|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
Pzdr. ![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Ostatnie rzecz, którą bym doradzał.
Polecam bogactwa naturalne, miedź, ropa, złoto. Jedzenie: ryż, soja, ziemniaki. Ale szybciutko póki jest sztucznie podbijana cena. Jeśli masz wątpliwości co do kontraktów terminowych lub opcji to weź daj gotówkę na lokatę w banku. Miesięcznie z odsetek będziesz miał dużo kasy. Albo inna opcja, najrozsądniejsza. weź podpisz jakiegoś zdolnego murzyna i daj go do Wisły. Chłopak dobrze pogra i jako właściciel jego karty zarobisz krocie Tylko czarter do Afryki i pamiętaj jak zdolny to do Wisły, inaczej wepchniesz do Legi,oni każde mięso skupują.![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dlatego mówie aby szybciutko zacząc grać,bo czas jest waznym czynnikiem. Trzeba być szybszym zanim kapitał spekulacyjny nie znajdzie sobie czegoś bardziej interesującego. Zwyżki na ropie i ryzu itd to nic innego jak spekulacja.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 30.06.2008 o godz. 19:43.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Obligacje, prawie pewna rzecz,tylko, podehrzewam,że On chce zarobić a nie coś tam zyskać, dlatego pisze o opcjach i kontraktach. Równie dobrze tak jak napisłem niech da na lokate,tez pewnie. Pocieszy się odstekami. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
No tak, wszystko zalezy od jego preferencji inwestycyjnych, stopnia znoszenia ryzyka, zakresu umietnosci itd. Ja gdybym mial 3mln to bym pewnie to rozlozyl piszac z hamerykanska: bonds/CD's/stock domestic/stocks int'l/commodities, historycznie chyba na porteflu w ktorym jest 70% papierow dluznych a 30% akcji jest stopa zwrotu ok. 8%, przy 3mln by mi to starczylo Z tym ze podkreslam, ze zle postawione pytanie, bo rozni ludzie, to rozne strategie inwestycyjne. Pzdr. ![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Warszawski rozmywacz I
Od: 02.2005
Skąd: Ty przeklinasz to miasto, te ulice, ja na tych ulicach co roku pale znicze
Offline |
|
|||
+ firmy, udziały, inwestycje we wszystko co ma udział w odnawialnych zródlach energii, biopaliwach itp..
To jest tak jak z obecnie funduszami inwestycyjnymi, wiekszosc z nich obecnie jest tania/bardzo tania/bedzie jeszcze tancza ale sa fundusze ktore teraz warto kupic i odłozyc na półke niech sobie leza i czekaja na lepsze czasy. To polecam spekulacje na walutach ![]()
Tylko chce konkretne fundusze, oczywiscie trzymajac sie tych 70% papierów dłużnych i 30% akcji
Ostatnio edytowane przez Kijek : 03.07.2008 o godz. 00:56.
|
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dzięki za sugestie. Jednak bardziej chodzi mi o pomysły na konkretną działalność gospodarczą. Pzdr
![]()
"Przyjazn jest wszystkim. Przyjazn to cos wiecej niz talent. Wiecej niz wladza. Prawie sie rowna rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kijek, na obligacjach masz minimalne ryzyko.
![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Warszawski rozmywacz I
Skąd: Ty przeklinasz to miasto, te ulice, ja na tych ulicach co roku pale znicze
Offline |
|
|
No ale po co mi to mowisz? Gdzie ja napisalem ze jest inaczej?
Uwazasz ze przy obecnej sytuacji stop procentowych w obligacje opłaca sie inwestowac czy nie? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kijku - zle postawione pytanie - czy sie oplaca czy nie, to zalezy od stopnia awersji na ryzyko i celow inwestycyjnych. Z mojego punktu widzenia, przy na tyle duzym kapitale typu 3mln zl, to nie jest zla opcja.
Jesli chodzi o stope zwrotu rzedu 8% na 70/30 papiery dluzne/akcje, to nikt Ci tego nie obieca na przestrzenii 2-3 lat, co nie zmienia faktu, ze tyle mniej wiecej wyciagniesz w Stanach jesli bedziesz trzymal przez dlugi okres czasu. Jesli chodzio odnawialne zrodla energii i biopaliwa itp, to sie tak mozna przejechac jak na dot coms w 2001. Tak mi sie przynajmniej wydaje. ![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Warszawski rozmywacz I
Offline |
|
|
![]()
I tak jestem fanatykiem giełdy towarowej i jak by Bog dał wlasnie tak 3mln na inwestycje to .... |
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
moze najpierw dojdzmy do tego jak te 3 mln zrobić ![]() PS. mowicie giełda towarowa? a rozni sie to to mocno od "akcji", głupie pytanie, ale tego nawet wstepnie nie przerabiałem wolne mam kilka tygodnie to się możę zacznę wdrażać ![]()
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 09.07.2008 o godz. 10:59.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Proszę o opinie dotyczące internetowych kont bankowych. Chodzi mi dokładnie o mBank bo chyba ma najlepszą ofertę. Czy jesteście zadowoleni? Jakieś problemy z korzystaniem? Wszelkie informacje mile widziane.
![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
Problemów żadnych. Jedna uwaga. Warto wybrać hasła SMS-owe. Bo jak posiejesz listę haseł papierowych to trzeba zamawiać nową, co przy naszej poczcie może potrwać kilka tygodni. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mam jeszcze, moze glupie pytanie, jak odbywaja sie wpłaty i wypłaty pieniedzy? Wypłaty to oczywiście poprzez bankomat, ale czy jest jeszcze jakas inna droga? A wpłaty? ![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
No, problem jest jeden. W przypadku zgubienia karty, zanim przyślą nam nową (do 14 dni) - nie mamy jak wypłacić gotówki, bo wpłaty i wypłaty odbywają się za pomocą maszyn. Personel mKiosków jedynie udziela informacji i przyjmuje zgłoszenia, podpisuje umowy. Taka uroda banku internetowego. Ale jeśli nie masz zamiaru gubić karty, to wszystko powinno być OK. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do gieldy towarowej - juz szybciej, ale ze sie nie znam, to sie nie wypowiem. Z ropa trzeba uwazac, bo gdzies tak w przyszlym roku moze na ryja poleciec. Przy portefelu 70/30 papiery dluzne/akcje, przy sredniej dlugoterminowej stopie zwrotu jaka sie osiaga na tym w Stanach rzedu 8% (zalozenie konserwatywne). Dla uproszczenia obnize ta stope do 5%, zeby nie brac pod uwage inflacji, mozna wybierac jakies 120tysi rocznie bez uszczuplania majatku. Oczywiscie, zdeczke upraszczam, ale po co sie bawic w gieldy towarowe w takim wypadku ![]()
Per aspera ad astra.
BKS JAGIELLONIA |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://www.mbank.pl/przewodnik/banko...osk=on&city=52 Możesz też iśc na pocztę, zaplacic 2,50 i czekać aż po tygodniu lub dwóch kasa Ci wpłynie na konto... |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Niedawno założyłem konto direct dla małych firm w ING. Dziś poszedłem do banku wpłacić pieniądze na konto. Nie sprawdziłem jakie pobierają za to opłaty, spytałem więc faceta, który mnie obsługiwał, powiedział, że zapłacę tylko 9zł. Wróciłem do domu, wchodzę na konto przez internet, a tam okazuje się, że naliczyli mi 160zl. Sprawdziłem w tabeli opłat okazało się, że opłata to 10zł + 0,5% wartości wpłaty. Wpłacałem 30 tys, więc gdybym wiedział, że mam zapłacić 160zl prowizji to nie wpłacałbym tych pieniędzy. W każdym razie, złożyłem reklamację. Popełniłem błąd, bo powinienem sprawdzić jakie są opłaty, ale chyba pracownik tego banku nie mógł podać mi złej informacji. Jakie według Waszych doświadczeń mam szansę na odzyskanie kasy
![]()
Zawsze wierni,choć pijani,zawsze z Wisłą - Pakos-Fani
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
akakuiusz. Pewnie,że możesz kłócić sie z bankiem, jednak zanim cokolwiek wplaciłeś czy wypłaciłeś powinnieneś przeczytać dokładnie umowę, to będzie ich lini obrony. Poza tym jakby nie było gość z banku powiedział Ci,że jest taka a tak prowizja. Udowodnij, że nie powiedział o procentach?A siostra za świadka
żartujesz chyba. Raczej pogódź się ze stratą tych 160 zeta.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Mam pytanie... mógłby ktoś coś wrzucić odnośnie giełdy dla początkkujących, czyli z serii "jak to działa" bo to na 1 stronie nie działa.
P.s Co zrobić z kasą o łącznej wartości 3500 zł? P.s2. Ostatnio się zastanawiałem... przeciez idzie euro, czyli muszą być inwestycje, więc -> zyski muszą być w sektorze budowlanym, więc nie wiem czy by nie zainwestować jakiegoś zaskurniaka w cos budowlanego?... co o tym myślicie? ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
jedyny koszt eKonta to ubezpieczenie karty - 1,70 zł miesięcznie.
![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
![]()
Zawsze wierni,choć pijani,zawsze z Wisłą - Pakos-Fani
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Hejka
Mialem w sumie zalozyc osobny temat ale chyba moje pytanie sie kwalifikuje do obecnego. Nosze sie z zamiarem kupna mieszkania w Krakowie, nie mam niestety zielonego pojecia jak sie do tego zabrac. Jestem zielony zarowno od strony organizacyjnej jak i finansowej. Jak sie odbywa cala procedura przyznania kredytu? Czy najpierw powinienem wybrac sobie mieszkanie a potem isc do banku i zalatwiac 'pod nie' kredyt? czy tez najpierw powinienem isc do banku i sprawdzic swoja zdolnosc kredytowa, tzn na ile kasy moge liczyc. Jak wyglada sprawa z wynajmem mieszkan? Czy da sie z pieniedzy za wynajem splacac mieszkanie i czy latwo jest znalezc najemce. Co jest korzystniejsze? Dom pod krakowem czy mieszkanie w miescie? P.S. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z Expanderem lub Open Finance? Czy sa naprawde tak pomocni jak sie reklamuja? Czy jesli zarabiam w Euro to powinienem wziac kredyt w euro? Nie wiem kiedy wroce do Polski... Dzieki za wszelkie info, jesli ktores z pytan jest glupie to przepraszam. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Swiezy temat dla mnie, bralem kredyt miesiac temu.
Moge Ci polecic dobrego doradce z Expandera, kompetentny facet, przy mnie kombinowal, grzebal w ustawach, bo moja sytuacja byla specyficzna Zdolnosc kredytowa oblicza sie w pare minut, nie musisz miec mieszkania wybranego. Dopiero przy skladaniu wniosku podajesz cene i adres mieszkania mieszczaca sie w Twoim zasiegu finansowym. Wszystkie papiery zanosisz do doradcy, on z bankiem zalatwia i Ty sie niczym nie przejmujesz. Oprocz tego jak to splacac ![]() No chyba ze lubisz stac w kolejkach w roznych bankach i porownywac oferty, co gosc zrobi za Ciebie ![]() Po paru tyg (2-3tyg) przychodzi odpowiedz oficjalna z banku ile dostajesz kredytu i pozniej juz idziesz do oddzialu, czytasz umowe i podpisujesz. Potem czekasz troche na uruchomienie srodkow (nie pamietam juz ile). Pzdr ![]()
|
|
|
|
Warszawski rozmywacz I
Offline |
|
|
Jak juz chcesz brac w walucie obcej to chyba lepiej w CHF lub w Jenach.
A najlepiej przejdz sie do bankow i do expandera porownaj oferty w tych bankach jakie zaproponują ci np w Expanderze osobiscie danym banku - doradca w takich firmach badz innych bardziej 'niezalezanych' nakladaja swoja prowizje wiec warto tez wziac od niego propo i pojsc na wlasna reke do danego banku. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
chce zainwestoiwwac na miesiac(spolki z wig20), gdzie znajde info. z danymi gospod. usa, i z najblizszymi terminami w ktorych dane(i jakie oczywiscie) bedą ujawniane... (zwlaszac o to drugie mi chodzi)wole sie ustrzec przed ewentualnym pociagnieciem w dół przez rynek USA
![]() ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|