The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.01.2009, 13:08
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Ja nie rozumiem z kąd u was ta ekscytacja Singlarem -przecież to rzemieślnik jaki nawet w Poloni Bytom nie osiągnoł by statusu Gwiazdy.
nikt sie nie ekscytuje Singlarem tylko cześć z nas chce aby Baszczyński odszedł, po prostu
Odpowiedz cytując
Styk83
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 02.01.2009, 13:09
Brożek wśrod najlepezych strzelców świata :

http://www.futbol.pl/index_2501.php?...c1a774822cf773
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki".
Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 02.01.2009, 13:26
jesli to prawda, powiem tyle

Dzięki Baszczyński, wiele meczy z opaską kapitańska...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.01.2009, 14:04
Ja nie rozumiem z kąd u was ta ekscytacja Singlarem -przecież to rzemieślnik
i o to chodzi - najpierw rzemiosło, a tego to po prostu większości polskich grajkow brak - także Baszczowi - strzał z piszczela, Marcinowi...

off-top:
nasz były trener, Dan P. do swojej druzyny sprowadził samych rzemieślników, to znaczy piłkarzy mających opanowane podstawy futbolu i predyspozycje do gry na określonych pozycjach.
I grają...
lepiej od piłkarzy Cluju, Steauy, Dinamo, Rapidu, Poli....
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 02.01.2009, 14:09
Dlaczego ta dyskusja nie znajduje się w ''Polityce transferowej''
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 02.01.2009, 14:26
~Bo mowa o naszych piłkarzach Baszczu i Singlarze

Jak ktoś mówi że Singlar nie potrafi grać do przodu niech obejrzy mecz z Odrą.
Odpowiedz cytując
maRgrabkarz
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 03.01.2009, 09:51
oj potrafi, potrafi. Dobrze to ujal ktorys z forumowiczow: "przynajmniej wie gdzie podaje i co chce w przodzie osiągnąć". Nie mam nic do Baszczynskiego bo miec nie mozna za te lata kiedy to zostawil tyle serca na boisku. Jednak na te chwile z dwojki prawych lepszy jest Singlar. Grajac regularnie w I skladzie tylko sie poprawi.
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 03.01.2009, 15:18
Ja nie rozumiem z kąd u was ta ekscytacja Singlarem -przecież to rzemieślnik jaki nawet w Poloni Bytom nie osiągnoł by statusu Gwiazdy. Zwykły piłkarzyna z przecietnego Slovana (bodajże nie chce mi się sprawdzać a nie pamiętam dokładnie). Chłop jest 2 lata młodszy od Baszcza i nic nie prezentuje - w życiu nie był i nie będzie piłkarzem tej klasy co on. A że kopnąć piłke potrafi to ok, jako zmiennik może być choć ja wolałbym kogoś młodego i perspektywicznego wtedy możnaby puścić Baszczyńskiego. Singlar jest od niego po prostu gorszy, znacznie wolniejszy niepotrafi okiwać nikogo ani zejśc do środka jak Baszczyński, wrzuca tylko z miejsca tak jak Baszczyński a w obronie wcale nie jest pewniejszy od Baszcza. To wrażenie jest spowodowane tym że Singlar przechodiz połowe 2, 3 razy w meczu i nie angarzuje się w gre wymienną z prawym pomocnikiem, nie ma możliwości żeby po rajdzie po skrzydle Baszczyński czy ktokolwiek mógł nadążyć za kontrą. taka jest piłka.A Singlar stoi i czeka na przeciwnika to nic dziwnego że żadziej pójdzie jego stroną kontra, a wkręcany jest nie słabiej od Marcina.
A o co ci chodzi z 70 minutą to nie mam pojęcia bo we wszystkich meczach w których Wisła musiała gonić wynik w ostatnich minutach zawsze najbardziej ciągnęło grę 2 piłkarzy: Sobol i Baszczu. Zresztą popatrzcie sobie jak zachowuje sie Baszczu kiedy trzeba walczyć do ostatniej chwili o rezultat zapierdziela aż miło, czasem się nie wruci ale przeciesz trzeba ryzykować by strzelic bramkę. A taki Singlar sobie stoi jak stał i gwiżdze - coraz mniej mamy takich piłkarzy którym zależy na tym by Biała Gwiazda wygrywała, a Baszczyński zawsze walczy do końca, czego dowodem jest czerwona kartka ostanito - wole jak piłkarz jest zaangarzowany w grę niż ma przejśc obok meczu.

zgadzam się po za tym przyda nam się ktoś taki jak Baszczu,który potrafi opierdzielić domagać się o swoje ,kłócić się z sędzią jeśli złą decyzje podejmuje walczyć o swoje a nie taki Boguski,który z każdą nawet złą dla drużyny decyzją arbitra się zgadza potrzeba nam facetów z jajami a taki na pewno jest Baszczu!

Singlar jest ok ale nic po za tym nie potrafi grać w ofensywie i tyle co z tego ,że potrafi powstrzymać ataki? Tak gra teraz prawie każdy obrońca.. O ile mnie pamięć nie myli to nie widziałem Singlara by raz wślizg zrobił nie mam nic do niego ale wg mnie jest to piłkarz rezerwowy
Powód: dopisanie ważnej rzeczy ;)
Ostatnio edytowane przez Marcinnno : 03.01.2009 o godz. 15:22.
Odpowiedz cytując
pio
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 09.01.2009, 13:59
Nasi już ćwiczą
Cytat:
Już ćwiczą

Piłkarze Wisły powoli wracają na Reymonta. Chociaż wspólne treningi rozpoczną dopiero w poniedziałek, to już od kilku dni w szatni robi się coraz większy ruch.

Zawodnicy Białej Gwiazdy na Reymonta przyjeżdżają głównie, żeby poćwiczyć. Zgodnie z tym, o czym informowaliśmy na początku przerwy zimowej, każdy z piłkarzy otrzymał rozpiskę z treningami, które miał wykonywać w czasie wolnym. Ponieważ niektórzy zawodnicy są już w Krakowie, to na przewidziane dla siebie zajęcia na siłowni przyjeżdżają do klubu.

Na stadionie pojawili się już w ostatnich dniach między innymi bracia Brożkowie, Radosław Sobolewski, Marek Zieńczuk, Marcin Juszczyk, Patryk Małecki. „Mały” zresztą przy Reymonta pojawiał się regularnie przez całą przerwę zimową i dbał o swoją formę. Na siłowni można było też spotkać nowego piłkarza Białej Gwiazdy, Beto.
info z oficjalnej
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!...

RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim

http://www.myspace.com/pio.m
pio
http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee

wszyscypio
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 09.01.2009, 14:46
Nie ma co wymieniono tych którzy zawsze najwiecej się staraja o wynik.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.01.2009, 10:36
Małecki zarabia 12 razy mniej niż Łobo

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
Pastor777
Senior Member

Stary 10.01.2009, 11:17
Spokojnie... Jesli Łobo znów nie złapie jakiejś kontuzji (w trakcie przygotowań lub na początku rundy), to ponownie z ławki zacznie wchodzić Patryk. Bez szyderstw, ale taka rywalizacja na pewno dobrze im zrobi.
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 10.01.2009, 11:35
Mały naprawdę się stara, widać że zależy mu na grze, ma ambicje i kocha ten klub Nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak narzekają na tą prawą stronę, Łobo może nic nie gra(mam nadzieje że to się zmieni), ale Mały pokazuje, że naprawdę będzie, a nawet jest dobrym piłkarzem, więc jestem spokojny, bo Mały tylko trochę czasu potrzebuje. Może nie był on zawsze Prawo skrzydłowym, ale myślę że gra na tej pozycji mu najlepiej wychodzi.
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Stary 10.01.2009, 12:35
Jeśli Mały będzie grał jak pod koniec rundy to będziemy mieli kolejną gwiazdę. Pierwszy od dawna wychowanek pełną gębą. Dziwię się dlaczego wszyscy się są tacy zadziorni i waleczni.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 10.01.2009, 19:18
Cytat:
Pierwszy od dawna wychowanek pełną gębą
Małecki? Patryk? wychowankiem ?!

Rzuc okiem w jego metrykę http://90minut.pl/kariera.php?id=7436

Pozdro
Odpowiedz cytując
bigi333
Senior Member

Stary 10.01.2009, 19:46
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
Małecki? Patryk? wychowankiem ?!
Z tego co Małecki mówił w jednym z wywiadów to dołączył do trampkarzy Wisły Kraków w wieku 12 lat, więc zależy co dla kogo znaczy "wychowanek" bo jeśli klub który najbardziej ukształtował go piłkarsko to Wisła a jeśli o prostu jego pierwszy klub w życiu to Wigry
Pamiętaj pasiasta niewiasto - Kraków to nasze miasto

...Gdybym mógł cofnąc czas i pomyśleć na wyborem... Nawet drugi wybrałbym tą sama drogę...

KLIKAJ TUTAJ CODZIENNIE
W ten sposób pomagasz innym, tracąc zaledwie 30 sekund

Piotr Reiss To prawdziwa legenda Lecha Poznań
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Stary 11.01.2009, 03:15
Jak dla mnie Małecki jest wychowankiem. Tomo jeśli tak będziemy patrzeć jak ty to nie wiem czy znajdziemy na przestrzeni kilku(nastu) lat wychowanka który był gwiazdą 1 druzyny. Uznaję za wychowanka zawodnika który przychodzi do Wisły w wieku 18 lat i szkoli się u nas i kształtuje w ME.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 11.01.2009, 03:41
Ostatnimi wychowankami w pierwszej drużynie był Łatka, Nowak ,Weinar ,Pater i Surma ,reszta "załogi" to zdolni juniorzy "kaperowani " do Wisełki ,ani Brozie ani Małecki to nie są wychowankowie.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.01.2009, 10:39
matti123 napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie Małecki jest wychowankiem. Tomo jeśli tak będziemy patrzeć jak ty to nie wiem czy znajdziemy na przestrzeni kilku(nastu) lat wychowanka który był gwiazdą 1 druzyny. Uznaję za wychowanka zawodnika który przychodzi do Wisły w wieku 18 lat i szkoli się u nas i kształtuje w ME.
Hmm, no to według tej "definicji" "wychowankami" są: obaj Brożkowie, Kokoszka, Strąk, a nawet Kelechi Iheanacho i Sunday Ibrahim
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Stary 11.01.2009, 15:01
Brożkowie, Kokoszka jak najbardziej ale ciężko to powiedzieć to o obcokrajowcach. Ale już co można powiedzieć o szkółkach największych klubów zatrudniających chłopców w wieku 10-12 lat i kształcą ich... Nie jest to definicja którą się operuje w jakiś dokumentach czy oficjalnych rozmowach dlatego każdy może sobie definiować dowolnie wychowanków.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Stary 13.01.2009, 12:49
Co do skrzydeł, to trzeba się zastanowić czy jest sens wzmacniania ich. Po pierwsze mamy Boguskiego i Małeckiego. Są to zawodnicy młodzi i rokujący spore nadzieje. Trzeba się zastanowić czy taki Gancarczyk, będzie grał na podobnym poziomie co teraz, przez cały czas, czy ta jego gra siądzie. Pamiętacie pewnie sytuacje z Wilkiem z Lecha, przez pewien czas grał dobrze, potem przez sezon gral bardzo słabo i dopiero ostatnio wraca do niezłej formy. Podobnie jest z Łobodzińskim tyle że u niego tego powrotu brak. Dlatego ze skrzydłowymi to jest zawsze duża zagadka. Bo kupując Łobo, wszyscy piali z zachwytu widząc w nim piłkarza klasy Kosy. I szczerze mówiac rok temu taki był. Grał dobrze w kadrze, w Lubinie też był wraz z Iwańskim motorem napędowym tej drużyny i potem się wszystko pochrzaniło.

Błaszczykowskiego wychowywaliśmy przez 2 sezony. Dajmy tyle czasu Małeckiemu i zobaczymy, może jak raz zaskoczy. To samo może być z Rafałem. Chłopak naprawde pokazuje oznaki dużego talentu, ma czasami kryzysy formy, ale to dobry pomocnik. Ciężko jest kupić za mniej niz 1 mln euro zawodników lepszych od Rafała czy Patryka.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.01.2009, 15:37
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
Co do skrzydeł, to trzeba się zastanowić czy jest sens wzmacniania ich. Po pierwsze mamy Boguskiego i Małeckiego. Są to zawodnicy młodzi i rokujący spore nadzieje. Trzeba się zastanowić czy taki Gancarczyk, będzie grał na podobnym poziomie co teraz, przez cały czas, czy ta jego gra siądzie. Pamiętacie pewnie sytuacje z Wilkiem z Lecha, przez pewien czas grał dobrze, potem przez sezon gral bardzo słabo i dopiero ostatnio wraca do niezłej formy. Podobnie jest z Łobodzińskim tyle że u niego tego powrotu brak. Dlatego ze skrzydłowymi to jest zawsze duża zagadka. Bo kupując Łobo, wszyscy piali z zachwytu widząc w nim piłkarza klasy Kosy. I szczerze mówiac rok temu taki był. Grał dobrze w kadrze, w Lubinie też był wraz z Iwańskim motorem napędowym tej drużyny i potem się wszystko pochrzaniło.

Błaszczykowskiego wychowywaliśmy przez 2 sezony. Dajmy tyle czasu Małeckiemu i zobaczymy, może jak raz zaskoczy. To samo może być z Rafałem. Chłopak naprawde pokazuje oznaki dużego talentu, ma czasami kryzysy formy, ale to dobry pomocnik. Ciężko jest kupić za mniej niz 1 mln euro zawodników lepszych od Rafała czy Patryka.
POdstawowa rzecz. Lewa strona w tym sezonie kuleje, Zieniu nie pokazuje tego co w zeszlym sezonie. Mowisz o Rafale Boguskim na tej pozycji tylko ze to Napastnik o identycznych predyspozycjach do gry tylem do bramki jak Maciek Zurawski. Prawa pomoc ok Malecki dobrze sie rozwijac zaczal. Jego talent jakby eksplodowal. Ale moim zdaniem to jeszcze nie jest to czego oczekiwalbym od prawego pomocnika. No chyba ze Skorza planuje ustawienie 4-5-1 gdzie skrzydlowi sa falszywymi napastnikami.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Stary 13.01.2009, 15:49
Tyle że Rafał grał np. z Beitatem na lewym skrzydle i robił to bardzo dobrze. W każdym razie wolałbym go tam ustawić niż sadzać na ławce i karierę mu zmarnować. Chłopaka będzie można sprzedać za jakis czas za dobre pieniądze jak się będzie tak jak do tej pory rozwijać.

Co do Patryka, on jest prowadzony prawidłowo przez Wisłę od wielu lat. Miał przez lata indywidualnie przygotowany plan rozwoju i jak na 20 lat, gra już teraz naprawdę dobrze. A to jest dopiero początek jego kariery. Nie widzę wielkiego sensu płacenia dużych pieniędzy za prawoskrzydłowego, w momencie gdy Patryk dopiero zaczyna się rozwijać. Z prawą pomocą poczekałbym conajmniej rok na konkrety. Mały jest szybki, przebojowy, ma drybling i dośrodkowanie. Siły może mu trochę brakuje, ale krzepę się nabiera latami. Myślę że może z niego być skrzydłowy nawet na poziomie Błaszcza.

Moim zdaniem najwazniejsze zadania Bednarz wykonał, tzn. kupił Gargułę i Beto. Dzięki temu że będziemy mieli wreszcie dobrego rozgrywającego, zupełnie inaczej będą chodzić także skrzydła. Jak Garguła się zgra z resztą drużyny, to wtedy przekonamy się ile warci są nasi skrzydłowi. Do tej pory miałem wrażenie że nasza gra, była taka niespojna, było w niej wiele przypadku. Z klasowym środkowym pomocnikiem, powinno to wyglądać lepiej.
Ostatnio edytowane przez pawelo84 : 13.01.2009 o godz. 15:53.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.01.2009, 15:56
W optymalnej formie zawodników i przyjściu Łukasza już teraz drugą linie i atak widziałbym tak : Łobo (Mały) - Sobol, Guła - Rafał
Brożek, Beto
Przy 451 Cantoro pewnie musiałbym zagrać. Bo wątpię że Skorża wystawi Łukasza i Jirsaka razem.
Odpowiedz cytując
OL Lyonaise
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 13.01.2009, 17:36
4fan_player napisał(a):Wyświetl post
W optymalnej formie zawodników i przyjściu Łukasza już teraz drugą linie i atak widziałbym tak : Łobo (Mały) - Sobol, Guła - Rafał
Brożek, Beto
Przy 451 Cantoro pewnie musiałbym zagrać. Bo wątpię że Skorża wystawi Łukasza i Jirsaka razem.
też jestem zwoleninikiem takiej linii pomocy...

lepiej żebyśmy dogadali się w sprawie Garguły bo ciężko mi wierzyć w zwycięztwa we wszystkich meczach na wyjeździe(Bytom, Bełchatów, Gdynia, Gliwice, Łódź, Gdańsk) i np. remis w Poznaniu. A bez tego z kolei nie ma co marzyć o nawiązaniu walki o mistrza z tą stratą co mamy...
Ostatnio edytowane przez OL Lyonaise : 13.01.2009 o godz. 18:06.
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 13.01.2009, 18:12
Taki twardy obrońca, a boi się igły?

Odpowiedz cytując
wisla.premiumliga.pl
Junior Member

Od: 01.2009

Stary 13.01.2009, 23:09
Marcin Juszczyk: Wykorzystać szansę

Odszedłbym z Wisły i nie zawracał sobie tym głowy jedynie w przypadku, kiedy dostałbym szansę i mógłbym się sprawdzić. Ale ja tej szansy nie dostałem. Czuję, że ten dystans między mną a Mariuszem nie jest duży. Jest to bariera do pokonania. Chciałbym dostać szansę, szansa to nie jest jeden występ na dwa miesiące. Szansa to jest pięć, sześć, siedem meczów, taka seria, która pozwoliłaby mi się poczuć pewniej. Umiejętności są ważne, ale pozostaje bariera psychiczna, której się nie pokona do czasu, kiedy się regularnie nie zacznie występować w bramce. Gdybym czuł, że jestem słabszy od Mariusza, że jest lepszy ode mnie w każdym elemencie, to pewnie starałbym się odejść na siłę. Ja jednak widzę możliwość gry, gdyby mi tylko ktoś zaufał i postawił na mnie, to mógłbym się przebić.

Czy klub bądź Pan wyznaczyliście sobie ostateczną datę podpisania kontraktu?

Tak naprawdę negocjacje w tej sprawie już się zakończyły. Pozostały jedynie sprawy formalne – sprawdzanie kontraktów itd. Z mojego punktu widzenia osiągnęliśmy porozumienie i nic nie powinno tego zmienić, aczkolwiek wiadomo, że do momentu podpisania umowy nie chciałbym składać żadnych deklaracji. Mam jednak nadzieję, że do końca tygodnia ów podpis złożę.

Marcin Juszczyk o swojej sytuacji w Wiśle, przedłużeniu kontraktu i nadziejach na Nowy Rok.

Więcej na http://wisla.premiumliga.pl/10651
Ostatnio edytowane przez wisla.premiumliga.pl : 14.01.2009 o godz. 09:54.
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 14.01.2009, 00:42
Żmijka napisał(a):Wyświetl post
Taki twardy obrońca, a boi się igły?

co ona temu Cleberowi robi? Chłop se drzazgę na treningu wbił? a tak w ogóle to co to za Pani?
What's new?

Odpowiedz cytując
maRgrabkarz
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 14.01.2009, 01:15
wisla.premiumliga.pl napisał(a):Wyświetl post
Marcin Juszczyk: Wykorzystać szansę

Czy klub bądź Pan wyznaczyliście sobie ostateczną datę podpisania kontraktu?

Tak naprawdę negocjacje w tej sprawie już się zakończyły. Pozostały jedynie sprawy formalne – sprawdzanie kontraktów itd. Z mojego punktu widzenia osiągnęliśmy porozumienie i nic nie powinno tego zmienić, aczkolwiek wiadomo, że do momentu podpisania umowy nie chciałbym składać żadnych deklaracji. Mam jednak nadzieję, że do końca tygodnia ów podpis złożę.

Marcin Juszczyk o swojej sytuacji w Wiśle, przedłużeniu kontraktu i nadziejach na Nowy Rok.

Więcej na http://wisla.premiumliga.pl/10651
liczylem ze tego Pana juz w Wisle nie bedzie. samym przywiazaniem do klubu wszystkich pilek sie nie zatrzyma.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 14.01.2009, 01:43
buczo1985 napisał(a):Wyświetl post
co ona temu Cleberowi robi? Chłop se drzazgę na treningu wbił? a tak w ogóle to co to za Pani?
Zapewne badanie krwi. Aby dostoswać jak najlepszy trening no i zobaczyc w jakim stanie jest organizm po reztrenowaniu.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów