The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2024, 21:56
Drozd napisał(a):
Z badania wynika, że jest korelacja między tatuażami, a podejmowaniem ryzykownych zachowań i problemami psychicznymi. Czyli jeżeli ktoś w wieku 19 lat jest pstrokaty jak pisanka to znaczy, że w głowie ma pokręcone i jest dużo większe ryzyko, że odbije mu całkowicie. Nic więcej.

Nie. Jest większe prawdopodobieństwo, że ten chłopak ma nasrane w głowie (sam z siebie), ale nie ryzyko, ponieważ to nie tatuaże powodują problemy zdrowotne i mentalne.

Zgaduję, że jest wiele innych artykułów, ale trzymajmy się tego. Ja go przeczytałem (artykuł, nie ten abstrakt, który wyświetla się po wejściu w link). I tam autorzy w sekcji limitations stwierdzają:
Cytat:
Moreover, the results from this analysis are associations, not
causal pathways.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zale%C...87_a_wynikanie

Ludzie robią tatuaże z różnych powodów. Nie zawsze dlatego, że ich nosi, a nawet jeśli, to nie zawsze musi to mieć negatywne przełożenie na postawę na boisku.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2024, 22:22
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Zgaduję, że jest wiele innych artykułów, ale trzymajmy się tego. Ja go przeczytałem (artykuł, nie ten abstrakt, który wyświetla się po wejściu w link). I tam autorzy w sekcji limitations stwierdzają:

"Moreover, the results from this analysis are associations, not causal pathways."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zale%C...87_a_wynikanie
odwrót chłopskiego rozumu i jasnogród w akademii doprowadził do tego, że w wielu sprawozdaniach z badań można znaleźć takie klauzule, po prostu na wszelki wypadek - można się np. dowiedzieć, że badanie dowodzące dziedziczności IQ (czy tam skłonności do ryzykownych zachowań, posiadania tatuażu, przedwczesnej śmierci itd. itp., żeby nie skupiać się tylko na tej jednostce) wcale nie dowodzi, że inteligencja jest dziedziczna

Witalis napisał(a):Wyświetl post
Sorry, myślałem, że od czasów Davida Hume'a mamy za sobą rozróżnienie korelacji i przyczynowości.
cieszę się że wiesz kto to powiedział, ale to nie oznacza z automatu, że empiryzm genetyczny jest prawdziwy
akurat o przyczynowość IQ nie trzeba się szczególnie martwić - dlatego ja też w pierwszej kolejności badałbym iloraz inteligencji, a nie tatuaże, bo - jak napisałem na samym początku - to symptom, a nie przyczyna
Ostatnio edytowane przez Watts : 16.07.2024 o godz. 22:45.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów