The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2024, 13:19
emjot napisał(a):Wyświetl post
a my mamy kasę na Ekstraklasę?
przecież resztkę tej kasy Królewski, Kubuś przy pomocy Kiko rozkurzył na hiszpańskich ogórów w rodzaju Eneko, Villara, Junce, Mulę, Fernandeza i Rodado
przemyśl to sobie
rozmowa z ścianą, która uważa że hiszpańskie ogóry nas zbawią
jest bezsensowna
Ciężko traktować poważnie twoje posty, jeśli wśród ogórów wymieniasz Villara, Rodado czy Fernandeza. Kto więc jest alternatywą dla "ogóra" zdefiniowanego w ten sposób?
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.07.2024, 14:43
a my mamy kasę na Ekstraklasę?
przecież resztkę tej kasy Królewski, Kubuś przy pomocy Kiko rozkurzył na hiszpańskich ogórów w rodzaju Eneko, Villara, Junce, Mulę, Fernandeza i Rodado
przemyśl to sobie
rozmowa z ścianą, która uważa że hiszpańskie ogóry nas zbawią
jest bezsensowna
Mamy ambicje powrotu do ekstraklasy i utrzymania się w niej dłużej niż sezon, dwa.

Tak czy nie ?

Dziś kasy nie mamy, bo znaczna jej część jeszcze wcześniej została rozpuszczona na takie ogóry jak Fazlagic, Młyński, Uryga, Żyro, Ondrasek, Basha itd. - to byli ci Hiszpanie na których Królewski wydał majątek?

Niektórych do dziś z ich gigantycznymi kontraktami nie jesteśmy w stanie się pozbyć.Teraz zaś rozpieprzamy kasę na nowe kontrakty dla Brody, Talara, Łasickiego - to jest sensowniejsze, tak? To tylko głupota Królewskiego.

Hiszpanie tacy jak Rodado, Carbo, Alfaro, Villar, a jeszcze wcześniej Fernandez, Mula, Carlitos, Imaz, Velez, Lionch, Gonzalez wielokrotnie dobrze przysłużyli się Wiśle i ratowali jej tyłek. Rodado z Carbo robią to nadal i dzięki nim dalej gramy w Europie, bo Angel znów nas "zbawił" w ostatnich dwóch meczach.

Tak czy nie?

Ja piszę o oczywistości w postaci wartości tych zawodników i ich znaczenia dla zespołu, którą próbujesz sprowadzać do wielbienia Hiszpanów.

Rozmowa z kimś, kto uważa że pierwszoligowe ogóry takie jak ci dziś nam wciskani uratują Wisłę sportowo jak i finansowo jest bezsensowna. Chcąc grać o coś więcej niż kołowrotek awans-spadek trzeba sięgnąć po wartościowych obcokrajowców. Większość Hiszpanów sprawdza się w tej roli wartościowych obcokrajowców czy Ci się to podoba czy nie. Bez nich nie byłoby Pucharu Polski i gry teraz w Europie. Ktoś kto twierdzi, że dałoby się to osiągnąć samymi Biedrzyckimi, Urygami czy Sapałami lub jakimkolwiek innym teamem złożonym z polskich pierwszoligowców jest po prostu śmieszny.

Podsumowując:
Ja twierdzę, że w Polsce większość Hiszpanów się sprawdziła, a nie mniejszość.
To fakt a nie opinia.

Ja twierdzę, że również w Wiśle większość z nich stanowiła wartość dodaną i wniosła coś dobrego do gry zespołu.
To też fakt, a nie opinia.

Ja twierdzę, że nawet dziś to Hiszpanie, a nie Polacy są u nas liderami zespołu i najważniejszymi zawodnikami drużyny.
To też nie tylko opinia.

Ja twierdzę, że większość Hiszpanów sprowadzanych do Polski - mimo iż u siebie są szrotem - i tak potrafi piłkarsko dużo więcej niż ogromna większość polskich pierwszoligowców.

Ja twierdzę, że profesjonalizmem i zaangażowaniem większość sprowadzonych do Polski Hiszpanów zdecydowanie przewyższa profesjonalizm i zaangażowanie prezentowane przez większość polskich piłkarzy, nie tylko takich Sapał.

Ja twierdzę że chcąc zrealizować cel w postaci awansu i trwałego utrzymania się w Ekstraklasie, nie można stawiać tylko na pierwszoligowych wyrobników, tylko klub potrzebuje do tego w dzisiejszych czasach również sensownych obcokrajowców. To akurat opinia.

Ja twierdzę, że sprowadzenie Hiszpanów pozwoliło w Wiśle na wywalczenie największego sukcesu od 12 lat w postaci wygrania Pucharu Polski. I to dzięki ich grze dziś gramy w Europie.
To też fakt, a nie opinia.

A teraz spójrz na listę tych faktów zanim znów zaczniesz sprowadzać moje słowa do rzekomego wielbienia Hiszpanów, a nie pisania o faktach i tym, do jakich wniosków prowadzą.
Ostatnio edytowane przez Markus : 20.07.2024 o godz. 15:00.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.07.2024, 15:00
Markus, przestań, proszę zaśmiecać to forum.

Wszyscy wiemy, że przeciętny piłkarz z Hiszpanii może być lepiej wyszkolony niż przeciętny polski piłkarz.
Mało tego - może też być tańszy.
Podejrzewam, że może być podobnie z przeciętnym Włochem, Portugalczykiem, Anglikiem czy Niemcem.

Nie zgadzam się tylko z tezą, że wszystko, co dobre w Wiśle w ostatnich latach to zasługa Hiszpanów, a wszystko, co złe - to zasługa Polaków.

Jak sprawdzili się ci Hiszpanie widzieliśmy pod koniec ubiegłych rozgrywek.
Fakt, że wydatnie pomogli w zdobyciu PP, ale też obciąża ich brak awansu mimo, że wspierał ich hiszpański sztab szkoleniowy.
Tam, gdzie można było szybko coś ugrać na rynku transferowym (PP) pokazali się z dobrej strony.
Tam, gdzie było to mało interesujące, nie dali rady.

Przy czym PP wywalczyli Polacy, Hiszpanie, Szwed, Białorusin, ba nawet Albańczyk, a awans do Ekstraklasy przegrali Polacy, Hiszpanie, Szwed, Białorusin, ba nawet Albańczyk.

Może już się z tym zgodzimy i zakończymy te bezprzedmiotowe przepychanki?

Na razie jesteśmy biednym klubem i możemy tylko przebierać w odpadach z Polski, Hiszpanii, Szwecji czy Albanii, a także innych krajów.
Czasami nam się poszczęści, a czasami nie.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 20.07.2024, 15:52
Widmo krąży nad Europą - widmo hiszpanizmu.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 20.07.2024, 15:59
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Markus, przestań, proszę zaśmiecać to forum.
To ty przestań zaśmiecać forum personalnymi wycieczkami i aluzjami pod moim adresem.Masz jakiś osobisty problem? To forum jest Twoją własnością?

Jak każdy będę pisać to, co uważam za słuszne i co mi się podoba.

Jak Tobie nie podobają się moje słowa czy obnażanie fałszu niektórych wypowiedzi innych osób to ich nie czytaj. Na Twojej opinii kompletnie mi nie zależy, podobnie jak na opiniach Jarów1 czy innych Jagulików. A jak czytasz i komentujesz, z którym z wymienionych przeze mnie w powyższej wypowiedzi faktów się nie zgadzasz? Konkretnie?

Z tym, że dzięki obecności tych Hiszpanów zdobyliśmy Puchar Polski, że większość Hiszpanów w Polsce się sprawdziła i cały czas sprawdza, czy że najważniejszymi piłkarzami Wisły w tym i poprzednim sezonie byli Hiszpanie, którzy zarówno w lidze jak i pucharze grali zwykle na równie wysokim poziomie zaangażowania jak choćby Rodado?

Pomijam już że nikt nigdy nie stawiał tezy "że wszystko, co dobre w Wiśle w ostatnich latach to zasługa Hiszpanów, a wszystko, co złe - to zasługa Polaków."Takie pisanie to czysta manipulacja.

Nie ulega żadnych wątpliwości, kto na przestrzeni ostatnich dwóch lat w ostatnich dwóch latach był najjaśniejszą postacią zespołu Wisły. Nie był to żaden z polskich zawodników. Za złe wyniki zawsze w pierwszej kolejności odpowiadają najsłabsze ogniwa drużyny, a nie najlepsze.

Więc jak jak ktoś będzie robił np. z Rodado czy Carbo ogórów, którzy się nie sprawdzili w Polsce, najbardziej odpowiedzialnych za porażkę w lidze w minionym sezonie, zawsze będę reagował czy Ci się to podoba czy nie - tak samo jak w innych sytuacjach, gdy na przykład ktoś będzie wmawiał, że jakiś trener nie słucha innego trenera na podstawie jednego ujęcia kamery.

Więc się do tego przyzwyczaj i nie próbuj przypieprzać się do mnie zamiast do osób regularnie piszących tu brednie, uprawiających hejt czy fałszujących fakty.
Ostatnio edytowane przez Markus : 20.07.2024 o godz. 16:01.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 20.07.2024, 16:10
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Widmo krąży nad Europą - widmo hiszpanizmu.
https://giphy.com/gifs/CLrEXbY34xfPi
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 20.07.2024 o godz. 16:14.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 20.07.2024, 16:12
O widzicie, Markus chce iść spać więc zamiast owiec zaczął wyliczac Hiszpanów.

Większość z Hiszpanów w Wiśle się sprawdziła. Pełna zgoda.
Sprawdzili się Carbo, Rodado, Alfaro

Nie sprawdzili się: Goku, Junca, Villar, Raton, Eneko, Baena.

I tak wiem, Baena to taka jedną akcję zrobił, tam zapieprzal w końcówce meczu ze dla Markusa się sprawdził już na całe życie, Villar czy Goku zagrali dobrze pół roku więc się sprawdzili, Raton grał z braku laku więc też jest ok, Eneko nam wygrał PP a Junca dwa lata temu miał że dwie asysty i dwa gole w Wiśle więc to prze kot.

No niezła większość gdzie na 9 sprawdziło się 3.
Także co trzeci się jako tako sprawdza. W tych 9 trafi się rodzynek jak Rodado że robi prawdziwa robotę.

I podsumowując wysrywy Markusa można powiedzieć że 1 na 10 Hiszpanów przerasta ligę polska, kolejnych 2 to średniacy ligowi ale dają coś drużynie, a 7 to odpady i szrot.
Rzeczywiście, nic tylko Hiszpanów ściągać. A teraz siłą rzeczy zasypiam bo przez przypadek mi się zaczęło liczyć i już spać się chce.

PS dobry sposób Markus z tym wyliczaniem żeby zasnąć. Szacunek.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 20.07.2024, 16:18
bla bla bla
bla bla i bla i jeszcze bla

przepłaceni kopacze z półwyspu Iberyjskiego
którzy w swoich CD Lugo i rezerwach Betisu
AEC Manlleu AE CornellĂ. del Terri rezerwach Girony CF Peralada UE Llagostera CF Badalona Mérida AD
rezerwach Mallorki, UD Ibiza

(a dalej mi się nie chce szukać bo po co... żeby stwierdzić to co jest ogólnie znane że przyjeżdżają tu ogóry nad ogórami)

nie zarobiliby nawet 1/5 tego co tu hojną ręką daje im polski (Królewski) prezes
i po dwóch latach odsysania kasy jedyne co wygrali ... to PP (wszak Polacy tylko przeszkadzali, albo się opierdalali czyż nie?)

wincyj ogórów z Hiszpanii jeszcze więcej
Ostatnio edytowane przez emjot : 20.07.2024 o godz. 16:21.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.07.2024, 17:05
Markus napisał(a):Wyświetl post
[...]
nie próbuj przypieprzać się do mnie zamiast do osób regularnie piszących tu brednie, uprawiających hejt czy fałszujących fakty.
Moim zdaniem Ty też piszesz tu brednie, uprawiasz hejt, fałszujesz fakty.
Brnij dalej, twoja sprawa.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 20.07.2024, 17:08
Przecież ten oszust Markus mówi że ktoś broni Urygi itp a sam broni szrot hiszpański podpinając wszystkich pod nazwiska Carbo i Rodado
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.07.2024, 17:09
bla bla bla

AEC Manlleu AE CornellĂ. del Terri rezerwach Girony CF Peralada UE Llagostera CF Badalona Mérida AD

(a dalej mi się nie chce szukać bo po co... żeby stwierdzić to co jest ogólnie znane że przyjeżdżają tu ogóry nad ogórami)

nie zarobiliby nawet 1/5 tego co tu hojną ręką daje im polski (Królewski) prezes
i po dwóch latach odsysania kasy jedyne co wygrali ... to PP (wszak Polacy tylko przeszkadzali, albo się opierdalali czyż nie?)

A i tak są lepsi od polskich pseudotalentów, do tego zwykle tańsi. Można tak w nieskończoność.
Jesteś nie lepszy niż Markus dewaluując hiszpańskich pilkarzy takich jak Fernandez, co już Ci inni wypominają. Ośmieszasz się.
Taki Goku jakby był Polakiem to by żądano za niego co najmniej milion euro.

Brak awansu był spowodowany beznadziejną obroną, w tym postawą leszcza Krzyżanowskiego, oldboya Urygi, odpałów Szota czy (rzadziej) Jarocha, plus żałosną ławką w postaci Satrusteguiego i Łasickiego. Kreacja była OK, byliśmy w top ligi. Niestety - podobnie w kwestii bramek straconych.

W tym okienku ściągamy przede wszystkim zawodników defensywnych: DP, dwóch bocznych obrońców a teraz - stopera. Jedyny stricte ofensywny piłkarz to Zwoliński za Sobczaka, pewnie ktoś jeszcze przyjdzie za Goku. Ewidentnie w klubie mają jasność co do tego która formacja najbardziej dała dupy.

Od tego czy sprowadzeni do obrony piłkarze mocno poprawią statystyki obronne będzie zależał awans. Kilku cwaniaczków tutaj bredziło że to nie wina Urygi, Krzyżanowskiego, Szota etc. tylko ich złego ustawienia. Dziwnym trafem po zmianie trenera śpiewka się zmieniła.

Naszym najlepszym piłkarzem jest Hiszpan, drugi w kolejności to też Hiszpan, trzecim jest czarny Szwed, a mam dziwne przeczucie że w top 5 będzie niedługo Grek po tym co zobaczyłem w ostatnim meczu (plus to że Mikulcem kręcili że aż żal było patrzeć). Najlepszym na razie Polakiem jest Jaroch, Sukiennicki z którego niektórzy robią gwiazdę po prostu dużo i szybko biega. Tacy też są potrzebni. Zwoliński i nasz nowy stoper mają potencjał na zamieszanie w hierarchii.

Proponuję skończyć te jałowe dyskusje, zwłaszcza że najlepszy potencjalny transfer do nas to Dani Ramirez. Przypominam - Hiszpan.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 20.07.2024, 18:06
jhaks miesz tak pisac , polska mysl szkoleniowa nigdy nie upadnie - a nasza 2 linia to po prostu potwor ktory zjada wszystkich przeciwniko .............gdy pisalem ze mamy druzyna na poziomie wlaki o utrzymanie to sioe smiano - pozyjemy , zobacymy ...jeszcze zatesknimy za tymi slabymi hiszpanami - robcie screeny
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 20.07.2024, 18:56
Miałem już nie komentować głupot niektórych użytkowników, którzy brak argumentów tradycyjnie próbują zastępować osobistymi wycieczkami i pomawianiem, ale znów rozbawił mnie nadworny hejterek Jaroo tym razem swoją (nie)znajomością matematyki.

W Wiśle z Hiszpanów sprawdzili się Rodado, Carbo, Alfaro, Mula, Fernandez, Lionch, Carlitos, Imaz, Fran Velez, Ivan Gonzalez, Villar, nawet Junka do momentu poważnej kontuzji, o którym ciepło wypowiadał się Moskal. To 12 nazwisk - niech będzie 11 jeśli odejmiemy Junkę. W sumie dopisać można byłoby jeszcze Igbekeme jako piłkarza z hiszpańskich niższych lig. Nie sprawdzili się Benito, niech będzie że i Raton, Eneko, Goku (choć ten ostatni miał liczby sytuujące go w czołówce piłkarzy ofensywnych pierwszej ligi). Czterech. Baena może być najwyżej piątym.

Hejterkowi wyszło, że sprawdziło się 3 na 9

Cudowne samozaoranie tego prymitywa.

A w całej Polsce sprawdziło się co najmniej kilkudziesięciu Hiszpanów, jeszcze bardziej śrubując proporcje udanych transferów z Hiszpanii w stosunku do nieudanych, co już wielokrotnie pokazywałem wklejając listę ich nazwisk drażniącą tego hejterka - a ten dalej to wypiera i popisuje się teraz matematyką gorszą niż przedszkolak.

Tego się nie da nie komentować i nie śmiać do rozpuku. Ale w końcu czego innego spodziewać się po typie, który w żadnej sprawie nie ma racji i któremu nic kompletnie się nie sprawdza czy dla którego Rodado to zwykły beznadziejny ogór, w dodatku nie umiejący grać w roli ofensywnego pomocnika.
Ostatnio edytowane przez Markus : 20.07.2024 o godz. 20:02.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 20.07.2024, 18:59
bla bla bla

Bla bla bla to robisz teraz jedynie Ty Emjocie, co się z Tobą stało?

By postawić na swoim próbujesz umniejszać nawet wkład w grę Wisły Fernandeza czy Rodado,jakby nie było też przedstawicieli hiszpańskich kopaczy szwendających się u siebie po peryferiach futbolu w niższych ligach.

Produkujesz się i produkujesz próbując walczyć z faktem, że większość tych Hiszpanów z ichniejszej Psiej Wólki czy głębokich rezerw i tak pozostaje znacznie lepszymi piłkarzami niż takie Młyńskie czy Sapały i znacznie więcej wynosi pozytywów do gry Wisły - tudzież w ogóle klubów naszych lig - niż całe stada pierwszoligowych polskich kopaczy.

Już Wolfy Ci dobrze napisał: co z tego, że u nich byli szrotem grającym w pipidówkach, skoro i tak biją wyszkoleniem, profesjonalizmem i zaangażowaniem oraz stanowią bardziej wartość dodaną do klubów niż większość tego, co biega na naszych pierwszoligowych boiskach? U nas wielokrotnie tacy grajkowie zostawali nawet królami strzelców Ekstraklasy! (Angulo, Expósito, Marc Gual, Ivi López,Carlitos)

Walcz z tym namiętnie dalej, kłócąc się z faktami i rzeczywistością.

Głównie hiszpańska ofensywa Wisły w minionym sezonie należała do najlepszych w pierwszej lidze, natomiast defensywa, w której grali głównie nie Hiszpanie (bo z Hiszpanów jeden okazał się nietrafionym transferem, a drugi długo leczył kontuzję) zawodziła na całej linii sprawiając, że sezon zakończył się porażką.

Tak, oby takich zawodników jak Rodado czy Carbo było w Wiśle jak najwięcej, wtedy zarówno o grę drużyny jak i jej przyszłość można byłoby być spokojnym.
Ostatnio edytowane przez Markus : 20.07.2024 o godz. 19:59.
(...)
"
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 20.07.2024, 19:00
gizmowisla napisał(a):Wyświetl post
jhaks miesz tak pisac , polska mysl szkoleniowa nigdy nie upadnie - a nasza 2 linia to po prostu potwor ktory zjada wszystkich przeciwniko .............gdy pisalem ze mamy druzyna na poziomie wlaki o utrzymanie to sioe smiano - pozyjemy , zobacymy ...jeszcze zatesknimy za tymi slabymi hiszpanami - robcie screeny
przecież ty pisałeś, żeby pozbyć się fernandeza bo duda jest lepszy
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 20.07.2024, 19:39
Bla bla bla to robisz teraz jedynie Ty Emjocie, co się z Tobą stało?

By postawić na swoim próbujesz umniejszać nawet wkład w grę Wisły Fernandeza czy Rodado,jakby nie było też przedstawicieli hiszpańskich kopaczy szwendających się u siebie po peryferiach futbolu w niższych ligach.

Produkujesz się i produkujesz próbując walczyć z faktem, że większość tych Hiszpanów z ichniejszej Psiej Wódki czy głębokich rezerw i tak pozostaje znacznie lepszymi piłkarzami niż takie Młyńskie czy Sapały i znacznie więcej wynosi pozytywów do gry Wisły - tudzież w ogóle klubów naszych lig - niż całe stada pierwszoligowych polskich kopaczy.

Już Wolfy Ci dobrze napisał: co z tego, że u nich byli szrotem grającym w pipidówkach, skoro i tak biją wyszkoleniem, profesjonalizmem i zaangażowaniem oraz stanowią bardziej wartość dodaną do klubów niż większość tego, co biega na naszych pierwszoligowych boiskach? U nas wielokrotnie tacy grajkowie zostawali nawet królami strzelców Ekstraklasy! (Angulo, Expósito, Marc Gual, Ivi López,Carlitos)

Walcz z tym namiętnie dalej, kłócąc się z faktami i rzeczywistością.

Głównie hiszpańska ofensywa Wisły w minionym sezonie należała do najlepszych w pierwszej lidze, natomiast defensywa, w której grali głównie nie Hiszpanie (bo z Hiszpanów jeden okazał się nietrafionym transferem, a drugi długo leczył kontuzję) zawodziła na całej linii sprawiając, że sezon zakończył się porażką.

Tak, oby takich zawodników Rodado czy Carbo było w Wiśle jak najwięcej, wtedy zarówno o grę drużyny jak i jej przyszłość można byłoby być spokojnym.
co się stało z Wisłą że sięga po ogórów z Półwyspu
bo inaczej się nie da?
no da się, ale po co skoro można przepłacać ogórów z Hiszpanii....
i znowu
za Kaspra był jeden odrzut z Hiszpanii, Uche
przy Uche (który nota bene nie miał za grosz szybkości) te wszystkie Fernandezy, Rodado i inne Villary nawet nie staly

ale nikt po Uche nie wpadł na pomysł ściągania wagonu szrotu z rezerw Betisu, Almerii czy Celty Vigo
bo to nie działa ..
co widać było na przykładzie Wisły w ubiegłym sezonie

ps. co do umniejszania Fernandezowi. Oczywiście, ze mu będę umniejszał, bo poza I ligą polską 2 sezony temu nie istniał nigdzie
no tak wiem, że strzelił w AGS Astéras Trípolis 17 bramek w dwa sezony
acha
ps. 2 Goku za milion euro no wolfy popłynąłeś jakbyś się szaleju najadł... Nic prostszego, niech prezydęt Duduś da obywatelstwo Goku i już natychmiast pól Europy będzie się o niego biło
a pisanie że awans przegrali Polacy .... idze idze bajoku.... bo Hiszpanie na czele z Rude to samo dobro zrobili a wszystko to wina złych Polaków
Ostatnio edytowane przez emjot : 20.07.2024 o godz. 19:45.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 20.07.2024, 19:49
bo inaczej się nie da?
i znowu
przy Uche (który nota bene nie miał za grosz szybkości) te wszystkie Fernandezy, Rodado i inne Villary nawet nie staly

ale nikt po Uche nie wpadł na pomysł ściągania wagonu szrotu z rezerw Betisu, Almerii czy Celty Vigo
bo to nie działa ..

co widać było na przykładzie Wisły w ubiegłym sezonie

ps. co do umniejszania Fernandezowi. Oczywiście, ze mu będę umniejszał, bo poza I ligą polską 2 sezony temu nie istniał nigdzie
no tak wiem, że strzelił w AGS Astéras Trípolis 25 bramek w dwa sezony
acha
Ależ pierd, nikt nie ściągał stamtąd zawodników bo Kapka miał układ gdzie indziej.
Tyle i aż tyle.

Prawda jest taka niestety ze ściągalismy przez lata skąd byly znajomosci, Kapka - Bałkany plus wybijający się Polacy (bo bylo nas stac), Holendrzy - kierunek holenderski, Kiko - wiadomo. Etc.

Trzeba być naprawde uprzedzonym ale kierunek hiszpanski miał najwiekszą ilosc trafień, te się skończyły w momencie jak skonczyly się pieniądze stąd tranafery dużo slabszych zawodników.

Ja jestem absolutnie za tym żeby z tego kierunku nie rezygnować bo tam naprawdę sa fajni zawodnicy, tylko ściągać na jakość, nie na ilość.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 20.07.2024, 20:27
Co się znowu odmarkusowuje w tym temacie?

Przez ostatnie 2 miesiące połowa postów to naparzanka z Markusem, może załóżcie sobie pod to oddzielny temat?
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 20.07.2024, 20:47
Hiszpanie wszystkich krajów, łączcie się!
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 20.07.2024, 21:51
Wiktor Biedrzycki naszym piłkarzem:
https://x.com/WislaKrakowSA/status/1814746150848675973
Odpowiedz cytując
yoda79 - nowe konto
Junior Member

Od: 07.2024

Stary 21.07.2024, 06:55
Oby na przekrój opiniom był wzmocnieniem.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 21.07.2024, 08:42
Nie będe mówił że wiem za wiele o Biedrzyckim, ale jeśli okaze się że jest na tym poziomie co Mikulec - to uważam ze to dobra decyzja.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.07.2024, 08:58
bo inaczej się nie da?
i znowu
To się stało Emjocie, że miała tam dostępnych lepszych i tańszych piłkarzy niż tych, których mogła ściągnąć z krajowego podwórka, za których polscy managerowie oczekują nieraz jeszcze większego przepłacania i jeszcze wyższych kontraktów - zwłaszcza od naszego klubu.

To się stało, że drużyna nie mająca prawie w ogóle w składzie Hiszpanów, oparta głównie o Polaków i zbieraninę Czechów, Słowaków i paru gości z bałkanów wcześniej spadła z ekstraklasy, a jesienią 2022 roku po kolejnej zmianie wajchy kompletnie sobie nie radziła i zaczynał grozić jej spadek również z pierwszej ligi.

Młyński, Żyro, Łasicki, Szot, Starzyński, Jaroch, Wachowiak, Niewiadomski, Sobol, Biegański bez wsparcia tych Hiszpanów nie byli w stanie nic zrobić (na dużo lepszych Polaków nas dzisiaj nie stać). Odkąd ładowanie pieniędzy w takich zawodników stanowi lepszą opcję od prób ściągania Hiszpanów takich jak Rodado, Carbo, Alfaro, Lionch, Imaz, Villar, Mula, Velez, Gonzalez, Astiz, Igor Angulo, Joel Valencia, Gerard Badía, Airam Cabrera, Davo, José Kanté, Erik Expósito, Jorge Félix, Jesús Jiménez, Javi Hernández, Iván Márquez, Israel Puerto, Nahuel Leiva, Pirulo, Dani Quintana, Dani Ramírez, Jordi Sánchez, Dani Suárez, Ivi Lopez, Marc Gual?

Zabawne jest też to przywołanie Kapki: w tamtych czasach Zdzisiu nie miał żadnego głębszego rozeznania w hiszpańskim rynku, miał swoich własnych "ulubionych" menadżerów, z którymi lubił robić interesy (do dziś z tego powodu ciągną się za Wisłą długi zwłaszcza u jednego z nich), a Cupiał wolał ładować kasę w przepłacanie i sprowadzanie najlepszych Polaków, na co wówczas były środki. Mówiąc brutalnie, Kapka był po prostu za głupi na to, by korzystając z pieniędzy Cupiała stworzyć w klubie sensowny skauting i przekierować część polityki transferowej na wyławianie perełek z hiszpańskich niższych lig. A miał jeszcze przykład Cantoro, odpadu z włoskiej serie C.

Drogę skupowania krajowych pierwszoligowców czy jeszcze innych Polaków z jeszcze niższych lig i robienia w oparciu o nich zespołu przerabiały już nie jeden raz takie kluby jak ŁKS, Ruch, Podbeskidzie Zagłębie Sosnowiec, Termalica itd. Jest udowodnione, że jej sufitem zwykle jest kołowrotek w postaci awansów do ekstraklasy i spadków z niej w perspektywie jednego-dwóch sezonów, bez jakichkolwiek sukcesów w postaci Pucharu Polski czy możliwości gry w Europie, co ciągle pozostaje ambicją Wisły. Tak tej ambicji zrealizować się nie da.

Walcz sobie z tymi prawdami dalej.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.07.2024 o godz. 09:55.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.07.2024, 09:02
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Co się znowu odmarkusowuje w tym temacie?

Tradycyjne wmawianie niektórych, że stawianie na hiszpańskich zawodników w Wiśle i w ogóle w polskich ligach się nie opłaca, bo rzekomo sprawdzają się tylko nieliczni - z pomijaniem tego, że Wiśle nie udało się awansować do ekstraklasy najpierw przez błędy Sobolewskiego oraz fatalną rundę jesienną 2022 r, a później przez zbyt słabą defensywę dowodzoną przez oldboya i permanentnie olewanie meczów ligowych (oraz brak zaangażowania) przez część głównie krajowych piłkarzy

Nie sądziłem, że na forum jest aż tylu Don Kichotów

yoda79 - nowe konto napisał(a):Wyświetl post
Patrząc na siłę kadrową naszej obecnej linii obrony są na to bardzo duże szanse. I trzeba mu tego życzyć pomimo jego ograniczeń.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.07.2024 o godz. 09:11.
(...)
"
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 21.07.2024, 09:24

Patrząc na siłę kadrową naszej obecnej linii obrony są na to bardzo duże szanse. I trzeba mu tego życzyć pomimo jego ograniczeń.
Calkiem serio bo nie mam pojecia o jego slaytch i silnych stronach czy mógłbyś popełnić jakis " scouting report" plus dlaczego powinien grać za Uryge bo to ze Łasicki (z nowym kontraktem) jest teraz 4 stoperem to naturalna kolej rzeczy.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 21.07.2024, 11:05
https://gazetakrakowska.pl/jest-tran...ar/c2-18687487

To jak to z tym Goku?

Czy opłacało sie go sprzedawac za 150 tyś euro? Coś ktos? Jakies opinie?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 21.07.2024, 11:09
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post

To jak to z tym Goku?

Moim zdaniem tak, nie spełnił u nas oczekiwań + Moskal musiał zgodzić się na transfer.

Odrobilismy +- to co za niego zapłacilismy, dziekujemy Panie Wojtku.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 21.07.2024, 11:09
yoda79 - nowe konto napisał(a):Wyświetl post
Będzie, bo mamy ogromne braki ilościowe na tej pozycji. On jest alternatywą do wystawiania na tej pozycji zawodnika IV ligowych rezerw lub kogoś kto nie gra na tej pozycji. W przypadku kartek, kontuzji, słabszej formy nie było u nas na pozycji środkowego obrońcy żadnej alternatywy i rywalizacji. Więc to bardzo potrzebny i pozytywny transfer.

Ogryzek napisał(a):Wyświetl post

To jak to z tym Goku?

Jeśli na jego miejsce przyjdzie ktoś o podobnych parametrach i zdolności do generowania liczb, ale lepiej komponujący się z drużyną, to opłacało się. Jeśli nie, to nie.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 21.07.2024, 11:11
Spokojnie mozna bylo go gdzies indziej opchnac za 300-400 tys, jedyny pozytyw to zejscie z bardzo wysokiego kontraktu
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 21.07.2024, 11:59
gizmowisla napisał(a):Wyświetl post
Spokojnie mozna bylo go gdzies indziej opchnac za 300-400 tys, jedyny pozytyw to zejscie z bardzo wysokiego kontraktu
A gdzie? Była jakaś kolejka chętnych o której tylko Ty wiesz?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów