|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Jak to mówią, można grać z gołębiem w szachy, nieważne jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z wygranej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Sklep stacjonarny wygląda dobrze ale jak sobie przez internet zamówiłem niebieska koszulkę meczowa to przysłali czerwona Skautingu nie ma Obowiązki trenera pełni człowiek który przez 15 lat w każdym ( poza jednym jednosezonowym wyskokiem) miejscu pracy okazywał się być trenerskim przegrywem Sztab lekarski się kompromituje regularnie od niepamiętnych czasów Ostatni wychowanek akademii/ szkółki na poziom ekstraklasy wyszedł chyba 10 lat temu (Stolarski?) Marketing kuleje PR irytuje ewentualnie wydaje durne oświadczenia Rzeczniczka prasowa unika wypowiedzi 3 osobowy sklad właścicielski urządza sobie zawody pod tytułem kto bardziej wkvrwi kibiców: - jeden debilnym tweetem - drugi zatrudnienie kolejnego członka rodziny ( zostali jacyś niezagospodarowani?) - trzeci kolejnym odkryciem historycznym
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 23.09.2022 o godz. 13:04.
![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
||
|
Żadnego szachu matu nie było.
Jedyne czego można się przyczepić do mnie to niedoprecyzowania, bo rzuciłem niedoprecyzowane hasło, więc wyjaśnię moje rozumowanie (które jest poprawne). Malk napisał(a):
To sprostuję, bo nigdzie takiej głupoty nie napisałem. Oczywiście, że jeżeli klub da dochód to zwiększa pulę pieniędzy, którą można przeznaczyć na spłatę długów, bo nie trzeba z tej puli płacić bieżących kosztów. Jeśli nie da dochodu, też można spłacić stare długi, ale powstają nowe, więc ciężko tu mówić o zmniejszaniu długu w tej sytuacji. Malk napisał(a):
Oczywiście, że można tylko jeśli się to zrobi to... dochodu nie ma wyobraź sobie. Bo zakup piłkarzy czy opłacanie kontraktu.... to koszt. Także może zostańmy przy mojej wersji. Malk napisał(a):
Znowu piszesz prawdę, ale ja chciałem widzieć zysk za okres, a nie w danym momencie. Po nim można snuć tak samo nieprecyzyjne wnioski (moim zdaniem ciut precyzyjniejsze) niż po samym przychodzie. Duży dochód za dany okres może oznaczać, że klub niedoinwestował drużyny i robił oszczędności. Pokaźna strata natomiast, że przeinwestował w drużynę. Pytanie czy nasza składana na szybko drużyna do ratowania ESA była robiona po kosztach, czy solidnie przepłacona. Uważam, że to drugie, ale to jest tylko odczucie, pokazanie wyniku dochodowego za cały sezon mogłoby dać mocną poszlakę. No i co, mylę się? Można wysnuć wnioski (oczywiście nieprecyzyjne), tak samo jak można wysnuwać je po samym przychodzie (równie nieprecyzyjne). Oczywiście zgadzam się, że dopiero wgląd w strukturę kosztów pokazuje prawdę. Tego niestety nie ma. Także nadal podtrzymuje, że widząc dochód / stratę można wysuwać wnioski czy zarząd przeinwestował w drużynę czy jej niedoinwestował.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.09.2022 o godz. 14:26.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Budżety klubów w 1. lidze:
Cytat:
Źródło: Dziennik Zachodni / ASNews |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Piniondze nie grajom
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
odpalam excela
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ciekawostka miejsca w tabeli a budżet
po lewej posortowane wg miejsca w tabeli , po prawej wg budżetów ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
To na co ta kasa idzie? Jebani marnotrawcy...
Nawet zerwanego mięśnia nie potrafią rozpoznać... Zaczynam dochodzić do wniosku, że całe to ratowanie odbije się nam czkawką... Ale jeden pajac z drugim będzie pieprzył, że huja gramy bo nie ma pieniędzy na dobrych zawodników... a nie dlatego, że klub od lat sra na wyniki i nikt już nie pamięta co to znaczy trenować i grać...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 23.09.2022 o godz. 18:39.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
||||||||
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Innymi słowy - to, co usiłuję Ci tłumaczyć od początku - z samego faktu takiego a nie innego wyniku finansowego w wybranym okresie rozliczeniowym nie wypływają żadne bezpośrednie konsekwencje ani dla jakości zarządzania, ani dla potencjału spłaty długu. Musisz się najpierw pochylić nad oceną przyczyn danego wyniku finansowego i skutków na kolejne okresy obrotowe. Cytat:
Oczywiście możesz wierzyć, że mając do dyspozycji przychody na poziomie ok. 50 mln zł (jakby wynikało z danych Deloitte, uwzględniając z naddatkiem wtopy ze ściągnięciem pieniędzy transferowych) budował drużynę po kosztach żeby wygenerować większy dochód, żeby potem z niego spłacić zobowiązania (chociaż od początku mówili, że nie planują spłacać z dodatkowych pieniędzy nic ponad to, co wynikało z harmonogramu). W końcu Twoim zdaniem byłoby to... racjonalne. Cytat:
Cytat:
Można to ocenić po tym, że nowa kadra, po pozbyciu się wszystkich piłkarzy, którzy mieli decydować o obliczu drużyny albo uratować przed spadkiem w zeszłym sezonie oraz renegocjowaniu kontraktów z tymi, którzy zostali, wywaleniu części sztabu, obniżkach dla trenera itp. - po tych wszystkich cięciach budżet I drużyny zakładano (aż) na 12-13 mln zł. To wszystko daje obraz, że ten zaje*iście duży przychód (z podstawowej) został przerąbany w całości lub w ogromnej części. Papierowy w większości dochód niczego tu nie zmieni. Jeśli w ogóle, to dużo lepszy obraz dadzą same koszty podstawowej działalności operacyjnej i rachunek przepływów pieniężnych. Ale jak chcesz, czekaj sobie na dochód. |
|||||||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Mnie interesował dochód za sezon, nie za rok obrotowy, a takiego raczej nie zobaczę.
I nie zaczynam rozumieć, tylko od początku takie było moje rozumowanie i podstawa tego co pisałem. Skończmy już tą dyskusję, bo ja nigdzie nie broniłem zarządzania klubem. Byłem ciekaw czy wypchnięcie kluczowych piłkarzy i zatrudnienie na szybko następców, którzy spadli z ligi było w jakimś stopniu uzasadnione ekonomicznie w przypadku utrzymania, czy też srogo przepłaciliśmy za wzmocnienia mające uratować ESA. W jakimś stopniu ten papierowy dochód by to zobrazował, bo oczywistym jest, że nikt w klubie nie planował spadku, ani nie przewidział problemów z egzekwowaniem należności.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.09.2022 o godz. 19:38.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
||
Cytat:
Pamiętaj o jednym - w klubie nie było świadomości ryzyka spadku do ostatniej chwili, tak naprawdę "ratunkowe" były ostatnie 2, góra 3 transfery. Wcześniej było przekonanie, że ta kadra utrzyma się z palcem w... a dostępna kadra "zaraz się rozkręci. Czy pensje Poletanovicia i Gio mogły aż tak zrujnować finanse, żeby wszystko wywrócić przy takich przychodach? Tylko jeśli inne koszty były już wcześniej rozdmuchane ponad miarę. Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
nie ma tematu o byłych właścicielach...jakieś pozdrowienia na następnym meczu, życzenia powrotu do zdrowia?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Tu Termalika na 6 miejscu a w rzeczywistości są na 1-2 miejscu rowno z nami w wydatkach na 1 drużynę Przyznał to trener Podbeskidzia że finansowo ta dwójka odjechała i z 7 zawodników których mieli na celowniku wszyscy trafili do obu klubów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
A gdzie masz takie dane?Chętnie bym to przeglądnął. Z raportu za zeszły sezon wynika że na wynagrodzenia poszło prawie 31 mln.I tutaj najlepiej oddaje sytuację koszt 1 punktu w sezonie 21/22 gdzie każdy punkt kosztował nas prawie 1 mln zł
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Czy i kiedy przyjdzie komuś w klubie do głowy wydanie komunikatu o czym rozmawiali i co wczoraj wymyślili nasi najwyżsi? Czy może po raz kolejny okaże się, że kibice są tylko od przynoszenia w zębach kasy do kas biletowych, sklepiku itp., a na informację co się dzieje w klubie już nie zasługują.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Myślę, że gdyby wszystko było cacy to już by się pochwalili.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
Cytat:
https://sport.tvp.pl/63016615/wspolw...izowania-klubu
Ostatnio edytowane przez majkelson777 : 29.09.2022 o godz. 17:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Jażdżyński przed chwilą zaprzeczył, żeby kwestionował zatrudnienie Jerzego Brzęczka. I nic w tym dziwnego, bo o ile samo zatrudnienie Brzęczka nie spotkało się z falą krytyki wśród kibiców Wisły (zdecydowana większość w miarę pozytywnie / neutralnie przyjęło ów wiadomość), o tyle - przedłużenie umowy z Jerzym Brzęczkiem już jest trudne do zrozumienia.
I to, że odejdzie tylko Brzęczek niewiele zmieni. Zauważcie, że przed Brzęczkiem było 5 trenerów w ostatnich latach, a poziom sportowy był w zasadzie identyczny. Dlatego bo cały czas gnijemy w starym układzie. Ja bym odsunął od Wisły cały sztab szkoleniowy (z Kmiecikiem i Sobolem na czele), cały sztab medyczny, całe biuro prasowe klubu, rzeczniczkę klubu, jej męża, który jest fizjoteprautą drużyny, kierownika drużyny Jarka Krzoskę, skautów, dyrektora akademii Wisły, itd. I zastąpił ich nowymi ludźmi. Wisła potrzebuje nowego otwarcia, nowej świeżości, a widać, że większość pracowników w Wiśle jest zmęczonych tym wszystkim, że im się nie chce, nie mają zapału, nie mają motywacji, są przymuleni. Ostatni przykład to kamera klubowa Ruchu Chorzów skierowana na rzeczniczkę Wisły Karolinę Biedrzyckę i pozostałe osoby z biura prasowego Wisły i gość z Chorzowa się ich pyta - a co Wy jesteście tacy smutni? - A rzeczniczka Wisły Karolina Biedrzycka z taką krzywą miną odpowiada, że są.. zmęczeni, i siedzieli na jakimś krawężniku, całkowicie zrezygnowani. I taka zgniła atmosfera panuje we wszystkich działach w Wiśle, bo wszyscy pracownicy są już wypaleni i nie mają niczego do zaoferowania klubowi. My tkwimy w tym zgniłym układzie, który już nic dobrego Wiśle nie przyniesie, dlatego jeżeli ktoś myśli, że wymiana jednego Brzęczka coś zmieni, ten się myli, bo to nie wystarczy. Potrzeba nowego otwarcia, nowych, świeżych ludzi, którzy mają chęci, pomysły i pozytywne nastawienie. Bo czym dłużej będziemy tkwić w tym zgniłym układzie i otaczać się smutnymi i zrezygnowanymi pracownikami, tym trudniej będzie nam wygrzebać się z tego bagna.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 29.09.2022 o godz. 18:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Dziękuję. Widzę, że także gk wrzuciła kilkadziesiąt minut temu bardzo podobny tekst tylko bez tej kilkunastomilionowej dziury.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 29.09.2022 o godz. 18:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Wydaje mi się, że ci ludzie nie wnoszą wiele wartości do obecnej, słabiutkiej Wisły, że ich ekstraklasowa, pucharowa, europejska przeszłość oraz doświadczenie niewiele albo nic nie dają do kolorytu Wisły nawet w tej pierwszoligowej biedzie. I tak to się właśnie toczy. Piłkarze co raz gorsi, właścicieli biedniejsi i bez doświadczenia i nawet starzy pracownicy bez pomysłów i nie ciągnący tego wózka do przodu. Na dokładkę oczywiście skompromitowany Brzęczek bez ambicji, który świetnie wpasowuje się w towarzystwo, stąd ta średnia niższa od Guli i innych poprzedników... PS U nas ten marazm umysłowy świetnie uzupełnia się nawet z kontuzjami. Ciągle mamy za ciężko, pod górkę, trudno mamy no to z takim optymistycznym podejściem łapiemy jeszcze kontuzje, żeby mieć jeszcze ciężej. Nic w tym klubie nie rokuje dobrze.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 29.09.2022 o godz. 19:54.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
Natomiast z resztą się jak najbardziej zgadzam. Nawet po nastrojach na forum widać po ludziach zmęczenie i coraz mniej emocji. Dominują rezygnacja, niedowierzanie i ewentualnie sarkazm. |
|
|
|
Member
Od: 05.2013
Offline |
|
|
Krzoska chyba jako jedyny z wyżej wymienionych się zna na swojej robocie i on by mógł zostać ale reszta jak najbardziej do zmiany . medycy (ilość kontuzji złe diagnozy) karolina i jej świta powinni pojechać na staż do innych klubów fortuna liga i popatrzeć jak się robi kulisy w ruchu za owiele mniejszy budżet, ktoś niedawno pisał że miejsce legend jest na trybunie honorowej jako ambasador klubu bo co taki 70 letni Kazimierz Kmiecik może nauczyć takiego Rado lub innego młodego napadziora .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
majgorsze to sa takie mendy jak sobolewski
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
|
Sobolewski menda?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Wisła co sezon wymieniała kadrę, potem zatrudniała ratownika i robiła jakieś rozpaczliwe transfery - w końcu to musiało się tak skończyć. Brzęczek przyszedł m.in. dlatego że nikt poważny nie chciał przyjść po tym jak Gula zawalił przygotowania, kilku sondowanych trenerów spuściło nas na drzewo (np. Brosz). Brzęczek nie sprawdził się jako ratownik, pytanie czy ktokolwiek by się sprawdził na tym etapie. Zmiany powinny były być robione maks w okienku zimowym. A tak sprzedano jedynych sensownych piłkarzy (Yeboaha, Aschrafa a potem Forbesa), zrobiono gówniane przygotowania, sprowadzono ....y, gości do odbudowy i wynalazki typu Fazlagić zamiast potrzebnych piłkarzy i do końca rżnięto głupa że wszystko jest OK. Każdy debil będzie zwalał wszystko na trenera, podczas gdy Brzęczek nie tyle wówczas spalił co nie dał rady ugasić. Był sezon żeby spokojnie zbudować zespół - spadała jedna drużyna, to zwolniono Skowronka, zatrudniono Hybalę żeby na koniec sezonu zwolnić jego i większość piłkarzy, bo nagle kretyni doznali wizji że będą grali "krakowską piłkę". Brzęczek został bo ma zaufanie właścicieli, zna realia polskiej piłki - również pierwszoligowej. To jest pierwsza liga, Giardiola tutaj nie przyjdzie, a kibice - debile każdego trenera i tak po dwóch-trzech porażkach będą chcieli zwolnić. Więc może i dobrze że tym razem jest taki który ma mocne plecy, bo budowa od zera w pierwszej lidze pod awans to jest projekt który statystycznie bardzo rzadko się udaje. Czyli jednak to chyba niełatwe.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 29.09.2022 o godz. 22:47.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Cytat:
A Brzęczek mieści się w jakiej kategorii? Półpoważny? Może chociaż ćwierćpoważny? Trafił do nas trenerski parodysta, który selekcjonerem kadry został głównie dlatego, że chlał wódę z Koźmińskim, a o trenerce nie ma pojęcia. |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Ten wywód nie ma racji bytu z jednego prostego powodu. Po niezliczonej liczbie poważnych (przynajmniej w teorii zapowiadanych przez licznych klakierów) należało oczekiwać w sezonie 2021/2022 walki o puchary - biorąc pod uwagę realia ligi polskiej, gdzie nie trzeba wiele, aby wygrywać, bo to słabiutka liga.
Jurek zna realia polskiej to fakt, bo tak - druga liga go przerosła, pierwsza liga po przerosla, w Ekstraklasie nie miał sukcesów. Nigdy nie był MP, nigdy nie był medalistą MP. O reprezentacji nie ma co mówić. Awans był, ale w fatalnym stylu i z najłatwiejszej grupy w historii. O ,,pracy" w Wiśle też nie wspominać. Jurek dokonał cudu, a w pierwszej lidze zalicza ciągle kompromitacje. Jurek na mocne plecy, bo nikt normalny nie zatrudniłby go w Wiśle ani tym bardziej w reprezentacji. Układy, układziki. Znalazłbym kilkudziesięciu lepszych trenerów czy ,,trenerów" w Polsce.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 29.09.2022 o godz. 23:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
No to Władysław powiedział sprawdzam.
Jeśli się nie mylę to dwóch z trzech właścicieli nie posiada żadnych istotnych firm, czytaj bieżących dochodów. Trzeci ma, ale to góra reklama gdzieś na koszulce. Ugrupowanie Kuby zapewne nerwowo przeszukuje zaskórniaki. Klub był samograjem. Pomimo długów, wrogiej postawy miasta i wszystkich zaszłości mógł spokojnie egzystować w ekstraklasie. W wyniku nepotyzmu i nieudolności w zarządzaniu został zniszczony sportowo i mentalnie. W sumie można powiedzieć, że właściciele sami strzelili sobie w kolano, bo przecież stracili swoje pieniądze. Trudno powiedzieć, co jest gorsze czy upadek sportowy czy wygaszenie entuzjazmu tysięcy kibiców bez których akcja ratunkowa nie byłaby możliwa. Bez nowego otwarcia nic dobrego nas nie spotka. A nowe otwarcie to przegrupowanie sił w układzie właścicielskim a nie wymiana składu drużyny. i na koniec. Odbyło się zebranie akcjonariuszy. Towarzyskie jak rozumiem. Bo przecież gdyby dotyczyło istotnych spraw Spółki, wypadało by przynajmniej oficjalnie powiadomić w ten czy inny sposób pozostałych akcjonariuszy o jego rezultatach. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
@aNOUC
Wszystkich zaorać mówisz? Nie wiem czy zauważyłeś, ale po spadku nasz klub dotknęły duze cięcia. Także personalne, tylko fakt że zostało jeszcze wielu pracowników administracyjnych związanych z Wisłą sprawia że... Jeszcze się to jakoś trzyma. Nie jest tajemnicą że ciecia były duże, a pracy jest tyle samo. Nie wiem kto nowy zgodzi się na obowiązki które w esa wykonywały 3 osoby. Starzy pracownicy jeszcze się godzą. I jakich skautów chcesz zwalniać? Sami się zwolnili. Jest Brożek zatrudniony 3 miesiące temu więc jest to jeszcze świeży, młody talent pełen energii To samo akademia. Kazdy rocznik sobie świetnie radzi, praktycznie wszyscy są w top 3 w kraju w swojej kategorii wiekowej. Ją też chcesz zaorać? Główny problem to kasa i boiska do treningu. Wszystkie dziwne decyzje są tym podyktowane O sztabie się nie będę wypowiadał, bo jeśli ocena kwalifikacji ma być że jest przymulony, za długo jest w klubie lub jest czyimś mężem (abstrahując że Biedrzyccy się poznali w klubie i koneksje nie miały nic do rzeczy przy zatrudnieniu kogokolwiek) to.sprowadzamy to do Smudowego " źle chodzi po schodach więc się nie nadaje na piłkarza". Jeszcze 4 miesiące temu przyklasikwano temu że Wisła spłaca długi, zdobywa nowych, wielkich sponsorów, jest obrendowana w pełnej ekspozycji, sprzedaje wszystkie sky boxy, zaczęła się dogadywać z miastem a teraz...Wynik sportowy się nie zgadza to cały klub do zaorania? PS. A euforia wróci, tak samo jak była już kilka kolejek temu gdy we wtorek przychodziło więcej ludzi na mecz niż bywało w przeszłości na esa w weekendy. Trzeba tylko znowu wrócić do punktowania i wygranych. Nie wiem czy to będzie jeszcze z Brzeczkiem. Życie pokaże.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 30.09.2022 o godz. 08:43.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|