The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.03.2026, 09:05
Nie wiem dlaczego po spadku najbardziej forumowi fachowcy czepiają się po kolei trenerów i Królewskiego .

Wg mnie, mamy skład jaki mamy, tzn. na miarę naszych możliwości. A niestety, jest to klasyczny skład wyngla i papy. Może dwóch, trzech zawodników prezentuje jako taka klasę. W obecnym sezonie Jop wycisnął na początku 300% z możliwości tych grajków i baterie wyczerpał. Zostało ciulanie punktów. To samo mag z Kostaryki, zajechał graczy meczami w PP i na koniec ligi brakło paliwa. Kazek Moskal cos pokazał w Europie, i niestet, odbiło się to na wynikach w lidze. Ten skład to dobry na 8-13 miejsce, a że Jop jest z drużyną tak wysoko, trudne do uwierzenia. Jedynie Sobol zbytnio ne podskoczyl powyzej mozliwosci dysponowanego skladu. Po prostu, nie ma kasy, to i grajki jacy sa kazdy widzi. Awansu raczej nie przegramy, ale w razie tego trza kilkunastu graczy dokupić.
Ostatnio edytowane przez WildDog : 22.03.2026 o godz. 09:09.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.03.2026, 09:12
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem dlaczego po spadku najbardziej forumowi fachowcy czepiają się po kolei trenerów i Królewskiego .

Wg mnie, mamy skład jaki mamy, tzn. na miarę naszych możliwości. A niestety, jest to klasyczny skład wyngla i papy. Może dwóch, trzech zawodników prezentuje jako taka klasę. W obecnym sezonie Jop wycisnął na początku 300% z możliwości tych grajków i baterie wyczerpał. Zostało ciulanie punktów. To samo mag z Kostaryki, zajechał graczy meczami w PP i na koniec ligi brakło paliwa. Kazek Moskal cos pokazał w Europie, i niestet, odbiło się to na wynikach w lidze. Ten skład to dobry na 8-13 miejsce, a że Jop jest z drużyną tak wysoko, trudne do uwierzenia. Jedynie Sobol zbytnio ne podskoczyl powyzej mozliwosci dysponowanego skladu. Po prostu, nie ma kasy, to i grajki jacy sa kazdy widzi. Awansu raczej nie przegramy, ale w razie tego trza kilkunastu graczy dokupić.
Z obecnego, zestawu gajkow to ze swicami szukać 3-4 na eklapowy skład.
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 22.03.2026, 17:06
Z obecnego, zestawu gajkow to ze swicami szukać 3-4 na eklapowy skład.
Myślę, że nie jest aż tak źle. Natomiast z pewnością brakuje tej drużynie 'dziesiątki', która w meczu zwłaszcza takim jak wczorajszy z przeciwnikiem, który długimi momentami stał w niskim bloku oddając nam inicjatywę, potrafi zrobić dosłownie cokolwiek.
40 kontaktów
0 dryblingów
0 strzałów celnych/niecelnych/zablokowanych, po prostu nic
1 kluczowe podanie, które wygenerowało...0,07xA w zasadzie można pominąć, to coś w stylu podania, po którym Carbo jebnął w trybuny, a algorytmy zapisały to jako key pass i policzyły xA.
Tak się nie da. Celowo nie piszę nazwiska, bo gdzieś od września nie oczekuję/wymagam od tego grajka, że będzie robił rzeczy, do których się po prostu nie nadaje i myślę, że sztab gdyby miał inne opcje to zwyczajnie nie wystawiałby go na tej pozycji.

W perspektywie sezonu wygląda to tak. Zaczęliśmy 10/9 Rodado/Zwolak. Specyficzny mecz. Można powiedzieć, że długimi momentami dużo się teoretycznie nie zgadzało, natomiast wynik jak najbardziej. Mecz, który dobitnie pokazuje, że posiadanie/dominacja nie jest kluczem do wszystkiego. Zwolak odchodzi. Na 10 wskakuje Julek. Każdemu kto zastanawia się dlaczego już nie robimy na boisku rzeczy, które robiliśmy w tych pięciu spotkaniach polecam je po prostu obejrzeć. Zresztą wystarczyłyby chyba skróty. Zwrócić uwagę na przestrzenie, które zostawiali nam przeciwnicy, zagęszczanie przez nich środka pola, a raczej jego brak, wysokość ustawienia bloku obronnego i przestrzeni zostawianej za nim. Stara prawda - grasz tak jak przeciwnik pozwala, a przeciwnicy pozwalali na baaardzo dużo. Do tego wesołe letnie granie. Każdy chce dobrze wejść w sezon. Wiele zespołów próbuje grać odważniej i bardziej otwarcie niż na to je stać. Dochodzą nieskompletowane i niezgrane kadry w ciągle trwającym okienku transferowym.

Od Miedzi zabawa się kończy, a zaczyna poważne granie. P-R-Z-Z-R. Każdy z tych meczy jest niestety sygnałem, że Julek na 10 z lepiej zorganizowanym przeciwnikiem częściej stającym w niskim bloku traci sporo swoich walorów. Wjeżdża koncepcja Julek na skrzydło Duda na 10. Mamy drugą serię Z-Z-Z-Z. Aczkolwiek o ile z Ruchem i Puszczą wygląda to w miarę poprawnie. To z Rzeszowem i Chrobrym przeciwnicy presując wyżej mocno paraliżują nasze budowanie przez 6/8, a mecze wygrywamy omijając ten pressing lagami Grujcica i Carbo. Zresztą z Puszczą też otwarliśmy sobie mecz lagą Carbo.

No i przychodzi Polonia, która sumiennie odrabia lekcje. Z jednej strony presem czyniąc nasze budowanie po ziemi mocno nieskutecznym, z drugiej będąc dobrze ustawiona do neutralizowania długich piłek. Od tamtej pory mamy P-R-Z-R-Z-R-R-R-Z-R. Julek coraz bardziej kojarzy mi się z Goku. Czyli skrzydłowym, który ustawiony na 10 fajnie funkcjonował w innym zespole i rzeczywistości boiskowej innej niż wiślacka. CV też się zgadza. W AusBundeslidze w 20 meczach na dziesiątce ma jedną asystę. Już chyba Goku lepiej tutaj wyglądał. Chociaż Julek wygląda z kolei zdecydowanie lepiej w grze defensywnej. Duda? W teorii to chyba miało wyglądać tak, że skoro przeciwnik staje w szesnastce to Kacper na 10 przed polem karnym małą grą po ziemi ma napędzić nasze rozegranie. W teorii, bo nie bardzo kojarzę mecz, w którym rywal po wyjęciu Dudy z 8 chciał w ogóle czekać na nas w swoim polu karnym.

Wracając do sedna. Sztab chciał grać z Rodado na 10 i widać to był bardzo wyraźnie w letnim presezonie. Żeby było jasne Angel jest lepszą 9 niż Zwolak czy Sanchez, ale potrzebuje 10, która nawet nie tyle obsłuży go asystą, co sama stworzy zagrożenie trochę odciągając od niego uwagę obrońców i robiąc mu więcej przestrzeni. Z drugiej strony nie mamy lepszej 10tki jeśli chodzi o grę do przodu, patrząc na jednoczesną zdolność odnalezienia się zarówno w fazach przejściowych jak i grze na niski blok to jest Angel i dłuuugo nic. Argument, że przegrywamy z nim walkę o środek pola jest dziwny. W jego statsach z Miedzią jeśli chodzi o kontrybucję w grze obronnej (wejścia w pojedynki, przechwyty, odbiory) tego po prostu nie widać. Natomiast legendarna walka o środek pola to już w ogóle słowo wytrych. Jak ją wygrywamy to kończy się posiadaniem ~70%. Patrząc na nasze przygody w tej lidze naprawdę rzadko koreluje to z zadowalającym wynikiem na koniec meczu i nie jestem pewien czy w ogóle taka dominacja przez pełne 90min jest naszym celem. Zdecydowanie bardziej raził natomiast brak naszych szybkich ataków w momentach kiedy Odra przejmowała inicjatywę.

Obecnie to nie jest jedyny problem tej drużyny, ale dla mnie kluczowy jest jednak deficyt na pozycjach 9/10 gdzie nasz najlepszy napastnik jest jednocześnie najlepszą 10tką. Do Polonii różnymi taktycznymi wygibasami dość skutecznie maskowaliśmy półśrodki, którymi łataliśmy braki na 10. Niestety przeciwnicy też się uczą. Bardzo dużo obiecywałem sobie po ustawieniu Rodado/Sanchez i z Miedzią w sumie wyglądało to bardzo poprawnie, bo zagraliśmy chyba najlepszy mecz od miesięcy. Z Odrą poukładało się to personalnie mocno pechowo, ale liczę że właśnie takim ustawieniem 9/10 jakoś dowieziemy ten awans. Nie zmienia to faktu, że przed ESA trzeba tutaj usiąść i zastanowić się co dalej, bo półśrodki, które dały nam dorobek punktowy w 1 lidze w ESA raczej nie przejdą.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.03.2026, 06:45
Cymes napisał(a):Wyświetl post

Obecnie to nie jest jedyny problem tej drużyny, ale dla mnie kluczowy jest jednak deficyt na pozycjach 9/10 gdzie nasz najlepszy napastnik jest jednocześnie najlepszą 10tką. Do Polonii różnymi taktycznymi wygibasami dość skutecznie maskowaliśmy półśrodki, którymi łataliśmy braki na 10. Niestety przeciwnicy też się uczą. Bardzo dużo obiecywałem sobie po ustawieniu Rodado/Sanchez i z Miedzią w sumie wyglądało to bardzo poprawnie, bo zagraliśmy chyba najlepszy mecz od miesięcy. Z Odrą poukładało się to personalnie mocno pechowo, ale liczę że właśnie takim ustawieniem 9/10 jakoś dowieziemy ten awans. Nie zmienia to faktu, że przed ESA trzeba tutaj usiąść i zastanowić się co dalej, bo półśrodki, które dały nam dorobek punktowy w 1 lidze w ESA raczej nie przejdą.
Calkiem zgrabna analiza, ale kluczowy problem jest duzo banalniejszy:

Rodado - kontuzja na obozie 2 tygodnie, teraz problem z kolanem
Duda - pauzowal przez kontuzje, teraz znowu pobijany
Bozic - kontuzja za kontuzja
Omic - kontuzja na obozie
Biedrzycki - pauzowal na obozie 2 tygodnie
Krzyżanowski - kontuzja pleców
Kuziemka - teraz kontuzja
Jordi - bez gry od pol roku, teraz kontuzja
Mikulec - po kontuzji i przeciążył kolano
Uryga - po kontuzjj
Ertlhaler - pauzowal w meczu z PGM - kontuzja
Grujcic - mocna infekcja - pauzowal 2 tygodnie na starcie wiosny
Kutwa - również mial infekcje
Baniowski - zawilosci kontraktowe, stracil polowe obozu, jesienia ciagle kontuzje

Jedyni z otoczenia 1 skladu których nie wymienilem to Letkiewicz, Giger, Leliveld, Igbekeme, Duarte i Carbo - przynjamniej oficjalnie, ale jak Jop mówi ze mamy w zespole duzo mikrourazow to pewnie kogoś wyżej tez ma na mysli.

Za malo sie o tym mówi, jak duze mamy problemy kadrowe i brak ciągłości treningu. Wychodzi bral kasy i brak realnej ławki w ofensywie. Cos co nas bardzo omijało jesienia - wiosna przychodzi z nawiązką.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 23.03.2026 o godz. 06:52.
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 22.03.2026, 09:33

A jaki zespół w tej lidze ma skład lepszy od nas? Odpowiedź jest krótka i szokująca. Żaden.
Rodado przerasta tę ligę. Cała reszta z wyjątkiem bramkarza z pierwszej 11 to top 3 zawodników na swoich pozycjach w lidze.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.03.2026, 10:13
Martinus napisał(a):Wyświetl post
A jaki zespół w tej lidze ma skład lepszy od nas? Odpowiedź jest krótka i szokująca. Żaden.
Rodado przerasta tę ligę. Cała reszta z wyjątkiem bramkarza z pierwszej 11 to top 3 zawodników na swoich pozycjach w lidze.
i oto mnie chodzi, ze w tej pierwszoligowej mizernocie ciezko doszukac sie druzyny chociaz z 5-6 pilkarzami, ale Jopowi nalezy sie szacun, ze wybija sie (tylko punktami na koncie) w tym dziadostwie. Chyba Slask i miaziana tu przez niektorych Wieczysta powinni odjechac tej lidza. A tu mila niespodziank; "cud Jopa"
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 22.03.2026, 09:59

Ale brednie zupelne z tym składem. No ale tak zawsze tłumaczycie błędy trenera.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.03.2026, 10:29

To znaczy jakie są te grajki ? Czy nie takie same jak na początku sezonu? O czym Ty w ogóle mówisz, jakie baterie? Przecież w zimie w Turcji mieli te baterie ładować. Na początku wygraliśmy chyba z 6 meczów pod rząd ze średnią 3 bramki na mecz . Tak gra skład na 8-13 miejsce? . Problem nie jest w umiejętnościach piłkarzy tylko w umiejętnościach trenera do ich wykorzystania.

Na początki piłkarze liczyli na sprawiedliwego trenera, który będzie wystawiał tych w najlepszej formie, dlatego starali się i walczyli. Niestety Jop miał swoich pupili, a duża część nie dostawała w ogóle szansy. Baniowski to był pierwszy sygnał, że coś jest nie tak. Królewski załagodził spór, który Jop jeszcze podkręcał. Co jest z Kutwą, co z Omicem, co z Mikulcem. Bozic wczoraj najlepszy ba boisku pewnie by wcale nie zagrał. Krzyżanowski na prawej pomocy? Tylko Uryga nagle znowu jest Kapitanem. Przecież to jest cyrk.

Jop rozpieprza ten zespół od środka swoją hierarchią i durnymi decyzjami.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów