|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
właściwie to informację takową, że ostatni pobór, bynajmniej w mojej jednostce, jak i większości Sił Powietrznych będzie ostatni w grudniu nie wiem z tv
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Orientuje się ktoś jak to wygląda - tzn. osoby, które teraz się uczą, mają odroczenie, cały czas mogą zostać "pobrane", natomiast brak poboru dotyczy tych którzy po 2010 kończą 18 lat, czy jak? Krótko mówiąc, dalej muszę się babrać w noszenie im zaświadczenia o pobieraniu nauki, czy sobie odpuszczą chłopaki?
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz Możesz mówić, że jestem złem Lecz nigdy nie zmienisz mnie..." |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
A'propos wojska - dzisiaj wyczaiłem przy Błoniach z okazji pikniku żołnierskiego
![]() ![]() ps. jak zobaczyłem dziewczyny z Dęblina - w galowych garniakach wojsk powietrznych to zacząłem żałować wyboru zawodu ![]() ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Mnie to tam rybka, bo wcale nie mam zamiaru unikać wojska, (ale najpierw studia) tylko przeraża mnie załatwianie czegokolwiek w dziekanacie
. BTW: Można sobie odrobić służbę (ten jakiś wakacyjny kurs?) w Marynarce? ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() Generalnie jednak nie wpadałbym w hurra optymizm by potem nie było zawodu. Temat owszem jest, jednakże w większości wywiadów na ten temat padają słowa "chcemy", "zamierzamy", "pobór ma być zawieszony"... Konkretnych aktów prawnych z tego co wiem to póki co jednak nie ma. Co do pytanie o Marynarkę- jest przeszkolenie w Ustce, ale podobno z Marynarką nie ma to nic wspólnego. W ogóle te przeszkolenia mają raczej formę turnusów harcerskich, taki pic na wodę ![]()
Ostatnio edytowane przez felipe : 03.08.2008 o godz. 15:34.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Teraz byl pobór na miesiac SIERPIEN...kolejny to WRZESIEN,czy przerwa do ostatniego poboru w grudniu czy jak
Z gory dziek za odp
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 03.08.2008 o godz. 15:50.
![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Mam pytanie? Większość z was pewnie tego doświadczyła więc pytam doświadczonych
18 lat skończe w styczniu, czy przed urodzinami mogę się spodziewać jakiegoś pisma z wojska itp? Z góry dzięki za pomoc ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
teoretycznie od 2009 moze ci latać, ale ja byłby uwazny bo to wkoncu polska, w kazdym razie jest blizej zzawodowego niz kiedykolwiek wczesniej.
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
jestem odroczony do pazdziernika. pod koniec wrzesnia planuje wymeldowac sie... czy duza jest opcja ze przypieprza sie do tego i bede mie jakos scigac lub cos w tym stylu
![]()
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Ja np przeprowadzki i nowego miejsca zamieszkania nie zgłaszałem do WKU i przypomnieli sobie (nowe WKU) o mnie dopiero po 2latach, więc nie sądzę, że mogą się w jakikolwiek sposób przypieprzać.
![]()
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!... RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim http://www.myspace.com/pio.m pio http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee wszyscypio |
|
|
|
Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ludzie zrobią wszystko aby się od woja wymigac;D
Mój kumpel po zawodówce specjalnie się do Liceum dla dorosłych zapisał aby go nie wzięli, teraz wyjechał za granice i się cieszy że nie był w wojsku. Wie może ktoś jak jest w legii cudzoziemskiej |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Wie ktoś może co trzeba spełniać aby dostać sie na zawodowego żołnierza?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Czulem ze to nie ma szans wypalic za pieknie by to bylo ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja to pisałem kilka stron wcześniej. jedna sprawa to jest wprowadzenie wojska zawodowego, a druga miec na to pieniądze.
![]()
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
To takie info jeszcze dla niektórych:
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
mam wielu kumpli co pracują dość ciężko fizycznie maja po 30-32 lata i żałują że nie zostali w armii na zawodowych żołnierzy jak byli . 20 lat służby i emeryturka, po 40 -ce sie już jest emerytem i czeka na listonosza a tak trzeba do 65 roku życia zasuwać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Emerytura w armii jest fakt, wcześniejsza, ale MUSISZ mieć 15 lat wysługi w trakcie odejścia na emeryturę. jak masz np 12 lat to już nie należy się coś takiego. W takim momencie jest coś tam do ZUSu przekazywane. a po 15 latach to i tak jest 40% emerytury więc też wcale nie tak różowo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
mój kolega poszedł na zawodowego idostał oferteł umowy maksymalnie na 12lat więc nici z emerytury albo załatwi sobie gdzieś służbe na 3 lata do emerytury najniższej
|
|
|
|
Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
zawod zolnierza to zawod z przyszloscia
wojny nigdy malo na swiecie![]() |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Specjalnie dają po 12 lat - ale wiem od znajomych że nie ma problemu z kolejnym kontraktem - po prostu armia nie chce dawać w ciemno kasy
![]() Podpisze taki kontrakt na 15 lat a potem po 10 przyniesie pisemko od lekarze że już nie może służyć itp. Ale nie ma się co martwić - jest tak potworna ilość miejsc wolnych że to tylko strzał we własne kolano jakby komuś nie przedłużyli kontraktu. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Z tą kategorią E to bym sie tak nie cieszył... podobno taka kategoria blokuje wykonywanie niektórych zawodów. A ja mam takie pytanie. Jestem a raczej byłem na V roku studiów. Odroczenie miałem do terminu zakończenia studiów czyli do 30 czerwca 2008. Obecnie mam zamiar bronić pracy mgr jakoś w październiku. No i w momencie obronienia i zakończenia studiów zaczyna sie ten 12-miesięczny okres "gotowości" ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W piątek dostałem wezwanie do WKU. Myślałem, że znowu po bilet bo już 3 razy byłem wzywany po niego, ale za każdym razem odraczałem się ze względu na szkołę. Teraz dostałem wezwanie w celu "uzupełnienia ewidencji wojskowej". Czyli, że co? To jest to "wpisanie do komputera"?
Kiedyś był taki przepis, że policealne studium chroni do ukończenia 23-go roku życia. Dalej ten przepis obowiązuje? ![]()
"...Możesz nazywać mnie bratem diabła
I nienawidzić jeśli chcesz Możesz mówić, że jestem złem Lecz nigdy nie zmienisz mnie..." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie juz nie obowiazuje,nie ma limitu wieku. A jednak panowie ![]() http://wiadomosci.onet.pl/1821491,11,item.html ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie ma pieniędzy na armię zawodową. Zobaczycie, że to nie przejdzie.
Mako. Kiedyś tak było, że jak skonczyłeś licencjat albo inżynierskie to wbijali rezerwę ale przepisy się zmieniły i teraz jest przeszkolenie. ![]()
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Mogą wziasc kogos do wojska jesli ten ktos ma caly czas status studenta?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jak jestes studentem to mogą ci skoczyć.
Wystarczy do WKU papierek z decyzją wydziałowej komisji rekrutacyjnej ze się dostałem ? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
chyba nie. bo to, że się dostałes nie oznacza, że jesteś studentem bo w każdej chwili możesz zrezygnować. raczej zaświadczenie z dziekanatu.
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|