The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Maciejo
Senior Member

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.07.2008, 15:12
właściwie to informację takową, że ostatni pobór, bynajmniej w mojej jednostce, jak i większości Sił Powietrznych będzie ostatni w grudniu nie wiem z tv
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.08.2008, 15:08
http://fakty.interia.pl/polska/news/...jskowa,1156404
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.08.2008, 15:15
Orientuje się ktoś jak to wygląda - tzn. osoby, które teraz się uczą, mają odroczenie, cały czas mogą zostać "pobrane", natomiast brak poboru dotyczy tych którzy po 2010 kończą 18 lat, czy jak? Krótko mówiąc, dalej muszę się babrać w noszenie im zaświadczenia o pobieraniu nauki, czy sobie odpuszczą chłopaki?
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Etiop
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 03.08.2008, 15:27
Cytat:
Od stycznia przyszłego roku nie będziemy brać z obowiązku do wojska polskiego nikogo, kto by tego nie chciał - powiedział podczas uroczystej przysięgi wojskowej w Krakowie minister obrony narodowej Bogdan Klich.
Ja to zrozumiałem, że to jest koniec poboru dla wszystkich, nie ważne czy ma 18 lat i dostał po raz pierwszy wezwanie czy np. 24 i się uczy. Chociaż nie zawsze jest tak jak wcześniej ktoś coś powie/obieca. Różni ludzie różnie interpretują ( czyli jak im się to podoba ). To się wszystko powinno wyjaśnić w przyszłym roku jak do tego dojdzie w ogóle.
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz
Możesz mówić, że jestem złem
Lecz nigdy nie zmienisz mnie..."
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 03.08.2008, 15:27
A'propos wojska - dzisiaj wyczaiłem przy Błoniach z okazji pikniku żołnierskiego

ps. jak zobaczyłem dziewczyny z Dęblina - w galowych garniakach wojsk powietrznych to zacząłem żałować wyboru zawodu
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.08.2008, 15:30
Mnie to tam rybka, bo wcale nie mam zamiaru unikać wojska, (ale najpierw studia) tylko przeraża mnie załatwianie czegokolwiek w dziekanacie .

BTW: Można sobie odrobić służbę (ten jakiś wakacyjny kurs?) w Marynarce?
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 03.08.2008, 15:31
Cytat:
Od stycznia przyszłego roku nie będziemy brać z obowiązku do wojska polskiego nikogo, kto by tego nie chciał
Interpretując te słowa dosłownie dochodzę do wniosku, że już w noszenie zaświadczeń "babrać" się nie musisz

Generalnie jednak nie wpadałbym w hurra optymizm by potem nie było zawodu. Temat owszem jest, jednakże w większości wywiadów na ten temat padają słowa "chcemy", "zamierzamy", "pobór ma być zawieszony"... Konkretnych aktów prawnych z tego co wiem to póki co jednak nie ma.

Co do pytanie o Marynarkę- jest przeszkolenie w Ustce, ale podobno z Marynarką nie ma to nic wspólnego. W ogóle te przeszkolenia mają raczej formę turnusów harcerskich, taki pic na wodę
Ostatnio edytowane przez felipe : 03.08.2008 o godz. 15:34.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 03.08.2008, 15:40
Teraz byl pobór na miesiac SIERPIEN...kolejny to WRZESIEN,czy przerwa do ostatniego poboru w grudniu czy jak

Z gory dziek za odp
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 03.08.2008 o godz. 15:50.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Jaro1991
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 03.08.2008, 15:43
Mam pytanie? Większość z was pewnie tego doświadczyła więc pytam doświadczonych 18 lat skończe w styczniu, czy przed urodzinami mogę się spodziewać jakiegoś pisma z wojska itp? Z góry dzięki za pomoc
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 03.08.2008, 18:14
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Mnie to tam rybka, bo wcale nie mam zamiaru unikać wojska, (ale najpierw studia) tylko przeraża mnie załatwianie czegokolwiek w dziekanacie .

BTW: Można sobie odrobić służbę (ten jakiś wakacyjny kurs?) w Marynarce?
teoretycznie od 2009 moze ci latać, ale ja byłby uwazny bo to wkoncu polska, w kazdym razie jest blizej zzawodowego niz kiedykolwiek wczesniej.
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.08.2008, 10:03
jestem odroczony do pazdziernika. pod koniec wrzesnia planuje wymeldowac sie... czy duza jest opcja ze przypieprza sie do tego i bede mie jakos scigac lub cos w tym stylu przerabial to ktos
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
pio
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 20.08.2008, 16:42
Ja np przeprowadzki i nowego miejsca zamieszkania nie zgłaszałem do WKU i przypomnieli sobie (nowe WKU) o mnie dopiero po 2latach, więc nie sądzę, że mogą się w jakikolwiek sposób przypieprzać.
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!...

RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim

http://www.myspace.com/pio.m
pio
http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee

wszyscypio
Odpowiedz cytując
SharkTS
Member

Od: 07.2008

Stary 20.08.2008, 19:06
Ludzie zrobią wszystko aby się od woja wymigac;D
Mój kumpel po zawodówce specjalnie się do Liceum dla dorosłych zapisał aby go nie wzięli, teraz wyjechał za granice i się cieszy że nie był w wojsku.

Wie może ktoś jak jest w legii cudzoziemskiej jeśli ktoś był zapraszam na priv. Myśle czy nie wstąpić xD
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 20.08.2008, 19:11
Wie ktoś może co trzeba spełniać aby dostać sie na zawodowego żołnierza?
Miasto Kraków - pozdrowienia dla Dobrych Chłopaków !!

Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 24.08.2008, 12:26
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...osc_prasa.html
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 04.09.2008, 23:45
Cytat:
Powszechny pobór jeszcze do 2013 roku

Uzawodowienie wojska przebiega zbyt wolno, żeby już w 2009 r. mogło nie być poboru powszechnego. To jest możliwe dopiero w 2012 r.

Ministrowie spraw wewnętrznych i administracji oraz obrony narodowej sporządzili projekt w sprawie przeprowadzenia poboru w przyszłym roku. Ogólne zasady i terminy nie ulegają zmianie.

Pobór ma trwać od 2 lutego aż do 30 kwietnia. Członkowie rządu tłumaczą, że jego termin został rozciągnięty w czasie po to, aby powołanie przed komisje nie stanowiło utrudnienia, w szczególności dla uczniów klas maturalnych.Przede wszystkim do poboru wezwani zostaną mężczyźni, którzy w tym roku ukończyli 18 lat. Ponadto przed komisjami stawić się mają również urodzeni w latach 1985 – 1989, którzy wcześniej nie wypełnili tego obowiązku, złożyli wnioski o ponowne ustalenie zdolności do służby wojskowej lub upływa im okres orzeczonej czasowej niezdolności do jej odbycia.Zostaną wezwane także osoby, które same do obrony ojczyzny wyraziły chęci. Zgodnie z uzasadnieniem załączonym do projektu, ma to być wstęp do realizacji założeń programu wprowadzenia w Polsce armii zawodowej.Obowiązkowi poboru mają podlegać także kobiety urodzone w latach 1981– 1991, które w roku akademickim 2008/2009 ukończą naukę w szkołach medycznych, weterynaryjnych lub na kierunkach psychologicznych, oraz kobiety posiadające zgodę rektora wyższej szkoły morskiej na odbywanie zajęć wojskowych.

Termin ogłoszenia poboru, wspólny dla wszystkich szczebli jednostek samorządu terytorialnego, został wyznaczony na 15 stycznia 2009 r.

Jak poinformował Sztab Generalny Wojska Polskiego, w związku z planami profesjonalizacji armii pobór zostanie stopniowo zmniejszany. Do 2012 – 2013 roku projekt rządowy przewiduje całkowite jego zawieszenie.

Projekt rozporządzenia jest dostępny w Biuletynie Informacji Publicznej, a ten można znaleźć na stronie internetowej MSWiA.

Rzeczpospolita
No i to by bylo na tyle

Czulem ze to nie ma szans wypalic za pieknie by to bylo
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.09.2008, 06:48
Ja to pisałem kilka stron wcześniej. jedna sprawa to jest wprowadzenie wojska zawodowego, a druga miec na to pieniądze.
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 08.09.2008, 13:45
To takie info jeszcze dla niektórych:

Cytat:

Dziewiętnastolatki przeżyją w przyszłym roku chwile grozy - dostaną wezwania do stawienia się przed komisjami lekarskimi w charakterze poborowych. I to pomimo że według licznych zapowiedzi ministra obrony Bogdana Klicha po 1 stycznia pobór miał być zawieszony. Odwieszenie miało być możliwe tylko w sytuacji wojny.
O wojnie, w której Polska miałaby wziąć udział w przyszłym roku, całe szczęście nic nie słychać i nic jej nie zapowiada. Jednak projekt rozporządzenia o poborze 2009 r. już zawisł na stronach internetowych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Poza dziewiętnastolatkami do poboru w terminie od 2 lutego do 30 kwietnia 2009 r. wezwane zostaną także starsze roczniki mężczyzn: 1985-1989. Na WKU będą musieli stawić się ci, którzy do tej pory z różnych powodów uniknęli obowiązku stawienia się przed komisją. Co więcej, stawić się będą musiały też kobiety urodzone po roku 1981, które teraz kończą naukę w szkołach medycznych i weterynaryjnych oraz na kierunkach psychologicznych - panie o takich kwalifikacjach są bowiem w naszej armii bardzo poszukiwane.
Według rozporządzenia powszechny pobór zostanie ogłoszony 15 stycznia 2009 r. Czy to jakiś żart ze strony rządu? Czy może zrezygnował on z wcześniejszych zapowiedzi i zdecydował się przedłużyć obowiązek zasadniczej służby wojskowej o kolejny rok?
Te pytania postawiliśmy rzecznikowi resortu obrony Robertowi Rochowiczowi. Według niego pobór rzeczywiście będzie, nie nastąpią natomiast wcielenia do wojska. Poborowi zostaną tylko zarejestrowani. - To będzie mechaniczne wpisanie do komputera - zapewnia Rochowicz i dodaje, że żołnierzami od przyszłego roku zostaną tylko ci, którzy do WKU zgłoszą się jako ochotnicy do wojska.
Aby całkowicie zlikwidować pobór, trzeba zmienić ustawę o powszechnym obowiązku obrony, to ona bowiem narzuca coroczne przeprowadzanie poboru.
Prace nad nowelizacją ustawy trwają i jak zapowiada MON, projekt trafi do Sejmu przed końcem roku. Do czasu przyjęcia ustawy przez parlament i prezydenta MON nie ma możliwości formalnie zawiesić poboru. Może tylko przeprowadzić tzw. pobór zerowy - bez wcielania ludzi do armii. I tak właśnie będzie w styczniu.
Rochowicz zapewnia, że w nowych aktach prawnych słowa "pobór" nie będzie. Komisje wojskowe mają jednak prowadzić rejestrację mężczyzn i kobiet, ale tylko w przypadku wojny będzie to prowadziło dowcielenia do armii. Od 2009 r. badani pod kątem przydatności do służby mają być tylko ochotnicy do armii.
Specjalny komunikat wyjaśniający tę różnicę miał się pojawić na stronach MSWiA razem z projektem rozporządzenia. Miał, ale się nie pojawił z przyczyn, których nie mogliśmy wczoraj ustalić, bo nie udało nam się skontaktować z rzecznikiem tego resortu.
Wrażenie, że minister obrony nie dotrzymał słowa, zapowiadając likwidację poboru, zdaniem Rochowicza wynika z braku precyzji przekazów medialnych. - W społecznym odbiorze powstało wrażenie, że poboru nie będzie, a nam chodziło o to, że nie będzie wcielania do armii - przyznaje Rochowicz.
Trudno jednak nie zauważyć, że to sam minister mówił o poborze, a nie o wcieleniach. Dla przykładu w lutym w programie "Kontrapunkt" w radiu RMF FM Bogdan Klich stwierdził: "Ostatni pobór, który został zainaugurowany w tej chwili, jest rzeczywiście ostatnim poborem i w przyszłym roku już się nie odbędzie".
Krzysztof Kowalczyk
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.09.2008, 14:11
mam wielu kumpli co pracują dość ciężko fizycznie maja po 30-32 lata i żałują że nie zostali w armii na zawodowych żołnierzy jak byli . 20 lat służby i emeryturka, po 40 -ce sie już jest emerytem i czeka na listonosza a tak trzeba do 65 roku życia zasuwać.
Odpowiedz cytując
Maciejo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 08.09.2008, 15:19
AYALA napisał(a):Wyświetl post
mam wielu kumpli co pracują dość ciężko fizycznie maja po 30-32 lata i żałują że nie zostali w armii na zawodowych żołnierzy jak byli . 20 lat służby i emeryturka, po 40 -ce sie już jest emerytem i czeka na listonosza a tak trzeba do 65 roku życia zasuwać.
Emerytura w armii jest fakt, wcześniejsza, ale MUSISZ mieć 15 lat wysługi w trakcie odejścia na emeryturę. jak masz np 12 lat to już nie należy się coś takiego. W takim momencie jest coś tam do ZUSu przekazywane. a po 15 latach to i tak jest 40% emerytury więc też wcale nie tak różowo.
Odpowiedz cytując
Marcinklon
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 08.09.2008, 15:33
mój kolega poszedł na zawodowego idostał oferteł umowy maksymalnie na 12lat więc nici z emerytury albo załatwi sobie gdzieś służbe na 3 lata do emerytury najniższej
Odpowiedz cytując
kgwiazdak
Member

Od: 04.2008

Stary 08.09.2008, 15:38
zawod zolnierza to zawod z przyszloscia wojny nigdy malo na swiecie
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 08.09.2008, 15:39
Specjalnie dają po 12 lat - ale wiem od znajomych że nie ma problemu z kolejnym kontraktem - po prostu armia nie chce dawać w ciemno kasy

Podpisze taki kontrakt na 15 lat a potem po 10 przyniesie pisemko od lekarze że już nie może służyć itp.
Ale nie ma się co martwić - jest tak potworna ilość miejsc wolnych że to tylko strzał we własne kolano jakby komuś nie przedłużyli kontraktu.
Odpowiedz cytując
Mako
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 08.09.2008, 19:26
Wormal napisał(a):Wyświetl post
No i się dowiedziałem - kategoria E. Totalnie niezdolny do czynnej służby wojskowej - nawet jak nas Taliby będą atakaa. No i mi pasuje.

Z tą kategorią E to bym sie tak nie cieszył... podobno taka kategoria blokuje wykonywanie niektórych zawodów.

A ja mam takie pytanie. Jestem a raczej byłem na V roku studiów. Odroczenie miałem do terminu zakończenia studiów czyli do 30 czerwca 2008. Obecnie mam zamiar bronić pracy mgr jakoś w październiku. No i w momencie obronienia i zakończenia studiów zaczyna sie ten 12-miesięczny okres "gotowości" Czy biegnie on juz od 30 czerwca? Wydaje mi sie, że raczej pierwsza opcja czyli zakonczenia studiów po obronie. No i idać dalej: mój brat skonczyl stydia 3-;letnie inżynierskie jakies 3 lata temu, psozedł na WKU i odrazu wbili mu rezerwe. Natomiast rok temu dwóm kumplom którzy obornili sie we wrześniu/październiku przysłali bilety na styczeń na 3 misieczne przeszkolenie. To jak to w końcu jest? Iść po skonczeniu studiów na farta ze wbiją rezerwe? czekac te 12miesiecy i wtedy iść? I wogóle ten 12 miesięczny okres zacyzna biec autmoatycznie od czasu skonczenia studiów czy trzeba isc z papierami ze sie skonczyło nauke na WKU?
Odpowiedz cytując
Etiop
Senior Member

Stary 08.09.2008, 20:00
W piątek dostałem wezwanie do WKU. Myślałem, że znowu po bilet bo już 3 razy byłem wzywany po niego, ale za każdym razem odraczałem się ze względu na szkołę. Teraz dostałem wezwanie w celu "uzupełnienia ewidencji wojskowej". Czyli, że co? To jest to "wpisanie do komputera"?
Kiedyś był taki przepis, że policealne studium chroni do ukończenia 23-go roku życia. Dalej ten przepis obowiązuje?
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz
Możesz mówić, że jestem złem
Lecz nigdy nie zmienisz mnie..."
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 08.09.2008, 23:09
Etiop napisał(a):Wyświetl post
Kiedyś był taki przepis, że policealne studium chroni do ukończenia 23-go roku życia. Dalej ten przepis obowiązuje?

Nie juz nie obowiazuje,nie ma limitu wieku.

A jednak panowie

http://wiadomosci.onet.pl/1821491,11,item.html
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Stary 09.09.2008, 06:32
Nie ma pieniędzy na armię zawodową. Zobaczycie, że to nie przejdzie.
Mako. Kiedyś tak było, że jak skonczyłeś licencjat albo inżynierskie to wbijali rezerwę ale przepisy się zmieniły i teraz jest przeszkolenie.
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.09.2008, 05:06
Mogą wziasc kogos do wojska jesli ten ktos ma caly czas status studenta?
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 10.09.2008, 10:31
jak jestes studentem to mogą ci skoczyć.

Wystarczy do WKU papierek z decyzją wydziałowej komisji rekrutacyjnej ze się dostałem ?
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Stary 10.09.2008, 10:59
chyba nie. bo to, że się dostałes nie oznacza, że jesteś studentem bo w każdej chwili możesz zrezygnować. raczej zaświadczenie z dziekanatu.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów