The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2025, 21:48
azor napisał(a):Wyświetl post
Wyjątkowo Cię nie atakuje - kumam, że z automatu mogłeś to przyjąć

Mówię, że Ty masz racje.
Sorry, źle to przeczytałem.

Po prostu dziwi mnie branie rankingu krajowego który dotyczy czołówki Ekstraklasy pod kątem pierwszej ligi, z której większość awansujących spada w po jednym sezonie.

Dwa różne światy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 07.02.2025, 21:54
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ma rację że szósta drużyna ligi Serbskiej to nizszy poziom niż siódma pierwszej ligi polskiej? Jakoś nie jestem przekonany.
Podobnie jeśli chodzo o potencjał obu lig, biorąc pod uwagę przepaść między zapleczem i Ekstraklasą...
szczerze?
myślę że dysproporcje między czubem polskiej ekstraklasy a środkiem I ligi mogą być mniejsze niż między czubem ligi serbskiej a resztą jej ligi
to naprawdę zdominowana liga, w której czasami mistrz jest znany już w grudniu, poza tym reszcie ligi niewiele skapuje z sukcesów Zvezdy i rzadziej Partizana. u nas mimo narzekań na rynek wewnętrzny jest znacznie inaczej, także pod względem wyrównanego poziomu - heloł, PP?

jest jeden zasadniczy feler z dostępnymi w sieci rankingami Elo - nie zliczają pojedynczych meczów z I ligi (i w ogóle europejskie puchary dają do niego dużą premię), dlatego ciężko porównywać akurat Wisłę (ELO 1294) do czegokolwiek, ale daje mi to trochę do myślenia:

@azor: czemu miałby do nas nie przyjść? różnica indywidualnego poziomu sportowego nie jest duża, a wolfy myli się w tym, że próbuje go oceniać na tle jego ligi, której nie zna
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.02.2025, 22:05
Watts napisał(a):Wyświetl post
@azor: czemu miałby do nas nie przyjść? różnica indywidualnego poziomu sportowego nie jest duża, a wolfy myli się w tym, że próbuje go oceniać na tle jego ligi, której nie zna
Bo ma kontrakt ważny jeszcze 1,5 roku, bo Vojvodina ma całkiem realne szanse na puchary, bo jesteśmy średniakiem na drugim poziomie ligowym z marną perspektywą na awans, bo nie możemy w edytorze zmienić profilu właściciela na "sugar daddy", bo nie jesteśmy w stanie go kupić, bo mało prawdopodobne wydaje się, żeby Vojvodina chciała rozwiązać z nim kontrakt (choć to akurat tylko mój domysł).
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 07.02.2025, 22:25
Bo ma kontrakt ważny jeszcze 1,5 roku, bo Vojvodina ma całkiem realne szanse na puchary, bo jesteśmy średniakiem na drugim poziomie ligowym z marną perspektywą na awans, bo nie możemy w edytorze zmienić profilu właściciela na "sugar daddy", bo nie jesteśmy w stanie go kupić, bo mało prawdopodobne wydaje się, żeby Vojvodina chciała rozwiązać z nim kontrakt (choć to akurat tylko mój domysł).
najbardziej przekonuje mnie ten pierwszy argument, co do reszty to jest trochę więcej zmiennych
Serbia to nie Polska - niższy poziom ligi, prawdopodobnie mniejsza kasa, niekoniecznie na czas, trochę więcej korupcji, impulsywni trenerzy, prezesi i właściciele
dla zawodnika który ma 31 lat, do tego takiego który poznał warunki (finansowe i sportowe) gry w Polsce to miałaby być taka zła opcja? te puchary to naprawdę taki gamechanger? jestem przekonany, że indywidualnie jest na poziomie przystającym do polskiej I ligi, ale Wisła organizacyjnie i finansowo może być o wiele lepszą opcją niż ~4. drużyna serbskiej ligi - a są przesłanki, że sportowo też może tak być, wyjąwszy wspomnianą regularną grę w eliminacjach pucharów (w tym sezonie nawet krócej niż Wisła)
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 07.02.2025, 22:32
Serbia to nie Polska - niższy poziom ligi, prawdopodobnie mniejsza kasa, niekoniecznie na czas, trochę więcej korupcji, impulsywni trenerzy, prezesi i właściciele
dla zawodnika który ma 31 lat, do tego takiego który poznał warunki (finansowe i sportowe) gry w Polsce to miałaby być taka zła opcja? te puchary to naprawdę taki gamechanger? jestem przekonany, że indywidualnie jest na poziomie przystającym do polskiej I ligi, ale Wisła organizacyjnie i finansowo może być o wiele lepszą opcją - a są przesłanki, że sportowo też może tak być, wyjąwszy wspomnianą regularną grę w eliminacjach pucharów (w tym sezonie nawet krócej niż Wisła)
kwestia kasy - nie mam pojęcia, aczkolwiek my i tak jej nie mamy

racjonalny prezes, właściciel, organizacja i finanse - naprawdę mówimy o Wiśle w aktualnym położeniu?

poziom sportowy - to wciąż jest 1 poziom rozgrywkowy vs 2 poziom rozgrywkowy. Nie jesteśmy Championship.

Jedynym argumentem, który mógłby przyciągnąć Poletanovica to Wisły w tych okolicznościach jest kasa, której nie mamy. Jeżeli mamy go brać w ramach "zastaw się, a postaw się" to wolę środek Duda-Igbe.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.02.2025, 22:34
kwestia kasy - nie mam pojęcia, aczkolwiek my i tak jej nie mamy

racjonalny prezes, właściciel, organizacja i finanse - naprawdę mówimy o Wiśle w aktualnym położeniu?

poziom sportowy - to wciąż jest 1 poziom rozgrywkowy vs 2 poziom rozgrywkowy. Nie jesteśmy Championship.

Jedynym argumentem, który mógłby przyciągnąć Poletanovica to Wisły w tych okolicznościach jest kasa, której nie mamy. Jeżeli mamy go brać w ramach "zastaw się, a postaw się" to wolę środek Duda-Igbe.
Każdy nasz ruch transferowy jest na kredyt. Rocznie budżet rozjeżdża nam się o kilkanaście milionów.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 07.02.2025, 22:44
Każdy nasz ruch transferowy jest na kredyt. Rocznie budżet rozjeżdża nam się o kilkanaście milionów.
Stąd też moje pytanie, czy Poletanovic jest na tyle pewnym wyborem, żeby dorzucać jeszcze kolejne obciążenie do budżetu?
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.02.2025, 22:58
Ja nie wiem czy my mamy wybór.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.02.2025, 00:03
Stąd też moje pytanie, czy Poletanovic jest na tyle pewnym wyborem, żeby dorzucać jeszcze kolejne obciążenie do budżetu?
Zdaje się że logika jaką się kierujemy to "jak nie awansujemy to i tak bankrutujemy".
Czyli all in z parą dwójek na ręku, ale w sumie w puli jesr i tak dom i samochód.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 08.02.2025 o godz. 00:07.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 08.02.2025, 01:20
Nie zbankrutujemy. Kwiecień na to nie pozwoli. Jestem święcie przekonany, że to przyszły właściciel Wisły. Królewski nie bedzie mial wyboru.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 08.02.2025, 01:23
K...a jakby zakontraktowalo Ronaldo i tak byście mieli jakieś ale...że stary. Forum malkontentów. Nie dogodzi. Presja jest tu poj...w tym klubie. Dlatego sporo piłkarzy sobie nie radzi, a gdzie indziej tak.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 08.02.2025, 07:31
Leszek nie przelogowales sie
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 08.02.2025, 07:51
kwestia kasy - nie mam pojęcia, aczkolwiek my i tak jej nie mamy (...) Jedynym argumentem, który mógłby przyciągnąć Poletanovica to Wisły w tych okolicznościach jest kasa, której nie mamy.
Woś pożyczy(ł) kasę, być może Kwiecień pożyczy kasę, pozbyliśmy się Młyńskiego - może da się wystrugać jeden kontrakt na kluczową pozycję? ja cały czas zakładam, że on kontrakt z Vojvodiną może rozwiązać, ale jest tu jakiś kontekst którego nie znamy. może rzeczywiście różnica zarobków, może jakieś inne kwestie

Cytat:
mogłeś to tak zinterpretować, ale ja bardziej obniżałem oczekiwania wobec Vojvodiny i ligi serbskiej niż hajpowałem Wisłę
z tym że tak, mimo wszystko to nadal może być prawda, że pod tymi względami jesteśmy lepszym klubem - ja chciałem przekazać, że nawet sportowo ta różnica wcale nie jest tak duża, jak się wydaje

Cytat:
Spartak Trnawa przesyła pozdrowienia, wg Elo to był klub na poziomie Zagłębia Lubin
myślę że ewentualna klauzula podwyżki po awansie do ekstraklasy może być dla takiego Poletanovicia bardziej atrakcyjna niż teoretyczne frukty z pucharów, gdzie w Vojvodinie możesz mieć o wiele niższe zarobki, a w Wiśle nawet ta pierwszoligowa baza jest warta świeczki

podsumowując, przeszliśmy od "Poletanović tu nie przyjdzie, to kaczka" do "Poletanović może tu przyjść, to kwestia kasy którą możemy wydać lub nie, lepiej nie" - moja robota tu chyba jest skończona
Ostatnio edytowane przez Watts : 08.02.2025 o godz. 07:56.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.02.2025, 08:08
Poletanović przede wszystkim jest piłkarzem na pozycję na której mamy brak - defensywnej pomocy. Nie jest kurduplem, nie miał ostatnio operowanych kolan, grał w miarę regularnie i umie dośrodkować. No i przede wszystkim - jak go ktoś kopnie albo zbierze z bara to raczej nie będzie się chował przez resztę meczu, co jest aspektem olewanym przez nasz klub przy doborze piłkarzy - a niestety kluczowym. Na Piotrusiach Starzyńskich nie robi się awansu w tak siłowej i brutalnej lidze.

Menedżer podsunął nam trafniejszą opcję niż nasz "dział sportowy" Na pewno wygląda na papierze sensowniej niż ten Trouliet.

I tak jak napisałem - podejrzewam że pierwsza liga to niższy poziom niż liga serbska, więc przejście powinno być w miarę łagodne.

O ile do niego dojdzie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 08.02.2025 o godz. 08:11.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 08.02.2025, 08:23
podsumowując, przeszliśmy od "Poletanović tu nie przyjdzie, to kaczka" do "Poletanović może tu przyjść, to kwestia kasy którą możemy wydać lub nie, lepiej nie" - moja robota tu chyba jest skończona
Nie przeszliśmy Jedyny argument jaki mógłby go przekonać to kasa, której nie mamy czyli jednak kaczka
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 08.02.2025, 08:25
Nie przeszliśmy Jedyny argument jaki mógłby go przekonać to kasa, której nie mamy czyli jednak kaczka
https://www.youtube.com/watch?v=njX58y8zG3E
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 08.02.2025, 10:13
A czy nie można rozważać teorii, że owo mityczne "wejście" Kwietnia do Wisły i przyjacielskie rozmowy dotyczą ewentualnego zaangażowania WK w pokrycie kosztów jakiegoś solidnego transferu do Wisły?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 08.02.2025, 10:15
Leszek nie przelogowales sie
Zabawne. Tyle, że ja mam jedno konto na forum (mod może sprawdzić), więc twoja wycieczka jest chybiona
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 08.02.2025, 10:28
Lesiu się nawrócił.Jebie już zaskrońca równo z nami.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 08.02.2025, 10:32
Poletanović przede wszystkim jest piłkarzem na pozycję na której mamy brak - defensywnej pomocy. Nie jest kurduplem, nie miał ostatnio operowanych kolan, grał w miarę regularnie i umie dośrodkować. No i przede wszystkim - jak go ktoś kopnie albo zbierze z bara to raczej nie będzie się chował przez resztę meczu, co jest aspektem olewanym przez nasz klub przy doborze piłkarzy - a niestety kluczowym. Na Piotrusiach Starzyńskich nie robi się awansu w tak siłowej i brutalnej lidze.

Menedżer podsunął nam trafniejszą opcję niż nasz "dział sportowy" Na pewno wygląda na papierze sensowniej niż ten Trouliet.

I tak jak napisałem - podejrzewam że pierwsza liga to niższy poziom niż liga serbska, więc przejście powinno być w miarę łagodne.

O ile do niego dojdzie.
Przede wszystkim to wiemy na co Poletanovica stać,grał w polskiej lidze,grał w naszym klubie i cała nadzieja w tym,że nie obniżył znacząco lotów.Nie musimy zaprzęgać przepotężnego AI i równie przepotężnego skautingu do oceny tego transferu a to zmniejsza prawdopodobieństwo pomyłki.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 08.02.2025, 11:23
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Lesiu się nawrócił.Jebie już zaskrońca równo z nami.
Jak wygramy ze zniczem i zremisujemy z ruchem to najpewniej znowu mu się zmieni.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.02.2025, 11:44
A jak zremisujemy ze Zniczem i przegramy z Ruchem?
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.02.2025, 12:01
El'kabat napisał(a):Wyświetl post
A jak zremisujemy ze Zniczem i przegramy z Ruchem?
Jest też opcja "All inclusive": dwa w.......e i kontuzja.

Ale chciałem zwrócić uwagę jakie to smutne że to menedżer podsuwa nam piłkarza lepiej dopasowanego pod nasze potrzeby niż dział sportowy. No ale my przecież idziemy na rekord ofensywnych środkowych pomocników, mamy na liście płac coś koło sześciu, z czego do gry w pierwszej lidze nadaje się dwóch.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 08.02.2025 o godz. 12:04.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.02.2025, 12:02
A no racja Wolfy, dzięki, chciałem być umiarkowanym optymistą.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.02.2025, 14:54
El'kabat napisał(a):Wyświetl post
A no racja Wolfy, dzięki, chciałem być umiarkowanym optymistą.
Optymizm to droga do rozczarowań. Zwłaszcza dla kibica Wisły.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 08.02.2025, 15:38
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Jak wygramy ze zniczem i zremisujemy z ruchem to najpewniej znowu mu się zmieni.
W marzeniach takie wyniki. Nie ma szans.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 10.02.2025, 08:27
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Przede wszystkim to wiemy na co Poletanovica stać,grał w polskiej lidze,grał w naszym klubie i cała nadzieja w tym,że nie obniżył znacząco lotów.Nie musimy zaprzęgać przepotężnego AI i równie przepotężnego skautingu do oceny tego transferu a to zmniejsza prawdopodobieństwo pomyłki.
JK sie wydawało że brak kasy zrownowazymy skautingiem wspartym AI, a tu sie okazuje że najlepiej w czasach biedy dzialaja znajomości.

Żeby tylko Szot/Jaroch dojechał z formą, omijaly nas kontuzje i nawet 1 transfer w tym oknie może będzie wystarczajacy by doczłapac do baraży.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 10.02.2025 o godz. 08:35.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 10.02.2025, 09:46
Karherop napisał(a):Wyświetl post
JK sie wydawało że brak kasy zrownowazymy skautingiem wspartym AI, a tu sie okazuje że najlepiej w czasach biedy dzialaja znajomości.

Żeby tylko Szot/Jaroch dojechał z formą, omijaly nas kontuzje i nawet 1 transfer w tym oknie może będzie wystarczajacy by doczłapac do baraży.
Tak na 90% Francuz też był po znajomości, tyle że Bashy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 10.02.2025, 09:56
Swoją drogą to ciekawe co czują te Orły po AGH, co to obsługują system skautingowy dla Szefita.
Dłubią miesiącami analizy a w końcu przychodzi Poletanovic, którego polecił własny menadżer

Ja wiem, że pewnie mają kredyty, muszą kupić żarcie itp no ale jednak...
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 10.02.2025, 11:50
Maja placone? Maja, wiec zadowoleni. System wyjasnil ostatnio sam szefito. Algorytm wyszukuje pilkarzy ktorzy nie sa zainteresowani gra w Wisle badz nas na nich nie stac.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów