The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.03.2023, 21:37
Drozd napisał(a):Wyświetl post
To co? To, że mecze z czołówką przed nami to źle czy dobrze? Jeżeli wygramy z ŁKS i Ruchem to strata automatycznie maleje do 5 i 3 punktów. Do odrobienia w 11 meczach. Faktycznie coś nieprawdopodobnego. Zwłaszcza, że w 4 dotychczasowych odrobiliśmy 5 i 2.

Żeby awansować trzeba być lepszym, jeżeli zakładamy, że z czołówką nie ma szans wygrać, to uściśnij sobie rękę z Brzęczkiem. On rozumie, że liga jest trudna i takie pitolenie też zrozumie ...
Z Ruchem gramy w 28 kolejce (ponoć na Śląskim), a z ŁKSem w 30. Miejmy nadzieję, że wtedy będziemy mieć już mniejszą stratę, bo w 4 kolejki to będzie większe ryzyko.

s1mone napisał(a):Wyświetl post
Gwałcisz statystykę i logikę swoim podejściem Drozd. Ja wcale nie zakładam, że ŁKS czy Ruch wszystko wygrają. Założyłem, że aby awansować potrzebne są 2 punkty w meczu na koniec sezonu. Nasz margines błędu jest zerowy i musimy zdobyć ponad 2.5pkt w meczu. Biorąc pod uwagę nieprzewidywalność 1 ligi jest to praktycznie niemożliwe. Ewentualny awans bezpośredni będzie cudem pokroju awansu Górnika do ekstraklasy parę lat temu.

Byłoby super, gdyby wjechał taki scenariusz..... W totka jakbym chociaż taką piąteczkę ustrzelił też byłoby super.... Obydwie opcje są wyśmienite i tak samo prawdopodobne
Statystycznie potrzebujemy 2,33 w 12 meczach na 2 miejsce. Nadal dużo ale mniej niż 2,5
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 06.03.2023 o godz. 21:41.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 06.03.2023, 21:58
Zakładasz, że 64pts to pewny awans? Może rok temu, bo dwa i trzy lata temu to byłoby za mało. Na okrągło dwa punkty w meczu tj 68 dają pewność, 64 jedynie szansę. Jeszcze z 66 mógłbym się zgodzić. Oznaczałoby to równe 2.5pkt w meczu czyli 3remisy na przestrzeni 12 meczy... Zobaczę to uwierzę.

My nawet w ostatnich meczach mogliśmy zgubić punkty.
Sprawiedliwe wyniki wg xpected goals :
GKS - Wisła 1:2
Wisła - Odra 2:1
Arka - Wisła 3:1
Wisła - Resovia 2:1 lub 2:2

Fajnie, że gramy lepiej ale nie ma co od razu bujać w obłokach.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 06.03.2023 o godz. 22:11.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 06.03.2023, 22:14
Średnia z ostatnich 11 lat.
Kod:
          punkty  średnia
6 miejsce    53   1,56
vice         64   1,88
mistrz       68   2,00
Na razie ŁKS ma średnią 2,0 a Ruch 1,91. A o dokładniejszych wartościach to możemy pogadać za kilka kolejek.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 06.03.2023, 22:23
aNouc napisał(a):Wyświetl post
Już są! Wideo kulisy - niepublikowane nigdzie indziej smaczki, zakulisowe rozmowy, ujęcia z wiślackiej szatni, itd. z meczu GKS Katowice 1-3 Wisła Kraków:

https://www.youtube.com/watch?v=AHOF5Lv1iP4

7000 wyświetleń na liczniku. Jeżeli jeszcze nie widziałeś/aś, wbijaj w link wyżej i nadrabiaj zaległości.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 06.03.2023, 22:50
Średnią to sobie w żyć wsadź. Jeśli obliczasz ile punktów starcza do awansu to bierzesz wynik, który awans gwarantował w poprzednich sezonach.

Tak średnio to ja z moim psem mamy po 3 nogi.

I tyle w temacie.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 06.03.2023, 23:04
@s1mone w sezonie 14/15 drugie BBT miało 73 punkty. Co było wartością większą niż 1 miejsce w 9 sezonach od 11/12 (oprócz 14/15, 21/22 miał wyższy wynik).
Można robić wiele estymacji ale na nadal, dość wczesnym etapie to średnia jest całkiem sensownym założeniem.
Jak masz ciekawe wnioski w temacie statystyki to zapraszamy do dedykowanego tematu.

100% pewności to stwierdzenie, że ŁKS na koniec sezonu nie przekroczy 80 punktów, Ruch 78, a my 72. Ale ciężko coś na podstawie tego wnioskować.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 06.03.2023 o godz. 23:14.

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.03.2023, 08:58
No ja nigdy Was nie rozumiem, bo te założenia sa fajne do pustej gadki ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością... Bo to jest tylko statystyka i może się trafić sezon anormalny gdzie 70 pkt nie da wansu z 2 miejsca albo awans da 59 pkt.

Wszystko tak na prawdę zapewne rozbije się o kwestie 1-2 meczów. Tak jak rok temu gdy spadaliśmy. Akurat dwie drużyny walczące o 2 miejsce w tych 2 kluczowych meczach gdzie zakładana jest porażka albo zwycięstwo zdobędą odwrotny wynik i już mamy całe założenia nietrafione.

Takim najbardziej realnym współczynnikiem ile trzeba do awansu t byłby nic nie mówiący przedział np od 60 do 70 pkt...

Ja pamiętam jak rok temu pisaliście, że do utrzymania się w ekstraklasie trzeba 31 czy ileś tam pkt 36 czy ileś pkt a powykręcaliśmy z BB takie wyniki, że i 33 pkt by dało utrzymanie. Oczywiscie wszystko to są nieznaczne różnice tylko co z tego, że nieznaczne? Ten 1-3 pkt robią własnie dużą różnicę i duży błąd w założeniach bo niby kwestia 1-2 meczów, remisów, proażki ale to jednak bardzo wiele może zmienic w całym rozdaniu.

Wiem, że ten temat to tylko zabawa ale i tak jeśli Wisła nie będzie wygrywać każdego kolejnego meczu, może nawet 1 przegrać ale później znowu musi być kolejna długa seria zwycięstw, to na nic to liczenie
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 07.03.2023, 09:36
do statystycznego z tym !
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.03.2023, 14:53
Średnią to sobie w żyć wsadź. Jeśli obliczasz ile punktów starcza do awansu to bierzesz wynik, który awans gwarantował w poprzednich sezonach.

Tak średnio to ja z moim psem mamy po 3 nogi.

I tyle w temacie.
Średnia gwarantująca awans z poprzednich 11 sezonów jak liczył pepe72 to 61 pkt bez paru setnych
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.03.2023, 23:55
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
No ja nigdy Was nie rozumiem, bo te założenia sa fajne do pustej gadki ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością... Bo to jest tylko statystyka i może się trafić sezon anormalny gdzie 70 pkt nie da wansu z 2 miejsca albo awans da 59 pkt.

Wszystko tak na prawdę zapewne rozbije się o kwestie 1-2 meczów. Tak jak rok temu gdy spadaliśmy. Akurat dwie drużyny walczące o 2 miejsce w tych 2 kluczowych meczach gdzie zakładana jest porażka albo zwycięstwo zdobędą odwrotny wynik i już mamy całe założenia nietrafione.

Takim najbardziej realnym współczynnikiem ile trzeba do awansu t byłby nic nie mówiący przedział np od 60 do 70 pkt...

Ja pamiętam jak rok temu pisaliście, że do utrzymania się w ekstraklasie trzeba 31 czy ileś tam pkt 36 czy ileś pkt a powykręcaliśmy z BB takie wyniki, że i 33 pkt by dało utrzymanie. Oczywiscie wszystko to są nieznaczne różnice tylko co z tego, że nieznaczne? Ten 1-3 pkt robią własnie dużą różnicę i duży błąd w założeniach bo niby kwestia 1-2 meczów, remisów, proażki ale to jednak bardzo wiele może zmienic w całym rozdaniu.

Wiem, że ten temat to tylko zabawa ale i tak jeśli Wisła nie będzie wygrywać każdego kolejnego meczu, może nawet 1 przegrać ale później znowu musi być kolejna długa seria zwycięstw, to na nic to liczenie
Jak popatrzysz na tabelę to Śląsk się utrzymał z 35 punktami. By przeskoczyć Śląsk należało wykręcić 36 (ew. 35 i mieć lepszy stosunek ) Więc tak dużo się nie pomyliliśmy.
A jakby się dało wszystko przewidzieć to Mogiel by nie zarabiał jako konsultant u buków

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.03.2023, 07:57
Ale popełniasz błąd, bo Ty nie liczyłeś ile punktów musi zdobyć Wisła do utrzymania, tylko ogólnie jaka ilość punktów jest potrzebna do utrzymania.

Także aby się utrzymać w tamtym sezonie wystarczyło 33 pkt. A że my byliśmy tymi frajerami, którzy zaniżyli ten pułap to trudno i rzeczywiście abyśmy my się utrzymali to już trzeba było przeskoczyć Śląska i mieć 36 pkt (bo chyba 35 nam by nic nie dało bo mieli lepszy bilans z nami).
Jakbyś dzisiaj albo kiedyś liczył ile pkt da utrzymanie w eklapie, to byś powiedział, a bo kiedyś była taka Wisła co zdobyła 32 pkt i jak zdobędziemy 33 to da to utrzymanie...

To trochę taki paradoks, bo rzeczywiście masz rację, że Wiśle potrzebne było 36 pkt ale ogólnie utrzymanie dawało już 33 pkt. Własnie dlatego te statystyki to tylko zabawa dla zabicia czasu i mają się nijak do rzeczywistości, bo jakbyś się nie starał Ty czy inni fachowcy to wyliczanie tego wszystkiego nie ma większego sensu. Wystarczy, że jeden mecz pójdzie "w lewo lub w prawo" i nic się już nie zgadza. Wystarczy, że przytrafi się którejś drużynie gorsza seria lub super seria i zaburza cały cykl wyliczeń.

Np my w tej chujowej I lidze możemy wszystko powygrywać od końca. Z tym składem, tą atmosferą, meczami co tydzień (czas na regenerację) i po prostu niskim poziomem ligi to też jest możliwe. I nagle się okaże, że ten Ruch czy ŁKS tak trudny do dogonienia zostanie przegoniony o około 10 pkt... I gdzie tu sens w statystyce?

Myślę, że mamy na prawdę dzięki tym Hiszpanom skład ponad tę ligę i to jest własnie cały problem w tym scenariuszu. Np Ty liczysz średnią czegoś tam ale nie uwzględniasz, że zapewne nikt w I lidze takiej kadry i takich transferów nie porobił = oceniasz po statystyce, klub, który wymknął się spod tych wszystkich założeń skoro ma Hiszpanów ekstraklasowych - to tak teoretyzując i myśląc życzeniowo, że mamy jednak zajebisty skład, który nawet może awansować na 1 miejsce.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 08.03.2023 o godz. 08:01.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 08.03.2023, 08:33
Dużo bardziej prawdopodobne jest wygranie baraży, bo to tylko dwa mecze do wygrania z rzędu, a nie 2 razy po 4-5 pod rząd.... Mrzonka i tyle. My nawet jak ogramy ŁKS, Ruch i Brukbet to się możemy na Stali Rzeszów czy Puszczy wyłożyć, ba nawet na takich Tychach... Zejdźmy na ziemię. Wystarczy jak Fernandez wypadnie na chwilę i będą ciężary.
To jest głupie gadanie, bo zakłada że większe ciężary będą w wygraniu np ostatniego meczu z Łeczna, której piłkarze będą już spakowani na wakacje, niż wygranie meczu barażowego z rywalem który idzie z nami na noże.

Nie ważne czy to druga, trzecia czy dziesiąta wygrana z rzędu. Każdy mecz to oddzielne spotkanie. Tylko takie myślenie nie wrzuci nas w pętle: nie mogę wygrać 10 meczów z rzędu bo statystycznie jest to zbyt trudne!"

A jak trudne potrafią być same mecze barażowe pokazała choćby Arka w zeszłym sezonie.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 08.03.2023, 09:13
Karherop : zgoda, jeśli mówimy o piłkarzach. Oni muszą się nastawiać na każdy kolejny mecz. Kibice nie koniecznie. Piłkarz musi się skupiać na tu i teraz, aby dobrze się prezentować, nie dotyczy to kibiców na forum piłkarskim.

Ja generalnie z natury jestem optymistą, ale aż mnie dziwi wylew-hiperoptymistów na forum (szczególnie wśród tych, którzy jeszcze niedawno byli hiper-pesymistami).

Uważam, że bezpośredni awans graniczyłby z cudem i byłby podstawą do noszenia Radka na rękach. Czego oczywiście nam jak najbardziej życzę
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.03.2023, 09:20
Można powiedzieć, że czas wszystko pokaże. Bo może się okazać, że idziemy drogą Wuja, czyli super start i hurraoptymizm, a zaraz przyjdzie zadyszka, strata punktów, panika i punktowanie 1,1 pkt na mecz, a moze się okazać, że jednak te transfery + Sobol + Kiko + Królewski - Dawid - Kuba - Wuja = zajebiste wyniki i rozjechanie tej ligi czyli wręcz wygrywanie niemal wszystkiego i awans z I miejsca.

Myślę, że nie ma reguły w którą stronę to pójdzie. Coś się chyba ruszyło w tej grze i przede wszystkim atmosferze. W sumie największy plus jest taki, że nie pokładamy nadziei w młodym polskim niby "perspektywicznym" szrocie, a w piłkarzach z Hiszpani, ciut starszych czy sporo starszych od naszej młodzieży, którzy wiedzą jak grać w piłkę. Ale też bardziej bym tonował nastroje niż teraz co mecz oczekiwał wygranych po 3 czy 4 do 0 czy 1. Bo też widzę, że już podejście jest takie, że z klubem A to wygramy na 100% i aby już tylko do kolejnej kolejki i wygrać z klubem B.

Z nikim na 100% nie ma pewności, że wygramy...
drozd:
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 08.03.2023, 10:56
Ja jednak widzę dużą różnicę.
Za Wuja faktycznie był niezły start, były wyniki, seria zwycięstw, ale nawet na tym forum pisano, że wyniki są znacznie lepsze od gry, że mamy dużo szczęścia, że zwycięskie bramki strzelane przez nas były dziełem przypadku.
Dzisiaj widać, moim zdaniem znaczną różnicę zarówno w umiejętnościach indywidualnych, jak i w sposobie prowadzenia gry, po którym widać, że bramki w końcu musza wpaść nawet jeśli początkowo się męczymy, a ich brak będzie raczej skutkiem pecha niż odzwierciedleniem przebiegu meczu.

Oczywiście, zawsze mogą nas spotkać jakieś przykre niespodzianki, ale całościowo poszło wszystko do przodu.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.03.2023, 11:20
Głowna różnica tkwi w przygotowaniu fizycznym.Wszyscy przeszli nad tym do porządku dziennego no bo w sumie co to za sensacja,że potrafimy biegać z odpowiednią intensywnością 90 minut ale to robi dużą różnicę.O ile z Resovią wyglądało to jeszcze przeciętnie o tyle z Odrą czy GKS-em pomijając umiejętności indywidualne po prostu ich zabiegaliśmy.To sprawia,że wyniki przestają być dziełem przypadku,szczęścia czy pecha a zaczynają być wynikiem jakiejś prawidłowości.Dlatego też łatwiej jest zastosować statystykę i przewidzieć co może się w kolejnych meczach wydarzyć.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.03.2023, 12:04
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ale popełniasz błąd, bo Ty nie liczyłeś ile punktów musi zdobyć Wisła do utrzymania, tylko ogólnie jaka ilość punktów jest potrzebna do utrzymania.

Także aby się utrzymać w tamtym sezonie wystarczyło 33 pkt. A że my byliśmy tymi frajerami, którzy zaniżyli ten pułap to trudno i rzeczywiście abyśmy my się utrzymali to już trzeba było przeskoczyć Śląska i mieć 36 pkt (bo chyba 35 nam by nic nie dało bo mieli lepszy bilans z nami).
Jakbyś dzisiaj albo kiedyś liczył ile pkt da utrzymanie w eklapie, to byś powiedział, a bo kiedyś była taka Wisła co zdobyła 32 pkt i jak zdobędziemy 33 to da to utrzymanie...
...
Dlatego temat statystyczny ma tytuł "Zabawy statystyką ...".
Z jedną uwagą, że bukmacherzy licząc szanse robią podobne obliczenia do nas z tym, że na bardziej skomplikowanych modelach.

Uważam, że bezpośredni awans graniczyłby z cudem i byłby podstawą do noszenia Radka na rękach. Czego oczywiście nam jak najbardziej życzę
I dokładnie o tym piszemy w statystycznym. Że jest to możliwe ale wymaga wygrania prawie wszystkiego.
I zabawa trwa dopóki jest to możliwe ... Chociaż w tym sezonie to zabawa będzie trwała do końca bo szanse na baraże są bardzo duże, zwłaszcza patrząc na naszą formę.

FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ja jednak widzę dużą różnicę.
Za Wuja faktycznie był niezły start, były wyniki, seria zwycięstw, ale nawet na tym forum pisano, że wyniki są znacznie lepsze od gry, że mamy dużo szczęścia, że zwycięskie bramki strzelane przez nas były dziełem przypadku.
Dzisiaj widać, moim zdaniem znaczną różnicę zarówno w umiejętnościach indywidualnych, jak i w sposobie prowadzenia gry, po którym widać, że bramki w końcu musza wpaść nawet jeśli początkowo się męczymy, a ich brak będzie raczej skutkiem pecha niż odzwierciedleniem przebiegu meczu.

Oczywiście, zawsze mogą nas spotkać jakieś przykre niespodzianki, ale całościowo poszło wszystko do przodu.
Też miałem wrażenie, że zdominowaliśmy Gieksę. Więc nawet się nie denerwowałem w końcówce.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 08.03.2023 o godz. 12:09.

Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 08.03.2023, 12:09
No i mamy jakość na ławce rezerwowej.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.03.2023, 12:15
A w każdym razie nie ma takiego strachu przy zmianach

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.03.2023, 14:22
swiety37 napisał(a):Wyświetl post
No i mamy jakość na ławce rezerwowej.
I przestaliśmy grać na siłę młodzieżowcami.

Przecież nawet patrząc na pierwszy mecz w Tychach. Mecz kończyliśmy z 6 czy 7 młodzieżowami na boisku. I mieliśmy go wygrac?

1 liga jest potwornie słaba i jeśli Wisła sama sobie nie sprawi problemów (kontuzje, lekceważenie, pycha, minimalizm) to po prostu stać ją aby awansować z 2 miejsca wygrywając po prostu mecz za meczem, czasem coś remisując. Czołówka jest zbyt rozproszona i nieregularna by nawet nazywać to w kategorii cudów.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.03.2023, 14:57
Poprzedni mecz z Tychami:

Wisła: Biegański - Jaroch (74 Gruszkowski), Łasicki, Mehremić, Wachowiak - Plewka (74 Talar) Jelić Balta - Cisse (64 Starzyński), Fernandez, Młyński (74 Szywacz) - Żyro (55 Duda).

To zestawienie tłumaczy wiele Po lewej wyrwa, w środku lej po bombie, z przodu ludzie kopiący się po czołach, wśród nich zrozpaczony Fernandez. Połowa tego składu, przy obecnym stanie osobowym, o powąchaniu boiska może tylko pomarzyć.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.03.2023, 17:44
Ale czy my nie wygrywaliśmy z tymi Tychami dokąd nie walnęliśmy sobie swojaka po wrzucie z autu?

Mecze przegrywane w zeszłej rundzie to samookaleczenia z naszej strony. Jeżeli teraz nie będziemy się samookaleczać, a mental zespołu na to nie wskazuje, to wygramy wszystko do końca. I nie jest to żaden huraoptymizm czy przypałka tylko racjonalna ocena rzeczywistości. Najtrudniejszy obiektywnie mecz czyli w Gdyni już wygraliśmy. Nawet w Łodzi moim zdaniem będzie łatwiej.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.03.2023, 19:42
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Poprzedni mecz z Tychami:

Wisła: Biegański - Jaroch (74 Gruszkowski), Łasicki, Mehremić, Wachowiak - Plewka (74 Talar) Jelić Balta - Cisse (64 Starzyński), Fernandez, Młyński (74 Szywacz) - Żyro (55 Duda).

To zestawienie tłumaczy wiele Po lewej wyrwa, w środku lej po bombie, z przodu ludzie kopiący się po czołach, wśród nich zrozpaczony Fernandez. Połowa tego składu, przy obecnym stanie osobowym, o powąchaniu boiska może tylko pomarzyć.
W pierwszym składzie aktualnie zostało 3 zawodników (licząc z bramkarzem). Do tego Młyński, Duda, Gruszkowski i Żyro na ławce, reszty już nie ma bądź są na trybunach.

Sorry, ale jak my mieliśmy gonić wynik Dudą, Talarem, Starzyński, Szywaczem, Cisse i Gruszkowskim?

Kluczowa do regularnego wygrywania jest jakość. Pomijając że nasi młodzi są do dupy (nie wiem czy skompletowali jednego gola i asystę grając większość meczy), ale większość akcji kończyła się wtedy na przyjęciu. Hiszpanie kleją piłki które większość naszych traciła. To jak Ci nasi młodzi są żałośnie drewniani każe zadać pytanie - na co w klubie liczyli? Chyba tylko że "jakoś to będzie".
Ostatnio edytowane przez wolfy : 08.03.2023 o godz. 19:56.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.03.2023, 20:05
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To jak Ci nasi młodzi są żałośnie drewniani każe zadać pytanie - na co w klubie liczyli? Chyba tylko że "jakoś to będzie".
Nie, na co w klubie liczyli, tylko na co liczył dyrektor sportowy i trener w jednej osobie.

Zamiast sprowadzić ligowych wyrobników, wolał młodzież, a na rynku było paru gości z kartą w ręku jak Jaroch, ale pokutowała ciągle myśl że "budujemy skład z myślą o kolejnym sezonie w esa".
i też zamiast grać Hugim, wolał mieć średnia wieku na ławce 19 lat.
Itd itd...

I oczywiście nawet i z takim składem coś się udawało.ugrac. nie na darmo Wisła najczęściej prowadzenie traciła, aż 8 razy w rundzie. Z inną ławka pewnie połowę tych meczów udałoby się wygrać.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.03.2023, 20:17
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To jak Ci nasi młodzi są żałośnie drewniani każe zadać pytanie - na co w klubie liczyli? Chyba tylko że "jakoś to będzie".
Mi się tu nasuwa inne pytanie - czemu nasz system szkolenia jest tak denny, że piłkarze mają ogromne braki w wyszkoleniu technicznym? Jak taki typ ma później realizować założenia taktyczne, jak piłka odbija mu się od nogi jak od drewnianego kołka?

No i jeszcze drugie pytanie - dlaczego tacy drewniani piłkarze jak Gruszkowski czy Wachowiak dostają tyle szans na grę, kiedy po 4-5 występach widać, że z w powodu braku techniki nigdy nie będą grali na wysokim poziomie?

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.03.2023, 20:19
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Nie, na co w klubie liczyli, tylko na co liczył dyrektor sportowy i trener w jednej osobie.

Zamiast sprowadzić ligowych wyrobników, wolał młodzież, a na rynku było paru gości z kartą w ręku jak Jaroch, ale pokutowała ciągle myśl że "budujemy skład z myślą o kolejnym sezonie w esa".
i też zamiast grać Hugim, wolał mieć średnia wieku na ławce 19 lat.
Itd itd...

I oczywiście nawet i z takim składem coś się udawało.ugrac. nie na darmo Wisła najczęściej prowadzenie traciła, aż 8 razy w rundzie. Z inną ławka pewnie połowę tych meczów udałoby się wygrać.
Sorry, ale taka polityka była już przed Brzęczkiem. Piszę polityka, ale to był bardziej fetysz "stawiania" na młodych, bez oglądania się na aspekty sportowe i ich realny rozwój.

Co do Hugiego - nie sądzę żeby nas zbawił, ale gdybyśmy zdobyli wtedy chociaż trzy punkty więcej byłoby nam o wiele łatwiej teraz. Tak patrząc - miałoby to sens, ale klub chciał zejść z jego gigantycznego kontraktu
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.03.2023, 22:18
Tak, taka polityka była przed Brzeczkiem, aczkolwiek kto jak nie on zachwycił się pierwszymi występami Wachowiaka odpuszczając temat nowego lewego obrońcy

Patrząc że do kupy nasi skrzydłowy dali w poprzedniej rundzie ze dwie asysty i z jednego gola to niewiele trzeba było żeby być lepszym od nich. Hugi pewnie dałby z 4 , może z 6 pkt wiecej.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.03.2023, 22:30
Nie da się też oszacować jakie szkody w "wartości" piłkarskiej składu z poprzedniej rundy poczyniły debilne wywody "trenera" utwierdzające drużynę w przekonaniu że awans to marzenie ściętej głowy, że liga jest trudna, specyficzna, zespół młody i musi mieć czas na wygrywanie.

Jak przyszedł Sobol to nagle z ŁKS byliśmy w stanie grać równy mecz składem podobnym do tego który obskoczył w Chojnicach.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.03.2023 o godz. 22:35.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.03.2023, 23:25
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Tak, taka polityka była przed Brzeczkiem, aczkolwiek kto jak nie on zachwycił się pierwszymi występami Wachowiaka odpuszczając temat nowego lewego obrońcy

Patrząc że do kupy nasi skrzydłowy dali w poprzedniej rundzie ze dwie asysty i z jednego gola to niewiele trzeba było żeby być lepszym od nich. Hugi pewnie dałby z 4 , może z 6 pkt wiecej.
Sam Młyński miał dwa gole, ale młodzi w sumie chyba zero dorzucili.
Generalnie Brzęczek zrobił złą selekcję.
Z brakiem LO mogło chodzić o brak kasy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów