emj10 napisał(a):Wyświetl post
To badanie to jest kompletna kompromitacja tej firmy. Jak można wziąć 600 osób z danego kraju i na podstawie proporcji wyników w tej grupie odnieść to do całości populacji w kraju.

17% z 600 = 102
17% z 38 mln = 6,5 mln kibiców

Totalne nieporozumienie
A na podstawie czego wiesz ze tak to przeliczono
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 13.02.2009, 14:33
gooro33 napisał(a):Wyświetl post
A na podstawie czego wiesz ze tak to przeliczono
Na podstawie tego.
Cytat:
Znamy już metodologię badania firmy Sport Markt Plus. Wybrała 16 krajów, w każdym z nich przepytała 600 osób. Potem odpowiednio to pomnożyła i wyszły te abstrakcyjne liczby. To naprawdę duża sztuka na podstawie 600-osobowej grupy respondendów oszacować liczbę fanów Wisły na 6,5 miliona. Ciekawi jesteśmy, w jakim mieście przeprowadzono tę sondę, bo to kluczowe (nie tylko dla Polski, ale też dla innych krajów). Poza tym widać, że do szesnastki nie załapała się na przykład Grecja czy Portugalia.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.02.2009, 15:07
To czy znamy metodologię to też może być dyskusyjne ...

Jaka firma zdradzi swoje metody badawcze Totalna bzdura - jeśli te metody są jeszcze tak skopane to tym bardziej by się nikt o tym nie dowiedział.

To tak samo jak wyborcza napisze "wiemy, że na Wiśle połowa kibiców to narkomani"
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 13.02.2009, 15:30
Oczywiście te metody nie są do końca jasne. Ja zinterpretowałem je w powyższy sposób. Dlatego, aby nie zaogniać dyskusji trzeba podejść do tych wyników z dystansem mając na uwadze niejasną metodologie ich uzyskania.
Odpowiedz cytując
Ensar
Junior Member

Od: 01.2009

Stary 13.02.2009, 15:42
http://ekstraklasa24.com/index.php?o...-na-stadionach
Sejm przegłosował kontrowersyjną ustawę o organizacji impres masowych...będzie można sprzedawać alkohol na stadionach
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 13.02.2009, 16:00
Ensar napisał(a):Wyświetl post
http://ekstraklasa24.com/index.php?o...-na-stadionach
Sejm przegłosował kontrowersyjną ustawę o organizacji impres masowych...będzie można sprzedawać alkohol na stadionach
Gwoli ścisłości - napoje zawierające do 4,5% alkoholu. Czyli większość tradycyjnych piw odpada, może po za Lech Lite.

Niemniej lepszy rydz, niż nic. A jak kluby to dobrze rozegrają, można zarobić dodatkowe pieniądze. I to niemało.
Odpowiedz cytując
airborne4009
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 13.02.2009, 16:51
panie_premierze mysle, ze jednak podnieca. W sumie mi to wisi, ale akurat z wlasnych doswiadczen wiem cos na temat badan i kibicowania za granica, moze komus oszczedze zludzen.

Uran235 od prawie czterech lat mieszkam i pracuje w Anglii w baaaaardzo miedzynarodowym towarzystwie (tak na marginesie w firmie zajmujacej sie badaniem rynku wlasnie) i zapewniam Cie, ze w calym tym czasie spotkalem doslownie 3 osoby, ktore wiedzialyby o istnieniu Wisly i w ogole jakiegokolwiek polskiego klubu. Poza emigrantami polska liga nie interesuje doslownie nikogo. Nawet wielu emigrantow przerzuca sie na Premier League z powodow oczywistych. Mnie Premiere League akurat ani ziebi ani grzeje, bo to nie moje.
Ale wracajac do tematu, nie wierz, ze Wisla czy jakikolwiek inny polski klub ma jakichkolwiek kibicow za granica, ktorzy liczba wykraczalaby poza rzad bledu statystycznego. A w Polsce cieszylbym sie, gdyby kibicow pilki noznej w ogole bylo 6.5 miliona. To badanie to jakas piramidalna bzdura.
Mieszkalem w Londku pare lat i tez nie znalazlem zadnego obcokrajowca ktory by znal Wisle,ale po paru latach uswiadamiania znalazlbym kilku kibicow Arsenalu ktorzy wiedza cos o Wiselce,a z jednym bylem na meczu z Blackbuern i Celtikiem. Aczkolwiek wynik tej ankiety wydaje sie watpliwy.
Semper Fidelis

,, Spadochroniarze nie umierają, tylko idą do piekła aby się przegrupować''
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.02.2009, 17:23
(...)Poza emigrantami polska liga nie interesuje doslownie nikogo. Nawet wielu emigrantow przerzuca sie na Premier League z powodow oczywistych. Mnie Premiere League akurat ani ziebi ani grzeje, bo to nie moje.
Cóż, sami polscy emigranci to duża siła. Poza tym polską ligą z pewnością interesują się nasi południowi sąsiedzi, Słowacy, bo wielu ich rodaków, dla których polska liga jest jednak awansem sportowym i finansowym. Sama jednak Polska jest w stanie dostarczyć wystarczającą liczbę osób zainteresowanych piłką, żeby można było wyniki badania uznać za realne.
Cytat:
Ale wracajac do tematu, nie wierz, ze Wisła czy jakikolwiek inny polski klub ma jakichkolwiek kibicow za granica, ktorzy liczba wykraczalaby poza rzad bledu statystycznego. A w Polsce cieszylbym sie, gdyby kibicow pilki noznej w ogole bylo 6.5 miliona. To badanie to jakas piramidalna bzdura.
Jeden mecz Polski z Niemcami na Euro 2008 oglądało 11 mln ludzi w Polsce (vide źródło). Do tego trzeba doliczyć tych, którzy nie mogli oglądać tego meczu przed TV (nie znam danych radiowych oraz widzów internetowych relacji) a nawet tych, którzy uznali wtedy inne rzeczy za bardziej interesujące, co nie wyklucza jakiegokolwiek zainteresowania piłką.

Krótko mówiąc, piłka nożna jest w Polsce bardzo popularna. Niestety chodzenie na mecze nie jest modne, większość Polaków zapewne uważa je za niebezpieczne - stąd też słaba frekwencja na stadionach...

Ten stan rzeczy zapewne się znacząco zmieni po Euro 2012 i tu pojawia się ogromna szansa dla klubów, które mogą dokonać wielkiego skoku w przychodach do budżetu a to przełoży się na pewno na poziom sportowy.
Ostatnio edytowane przez Raphael : 13.02.2009 o godz. 17:26.
Odpowiedz cytując
Clapham
Senior Member

Stary 13.02.2009, 17:33
Nie zrozumcie mnie zle - jak chcecie to w to wierzcie

Trudno tak wnioskowac ilu jest kibicow po ogladalnosci meczu na MS, bo tak od swieta to w Polsce o ile sie nie myle rozne dyscypliny maja ni z tad ni z owad masy kibicow jak skoki narciarskie czy pilka reczna.

Ja tylko ostrzegam, ze ktos tu wciska jakis B.S. W ogole to ciekawe czym sie ta firma zajmuje tak na co dzien bo moze to by cos wyjasnilo. Pierwszy raz o niej slysze a tu nagle we wszystkich newsach w Polsce.

PS Jakby Wisla miala 6.5 miliona kibicow, niezaleznie od tego jak bardzo zaangazowanych, to bylaby marketingowa potega, a wislackie strony musialyby byc przeciazone
Cupial na pewno by wiedzial, ze ma 6.5 miliona klientow na gadzety itp, ale mysle ze jak zobaczyli ten ranking w dziale marketingu Wisly to popukali sie w glowy.
Ostatnio edytowane przez Clapham : 13.02.2009 o godz. 17:38.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 15.02.2009, 01:59
Mam pytanie do Legionistów, czy aby Słowacy z Muchą włącznie, nie przegięli trochę pały w swojej lekceważącej ocenie waszego klubu i marnych przez ten fakt szans Muchy na grę w kadrze słowackiej ? -

Cytat:
Jak wygląda Twoja pozycja w kadrze? ------- Jan Mucha: Trener powiedział mi jasno, że dopóki nie zmienię klubu, mam małe szansę na bycie pierwszym bramkarzem. Zaakceptowałem tę decyzję. Najważniejsze, że regularnie dostaję powołania. Cały czas będę starał się pokazać, że to ja zasługuję na to, by grać.
Nasuwa się prosty wniosek, że Mucha w sposób dość bezpardonowy daje do zrozumienia, że czas na rozstanie się zbliża ? To, że każdy piłkarz chce odejść do najlepszych klubów, to normalne ale Mucha nazbyt szczerze powtórzył opinię trenera Slowacji i chyba trochę Wam napluł w twarz przy tej okazji, jak mi się wydaje i nieważne czy świadomie czy nieświadomie, gdyż co jak co, ale żeby Wasz własny bramkarz i słowacka piłka traktowali Legię jak powietrze, to trochę upokarzające ? Zwłaszcza w kontekście klubu, w którym gra pierwszy bramkarz Slowacji - Stefan Sanecky (BB Ankaraspor Kulübü, Turcja).
Ostatnio edytowane przez kot : 15.02.2009 o godz. 02:39.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Od: 09.2008

Stary 15.02.2009, 10:01
Ja mysle ,ze najlepszym interesem w kwestii bramkarzy jaki Wisła mogłaby zrobić to zatrudnićDowhania z Legii.Zapewne jest to mało realne ,ale chyba nikt nie ma wątpliwości ,że jest to prawdziwy fachowiec i zasługuje na każdą pensje.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 15.02.2009, 12:56
Ogladaliscie dzis Cafe Futbol? Nie wiem czy sie nie przeslyszalem ale Stawowy mial byc naszym trenerem podobno.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów