|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Żeby nie było. Mam gdzieś czy tu gra Hiszpan czy Polak. Ważne żeby był dobra. Ale robienie z tych Hiszpanów jakichś przerastających ligę grajków to nieporozumienie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Tworzysz sobie jakąś wyimaginowaną rzeczywistośç gdzie drewno jest lepsze bo jest Polakiem. To nie wina Hiszpanów że gramy do tyłu i kończymy akcje wrzutkami na niskich piłkarzy. To trener Legenda Polak tak ich ustawił, bo jest nieudacznikiem i niczego innego nie umie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.09.2023 o godz. 12:01.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Pewnie nie zauważyłeś, ale on ewidentnie robił "żaluzje" do bramkarza.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Żaden klub nie ma 100% udanych transferów, a już szczególnie kluby z naszej pierwszej ligi, z ich możliwościami finansowymi.
Ostatnio edytowane przez Markus : 17.09.2023 o godz. 12:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
|
Spoko. On niewiele zauważa, skoro uważa politykę transferowa Wisły za mającą sens.
Bieganski w zamrażarce, i po kilku miesiącach łaskawie dostał okazje do gry w rezerwach. Broda na ławce. A broni podopieczny znajomego dyrektora sportowego. Nie da się logicznie wytłumaczyć ściągnięcia tego parodysty hiszpańskiego podającego się za bramkarza. Nie przemawia za nim ani wiek, ani umiejętności ani doświadczenie ani status wychowanka, ani potencjał sprzedażowy. Czy to ze kiko ściągnął kilku przyzwoitych piłkarzy znaczy ze może nam teraz do klubu sprowadzić wagony szrotu, który zabiera miejsce w składzie wychowankom ? Byli by lepsi- spoko. Ale nie są. A co do Fernandeza to chyba nie Kiko go ściągnął. A to on ciągnął grę w tamtym roku. Nie Villar, nie Mula, nie Rodado. Tylko Fernandez. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie raz było mówione w poprzednich miesiącach, że Fernandez i Rodado byli również konsultowani z Kiko, Wisła pytała go o opinie, jeszcze zanim został dyrektorem sportowym. Nie ma żadnych danych mówiących, że to jakaś kolejna bajka Królewskiego. Co jest złego w polityce transferowej, w której ci Hiszpanie wchodzą w miejsce kompletnie nieużytecznych i beznadziejnie słabych w Wiśle Niewiadomskich, Soboli, Wachowiaków, Plewki, Młyńskich czy Balt? Zastępowanie słabego piłkarza piłkarzem lepszym to zła polityka transferowa? Który klub w pierwszej lidze na nominalnych pozycjach naszych Hiszpanów ma dużo lepszych zawodników, od których ci Hiszpanie indywidualnie odstają? Zdecydujcie się: albo uważacie i zgadzacie się z tym, że Wisła ma beznadziejnego trenera i sztab, co musi rzutować na podstawę zawodników, albo nie, bo to Hiszpanie są źli, za słabo wyszkoleni, i wszystko przez nich, a trener jest niewinny, bo jak przez nich, to nie przez trenera. Czyli teraz Sobolewski jest ok? Winni Hiszpanie Kiko, bo nie potrafią grać bez trenera i to oni wprowadzają chaos, a nie brak jakiejkolwiek sensownej taktyki i myśli szkoleniowej w grze? Dlaczego nie gra Biegański, pytaj trenera. Nie zapomnij też od razu go przy okazji zapytać, dlaczego uparł się na wystawianie środkowego obrońcy jako defensywnego pomocnika, lewego pomocnika jako ofensywnego pomocnika, a ofensywnego pomocnika jako lewego pomocnika. Może Tobie to racjonalnie wyjaśni, bo to jego pomysł i decyzje, a nie pomysły Kiko.
Ostatnio edytowane przez Markus : 17.09.2023 o godz. 15:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czarno-białe jest to, że beznadziejny trener rzutuje negatywnie na podstawę zawodników i ich grę. W każdym klubie i w każdej lidze.
Czarno-białe jest też to, że większość Hiszpanów zarówno wiosną jak i nawet teraz z Arką i Miedzią pokazała, że w piłkę jednak grać umieją. Byli wiosną wartością dodaną, poprawili grę Wisły do czasu, aż sztab pod koniec rundy zaczął się wykazywać. Co tutaj jest nieprawdą? "Nie Hiszpanie" sprowadzeni przez "nie Hiszpana" Pasiecznego czy "nie Hiszpanów" we wcześniejszych sezonach po odejściu Cupiała w Wiśle grają i grali lepiej? Co takiego wspaniałego pokazuje i pokazywał Polak Duda, Sobczak, Młyński, Łasicki, Szot, Niewiadomski, Gruszkowski czy jakikolwiek wychowanek Wisły, że mielibyśmy z ich gry większy pożytek i powinniśmy byli na nich stawiać, a nie na Hiszpanów? Kto niby jest lepszy od tych Hiszpanów w naszym klubie? Olejarka? Gogól? Biegański nie popełniał błędów i nie zawalał nam meczów? Coś gwarantował? Oczywiście, że akurat Raton jest pomyłką, ale większość pozostałych Hiszpanów nie. Zostali sprowadzeni dlatego, że inni Polacy w Wiśle nie dawali rady i byli za słabi. Niektórzy przyczynili się do spadku z Ekstraklasy. Dajmy im w końcu trenera, który kogokolwiek będzie potrafił rozwinąć i odpowiednio ustawić, a nie dramatyczny sztab złożony z legend, zamiast fachowców. I wtedy będzie można bardziej miarodajnie ocenić wartość każdego zawodnika, w tym Hiszpana.
Ostatnio edytowane przez Markus : 17.09.2023 o godz. 21:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
i Kiko i tani hiszpanie to jest dobry pomysl - oprocz tego ze nie rozumiem jak mozna nie bylo sprowadzic trzeciego napastnika i myslac ze Rodado to pociagnie , ze o Sobczaku nie wspomne - problem jest w trenerze i sztabie szkoleniowym - popatrzcie jak WSZYSCY ci hiszpanie ktorz yjeszce pol roku cos tam grali, jak wygladja teraz , oni po prostu nie rozumieje Polskiej mysli szkoleniowej polskich wuefistow ....swoja droga : strasznie bym chcial sie dowiedziec jak wyglada komunikatywnosc ich z polskimi specami szkoleniowymi .....tylko totalny laik nie widzi ze do takiego pomyslu jak zaciag hiszpanski potrzeba sztabu hiszpanskiego - profesjonalnego - a nie wuefiste , zaden pilkarz za Sobola sie nie rozwinal pilkarsko - kazdy po prostu notuje coraz wiekszy spadek formy, umiejetnosci
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Online |
|
Rozbraja mnie naiwność w kwestii sprowadzenia lepszego trenera. Gdybyśmy podpierali się obserwacjami i rozumem, musielibyśmy dojść do wniosku, że w wykonaniu naszego klubu to "mission: impossible". I że bardziej prawdopodobne jest to, iż sprowadzimy podobnego, niż lepszego. Jeżeli tak ma być, rozumiem przynajmniej na tym poletku Królewskiego. Bo co, jeśli sprowadzony magik, nie poprawi sytuacji? Z jednym się zgadzam. Hiszpański szrot/może nie szrot? jest lepszy od tego co sprowadziliśmy sobie do 1 ligi bez Kiko. To widać gołym okiem. Niezależnie od tego jacy są lub okażą się Hiszpanie, źle budujemy tę drużynę. Na podstawie wizji, która ma małe szanse na sprawdzenie. I nie mam tu na myśli tylko tego sezonu, ale poprzednie 4 również (może poza okresem Hyballi). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie ma chyba nikogo, kto obecnie gra na pełni swoich możliwości, co bardzo łatwo stwierdzić, zobaczyć, porównać. Są punkty odniesienia. A to jest ewidentnie kamyczek do ogródka trenera i sztabu, pokazujący, co nie działa i gdzie tkwi problem. A także, kto go stworzył i stwarza. Nie Kiko i nie Hiszpanie. Po usunięciu problemu drużyna powinna jak każda inna i jak w każdej lidze zacząć prezentować się lepiej, zwłaszcza że stać ją na to. Ale u nas z jakiś niezrozumiałych patologicznych powodów Królewski zamiast rozwiązać problem woli hodować go dalej. To niepojęte. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Napiszę to co w temacie meczowym z Chrobrym. kartki i kontuzje wymusiły aby trener Plewnia postawił na 18 i 20 latka i na gościa wyciągniętego z 4 ligi. Takie Asy powstrzymały nasze hiszpańskie gwiazdy. Ciekawe czemu od lat my nie potrafimy nikogo ściągnąć z rezerw-tak wiem że lata ich nie było, lub z niższych lig i wypromować.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Kiedyś po naszym boisku biegał Zidane, Figo, Ronaldo, Simeone czy Enrique, a przy ławce stał Guardiola albo Mancini, a teraz stoi Plewnia który wyciąga jakiegos 27 letniego no nejma z z 4 ligi czyli de facto 5! (sic) i ten gość ustawia nam po kątach całą ofensywe, a prezes wchodzi na twittera i tlumaczy ze bedzie lepiej bo tabelki tak pokazują. Ja wysiadam
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
I żeby było jasne. Nie uważam, że jeśli stoi za tym Ramirez to czyni to tę decyzję słuszną. Po prostu wychodzę z założenia, że jeśli w końcu mamy DS, któremu pozwala się rządzić pionem sportowym to niech rządzi. Jeśli nawet zaprowadzi to nas do IV ligi to i tak jego winy na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat będzie w tym najmniej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
to dość optymistyczne że zakładasz że działamy tak profesjonalnie że dajemy DS jakąś decyzyjność
myśle że jedyne co od niego zależy to kogo ściągnąć z hiszpanii , bo kubuś ani jaro sie na tym nie znają ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
Są tam też takie deklaracje. "Moim zdaniem w Wiśle Kraków mogę robić dobrze dwie rzeczy: trenować ją lub pełnić funkcję dyrektora sportowego. Tak się złożyło, że trenerem był akurat Radosław Sobolewski, który jest moim zdaniem idealną osobą do budowania nowego projektu, więc została mi opcja numer dwa." Więc tak. Z całą pewnością uważał go za właściwą osobę na właściwym miejscu, być może nawet właściwszą od siebie.Czy przestał tak uważać? Nie wiem. Czy kiedykolwiek przestanie tak uważać? Nie wiem. Zresztą chyba jeszcze bardziej radykalnie pozytywne opinie wypowiadał na temat Królewskiego. Tak jak pisałem, polecam poczytać całość, bo jest sporo kontekstów, których nie chcę mi się tutaj rozkładać na czynniki pierwsze. Mógł dalej bawić się w 'super skauta' na polskim rynku, który działa z wygodnej pozycji wolnego strzelca. Jeśli zamknął sobie tę możliwość ograniczając się do jednego klubu, to raczej nie zrobił tego za stanowisko DS zawężone wyłącznie do skautingu. Zresztą, jak macie QA z prezesem to możecie zapytać czy DS regularnie ocenia pracę sztabu, na ile ta ocena ma znaczenie odnośnie przyszłości sztabu i trenera. Jaki DS ma zakres decyzyjności i kompetencji. Jęczycie w kółko, że to źle, tamto źle, sramto źle, że klub beznadziejnie zorganizowany, a jak macie okazje dowiedzieć się jak on w sumie w ogóle jest zorganizowany to nie potraficie sformułować fundamentalnych pytań. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Online |
|
Nie jestem specem od Goku, ani Podbeskidzia. Jest wiele możliwości, choć żeby postawić jakąś śmiałą hipotezę, musiałbym obejrzeć jego mecze z poprzedniego sezonu, czego bardzo nie chciałbym robić. Za to przyjrzałem się 7 czy 8 bramkom, które strzelił i... może to przypadek, ale miał bardzo dużo miejsca. Pod bramkami przeciwników było bardzo dużo miejsca. Mam wrażenie, może to zła intuicja, że Podbeskidzie nie musiało tak często jak Wisła grać przeciwko skupionym na defensywie przeciwnikom, tylko były to bardziej otwarte mecze. Może więc, Goku nie zanotował spadku formy, tylko ma do czynienia z wyżej zawieszoną poprzeczką? Oczywiście nie wykluczam, że dużo lepszy trener obaliłby moje wszystkie hipotezy, ale takiego nie będzie, nawet, jeśli zwolnimy Sobola.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 20.09.2023 o godz. 23:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Ale to jest jasne jak słońce. Ja nie rozuimiem nigdy jak można spowalniać akcję, po to żeby budować ją od linii obrony. Wiadomo, że każda akcja nie może być kontrą taką klasyczną, bo najłatwiej własnie z kontry strzelić. Ale też logiczne jest, że każda bramka pada z powodu zaskoczenia rywala, a kiedy go można zaskoczyć? Jak się szybko zagra piłkę, przeciwników jest mniej, nie ustawią się dobrze, zrobi się chaos w ich obronie, nas będzie więcej pod bramka albo będzie dużo wolnego miejsca i tam można podać żeby oddać strzał.
I tak się własnie bramki zdobywa, szybką akcją, a nie klepaniem piłki i wchodzeniem z piłką do bramki. Nic mnie tak nie w....ia jak ta nasza pseudo gra z ataku pozycyjnego i powolutku budowanie akcje, zrywy gdzieś z boku boiska, kiwki i podania w nic nie znaczącym sektorze, jak i tak już cały zespół rywala jest rozstawiony w obronie. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Piłkarzy mamy OK, widać to po ich indywidualnych akcjach, tyle że do gry po ziemi.
Problem w tym że Sobolewski w ataku umie tylko grać dośrodkowaniami. Nasi piłkarze nie umieją grać głową ani dośrodkować (Mula i Fernandez odeszli, Junca jest pod formą). Połączenie technicznych piłkarzy i prymitywnego trenera to masa dośrodkowań do nikogo albo na Rodado, który jest zwykle o głowę niższy od obrońców. To nie ma sensu. P. S. Nie było nigdy "trenera" Sobolewskiego. Był tylko Furman i jego dośrodkowania ze stojącej piłki.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.09.2023 o godz. 18:46.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
Dzisiaj w meczu Dinamo Zagrzeb - Astana bramkę na 5:1 strzelił dla Dinama Tibor Halilivoć. Swego czasu za słaby piłkarz dla Wisły
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
On nigdy nie był na nas za słaby, tylko rozwiązał kontrakt gdy nie było kasy na wypłaty w styczniu 2019. Jesienią 2018 był już blisko pierwsze składu. W tamtym czasie nikt nie myślał o tym by się go pozbywać.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wczoraj przeciwko West Ham zagrał Kuveljic. Gra teraz w Backa Topola, kolejny ogór za słaby na potężną Wisłę.
Tu chyba potrzeba egzorcyzmów. ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
To jest już tradycja, że piłkarze, którzy od nas odchodzą, w nowych drużynach wyglądają, jakby zrzucili z pleców ciężki głaz.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nawet słaby/przeciętny piłkarz będzie wyglądał lepiej w poukładanej drużynie niż w zbiorze randomowych jednostek które w dodatku co okienko są w 30% wymieniane. Już nie wspominam o tym że potrzebuje środowiska do rozwoju umiejętności, czego my nie gwarantujemy od X lat.
Za rzadko patrzymy na piłkę jak na sport drużynowy, a za często jak na indywidualny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Wystarczy kompetentny sztab szkoleniowy
![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|