The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2026, 12:04
Też chciałbym zobaczyć te analizy gry Dudy pisane przez Wolfiego bo choć czytam forum regularnie to jakoś mi umknęły.
Wiem natomiast,że jak ostatnio Cymes na liczbach pokazał,że na Kacpra wylewa się zwykły hejt a nie uzasadniona krytyka to Wolfy to obśmiał bo wie co widzi i jak się liczy xG.

Gość mieniący się analitykiem obśmiał liczby....
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.05.2026, 15:28
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Gość mieniący się analitykiem obśmiał liczby....
Liczby trzeba jeszcze umieć czytać, wiedzieć jak zostały wyliczone dane statystyki. Skąd się bierze główna statystyka xG (podawania w poprzek w okolicach pola karnego i do pokrytych zawodników, którzy jedyne co mogą zrobić to wycofać piłkę)?

Jeżeli Ci się wydaje że zabłysnąłeś powyższym zdaniem, to niestety, ale nie. Bardzo wiele katastrof opierało się o dokładnie policzonych danych, ale zabrakło krytycznego spojrzenia. Weźmy taki survivorship bias, bo przecież nie liczymy ile ataków zdechło bo Duda przyjmował piłkę dwie minuty etc.

Tyle z mojej strony. Ja nie stosuję liczb jako zaklęć, bo nie wzbudzają we mnie zabobonnego lęku jak u wielu z Was. Są formą opisu rzeczywistości, przydatną gdy stosuje je się poprawnie, nieprzydatną w innych warunkach, ale nie zastępują pozostałych narzędzi analitycznych.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.05.2026 o godz. 15:33.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 06.05.2026, 16:08
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Liczby trzeba jeszcze umieć czytać, wiedzieć jak zostały wyliczone dane statystyki. Skąd się bierze główna statystyka xG (podawania w poprzek w okolicach pola karnego i do pokrytych zawodników, którzy jedyne co mogą zrobić to wycofać piłkę)?(...)
Po to są tworzone statystyki liczbowe by nie trzeba było "umieć czytać" czyli by były twarde dane, a nie odczucia.
W temacie "umienia czytania" mamy powołania do kadry U21.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 06.05.2026, 16:32
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Liczby trzeba jeszcze umieć czytać, wiedzieć jak zostały wyliczone dane statystyki. Skąd się bierze główna statystyka xG (podawania w poprzek w okolicach pola karnego i do pokrytych zawodników, którzy jedyne co mogą zrobić to wycofać piłkę)?

Jeżeli Ci się wydaje że zabłysnąłeś powyższym zdaniem, to niestety, ale nie. Bardzo wiele katastrof opierało się o dokładnie policzonych danych, ale zabrakło krytycznego spojrzenia. Weźmy taki survivorship bias, bo przecież nie liczymy ile ataków zdechło bo Duda przyjmował piłkę dwie minuty etc.

Tyle z mojej strony. Ja nie stosuję liczb jako zaklęć, bo nie wzbudzają we mnie zabobonnego lęku jak u wielu z Was. Są formą opisu rzeczywistości, przydatną gdy stosuje je się poprawnie, nieprzydatną w innych warunkach, ale nie zastępują pozostałych narzędzi analitycznych.
Miałeś tam cały szereg statystyk takich jak straty,podania na własnej połowie,podania na połowie przeciwnika,kontakty z piłką,dryblingi i masę masę innych a ty uczepiłeś się xG bo posiadłeś tą magiczną wiedze niedostępną dla nikogo i wiesz jak się ten współczynnik oblicza.
Masz tam twarde dane a nie twoje "widzi mi się" ....."analityku"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów