|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
@1q2 - Biegański pokazał już że ma talent, więc ja bym nie był ostrożny. Argument że Kieszek gwarantuje solidność na bramce już upadł, 3 tragiczne niewymuszone pomyłki w 7 meczach. Gdybyśmy mieli na bramce Buchalika, to pewnie mniej by zawalił i piszę to żeby zachować jakąś miarę uczciwości, bo nie może być tak że po Buchaliku się jedzie (słusznie, miał słabą formę) a Kieszka broni mimo że ten drugi jest jawnym sabotażystą. Udana interwencja od czasu do czasu niczego nie zmienia, Buchalik miał takie, Biegański też miał sporo świetnych wyjść, ostatnie w Pucharze Polski. Nie twierdzę że Biegański to przyszłość Reprezentacji ale mam silne podejrzenie że spokojnie jest w stanie grać minimum na poziomie Kieszka. W ogóle bardzo mi się nie podoba jak Gula olewa młodych wpuszczając ich na minuty, podczas gdy taki Skvarka może sobie rozłożyć leżak na środku a i tak ma zapewniony plac przez cały mecz. Drastyczna zmiana in minus z czasów Hybali. Rozumiem gdyby szły za tym wyniki czy chociaż jakość gry, ale punktujemy gorzej niż za Hybali czy Skowronka w pierwszych 10 kolejkach, gramy gówno i nie ogrywamy młodzieży.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.10.2021 o godz. 11:20.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Stwierdzenie o młodzieżowcach nie jest zgodne z prawdą. W każdym meczu gramy 2-3 czasami 4 młodymi piłkarzami. Dla mnie problemem jest to, ze to i tak za dużo, bo każdy z nich zaniża tu i teraz poziom drużyny i pojawia się na boisku tylko dlatego, że jest inwestycją w przyszłość. Rozumiem to, ale zdaje sobie również sprawę, że takie inwestycje są ryzykowną sprawą, bo z jednej strony odbywa się to kosztem poziomu sportowego, a z drugiej może zakończyć, jak w przypadku Wojtkowskiego.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 03.10.2021 o godz. 12:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
Profil zawodnika "starajacego sie" to w meczu z Piastem mial Zukow. Dla mnie sa 2 mozliwosci: Jest bez formy stad slabe mecze - nie powiniem sie lapac do skladu az jakas tam forme zlapie. Jest zwyczajnie żenująco słabym grajkiem - wiec nie powinien lapac sie do skladu ale że sciagnietym na zyczenie trenera stad gra od deski do deski. ![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I znowu to nie takie proste, bo nie ma alternatywy. Skvarka w formie czy bez, nie ustępuje żadnemu zawodnikowi, który siedzi na ławce (co być może jest tragedią, ale to temat na inną dyskusje). Osobna kwestią jest to, że w ostatnim meczu na boisko trafili wszyscy nasi zdolni do gry środkowi pomocnicy, wiec... trudno mieć o to do kogokolwiek pretensje. Jeśli Skwarka jest bez formy, a za największego konkurenta ma Savicia, nie dziw się ciągle gra. Poza tym są różne teorie i praktyki dotyczące budowania formy, ławka to jedna z nich (ale trzeba mieć naprawdę wartościowych zmienników), drugą jest dochodzenie do optymalnej dyspozycji rytmem meczowym. Ogólnie mam wrażenie, że Skvarka pełni podobną rolę i wywołuje podobne emocje, co Rafał Boguski. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Czy młodzi zaniżają poziom? Bardzo odważna teza, zwłaszcza że nie poparta absolutnie niczym. Na lewej stronie grał Hugi, Młyński i Savić, serio Młyński trzyma ich słaby poziom. Środek: Plewka, Savić, Skvarka, El Mahdiou, Żukov - znowu, zależnie od meczu, ale podobny poziom. Biegański jest gorszy od Kieszka? A może Szota od Sadloka? Jedynymi pozycjami gdzie mamy piłkarzy poza zasięgiem reszty są atak i prawa pomoc i lewa obrona, bo Forbes/Hanousek/Yeboah to jednak dwa poziomy wyżej niż reszta. No i Frydrych, nasz najlepszy piłkarz w tym sezonie. Problemem jest to że Ty myślisz życzeniowo i jedziesz na podniecie z początku sezonu jaki to niby mamy mocny skład. Nie mamy. Hybala jeśli nie byłeś lepszy od młodzeżowca to stawiał na młodzieżowca. Późniejsze losy Chuki, Mawutora etc. pokazują że miał rację. A tak: nie ma punktów, nie ma rozwoju młodych, nie ma stylu, oglądanie Wisły to mordęga. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeszcze przed sezonem pisałem, że być może popełniamy piękne samobójstwo, bo styl gry, który wymarzył sobie klub i do którego ściągnął trenera jest nie do zrealizowania w naszych warunkach sportowo-finansowych. Grając taką piłkę z takimi zawodnikami w takiej lidze narażasz się na to co obserwujemy. Właściwie jesteśmy wymarzonym przeciwnikiem dla każdego zespołu ekstraklasy. Jeszcze przed kolejkami 6-10 pisałem, że nie zdziwi mnie, jeśli w tych meczach nie zdobędziemy żadnego punktu. Tu rzeczywiście nie przewidziałem, że Legia będzie aż tak osłabiona w meczu z nami oraz tego, że Lechia da sobie wydrzeć zwycięstwo na minutę przed końcem meczu. To i wiele innych moich wypowiedzi świadczy o tym, że podchodzę do sytuacji z dużą dozą realizmu. W przeciwieństwie do ciebie. Twoje reakcje wyraźnie wskazują na to, ze to co obserwujemy na boisku rozmija się z Twoją oceną sytuacji, najwyraźniej oderwaną od rzeczywistości. Ale to już nie mój problem. Powyższe nie wyklucza innego nurtu moich wypowiedzi, że Wisła nie będzie miała problemu z zajęciem miejsc 8-10, biorąc pod uwagę cały sezon, także okienko i przerwę zimową. Kwestię młodzieżowców trochę rozwinę, bo nie chciało mi się tego dopisywać w poprzedniej wypowiedzi. Wisła mogłaby ściągnąć bez większych problemów zawodników w naszym zasięgu finansowym, którzy tu i teraz dawaliby nam więcej niż Gruszkowski, Młyński, Starzyński, Plewka itd... Oczywiście, nie perspektywicznych. Klub podjął jednak decyzję, że stawiamy na młodzież, bo na czymś musimy zarabiać. To rozumiem. Ale zrozumiałe jest również to, ze w tym momencie tracimy na tej decyzji sportowo, bez gwarancji, że inwestycja w młodych piłkarzy kiedykolwiek się zwróci. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
To że śmiem nie reagować pozytywnie na kombinację tragicznej gry i żałosnego punktowania w niczym nie odbiera moim tezom realizmu. Od początku oczekuję tylko spokojnego utrzymania, Gula gra na razie na s.......enie się z ligi, ew. rozpaczliwą walkę o ostatnie miejsce nad kreską. I jestem pewny że z dołem tabeli nie będzie o wiele lepiej z punktowaniem.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.10.2021 o godz. 09:23.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Znowu dramatyzujesz. Na razie Wisła ma najlepszy strat od czasu, gdy trio przejęło klub. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I jasne, możemy nagle odbić, ale nie ma racjonalnych przesłanek które by na to wskazywały. To nie jest tak że nie strzeliliśmy gola od trzech meczy i straciliśmy siedem bo mieliśmy pecha, sędzia nas przekręcił etc. Nie strzelamy bo nie tworzymy sobie sytuacji (a nasi piłkarze potrzebują ich sporo żeby strzelić gola), za to tworzymy ich multum przeciwnikom. Futbol na tak, że ja .......ę...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.10.2021 o godz. 09:33.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Napisane super ale pod wzgledem suchych liczb to jak ma sie ten najlepszy start do lat poprzednich?
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|