The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.09.2025, 12:58
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nie lepiej ignorować trolla niż z nim dyskutować?
U mnie jest w ignorowanych i dużo lepiej przegląda mi się to forum.
nie ma moderacji wiec trzeba samemu filtrowac wypowiedzi. U mnie ci co non stop obrazaja innych uzytkownikow tez sa w ignorowanych dzieki czemu nie trzeba przekopywac sie przez dziesiatki postow w ktorych ludzie sie kloca.

Nic w sumie nie tracisz a przynajmniej widzisz tylko te bardziej merytoryczne wpisy.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 22.09.2025, 15:15
Moze to kogos zainteresuje:

xG 0.65 vs 1.74

I uwaga, podania:
173 vs 472

Najnizszy wynik sezonu jakiegokolwiek rywala Wisly. Kolejny wynik to 202 podania Odry. Wczesniej krecilo się to miedzy 270 a 400 podaniami rywali

Rywale zaczeli z nami murarke na calego.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.09.2025, 16:09
Karherop napisał(a):Wyświetl post

xG 0.65 vs 1.74

I uwaga, podania:
173 vs 472

Najnizszy wynik sezonu jakiegokolwiek rywala Wisly. Kolejny wynik to 202 podania Odry. Wczesniej krecilo się to miedzy 270 a 400 podaniami rywali

Rozumiesz że:
1) Łęczna po strzeleniu gola nie miała potrzeby atakować (ale i tak to robiła, z nieciekawymi dla nas efektami)
2) Przechodzili pod nasze pole karne kilkoma podaniami, podczas gdy my niemal każdą akcję zaczynaliśmy od pięciu podań między stoperami a bramkarzem (patrz punkt 1)?

Potem będziesz twierdził że Łęczna nie istniała podczas gdy przebieg meczu był zupełnie inny. Po karnym (z dupy, tzn. zawodnik bez sensu go zrobił) remis brałem w ciemno, a Łęczna grając w dziesiątkę była bliska skarcenia nas w 14-tej doliczonej minucie.

Także fajne statystyki, tylko wynika z nich zupełnie co innego niż Ci się wydaje. Gramy wolno, schematycznie, wymieniamy gigantyczną liczbę bezsensownych podań które jedyne co dają to czas rywalowi na ustawienie się w obronie. Gdybyśmy mieli tych podań 300 to xG by pewnie wzrosło.

Dlatego Carbo był jednym z najlepszych w beznadziejnej pierwszej połowie - bo podawał do przodu (i to nie 10 metrów przed naszego zawodnika). A podawał do przodu bo umie sobie zwykle poradzić z pressingiem przeciwnika inaczej niż odwracając się do niego plecami i odgrywając w kierunku własnej bramki. No chyba że dostaje piłkę z piłkarzem rywala na plecach...

I żeby była jasność - nie twierdzę że Carbo zagrał jakiś cudowny mecz.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.09.2025 o godz. 16:20.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 22.09.2025, 16:56
Zapamietalem 1 zbyt mocne podanie do Brody ktory przyjął piłkę na 5 metrów (z tego padl gol) oraz drugie fatalne podanie tez 1 polowy z bocznej lewej strefy wprost na 16 metr do przeciwnika.
Jakoś mnie nie dziwi, że nie zapamiętałeś na przykład i tych sytuacji:
https://x.com/KiQus_/status/1969762128622977341
https://x.com/MarcinKlimek1/status/1969757594362265895

Wolfy ma rację podkreślając jego znaczenie dla zespołu pomimo gry odległej od jego najlepszej formy.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 22.09.2025, 17:00

xG 0.65 vs 1.74

I uwaga, podania:
173 vs 472

O ile z tym,. że rywale zaczęli z nami grać inaczej niż na początku sezonu (a jednocześnie tak, jak w poprzednich sezonach, kiedy dawało to im wyniki) ciężko jest się nie zgodzić, zwłaszcza że wszyscy to przewidywali także ze względu na potencjał drużyn, z jakimi teraz gramy, to jednak trochę bez sensu wyjeżdżać ze statystykami olewając kontekst boiskowy.

Oprócz tego, co wymienił Wolfy, trudno nie zauważyć, że Łęczna grała w tym meczu przez 35 minut mając o jednego piłkarza mniej - zresztą przez 27 minut gry w osłabieniu też w praktyce bronili korzystnego dla siebie wyniku.

Innymi słowy, Łęczna w tym meczu zagrała łącznie 8 (słownie: osiem) minut, w których nie musiała niczego bronić i musiała atakować nie majac nic do stracenia. O tym, że przez te 8 minut, grając przy tym w 10 na 11 była w stanie wypracować sobie sytuacje w sumie lepsze niż my w ciągu całego meczu, nawet nie chce mi się wspominać. Przecież tam w tej wrzutce na koniec spokojnie mogło się skończyć bramką.

Jakby ktoś nie wiedział - nasze łączne xG w tym meczu jest takie "wysokie" tylko dlatego, że składa się w mniej więcej połowie dorobku z rzutu karnego po głupiej ręce w niegroźnej sytuacji z boku pola karnego, czyli z elementu niewypracowanego w grze.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 22.09.2025, 17:11
MaLk napisał(a):Wyświetl post
O ile z tym,. że rywale zaczęli z nami grać inaczej niż na początku sezonu (a jednocześnie tak, jak w poprzednich sezonach, kiedy dawało to im wyniki) ciężko jest się nie zgodzić, zwłaszcza że wszyscy to przewidywali także ze względu na potencjał drużyn, z jakimi teraz gramy, to jednak trochę bez sensu wyjeżdżać ze statystykami olewając kontekst boiskowy.

Oprócz tego, co wymienił Wolfy, trudno nie zauważyć, że Łęczna grała w tym meczu przez 35 minut mając o jednego piłkarza mniej - zresztą przez 27 minut gry w osłabieniu też w praktyce bronili korzystnego dla siebie wyniku.

Innymi słowy, Łęczna w tym meczu zagrała łącznie 8 (słownie: osiem) minut, w których nie musiała niczego bronić i musiała atakować nie majac nic do stracenia. O tym, że przez te 8 minut, grając przy tym w 10 na 11 była w stanie wypracować sobie sytuacje w sumie lepsze niż my w ciągu całego meczu, nawet nie chce mi się wspominać. Przecież tam w tej wrzutce na koniec spokojnie mogło się skończyć bramką.

Jakby ktoś nie wiedział - nasze łączne xG w tym meczu jest takie "wysokie" tylko dlatego, że składa się w mniej więcej połowie dorobku z rzutu karnego po głupiej ręce w niegroźnej sytuacji z boku pola karnego, czyli z elementu niewypracowanego w grze.
Miałem to w sumie dodać, ale zapomniałem. xG karnego to między 0.76 a 0.79. A karny nie był wynikiem jakiejś niesamowicie groźnej akcji, tylko frajerstwa/zmęczenia lewego obrońcy Łęcznej (gdzie chłop większość takich pojedynków wygrywał z łatwością).

Tak więc nawet statystycznie prezentowaliśmy się bardzo słabo na tle drużyny ze strefy spadkowej. No chyba że ktoś podnieca się bezsensownymi (czytaj - nie zdobywającymi terenu) podaniami i traktuje je jako wskaźnik rzekomo wyższej kultury gry.

Łęczna była - zespołowo - zdecydowanie lepsza od nas w tym meczu. Mieli gorszy skład indywidualnie, nie mieli ławki, stracili zawodnika i karnego po prostych błędach indywidualnych (co w sumie też podchodzi pod wcześniejsze przyczyny), ale na boisku byli lepsi. Między innymi dlatego że grali szybko piłką, mieli znacznie mniej spowalniających podań w fazie ataku. To jest wskaźnik lepszej taktycznie drużyny.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.09.2025, 18:32
Nieźle Zaskroniec swoich klakierów rozpieścił i im wmówił, że awans tylko po pięknej, krakoskiej piłce. Do tego excel, statystyki i kąkuter, wszystko się musi zgadzać żeby ich zadowolić, bo bilans 7-1-1 to oczywiście za mało.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 22.09.2025, 18:38
Niektórzy zapominają, że Łęczna była dla nas od zawsze trudnym terenem, niejednokrotnie gubilismy z nią punkty. Tym razem wracamy na tarczy. Liczą się punkty, a obraz meczu do zapomnienia. Właśnie takim przepychaniem kolanem meczy robi się awans.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 22.09.2025, 19:07
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Tym razem wracamy na tarczy .

S1moniczek robi się coraz bardziej zabawny. Już wszystko mu się zajączkuje, nawet powiedzenia czy frazeologizmy

Jestem pod wrażeniem
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 22.09.2025, 19:10
@MaLk to co napisales to prawda, ale jednoczesnie w tym meczu gralismy o 13 minut dłużej vs 5 minut dłużej w meczu z Odra.

Podalem te statystyki bez zadnej analizy, jako że większość pewnie ich nie widziala.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.09.2025, 19:20
Ale przecież wiadomo, że jak słabsza drużyna ma wynik, a ma go dzięki naszemu(Brody) frajerstwu od samego początku meczu to nie będzie się bawić w koronkowe rozgrywanie piłki ryzykując stratę i kontrę. Wobumeczach w 10 minucie już przegrywaliśmy, a przeciwnicy skupiali się na kradzeniu czasu i przerywaniu gry w każdy możliwy sposób, anie na podawaniu sobie piłki.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 22.09.2025, 19:35
Niektórzy zapominają, że Łęczna była dla nas od zawsze trudnym terenem, niejednokrotnie gubilismy z nią punkty. Tym razem wracamy na tarczy. Liczą się punkty, a obraz meczu do zapomnienia. Właśnie takim przepychaniem kolanem meczy robi się awans.
Wrócić na tarczy tzn. zostać pokonanym. Wzięło się to stąd, że polegli wojownicy wracali do swoich domów położeni na swoich tarczach.
Jeśli zwyciężyli to wracali z tarczą.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.09.2025, 19:43
Dajcie chłopu spokój, to przecież tylko pomyłeczka.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.09.2025, 22:15
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
serio, Czerepach? Zaraz i ty pójdziesz do ignorowanych za cytowanie trolla.
Wiem, że jesteś za tym, żebyśmy się nawzajem czytali, ale po jaką cholerę mam sobie podnosić trollem ciśnienie?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 22.09.2025, 22:18
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ale przecież wiadomo, że jak słabsza drużyna ma wynik, a ma go dzięki naszemu(Brody) frajerstwu od samego początku meczu to nie będzie się bawić w koronkowe rozgrywanie piłki ryzykując stratę i kontrę. Wobumeczach w 10 minucie już przegrywaliśmy, a przeciwnicy skupiali się na kradzeniu czasu i przerywaniu gry w każdy możliwy sposób, anie na podawaniu sobie piłki.
Brutalna prawda jest taka że w pierwszej połowie po stracie bramki Górnik robił co chciał. Groźnie atalowali, neutralizowali nasze ataki. Nie jest tak że tylko kradli czas...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.09.2025, 10:15
FraMat napisał(a):Wyświetl post
serio, Czerepach? Zaraz i ty pójdziesz do ignorowanych za cytowanie trolla.
Wiem, że jesteś za tym, żebyśmy się nawzajem czytali, ale po jaką cholerę mam sobie podnosić trollem ciśnienie?
spokojnie, przecież to dla beki
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 23.09.2025, 18:09
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Brutalna prawda jest taka że w pierwszej połowie po stracie bramki Górnik robił co chciał. Groźnie atalowali, neutralizowali nasze ataki. Nie jest tak że tylko kradli czas...
Bez przesady, że robił co chciał, bo jakichś czystych okazji nie mieli. Natomiast skutecznie kasowali nasze próby gry do przodu. Bo byliśmy elektryczni i niepewni w grze. Nas stracona frajersko bramka wytrąciła z dobrego początkowego rytmu,natomiast im dodała wiary i pewności. Nic w tym dziwnego. Dyskusja zaczęła się od ilości podań naszych przeciwników, najniższej w sezonie. Są bezpieczniejsze sposoby na pilnowanie korzystnego wyniku niż utrzymywanie się przy piłce, zwłaszcza wg. PMS.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 23.09.2025, 19:20
Wiem co znaczy co. Zwyczajnie napisałem odwrotnie niż miałem na myśli. Tak działa presja zewnętrzna by szybko odpisać, w tym wypadku baba zrzędząca za uszami kręcąca aferę o kolejne byle gówno. Żonaci mnie zrozumieją

Oczywiście miało być z tarczą, zamiast na tarczy.

/Edit : oooo widzę, że nawet Smarkusik nie popuścił okazji. Jesteś kolego tak przykry, jak przykrywka od kibla.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.09.2025 o godz. 19:55.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 26.09.2025, 12:34
Wiem co znaczy co. Zwyczajnie napisałem odwrotnie niż miałem na myśli. Tak działa presja zewnętrzna by szybko odpisać, w tym wypadku baba zrzędząca za uszami kręcąca aferę o kolejne byle gówno. Żonaci mnie zrozumieją

Oczywiście miało być z tarczą, zamiast na tarczy.

/Edit : oooo widzę, że nawet Smarkusik nie popuścił okazji. Jesteś kolego tak przykry, jak przykrywka od kibla.
jako że jestem żonaty zapytam: czy afera była o nieopuszczenie deski ?
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 26.09.2025, 16:05
Nie wiem, nie słuchałem

Ale coś tam bylo na pewno
Ostatnio edytowane przez s1mone : 26.09.2025 o godz. 16:09.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 27.09.2025, 08:36
Wiem co znaczy co.
Kapitalnie brzmi to w ustach człowieka, który niegdyś pisał, że Poletanović sam "się rozjechał", Hiszpanie nie potrafią grać przy niskich temperaturach mimo wielu świetnych meczów zimą np. Carlitosa, Imaza, czy Rodado, gościa, który miesiącami wciskał Brodę do podstawowego składu jako rzekomo sensownego bramkarza i który próbował wmawiać, że zwiększenie liczby Polaków w składzie da Moskalowi i Jopowi sukces w poprzednim sezonie.

Zaiste, wiesz co jest co jak cholera!
(...)
"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów